2005-05-31 30 浏览
搵兩個在紅磡的朋友食飯,地點佢地揀,結果來了這裡。兩年前來過,果陣還是要大排長龍,現在當然人龍不再,就是日所見,午飯時間人客不少,但又不至於要排長龍。友人已落單,都是大路的選擇,包括酸辣湯、小籠包、窩貼、蝦仁炒飯、菜肉餛飩湯拉麵及豆沙糭。酸辣湯不知水準如何,所以只要了小的試試,材料足,不過不夠酸亦不夠辣,溫溫吞吞的,麻麻地;小籠包一籠十隻,隻隻細細隻,皮略韌,有湯汁,餡就一般,但總比翡翠那些一洩如注的小穩包好,都總算沒有掉了招牌;窩貼一客5隻,件頭不大,但煎得香脆,充滿肉汁,又好味道,比小籠包更好,估不到;炒飯夠乾身,加入蔥炒得幾香口,又不油。但面頭的蝦仁大而無當,無咩味道,所以叫平一點的蔥蛋炒飯好過;菜肉餛飩湯拉麵的拉麵爽口彈牙,但餛飩餡就實實的,又係齋叫個陽春麵加個菜仲好;豆沙糭皮幾實,餡雖然不太甜,也不太好吃,歸根究底,糯米不加點油,是沒甚吃頭的。剛巧大家都不用趕回公司,傾下計,優優閒閒的坐到近三點也散,如果日日都係咁,命長久矣!埋單二百三十幾,食得幾飽,都唔算太貴。食物水準中間偏上,不用排隊的話,也是午飯的好選擇。
2005-03-29 0 浏览
琴日八點幾去到, 完全唔洗等位, 以前排大隊既情況唔見哂. 兩個人叫左一客小籠包, 酸辣湯麵同涼拌海浙頭. 小籠包ok, 皮薄有肉湯. 海浙頭夠爽口. 但碗酸辣湯好唔得, 一見碗湯麵面有大量黑胡椒碎已經覺有少少奇怪, 食落仲要完全無酸同辣既味道, 只係食到黑胡椒既味, 我未去過台灣食, 唔知呢款係咪台灣口味呢????
2005-03-03 1 浏览
之前來食很多人, 但現已今非昔比, 不過次次來都係食小籠包, 上海排骨麵等, Menu 的選擇太少, 而價格方面又唔平,沒有新意追加, 這可能是敗給王家沙的主要因數.
2005-02-24 1 浏览
佢餐牌0既選擇認真有限, 若幾鐘意食小籠包之類0既小點, 麵呀, 酸辣涉的話, 就okay, 否則, 佢食物0既選擇性比佢隔離王家沙少好多,有d人會坐低0左, 睇完餐牌都選擇走,亦因為咁, 隔離王家沙點解大排長龍,而呢度都仲係大把位揀............佢0既小籠飽都okay的, 不過, 蟹粉小籠飽, 我覺得味道一般...........Anyway, 因為我一向鐘意食小籠飽, 同水餃雲吞之類0既點心, 所以, 我覺得呢度okay~會再來的~
佢餐牌0既選擇認真有限,
若幾鐘意食小籠包之類0既小點, 麵呀, 酸辣涉的話,
就okay, 否則,
佢食物0既選擇性比佢隔離王家沙少好多,
有d人會坐低0左, 睇完餐牌都選擇走,
亦因為咁, 隔離王家沙點解大排長龍,
而呢度都仲係大把位揀............

佢0既小籠飽都okay的, 不過,
蟹粉小籠飽, 我覺得味道一般...........

Anyway, 因為我一向鐘意食小籠飽,
同水餃雲吞之類0既點心, 所以, 我覺得呢度okay~
會再來的~
2005-02-24 2 浏览
呢間野佢開張o個年食過,唔係太好,冇再幫襯,唔知而家有冇改善呢?o個陣時D小籠包唔係幾好食,後來小南角都唔錯(但係而家差左),只有翡翠保持到水準。那個雞湯,一飲就覺得係史雲生。最慘係我地十個人坐十二人桌,叫到放滿食物o個陣,佢話要搭多兩個人落黎。o個兩個人都好唔願意,因為真係冇空位,點知個經理就攞 多兩杯茶夾硬要o個兩個人坐落黎,激死!

2005-02-08 16 浏览
我食過四次, 每次d小籠包都好熱.吹兩野成隻放入口, 同玩命冇乜分別.....不過好正,皮薄得泥唔會穿.其他野食一般啦, 個酸辣湯似加左狂多醋o既碗仔翅, 王家沙果d仲好食....個雞湯好鮮甜, 唔知點解唔係咁大舊雞都可以咁甜...d炒飯都係淡淡地, 上到泥都凍lu~野食唔太多款, 間中泥一次會幾好.
野食唔太多款, 間中泥一次會幾好.
2004-10-11 26 浏览
最出名的小籠包當然要試!待者端上來的小籠包還熱,但肯定不是新鮮蒸好,估計從蒸籠到人客桌上至少花上五至十分鐘,吃至中途小籠包己不熱。更甚是,口中感覺小籠包的肉很怪,肉是豬肉,口感是瘦肉,不可能多汁,但包內遍遍很多汁,而且吃得出雞的味道,相信他們加進了雞粉調味,簡單一句:很做作,不好吃!除小籠包外,其他菜式也只是一般水平。如果她不是打世界十佳餐廳的期號,我會說她不錯。比發她好吃的餐廳世上何其多。
最出名的小籠包當然要試!

除小籠包外,其他菜式也只是一般水平。

2004-09-12 5 浏览
星期天, 懶洋洋的下午, 在黃埇遊蕩於商埸之間, 心血來潮一上鼎泰豐, 兩個人先點一客菜肉餛飩湯.做得比想像中好, 餛飩皮軟硬適中, 餡料已菜為主, 十分討好. 第二度來的是雞絲伴粉皮, 這味菜有點失色, 雞絲味道太輕, 整體上只得痳醬味, 而痳醬亦不夠香濃. 最滿意的一度可是原盅雞湯麵, 麵質唔錯雞湯味香濃, 要數的只是略嚴多油. 最後一度當然係招牌菜小籠包, 但小籠包似乎比兩年前遜色了一點, 湯汁十分多, 餡料比較鬆散, 而皮質比較柔刃. 整體上水準同已住相差不遠, 服務唔錯, 價錢略貴.
2004-09-04 9 浏览
呢度食過三次度啦,小籠包又真係幾好食,但就真係得小籠包囉~其他野都係一般貨色,食完都唔記得自己食左d咩...可想而知味道一般~如果唔係佢d小籠包,我諗都幾難有咁多人幫襯p.s. 環境好迫同好嘈下...
呢度食過三次度啦,小籠包又真係幾好食,但就真係得小籠包囉~

p.s. 環境好迫同好嘈下...
2004-08-29 4 浏览
筷子篤極都唔穿?唔係咁誇呀?唔係喎~d皮幾薄下添~~(起碼好過茶樓果d)不過就真係冇以前咁好食喇...好似返蒸咁.....乾乾地...入面d肉又細左,鬆散左~返而個蛋炒飯仲係咁好味~haha其他都係嘛嘛.食3樣野都係$110 ,都幾平架喇.下次試試王家沙先~
筷子篤極都唔穿?
唔係咁誇呀?
唔係喎~
d皮幾薄下添~~(起碼好過茶樓果d)

不過就真係冇以前咁好食喇...
好似返蒸咁.....
乾乾地...
入面d肉又細左,鬆散左~

返而個蛋炒飯仲係咁好味~haha
其他都係嘛嘛.

食3樣野都係$110 ,
都幾平架喇.

下次試試王家沙先~
2004-08-03 2 浏览
贊同musicgrace所言...呢間D小籠飽真係好難食...皮厚到不得了...筷子篤極都唔穿....食過一次都申笨....咁都可以做到佢地既招牌貨....佩服佩服....
2004-08-03 23 浏览
小籠包難食到死,蒸到乾曬,乾到個頂都唔食得,招牌貨都咁鬼樣,其他食物都唔洗寫出啦!台灣總店的小籠包十分十分好吃,這分店簡直做壞個名。
台灣總店的小籠包十分十分好吃,這分店簡直做壞個名。
2004-07-23 3 浏览
好失望, 做得好差, 一定係想趕客走蟹粉小籠包- 勁腥(叫個經理埋來問佢, 個經理話自己係用新鮮的蟹整的, 講都冇人信)酸辣湯麵- 又唔酸, 又唔辣, 淨係得黑椒味(都唔知佢想點)雞湯麵- 隻雞好似雪0左十年, 雪味重到放唔到入口台灣真係好好食的, 現在去台灣好平, 唔駛專登來這裏食, 各位可以慳番d錢
好失望, 做得好差, 一定係想趕客走
雞湯麵- 隻雞好似雪0左十年, 雪味重到放唔到入口
上個月都有去,係唔掂!同之前幾位講o既差不多.但我反而懷念以前九龍城果間"假o野"點解蔡老闆推親D店都o甘死?還是因為他推介我們要求更高?
上個月都有去,係唔掂!同之前幾位講o既差不多.
但我反而懷念以前九龍城果間"假o野"
點解蔡老闆推親D店都o甘死?還是因為他推介我們要求更高?
2004-07-09 10 浏览
炒白菜, 菜有D澀味..酸辣湯, 唔酸唔辣炸排骨, D粉太厚蟹粉小籠飽,蒸餃,油豆腐粉絲湯同雞絲粉皮味道都好一般覺得煎鍋貼,炆牛腩&豆漿最好味^^
炒白菜, 菜有D澀味..
酸辣湯, 唔酸唔辣
炸排骨, D粉太厚
蟹粉小籠飽,蒸餃,油豆腐粉絲湯同雞絲粉皮味道都好一般
覺得煎鍋貼,炆牛腩&豆漿最好味^^