2010-11-26 15 浏览
一直聽朋友講哩間野,終於有機會嘗試四個人基本叫齊晒所有種類,包呀,面呀,餃啊,跟住仲叫左幾個小菜上菜幾快,可能因為星期不是好多人,最值得稱讚的是蟹粉小籠包,好正呀,又不會太油膩,最怕食小籠包飚出來的全部系油,哩間小籠包有口感來又不會油膩膩,姜的味道不會好重,有小小剛剛好提出鮮味中和肉的味道,好快搶晒價錢雖然貴過普通上海菜,但食物夠新鮮,味道搭配的又幾聰明,食落不膩,讓人覺得卑多小小都心甘情願服務好好,間鐘會過來幫你加茶,收碟,幾好可以話非常可以捕捉的到香港人的心理,唔怪的多人排隊
一直聽朋友講哩間野,終於有機會嘗試

服務好好,間鐘會過來幫你加茶,收碟,幾好

可以話非常可以捕捉的到香港人的心理,唔怪的多人排隊
2010-11-23
2010-11-15 17 浏览
呢度冇得訂位, 太多人啦! 等左成個鐘先入到去......首先我想講佢既服務1. 我個朋友整污糟個衫袖, 個服務員好主動甘拎左張濕紙巾比佢2. 我幫d 朋友影相, 個服務員好主動問駛唔駛幫我地影合照3. 服務員主動幫人斟茶4. 在我們無意下, 收左碟未食完既水晶肴肉...不過同番佢地講, 佢地即刻比番碟新既我地有甘好既服務, 唔知係咪佢地既老細對員工好好呢? 唔係點解d員工可以甘好笑容又甘好服務?如果餐廳有優質服務獎, 呢間野一定榜上有名!唔係賣廣告, 呢間野真係食得過架
呢度冇得訂位, 太多人啦! 等左成個鐘先入到去......

首先我想講佢既服務

3. 服務員主動幫人斟茶

如果餐廳有優質服務獎, 呢間野一定榜上有名!

唔係賣廣告, 呢間野真係食得過架
2010-11-14
庆祝纪念
生日
  • 水晶肉 小籠包 台式麻醬撈麵
2010-11-09 14 浏览
睇黃子華前在尖沙咀覓食,想到久未幫襯的鼎泰豐。七時前到達,幸好不用等位!來鼎泰豐自不免要點小籠包,雖然跟台灣的還是差了半分,但在香港一定係數一數二。另外點了紅燒牛肉麵,小小辣,湯底有濃濃的牛肉味,但牛肉再淋些就更好,麵都幾好味。還有清燉牛展湯麵,牛展湯係原盅燉,上枱前先問客人是否要倒進裝有麵的碗內。湯很清甜,牛展亦比意料中淋。鼎泰豐的服務是出名的好,秉承台灣鼎泰豐的一貫風格。如果有多些人一起就更好,可多選一些小食及甜品。走時七點半,門外已有很多人在等位!

鼎泰豐的服務是出名的好,秉承台灣鼎泰豐的一貫風格。

如果有多些人一起就更好,可多選一些小食及甜品

走時七點半,門外已有很多人在等位!
2010-11-08
2010-11-07 14 浏览
看了尖沙咀区点心排行,这间是第一,所以试试,但是,感觉一般般。此餐厅是上海菜为主。最好吃的还是小笼包,皮的确很薄,汁也很多,但是没有“哇”一声的感觉。绍兴醉鸡:一般般,鸡肉不是很爽口。系凉菜。还有马兰头,鸭舌,四喜考夫都系凉菜。其中鸭舌比较爽口。至于汤面,吃混沌的比虾仁好点。总结:有点名过其实,性价比不是很高。如果单纯为了吃小笼包还可以试试。

绍兴醉鸡:一般般,鸡肉不是很爽口。系凉菜。

还有马兰头,鸭舌,四喜考夫都系凉菜。其中鸭舌比较爽口。

至于汤面,吃混沌的比虾仁好点。

2010-11-04
2010-11-07
見個個都寫小籠包, 我再向各位誠意推介: 牛肉燉湯, 一盅盅以牛展 (約5-6片)燉製, 無油, 由於d湯好清, 第一次飲時以為好淡, 點知飲了一次便上了癮, 因為個味好香濃, d牛展又好淋, 分量足夠2人分. 每次去都會叫.環境好, d服務員又好快手, 經常加水收碟. 但不足是上菜時間太快, 好多野都因食唔切而凍了....

2010-11-05
2010-11-04 5 浏览
同老公去過台灣鼎泰豐食過蟹粉小龍包,一直很難忘, 終於可以安排到時間去尖沙咀試一試, 但感覺台灣始終好食d, 我反而鍾意食豬扒炒旦飯喎, 塊豬扒好唔會太乾, 至於擔擔麵就嚴佢太濃,湯少, 整體都ok呀
湯少, 整體都ok呀
2010-11-04
  • 排骨蛋炒飯
2010-11-04 14 浏览
或許是出於心理作祟,總覺香港的鼎泰豐郊份食物水準較台灣店略遜一籌,不過,甚幸只是少部份,而且,當中差距亦為個人所接受,最重要是不用舟車勞頓,倒也化算。來鼎泰豐不點小籠包的話,又怎說得上到過鼎泰豐?鼎泰豐的十八摺小籠包名揚世界,沒有一定水準又怎做到?論色,其外觀別緻,單是包上的十八摺已顯廚子功夫;論香,熱騰騰的小籠包一上桌即香氣四溢;論味,包子皮軟而略帶煙韌,咬一口肉汁豐富而鮮甜,肉餡嫩滑味美,難怪鼎泰豐的小籠包屢獲殊榮。另一值得推介是香菇素餃,外皮既軟且滑,以香菇、雪菜製成的餡料香味十足,是個人每次必點之選。其他食物如:水晶肴肉、蔥花蛋炒飯亦甚具水準,值得一試。至於其他滬菜如:醉雞、燻魚之類,個人還是喜歡到老牌上海菜館去。服務方面真是不能不讚,服務生體貼又細心,從未試過在此店看到一副晚娘臉的服務生,這方面,可斗膽說一句:是香港店勝過台灣店。歡迎大家到我的個人Blog──《非限定小棧》瀏覽更多詳盡食記:http://yingxue1214.mysinablog.com

2010-10-27
  • 香菇素餃
  • 水晶肴肉
  • 蔥花蛋炒飯
2010-11-02 126 浏览
當日下午已和老公講好要去這間店鋪用晚膳。為了避免過長等位時間,於是乎六點左右到達。當然,雖然只是黃昏六時,但對一間人氣店鋪來說當然已有一堆人在等候。幸好,我們只是兩位,等了未夠20分鐘左右就有位了。因為太早用膳關係,所以先叫兩個頭盤 – 冰鎮涼瓜與原味水晶肉。冰鎮涼瓜- 出奇地好爽,沒有苦味,只有少許甘味,非常好味。原味水晶肉 – 咸甜適中,非常好味,老實說自己一定整唔到。再黎就主菜,蟹粉小籠包、糯米燒賣與油炸排骨湯面。蟹粉小籠包 – 係皮薄多汁就唔駛多講,真係第二間都未必試得到,好香既蟹粉味…令我二話不說,粒聲唔出咁連食三件。糯米燒賣 – 唔知點解,總覺得係台北既糯米燒賣係好食好多,所以…下次都會叫第二樣。油炸排骨湯面 – 排骨炸得好鬆脆,係咸左少少但配個湯面黎食又啱啱好。最後梗係要甜品啦,水果西米露同荔芋西米露。兩款西米露都勁多西米,荔芋西米露出奇地的荔芋好香,好滑,值得推介。

冰鎮涼瓜- 出奇地好爽,沒有苦味,只有少許甘味,非常好味。
原味水晶肉 – 咸甜適中,非常好味,老實說自己一定整唔到。
再黎就主菜,蟹粉小籠包、糯米燒賣與油炸排骨湯面。
冰鎮涼瓜
油炸排骨湯面
水果西米露
荔芋西米露
2010-10-22 13 浏览
嘗過台北店的朋友,很多時都會回味旅行那時的味道。也許因為如此, 香港店自從開業至今, 人流總是很多。這次跟朋友去吃晚飯, 由於已經預計星期六晚飯時間,通常人都多得每間食肆都要至少輪侯一小時,所以6時半便入座了。等了15分鐘便可以進去吃飯,應該已經很快了,7點過後, 此店要等1小時的。這次叫了5款食物, 我在台北店最愛的蛋炒飯, 都沒有令我失望, 蛋香很濃, 沒有飯焦涼拌海哲皮和水晶肴肉是我這次的驚喜, 因為我很怕晚飯吃冷盤, 但這兩個很清新,不太油膩, 有很香的麻油香,不知不覺都吃多了 (不過分量有點少......)素菜蒸餃的表皮有點硬, 雖然餡料不錯, 但扣了點分數,因為此店是小籠包起家的, 對外表皮的處理應該令食客有一點要求和期望的。最不好的, 應該算是蝦仁麵了, 麵很少, 量很少, 價錢不便宜, 蝦也不夠鮮, 敬希改善!如果這間店可以便宜一點,或者同等售價分量大一點便好了, 因為男性朋友總是覺得不夠喉呢!
嘗過台北店的朋友,很多時都會回味旅行那時的味道。

也許因為如此, 香港店自從開業至今, 人流總是很多。

這次叫了5款食物,

水晶肴肉
素菜蒸餃
  • 蛋炒飯
2010-10-16 19 浏览
鼎泰豐不愧為鼎泰豐! 涼拌苦瓜:一d都唔苦,非常好食! 菜肉雲吞麵: 皮薄餡靚, 麵條又夠味, 湯又香濃! 麻醬撈麵: 麻醬好正! 非常好! 排骨麵: 好好味... 小籠包: 真係皮薄餡靚! 汁好好食! 一定有下次......哈哈......仲要叫多d朋友
鼎泰豐不愧為鼎泰豐!

涼拌苦瓜:一d都唔苦,非常好食!

菜肉雲吞麵: 皮薄餡靚, 麵條又夠味, 湯又香濃!

麻醬撈麵: 麻醬好正! 非常好!

排骨麵: 好好味...

小籠包: 真係皮薄餡靚! 汁好好食!

一定有下次......哈哈......仲要叫多d朋友
2010-10-14 19 浏览
一直懶於寫回食評 : ( 如果人人都懶寫以後便沒有得參考了! 有心唔怕遲呢各位! 一起行動吧! : )很喜歡吃小寵包但又怕要等位, 星期六港威看完戲五點多便想到食小籠包唔使等位嗎! 如果是晚飯時間就一定要等呢! ORDER合共$223
好味但只夠兩人份

細細個的可以不選蟹粉
幼身的但都趣口
最一般
2010-10-12 23 浏览
第3次於鼎泰豐用膳, 頭一次係剛開將, 但覺得始終不及台灣, 之後再心思思今年5月再試第二次, 竟然好好食,GOOD! 到我最近再食, 亦keep住水準, 鼎泰豐不愧為鼎泰豐! 涼拌苦瓜: 唔太苦,幾好食! : 菜肉雲吞麵: 皮薄餡靚, 麵條又夠味, 湯亦香濃! 炒A菜: 正! 麻醬撈麵: 推介!!!!!麻醬好正! 醬唔會太濃令人食唔到其他野, 非常好! 排骨麵: 好野味! 小籠包: 真係皮薄餡靚! 汁好好食! 次次嚟一定會食!豆沙小籠包: 都係皮薄餡靚, 次次嚟一定會食!
炒A菜,麻醬撈麵,排骨麵,小籠包,豆沙小籠包
菜肉雲吞麵
涼拌苦瓜

到我最近再食, 亦keep住水準, 鼎泰豐不愧為鼎泰豐!

涼拌苦瓜: 唔太苦,幾好食!
: 菜肉雲吞麵: 皮薄餡靚, 麵條又夠味, 湯亦香濃!
炒A菜: 正!
麻醬撈麵: 推介!!!!!
麻醬好正! 醬唔會太濃令人食唔到其他野, 非常好!
排骨麵: 好野味!
小籠包: 真係皮薄餡靚! 汁好好食! 次次嚟一定會食!
豆沙小籠包: 都係皮薄餡靚, 次次嚟一定會食!

2010-10-08
  • 紅油抄手
  • 排骨蛋炒飯
  • 豆沙小籠包
2010-10-01 17 浏览
I live in TST so Ding Tai Fung is one of those places that I frequented on the weekends (usually for lunch - and I'd go at odds hours to avoid the lunch crowd as there's always a long queue. Best time to go is around 3:30 - 4:30) I'm a fan of Xiao Lung Bao and I must say Ding Tai Fung offers one of the best ones in town. There are many xiao lung bao places in HK and quite a number of them offers great ones but the reason I always go back to ding tai fung is for its consistency in quality and service. There's no surprises here, the xiao lung bao always taste just as good, the waiters are always friendly and polite - fantastic service level really!! - You always feel so welcome from the second you set foot and get escorted by a smiling lady at the door in clean white uniform. Now that's what I called a VIP experience and considering the reasonable price of this restaurant it's definitely value for money in terms of customer service!

If you choose to go during peak hours, you'd probably get a table faster if you let them know that you don't mind sharing a big table with different parties!
  • 紅油抄手
2010-09-27 12 浏览
同男朋友出尖沙咀做完research,較岩時間6pm來到,因為我地都好鍾意食小籠包.時間尚早,等位10分鐘左右便有位.呢度都幾好,抬同抬之間都有頗多空間.我地叫左:特色小籠包,皮薄餡靚,多汁。排骨擔擔麵:排骨炸至外脆肉嫩,排骨醃得好好味.麵身頗軟.後悔沒有叫台式麻醬撈麵...我很愛味濃的食物...唯有下一次再來炒飯:少少濕,不油廁所好乾淨,每次有人用完洗手間都有專人入去清潔.所有員工都好好禮貌.讚!

我地叫左:
特色小籠包,皮薄餡靚,多汁。

炒飯:少少濕,不油

廁所好乾淨,每次有人用完洗手間都有專人入去清潔.

所有員工都好好禮貌.讚!

2010-09-23
  • 特色小籠包
2010-09-27 20 浏览
i went there v early and so i didnt have to queue. but when i walked past this sometimes it's always so crowded so it made me want to tryit turned out that the resto was so overrated that i wouldnt go again. why it got so many smiley faces here was beyond me. it was not cheap either.

2010-09-16