2021-05-21 1009 浏览
放工經過旺角, 又到晚上時間就與朋友食過晚飯才回家。 今次到點心到MIX·大排檔, 位於金雞廣場地下, 地點方便。 餐廳環境衛生, 光線充足, 兩個人點三個小菜,韭菜鴨血、 冰鎮咕嚕肉、 飛天通菜煲,兩碗白飯和楊枝甘露。🥢🥢🥢🔸韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量剛剛好。🔸冰鎮咕嚕肉~ 大熱天時食咕嚕肉酸酸甜甜挺開胃的, 加上用冰鎮做法, 外層又脆又涼, 放入口中,豐腴的肉汁, 軟滑的肉質, 又帶點醋香,好美味。🔸飛天通菜煲~ 夠鑊氣,炒出青嫩美味的通菜, 帶點微辣, 更加惹味。🔸白飯~ 因為小菜好味, 連平時晚上很少吃飯的我, 都點了碗白飯。🔸楊枝甘露~飯後嘆碗楊枝甘露,酸酸甜甜,冰涼口感,配上甜美的芒果,是夏天消暑甜品之一。餐廳小菜做得好, 價錢相宜, 地點方便, 下次一定會再來。👍🏻😊

🔸韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量剛剛好。

白飯

2021-05-20
2021-05-20 20 浏览
點心到 MIX·大排檔地址: 旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖電話: 59684809================點心到 MIX·大排檔地址: 旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖電話: 59684809================ dim sum 點心,同朋友行街都無特別訂位,佢又突然話想食點心,你估中式點心似all day breakfast全日供應咩,好彩又比我上網搵到全日有點心同中式小炒食架餐廳川式口水雞,啦,要香得來又唔死辣,白切雞皮爽肉滑,唔怕辣架人,可以盡力蘸辣醬。秋葵豆腐兩層色好靚,滑滑豆腐。炒菜啫啫芥蘭個醬落足,渣渣聲香氣傳千里,下飯一流仲有鹹魚豬肉碎,同埋我都喜歡濃味菜送飯。蒸包可愛造型,點了甜餡當甜品。流沙同芋泥 dim sum 點心,同朋友行街都無特別訂位,佢又突然話想食點心,你估中式點心似all day breakfast全日供應咩,好彩又比我上網搵到全日有點心同中式小炒食架餐廳川式口水雞,啦,要香得來又唔死辣,白切雞皮爽肉滑,唔怕辣架人,可以盡力蘸辣醬。秋葵豆腐兩層色好靚,滑滑豆腐。炒菜啫啫芥蘭個醬落足,渣渣聲
點心到 MIX·大排檔

電話: 59684809
================
點心到 MIX·大排檔

電話: 59684809
================

秋葵豆腐兩層色好靚,滑滑豆腐。

蒸包可愛造型,點了甜餡當甜品。流沙同芋泥

秋葵豆腐兩層色好靚,滑滑豆腐。

蒸包可愛造型,點了甜餡當甜品。流沙同芋泥
2021-05-18 73 浏览
亂打亂撞行旺角⋯⋯走到這間新開張諗住入去試點心,點知原來晚市係冇點心,食當然已經唔開心啦,之後後尾嗌左幾個小菜非常驚喜。而且整乾淨企理,而且價錢公道,不過缺點係上菜好慢。冰鎮咕嚕、啫啫芥蘭煲丶乾炒牛河肉腸粉
亂打亂撞行旺角⋯⋯
走到這間新開張諗住入去試點心,
點知原來晚市係冇點心,食當然已經唔開心啦,之後後尾嗌左
幾個小菜非常驚喜。
而且
整乾淨企理,
而且價錢公道,不過缺點係上菜好慢。

冰鎮咕嚕、啫啫芥蘭煲丶乾炒牛河肉腸粉
啫啫芥蘭煲
乾炒牛河肉腸粉
啫啫芥蘭煲
2021-05-16 29 浏览
餐廳位於旺角距離旺角地鐵站路程約需要五分鐘左右畀你上水一方便快啲餐廳位於金雞廣場的地下位置附近有大型後長可以觀看球賽。韭菜鴨血, 還算不錯,沒有腥臭味, 鴨血入口香滑,韭菜份量十足,作為前菜還算不錯。冰鎮咕嚕肉, 名菜就是名菜,作為廣東的名菜,製作出來,絕對是超水準。飛天通菜煲, 看似普通的小菜,但這個其實充滿驚喜,熱辣辣原煲奉上, 不油膩,但充滿鑊氣。白飯兩碗, 謎一般的靚仔,飯粒分明,中國大米就是不一樣。楊枝甘露兩碗, 作為甜品,高水平之作。
白飯兩碗, 謎一般的靚仔,飯粒分明,中國大米就是不一樣。
楊枝甘露兩碗, 作為甜品,高水平之作。
2021-05-16 128 浏览
今早(16/5/2021)十一點多同朋友到旺角,原想去茶餐廳,路過見這餐廳有點心食,餐廳內光線充足,門口位置貼有多張好似好美味既食品相,約等2-3枱客,便一試。等約十分鐘,被安排一張最入的枱,枱與枱之間好密。點了六點點心晶瑩鮮蝦餃,蝦爽口,皮略厚,放了一會食最後一粒時,皮已硬。原隻蝦燒賣,好味,足料五香咸水角,上枱時剛炸起,正,好脆醬皇金錢肚,味道麻麻,唔夠入味豐料糯米雞,真係好足料,內有一件雞,超大件金沙脆皮銀蘿腸,皮好滑,料好脆,蘿蔔好爽口埋單$164,抵食,唯一唔方便,埋單只收現金及PAYME,無八達通。
等約十分鐘,被安排一張最入的枱,枱與枱之間好密。
點了六點點心
晶瑩鮮蝦餃,蝦爽口,皮略厚,放了一會食最後一粒時,皮已硬。
晶瑩鮮蝦餃

原隻蝦燒賣,好味,足料
原隻蝦燒賣

五香咸水角,上枱時剛炸起,正,好脆
五香咸水角

醬皇金錢肚,味道麻麻,唔夠入味
醬皇金錢肚

豐料糯米雞,真係好足料,內有一件雞,超大件
豐料糯米雞

金沙脆皮銀蘿腸,皮好滑,料好脆,蘿蔔好爽口
金沙脆皮銀蘿腸

2021-05-16
午餐
金沙脆皮銀蘿腸
不知為何,我倆這一陣子都對中菜、台灣菜等熱的熟食情有獨鍾🙈經好友介紹下,我們今晚來了這家點心✖️中菜館吃晚飯🥳我倆之前也到過佐敦 點心到 嚐過他們家的點心,是很夠新鮮熱辣,蠻出色的❗️因此對今晚的晚餐也有點期待🤓到達金雞廣場,眼見門口超巨型、超亮的🤭完全想不到這家分店是如此大👍🏻地方夠寬闊,我們坐得非常舒適❣️晚市吃點心總是感覺有點不配的🙈因此我們只點了很少量的點心過過口癮🤪除兩碗白飯以外,我們還點了以下菜式➡️🥢黑之戀一口豆腐 $68平日表面金黃色的椒鹽豆腐今天竟然變了黑色❗️應該是加入黑金流沙包的食用型竹炭粉了🤓一小粒的豆腐新鮮即製🥳入口外層鹹香脆口,裡面軟滑燙熱❣️形成強烈的對比💕味道不錯👍🏻兩個人吃的話份量也挺多的~保仔左宗棠雞煲 $88上菜時還冒着的煙呢❗️眼看雞煲的配料還有:紅椒、青椒、洋蔥、辣椒、蒜蓉等食材調味~吃起來很有鑊氣🌟雞肉嫩滑多汁,而且帶微辣,非常惹味☺️不過略嫌雞的份量不太夠,能多兩三件雞件就好了😂蒜蓉蒸勝瓜 $62是一道全素食的蔬菜❗️上菜時甚為壯觀,猶豫一堆綠色的燒賣呈現眼前😂想不到吃起來爽口多汁❣️蒜味香👍🏻寶寶說下次在家也可以試蒸一下🙈最後點了個點心甜品🤓黑金流沙包➕卡通
不知為何,我倆這一陣子都對中菜、台灣菜等熱的熟食情有獨鍾🙈
經好友介紹下,
我們今晚來了這家點心✖️中菜館吃晚飯🥳
我倆之前也到過佐敦 點心到 嚐過他們家的點心,
是很夠新鮮熱辣,蠻出色的❗️
因此對今晚的晚餐也有點期待🤓

到達金雞廣場,眼見門口超巨型、超亮的🤭
完全想不到這家分店是如此大👍🏻
地方夠寬闊,我們坐得非常舒適❣️

晚市吃點心總是感覺有點不配的🙈
黑之戀一口豆腐 $68

平日表面金黃色的椒鹽豆腐今天竟然變了黑色❗️
應該是加入黑金流沙包的食用型竹炭粉了🤓
一小粒的豆腐新鮮即製🥳
入口外層鹹香脆口,裡面軟滑燙熱❣️
形成強烈的對比💕
味道不錯👍🏻
兩個人吃的話份量也挺多的~

保仔左宗棠雞煲 $88

上菜時還冒着的煙呢❗️

眼看雞煲的配料還有:
紅椒、青椒、洋蔥、辣椒、蒜蓉等食材調味~
吃起來很有鑊氣🌟
雞肉嫩滑多汁,
而且帶微辣,非常惹味☺️
不過略嫌雞的份量不太夠,
能多兩三件雞件就好了😂

黑金流沙包➕卡通芋蓉包各一 $10/個

黑金流沙包跟在佐敦店吃的味道➕外表都一樣😂
黑色部份的麵包香滑綿軟💕
內餡放涼了還是會流沙的🥰
芋蓉包裏的芋蓉餡也非常有芋香,真材實料👍🏻
2021-05-13
2021-05-13 30 浏览
今日去咗點心到食dinner原來佢除咗點心 仲有小菜食我地嗌咗幾個餸冰鎮咕嚕肉 賣相好靚 份量多加咗冰 可以keep住咕嚕嘅脆口咕嚕又熱又凍 原來幾特別味道酸酸甜甜 好送飯韮菜鴨血呢個都唔錯 鴨血比韮菜多 幾意外醬汁唔會死鹹作為開胃菜都幾好飛天通菜煲呢個好正 黎到啫啫聲 隔離枱即刻跟我地嗌咗份量都幾多 有穫氣 用煲上好keep到熱力而且好香口 好送飯食完兩個白飯有楊支甘露做甜品甜品唔會太甜 份量亦適中 唔會太多作為點心店 佢都有無限熱茶提供唔錯唔錯
今日去咗點心到食dinner

甜品唔會太甜 份量亦適中 唔會太多

作為點心店 佢都有無限熱茶提供
唔錯唔錯
2021-05-10 710 浏览
今日下午到獅子山行山,遇到好天氣,看到美景,真是好開心。今晚我們會在酒店睡覺,所以坐地下鐵到旺角地鐵站,並在附近吃晚餐,看到這間點心店竟然在晚市下排長龍,好奇之下也一起排隊等候,反正時間充裕。位置:在金雞廣場地下,方便顯眼,容易到達。環境:店門是落地玻璃,門外擺有招牌菜的牌,店內面積大,燈光明亮充足,裝潢不像傳統茶樓,反而是港式風格,簡單實際,而且冷氣強勁。服務:當晚客人多,不論服務員或廚房都團團轉,所以等菜較久。晚市:我們只是叫了一碗白飯,加三碟小菜和兩碗甜品。蒜蓉蒸勝瓜$62這個像家常小菜,勝瓜切成一口大小,在上面放上滿滿的蒜蓉,最後淋上熟油,呈上時絕對熱辣辣,需小心放入口,勝瓜既保持鮮味,又有蒜蓉調味,只是略嫌有些油膩。黑之戀一口豆腐$68這個不得不稱讚師父的功夫高,因為是很有難度的菜餚。豆腐被切成一口大小,外層包裹薄薄的芝麻粒和用椒鹽調味,內部依然細嫩滑溜,外層脆口不苦,炸芝麻的火候是很難控制,如果烤焦了,芝麻會變苦澀,從這小菜可見師父的功力,不愧是招牌菜,絕對物超所值。不過調味有點過重,有點鹹!保仔左宗堂雞煲$88這也是招牌菜,味道並不遜色於芝麻豆腐。雞煲的調味較重和香,配有

位置:在金雞廣場地下,方便顯眼,容易到達。

環境:
店門是落地玻璃,門外擺有招牌菜的牌,

服務:當晚客人多,不論服務員或廚房都團團轉,所以等菜較久。

晚市:我們只是叫了一碗白飯,加三碟小菜和兩碗甜品

蒜蓉蒸勝瓜$62

黑之戀一口豆腐$68
這個不得不稱讚師父的功夫高,因為是很有難度的菜餚。

保仔左宗堂雞煲$88
這也是招牌菜,味道並不遜色於芝麻豆腐。
雞煲的調味較重和香,配有三色椒和洋蔥,較特別是醬汁有一種酸甜的味道,可能有梅子醬,再細味就嘗不出是甚麼醬汁,但很惹味!

白飯$12
這碗白飯比平常的更大,份量更多,幸好只是叫了一個。

楊枝甘露$25

這個甜品不錯,除了芒果塊和西米較小,奶香味和芒果香濃,入口順滑,使人上癮!

這間點心店的每個小菜份量不小,價錢公道,勸喻大家不好浪費食物,依自己的食量點叫,珍惜地球資源。
2021-05-06
  • 黑之戀一口豆腐
  • 保仔左宗堂雞煲
2021-05-08 410 浏览
疫情好似好返啲,咁就同同事一齊到旺角食下中菜小炒,咁呢一間點心到,其實我之前都去過油麻地嗰間食,覺得啲嘢都ok ,咁今次嚟到呢一間分店就想試下去啲小炒。 咁入面啲間隔我覺得都幾舒適同寬敞,而且啲燈光都足夠, 咁我同同事就叫咗以下小菜:韭菜鴨血: 呢個鴨血係香港都己經有好多地方可以食到, 可以喺度試都要試下, 其實食落佢都幾軟熟同爽滑, 口感其實都唔錯, 有啲似豬紅, 我覺得佢呢個鴨血都唔會話太腥, 順便幫我補補血。不過就size唔算太小和太大。冰鎮咕嚕肉: 呢個菠蘿咕嚕肉係我like嘅餸菜之一,可以試下廚師嘅功力,我覺得呢個餸因為佢煮得真係好好味,因為佢整到個咕嚕肉外脆內軟同埋佢用咗新鮮嘅菠蘿, 菠蘿幾清甜而且不大酸,令到成個餸生色不少。 而最特別嘅地方就係咕嚕肉有時熱熱地,因為佢用咗冰鎮,所以個肉亦都凍凍地,幾得意嘅地方就係佢個外皮都幾脆卜卜, 呢個餸自己個人幾鐘意。飛天通菜煲: 呢個菜煲我覺得炒得都幾有風味,而且個菜亦都幾新鮮,都算炒得幾清下,我自己覺得可以再濃味多少少。黑金流沙包及卡通芋蓉包: 流沙包我覺得都幾好食,因為包裡個流沙都夠熱,而且一咬落去有啲流沙流左出嚟,不過流沙唔算

黑金流沙包及卡通芋蓉包: 流沙包我覺得都幾好食,因為包裡個流沙都夠熱,而且一咬落去有啲流沙流左出嚟,不過流沙唔算太多同要小心熱; 竽蓉包唔算話太甜但有D细個。 不過個公仔有幾得意嘅 ,自己會鍾意黑金流沙多啲。

最後其實我覺得呢一間餐廳啲食物都ok可以,同埋價錢亦都適中,最緊要就係我覺得坐位都寬敞,行過嘅朋友可以試下。

• 冰鎮咕嚕肉
2021-05-07 63 浏览
今日同朋友喺旺角行完街,想食下啲中菜,就嚟咗依度見到佢哋個晚餐套餐都幾豐富!晚餐套餐我包左一個菜兩個主菜兩碗飯仲有兩個楊枝甘露,咁多嘢食都係$200!飛天通菜煲 如果好鍾意食通菜嘅你就要試吓一個煲,炒起出嚟已經聞到好香,食落口好有薑蒜味,而且通菜唔會吵到好水!冰鎮咕嚕肉冰鎮咕嚕肉超級好食😋咕嚕肉嘅脆皮唔會太口,咬落口都好入味,再加埋酸酸甜甜嘅醬,真係好快就送晒碗飯❤️鴨血如果鍾意鴨血嘅朋友就真係好鍾意食,我覺得鴨血嘅醬汁好惹味,而且鴨血都幾好!至於楊枝甘露,非常好食,楊枝甘露的餡料非常多,而且整體不會太甜也不會太酸。食完飯超級滿足,而且座位都闊落餐廳環境不錯!

鴨血

食完飯超級滿足,而且座位都闊落餐廳環境不錯!
2021-05-07 31 浏览
今日同閨蜜約左去旺角買用品,終於買完就搵間餐廳坐下食下野,黎到洗衣街比我發現左呢間餐廳,平日都十分多人,排左一陣隊就入得。首先點左兩個包,黑金流沙包同咪芋蓉包。中間係流心既非常好味,奶黃味好出,又唔會好甜,岩曬女士們。跟住我地叫左個韭菜鴨血,呢個好新鮮,而且有好多汁,用黎撈飯食一流。味道都好好。主菜放面有冰鎮咕嚕肉,冰火二重天,冷熱交融,非常特別,創新。咕嚕肉軟硬適中,非常香脆可口,味道都好好。送飯食一流。仲有飛天通菜煲,我平時唔鐘意食菜既,但係呢度炒得真係好好味,我都食左好多,世界級好味。最後又試左個黑之戀一口豆腐,呢個表面係黑色,中間係白色,黑白無常,真係非常有驚喜,外脆內軟,味道好好。一口口食非常滿足,而且份量都好多。

2021-05-06 36 浏览
搭小巴成日都會經過旺角金雞廣場,近排發現呢度樓下新開咗一間好光猛的新餐廳,但一直以爲呢度係點心專門店,今日夜晚喺附近搵嘢食,睇真d原來呢度晚市係只供應港式大排檔小炒,晏晝先係食點心。門口都有小小人龍等位,即刻決定試一下。廳環境非常唔錯,全新裝修,行新潮路線,最主要係夠晒光猛乾淨。餐牌都好多選擇,游水海鮮都有唔少人幫襯。價格以呢度環境及交通方便程度來講算是非常公道。首先叫咗兩個招牌菜-黑之戀一口豆腐$68: 炸豆腐外皮係黑色,非常薄且炸得非常香脆,入面係嫩豆腐非常軟滑,配埋香蒜好惹味! 保仔左宗棠雞煲$88: 非常有鑊氣,掀蓋嗰刻香氣十足,雞件嫩滑,配菜有大量洋蔥、蒜頭同彩椒,色香味俱全。蒜蓉蒸茄子$62: 勝瓜賣曬,臨時轉咗茄子,配埋香油蒜蓉,唔會輸,送飯一流。最後嗌咗楊枝甘露做甜品,又超乎預期。口感順滑,足料抵讚,啖啖芒果、西米同西柚,甜度亦都剛剛好。
首先叫咗兩個招牌菜-

2021-05-06
2021-05-06 44 浏览
兩條友行行吓旺角唔知食咩好,咁岩見到有間新開嘅中菜舖裝修好光猛,仲要勁多人食,好似幾正咁秋葵野菌豆腐其中一個招牌菜,就咁睇個名以為係豆腐上面鋪咗啲菜好似好普通咁女朋友話想試先叫,點知幾有驚喜豆腐分咗兩層,下面白色上面綠色,原來秋葵係融入左豆腐嘅味道裏面,所以舊款多咗層秋葵味,味道都幾有層次感川式口水雞川式口水雞食落個口會變麻,超級爽,唔算好喇睇吓有啲青瓜,間住食幾正芥蘭煲噴住煙咁上,好難唔好食嘅芥蘭爽身唔會炒得太腍,係我鍾意嘅口感,再加少少肉碎,味道昇華楊枝甘露食完正餐想食返啲甜嘢,楊枝甘露超足料,有成半碗都係芒果

秋葵野菌豆腐
女朋友話想試先叫,點知幾有驚喜

川式口水雞
川式口水雞食落個口會變麻,超級爽,唔算好喇
睇吓有啲青瓜,間住食幾正

芥蘭煲
噴住煙咁上,好難唔好食嘅

楊枝甘露
食完正餐想食返啲甜嘢,楊枝甘露超足料,有成半碗都係芒果
2021-05-05 39 浏览
很久沒出旺角了、看到金雞廣場開了間點心鋪仲有中菜食的 那就入去幫襯下看到菜單款式眾多,一眼就被黑之戀一口豆腐吸引住🤤那二人共點了三款菜黑之戀豆腐外脆內滑,真想知道怎做做,黑色脆皮很惹味的,份量又夠多 抵食另外就係保仔左宗堂雞煲 雖然不知道是什麼名堂但就係想食雞 上到來香煙噴噴 好正呀 又有三色椒配埋白飯送口 好味再來個蒜蒸聖瓜,份量都很多,蒜蓉又特多岩哂蒜控最後來個楊枝甘露 好食到朋友都食埋我果份😜😜其實仲有其他好想食架 但肚子載不下 下次要再食 亦都想試下午茶🫖一盅兩件

看到菜單款式眾多,一眼就被黑之戀一口豆腐吸引住🤤

那二人共點了三款菜

配埋白飯送口 好味

再來個蒜蒸聖瓜,份量都很多,蒜蓉又特多岩哂蒜控

最後來個楊枝甘露 好食到朋友都食埋我果份😜😜

放工之後懶得煮飯,很想吃很有鑊氣的小菜。知道金雞廣場新開了一間大排檔,所以就去試試了!😙進店之後,發現地方也挺闊落,而且燈光也很光猛!🙂看看菜單,也發現有超多選擇,令我一度陷入選擇困難症🤨最後就叫了以下菜色:🐔川式口水雞喜歡吃辣的我先叫了一個川式口水雞,一咬下雞,確是辣得過癮,很有四川感覺!雞上還鋪滿辣汁、蔥、蒜、芫茜,重口味得來也很開胃!😌🧆秋葵野菌豆腐(自家製)這是我覺得很驚喜的一道菜,雙層煎香的豆腐配上野菌和秋葵加上醬汁,令到整件事很夾!豆腐一件是綠色、一件是黃色,綠色那件是加了蔬菜汁,感覺很特別!豆腐頓然變得很有層次,送飯吃一流🍚!🥬啫啫芥蘭煲菜來到是因為是煲仔上,所以一開蓋已有濃濃的煙!芥蘭配上啫啫,真的是無敵!鹹香滲透了每一根菜,而芥蘭硬軟適中,很美味,絕對值得翻兜!😆以上三道菜絕對是送飯之選,很快我們就清了白飯了!🍚🥣楊枝甘露最後,當年不能缺了糖水!楊枝甘露很足料,芒果、西柚、西米露有很多,而且也很有奶香,吃完劃上一個完美句號。🤪總捨而言,是真心有驚喜!下次也會來這裡吃其他小炒!🥰

進店之後,發現地方也挺闊落,而且燈光也很光猛!🙂

看看菜單,也發現有超多選擇,令我一度陷入選擇困難症🤨

最後就叫了以下菜色:

🐔川式口水雞

🧆秋葵野菌豆腐(自家製)

🥬啫啫芥蘭煲

以上三道菜絕對是送飯之選,很快我們就清了白飯了!🍚

🥣楊枝甘露

總捨而言,是真心有驚喜!下次也會來這裡吃其他小炒!🥰
  • 啫啫芥蘭煲
  • 秋葵野菌豆腐