炎夏甜辣傳統泰國菜煮法烹調口味做法各有不同,味道菜式獨特重口味或經典甜酸辣也能一一看到不論你在休閒假日很適合與朋友下午用餐相隨分享異國風情 !今日嚟咗尖沙咀嘅王珍珍食泰國菜,位置正向九龍公園隔離非常方便,泰式裝潢為題雅致開揚,不論單點或套餐組合一應俱全招牌食物泰國菜梗係要揀咖喱口味,(羊腩煲)道唔太辣入口甜美食指帶動調整香料漿汁配合得誘人(拉盞炒通菜)&(豬頸肉)準都好中上,煙韌口感惹味程度點綴增添不少以份量兩個人食三個餸午餐都可以,一口一口嚐到亞洲泰味環境/服務/價格2個人共300幾蚊可以品嚐泰味都算不錯

不論你在休閒假日很適合與朋友下午用餐相隨分享異國風情 !

2個人共300幾蚊可以品嚐泰味都算不錯
2019-08-11
2019-08-12 94 浏览
同家姐兩個人喺屋企,唔想煮飯就出街搵嘢食。第一次來呢度食泰國菜。叫咗一個原個菠蘿炒飯,呢個就真喺好食,分量超大,料又多,調料都喺啱啱好。我哋兩個都好中意呢個,都覺得比其他個D餐廳嘅好食。什錦燒串沙爹一份有12串,每一串上邊嘅肉都好大塊,肉質燒得啱啱好,好多汁,加上沙爹醬汁一齊吃,超正!馬拉盞炒通菜,很新鮮。
2019-08-09 231 浏览
今天朋友與我一起去吃泰國餐。環境大部份都比較嘈或者坐得好唔太舒服。但佐敦黃珍珍係個好選擇.呢處有梳化卡位,我同朋友兩個人黎都被安排到坐卡位,其它坐寬趟舒適.我們叫了黃咖哩牛腩飯,香葉辣豬肉碎飯,泰式特濃奶茶,加串燒沙嗲2串(1豬1雞)1.黃咖哩牛腩飯香濃椰汁味,但完全唔辣,牛腩和牛根,炆得好淋好入味.2.香葉辣豬肉碎飯豬肉碎太辣,有些乾3.泰式特濃奶茶比較甜4.串燒沙嗲2串(1豬1雞)控制火候剛好, 肉質還可以配沙嗲醬都惹味午餐時間只要點一份午市套餐就可以加$28 追加自助吧(自助吧有飲品,甜品,前菜,小食和湯)都算低食
1.黃咖哩牛腩飯
香濃椰汁味,但完全唔辣,牛腩和牛根,炆得好淋好入味.
2.香葉辣豬肉碎飯
豬肉碎太辣,有些乾
3.泰式特濃奶茶
比較甜
4.串燒沙嗲2串(1豬1雞)
控制火候剛好, 肉質還可以配沙嗲醬都惹味
2019-08-09 142 浏览
黃珍珍在九龍成已經品嚐了很多年, 最近才知道黃珍珍進駐了佐敦莊士敦廣場裝修新 加上 有玻璃 ,很開揚, 簡直又種遠離煩囂的感覺餐廳有可供二至四人坐的卡位,也有很多張圓枱,大夥兒 食飯 也適合如果兩點前會有午餐供應, 還有半自助餐。 今日我們到達時已過了兩點,我們就散叫了三個菜。醃生蝦刺身~細$148有足足七隻肥美的生蝦,很新鮮, 最特別是用上很多沙律菜做底, 醬汁另上,可以因應自己嘗辣的程度以決定倒多小原個菠蘿炒飯$118 滿滿的肉鬆佈滿在大大個菠蘿炒飯上, 配料也特別多令本來也炒得不太濕的飯飯更加入味泰式燒豬頸肉$68比想像中大份,燒的時間拿捏得很好, 最怕燒到又黑又乾, 厚度也非常適中,可以一口豬頸肉容易入口

裝修新 加上 有玻璃 ,很開揚, 簡直又種遠離煩囂的感覺

醃生蝦刺身~細$148

原個菠蘿炒飯$118

泰式燒豬頸肉$68

午餐
2019-07-29 118 浏览
今星期日嘅尖沙咀真係特別多人行到邊都係人頭湧湧 真係辛苦🥵🥵唔想同人逼就唯有行過少少去佐敦食lunch行十分鐘左右就唔駛同人逼就算出哂汗都抵啦🤣🤣🤣記憶中好似黎過佐敦一次唔識路當然上OpenRice睇下有咩食啦😂誤打誤撞搵到依間黃珍珍泰國菜餐廳一於試試佢啦!☺️☺️☺️一入門口發現全部職員都係講廣東話嘅泰國人🙈🙈睇黎名不虛傳喎!咁我地兩個人 天氣又咁熱 所以叫左兩個甜品試下😂😂再加個飯同小食小食方面係叫左個細嘅豬頸肉 細嘅份量都好多 而且好嫩滑💕💕😚菠蘿好甜 好似食緊菠蘿冰咁!而且個汁酸酸辣辣咁好開胃😝😝大推依個!!!另外去食泰國野一定要食椰青焗飯!哇!份量又係好多 而且個椰殼上都有餐廳logo 好得意🤣🤣🤣💕味道都唔錯 食完勁飽而且我地嘅甜品都到喇!芒果糯米飯同埋楊枝甘露😚😚芒果真係好甜好好味!而且好有奶香係水準在線之作!同埋特別講下個糯米飯係一半白糯米一半黑糯米!好好啊!可以試哂兩種味唔駛特別order🥺🥺🥺💕總結:推介!!!因為真係好正!💕💕(有無人可以翻譯下依句🤣)
今星期日嘅尖沙咀真係特別多人

誤打誤撞搵到依間黃珍珍泰國菜餐廳
一於試試佢啦!☺️☺️☺️

小食方面係叫左個細嘅豬頸肉
細嘅份量都好多 而且好嫩滑💕💕😚
菠蘿好甜 好似食緊菠蘿冰咁!
而且個汁酸酸辣辣咁好開胃😝😝
大推依個!!!

另外去食泰國野一定要食椰青焗飯!

而且我地嘅甜品都到喇!
芒果糯米飯同埋楊枝甘露😚😚
芒果真係好甜好好味!而且好有奶香
係水準在線之作!

總結:推介!!!因為真係好正!💕💕
(有無人可以翻譯下依句🤣)

2019-07-28 134 浏览
相信黃珍珍泰國菜相信大家有聽過了,原來佐敦也開了一間分店,離地鐵大約1分鐘十分方便易找.原來泰國菜有不少的特點例如酸辣鹹甜苦五個元素,在炎炎的夏日太菜令大家的胃口大增.座位十分舒適適合朋友的聚會.餐牌上有不少特別的推介.泰國的河粉十分香滑,加上牛肉十分重肉味,加上正宗的扎肉令河粉增加了不少的分數.來自泰國出產的椰菜苗,並沒有草青味加上十分之爽口水準之作.豉油王炒河粉十分之有鑊氣,加上河粉有少少爽口又夠滑身,大家可以試一試.
座位十分舒適適合朋友的聚會.
餐牌上有不少特別的推介.
來自泰國出產的椰菜苗,並沒有草青味加上十分之爽口水準之作.
平時食泰國嘢個個都第一時間推介去九龍城食 今次食完呢間黃珍珍泰國菜館之後 我正式宣佈佐敦都有高質嘅泰國嘢食🤪🤪一入去第一個感覺就係覺得環境好華麗 裝修有一種獨特嘅東南亞風格 餐牌上嘅食物種類繁多 價錢都係比較大眾化 😄😋原個菠蘿炒飯 ($118)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻原個菠蘿炒飯係我去每一間泰國餐廳嘅必點菜色 呢度嘅 炒飯做法非常正宗 落咗要個肉鬆 提子 菠蘿 海鮮等等😊唔同配料炒埋一齊 材料好新鮮 炒出嚟感覺好香 好香好好味🤪泰式生蝦刺身 🦐(小) ($148)平時比較少喺啲 九龍城街邊舖頭食生蝦刺身因為感覺上唔太乾淨 但係今次見到 黃珍珍泰國菜館嘅環境咁乾淨同舒服 就毫無顧忌 即刻嗌返一碟生蝦刺身😳生蝦刺身好有咬口 每一隻生蝦都係好彈牙 加上上面嘅紅辣椒青辣椒同蒜蓉 帶嚟咗味覺上嘅衝擊 非常推薦😋馬拉盞炒通菜🥬 ($96)馬拉盞炒通菜其實就係將一啲炒香咗嘅 蝦乾配料 配合埋通菜一齊炒 將蝦嘅鮮味放入通菜入面鎖緊 值得一試🥦🦐泰式奶茶 椰汁三色冰🍹🍷($36 for each)泰式奶茶唔會太甜 飲落去有一陣特別嘅椰香味 正~椰汁三色冰甜度亦都控制得好好 椰味好香 三色啫喱咬落去好得意好

原個菠蘿炒飯 ($118)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

泰式生蝦刺身 🦐(小) ($148)

馬拉盞炒通菜🥬 ($96)

泰式奶茶 椰汁三色冰🍹🍷($36 for each)
泰式奶茶唔會太甜 飲落去有一陣特別嘅椰香味 正~
椰汁三色冰甜度亦都控制得好好 椰味好香 三色啫喱咬落去好得意好好味👍🏻

食完呢一餐咁美味嘅泰國嘢之後 以後都唔使山長水遠入去九龍城食正宗泰國嘢喇😂😂

• 原個菠蘿炒飯
  • 泰式生蝦刺身
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式奶茶
  • 椰汁三色冰
2019-07-11 167 浏览
在香港好少食到咁難食既泰國菜了!以前在九龍城個間王珍珍我以前食過,味道都還可以。但今晚去佐敦呢間食,嘩,的野難食到呢!菠蘿炒飯一的味都無!入面乜都無咁,咩海鮮乜都無!其他野都不知所謂⋯⋯! 豬頸肉好少食到的咁難食!一的豬肉味都無囉!覺得全部肉都勁唔新鮮!的蝦餅無味!唔知食緊乜!又貴8條友無食的乜就$1600 !最重要係好去難食! 如果唔信大家去試試就真!老實說話菜+甜品味道過得去!但如果咁我去食齋好過啦⋯⋯⋯! 千其唔好去食呢間野!呃錢!最重要係難食!
2019-07-10 279 浏览
黃珍珍首度推出午市自助吧只要點一份午市套餐就可以加$28 追加自助吧 好抵自助吧有飲品,甜品,前菜,小食和湯加$28有咁多野食真心抵飲品有泰式奶茶,青檸水和香茅茶泰式奶茶和青檸水是凍飲而香茅茶則是熱飲泰式奶茶一如以往是比較甜泰式飲品都是這樣想健康一點可以飲青檸水更解渴又清新前菜方面有泰式鳳爪和木瓜沙律泰式鳳爪好夠味好好食 必食小食則有炸蝦餅,炒雜菜,雞翼,炸春卷等等種類繁多湯則有椰子雞湯濃濃的椰汁味配上雞味 好配合甜品則有椰汁糕,香芋西米露和千層糕只是$28就可以食到咁多款式的泰國食品真係抵到爛而且食物質素好高同平時食開的黃珍珍一樣味
黃珍珍首度推出午市自助吧
只要點一份午市套餐就可以加$28 追加自助吧 好抵

自助吧有飲品,甜品,前菜,小食和湯
加$28有咁多野食真心抵

飲品有泰式奶茶,青檸水和香茅茶
泰式奶茶和青檸水是凍飲
而香茅茶則是熱飲

泰式奶茶一如以往是比較甜
泰式飲品都是這樣

想健康一點可以飲青檸水
更解渴又清新

前菜方面有泰式鳳爪和木瓜沙律
泰式鳳爪好夠味好好食 必食

小食則有炸蝦餅,炒雜菜,雞翼,炸春卷等等
種類繁多

湯則有椰子雞湯
濃濃的椰汁味配上雞味 好配合

甜品則有椰汁糕,香芋西米露和千層糕

只是$28就可以食到咁多款式的泰國食品
真係抵到爛
而且食物質素好高同平時食開的黃珍珍一樣味

黃珍珍泰國菜館是九龍區比較經典的泰國餐廳。位置來說十分方便,最近由佐敦地鐵出口行幾分鐘就到,這個位置是佐敦及尖沙咀交界,沿住彌敦道行,很快就到九龍公園、美麗華廣場等等。環境十分寬敞舒服,內裏佈局似的中餐廳,有很多圓台軟座椅,或可選擇大大個卡位。所以很適合行完街後,在這裏歇息及慢慢享用食物。在九龍區屹立已久相信也有一定的實力。點了一碟甜酸蝦,調味拿捏得好好,酸甜到適中很開胃,又帶有少少辣。一碟有幾隻蝦,每隻都十分之大隻,肉質鮮甜,啖啖肉好正!海鮮炒粉-濕十分足料,用上很多不用的海鮮,如蝦仁、青口及魷魚等等。蕃茄洋蔥粟米芯炒飯每一班都平均沾上蕃茄醬,帶點酸酸甜甜的,滿滿泰國菜的滋味。飲品也有很多選擇,椰汁系列當然要點啦!透清涼,適合夏天飲.

在九龍區屹立已久相信也有一定的實力。

海鮮炒粉-濕
十分足料,用上很多不用的海鮮,如蝦仁、青口及魷魚等等。

蕃茄洋蔥粟米芯炒飯
每一班都平均沾上蕃茄醬,帶點酸酸甜甜的,滿滿泰國菜的滋味。

飲品也有很多選擇,椰汁系列當然要點啦!透清涼,適合夏天飲

2019-07-06 124 浏览
黃珍珍在九龍城已經有相當久的歷史,以往都食過不少次,今天收工相約家人一齊去佐敦既黃珍珍食晚飯。餐廳位於莊士倫敦廣場3樓,裝修新淨,座位闊落。餐牌同同九龍城店一樣,由頭盤、沙律、湯、肉、麵至甜品都有。我地一行五人點咗最喜歡既食物。💠鹽燒海中霸紅寶石魚處理好後加入大量泰式香料,用鹽蓋住,再用焗爐燒製。魚肉食起上來,非常順滑清甜,加上醬汁一齊食更是惹味。💠泰式燒豬頸肉用咗香茅、檸檬葉等香料腌製完,再燒出來, 沒有半點肉燥味,十分香口,忍不住多食了幾塊。💠泰式炒椰菜苗翠綠色的椰菜苗,食起上來有鹹、辣和鮮味,送飯一流。💠芋頭焗飯同中式煲仔飯很相似,據說是泰國華僑將煲仔飯改良而成,除咗香芋還有大量蔬菜和鮮蝦仁,啖啖飯都有香甜既蔬菜和鮮蝦味。💠咖喱炒蟹必點食物,香濃的泰式咖喱汁,配上M6級大蟹,一疏疏的蟹肉,集甜、香、辣、濃、鮮於一身,令人一食難忘。💠香芒椰汁糯米飯今晚既甜品,濃濃既椰汁淋在晶瑩潔白既糯米上,配上艷麗的芒果粒,令人垂涎欲滴,味道更是絕配。

餐廳位於莊士倫敦廣場3樓,裝修新淨,座位闊落。

餐牌同同九龍城店一樣,由頭盤、沙律、湯、肉、麵至甜品都有。

我地一行五人點咗最喜歡既食物。

💠鹽燒海中霸

💠泰式燒豬頸肉

💠泰式炒椰菜苗

翠綠色的椰菜苗,食起上來有鹹、辣和鮮味,送飯一流。

💠芋頭焗飯

💠咖喱炒蟹

💠香芒椰汁糯米飯

Me & my friend arrived restaurant at 12 noon, only one table of 2 customers were inside....Set Lunch with 4 choices @$38~58, with an addition of $28 , could enjoy the appetizers (Thai style chicken wings, Thai salad, prawn cakes) , drinks (Thai milk tea, iced lime water), and dessert ( mango sticky rice, coconut juice cakes) semi buffet.....However, as we used a dining app to make restaurant reservation, with discount coupon , and waitress told us we could not utilize that for set lunch + semi
Set Lunch with 4 choices @$38~58, with an addition of $28 , could enjoy the appetizers (Thai style chicken wings, Thai salad, prawn cakes) , drinks (Thai milk tea, iced lime water), and dessert ( mango sticky rice, coconut juice cakes) semi buffet.....However, as we used a dining app to make restaurant reservation, with discount coupon , and waitress told us we could not utilize that for set lunch + semi buffet, so we could only order from a la carte menu.....very disappointed as we could not cancel the app reservation and ordered the set lunch which all other customers did so...

We finally ordered "Tom Yum Kung" soup small portion for 2 persons @$166, BBQ pork neck @$68, Thai seafood fried flat noodles with gravy sauce @$118...authentic Thai Food, a bit pricey though....total bill @$352 for 2 persons. If no discount , I would not consider ordering from a la carte menu. We finally paid the bill @$256 .(for lunch)
冬蔭功、泰式海鲜濕炒河粉、燒猪頸肉、
2019-07-03
用餐优惠
優惠券
  • 冬蔭功
2019-07-03 150 浏览
今日上完韓文之後,就覺得有啲肚餓。我就約咗個朋友喺附近度食埋飯。我哋揀咗食泰國菜,去咗呢一間黃珍珍餐廳。呢度裝修都好有泰國嘅風味,而且地方又夠大,因為佢係用晒一層來做餐廳嘅,所以坐得好舒服。喺泰國菜方面我最鍾意就係食炒蟹,難得我呢幾個朋友又鍾意食海鮮,所以我哋就叫左一隻咖喱炒蟹,同埋一碗河粉等等...等左一陣終於嚟啦個咖喱炒蟹,已經聞到佢嘅香味。佢嘅咖喱味辣辣地咁好開胃,而且仲好入味添。最令我哋估唔到嘅事呢隻蟹咁多肉,名副其實嘅啖啖肉我哋仲叫咗個生牛肉湯河粉,個湯底味道整得好鮮,牛肉又夠晒軟熟,河粉好滑,所以成個都好配合。

• 咖哩蟹
今日同男朋友去食泰國菜,因為呢日係我地紀念日,所以大家都想食好D。以前我會同屋企人去九龍城食黃珍珍,屋企人好鐘意佢比較舒適既裝修。而家先知原來佐敦開左分店,所以我同男朋友揀左去佐敦,因為個地點比較方便。無耐之前我地去泰國旅行,係大城食左我地人生食過最好食既燒大頭蝦,所以我地兩個對大頭蝦都有小小念念不忘。見到有咖哩大頭蝦,我地就即刻決定要食!在場既侍應全部都係泰國人,件事都幾有泰國風味既。泰式炒椰菜苗 本來我地打算叫飛天通菜,但因為小小病唔想食太辣,就叫左呢個泰式炒椰菜苗。椰菜苗既特色就係佢唔會炒得太過淋身,呢度都做得幾好。所謂泰式,姐係辣椒、大量蒜蓉、魚露、豆醬同蠔油。出到黎個味係夠既,唔送飯就咁食都唔會覺得太咸。芒果蟹肉炒飯呢個芒果蟹肉炒飯睇落唔係好大碟,但都夠我地兩個食既。入面既芒果令個飯有點點酸味,清新一D。值得一讚既係佢入面D蟹肉好多,而且仲係啖啖肉,重點係佢唔會有蟹殻。之前係泰國食蟹肉炒飯,雖然平,但成個飯都係殻⋯⋯同呢個差得太遠了。不過依個飯我地重點都係叫黎送咖喱既。咖哩炒大頭蝦登登登登!重點黎啦!超好食既咖喱大頭蝦!一上枱覺得好大碟,原來五隻大頭蝦都真係好多架,本身仲怕可

泰式炒椰菜苗

芒果蟹肉炒飯

咖哩炒大頭蝦
登登登登!重點黎啦!超好食既咖喱大頭蝦!一上枱覺得好大碟,原來五隻大頭蝦都真係好多架,本身仲怕可能會唔夠。

佢既大頭蝦真係好大隻,完全係值得呢個價錢既!

個咖喱一上我就即刻拎左d汁黎撈飯食,佢個咖哩汁真係好正,首先佢吸左d大頭蝦膏既味,同埋佢加左好多洋蔥,青紅椒同埋蛋落去煮個咖喱底,真係好香,個味道係好豐富。用黎撈埋個飯,真係可以食幾碗。大頭蝦入面真係有好多膏,個膏加埋d飯一齊食,真係好正!

最後埋單兩個人500蚊左右,唔算貴!最後一隻大頭蝦我地已經係好飽了
2019-06-27
2019-07-01 91 浏览
連續三日假期當然要周圍食下好嘢,約咗家姐去尖沙咀行街, 首先就係要食返個靚靚lunch, 想食芒果糯米飯 ,又想坐得舒舒服服, 最終揀咗喺佐敦的經典泰國菜😋 黃珍珍泰國菜館🤗🤗最鍾意呢度嘅窗邊位置,卡位又大又舒服。喺佐敦莊士敦廣場食飯其實好方便,轉個彎就係尖沙咀。 行過去美麗華只係幾分鐘✌✌今次嗌咗四樣嘢食😋😋😍香芒椰汁糯米飯😍雜錦椰汁西米糕😍雜錦串燒🍖🍗😍牛肉湯河粉🍜香芒椰汁糯米飯新鮮嘅呂宋芒🤗,最鍾意就係呢隻芒果香甜又冇渣, 酸酸甜甜。 糯米和紫米蒸得啱啱好, 煙煙靭靭有咬口😋😋。雜錦椰汁西米糕平時食開原味椰汁西米糕, 呢度椰汁糕好特別😚😚有三隻味選擇, 分別係芒果味、咖啡味☕、 原味椰汁。 三種裏面我最鍾意食芒果味, 非常濃郁香甜,西米彈牙👍👍👍雜錦串燒選擇咗牛肉同埋雞肉🍖🍗控制火候啱啱好, 表面微微炭燒香味, 肉質嫩滑😊😊 配埋沙嗲醬就更加惹味😚😚牛肉湯河粉牛肉份量不少😋😋, 而且比較健康配咗幾條生菜。 只是河粉比較散, 有點不夠厚身和不夠滑。
連續三日假期當然要周圍食下好嘢,

今次嗌咗四樣嘢食😋😋
😍香芒椰汁糯米飯
😍雜錦椰汁西米糕
😍雜錦串燒🍖🍗
😍牛肉湯河粉🍜

香芒椰汁糯米飯

雜錦椰汁西米糕
三種裏面我最鍾意食芒果味, 非常濃郁香甜,西米彈牙👍👍👍

雜錦串燒
選擇咗牛肉同埋雞肉🍖🍗