2007-04-08
我上個星期去試下九龍城黃珍珍,貪佢有得訂位,口碑又不俗。準時去到都仲要等位,超多人,勁擠擁。咖哩炒蟹有水準,生蝦刺身出色,難怪咁多客。但牛肉沙律有問題,侍應放上枱時,我話我冇叫生菜包喎,佢話:(呢碟係牛肉沙律!)黃珍珍的做法係將攪碎牛肉連洋蔥、辣椒一齊炒至全熟,再用生菜包著食,我人生經驗話我知這是生菜包的做法。碟菜十足十豬肉生菜包,太過份。我問第二個侍應,第二個話係生菜包,唔通連自己伙記都唔識分別?終於有個似老細既人物出場,黑面地講:(呢碟係牛肉沙律!)今時今日咁既服務態度,香港一定得啦!之後最喪係佢去廚房攞咗一碗生牛肉及一碗生豬肉,仲放上枱比我比較一下豬牛之分別,勁!我投訴係你俾生菜包我,就話係牛肉沙律,指鹿為馬。仲要將生肉放上枱,極之不衛生,比較還比較,生熟要分開。今次經驗話我知香港經濟轉好,食客又要睇佢地面色!P.S. 再去? NO WAY!
咖哩炒蟹有水準,生蝦刺身出色,難怪咁多客。