2005-09-26
隔左一排都無寫到食評,亦都隔左一段日子無黎珍珍。今晚一行六人踩入去,因為某個朋友生日,指明要到此地,食物如下:1.咖哩炒蟹(兩隻)2.青咖喱牛腩3.辣椒羔炒蝦球4.炒通菜5.泰式明爐魚(烏頭)6.泰式蝦餅7.串燒半打8.辣椒炒鮮魷9.六個靚仔10.一藍法包其實,以上的菜色不是我選的,因為我唔會揀2、5及8,礙於他們選擇,只好跟從。青咖哩不錯,但牛腩偏老,一般。烏頭,食開既你都會知係乜貨色,都不需多談。鮮魷那碟不是太突出,可能有其他野頂住,鎖情不太理想,與烏頭並列。講番咖哩蟹,黎呢度食海鮮不是吃鮮味,而是吃香料,咖哩汁可算是呢度菜既靈魂,我覺得好多間泰菜既咖哩汁都係咁上下味道,係咪有公式煮呢?我吃了蟹腳及鉗,食腳時覺得d肉有點兒老,相反吃鉗時不錯,可能鉗的部份既殼咁硬。炒蝦球都算係驚喜,蝦肉都不是急凍蝦,個汁就同咖哩汁唔同,但都幾好食。伴似靚仔及法包都係不錯。炒通菜,通菜不算太新鮮,都係靠香料取勝。呢度與附近出名食串燒o個間,我會選擇o個間,因為真係燒得幾好。今晚我覺得最好味的始終是蝦餅,食過好多蝦餅都係無蝦味及大陣急凍味,但呢度同“金蘭花”都無,好味,蝦餅個friend蝦片都係好味,無
1.咖哩炒蟹(兩隻)
2.青咖喱牛腩
3.辣椒羔炒蝦球
4.炒通菜
5.泰式明爐魚(烏頭)
6.泰式蝦餅
7.串燒半打
8.辣椒炒鮮魷
9.六個靚仔
10.一藍法包
炒通菜,通菜不算太新鮮,都係靠香料取勝。呢度與附近出名食串燒o個間,我會選擇o個間,因為真係燒得幾好。今晚我覺得最好味的始終是蝦餅,食過好多蝦餅都係無蝦味及大陣急凍味,但呢度同“金蘭花”都無,好味,蝦餅個friend蝦片都係好味,無得頂。
補充:點解話係“返兜”,因為之前幾次黎呢度都係處於唔同階段既我,所以用“返兜”,切合意境。但唔係每件事都適合“返兜”。
以前佢間舖唔係呢度架,係另外一邊,而家佢仲勁,有幾層。「桃花依舊,人面全非」,連桃花都唔同埋,何況係人?