2011-12-08
團購出到成行成市,感覺有啲爛,所以依家買團購都會慎選,尤其食肆嘅,以食評做參考已經係指定動作,再者,睇佢有無太多規矩。今次睇中「麻酸樂」,一來食評有一定數量,而且偏「好」居多,以$25當$50現金用,除咗唔可以叫特價米線套餐外,其他乜都得,大可嘆盡地道米線同一啲風味小食,其他條件限制又無乜,唔使按時按候,唔使預早訂位……絕對值得買嚟傍身,反正荃灣區經常要過去,唔使擔心用唔著。 依個星期日,跟太太返完佢教會,就過嚟幫襯。荃新天地一期成日行過,因為穿完荃新天地再過如心廣場搭西鐵,荃新天地二期就少啲,不過間時都有過嚟,一來上層有戲院,二來依邊都有唔少食肆。而麻酸樂位置有啲啲偏,係偏埋一邊,但唔難搵,兜個圈就搵到。裝修簡潔,淺啡配白,枱凳排得頗為闊落,唔侷促,幾好坐。人手較少,服務變得慢咗啲。米線選擇好多,13款指定米線一人套餐,$35-$39,另有4款特價米線套餐,都只係$27-$29,湯底(麻辣肉碎湯底、酸辣湯底、鮮茄味菜榨菜湯底、金銀蛋芫茜湯底、清雞湯底、有機豆乳湯底)同麵底(米線、米粉、上海拉麵、紅薯粉)都有多款選擇,送自選餐飲一杯,特飲都只需要補番差價。如果指定嘅一人套餐唔啱,佢又有
素菜雞湯米線
太太覺得雞湯較普通,轉咗試吓金銀蛋芫茜湯底,要番米線。份量唔使多講,有相為証,非常大碗,米線同餸料同樣俾到足,由於係金銀蛋芫茜湯,所以湯本身已帶有鹹蛋、皮蛋、芫茜、腐竹、芽菜,而素菜則有蜂巢豆腐,紅蘿蔔、雞脾菇、南瓜、冬菇、金菇同時蔬,所以,雖然只得素菜,但好似食極都有咁。湯底幾香芫茜味,令依個較為清淡嘅素菜米線,添份幽香味,味道無咁「寡」。再者,餸料又唔太差,大部份蔬菜都係幾新鮮、清甜。
個素菜要米線,咁個喇沙就順理成章要米粉,有得比較吓丫嘛。米線大抵同出面食到嘅差唔多,口感爽彈,而米粉亦係爽身而幼滑,基本上麵底方面都無咩差池。喇沙個靈魂絕對係個湯底,加入大量馬來西亞香料同椰奶煮成,據講有蝦膏、芫荽粉、南薑、香茅、黃薑粉……等十多種材料,我未有咁神級食得出用咗咩材料,但橙紅色嘅湯底夾雜多重香味確係幾唔錯。不過,配料就削咗啲,雖然跟介紹一樣有齊豆卜、時蔬、芫茜、腐竹、芽菜、花生碎,但份量就偏少。
米線同個米粉都係素,咁跟喇沙套餐個小食「鹽酥一口雞」,就係最好嘅額外配菜之一。雖則係跟餐小食,但一啲都唔少,都有成6、7件;話就話「一口雞」,女士都要分兩啖食,幾大粒吓。炸得酥香無燶,炸漿薄脆,唔油膩,肉質都嫩口,但好似無乜點醃過,無乜味,所以,隨雞附上嘅八味粉就大派用場,查實唔係好知八味粉係乜,但感覺上似落咗淮鹽啫。令我想起曾經晌台中食過一檔小食,都係酥炸雞粒,但就落梅粉,食落更醒神好味。
一客4件大雞翼,雞翼件頭比較大隻,所以叫做「蒙古大漢」。雞翼炸好後,撒上辣粉同黑椒碎,簡單得嚟夠晒惹味,至重要係雞翼炸得夠脆,又唔乾身,夠大隻所以啖啖肉,肉汁又夠多,真係幾正。
熱檸賓,唔使多講,港產發明,要向多計、多諗頭嘅港人致敬。菊花杞子蜜,原來係即沖茶包,幽幽菊花香,加咗蜜糖沖調,滋潤得多,加上菊花同杞子有清熱、明目、抗衰老嘅功能(網上資料),總好過次次都奶茶咖啡啦!