2022-01-05 27 浏览
由於我全家人都好鍾意食辣野,所以我平時都有留意開食川菜既餐飲店,呢間麻辣風雲已經book mark左好耐,一直都未有時間,上星期就比我抽到時間同屋企人嘆番餐👍🏼我哋嗌左土豆絲,咪睇佢平平無奇,其實辣度十足。我覺得佢煮得幾好,因為辣味都睇唔出,浸左落土豆絲入邊,食落辣味到位😍必叫嘅仲有水煮魚,一上枱,我哋都哇左一聲,超級足料,見到佢嘅辣椒已經興奮到不得了😆 一啖咬落去,辣未完全入到魚肉,好正🥰其實我最推介嘅係佢嘅辣子雞,我不嬲都好鍾意食辣子雞,但係呢一間做得好出色,除咗雞嘅份量幾多之外,仲煮得好入味,雞嘅香味又好勁,令入係咁想追住食,送飯一流!

2022-01-04 29 浏览
今日去咗荃灣嘅呢一間麻辣風雲食飯,就咁睇啲相就已經知道呢間餐廳真係好有噱頭!於是今日就帶咗男朋友一齊去食飯❤️一坐低,見到好有劇本感㗎 Menu,超級特別,有啲似玩緊韓國劇本遊戲咁!超特別👍🏻 佢想餐既器皿都好特別,有中國嗰啲歷史人物喺上面,仲有餐廳名嘅旗幟,雖然有啲誇張,但係非常之過癮!😆 見相就睇到佢嘅威猛程度👍🏻 呢一年炸饅頭簡直係必叫啦!見到咁有氣派嘅裝飾,淨係打卡都覺得好正好值😍 味道都唔錯㗎 !呢個炸饅頭咁,炸到外皮超級黃金色,裏面好軟化!呢個辣子雞更加不得了,招牌果然係招牌!味道超級正!之前食過一啲舖頭嘅炸子雞,雞肉並唔多,但係呢度真係比足料,超多雞件🙈

2022-01-04 18 浏览
朋友想食川菜,叫我推介一下,我諗一諗,就帶咗佢喺荃灣麻辣風雲試一試!之前一直都好想試吓,今日終於都有機會可以同朋友過嚟食飯啦!一嚟到見到門面,朋友都覺得好有氣派😂 真係好用心既一間餐廳🤣 我哋之後做咗幾多小食,全部都好正!先講花雕醉雞,最低我不嬲都唔係太鍾意,但佢嘅花雕味好香,賣相感覺好優秀,朋友話幾好味!雞絲粉皮係我至愛!一嚟到,見到佢大大碟好足料,已經加晒分,芝麻醬多到流晒出嚟,粉皮夠彈牙,爽👍🏻我哋仲做咗水煮魚,辣味夠,送飯一流👍🏼 魚肉多又嫩,又煮得入味,食得辣嘅話,覺得好爽,好似我朋友咁,一路食一路讚😂整體來講,呢一間餐廳真係好值得推介,如果鍾意食辣同埋鍾意食川菜嘅朋友一定會好鍾意❤️

2022-01-03 19 浏览
冬天嘅時候最鍾意就係食辣野,因為自己食辣嘅時候真係好鍾意出汗,所以一去到冬天食兩次就真係最爽!今次就去咗呢一間去荃灣嘅麻辣風雲🤩就咁聽個名都真係非常有霸氣,而且睇到啲相覺得好吸引!於是今日就約咗朋友過嚟呢度食飯啦✌🏻叫咗一份水煮牛,呢個水煮牛嘅麻辣湯底真係好正,一上枱嘅時候就已經知道冇叫錯!麻辣嘅香味啱啱好,而且辣度適中!重點嘅係入面嘅牛肉真係好好食,吸收晒麻辣嘅香味,而且肉質好林!另外仲叫咗一份炸子雞,呢度嘅炸子雞雞肉都好大份,而且麻辣嘅辣味再加埋脆卜卜炸子雞一齊食,真係食得好過癮!

去到荃灣嘅「麻辣風雲」,無辣不歡嘅我當然食到好滿足😬.前菜小食🧆菜脯帶有麻油同辣味🌶非常香口,中華沙律麻辣惹味🤤.炸饅頭🥠上菜嘅時候成架船仙氣飄飄⛵️💨外皮炸到金黃香脆✨內裏軟熟😆點埋煉奶真係perfect👍🏻.麻辣雞腎🐔少少麻辣,雞腎有咬口😙連埋青瓜絲就更加清新🥒但雞腎有啲位偏硬🥺.酸菜魚🐟湯底比較無咁油☺️魚片無骨嫩滑入味,而且唔腥😋底下有寬粉、酸菜🥬芽菜,萵荀、豆卜、白精靈菇🍄整體好高質😌.涼拌雞絲粉皮🥢表面有好多雞絲🐓青瓜同花生醬🥜粉皮煙韌😝但食到最後會少少漏😢.四川擔擔麵🍜表面有蔥花、花生、肉燥🐖湯底香辣,幼滑麵條😉但麵質偏淋😞.冰凍鮮檸檬梳打🍋相對普通
去到荃灣嘅「麻辣風雲」,無辣不歡嘅我當然食到好滿足😬
前菜小食🧆菜脯帶有麻油同辣味🌶非常香口,中華沙律麻辣惹味🤤
冰凍鮮檸檬梳打🍋相對普通
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
  • 招牌酸菜魚
  • 雞絲粉皮
  • 涼拌雞絲粉皮
  • 麻辣雞腎
酸菜魚是起源於重慶的一道知名菜色,香港亦係近呢年幾兩年興起食酸菜魚,要數做得出色嘅店舖亦都唔少,「麻辣風雲」都算係其中一間▶️招牌酸菜魚 - 有大中小辣選擇,小試牛刀揀了小辣。鍋裡有黑魚片,酸菜,萵筍,大豆芽,紅薯粉,魚片肉質嫩滑, 加埋爽脆嘅萵筍、大豆芽、軟滑煙韌嘅寬薯粉,食材多份量足,湯底用了大量酸菜,味道濃郁麻而不澀的藤椒,非常惹味!▶️炸饅頭 - 好有諗頭!用一艘木製小船盛載饅頭,諸葛亮企在船頭,而船底放咗小許乾冰,做出煙霧效果,非常之有意境!廚師先把饅頭蒸好再油炸,外面香脆內裏鬆軟,唔會有外表脆內裏依然凍冰冰,有心思▶️麻辣夫妻肺片 - 以牛肉為主料,再搭配牛舌、牛肚等等,片大而薄,非常爽口▶️黑糖脆炸糍粑 - 外皮炸得焦脆,咬落就煙煙韌韌,配上黃豆粉和黑糖漿,真係食不停口▶️菊花蜜 - 味道清甜,最啱重口味後解渴。最特別用酒埕奉上,有如回到古時感覺總結:整體食物質素好好,特別係酸菜魚,份量多之餘亦算抵食,而環境同服務方面亦都好滿意!

• 招牌酸菜魚
  • 炸饅頭
  • 菊花蜜
2021-12-30 24 浏览
連續幾日做咗一個大project,真係超級忙同埋好攰啦,好彩今日終於都完咗,可以約男朋友去食飯啦😍😍今次就去咗呢一間喺OpenRice好多人都推介嘅麻辣風雲,呢間餐廳喺荃灣,地點都算非常方便!見到有好多人推介所以就即刻衝左過去試吓啦🤣🤣首先出場嘅就一定係呢一個炸饅頭!原來呢度都係有個典故嘅由來,所以前面嘅諸葛亮企左喺度,後面係運送住饅頭嘅船!真係好有特色🤣🤣而且呢個炸饅頭好軟熟,入面唔會乾,出面嘅外皮啱啱好!大家一定要試吓!另外叫咗一份花雕醉雞,花雕嘅味道好香,雞肉份量亦都好多!仲有一份酸菜魚,呢一個酸菜魚嘅魚肉好好食,重點嘅係真係一啲骨都冇!非常放心進食!酸味十足,而且小小嘅辣味更加令人開胃!

另外叫咗一份花雕醉雞,花雕嘅味道好香,雞肉份量亦都好多!

2021-12-30 16 浏览
今日係我第一次去呢一間喺荃灣嘅麻辣風雲❤️之前一直都有喺社交平台度見過有人介紹呢一間餐廳,覺得好特別同埋幾靚!而且重點嘅係性價比好高,價錢貼地,所以就過咗嚟呢邊試吓啦👏🏻食四川野就梗係唔少得一定要食酸菜魚啦!呢一份酸菜魚真係酸味同埋辣味都啱啱好,唔會太酸!而且呢個預約嘅份量好多,重點嘅係魚肉亦都非常滑😋另外仲叫咗一份臘肉炒萵筍,超級多嘅萵筍,而且呢度嘅萵筍非常爽脆!好有清新嘅感覺!上面嘅濃味嘅臘肉亦都同萵筍嘅清新有一個好好嘅反差,令到成個味道亦都中和得啱啱好!當然唔少得一定要叫嘅就係炸饅頭!超級有特色嘅炸饅頭,而且呢度嘅炸饅頭除咗賣相靚之外,味道都好好!真係外脆內軟!

2021-12-28 19 浏览
見到個個都走去食炸饅頭. 搞到我流晒口水😚麻辣風雲嘅裝修好古色古香. 大大個掂字係道. 令我好期待啲嘢食係咪都係好掂🤤.⚓️炸饅頭一隻船咁樣上. 上枱嘅時候仲有白煙冒出😍好型炸饅頭每件都炸得好脆. 唔會油淋淋. 入面好綿密🐟酸菜魚每舊魚都好滑溜. 唔會有骨可以好放心咁食配料有萵筍寬粉等等. 份量超級多.兩個人差啲食唔晒好鍾意個酸度同辣度個比例好適中🦀蟹粉豆腐蟹粉嘅份量好多. 而且好香唔會有腥味. 豆腐亦都好滑🥣擔擔麵好香花生味🥜亦都有少許麻辣味好特別麵底好大🤣🤣搞到好飽
見到個個都走去食炸饅頭. 搞到我流晒口水😚

蟹粉嘅份量好多. 而且好香唔會有腥味. 豆腐亦都好滑

🥣擔擔麵
好香花生味🥜亦都有少許麻辣味好特別
麵底好大🤣🤣搞到好飽
之前同完前世情人食今次梗係同返前世情敵食啦(因為香港人嘅時間比較難就 遲遲都未約到3人同行🥲)前菜小食 $9@ 🙆🏿‍♀️有麻辣中華沙律同菜圃呢個中華沙律有啲特別 個底有啲辣汁咁食落又ok喎 估唔到唔食得辣嘅情敵又幾鍾意菜圃就正常發揮酸菜魚 (小酸小辣小麻) $268 🙆🏿‍♀️一嚟到都幾興奮 好大盤 好多魚片🤤🤤🤤加埋啲酸酸辣辣嘅味湧埋嚟真係口水直流 情敵整裝待發嘅時候 我叫佢等等#相機食先 😝😝😝因為叫咗小酸小辣小麻 好啱佢口味(當然仲有因為貼心嘅小妹有order嘢飲比佢啦)魚片件件無骨 爽口 一塊一塊基本上停唔到口最估唔到係暗藏玄機 仲有豆卜 菇同寬粉啲豆卜索晒啲汁 菇就本身賣飛佛 增加口感到最後寬粉真係搶住食咁濟 又係索汁之選 仲要飽肚👍🏿炸饅頭 $58 🙆🏿‍♀️諸葛亮企喺一架曉噴煙嘅船上出場帶住6舊炸饅頭 fing著麻辣風雲旗幟出征都算叫做交到貨食炸饅頭最重要係咩呀? 係煉奶呀!!!邪惡到不得了 我真係食足3舊😋😋😋黃金蝦 $188 💁🏿‍♀️比較特別嘅係佢連殼炸個人比較喜歡無殼啖啖肉但不得不讚佢啲鹹蛋又幾痴隻蝦我頭1-2隻係連殼食嘅 都無乜問題😌冰涼椰汁冰 $38 🙆🏿‍♀️甜度適
之前同完前世情人食
今次梗係同返前世情敵食啦
(因為香港人嘅時間比較難就 遲遲都未約到3人同行🥲)

前菜

加埋啲酸酸辣辣嘅味湧埋嚟
真係口水直流 情敵整裝待發嘅時候 我叫佢等等
#相機食先 😝😝😝
因為叫咗小酸小辣小麻 好啱佢口味
(當然仲有因為貼心嘅小妹有order嘢飲比佢啦)
魚片件件無骨 爽口 一塊一塊基本上停唔到口
最估唔到係暗藏玄機 仲有豆卜 菇同寬粉
啲豆卜索晒啲汁 菇就本身賣飛佛 增加口感
到最後寬粉真係搶住食咁濟 又係索汁之選 仲要飽肚👍🏿

炸饅頭 $58 🙆🏿‍♀️
諸葛亮企喺一架曉噴煙嘅船上出場
帶住6舊炸饅頭 fing著麻辣風雲旗幟出征
都算叫做交到貨
食炸饅頭最重要係咩呀? 係煉奶呀!!!
邪惡到不得了 我真係食足3舊😋😋😋

✅ 收銀位置有口罩代售
✅ 手機落單
✅ Openrice餐飲劵 酸菜魚+1埕菊花蜜 $268
2021-12-22
$313.5 (晚餐)
前菜
黃金蝦
冰涼椰汁冰
整體感覺非常良好,由前菜到主食,每道菜式味道非常到位,價錢也合理,而且座位空間寬躺,有足夠位置擺放大盤的菜式。侍應服務相當殷勤,不是詢問客人需要。炸饅頭 $58 ~必食上菜陣容已經非常震撼,用一個很大的噴煙乾冰船盛著,氣派十足。除了視覺效果震撼之外味覺效果也相當驚喜。饅頭與坊間的很不一樣,外皮炸得非常酥脆,不是硬脆的那一種是酥脆,內裏麵包體仍然非常軟熟。沾上煉奶食用,簡直一絕👍🏼涼拌萵筍 $58清爽、清新又清甜。麻油香味十足。酸菜魚 $268~必食湯底非常滋味,可以自選辣度,花椒的麻香味十足,更用上自家製酸菜製作。魚片皮鮮肉嫩,魚片切得非常輕薄,每片都是無骨的,力功值得一讚。配料方面有大量寬薯粉、芽菜及萵筍,相當豐富。孜然棒棒骨 $178~必食同樣可以自選辣度,孜然、辣椒、蒜頭的香氣撲鼻。啖啖肉,而且肉質香酥,惹味非常。回頭度:🤩🤩🤩🤩🤩

炸饅頭 $58 ~必食
涼拌萵筍

涼拌萵筍 $58
清爽、清新又清甜。麻油香味十足。
招牌酸菜魚

酸菜魚 $268~必食
配料方面有大量寬薯粉、芽菜及萵筍,相當豐富。
孜然棒棒骨

孜然棒棒骨 $178~必食

回頭度:🤩🤩🤩🤩🤩
招牌酸菜魚
孜然棒棒骨
  • 酸菜魚
  • 棒棒骨
2021-12-26 28 浏览
酸菜魚癮又突然之間發作😂咁就去搵黎食啦,今次就去左位於荃灣嘅「麻辣風雲」😋好欣賞佢嘅酸菜魚 同 炸饅頭🤤好好味呀!酸菜魚$268呢個酸菜魚好入味!啲魚亦好滑,配料非常之豐富,包括有:豆卜、芽菜、草靈菇、索哂味嘅寬粉等等……正😋炸饅頭$58炸到熱辣辣!脆卜卜!再點埋煉奶!真係完美!簡直係perfect match🤤涼拌雞絲粉皮$68呢個雞絲粉皮小編最欣賞係佢落好多麻醬😋小編亦係麻醬控😂藥膳雞腳$58雞腳好入味!可惜唔夠冧😝如果冧啲就完美了!黑糖脆炸糍粑$58呢個甜品我係第一次食😝估唔到佢熱得黎又幾煙韌🤤唔錯!凍鮮芒椰果玉露$38

酸菜魚$268

炸饅頭$58

涼拌雞絲粉皮$68
呢個雞絲粉皮小編最欣賞係佢落好多麻醬😋小編亦係麻醬控😂

藥膳雞腳$58
雞腳好入味!可惜唔夠冧😝如果冧啲就完美了!

黑糖脆炸糍粑$58
呢個甜品我係第一次食😝估唔到佢熱得黎又幾煙韌🤤唔錯!

凍鮮芒椰果玉露$38
2021-12-25 37 浏览
🔖前菜小食人頭$9/位。但竟然冇茶飲🧐只有水提供。🍽酸菜魚我個人黎講,食呢啲最緊要啖啖肉,唔好有骨。魚肉係一片片連少少皮。辣度、麻度,酸度都有勁大中小選擇。配料有萵筍芽菜。加$30有薯粉底,薯粉非常粗,有點難夾,有d薯粉未夠透🤨味道正常發揮。🍽炸饅頭好架勢!成隻船出住煙咁上菜!炸到外脆內軟,我諗呢樣野應該係基本。所以其實呢個炸饅頭最出色就係佢嘅上菜方式夠架勢!味道達基本要求🤣🍽蒜泥白肉蒜蓉係橙橙地色,但又唔係特別辣。正常!💡呢間朋友比我既評論好極端😂一個話呢間好好食😋一個話呢間唔得喎😤唔緊要,個人口味黎架姐😮‍💨打和~~😋食物:️7.5/10🤵🏽‍♂️服務:7.5//10🍴環境:7.5/10💰人均消費:$200🤩性價比:7/10

🔖前菜小食人頭$9/位。但竟然冇茶飲🧐只有水提供。

🍽酸菜魚

🍽炸饅頭

🍽蒜泥白肉
蒜蓉係橙橙地色,但又唔係特別辣。正常!

😋食物:️7.5/10
🤵🏽‍♂️服務:7.5//10
🍴環境:7.5/10
💰人均消費:$200
🤩性價比:7/10
2021-12-23 28 浏览
📍麻辣風雲不停回頭嘅餐廳🥰🥰,食川菜嘅黃店💛真係好難先搵到,多數食呢啲四川嘢全部都係藍店💙不了不了,放心麻辣風雲係黃店唔洗驚🤣🤣,而且仲係Tonick恆仔有份開㗎,佢哋暫時有兩間分店一間喺荃灣一間係銅鑼灣,今次試呢間就位於荃灣嘅分店,佢哋主打酸菜魚同埋麻辣乾鍋,而且仲有好多唔同四川嘅小菜丶小食,佢哋仲有午市套餐,如果驚一個人食唔晒就可以試吓午餐嘅一人份量,不過佢哋嘅午市套餐份量都好多㗎一定食得飽😝😝,想知係咩就繼續留意睇落去啦👇 👇—————————————-————👅 招牌酸菜魚 $268呢個酸菜魚係二至四人份量,魚嘅份量好多,而且仲係超級滑🥰🥰,最緊要係咩啊就梗係啖啖肉因為我唔識食骨🤣🤣,成日出面食嘅酸菜魚都好多碎骨,呢度完全無,麻辣同酸度都可以自己揀,我就極度建議叫中辣以上,湯底仲有唔少嘅寬薯粉丶豆卜丶芽菜丶萵筍丶酸菜,個薯粉吸埋啲湯底一流👍👍,同埋不停飲個酸辣湯但返到屋企都唔算好頸渴所以幾好 😝😝 —————————————-————👅 炸饅頭 $58平平無奇嘅炸饅頭,反而就係呢間店嘅特色🥇,差唔多台台都一定叫,打卡係必須嘅📸📸,黃金色嘅炸饅頭外脆內軟,唔好睇小佢真係好好食🙈🙈
📍麻辣風雲

👅 招牌酸菜魚 $268

👅 炸饅頭 $58

平平無奇嘅炸饅頭,反而就係呢間店嘅特色🥇,差唔多台台都一定叫,打卡係必須嘅📸📸,黃金色嘅炸饅頭外脆內軟,唔好睇小佢真係好好食🙈🙈,佢仲要配埋乾冰上菜,煙霧離漫勁有儀式咁 🤣🤣
—————————————-————
👅 自選乾鍋 $68 ( 最少叫5️⃣款配料 )

本身乾鍋已經有椰菜花丶蓮藕片丶萵筍丶京蔥!跟住我就加咗 🐔雞件$38、🐷五花腩片$38、肥腸$38、鮮枝竹$28、土豆片$28,呢個乾鍋重口味人士必食‼️‼️如果都算食得辣嘅話建議叫大辣,佢有幾隻口味選擇我就要咗香辣,個人建議就覺得雞件同埋肥腸係必食😋😋,肥腸即係豬大腸超正👍👍
—————————————-————
環境 - 荃灣店比銅鑼灣店更加闊落,坐得好舒服又多卡位,同朋友傾偈一流完全無問題,大家可以訂定位㗎
📍地址

📍麻辣風雲 (荃灣)
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

📍麻辣風雲 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
炸饅頭Price:$58📌必點嘅炸饅頭,外脆內軟,就算擺咗一陣先食,都好脆😍😍再加埋煉奶,真係好想食多幾件😚賣相仲好靚,上盤係連埋隻船一齊,好得意🤩酸菜魚Price:$268📌叫咗小辣小酸,有少少麻辣味,唔會食得好辛苦,仲辣得幾過癮添🥳魚塊分量偏多,肉質非常嫩滑👍🏻寬粉彈牙,豆卜索晒啲麻辣湯,好惹味🤤酸菜都有好多,食到辣辣地,可以解下辣🤣黑糖脆炸糍粑Price:$58📌煙韌度極高嘅甜品🥰最底有黑糖汁,食嘅時候要點一點先,首先咬落去好脆,入面好煙韌,口感好特別☺️呢個甜品,唔係好多地方有㗎😎
Price:$58

Price:$268