2022-01-14 34 浏览
下午冇咩野做😌 去咗周圍搵嘢食,上網睇吓網紅推介,竟然搵到喺附近一間辣野,睇到啲相就流晒口水了😋門面幾靚,每張枱都好大好闊,我自己霸左一張枱✌🏻 瘋狂令我流口水嘅一定係呢一碟辣子雞!啲雞都大嚿,而且好入味,咬開即刻刺激到味蕾☺️ 好正,記得叫兩碗飯啦,送飯一流!😂炸饅頭就必叫必叫🤤 艘船好型呀!載着六個炸饅頭😍 我仲叫咗兩碟煉奶,因為炸饅頭實在炸得好好食!趁熱食係最好味,因為咬開就熱辣辣,暖胃添!黎食麻辣嘢又點少得酸菜魚,好大兜~! 好鍾意食酸野,呢度既酸菜魚唔太酸,好適中,有少少麻,但好到位,又係用黎送飯😆😆

2022-01-13 38 浏览
今日男朋友話佢自己好想食川菜,所以我自己就喺社交平台度搵吓有啲乜嘢好介紹,之後比我搵咗呢一間喺荃灣嘅麻辣風雲❤️好多人介紹呢間餐廳,所以今日就帶咗男朋友過嚟食飯!食得麻辣嘢就梗係要食水煮魚啦,呢度嘅水煮魚好好食,首先呢度嘅湯底非常高質,麻辣嘅香味真係好濃烈,而且呢度嘅水煮魚嘅魚肉好滑!份量亦都好多!絕對抵食!另外重點推介嘅就係呢度嘅特色炸饅頭,呢度嘅炸饅頭就咁睇個賣相已經非常之有霸氣!除咗賣相吸引之外,呢度嘅饅頭亦都好好食,加埋煉奶一齊食真係好正,外脆內軟!真係食得出呢度嘅饅頭同出面嘅好唔同,入面係依然保持到饅頭嘅香味同埋好軟熟!

2022-01-12 36 浏览
今日去咗麻辣風雲翻桌🤤 講起已經流晒口水,其實我唔知第一次嚟㗎啦,不過今次就帶我個外國返嚟嘅朋友試下正宗川菜👍🏻我個朋友喺門口已經見到好多宣傳嘅Menu,本身對佢嘅火鍋好有興趣,諗住試一試,但係最終都係揀左小菜食!先叫咗酸菜肥腸,口感好特別,啲腸炒到幾脆口~ 不過都係鍾意傳統少少👉🏻土豆絲!美味嘅麻辣香氣同味道隱藏住喺一條條嘅土豆絲中~睇埋相,根本就一啲都唔辣,但食落超級滋味🤤 我用嚟送咗兩碗飯㗎!另外就係炸饅頭,好似每台都有嗌,未食已經聽到好多人推介佢,果然!除咗出場嗰個震撼力之外,饅頭外脆內軟😍 新鮮滾熱辣啱啱就好,我仲點左好多煉奶食添🤪
👍🏻

2022-01-11 24 浏览
好開心!!!搵到間好食既川菜😋 仲係食得好舒服好自在。我食嗰日比較多人,我喺外邊等位既時候,連等待區都幾舒暢,而且空氣流通,唔會迫,「掂」!入座第一時間叫咗酒飲🥰✌🏻 酒杯好正宗,好有feel😍 點咗酸菜炒肥腸,第一次食呢個配搭,估唔到味道都幾意外👍🏻 酸菜酸酸嘅味道配少少油份既肥腸,口感好特別😍 再來就係炸饅頭🌟 岀場感覺好有氣勢,嚇一嚇親,氣派好正👍🏻 突然感覺炸饅頭係招牌菜😌 食落有料到👏🏻 外脆內軟,回味無窮😋土豆絲係我最愛,好林身,辣味滲入土豆絲,好正,送飯最好🤤

土豆絲係我最愛,好林身,辣味滲入土豆絲,好正,送飯最好🤤
2022-01-11 98 浏览
#荃灣 @spicy_restaurant_hk我在外用餐是常事! 去荃灣開完會, 搵人陪我醫醫肚, 趕在6pm 前食個靚靚超早晚餐! 唔知點解朋友好喜愛食酸菜魚🤔, 但平時明明唔食酸菜....😒🥗前菜小食 @$9 ~ 中華沙律、菜圃! 🐟先來個酸菜魚吧 $268, 味道要少辣! 材料超豐富, 除咗有大量魚片, 仲有大豆芽菜、豆腐卜、寬粉、菇菇等! 魚完全唔腥, 魚肉軟滑爽口, 好新鮮! 味道不錯, 酸辣度剛剛好, 配料吸收湯汁, 好滿足! 🍞炸饅頭 $58 ~ 我最愛之一, 炸得唔油膩, 真正的外脆內軟, 作為甜食時最喜愛沾媡奶, 或者夾上我喜愛的回鍋肉, 堅正! 🥩川式回鍋肉 $108 ~ 份量超大, 滿滿的薄片腩肉, 唔肥爽口, 配上椰菜同食, 辣辣的好開胃! 🐥藥膳雞腳 $58 ~ 好好好入味, 濃濃的藥材味, 但唔嗆喉亦唔難聞,  雞腳軟爛易咬, 推介! 🥭再來杯凍鮮芒椰果玉露 $38  & 烏龍茶 $18/支! 完美的一個豐富一餐!
#荃灣 @spicy_restaurant_hk

🥗前菜小食 @$9 ~ 中華沙律、菜圃!

2022-01-10 19 浏览
聽過朋友介紹過麻辣風雲,但一直冇試過,咁岩經過荃灣搵個朋友,於是同佢一齊過嚟食餐飽✌🏻 我地叫咗炸饅頭、辣子雞、臘肉炒萵筍、花雕醉雞~ 我幾鍾意花雕醉雞,超級濃郁嘅花雕酒味,雞件唔係唉食,食得出係雞髀位,每啖肉都充滿着花雕酒味,肉質嫩滑爽口,好值得試👍🏼另外臘肉炒萵筍都好特別,識落好爽身,麻油香好重,好啱用來做開胃前菜!臘肉都好香,都算大片,萵筍嘅清新感配臘肉一齊食,感覺好爽口又清新,去掉油感!當然唔少得一定要介紹嘅就係呢一個炸饅頭,炸饅頭真係好好食,我自己真係好耐都冇食過,呢一個炸得好香,而且入面仲係非常軟熟!加埋嗰啲煉奶一齊食真係又邪惡又好食!

2022-01-10 33 浏览
口痕痕想食酸辣魚,上網見到,幾有人氣既呢一間麻辣風雲!! 就咁望啲相就覺得幾好食,而且價錢一啲都唔貴,所以就今日約咗男朋友過嚟呢度食飯!果然真係試過就知好抵食,性價比幾高!一入門口,見到佢好有派頭,上樓梯間已經見到好多唔同嘅款式小菜!但係我都係鍾情於酸辣魚✌🏻 一上枱,真係幾大盆,而且份量好多,魚片唔會話好碎,食落啖啖肉同埋都幾滑👍🏼 真係好想撈飯食😆再黎就係土豆絲!分量超多,辣味浸入土豆絲𥚃面,完全越食越好味,越食啲辣味愈岀!又係送飯一流!😍整體來講,都算唔錯,而且環境夠大夠派頭,氣氛唔錯!食落都好開胃👍🏻

2022-01-10 36 浏览
本人係十分之喜歡吃酸菜魚,之前見朋友post 社交平台有碟酸魚好似好好味,於是就問佢邊度食,佢就介紹左麻辣風雲俾我試。(補充:已經係十一月去食)叫左蒜泥白肉、麻辣雞腎、炸饅頭同埋主角酸菜魚。蒜泥白肉ok啦,朋友好鍾意佢啲蒜泥,我就還好。麻辣雞腎一般,以我ge認知雞腎應該係爽口,但呢碟食落去好腍,又唔夠辣。炸饅頭其實好難唔好食,但佢炸得好唔靚,啲皮裂晒,應該係炸過龍。到主角酸菜魚啦,可以自選麻、辣同酸度,朋友唔食得好麻,叫左小麻小酸中辣。都幾足料,有豆卜、薯粉果啲,但味道真係好一般。啲魚份量都足,但無咩特別。重點一啲都唔熱,只可以講係暖,同我之前係其他舖頭食嘅,真係差好遠。唔好嘥錢去試。其實真係好唔特別,唔會特登再去食。P.S.由於OpenRice 話我收取左優惠,要我修改食評,本人嚴重竹聲明,並沒有收取任何優惠,只係以普通消費者真金白銀去光顧。

叫左蒜泥白肉、麻辣雞腎、炸饅頭同埋主角酸菜魚。

蒜泥白肉ok啦,朋友好鍾意佢啲蒜泥,我就還好。
其實真係好唔特別,唔會特登再去食。
2022-01-10 35 浏览
我去過麻辣風雲品嚐過晚餐,知道品質有保證,尤其酸菜魚,環境又寬濶美觀,而我發現午餐有米線出品,都有驚喜啊!今次我品嚐了特別的香滑豆腐花米線🍜 , 估唔到真係好match , 豆腐花好滑溜,豆味香濃,配以米線和配料滋味呀!而且有多款不同肉類、菜類、丸類、餃子等任自由配搭加配,還可以用優惠價追加小食呀!價錢又合理,又多新選擇,米線控要支持!品嚐美食之餘我仲見到佢哋已出盆菜,心思思下次幫襯下先!麻辣風雲地址:荃灣海壩街 114 號 1 樓

品嚐美食之餘我仲見到佢哋已出盆菜,心思思下次幫襯下先!

麻辣風雲
地址:荃灣海壩街 114 號 1 樓
2022-01-10 21 浏览
不嬲都鍾意食炸饅頭同埋酸菜魚,麻辣風雲一次過可以滿足晒兩個願望!荃灣分店都幾大間,就算平日夜晚都坐到滿晒,好受歡迎👏🏼店員服務好好,好熱情❤️落單係用QR code好方便~前菜小食$9/碟有中華沙律同埋菜甫,都幾開胃,不過一坐低就會擺咗喺度,默認要收錢的。如果唔喜歡嘅話可以叫店員收起~炸饅頭呢度嘅炸饅頭特別架勢,用一隻大木船裝住六隻炸饅頭,仲有乾冰不停噴煙添!饅頭炸到金黃色,外層鬆軟入面軟熟,重點就係一定要掉佢落啲煉奶度游水~酸菜魚可以自選酸度辣度~我地揀左小辣正常酸,份量都幾多,除咗魚肉之外配料有萵筍,酸菜,芫荽,豆卜,薯粉。魚片嫩滑新鮮又無骨,味道來講都算唔錯!涼拌萵荀$58一款唔錯嘅涼菜,清新爽口,不過如果會食酸菜魚嘅話就冇必要叫了,因為酸菜魚入邊就有。麻辣海蜇$58份量好多,不過味道不突出。蒜泥白肉$68生蒜味非常突出,嗰醬係微辣,食落好香口。

前菜小食$9/碟

涼拌萵荀$58

麻辣海蜇$58
份量好多,不過味道不突出。

蒜泥白肉$68
生蒜味非常突出,嗰醬係微辣,食落好香口。
又嚟到荃灣搵好嘢食,聽講呢間麻辣風雲喺荃灣出晒名🤩 Menu好精緻,菜式多元化,食過嘅朋友都讚,建議必試酸菜魚🐟🥢 酸菜魚 $268可自選酸辣程度,食得辣嘅朋友可揀中辣🌶 大碗又足料,大量新鮮魚片、酸菜、萵筍、豆芽、豆卜同厚切薯粉,鮮魚湯底唔會油膩,冇骨魚片薄切夠軟滑,酸菜夠入味,啖啖麻香酸辣,相當惹味。🥢炸饅頭 $58充滿氣勢嘅小木船盛起6件即炸饅頭,船身仲有特別效果,有驚喜🤩金黃色饅頭外脆內軟,要剛蒸好再拎去炸先咁軟熟,點埋煉奶真係一流,雖然好肥但真係好好味呀😋 必點項目!🥢辣酒煮東風螺 $198東風螺約有廿幾粒,份量算多!辣酒汁底以麻味比較突出,而辣同酒味就冇咁重。🥢椒鹽雞軟骨 $98外層脆皮都算唔錯,椒鹽粉同炸蒜如果可以再多返啲就仲正😁🥥椰汁冰 $38椰汁香味,唔太甜🍺Asahi生啤 $75幫襯當日爆晒場,限時1.5小時都有少少趕。食物質素唔錯,擺盤有心思,啱晒我地打卡人士,建議飲品可以做多啲優惠,因為食辣嘢會好想Keep住飲嘢🤣
食過嘅朋友都讚,建議必試酸菜魚🐟

🥢 酸菜魚 $268

🥢炸饅頭 $58

🥢辣酒煮東風螺 $198
東風螺約有廿幾粒,份量算多!
辣酒汁底以麻味比較突出,而辣同酒味就冇咁重。

🥢椒鹽雞軟骨 $98
外層脆皮都算唔錯,椒鹽粉同炸蒜如果可以再多返啲就仲正😁

🥥椰汁冰 $38
椰汁香味,唔太甜

🍺Asahi生啤 $75

幫襯當日爆晒場,限時1.5小時都有少少趕。
  • 招牌酸菜魚
  • 炸饅頭
上月來過晚市,店家的酸菜魚及炸饅頭令我和朋友覺得非常回味,這一次特意再來試試午市的米線是否同出色😎,發現午市米線也可以加點炸饅頭,太好了,以為在晚市才會有的,當然就是馬上點啦!香滑豆腐花撈米線$38+肥腸+竹笙 +梳打水$4豆花微暖香滑,加上芫荽、炸醬、辣椒及酸菜等配料一同食用更顯滋味,口感相當豐富,點了小辣,覺得有辣香但不夠辣,個人認為喜歡吃辣的可以叫大辣或中辣。太極米線$48(已包兩餸)(轉薯粉)~必食+肥腸 +竹笙+牛肉餅$12 +凍檸茶$6一次過滿足想吃麻辣又想吃酸辣的朋友,首先要講講酸辣湯,非常濃郁出色,酸、甜?辣味都很平衡,絕對值得一試。反而麻辣湯較為單調,相比之下遜色了一點。牛肉餅很不錯值得一試👍🏼追加炸饅頭$36 ~必必必食是我最愛的炸饅頭😍雖然不像晚市擺盤震撼,而且只有四顆(當然也比較便宜),但味道同樣滋味,讓我再多說一次,炸饅頭跟坊間的真的很不一樣,外皮炸得非常酥脆,不是硬脆的那一種是酥脆,內裏麵包體仍然非常軟熟。沾上煉奶食用,簡直一絕。*這次還發現母校校友會的會員證有折扣🥳💛

豆腐花撈米線

豆腐花撈米線
太極米線
  • 酸辣湯
2022-01-08 116 浏览
【荃灣• 麻辣風雲】————————————————————————川菜店舖樓上鋪 座位闊落 唔會坐得迫 可能早食 所以都唔算話太多人🌟炸饅頭HKD58經典小食炸饅頭 必叫‼️ 之前食過次 都有叫木製船盛載炸饅頭 諸葛亮出場夠威風 入面放乾冰 打卡要趁快因為唔係度度都整得好食👍🏻 配埋煉奶一流香脆內軟金黃色 真係好鍾意食😋🌟酸菜魚HKD268「酸」「麻」「辣」分開三樣揀程度 口味更符合自己𪃭外加薯粉HKD30 酸菜魚點可以冇薯粉份量想像中大😵三個女人啱啱好配菜豐富:萵筍、豆卜、菇、大豆芽而且魚片無骨口感嫩滑 湯底大量酸菜其實食到停唔到口🤤鍾意食酸菜魚嘅朋友要試❤️🌟燒茄子HKD48店舖樓下新開餐廳「串里」可以寫紙叫串燒上嚟食燒茄子係串燒必叫👍🏻👍🏻 茄子面鋪滿好多蒜蓉食落口感好香口 陣陣蒜蓉味。餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD137(連加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🏠 麻辣風雲📮 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
【荃灣• 麻辣風雲】

🌟酸菜魚HKD268
「酸」「麻」「辣」分開三樣揀程度 口味更符合自己
𪃭外加薯粉HKD30 酸菜魚點可以冇薯粉
份量想像中大😵三個女人啱啱好
配菜豐富:萵筍、豆卜、菇、大豆芽
而且魚片無骨口感嫩滑 湯底大量酸菜

食落口感好香口 陣陣蒜蓉味

餐廳環境:📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD137(連加一)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🏠 麻辣風雲
📮 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

• 招牌酸菜魚
2022-01-07 25 浏览
家下晚餐嘅時間要搵餐廳食嘢真係幾煩惱🙈 喺公司附近搵到間幾好味幾舒服既餐廳,重點係食辣㗎😍 之前已經聽過好多人推介過呢間,有派頭味道又唔差,所以一直都好期待🤤 一入餐廳,見到佢都好多食物選擇,環境光猛,仲有好多好有特色嘅招牌菜😎我揀咗水煮牛,好香,面頭鋪滿左辣椒,感覺周邊空氣都洋溢着麻辣味!見到已經流晒口水。牛嘅份量好足,唔會剩係得辣椒而好少牛肉🤤 牛肉咬落去唔會好韌!撈飯食正😍第二樣試咗炸饅頭,好似係每個人過嚟都會叫😙 先講賣相,派頭果然有,岀場好有氣勢,係用船岀場,好有派頭。而炸饅頭好脆,咬開熱辣辣好滋味

2022-01-05 26 浏览
心血來潮,嗰日晚飯嘅時間想食川菜,就約左我同事同我一齊去試吓呢間!環境好正,好有噱頭,食慾都大增,無論擺設、門面、Menu、以及後上既野食都好有氣勢,用心製作。我哋叫咗水煮牛,牛肉好嫩😍加上煮得好入味,食咗幾啖已經出晒汗,真係好滋味!鍾意食辣嘅一定要試吓!另外極度推介酸辣魚,份量非常多,魚片好大塊又好滑,湯底夠酸又有啲麻,好好味!唔算好辣,但係勝在啲魚片唔錯!魚肉嘅鮮味依然可以同酸菜魚嘅味道配合得啱啱好,而且連埋呢個湯底同埋魚肉一齊食嘅時候更加滋味!整體來講,呢一間餐廳我自己都非常推介,而且價錢一啲都唔貴,絕對係一間性價比好高嘅四川菜!