2022-07-08 55 浏览
好耐無食酸菜魚了😬旺角呢啲分店地方好夠大,坐得都幾舒服。#酸菜魚辣度揀咗小辣,呢個都幾有驚喜,魚好滑,無腥味。配菜有芽葉、酸菜、筍絲同寬粉,枱枱都必叫啊!#炸饅頭呢個真係好夠特別,係打卡之選,炸饅頭好夠脆!好食!#蒜泥白肉 有勁多既蒜蓉,食落唔係好辣。#四川擔擔麵湯底好夠濃同結身,會想一個人食曬,中意食擔擔麵既一定要試下。#菊花蜜呢款飲品夠曬特別,係用埕盛裝。飲落唔會好甜,絕對係好岩解辣😆。麻辣風雲依家有三間分店!小編下次會去book位再食過🤭
好耐無食酸菜魚了😬旺角呢啲分店地方好夠大,坐得都幾舒服。

#酸菜魚

#炸饅頭

呢個真係好夠特別,係打卡之選,炸饅頭好夠脆!好食!

#蒜泥白肉

有勁多既蒜蓉,食落唔係好辣。

#四川擔擔麵

#菊花蜜

麻辣風雲依家有三間分店!
小編下次會去book位再食過🤭
2022-06-29
2022-07-07 66 浏览
最近係旺角新開左間川菜,食過既朋友都讚不絕口,所以就特登係中午去左試試。一入到間餐廳就覺得裝修好華麗,真係金碧輝煌咁,非常浮誇。餐廳空間感好大,每檯既位置相隔唔近,而且有好多卡位,相信夜晚黎食就算多人都唔會唔舒服。✨酸菜魚Lunch黎食真係非常抵食,酸菜魚都係$88咋!最貼心既係呢到可以自己揀辣度、酸度等等。一上到菜,真係超大兜,魚肉份量都幾多,食落肉質結實,有少少骨,湯底味道濃郁,有唔少香料。配料仲有啲芽菜、萵筍、薯粉等,好足料!✨水煮牛肉 一樣抵食,仲只係$78咋!一上菜就已經聞到個種香、辛、麻,相比酸菜魚,我覺得水煮牛肉更好食,因為湯底既香氣更濃郁同突出,而且份量都唔少,牛肉唔會鞋口,亦同樣有芽菜、萵筍、薯粉等配料。✨紅油抄手$58少貴,味道冇咩特別。不過勝在抄手大大粒,啖啖肉~今次冇試到佢地最出名既炸饅頭,見好多人都讚,惟有下次再幫襯!

✨酸菜魚

✨水煮牛肉

✨紅油抄手
$58少貴,味道冇咩特別。不過勝在抄手大大粒,啖啖肉~

水煮牛肉
紅油抄手
水煮牛肉
2022-07-07 30 浏览
近期網上大熱麻辣風雲旗艦店座落旺角瓊華江湖勢必再起風雲餐廳以中國風裝潢用餐時間90分鐘七點後好快就開始排哂長龍最好預返早少少等位今日好彩朋友早到唔係就有排等唔少得既當然有近排打咭大熱🌿炸饅頭諸葛亮坐船 陪隨仙氣而至既炸饅頭吸晴度勁高 鄰座見到都眼定定🤭粒粒黃金饅頭雖然四處都可以見到但佢只有一層炸到香脆鬆軟唔會太油膩沾上鍊奶🤤🤤🤤真係食唔停口🌿酸菜魚太保守揀選左小辣鍾意食辣既朋友可能會唔夠爽但份量十足魚肉鮮嫩可口配菜款多酸酸辣辣 夠哂過癮🤭🌿火爆魷魚鬚 中辣比預期大碟香辣惹味果然夠哂火爆🌿紅油抄手皮薄餡靚香口辣油 沾滿滿🌿冰涼椰汁冰食得咁辣 點可以唔整返杯解解辣收到英雄帖 相約風雲亭一聚店內仲有多款優惠折扣
近期網上大熱

店內仲有多款優惠折扣

• 炸饅頭
  • 酸菜魚
2022-07-07 29 浏览
恭賀「麻辣風雲」旺角旗艦店新張開幕🎊👏㊗️客似雲來,一本萬利、生意興隆、正宗兼好廚藝的川菜大師👍😋————————場面壯觀….風雲盛會的霸氣,開張之日,場面墟冚,裝修華麗,地方闊落,坐位舒適,舞師的起動,輝動著這幸運的開始⋯⋯🏅🎖🏆🎉🎈🎊🎁🎉🎂精彩舞師的表演,鴻運當頭的乳豬,全體工作人員的態度和禮貌👍👍👍👍👍—————————這間店舖的食物不錯,曾經在其他分店吃過,地方又是非常大而且坐位舒適,食物味道更是做得很好,而家係旺角呢度開,實在太方便了。👍👍👍👍👍————————-酸梅湯:豬膽樽自家製酸梅湯,生津解渴,夏日飲品之選⋯⋯—————————-🐟酸菜魚:必吃的一道菜式,足料勁正酸菜魚🐟,魚的肉質嫩滑,足料又多款配料的配搭,有萵筍、豆卜、芹菜、金菇、薯🍠粉、蔥、蒜🧄及其他多多款配搭………等等👍更散發出一陣花的清香,真是色香味美的一道菜👍😋——————————🐔辣子雞:又香又嫩的辣子雞、雞肉完全不會有乾的感覺,咬落嫩口又帶著辣汁的味道且嫩滑的肉,廚師👨‍🍳做食物的時間恰當,令人看見已唾涎三尺………..😋——————————-🥖炸饅頭一個風雲壯觀的「麻辣風雲號」,一個經典的小食,炸得金香,且
正宗兼好廚藝的川菜大師👍😋

————————

—————————

————————-
酸梅湯:
豬膽樽自家製酸梅湯,生津解渴,夏日飲品之選⋯⋯

—————————-
🐟酸菜魚:
更散發出一陣花的清香,真是色香味美的一道菜👍😋

——————————
🐔辣子雞:

——————————-
🥖炸饅頭
一個風雲壯觀的「麻辣風雲號」,一個經典的小食,炸得金香,且吃落外脆內軟熟又熱辣辣的,可跟個人口味喜好配上煉奶點來吃,又飽肚又特色又便宜的一個小吃「炸饅頭

————————————
🍜雞絲粉皮:
冷盆小吃,芝麻的飄香,入口的誘惑味道、雞絲的幼嫩,粉皮的彈牙口感,配搭靑瓜清爽,青爽恰人的一個食物👨‍🍳😋

——————————-
風雲盛會的壯觀,食物出色廚師落力👨‍🍳
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-07-06 32 浏览
黑松露煙燻糖心蛋👍🏻黑松露及燻味微香,糖心剛好。比我想像中好食,燻味同黑松露味比例調得幾好,唔會有不平衡嘅情況。當然蛋味都好香,成件事幾夾。糖心蛋就真係食得多黑松露嘅糖心蛋就第一次🤤酸菜魚👍🏻魚片好新鮮,魚肉厚身挺身,質地好嫩滑,冇骨!酸菜有少少醋香夾雜其中,經過爆香嘅辣椒同埋花椒更有陣陣麻辣感,不會太鹹。仲要有我最鍾意食嘅滑捋捋寬粉🤭我一定要同大家講呢個寬粉好入味!大家有興趣可以連埋酸菜湯底一齊食用。水煮牛肩肉👍🏻一上枱我就趁熱夾左一舊牛肩肉入口,表面緊抓住一層紅油既牛肉泛起紅紅赤赤油光,慢慢有一股温文辣味係口腔回盪,一口接一口既牛肩肉,鮮嫩肉滑,入味到不得了🤫

黑松露煙燻糖心蛋👍🏻

酸菜魚👍🏻

水煮牛肩肉👍🏻
2022-07-05 48 浏览
今日同同事Farewell佢話好想食川菜我就醒起公司附近有一間新嘅餐廳叫做麻辣風雲。講咗好耐話想食,但係仲未去。今日終於有機會啦💖我哋兩個人叫咗一份酸菜魚,酸菜魚嘅份量好多。細食啲嘅人應該都會食唔晒。每片魚肉都冇骨,今得好爽。能夠大女片放進口。口感滑溜溜会加上酸辣嘅口味,十分開胃!酸菜魚湯一啲都唔油膩,飲埋啲湯仲正!我自己都最鍾意攞埋啲湯嚟撈飯,大家有興趣都可以試吓!呢度嘅炸饅頭喺必叫,因為好適合打卡!除此之外佢仲係餐廳嘅熱門菜式。我見好多OpenRice嘅食評都有人介紹😋 用咗諸葛亮帶領嘅小船掛住麻辣風雲嘅旗,上面載滿左炸饅頭,極為霸氣。旁邊仲有煉奶。餐廳職員同我哋講如果點咗煉奶會更加好食😋

聽講麻辣風雲得到ViuTV一哥何啟華加持,雖然唔係fans但係都好想試吓到底有幾好食!今日我就唔客氣啦!嚟到餐廳有好大隻字嘅招牌放咗喺門口,餐廳嘅店面非常之大,我覺得坐得好舒適,枱與枱之間相隔有距離。店內嘅環境充滿咗復古中國風嘅設計風格,都真係幾特別。酸菜炒肥腸,呢個好特別。一放入口已經食到酸酸辣辣嘅味道。加埋酸菜更加剌激到味蕾!味道層次感豐富越食越爽!鑊氣十足嘅肥腸,幾有咬口🔥聽講呢個炸饅頭係佢哋嘅signature!嚟到一定要嗌!原因係因為打卡真係一流。佢哋嘅炸饅頭非常有氣勢,唔係用普通嘅碟去盛載,而係用左木船,店員會將啲乾冰放喺船邊嘅氣孔內,所以會噴煙。饅頭皮呈黃金色,非常脆,內面就鬆軟,整體唔覺得好油膩大家不妨試吓加埋煉奶,甜甜地好好味㗎。

2022-07-04 70 浏览
5個人去吃,水都冇杯比下。叫佢比杯水就真係比一杯水。送葛菊花蜜,就剩系比兩隻杯。再另外叫多5杯野飲,唔系真係冇野飲。酸菜魚唔熱,幹鍋冇鍋氣,肥腸唔入味,胡椒雞煲真到冇朋友。7:30入場,8:36電話就冇得落單,要叫人手落單。野又唔得,服務又差。唉!
2022-07-04 38 浏览
上星期上星期食咗——🌟麻辣風雲🌟嘅旺角新分店,佢哋嘅主打菜式好好食😋地點方便,座位寬敞舒適,簡直係鍾意食麻辣🌶同酸菜魚🐟嘅福音💕._.🐟|酸菜魚|🐟大大碗酸菜魚上枱,材料勁豐富🤩酸菜魚分量好多,裏面仲有寬薯粉,酸度同辣度都分別有得選擇,味道好入味,而我選擇嘅小辣就唔會好辣,味道啱啱好🤤酸菜魚啖啖都係肉,冇骨好讚👍🏻·🐥|辣子雞|🐥呢個辣子雞勁推介💕因為真係好食到有驚喜,雖然好多辣椒鋪滿喺面好似好嚇人🌶但係其實食落口唔算辣,而且每件炸子雞都炸到金黃色💛香脆可口👍🏻·🥟|炸饅頭|🥟炸饅頭一上枱好有氣勢🌬打卡影相已經滿分💯饅頭仲要炸得香脆,又唔會太油膩,而點埋煉奶一齊食感覺就好似甜品👍🏻·🐤|雞絲粉皮|🐤係一道冷盤黎嘅,滿滿嘅雞絲🐥鋪滿左喺上面,配埋青瓜絲🥒撈埋啲麻醬一齊食,清清地開胃又好食😋._.📍麻辣風雲📍旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
._.
._.
📍麻辣風雲
📍旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
2022-07-04 35 浏览
嚟到呢間餐廳我覺得佢哋嘅裝修風格好貼合餐廳嘅主題。首先大多數嘅枱櫈以紅色為主。感覺上好有古典風味,呢度嘅座位非常寬敞,枱與枱之間有距離,坐得好舒服㗎 !水煮牛肩肉: 招牌水煮牛肩肉確實別有風格,牛肉本身十分吸辣油,辣味心頭於牛肩肉之中,上菜的時候本身已浸泡在滿滿的水煮辣油中,整片牛肉也充滿着刺激味蕾的震撼辣度😍火爆魷魚鬚:我好鍾意魷魚鬚嗰種煙煙韌韌,非常彈牙嘅口感所以通常一見到我都會嗌!用左青椒同紅辣椒去炒製,其實青椒味道相對上都幾出🤤鑊氣十足!

2022-07-04 43 浏览
店裡面的位置很寬落座位很寬 坐下的時候很舒服適合大班人或朋友聚會很適合大家聚下來的時候聊下吃下 干鍋自選(肥腸 海帶結 廣島蠔 田雞 雞腎)干鍋已經配有少許蔬菜和大量的辣椒香料當你把配料都選好 就放在鍋裡面用火爐把材料和香料燜在一起燒坐著已經香氣四溢 辣椒香很明顯辣味已經融入在食材因為是干鍋的烹調方法海帶結 肥腸和雞腎都很配干鍋的方法口感和辣味特別合 配上米飯或麵條也不錯酸菜魚酸菜魚用了大量的酸菜和香料去煮魚鍋已經包含了很多配料有金菇 豆卜 芽菜和魚片配料都是很吸收湯汁的配上寬粉吃 互相映襯的絕配裡面的寬粉更是充滿精華酸菜酸辣酸辣的很開胃每塊魚片的厚薄度很均等魚片鮮嫩 而且都是無骨魚片都吸引了酸菜的味道炸饅頭端上桌的時候用個古色古香的船身去裝炸的金黃色的饅頭表面呈現金黃色澤內在還呈現鬆軟的口感吃的時候沾上煉奶醬就會甜甜的已經能夠中和太辣的味蕾
店裡面的位置很寬落
座位很寬 坐下的時候很舒服
適合大班人或朋友聚會
很適合大家聚下來的時候聊下吃下

干鍋自選(肥腸 海帶結 廣島蠔 田雞 雞腎)
干鍋已經配有少許蔬菜

表面呈現金黃色澤
內在還呈現鬆軟的口感
吃的時候沾上煉奶醬就會甜甜的
已經能夠中和太辣的味蕾
麻辣風雲旺角店於6月30日正式開幕啦!試業期間已經聽到好多好評,餐點完全正中紅心地滿足了胃口~❝酸菜魚❞ ($268)〔推介!〕魚片厚薄適中,口感嫩滑,重點係連一條幼骨都發現唔到!份量大方,加上底層寬粉相當飽肚,足夠3個女仔share。比起坊間酸菜魚有多一重芝麻香氣。酸度辣度可以自選。❝炸饅頭❞ ($58/6件)〔推介!〕招牌名物炸饅頭!諸葛亮係「麻辣風雲號」上面乘風破浪,帶住6件外層炸到黃金色﹑漲卜卜嘅炸饅頭黎到眼前~相當香口,內裡鬆軟口感一流,加埋靈魂食材煉奶令味道更有層次。❝涼拌雞絲粉皮❞ ($68)〔推介!〕粉皮偏向粗身,口感爽滑煙韌,花生醬調味偏鹹,比一般醬汁更為濃稠,調味獨特出色。❝辣子雞❞ ($158)辣度算係爽辣而唔係陰啲陰啲係後勁到辣你一獲個種HAHAHA 所以食辣BB班都叫接受到!雞粒炸得不錯,無皮肉分離,調味夠惹味。❝菊花蜜❞ ($48/一埕)又係一款打卡飲品~完全係古人係客棧入面倒酒乾杯個種酒埕嘅現代版XD 口味清爽偏甜。𓂃𓈒 𓂂𓏸 麻辣風雲 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @spicy_restaurant_hk 旺角彌敦道628號瓊華中心10樓港鐵旺角站E2出口,步行約3分鐘抵

❝酸菜魚❞ ($268)

❝炸饅頭❞ ($58/6件)

❝涼拌雞絲粉皮❞ ($68)

❝辣子雞❞ ($158)

❝菊花蜜❞ ($48/一埕)

旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 二人﹑四人或以下﹑四人或以上聚餐

更多同區美食 ☞ #17旺角
更多同類美食 ☞ #17中菜

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️
2022-07-02 126 浏览
店舖喺旺角瓊華中心,地點超方便啊🌈以中式裝修為主🤩仲有涼亭同房仔超靚呀~🌼菊花蜜 $48 1埕 粉紅色酒埕好吸睛🤩 味道清甜菊花味香濃,食完辣飲一啖好清爽!💥炸鰻頭 $58 諸葛亮企喺船頭,仙氣十足嘅船~金黃色炸鰻頭外脆內軟,沾沾煉奶食好味🥹🐟酸菜魚 $268 超大份嘅酸菜魚!三至四人食都得啊!底部有魚肉、薯粉、豆卜同野菌。魚肉質嫰滑~薯粉寬闊口感煙韌~酸菜魚湯底味道酸中帶辣,都幾開胃!🍗辣子雞 $158🌶️味道比較辣一道菜式,炸雞脆脆哋,愈食愈辣,之後飲返啖菊花蜜清清口~🍗涼拌雞絲粉皮 $68雞絲粉皮2人份量剛剛好~冰涼粉皮夠爽,花生醬味道頗甜~
店舖喺旺角瓊華中心,地點超方便啊🌈
以中式裝修為主🤩仲有涼亭同房仔超靚呀~

🌼菊花蜜 $48 1埕

💥炸鰻頭 $58

🐟酸菜魚 $268

🍗辣子雞 $158

🍗涼拌雞絲粉皮 $68
雞絲粉皮2人份量剛剛好~冰涼粉皮夠爽,花生醬味道頗甜~

涼拌雞絲粉皮
今次有幸獲邀出席麻辣風雲旺角旗艦店嘅開幕禮🥂🍾有舞龍醒獅、切燒豬同剪彩環節氣氛非常熱鬧好開心能參與其中🫶🏻✨✨🌬呢度走中國古典風門口有個涼亭式雅座寫住「風雲亭」打卡一流🤝🏻😻入内掛滿如意吉祥吊燈銅色屏風配木枱、綠色椅墊環境寬敞舒適我地係度傾偈傾到店員落場先識走😅❥菊花蜜[$48/埕]用古代酒埕盛載,有feel💗味道係帶有蜜糖香氣嘅菊花茶幾潤喉👐🏻😽.❥辣子雞[$158]自選辣度:小辣雞件炸到金黃色熟度剛好唔會太乾味道小麻小辣🌶幾惹味.❥炸饅頭[$58/6件]諸葛亮呢艘船近期幾乎洗版今次終於有機會試到🫶🏻🤩包體炸得外脆內軟外面包着一層焦糖點煉奶食好味💗😋.❥酸菜魚[$268]自選辣度:小辣個盤大過我個頭😆非常足料魚肉嫩滑無骨,寬粉爽口煙靭另配有酸菜、筍絲、芽菜同金菇小辣嘅辣度似坊間嘅BB辣所以連湯都飲得到👍🏻.🌬後記好少餐廳能夠做到有gimmick而又顧到質素呢度就處理得宜✨✨睇得出各方面都花過心思就連現金券都整到古時鈔票咁樣令人回心微笑🤗🤭
今次有幸獲邀出席
麻辣風雲旺角旗艦店嘅開幕禮🥂🍾
有舞龍醒獅、切燒豬同剪彩環節
氣氛非常熱鬧
好開心能參與其中🫶🏻✨✨

🌬呢度走中國古典風
門口有個涼亭式雅座寫住「風雲亭」
打卡一流🤝🏻😻
入内掛滿如意吉祥吊燈
銅色屏風配木枱、綠色椅墊
環境寬敞舒適
我地係度傾偈傾到
店員落場先識走😅

❥菊花蜜[$48/埕]

用古代酒埕盛載,有feel💗
味道係帶有蜜糖香氣嘅菊花茶

點煉奶食好味💗😋
❥酸菜魚[$268]

自選辣度:小辣
個盤大過我個頭😆非常足料
魚肉嫩滑無骨,寬粉爽口煙靭
另配有酸菜、筍絲、芽菜同金菇
小辣嘅辣度似坊間嘅BB辣

2022-06-30
用餐优惠
試食活動
2022-07-02 31 浏览
Some great Sichuan cuisine at 麻辣風雲 which newly opened their Mong Kok branch in King Wah Centre and thank you for the invite😊 @spicy_restaurant_hk The Fish Fillet in Spicy Sour Soup ($268) looked and tasted great, nice quality fish and plenty of it, with a nice soup and wide potato noodles😋The Fried Buns ($58) presentation wise was very creative, and seeing other people posting it in other branches made me want to try too😁 Nice crispy fried buns with a milk concentrated sweet sauce. One to order

The Fried Buns ($58) presentation wise was very creative, and seeing other people posting it in other branches made me want to try too😁 Nice crispy fried buns with a milk concentrated sweet sauce. One to order even just for the cool boat.

The Sour and Spicy Potatoes ($108) was delicious, nice fine strips of potato and only subtly spicy👍

The Mapo Tofu ($108) had a very good tofu texture, a good amount of mince and a nice spicy sauce, with a good punch to it😊

The Sour Plum Tea ($53) was refreshing and loved the bottle it was served in, whilst the Longan ice drink ($37) was nice but a bit too sweet.

Overall a 麻辣風雲 is a great addition to the Mong Kok Sichuan good scene, good quality food, not too expensive, and very nice decor😁 8 out of 10

2022-06-29
用餐优惠