2022-10-08 65 浏览
今次嚟到《麻辣風雲》,相信大家都知近排呢間餐廳有幾熱門,估唔到平日夜晚都幾多人嚟食,爆埸滿座🈵,好彩預先係OpenRice到book左位,記得想食既朋友要預早book定位呀😉。酸菜魚 叫左小辣食落唔會太油,配料方面有豆卜、寛粉、芽菜、萵筍、白菇、酸菜,魚片都幾大片,食落好嫩滑份量都幾多,而裏面嘅寛粉咬落煙韌彈牙,索晒啲湯汁味道一流,略嫌寛粉份量唔算多如果多返少少就啱啱好。炸饅頭 炸饅頭一定係必點👍🏻,差唔多每枱都會叫,啱啱新鮮炸出黎,外脆內軟,點埋個煉奶一齊超級正😋,食落唔會太油膩,另外諸葛亮企係船頭上面相當霸氣,而且仲有乾冰煙霧嘅效果,啱哂打卡😎! 土豆絲口感爽脆,面頭仲有啲辣椒,食落帶點酸辣好開胃,唔錯👍🏻。麻辣海蜇食落口感爽脆,麻辣汁唔夠辣,略嫌有啲淡味,唔值得一試。辣子雞 辣子雞叫左小辣,炸到好乾身,食落好惹味。秘製麻辣炒薯粉薯粉好香,口感煙韌彈牙,師傳炒得好有鍋氣,幾好食😋。黑糖脆炸糍粑糍粑一共有6件,炸到外層脆內煙韌,配上黑糖醬同黃豆粉,甜度啱啱好。

土豆絲
口感爽脆,面頭仲有啲辣椒,食落帶點酸辣好開胃,唔錯👍🏻。

麻辣海蜇
食落口感爽脆,麻辣汁唔夠辣,略嫌有啲淡味,唔值得一試。

辣子雞
辣子雞叫左小辣,炸到好乾身,食落好惹味。

秘製麻辣炒薯粉
薯粉好香,口感煙韌彈牙,師傳炒得好有鍋氣,幾好食😋。

• 黑糖脆炸糍粑
  • 辣子雞
2022-10-08 25 浏览
麻辣風雲 旺角站開胃前菜 ($9/@) 花生咸香脆口,海帶絲辣中帶甜,夠開胃!花鵰醉雞 ($98)有淡淡花鵰酒香但唔會苦,份量都幾足!用鮮雞製作,雞皮位食落夠爽有咬口,而且一啖一嚿唔多碎骨,整體唔錯。菊花蜜 ($48) 幾鐘意呢個酒瓶設計,好夾成間舖頭嘅中式風格,適當嘅甜味都可以解辣,同埋飲落都幾多,一壺兩個人飲都夠! 涼拌萵荀($58) 萵荀夠爽口,簡單用麻油調味已經好好食!初嚐會覺得夠清,食緊辣期間再夾一嚿放入口,即時有種清清涼涼又解膩嘅感覺!炸饅頭($58/6件)幾乎所見每枱都有叫,可想而知係招牌菜式!外皮炸到金黃酥脆,食落又唔會酒膩,配埋煉奶真係一流,最特別咬開饅頭夠絲滑,有種入口即化嘅感覺!酸菜魚($268) 重頭戲當然就係酸菜魚!湯底仲清到忍唔住先飲一碗暖身,酸菜味道好開胃,主角無骨又夠嫩滑,完全零負擔!薯粉係扁身的,比一般圓條形的更加有咬口。特別一讚係可以將酸度同辣度分開選擇,中酸小辣真係無得頂!紅糖糍粑($58/4件) 再飽都要叫一碟甜品作結!紅糖糍粑同酒釀丸子之外,選擇咗前者。糍粑係即叫即整,唔會油膩,食落夠香糯,配上微甜嘅紅糖同黃豆粉,好好味!入座時個亭有人食緊飯,
麻辣風雲 旺角站

開胃前菜 ($9/@)
花生咸香脆口,海帶絲辣中帶甜,夠開胃!

花鵰醉雞 ($98)
有淡淡花鵰酒香但唔會苦,份量都幾足!

菊花蜜 ($48)

涼拌萵荀($58)
萵荀夠爽口,簡單用麻油調味已經好好食!

炸饅頭($58/6件)
幾乎所見每枱都有叫,可想而知係招牌菜式!

酸菜魚($268)

紅糖糍粑($58/4件)

入座時個亭有人食緊飯,臨走影底,喺度食飯真係好有趣!最尾加入咗做會員,原來都幾多優惠,下次可以再嚟食!
♡ 高水準川菜館 ~ 🌶 麻辣風雲 ♡-今日朋友放假就帶朋友仔去食酸菜魚啦🐟入面嘅裝修充滿中國風嘅設計仲有個中式涼亭俾食客打卡用👍一坐低好快就嚟咗兩款小食注意⚠️ 餐前小食係要收 每位$9 ⚠️而餐前小食都比到驚喜中華沙律幾辣😉 食到停唔到口 加埋紫菜花生🥜好開胃 - ♡ 炸饅頭 ♡ $58 炸饅頭黎嘅時候好震撼因為有一大隻船載着佢😉 嗰艘船仲要係諸葛亮嘅船~ 原來諸葛亮係借饅頭 ?哈哈!以為得個派頭啦 但原來都好好食😋炸饅頭新鮮出爐 配埋煉奶 外脆內軟👍呢個一定要order 黎食⚠️-♡ 酸菜魚 ♡ $268 酸菜魚嘅辣度 有三個Level 分別係小辣、中辣同大辣🌶我哋揀咗小辣~ 我哋都覺得似BB辣多啲 好鍾意食好酸辣嘅朋友不妨可以中辣起跳😝魚嘅份量亦都好足夠~ 食落去嫩滑彈牙 配菜方面仲有芽菜、豆卜、菇菌、萵荀 等等 😍 性價比高 ~ -♡ 川式回鍋肉 ♡ $118回鍋肉係我每次都必點嘅川菜五花腩薄片同椰菜一齊食簡直係冇得彈😝愈食愈惹味 愈食愈上癮🤤-♡ 黑糖脆炸糍粑 ♡ $58一碟有六件~ 熱辣辣食先係最好食嘅❤️外面脆 入面好煙韌 好正呀~ 呢個甜品我俾100分呀🥰-♡ 冰
♡ 高水準川菜館 ~ 🌶 麻辣風雲 ♡

加埋紫菜花生🥜好開胃

♡ 炸饅頭 ♡ $58
炸饅頭黎嘅時候好震撼
因為有一大隻船載着佢😉
嗰艘船仲要係諸葛亮嘅船~
原來諸葛亮係借饅頭 ?哈哈!
以為得個派頭啦 但原來都好好食😋
炸饅頭新鮮出爐 配埋煉奶 外脆內軟👍
呢個一定要order 黎食⚠️
♡ 酸菜魚 ♡ $268

酸菜魚嘅辣度 有三個Level
分別係小辣、中辣同大辣🌶

我哋揀咗小辣~
我哋都覺得似BB辣多啲
好鍾意食好酸辣嘅朋友不妨可以中辣起跳😝
魚嘅份量亦都好足夠~
食落去嫩滑彈牙
配菜方面仲有芽菜、豆卜、菇菌、萵荀 等等 😍 性價比高 ~
♡ 川式回鍋肉 ♡ $118

回鍋肉係我每次都必點嘅川菜
五花腩薄片同椰菜一齊食簡直係冇得彈😝
愈食愈惹味 愈食愈上癮🤤
♡ 黑糖脆炸糍粑 ♡ $58

一碟有六件~
熱辣辣食先係最好食嘅❤️
外面脆 入面好煙韌 好正呀~
呢個甜品我俾100分呀🥰

❥ 估唔到瓊華中心有間咁高水準嘅川菜
鍾意食川菜嘅朋友真係唔好錯過🌶😆
#
⇢店鋪資料:
麻辣風雲 (旺角)
#

#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

• 黑糖脆炸糍粑
  • 川式回鍋肉
2022-10-06 98 浏览
麻辣海蜇 $78推薦中意食辣既朋友絕對可以食,因為真系好辣😂😂😂 但佢無左我想像中食間海蜇既醋味 除左辣 覺得有點小伏辣子雞 $159推薦 價錢偏貴 但好好食 系少左啲雞肉 但整體味道而言絕對不錯 辣椒好多但吾系好辣 吾食得辣既人都可以食到麻辣風雲炸饅頭 $58推薦味道與價錢算系甘 同海底撈炸饅頭有得揮 同埋有隻諸葛亮企系船上面既設計 打卡一流酸菜魚 $268推薦魚夠多 又滑又好食 系薯粉比夠少要加$30追加酸菜有得揀酸度 湯底有得揀辣度 好好食酸辣土豆絲 $108推薦土豆絲配搭青陽辣椒🫑去炒 味道岩岩好 吾會太辣 好香薯仔味 又爽口 必食秘製麻辣炒薯粉 $88推薦未見過薯粉可以炒 新奇下走左去試炒完同炒烏冬一樣 但薯粉好煙韌彈牙 好有鑊氣味 好香 好味道黑糖脆炸糍粑 $58外脆內軟 不過黃豆粉有啲多 但都好好食
麻辣海蜇

外脆內軟 不過黃豆粉有啲多 但都好好食
2022-10-05
酸辣土豆絲
黑糖脆炸糍粑
見到好多人都去食麻辣風雲嘅炸饅頭同酸菜魚小妹終於有機會食到啦🤓🤓餐廳有好多食物嘅選擇😚 啱哂唔同客人嘅口味裝修亦好具特色🥰 一入到就見到涼亭 好有feel酸菜魚 $268好大碟酸菜魚😍 最正係有好多魚片✨小妹揀左最小辣都好香好惹味😋另外仲可以揀酸度👍🏻魚片都好香好滑 肉質都好新鮮❤️配料亦好足料 酸菜都好足夠 仲有萵苣同寛粉佢地嘅寛粉同其他餐廳用嘅唔同😎咬落味道更香湯底香味亦帶點彈牙🤤正炸饅頭 $58搭住麻辣風雲號上台嘅炸饅頭一上枱夠哂氣勢✨打卡真係一流之餘佢地嘅炸饅頭外皮真係好香脆😋內裏仲超鬆軟🤤 沾上煉奶更香更好食❤️小妹👧🏻同🐨真係食到停唔到口😎糖醋排骨 $68味道酸酸甜甜😋食落排骨肉質都好香滑再加上近骨位位置食落都好香爽😍開胃又好味😎正乾煸肥腸 $118肥腸數量都好足夠好正😋食落帶點微脆得黎食落肥腸嘅香汁都好夠食落辣度都剛剛好🤤仲辣得好惹味❤️好正😍洛神花茶 $48裝住洛神花茶嘅瓶真好靚✨而且俾嘅碗仔 慢慢咁飲都幾有feel嫁❤️飲落酸酸甜甜🤤好開胃 仲可以解辣而且小妹👧🏻同🐨覺得飲落都幾多😂慢慢飲下飲下都未飲完😋正
見到好多人都去食麻辣風雲嘅炸饅頭同酸菜魚

飲落酸酸甜甜🤤好開胃 仲可以解辣
而且小妹👧🏻同🐨覺得飲落都幾多😂
慢慢飲下飲下都未飲完😋正
2022-10-06 39 浏览
重陽節前夕十月三夜晚9點4後入座,全場座無虛席,未掃“安心出行”之前已被提醒last order係9點半,可以食到10點半左右。覺得接受到Ok先好入座啦,they use QR code to place order 叫左份酸菜魚 一支津路 一罐加多寶前菜2碟係強制性 9蚊碟 無得唔要 點都會係單出現 一碟係偏辣嘅海帶絲 另一碟仔係花生盤魚係好大一盤,加左30蚊加薯粉,魚肉數量頗多,薯粉(寬粉)數量都幾多下,配菜上以豆卜為主 無咩其他配菜 味道正常但偏油

叫左份酸菜魚 一支津路 一罐加多寶

2022-10-05 30 浏览
╹麻辣風雲 - 旺角 銅鑼灣 荃灣 Mong Kok Causeway Bay Tseun Wan ╹ #tori旺角 #tori銅鑼灣 #tori荃灣ʅ🫶🏻Tonick主音恆仔有份開嘅川菜餐廳最近喺旺角瓊華開多間分店~🔥🌶菜式選擇好多 啱晒鍾意食辣嘅朋友仔!ʅ🐟酸菜魚($268) (9/10分)有得揀酸度、辣度(分小中大勁level)我哋兩揀咗中酸中辣好大煲😂魚片好滑 酸菜比得好多 唔會太酸🍲自選于鍋(蔥爆小辣) ($68起) (10/10分)+ 五花腩片($38)+ 白豬仔午餐肉 ($38)+ 娃娃菜 ($28)+ 腐皮 ($28)于鍋本身有蓮藕片、萵筍、京蔥、椰菜花仲有好多辣椒 炒得好有鑊氣!!🍤 霸王蝦球 ($228) (9/10)呢道菜用咗佢哋嘅「獨門霸王醬汁」加埋炒辣椒 超級惹味 送飯一流~☺️🫶🏻蝦嘅數量都好多 要嗌🤤🍞炸饅頭($58) (9/10)呢個當然係必嗌😍炸得乾身香脆一份有6件饅頭 建議>3人嗌😙🥘麻辣拼盤 ($178) (6/10)有麻辣海蜇、雞腎、粉皮、手拍青瓜、夫妻肺片味道唔算濃 做前菜打底一流✨飲品方面就嗌咗洛神花茶 ($48)、菊花蜜 ($48)
#tori旺角 #tori銅鑼灣 #tori荃灣
🫶🏻Tonick主音恆仔有份開嘅川菜餐廳
最近喺旺角瓊華開多間分店~
🔥🌶菜式選擇好多 啱晒鍾意食辣嘅朋友仔!
ʅ
🐟酸菜魚($268) (9/10分)
有得揀酸度、辣度(分小中大勁level)我哋兩揀咗中酸中辣
好大煲😂魚片好滑 酸菜比得好多 唔會太酸

🍲自選于鍋(蔥爆小辣) ($68起) (10/10分)
+ 五花腩片($38)
+ 白豬仔午餐肉 ($38)
+ 娃娃菜 ($28)
+ 腐皮 ($28)
于鍋本身有蓮藕片、萵筍、京蔥、椰菜花
仲有好多辣椒 炒得好有鑊氣!!

🍤 霸王蝦球 ($228) (9/10)
蝦嘅數量都好多 要嗌🤤

🍞炸饅頭($58) (9/10)
呢個當然係必嗌😍炸得乾身香脆
一份有6件饅頭 建議>3人嗌😙

🥘麻辣拼盤 ($178) (6/10)
有麻辣海蜇、雞腎、粉皮、手拍青瓜、夫妻肺片
味道唔算濃 做前菜打底一流✨

飲品方面就嗌咗洛神花茶 ($48)、菊花蜜 ($48) 用mini酒埕裝住 好得意~
仲有冰涼椰汁冰 ($38)
📍 麻辣風雲
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #ntfood #mkfood #mkfoodie #咖啡店 #打卡 #假日好去處 #香港美食 #旺角美食 #旺角餐廳 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣美食 #荃灣美食 #荃灣餐廳 #香港美食地圖 #九龍美食 #麻辣風雲 #igcafe #油尖旺美食
2022-10-04 27 浏览
每隔一排就會好想食酸菜魚今次食返我心目中No.1既酸菜魚黃店,水準依然Keep到,而且旺角店仲要好就腳。>酸菜魚:自選酸度及辣度,可以揀返岩自己口味👍🏻魚肉新鮮嫩滑又冇骨,大大塊夾起都唔易散,我另外再加左紅薯粉,薯粉厚度適中,煮到煙韌滑溜,配埋個湯食惹味又過癮😚>炸饅頭:饅頭新鮮炸起,即使我影左一陣相後先食,變到暖暖地都仲係外脆內軟,點少少煉奶食甜甜地,因為我地得2個人,饅頭食唔哂,侍應俾左紙袋+小膠盒煉奶我地外賣拎走,服務態度好好。>蒜泥白肉:好多蒜蓉泥鋪面,腩肉切到紙咁薄,肥瘦相間,食落有滿滿蒜蓉香味又冇乜油膩感。>黑松露煙燻溏心蛋:溏心蛋好溏心,咬落口半熟既蛋黃流出,配上少少黑松露醬幾特別😋>黑糖脆炸糍粑:份量唔太多,作為甜品就岩岩好,食落軟糯煙韌,配上少少黑糖及黃豆粉,甜度恰到好處,食完都唔滯。埋單果陣侍應話有得免費入會做會員,即刻會送5張總值$200優惠卷+2000分,我就梗係唔執輸即刻入會,之後可以食多幾次🥰
每隔一排就會好想食酸菜魚

今次食返我心目中No.1既酸菜魚黃店,
水準依然Keep到,而且旺角店仲要好就腳。

>酸菜魚:自選酸度及辣度,
可以揀返岩自己口味👍🏻
魚肉新鮮嫩滑又冇骨,
大大塊夾起都唔易散,
我另外再加左紅薯粉,
薯粉厚度適中,煮到煙韌滑溜,
配埋個湯食惹味又過癮😚

>炸饅頭:饅頭新鮮炸起,
即使我影左一陣相後先食,
變到暖暖地都仲係外脆內軟,
點少少煉奶食甜甜地,
因為我地得2個人,饅頭食唔哂,
侍應俾左紙袋+小膠盒煉奶我地外賣拎走,
服務態度好好。

>蒜泥白肉:好多蒜蓉泥鋪面,
腩肉切到紙咁薄,肥瘦相間,
食落有滿滿蒜蓉香味又冇乜油膩感。

>黑松露煙燻溏心蛋:
溏心蛋好溏心,
咬落口半熟既蛋黃流出,
配上少少黑松露醬幾特別😋

>黑糖脆炸糍粑:
份量唔太多,作為甜品就岩岩好,
食落軟糯煙韌,配上少少黑糖及黃豆粉,
甜度恰到好處,食完都唔滯。

埋單果陣侍應話有得免費入會做會員,
即刻會送5張總值$200優惠卷+2000分,
我就梗係唔執輸即刻入會,
之後可以食多幾次🥰
  • 蒜泥白肉
  • 黑松露煙燻溏心蛋
2022-10-04 2166 浏览
旺角分店的確最靚最多人 連星期一都係爆埸滿座🈵🈹想食既朋友記得早啲book 定位啦如果唔係walkin 可能都要等下位🥹裝潢同餐具都好似去左宮廷咁😍每次黎到都必點酸菜魚同炸饅頭😋🐟酸菜魚(💰$268)👍🏻推薦呢間酸菜魚其實偏向岩香港人口味😚食落唔會太油太辣 濃濃酸菜味道為主調 香辣味為輔 酸度辣度都可以調較🌶可以夾岩口味去揀魚肉份量算多 去哂骨 大大片 又薄又滑👍🏻另外仲有大量酸菜 芽菜 寬粉等等配料寬粉 滑身 煙韌彈牙 黎到要試試佢地酸菜魚🍞炸饅頭(💰$58)👍🏻推薦炸饅頭真係每枱都會叫咁制 用大船上⛵️有煙霧離漫效果💨打卡一流不過建議share🤓兩個人食都會幾飽下炸饅頭新鮮炸出黎 外皮薄脆 鬆軟 唔硬唔實記得要襯熱盡快食先最好味 唔會感覺油膩同變實✔️🐃京蔥牛肉(💰$128)牛肉滑身夠腍 份量比相像中多蔥油爆得好香 京蔥炒又腍又甜入味 最後牛肉連京蔥都清哂🤣🍡黑糖脆炸糍粑(💰$58)👍🏻推薦好鐘意食甜野🙋🏻‍♀️糍粑一共有6件建議share🫢黑糖份量岩岩好👌🏻唔會太多太濕太甜 外微脆內煙韌既中式甜點 🥗前菜小食有兩款(💰$9@1)👧🏻就好鐘意食中華沙律 仲encore 左另外花生都好香
旺角分店的確最靚最多人 連星期一都係爆埸滿座🈵🈹

不過建議share🤓兩個人食都會幾飽下
炸饅頭新鮮炸出黎 外皮薄脆 鬆軟 唔硬唔實
記得要襯熱盡快食先最好味 唔會感覺油膩同變實✔️
京蔥牛肉

🐃京蔥牛肉(💰$128)
牛肉滑身夠腍 份量比相像中多
蔥油爆得好香 京蔥炒又腍又甜入味
最後牛肉連京蔥都清哂🤣

🍡黑糖脆炸糍粑(💰$58)👍🏻推薦
好鐘意食甜野🙋🏻‍♀️糍粑一共有6件
建議share🫢黑糖份量岩岩好👌🏻
唔會太多太濕太甜 外微脆內煙韌既中式甜點
前菜小食

🥗前菜小食有兩款(💰$9@1)
👧🏻就好鐘意食中華沙律 仲encore 左
另外花生都好香口 再加左少少微辣調味

🌼菊花蜜(💰$48) 👍🏻推薦
黎左幾之今次都係第一次試菊花蜜😂😂
先知原來用碗仔飲 感覺好搞笑
菊花味都濃 唔會太冰太甜 有下火作用
🥭鮮芒椰果玉露(💰$38)
飲落似淡淡地既楊枝甘露 就比較再冰凍點🧊
仲有椰果粒 增加口感 去油解辣不錯
前菜小食
2022-10-03 79 浏览
麻辣風雲🌶旺角分店成個場嘅裝潢就好似回到古代咁⛺,好好feel呀!!一入門口嘅六角涼亭好吸睛🤩,感覺真係好似拍緊古裝片咁,好有心意😻。最近佢咃仲推出咗📲會員計劃,有得儲分仲有優惠👍🏻,鐘意食辣嘢嘅朋友仔記得join啦!·🐟酸菜魚 HKD$268好大盤夠3-4人分享,叫咗少辣超酸,個人超愛超酸口味😋,酸得勁開胃!魚肉鮮薄嫩滑😍,好好食!! 配料仲好豐富,有齊豆卜、芽菜、萵筍、白菇、酸菜,湯底下嘅寛粉好掛湯😚,吸收哂麻香酸味,食前記得飲啖湯索下啲精華所在😙。·🥠炸饅頭 HKD$58諸葛亮企喺船頭好霸氣🤩,仲有乾冰煙霧💨效果好有仙氣,啱哂打卡📸!炸饅頭熱辣辣🔥,打完卡即食,外層脆卜卜咬開索索聲🤗,沾上煉奶食冇得輸!·🐖川式回鍋肉 HKD$118回鍋肉切成薄片,每片回鍋肉同椰菜都沾滿辣汁🌶,十分惹味,應該可以扒到幾碗飯🍚!!·🍝麻辣粗炒 HKD$88上海麵炒得幾夠鑊氣🔥,條條分明唔會一夾就散,少麻少辣都已經好入味😋,個人幾愛啊。·📍麻辣風雲旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

🐟酸菜魚 HKD$268

🥠炸饅頭 HKD$58

🐖川式回鍋肉 HKD$118

🍝麻辣粗炒 HKD$88

📍麻辣風雲
2022-09-14
2022-10-03 17 浏览
麻辣風雲 - 旺角瓊華旗艦店一入去有個好古代嘅涼亭,心諗下次book定坐呢個位😅叫埕菊花蜜,諸國炸饅頭,好古代嘅感覺,打下卡😌必食酸菜魚 $268賣相當之吸引因,魚嘅份量非常多,好足料!點左最少辣😂麻味酸味十足👍🏻👍🏻魚肉嫩滑冇骨,薯粉夠滑口感煙韌,豆卜沾滿湯汁好味,仲有野菌、萵筍,非常豐富炸饅頭$58有六個咁多,而且炸到外脆內軟,點埋煉奶好好食😋😋幾乎每一台都有一架船😂仲有諸葛亮坐鎮,個人覺得都係必點而我就算唔食澱粉質,但又好鍾意食呢味酸辣土豆絲 $108 絕對係功夫菜幼細嘅土豆絲非常爽脆,唔算好辣,酸味比較突出😋😋黑松露煙燻蛋 $68 有四件半隻,未食已經聞到嗰陣煙熏味,蛋黃做到溏心,但溫度方面冰咗少少,黑松露嘅味道被煙燻嘅味道完全遮蓋菊花蜜$48/埕用咗古代嘅酒埕盛載,有埋小碗,真係幾有feel😂雖然到嚟到去有啲麻煩😂菊花蜜清香微甜,清潤又能解辣👍🏻洛神花茶 $48/埕飲到山楂嘅味道🤔酸酸甜甜幾開胃,口渴嘅時候飲特別解渴小食兩碟都好味
麻辣風雲 - 旺角瓊華旗艦店

必食酸菜魚 $268

炸饅頭$58

而我就算唔食澱粉質,但又好鍾意食呢味
酸辣土豆絲 $108
絕對係功夫菜
幼細嘅土豆絲非常爽脆,唔算好辣,酸味比較突出😋😋

黑松露煙燻蛋 $68

菊花蜜$48/埕
菊花蜜清香微甜,清潤又能解辣👍🏻

洛神花茶 $48/埕
飲到山楂嘅味道🤔酸酸甜甜
幾開胃,口渴嘅時候飲特別解渴

小食兩碟都好味
2022-10-02 58 浏览
一直都好想同我家阿嫂來食,因為佢比我更喜歡食川菜.香港真係好多川菜館,要突圍而出,除咗味道之後,gimmick 真係好重要. 麻辣風雲一直係IG都好有人氣,除咗味道口味好之餘,川菜賣相都真係好吸引,好打卡able 🔮炸饅頭   竟然可以將平平無奇既炸饅頭同諸葛亮草船借箭crossover, 變咗草船借饅頭,饅頭炸到外面好脆,入面軟綿,再點練奶,好味!仲要木船當器皿,連埋氮氣煙,好似藤雲掛駕霧咁,賣相極有睇頭 🔮蒜泥白肉    超級多蒜蓉係面,多到舖滿成個碟面,腩肉爽口,厚薄適中,我一直都鐘意張一pad蒜蓉醬放係肉上面,然後卷起來食,入口啖啖蒜蓉香,超正呀! 🔮涼拌雞絲粉皮  自家製芝麻醬,味道香濃,可是偏甜,面粉皮不是很爽滑,夾起時更痴埋一舊,有點失色 🔮招牌麻辣酸菜魚  酸菜魚份量十足,魚片舖滿成個大碗個面,魚片新鮮入口嫩滑又不會太薄,我點咁少辣,掛湯有鮮味,配合酸菜,麻椒,乾辣椒,酸.辣.麻balance得好好,湯底入面嘅薯粉吸哂湯味,而且廚師用教較厚既寬薯粉,所以入口好煙韌之餘又好入味,窩入面仲有好多芽菜,豆卜,萵笋等,配料非常豐富,我連湯都飲埋,必食推介! 🔮孜然棒棒骨   猪

🔮炸饅頭

🔮蒜泥白肉

🔮涼拌雞絲粉皮

🔮招牌麻辣酸菜魚

🔮孜然棒棒骨
猪肘骨孜然炸蒜味香口惹味!入口啖啖肉,外香內juicy,只是份量有點少,得5件,唔夠喉咁!

🔮胡椒猪肚雞 (半份)
講真全晚這個餸就係最遜色的,味道似濃湯炒雞件,雞件也不是很入味,又有點韌,仲要成窩入面得5-6件猪肚,唔係好抵!有點失望!

🔮蒜蓉少萵笋
依家萵笋係season,爽脆蒜味鑊氣夠!Good!👍

🔮菊花蜜
大家可以係@openrice_hk 上面買個酸菜魚coupon會送一呈菊花蜜.個樽真係好別緻,古裝酒呈,同諸葛饅頭好match,仲要潮玩sharpky pink,好吸晴好過癮,當然菊花蜜就同一般菊花茶味道無咩分別,不過賣相搭夠呀!
招牌麻辣酸菜魚
孜然棒棒骨
蒜蓉少萵笋
蒜泥白肉
2022-10-01 51 浏览
🆘🆘🆘非常差的用餐體驗🆘🆘🆘🆘提早經openrice網上訂座,訂了晚上9pm,見openrice 上寫餐廳營業時間到11pm,8:55pm上到餐廳,排隊等入座,明白是星期五晚比較多人,大概等了15分鐘安排入座,坐底後不久便下單,點了酸菜魚,自選干鍋,蒜泥白肉,等了10分鐘左右酸菜魚先到,一位店員走過來話9:30pm last order,我哋都無特別為意,繼續吃,再過了10分鐘干鍋到,食物味道可以,正打算開始吃干鍋時,突然有位女店員走過來很不禮貌地說:我哋今晚收10pm,仲有10分鐘要清場!要食快啲!然後立刻調頭走了,我望著又熱又辣的干鍋一臉無奈!首先,入座時店員完全無提過用餐時間有限,我一心以為餐廳營業到11pm,如果我知道9:10pm坐低,10pm要交枱,我就不會吃,我都不想阻人收工!而餐廳本身收10pm,9:10pm還比客人入座都好有問題,最離譜是不告訴客人只有45分鐘左右的用餐時間,上菜速度又不是特別快,扣扣埋埋只有不夠廿分鐘吃,我想食快餐不是來這裡啊!❌沒有下次❌差差差👎🏻👎🏻👎🏻
🆘🆘🆘非常差的用餐體驗🆘🆘🆘🆘
❌沒有下次❌差差差👎🏻👎🏻👎🏻
2022-09-30 52 浏览
同朋友講起好想食酸菜魚,朋友就介紹左麻辣風雲,好彩朋友有book位同買定優惠券,去到發現真係好多人,而且食飯時間只限90分鐘。唔算話真係好食得辣既我地,基本上所有野食都係叫小辣,最推薦既一定係酸菜魚👍🏼啲魚非常滑,份量都好多,入面啲粉皮索曬味好一流。另外炸饅頭同雞絲粉皮都好推薦,饅頭外脆內軟,而且個賣相好特別,用一架船仔噴住乾冰咁送黎。雞絲粉皮既麻醬味濃郁,粉皮好滑,作為一個小前菜都相當唔錯。整體黎講野食都唔錯,不過衝住酸菜魚而來既絕對唔會失望,下次一定會再黎食😻
菊花茶
雞絲麻醬粉皮
四季豆
  • 涼拌雞絲粉皮
2022-09-22 71 浏览
♡︎酸菜魚 $𝟸𝟼𝟾酸菜魚可以同店員𝚛𝚎𝚚𝚞𝚎𝚜𝚝 多辣/少辣魚嘅份量都幾多最鍾意佢冇骨,啖啖肉~配埋薯粉同其他蔬菜非常惹味,食唔停口( ͡° ͜ʖ ͡°)-♡︎炸饅頭 $𝟻𝟾除左酸菜魚,炸饅頭都係呢度嘅招牌💡一架船咁上枱好有氣勢⛵️⛵️⛵️成件事趣味性十足饅頭食落唔會太油不妨叫返「架」同朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 | (• ◡•)|-♡︎花雕醉雞 $𝟿𝟾呢個有驚喜醉雞非常入味!-♡︎臘肉菜粒炒飯 $𝟾𝟾一上枱鑊氣十足如果配料可以多𝚍 會更開心~-呢度環境都幾闊落,坐得舒服鍾意食辣,又或者有時想食𝚍 惹味嘅菜式不妨黎麻辣風雲試下餐廳仲有推出會員計劃可以消費儲積分當現金使用呢(●’◡’●)ノ
♡︎酸菜魚 $𝟸𝟼𝟾
酸菜魚可以同店員𝚛𝚎𝚚𝚞𝚎𝚜𝚝 多辣/少辣
魚嘅份量都幾多
最鍾意佢冇骨,啖啖肉~
配埋薯粉同其他蔬菜
非常惹味,食唔停口( ͡° ͜ʖ ͡°)

♡︎炸饅頭 $𝟻𝟾
除左酸菜魚,炸饅頭都係呢度嘅招牌💡
一架船咁上枱好有氣勢⛵️⛵️⛵️

呢個有驚喜
醉雞非常入味!
♡︎臘肉菜粒炒飯 $𝟾𝟾
一上枱鑊氣十足
如果配料可以多𝚍 會更開心~

呢度環境都幾闊落,坐得舒服
鍾意食辣,又或者有時想食𝚍 惹味嘅菜式
不妨黎麻辣風雲試下
餐廳仲有推出會員計劃