2019-01-14 237 浏览
之前都係上深圳食酸菜魚,有時癮起,突然都好想食下d麻辣酸辣野。我地搵搵下,發現金百利4樓有間麻辣主打既餐廳,於是我地兩公婆又去試試佢。我有兩位朋友本身係上深圳一日遊既,結果又壞地鐵又落大雨,最後被逼留係香港。咁我就多事邀請埋佢地一齊試新野。食呢d野,多人d先可以叫多d。兩個人可能一碟魚已經搞掂左我地。餐廳周圍都黑媽媽咁,好有party feel,特別有mood!酸菜江團魚配水晶粉 (⭐⭐⭐⭐)我地都有d怕辣,所以保守d要BB辣。酸菜魚的份量都算大,辣度剛剛好,係我地接受到既範圍。食落魚肉鮮甜,最緊要夠滑。另外,鍋裡面加左水晶粉,好入味。不錯的說!派對口水雞 (⭐⭐⭐⭐)雞都幾滑,醬汁夠晒入味,係我想像中既口水雞味道。不過我覺得愈食愈辣。戀味毛肚 (⭐⭐)呢個我就覺得一般。好似唔太入味咁,不過食左咁多辣野,可以當中和一下。凍檸茶 (⭐⭐⭐⭐)呢杯凍檸茶簡直救左我一命,夠晒大杯,夠晒止辣,不錯的說。

兩個人可能一碟魚已經搞掂左我地。

酸菜江團魚配水晶粉
酸菜江團魚配水晶粉 (⭐⭐⭐⭐)

我地都有d怕辣,所以保守d要BB辣。
酸菜魚的份量都算大,辣度剛剛好,係我地接受到既範圍。
食落魚肉鮮甜,最緊要夠滑。另外,鍋裡面加左水晶粉,好入味。
不錯的說!

派對口水雞
派對口水雞 (⭐⭐⭐⭐)

雞都幾滑,醬汁夠晒入味,係我想像中既口水雞味道。
不過我覺得愈食愈辣。

戀味毛肚
戀味毛肚 (⭐⭐)

凍檸茶
凍檸茶 (⭐⭐⭐⭐)

呢杯凍檸茶簡直救左我一命,夠晒大杯,夠晒止辣,不錯的說。
2018-10-16
酸菜江團魚配水晶粉
派對口水雞
戀味毛肚
凍檸茶
2019-01-12 119 浏览
天氣轉冷後就特別想吃川菜暖身, 今晚和友選擇了銅鑼灣的麻辣派對,過下吃辣癮。餐廳的裝修很有氣氛,有五光十色的射燈和繡球,讓人感覺去了派對一樣。餐牌水煮、香燒鍋等辣的餸菜為主,可選擇不同的辣度。酸菜江團魚配水晶粉,酸菜魚的份量很大,就像酒樓的圍菜。我們選了BB辣,辣到剛好,魚肉鮮甜,水晶粉和蒟蒻都很入味。另加了一個酸辣水晶粉,水晶粉口感彈牙,酸辣湯夠香,再配上肉碎,味道不俗。古法甜酸骨炸得夠鬆脆,配上酸薑,口味獨特。凍水果茶有豐富水果,真材實料。最後送上桂花凍甜品,解辣一流。

餐牌水煮、香燒鍋等辣的餸菜為主,可選擇不同的辣度。

古法甜酸骨炸得夠鬆脆,配上酸薑,口味獨特。

凍水果茶有豐富水果,真材實料。

最後送上桂花凍甜品,解辣一流。
2019-01-10 108 浏览
訂位後很快就可以入坐入去後員工馬上遞水出餐速度快麻辣田蛙(中辣)嫩滑脆口👍🏻 極度堆薦入口時不太辣 但之後的越來越辣 味道惹味 而蔬菜(小辣)普通再加了兩碗米飯唯獨水果茶帶有遺憾或許下次可以試試其他飲料🥤每人分都是一百多
訂位後很快就可以入坐
或許下次可以試試其他飲料🥤
每人分都是一百多

• 乾煸四季豆
2019-01-09 136 浏览
份量应该偏小,因为太饿了,又特别想吃辣,所以自己走进去,体验一下,下次可以和男朋友来吃,麻辣派对在广州和深圳比较多,日前经常吃,质素还是比较稳定的,但香港的总是会在口味上有所调整,所以很少贸然尝试。这次自己杀上去点了一个招牌辣子鸡香锅加配花菜,一碗饭和一杯冻柠茶。结果基本吃完,虽然很撑,但可见其份量是不足的。以下是几点特别要说的:1.吃到一半,一只蟑螂出现在我的饭桌上,爬上来的,幼虫。我招手示意服务生,马上一个箭步拿菜单按死拿走并且擦拭干净。我想说好身手,但能不能努力点搞好点卫生,用餐区这样,后厨是什么样?没有任何赔偿。2.花菜一共5朵,每朵一口的份量。加配花菜多花近30元,你家的花菜比鸡翅都贵。而且不是香锅用的细长杆花菜,是普通的白花菜。这也算小事了,还是蟑螂精彩。

结果基本吃完,虽然很撑,但可见其份量是不足的。

以下是几点特别要说的:

没有任何赔偿。

这也算小事了,还是蟑螂精彩。
2019-01-09
向來我都十分喜歡吃辣的,之前看見銅鑼灣的麻辣派對已經很想去吃,終於我就忍不住試一試嚕。裡面的環境是非常暗的,但是佈置也挺特別,有一些彩色的球掛在天花板,有一些神秘的感覺。其實今天本來是想試一下這裡的酸菜魚,但是因為我們太晚才來,已經售罄了。所以唯有下次再試吧!我們叫了一個酸辣水晶粉,因為聽說水晶粉的評價不錯。試了後,水晶粉口感彈牙,真的非常不錯。不過這個酸辣粉就沒有任何餸菜喔,只有一些肉碎,但是麵份量都還可以,味道不錯,而且可以選擇辣度。另外,我們還叫了香辣味鍋,有很多配菜可以選擇,最少要選擇五種。我們就叫了豬手,五花肉,貢丸,豆乾和肥腸。 份量都挺多的,所以二人食都非常足夠,我自己覺得香辣味很濃,很惹味,可以一路吃餸,一路吃白飯。 我自己都挺推介五花肉,貢丸,豆乾,因為香辣味完全滲透在裡面。 而豬手和肥腸就比較普通,肥腸太大了,如果切細顆一點會較好。吃完後,還有一個桂花啫喱甜品。賣相就不錯,味道我就不太喜歡,但桂花味也挺濃的。但是質感是比較水狀,所以我吃了一口就沒有吃了。總括而言,我覺得這裡的香辣是做得不錯,而且可以選擇辣度,適合不同程度的朋友,喜歡吃辣的就不要錯過喔!

2018-12-28
  • 香辣鍋
2018-12-27 140 浏览
前排凍冰冰 最啱就係食辣嘢!同朋友一行4人叫左兩大煲野第一個係大家都好期待嘅水煮牛肉!我地叫左大麻中辣 配菜都有幾多選擇食肉獸嘅我地叫左四份鮮牛肉,仲有大豆芽水晶粉鮮牛肉滑得黎唔會乸到無哂肉味其他配料索哂啲味好正!!呢煲嘢都夠兩個人份量經理大哥仲特登同我地講解餐廳嘅一啲背景,啲香料係四川特製,所以夠哂香同辣!另外我地叫左泡椒雞鍋!雞件都幾滑身,不過比起水煮就無咁惹味喇蒟蒻唔係好吸味,但係口感都幾得意食完之後仲有送左一人一小杯桂花糕本人好鍾意桂花味所以好興奮!雖然有啲稀,但係食完之後個口清新返好多~~黎緊又就黎變凍 係時候又同朋友出動食辣嘢!
前排凍冰冰 最啱就係食辣嘢!

同朋友一行4人叫左兩大煲野

第一個係大家都好期待嘅水煮牛肉!

我地叫左大麻中辣

配菜都有幾多選擇

食肉獸嘅我地叫左四份鮮牛肉,仲有大豆芽水晶粉

鮮牛肉滑得黎唔會乸到無哂肉味

其他配料索哂啲味好正!!

呢煲嘢都夠兩個人份量

經理大哥仲特登同我地講解餐廳嘅一啲背景,

啲香料係四川特製,所以夠哂香同辣!

另外我地叫左泡椒雞鍋!

雞件都幾滑身,不過比起水煮就無咁惹味喇

蒟蒻唔係好吸味,但係口感都幾得意

食完之後仲有送左一人一小杯桂花糕
本人好鍾意桂花味
所以好興奮!
雖然有啲稀,但係食完之後個口清新返好多~~

黎緊又就黎變凍

係時候又同朋友出動食辣嘢!
2018-12-09
  • 水煮牛肉
2018-12-24 114 浏览
食過銅鑼灣嗰間就會覺得依一間相比之下冇咁好食,但食物都算唔錯。豆腐唔夠滑、熱鍋每款食物份量較少、有點煮過頭、士豆絲無乜特別。每部都好夠辣,中意食辣既會覺得唔錯,係自選款式比較少
每部都好夠辣,中意食辣既會覺得唔錯,係自選款式比較少
麻婆豆腐and土豆絲
自己熱炒鍋
2018-12-17 98 浏览
約朋友 約屋企人食 一流👍🏻可能自己屋企人吾會煮d 咁重口味既野所以食過呢間之後 就愛上左食佢久吾久就會唸起呢間麻辣派對 之前係深圳食開 估吾到香港已經開左好多間 每一碟都係滿滿的餸呢四樣都係我最愛 而且仲好好味 魚香茄子 酸甜骨四季豆回鍋肉
約朋友 約屋企人食 一流👍🏻

酸甜骨
四季豆
回鍋肉
2018-12-06 156 浏览
最近變左麻辣控,成日想周圍搵麻辣菜,川菜之類既餐廳,前日lunch 就去左呢間麻辣派對,估唔到佢午餐既性價比都幾高,幾十蚊一個餐,有飯有餸有飲品,仲有糖水!我地叫左個四川口水雞水晶粉 (幾乎係川菜必食),仲有個水煮魚(係招牌菜) 同埋一個回鍋肉,午餐可以揀跟飯或米線,我地都係揀白飯。水晶粉好正,有咬口又唔會到攰都未爛,湯底好味,口水雞啖啖肉又惹味!水煮魚係真盧魚,好鮮味,我地揀bb辣 (仲有 小 中大,唔同辣度揀),唔算好辣,但都有辣味既!回鍋肉,我就欣賞d椰菜多d , 肉有點肥!甜品好似係指定綠豆沙,好甜好味,仲有桂花香。
回鍋肉,我就欣賞d椰菜多d , 肉有點肥!
甜品好似係指定綠豆沙,好甜好味,仲有桂花香。
2018-12-05 136 浏览
好中意食酸菜魚,耐唔耐就好想食。之前同朋有食過一次晚市的酸菜魚,好鹹,麻麻地好食。今次襯佢下午茶比較抵食,比多次機會佢,魚質唔滑,仲好腥,唔新鮮,但鹹度今次正常返。唔會再係呢到食酸菜魚啦⋯⋯另外,明明周圍好多位,侍應係都要迫你坐得密密麻麻或搭台
2018-12-05
$85.2 (下午茶)
2018-12-04 117 浏览
前幾天總是覺得個人攰奶奶,於是我就想食返啲刺激嘅嘢,咁岩又喺銅鑼灣呢邊買完野,當然搵呢間好地道正宗嘅川菜館啦…先上第一道菜,系我最喜歡嘅,水煮魚,依個菜好香啲魚亦都好滑,令到啲鮮味更上一層樓…口水雞亦都係我最鍾意,因為好有咬口,同個醬汁好夾…而另外一個辣子雞,依個淨係聞都夠晒啦。
口水雞亦都係我最鍾意,因為好有咬口,同個醬汁好夾…
而另外一個辣子雞,依個淨係聞都夠晒啦。
2018-12-04 169 浏览
2口子,一個星期日晚上,7:30pm, 在 Openrice 已經訂座, 但去到依然要係門口旁的位置撘枱,當然拒絕啦,我地話等一陣冇問題。但阿姐話 : 冇咖啦,一定要撘枱。擾攘一輪,我係一個4人卡位坐低,話有人撘先算。點知餐牌都未睇完,阿姐就塞左兩個國內同胞落嚟坐,係卡位喎,都要撘,坐埋一齊好似成家人咁🥺 激鬼氣,唯有唔食,起身走,去花園餐廳鋸扒!話晒都係一間有收服務費嘅餐廳,點解坐到好似返工時間午餐食雲吞麵咁呢?2個人食,一個香碢,一個水煮,都已經擺滿晒張枱啦,仲點撘多2個人嘅菜呢。。。。呢間野雖然幾好食,但係比咁嘅錢,唔值坐得咁辛苦😭😭😭
呢間野雖然幾好食,但係比咁嘅錢,唔值坐得咁辛苦😭😭😭
2018-12-01 151 浏览
收工嘅晚上約左好朋友食飯,預先book左呢間麻辣菜諗住喺銅鑼灣開得都唔會差啦⋯⋯點知係伏嘅開始🙈🙈🙈🙈入到去都好正常咁嫁,全場爆晒冇吉位。首先上菜嘅係麻辣秋葵,幾惹味酸酸辣辣唔錯嘅,凍檸茶夠晒大杯😂一般茶記沖嘅味道然後重點黎喇,等左成40分鐘先黎嘅酸菜窩,好鬼肚餓即刻食啦,有蝦有芽菜有菇,問題係完全唔辣,係普通中菜果種咸咸地嘅調味,如果你係想香辣好送飯千奇唔好點黎食,平心而論隻蝦好新鮮彈牙嘅,但一間川菜館連辣味都調唔好,真係好有問題.......

2018-11-15
2018-12-01 192 浏览
上次食過口水雞,今次食下水煮魚~~有得叫BB辣 ,對於唔係好食得辣又想食既我實在太好了LUNCH $78 包左白飯 飲品 甜品水煮魚到~份量對於女士頗多望落好辣 但食落都OK味道唔錯呀 魚好多 食極都有😆💬建議成班黎食叫唔同既餸Share食!
上次食過口水雞,
今次食下水煮魚~~
有得叫BB辣 ,
對於唔係好食得辣又想食既我實在太好了

LUNCH $78
包左白飯 飲品 甜品
水煮魚到~份量對於女士頗多
望落好辣 但食落都OK
味道唔錯呀 魚好多 食極都有😆

💬建議成班黎食叫唔同既餸Share食!
水煮魚
水煮魚
2018-11-29 156 浏览
無辣不歡的我今天決定來這裡開趴!進場後發現原來店內裝潢跟我想像的完全不一樣!浪漫的燈光,桌上更放上紅酒🍷它們提供不同囗味的自選組合,可根據個人喜好在眾多的配料中配搭!我們點了辣子味的!輔菜挑了肥牛、內蒙古羊肉、肥腸、海蝦及小龍蝦其中小龍蝦尤其出色,辣子味全滲入蝦肉,肉質彈牙鮮甜!海蝦新鮮!肥腸肥美!店家還貼心地主動提供膠手套和安全。。。濕紙巾呢主食方面,要了酸辣水晶粉,下次要挑戰一下中辣當中最令我驚喜的是冰雪鮮檸C飲!內裡有很多不同的果肉!解辣又健康!結帳前店家放下贈送的桂花冰粉,為這浪漫的一餐作一個終結
無辣不歡的我今天決定來這裡開趴!
店家還貼心地主動提供膠手套和安全。。。濕紙巾呢
金牌酸辣水晶粉
主食方面,要了酸辣水晶粉,下次要挑戰一下中辣
結帳前店家放下贈送的桂花冰粉,為這浪漫的一餐作一個終結
2018-11-28
金牌酸辣水晶粉