昨晚(30/3)諗住網上叫定外賣,到時即拎。落單前已經睇過佢哋IG無話無開,只係無咗原先可以WhatsApp嘅號碼。見佢網上商店可以照落單,以為有開。落單時,必須網上付款(都正常,咁我就照俾)。點知去到先發現無開,錢又俾咗,嘢食就無。今日(31/3)已經嘗試ig inbox和email佢哋,都未能聯絡。唔知幾時先退得返啲錢。大家網上落單記得小心,最好問問佢有冇開。

唔知幾時先退得返啲錢。

大家網上落單記得小心,最好問問佢有冇開。
2023-03-30
2022-12-11 603 浏览
它主打外賣。顧名思義,店名也寫得清脆利落,來到就是吃麻辣的菜式。店子小小,在牆邊有一張枱及三張凳,可供堂食,像我這天一樣。眼見中午時份,還蠻多外賣人客的。直接來個一人份的「酸菜魚」$68,包一碗白飯,平時酸菜魚大大盤要互相分享,今回獨食:熟悉我的朋友都知道小弟是瘋愛酸菜,什麼酸菜類型也喜歡啊,吃台灣牛肉麵我會落到成碗麵都是酸菜。這個看樣子是酸辣並重,味道亦然。魚不是什麼桂花魚,該是急凍魚柳,切片後以鹽醃好炮製,當然不要奢想有桂花魚的滑溜。咁一分錢一分貨,這裏小店經營,是快食快閃,等價交換囉。說真,魚的味道不差,因為調味都遮蓋了雪藏味道,是口感稍遜:酸菜大大嚿,手功上可以切細返些少,更易吃:湯底不是用魚骨來熬製,感覺是下了醋去增酸,味道亦酸味比辣感和鮮味重。整體可以更理想,始終酸菜魚湯的酸味應該主要來自發酵過的酸菜:在魚底下尋寶,裏面有大量蔬菜,例如芽菜、蓮藕片、海帶條等等,就是沒有葛粉條去索湯:小吃「麻辣鴨血」$28主角鴨血 8件,比想像中多及大件;可惜有型無神,空得軀殼。長方形的鴨血硬梆梆,口感不屬煙韌也不滑,很削,完全不入味:感覺似用水煮熟鴨血,然後灑上麻辣粉,味道很淡,調味在皮毛

酸菜大大嚿,手功上可以切細返些少,更易吃:
小吃「麻辣鴨血」$28
感覺似用水煮熟鴨血,然後灑上麻辣粉,味道很淡,調味在皮毛,汁激少,比較油,感覺是沒用心去處理食材,麻與辣均不到位。這項我不建議點,或許其他小食更好吧?!不過店名叫得做「麻王」,食客對麻辣出品有一定的期望,也屬合理。

全店不收加一。大家若剛巧一個人想吃酸菜魚,純粹過吓口癮的話,也可一試。
2021-10-13
  • 酸菜魚
2022-08-17 844 浏览
麻王無論堂食外賣都去過無數次了😋款式多 餸多 小食多 唔貴!我是粉絲啊!!★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🍜川式麻辣芝士辛辣麵🌶 見到佢哋新出呢款即刻心心眼😍所以今次終於唔係食粗薯粉🍜🤣識用辛辣麵配芝士嘅都係出色🤓原塊舖喺上面,影相都夠震撼!落芝士係可以令到無論湯底定係每一樣餸都可以滲透到芝士味但係絕對不會搶過辣味🧀真係冇試過食辛辣麵唔係配佢嘅調味粉😂佢地用上秘製麻辣湯底,再辣得過癮啲,好香口,麻辣控必試!今次嘅餸嗌左萵荀、肥牛、午餐肉、蜂巢豆腐。極推豆腐!今次就直接試吓個湯底加萵筍 最後發覺係浸湯底好食啲😍因為成舊萵筍都會充滿麻香味🥰🥰🍜三餸麵 自選麻辣粉麵就真係次次都會叫!今次男朋友揀小辣🌶米線🍜配肥牛、魚皮鮫、墨丸重麻香味嘅湯底,真係配咩都perfect池!男朋友好喜歡佢地嘅超彈牙墨丸😍🌶麻辣鴨血今次冇喺自選粉麵揀鴨血,因為想認真食鴨血☺️鴨血充滿住麻辣湯底嘅精華,香辣又過癮,再加上爽滑嘅口感,完全停唔到口😍😍🥬上湯娃娃菜無論食幾重口味 幾邪惡嘅嘢 點都要加碟菜嘅🥬個湯底完全令娃娃菜更甜😍😍係可以當係一碟惹味小

🍜川式麻辣芝士辛辣麵🌶

見到佢哋新出呢款即刻心心眼😍所以今次終於唔係食粗薯粉🍜🤣

🍜三餸麵

🌶麻辣鴨血

🥬上湯娃娃菜

無論食幾重口味 幾邪惡嘅嘢 點都要加碟菜嘅🥬個湯底完全令娃娃菜更甜😍😍係可以當係一碟惹味小食😂

2022-08-11 590 浏览
在網上看到麻王有酸菜魚食,就立即過去試試。不過當我在門口看看的時候,感覺上令到人坐得唔太舒服,因為他只有幾個位置給人坐,而且位置空間唔算太多。我估佢哋應該係做外賣生意比較多。所以連舖頭內冷氣都冇,只有一兩把風扇給顧客享用。不過幸好我覺得職員態度比較熱心,因為我第一次去叫酸菜魚,所以比較多問題。佢哋都好有心機咁回答我嘅問題。酸菜魚裏面有麻辣嘅香味,而且我比較鍾意麻辣我嗰種感覺,比到我呢種感覺,而且酸菜魚嘅份量亦都唔少,飯我都故意叫佢多啲。因為佢即叫即煮,所以拎到我手上嘅時候都仍然係好熱,用嚟撈飯酸菜湯一流。
酸菜魚飯
2022-07-21
2022-07-23 536 浏览
第一次外賣,之後送到既薯粉係成坺嘢,完全食唔到,成舊啫喱咁。之後打電話去問,員工話薯粉超過五分鐘就會係咁,真係第一次聽。究竟係用咩做既薯粉會係咁,態度仲要惡劣。😅
2022-07-15 461 浏览
係住在樓上嘅街坊,由開業到而家一直食開,直到最近發覺質素愈來愈差。可能多人食左,如果walk in 買一般要等20分,都唔緊要,以前水煮魚啲料有勁多,魚片又多,又有蓮藕片,海帶,大豆芽等等,有時一次根本食唔晒。最緊呢幾次已經發覺加左價,啲魚已經無咁多,連碗飯都細左。今日午餐我再買係最過分,碗餸好似好大咁,其實得三片魚,無海帶,主要係得啲娃娃菜撐起晒,好似食齋咁,食左兩啖已經唔想再食。開多左分店都要保持質素質量呢!
2022-04-04 661 浏览
銅鑼灣戰士💛 - 麻麻辣辣好過癮🔥🔥🎈水煮肥牛 $68 🌝🌝🌝🌗🌚🎈酸菜魚 $68 🌝🌝🌝🌚🌚°兩樣主食均配白飯水煮肥牛🐂一上枱就見到碗野咁大兜嘅😳原來碗野下面跟左好多配菜😆芽菜、蓮藕、娃娃菜同海帶絲🥬🥬所有配菜都好索湯,撈飯食一流😋👷🏻‍♂️頭盔情侶👷🏻‍♀️今次就哎左小辣🌶食落都覺得好夠麻同辣,隻辣係會越食越過癮💦追住食,但如果少翻啲油就會更好☺️肥牛就正常發揮,不過不失😗酸菜魚🐟啲配菜都一樣,但我哋都略嫌個湯底唔夠酸 比較淡🤭魚片都ok嘅不過勝在兩碗野分量夠大,價錢比起出面川菜館食嘅價錢差一大截🤑我地最後都食唔曬要打包🤫做個惜食小先鋒👷🏻‍♂️頭盔仔一直以為呢間小店得外賣,入到去原來都設有幾個座位🤣二話不說就入左去堂食❗️但我錯了🥲唔知係本身cwb呢間小店冇大門隔住條街啲巴士廢氣定唔夠冷氣關係🔥雖然店員都好好人咁幫我哋開咗風扇,但都真係幾熱🥵仲要本身野食已經夠辣,都出咗身汗🤧所以堂食成個用餐環境體驗就麻麻地(ps 唔知其他店鋪嘅環境係點)😣如果外賣穩個舒服啲嘅地方食會更加jeng!😍不過整體野食水準以同等價錢嚟講都幾高質😙🚩 麻王 (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下4號舖🚩
銅鑼灣戰士💛 - 麻麻辣辣好過癮🔥🔥

🎈水煮肥牛 $68 🌝🌝🌝🌗🌚

🎈酸菜魚 $68 🌝🌝🌝🌚🌚

°兩樣主食均配白飯

🚩 麻王 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下4號舖

🚩 麻王 (灣仔)
灣仔灣仔道177號保和大廈地下H鋪

🚩 麻王 (天后)
天后炮台山宏安道2-12號宏輝大廈地下6號舖

#頭盔戰士 #頭盔救黃 #銅鑼灣頭盔 #川菜頭盔 #中菜頭盔 #5_pro_foodie
▫️
#麻王 #川菜 #麻辣 #米線 #香港 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #hkiger #hkig #foodie #instafood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodie #hkeat #黃色經濟圈 #黃店 #銅鑼灣黃店 #💛
2022-03-29 384 浏览
本身滿心歡喜期待試呢間好多廣告介紹的店舖,只是叫了酸菜魚,6樣淨餸,涼拌的食物點知超級失望,所有食物超級無敵鹹,得個鹹字,都有麻辣但係佢嘅鹹味已經將食物同麻甩全部掩蓋左,好失望,希望你們日後會改善。,魚是淋的,很腥,感覺好不新鮮,涼拌萵筍係酸到一個點,酸度超標,墨魚丸食落好似魚蛋咁亦都係鹹到一個點,丸類嘅全部都超級鹹,真的覺得需要改善一下食物的品質同埋味道,🤮🤮🤮魚蛋都好難煮得好難食但係佢勁可以煮到鹹過鹹魚.....真的不知道是當日的食物有問題還是不嬲都是這樣的,希望餐廳能夠改善。
2022-02-19 652 浏览
近年酸辣水煮風味令好多人迷試左,今次試左附近聽講係學生哥至愛之選-麻王。鋪面唔大,堂食座位得5-7個到,環境都算迫同暗,所以坐得唔係咁舒服,不過為美食唔緊要啦。今次同友人分別叫左酸菜魚同水煮蜆,都跟紅薯粉。同預期唔同佢係細既薯粉唔係粗薯粉,不過都煙煙un un既。蜆肉同魚肉都算多,另外有d娃娃菜配菜咁,味道無特別驚艷到,屬不過不失之作。

2022-02-09 518 浏览
#黃店🇭🇰cwb-麻王小編我實在太鐘情於米線~~所以去到邊都要搵米線食下😈今次試既呢間舖頭成日見好多喺附近返工或者返學嘅人去買外賣食 所以就決定試吓🤤留意番呢間野食米線淨係得麻辣湯食~~但都建議大家可以試吓⚠️不過裏面座位比較少👀如果堂食嘅話可能就要等下位同逼少少💛利申:本身小編最愛係食酸辣 譚仔食開中辣/小辣✋🏻👅 三餸米線 (⭐8.5/10) $42-白蘿蔔-蟹籽丸-肥牛-中辣小編先評三餸先:¹白蘿蔔好夠淋好入味 唔會有渣😍²蟹子丸就有兩粒³肥牛偏碎濕濕 同埋好少(有點失望)米線湯底好食入味😋叫左中辣 係真係感受到麻辣嘅味道 (一路食 條利會一路麻)~~好正💛米線份量充足 夠飽肚😋連淨係鍾意食酸辣嘅人都鍾意 不過都希望遲吓佢會有酸辣米線🥰haha***提提大家~呢間舖頭可以預咗WTS落單 勁方便 去到就即刻拎得🔥 啱晒喺附近返工返學嘅你哋**大家要繼續支持黃店🥲💛🚩地址: 麻王 (銅鑼灣)*銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下4號舖🚩其他地址如下1.灣仔灣仔道177號保和大廈地下H鋪2.天后炮台山宏安道2-12號宏輝大廈地下6號舖#hkig #foodie #hkfoodblog
#黃店
🇭🇰cwb-麻王
利申:本身小編最愛係食酸辣 譚仔食開中辣/小辣✋🏻

👅 三餸米線 (⭐8.5/10) $42
-白蘿蔔-蟹籽丸-肥牛-中辣

大家要繼續支持黃店🥲💛

🚩地址: 麻王 (銅鑼灣)
*銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下4號舖
🚩其他地址如下
1.灣仔灣仔道177號保和大廈地下H鋪
2.天后炮台山宏安道2-12號宏輝大廈地下6號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #食 #likeforlikes #blogger #hkfollows #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #麻王 #米線 @spicy_kingdom

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_銅鑼灣
#艾粒黃店
2022-01-11 458 浏览
$68外賣水煮魚.味道還可以.但魚片勁薄, 仲要數埋都無十片, 成碗嘢九成係配菜, 食水太深.飯係爛飯.基本上純粹食菜扒飯......無下次了.同價位, 我情願比多十蚊八蚊去X婆婆! 起碼魚片多好多.
$68外賣水煮魚.味道還可以.
飯係爛飯.
基本上純粹食菜扒飯......

無下次了.

同價位, 我情願比多十蚊八蚊去X婆婆! 起碼魚片多好多.
2022-01-11
15 分钟 (外卖自取)
2021-12-04 518 浏览
💥麻薯粗粉好正📍麻王|銅鑼灣📍埋單 $ 4 5|人均消費 -#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️今次揀咗四餸一麵麻辣湯底😏另外仲可以揀多蒜少蒜或者多酸少酸~估唔到佢有得揀羊肉🤤冬天食羊真係好暖身,另外揀咗兩個比較索味嘅餸就係芋絲同埋大豆芽,墨魚丸彈牙🤟🏻最好佢係啲紅薯薯粉會另外上唔會林晒,放咗落去之後就索晒啲湯汁,好夠飽💛另外鋪面仲有得賣香港人明信片🎑鏡面都幾靚咖🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌘🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥麻薯粗粉好正

回頭率🌕🌕🌕🌘🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-10-19 599 浏览
麻王 🤤🤤🤤真係好鐘意食麻辣野呀有日經過麻王之後就念念不忘成日都諗住去食今日就同男友仔去左食麻王識食一定叫鴨血同蜂巢豆腐因為蜂巢豆腐一定會完全吸曬個麻辣湯底既味道簡直係完美嘅配搭呀唔似平日係外面食果啲麻辣野一睇就係果層厚辣油而呢個湯底睇落好似好淡但係一路食就越嚟越辣好彩可以加錢買杯豆漿都可以飲啖豆漿 止下辣係略嫌個鴨血比較淡無果種鴨血香味下次就應該唔會再叫鴨血不過好鐘意有得加蒜頭蒜味好重超級開胃呀整體係幾好食既
麻王 🤤🤤🤤

超級開胃呀
整體係幾好食既
  • 涼拌萵筍
2021-10-05 510 浏览
之前食過一次麻王嘅堂食,略嫌餐廳太細,食辣野個到冷氣唔夠涼又出晒汗。今次叫下外賣睇吓有冇唔同!今次我夠$45喺利園佢可以送埋外賣過嚟比我,十分方便,大概等咗40分鐘我叫咗中辣,牛柏葉有三舊,萵筍有四五片,蓮藕都有四片,大豆芽一小份,仲送咗兩條細細條嘅粟米仔。其實有啲似大陸嘅麻辣燙,佢每一樣餸都煮得幾入味雖然啲餸都唔算多,但係可以叫到四樣餸都係$45喺銅鑼灣來講都算平。外賣盒個面同湯係分開嘅,一送到黎我就即刻將個麵同個湯合體,好彩都唔算等得太耐,個薯粉都未變麵餅。湯底飲得出係雞湯底,味道適中,仲有啲辣椒片同蒜蓉,非常惹味食完個麵飲咗少少湯之後都無好口乾

四餸一麵

食完個麵飲咗少少湯之後都無好口乾
2021-10-05
40 分钟 (外卖送餐)
四餸一麵
2021-10-02 380 浏览
#黃店
🇭🇰cwb-麻王
利申:本身小編最愛係食酸辣 譚仔食開中辣/小辣✋🏻

👅 三餸米線 (⭐8.5/10) $42
-白蘿蔔-蟹籽丸-肥牛-中辣

大家要繼續支持黃店🥲💛

🚩地址: 麻王 (銅鑼灣)
*銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下4號舖
🚩其他地址如下