(非会员)
2005-05-10 7 浏览
喺諾仕佛階開咗分店,叫咗碗麵,,$70,有叉燒同五花腩同蛋,麵係幼身,但都算幾好,湯濃都算ok,叉燒唔差,腩肉不俗,整體算不算,但價錢唔平,叫做食得過既
2005-02-11 9 浏览
早前去紅館睇show, 例牌來食碗拉麵, 我與友人都係叫長崎拉麵, 因為當晚必定多人, 等候時間亦較平時耐, 兩瑁拉麵差不多要15-20分鐘才上桌, 一看賣相發覺不對勁, 湯的色水淡了點, 喝一口也覺味道不及以前的, 忍不住問侍應小姐, 她說是新湯, 所以煲的時間未太夠, 唔怪得冇咁好味啦。友人o係差不多食完的時候咬了一條橡筋出來, 她感奇怪點解有條麵咬唔開, 我們將此事告知侍應小姐, 她很有禮貌地說不好意思, 因此給了我們九折優惠。但吃拉麵吃出橡筋來也是頭一次, 希望下次再來的時候會好點啦!
2005-01-17 17 浏览
 和小肥聖誕期間去了一趟日本,回到香港總是念念不忘,想起這間久聞大名的小店,決定一闖看過究竟...15/1/05 (星期六)約兩點多鐘到達,由於看過這裏網友的指點,曉得搭升降機到B1層(直出商場轉右)便找到,一看到那個logo,便已feel到陣陣舊式日本味道,一到門口看到店內陳設氣氛,更是樂上心頭,一慰小肥和我的日本愁. 話說回頭,始終食物最重要,看過網友提及的長崎豬骨湯麵和便當,瞥了餐牌一眼,最終都是點了這兩樣,但原來便當是晚上才供應的,於是小肥點了一個鰻魚飯set(其實大同小異)$88,有漬物,蟹子沙律,麵豉湯,炸海鮮(當日是帶子),和一個鰻魚"重"(即長方形盛器)跟醬汁,份量不少,鰻魚肉厚,不需另加汁也覺好味,但唯一不足是飯不太像是日本飯,散身兼沒有飯香,很失望.至於長崎豬骨湯麵,真的是Ichiban,大大碗,熱呼呼,湯底香滑,麵條有咬口,料多又好味,比起在日本台場吃的還要大碗,很滿足喲!!!!之後我們還order了一客串燒雞翼,燒得香口脆身,不乾不油,也很有水準呢!!!!! 當日全場也有不少日本人,加上那個日本漫畫書櫃,一列紅燈籠,舊式的入牆放杯架,那列居酒屋模樣的小吧枱,還有
 當日全場也有不少日本人,加上那個日本漫畫書櫃,一列紅燈籠,舊式的入牆放杯架,那列居酒屋模樣的小吧枱,還有那幾個一副日本人模樣的女店員,真的愛上這裡啊!!!!
OK
2005-01-12 17 浏览
I have tried on last sat.The noodles is ok and the "BBQ tofu" is good .I agree that the shp is quite difficult to find as you need to pass karaoke shop.It is better to take lift rather than escalator.
I have tried on last sat.

(非会员)
2004-10-19 10 浏览
湯底太咸麵不夠彈牙叉燒太硬..很辛苦才找到路從幸福中心地下走到地庫
湯底太咸
麵不夠彈牙
叉燒太硬..

很辛苦才找到路從幸福中心地下走到地庫
2004-07-21 10 浏览
昨日去開尖咀做野,夜晚又要飛上海一夜遊,順便約老婆食晏,見好耐無來食拉麵,就又來吃。唔知搞咩,幸福中心地庫而家裝修緊,間到好似個迷宮咁,我地兩個兜左一輪至來得到,差少少以為佢執左笠添!唔知係唔係難搵的關係,今日都幾少人,一點十分都係四分三客滿,一如以住大部份都係日籍上班族。雖然客人過半也是蘿蔔頭,但幾個女侍應日文卻是麻麻,不過服務還算不錯。先來涷麥茶,是食拉麵的標準飲品;日替便當有兩款,分別是炸雞及燒池魚,老婆選了後者,我就叫番食開的長崎拉麵,要豬骨湯底。拉麵仍以闊口大碗盛著,上面堆滿椰菜、芽菜及叉燒絲等配料,大堆頭而賣相不俗;先試湯底,濃郁夠味道,亦好夠熱,有點味精,但問題不大,仍是水準以上的豬骨湯底;配菜及麵的份量俱多,叉燒味道雖然一般,但都算交足功課;老婆的照燒魚便當賣相亦佳,除了味噌湯及照燒魚,還有漬物同海帶蛋卷,飯是幾有黏性的錦字米,份量同麵一樣頗多,她吃不完,海帶蛋卷硬度適中,味道不錯,老婆是便當專家,佢話呢個都有水準,我看亦不差。見到吧檯有大大個朝日啤的生啤招牌,又豈能不飲一杯?下晝仲要返工都無計。埋單差不多二百,吃到日式風味,個人覺得都算值得。始終覺得呢度好日本料理店的
埋單差不多二百,吃到日式風味,個人覺得都算值得。
始終覺得呢度好日本料理店的感覺,有以下特色:
1.周圍排著燈籠及不同的裝飾,好有日式料理店風情;
2.果個日本報紙及雜誌櫃;
3.涷麥茶同果卷濕毛巾;
4.煙霧瀰漫的氣氛,因為蘿蔔頭大多慣左「飯後一支煙」。
2004-05-04 38 浏览
入到去見到好多日本人, 攞住一喼二喼行李嚟, 以為地道日本嘢 - 正!同個friend坐底, 唸住叫D特色嘢食, 打開餐牌睇嚟睇去都唔知食咩好, 無特色嘢食之餘仲無咩選擇, 睇嚟睇去最後都只係一人叫咗一碗啦麵, 我叫咗碗帶子啦麵, 我個friend就叫咗東京啦麵, 點都有D唔甘心, 但係menu真係唔吸引, 唯有等住食一碗ichiban嘅啦麵. 碗麵嚟咗仲唸住學D日本人大啖嚐入口, 點知碗麵得兩粒帶子, 仲鹹到七彩, 我個friend果碗亦都只得兩片义燒, 連最basic粟米都無, 湯底亦鹹得厲害, 只有豉油味. 點知隔離檯個日本佬仲要除咗對鞋豎起對腳, 真係地道到頂唔順, 唯有賣單走人, 兩碗麵都要$113, 都唔平. 結果我哋再响尖東杏花樓食過. 啊,果晚覺得杏花樓d嘢零些好味.我咗唸右唸, 一平安之所以多日本人嚟食嘢應該都係因為佢個日本老板娘周圍同D日本客傾計嚟留住D客.
2003-09-08 32 浏览
最初去呢間日本麵店(其實有少少似居酒屋)﹐係見雜誌介紹﹐於是想試下﹐但結果找了很久才找到正確地點。同朋友坐低﹐點了九州拉麵和炒飯﹐後來再追加一份餃子。拉麵的味道的確不錯﹐但只限在香港來說。在日本﹐這種水準很普通﹐在香港就變得矜貴了﹗不過都算值得一試。炒飯及餃子則普通過普通﹐起碼我絕對唔會為左食呢種水準的炒飯及餃子再幫襯。。價錢方面﹐只可以話係一般﹐比DOMON便宜﹐比橫綱貴﹐相信各位拉麵一族都知大概如何了。。而環顧四周﹐的確有日本小店的風格﹐而當晚有5檯客人﹐當中3檯都是日本人在飲酒食煙傾計﹐可見其實這店舖的主要對象還是有思鄉病的居港日本人吧。就像當你要去東京工作一段時間﹐相信也會找尋一些中華食店來消磨時間﹐吃吃不算正宗好味的中國菜﹐跟碰到的香港朋友談天說地吧。所以一平安﹐對我地香港人來說﹐只有食物而不論氣氛﹐並唔算抵食囉。
最初去呢間日本麵店(其實有少少似居酒屋)﹐
係見雜誌介紹﹐於是想試下﹐但結果找了很久
才找到正確地點。同朋友坐低﹐點了九州拉麵和
炒飯﹐後來再追加一份餃子。拉麵的味道的確
不錯﹐但只限在香港來說。在日本﹐這種水準
很普通﹐在香港就變得矜貴了﹗不過都算值得一試。
炒飯及餃子則普通過普通﹐起碼我絕對唔會為左
食呢種水準的炒飯及餃子再幫襯。。價錢方面﹐
只可以話係一般﹐比DOMON便宜﹐比橫綱貴﹐
相信各位拉麵一族都知大概如何了。。而環顧四周﹐
的確有日本小店的風格﹐而當晚有5檯客人﹐當中
3檯都是日本人在飲酒食煙傾計﹐可見其實這店舖
的主要對象還是有思鄉病的居港日本人吧。就像
當你要去東京工作一段時間﹐相信也會找尋一些
中華食店來消磨時間﹐吃吃不算正宗好味的中國菜﹐
跟碰到的香港朋友談天說地吧。所以一平安﹐對我地
香港人來說﹐只有食物而不論氣氛﹐並唔算抵食囉。
2002-02-28 12 浏览
入到此店,感到好有日本感覺,食客大多係日本人,裝修及格局完全日本風味。食物味道唔錯,日式咖哩好食,汁料香濃,配白飯一流。主打o既拉麵非同凡響,熱辣辣上檯,拉麵彈牙,有口感!食完碗麵仲有白煙出,可知此麵熱力迫人!日式餃子更是特別,不是一般機制的劣貨,而是人手制餃子,必定一試!
2000-12-14 17 浏览
間鋪比我想像中細, 唔少日本幫襯~無留意其他set, 所以一坐低就order$45 o個D set lunch~ 有5種~ 我個friend order o既係餃子+拉麵, 我o既係炒飯+拉麵~ 炒飯幾多料, 不過鹹o左D~ 我一向對拉麵無乜興趣, 所以no comment~下次試o下其他set (around $70)
間鋪比我想像中細, 唔少日本幫襯~
下次試o下其他set (around $70)
2000-02-12 30 浏览
咁即係話兩個人一晚都可以$200 有找?咁都好抵喎你講到咁好味?我未去過,試完先知你有冇作大,到時再回應你!
2000-02-12 43 浏览
今日與弟弟行完利時買牛仔褲, 苦惱不知在何處吃晚飯: 品味一族及砂煲貴左d( 我要比埋個份), 連鎖式食店唔好坐, Domon 拉麵又太少選擇.. 後來想起可以往尖東, 反正只是一橋之隔, 於是便向幸福中心進發, 尋找蔡瀾介紹過的大蒜工房. 去到方知記錯, 原來蔡瀾介紹的是地庫B2, 與Fever( 執左) 同一層的[ 一平安麵館]. 看過門口牌的價格( 定食$60-$90), 及聽到老闆娘的流利日語後, 對這店子的食品多了一份期望.Order 了炸雞定食( 約$70), 牛肉鐵板燒定食( 約$90), 炸餃子( 特價$10/3 隻) 及燒雞丸串($24/2 串). 炸雞定食是女經理推介的, 果然不負所望, 香脆嫩滑, 定食附凍豆腐, 黃蘿蔔, 麵豉湯及白飯. 聽講, 愈基本的食品, 愈難做得出眾. 有日本回來的朋友說, 在香港未吃過一家懂煮日本米的日式食肆, 不是太硬, 就是為降成本而用平價米, 甚至乾脆用絲苗米. 但這裡的白飯, 竟跟我在日本吃到的一般香軟! 而麵豉湯中雖不見額外湯料, 但湯中滲透的海鮮味, 濃郁但

Order 了炸雞定食( 約$70), 牛肉鐵板燒定食( 約$90), 炸餃子( 特價$10/3 隻) 及燒雞丸串($24/2 串). 炸雞定食是女經理推介的, 果然不負所望, 香脆嫩滑, 定食附凍豆腐, 黃蘿蔔, 麵豉湯及白飯. 聽講, 愈基本的食品, 愈難做得出眾. 有日本回來的朋友說, 在香港未吃過一家懂煮日本米的日式食肆, 不是太硬, 就是為降成本而用平價米, 甚至乾脆用絲苗米. 但這裡的白飯, 竟跟我在日本吃到的一般香軟! 而麵豉湯中雖不見額外湯料, 但湯中滲透的海鮮味, 濃郁但不" 頸渴", 証明不是味精戲法.

炸餃子脹卜卜, 內容除肉碎外, 加入了多生菜絲, 不像坊間所謂" 自家製" 餃子般皮薄但餡少. 燒雞丸串好惹味, 但我未嘗過醉劍館的馳名雞丸, 未能作比較. 牛肉鐵板燒相對平庸, 是梳打粉惹的禍.

值得一提, 這裡有電視睇, Happy Hour 6:00-8:00pm 每人送一杯汽水或啤酒, 難怪食客都是日本人.