2007-08-01 7 浏览
地點的確很難找,不熟路的話,要比D心機才可以去得到。麵很大碗,而且有很多菜。味道比較清淡,麵身則不過不失。麵一來到已感到不似別的地方所吃到的。可能吃的拉麵湯底味道較濃,所以覺得有點不夠味,但絕不是不好吃;反而覺得有些新鮮感呢!如果這是日本地道煮法的話,也算見識過了。(起碼比『函本』的死鹹好吃得多了。)要做日本麵就真的不要遷就本地人的口味。(雖然我心裹也想吃多些少肉。)價錢幾貴,但食客不多,不嘈雜,所以坐得很舒服。侍應招呼也算合格,當然可以做得更好。
地點的確很難找,不熟路的話,要比D心機才可以去得到。

2007-06-24 16 浏览
因為在五味鳥的不快經驗,在幸福中心左兜右兜,無意中看見冷清清的地牢,竟然還有一間麵店。帶幾分懷疑入去,食物質素竟然好好。長崎拉麵(豬肉湯)的麵夠挺身、湯味很濃,味精唔多,之前無食過呢種切絲放湯的煮法,好好。其他燒物整體唔阻,十幾蚊串亦唔貴。佢又唔係好食到飛起,但係有少少家庭式、很地道日本食法,感覺幾舒服。

2007-04-26 4 浏览
最近一直吵着不想吃日本菜的我被朋友拉了去吃這家"一平安麵屋", 其實之前他就說過很多次要帶我去, 因為他覺得那裡的拉麵很好吃, 因為不是壽司類的關係, 所以我沒有反抗, 不過其實心裡想着: 為什麼又是日本料理...是夜ORDER:-長崎拉麵- 友人很喜歡兼極力推薦給我的一個拉麵, 長崎風的我沒吃過, 湯底很鮮甜, 做得很出色, 我喝了兩小碗呢! 拉麵OK, 中規中矩, 不算很特出但也挺不錯!木魚絲飯團- 很喜歡吃飯團的我點的, 因為想吃它所以拉麵只分了一小碗來淺嚐而已. 一口咬下去已經覺得很感動!!! 非常非常好吃!!! 感覺像是日本媽媽親手造的一樣! 有種好幸福的感覺!!! 因食物而產生的這種感動, 這種幸福感, 已經有好幾年沒試過了! 為了這個, 我一定會再來!!!薯仔沙拉- 上桌時我們都覺得賣30多元份量會不會太少了... 只是前菜一樣的份量, 不過入口就覺得賣這個價錢是抵吃的! 因為真的好像在日本的小店吃到的一樣! 很地道日本風呢!朋友跟我推介此麵店時就一直強調很多日本人幫襯! 我們那天也看到一個人幫襯的日本人, 而我亦認同這家店真的可以讓在異鄉生活的日本人有回家吃飯的感覺!

是夜ORDER:-

2007-02-13 9 浏览
第一次,在老字號將兩道菜式打回頭再做,韌得過火的燒牛舌、淡如水的長崎豬骨湯拉麵。前者經理話「再」燒過,聽後與友人笑掉了兩雙筷子,「再」燒過的牛舌,出奇地變回軟熟;後者,怎麼想也想不到淡如水的湯怎麼可以在十分鐘內變得濃郁起來,但有真的做得到,只是清湯變了油湯,兩者皆可列入十萬個為什麼之列。小插曲:叫經理將拉麵一分為二,又砌得整整齊齊,麵是碗了較具彈性的拉麵,較之前的更對口味。第一次,身份變得模糊起來。然後,清理檯上的支豆及蟹餅,薯蓉蟹餅,餡料少了些紅紅、綠綠的配料,口感自然差了些,但口感仍舊軟滑特別,又鎮靜地打了幾個電話。第一次,埋單時竟被截餬,謝謝友人是晚的解圍。幾個難忘的「第一次」同時間發生,這般巧合,也真的是第一次。http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2095637694

第一次,埋單時竟被截餬,謝謝友人是晚的解圍。

幾個難忘的「第一次」同時間發生,這般巧合,也真的是第一次。

2006-11-25 24 浏览
中午游完水, 即刻趕去尖東,到達己經2:50pm, 餓到腳軟, 但阿姐話close, 唔係掛!!!!!!!!! 都唔知點解成日都是臨落場前至冲入去食lunch??壞習慣!!當然不會放棄, 唔該再唔該整一碗麵, 阿姐都算好人話OK。一碗((長崎拉麵))唔該!! 點知阿姐話長崎沒有拉麵, 只有長崎麵, ??? 想了一想, 話之佢\什麼什麽((長崎拉麵))(長崎麵), 有得食就OK,5分鐘後, 一座山型物體送過來, 阿姐話正宗長崎麵同拉麵不同, 日本來的。來的是豬骨湯底, 濃郁但清甜, 料頭一大堆, 有椰菜, 芽才, 魚蛋絲, 鮮尤粒, clams, 豬肉片, 紅蘿白絲, 長崎麵果然同拉麵不同, 但都有咬口, 豬骨湯微微滲進長崎麵的表面, 食到停不到手, 3:10pm, 成碗KO, 埋單63.8, 日本麵算中上價。上到地面先知飽到上心口, 早知就唔飲哂D易, 卒之由尖東行落旺角先落到格。PS: 元祖之外又一選擇
當然不會放棄, 唔該再唔該整一碗麵, 阿姐都算好人話OK。

PS: 元祖之外又一選擇
2006-11-01 5 浏览
聽朋友同大家介紹, 食左2個拉面長崎麵九州拉麵(女友諗唔到叫咩食) 長崎麵真係勁多勁多...麵質真係好好食, 有d公仔面既感覺...下次再食應該叫一個麵加小食算了..但係食完之後好似比人吹住叫我地走的感覺.. 但係佢地都算態度友善既
聽朋友同大家介紹, 食左2個拉面

長崎麵
九州拉麵(女友諗唔到叫咩食)

長崎麵真係勁多勁多...
麵質真係好好食, 有d公仔面既感覺...

下次再食應該叫一個麵加小食算了..

2006-10-06 6 浏览
如果唔係有朋友帶, 絕對唔會知道有間咁0既0野, 地點唔係隔涉, 但隱蔽<br />朋友以前成日幫襯呢度, 叫0左個menu冇0既墨魚mix菜tempura, 不太好tempura 0既我覺得好好味, 粉0既份量調校得非常之好! 又足料, 算係我食過比較好味0既tempura (0係香港)<br />另外叫0左餃子, 普通...<br />到主菜, 朋友要0左佢\食開而又最馳名0既長崎麵, 好大碗, 係豬骨湯底, 好清, 我中意, 應該唔係味精, 起碼我冇口渴<br />我就叫0左日式拉麵面豉湯底, 都係清清0地, 唔濃, 但好味, 中意佢\有放蒜頭粒<br />整體上當然唔會及日本食到0既拉麵啦, d 料普通, 麵就真係麻麻喇, 腍0左d, 個精髓係d 湯, 所以一定要飲! (飲到我好飽...^.^)
另外叫0左餃子, 普通...<br />
2006-09-04 12 浏览
以前係尖東番工,都知道有呢間小店,但基於唔係拉麵fans,所以冇試過. 今次反而因為去睇演唱會,亦有朋友推介呢到o既日本o野,所以... 一試就不得了!!!星期四晚七點半,成個商場都水靜河飛,呢間地庫小店竟然要等位! 可坐四五十人o既小店有三數枱都係日本人. 兩個人叫o左咖哩豬扒飯餐,香蔥炒牛舌,芥辣八爪魚,燒雞軟骨,炸蟹肉薯餅.日式咖哩一向都係十分易入口,豬扒炸得可口又唔會太乾. 配埋日本飯,生菜絲,十分可口. 香蔥炒牛舌份量其實幾細,牛舌大概有八至九塊,炒得香軟,有汁.芥辣八爪魚夠凍,八爪魚係刺身,爽口,開胃.燒雞軟骨都係水準之作,燒得唔太乾,但我諗呢d唔難o既.炸蟹肉薯餅絕對係成餐最令人驚喜.薯餅唔係d死實實o既雪藏貨式,size大過麥樂雞些少,裡而係有一絲絲o既蟹肉,感覺好似即製咁,非常好味.絕對值得ENCORE!
芥辣八爪魚夠凍,八爪魚係刺身,爽口,開胃.
燒雞軟骨都係水準之作,燒得唔太乾,但我諗呢d唔難o既.
絕對值得ENCORE!
2006-05-17 7 浏览
如果冇指示牌真係幾難搵,仲係D karaoke及按摩、桑拿場所隔離,有點怪怪。入到去d侍應講廣東話,但又唔似係香港人,日本人亦唔似,我覺得反且似韓國人。兩個人食了中華冷麵-配料好豐富,麵身夠爽、但唔夠彈牙,我嫌太多汁。真的好懷念中環"札幌"。辣肉麵-我以為係雪菜肉絲加酸辣湯的雙併麵,沒有日式風味,初時食麵身算幾爽口,再添第二碗時,D麵已腍了好多。燻製鯖魚-好濃煙燻味、味道有D帶酸。煎餃子-皮夠薄,了少而且味道較淡。埋單唔算貴,地方又"隔涉" ,味道又好一般,好難吸引我再o黎第二次。
燻製鯖魚-好濃煙燻味、味道有D帶酸。
煎餃子-皮夠薄,了少而且味道較淡。
2006-05-16 399 浏览
近來,如果到尖東而又想不到食甚麽的話,每每總想到一平安。食物的質數非常好。特別是它的定食,份量剛剛好,而味道又好。服務員的態度又親切績極。非一搬港式的日本餐\館可比擬。在尖沙咀,如果選擇價格OK,而又有日本風味的餐\館,除Osaka以外,我會投\"一平安\"一票。
(非会员)
2006-02-16 24 浏览
大大話話都食左幾年, 兩三個星期梗會去下食拉麵覺得好有日本既味道, 好似O係日本食拉麵既感覺間中見到日本人去, 喜歡食拉麵既朋友值得一試記住要試1. 長崎麵2. 紫菜泡菜麵
大大話話都食左幾年, 兩三個星期梗會去下食拉麵
覺得好有日本既味道, 好似O係日本食拉麵既感覺
間中見到日本人去, 喜歡食拉麵既朋友值得一試

記住要試
1. 長崎麵
2. 紫菜泡菜麵

2005-11-20 15 浏览
o係尖東打左個白鴿轉, 就o黎呢度食晚飯. 呢度超難搵, 搭扶手電梯落去basement, 兜下兜下唔對路, 走番上G/F, 經護衛叔叔友善指點, 先識搭(車立)落去basement, 咁先搵到一平安. 環境冇想像中o咁"日本", 凳o係接椅, 電視播緊香港新聞. 六點半打後越o黎越多人o黎, 但唔o係好多日本人. 我地嗌帶子拉麵, 炒野菜, 餃子. 整體感覺o係"清淡". 豬骨湯底好清, 味道唔太濃; 帶子兩隻, 口感好爽同煙韌, 可惜冇乜味道. 荀就唔錯. 其他料仲有紫菜, 海帶, 芽菜, 粟米, 日本魚蛋, 同白菜(!). 碗大湯多, 但麵條唔算多, 口感okay, 唔o係公仔拉麵, 但似乎北角札幌, 甚至同區Domon, 做o既麵條都比呢度更彈牙. 炒野菜幾大碟, 熱辣辣, 唔算好油膩, 唔錯. 餃子又o係熱辣辣, 皮薄, 餡味道都o係比一般淡, 煎得唔算油, 都唔錯. 埋單二百, 真o係唔算平, 不過唔去Domon, 呢度都o係一個選擇.
(非会员)
2005-08-05 14 浏览
我久不久就會去食多數叫長崎拉麵豬骨湯底D 麵好彈牙又多料湯底又好味侍應都好有禮貌
我久不久就會去食
多數叫長崎拉麵豬骨湯底
D 麵好彈牙又多料
湯底又好味
侍應都好有禮貌
2005-08-05 16 浏览
同bf叫左個特製拉麵,咖哩拉麵,明太子釀雞奕同白酒煮蜆.特製拉麵個湯都幾好,幾有肉骨味,料就有2件叉燒,幾舊豬腩肉,半隻蛋同紫菜等等,叉燒都幾有肉味,仲有少少肥tim,但都係豬腩肉正D,D紫菜都幾得,好濃味,仲甘甘哋 tim,隻蛋就非常滑,溏心tim呀,真係意外!咖哩拉麵上枱時,見佢係面有D蒜蓉,撈埋D麵都幾香,不過都幾咸...明太子釀雞奕普通啦,隻雞奕細左D咁囉.白酒煮蜆係白酒加麵豉煮嘅,D蜆肉都ok甜,可惜有沙,我諗呢到都係食麵對辦D.呢到都幾多日本人幫襯,但都幾嘈~2人total食左2佰幾.
明太子釀雞奕普通啦,隻雞奕細左D咁囉.
呢到都幾多日本人幫襯,但都幾嘈~
2人total食左2佰幾.
2005-07-17 9 浏览
係因為睇過樓下果d 朋友仔既食評而去,果然真係唔錯。
係因為睇過樓下果d 朋友仔既食評而去,果然真係唔錯。