2007-09-16 24 浏览
和bb找了好一陣子才找到這間店(原來跟美麗華那一間是一樣的喇),就是為了它的長崎麵。星期六中午,我們叫了一客凍豆腐,兩碗長崎麵(一個豚骨湯底,一個麵豉湯底)。凍豆腐配以木魚,很冰凍醒胃,不過沒什麼豆味。我喜歡長崎麵麵身較粗,吃好吃。豚骨湯底清清淡淡,正合我意。麵上舖上份量很多的青菜、肉絲、墨魚絲、蜆仔,很健康清新!bb的麵豉湯底味道較濃,也很好味。這日本小店環境不錯,服務周到,不停加茶,侍應友善。四周有很多日本人。

凍豆腐配以木魚,很冰凍醒胃,不過沒什麼豆味。

bb的麵豉湯底味道較濃,也很好味。

2007-09-08 7 浏览
We ordered the Nagasaki-ramen (長崎拉面). Looked around the restaurant, every table has ordered the same ramen as us!! The soup base was sooo nice, sweek and fresh!! The bowl was full of assorted vegetables! But for such a meat-eater like me, I think it would be better to go with several slices of BBQ pork!! We have also ordered the stuffed dumplings (餃子), fried scallops (帶子), grilled skewers (串燒)!!! Heard from my frd, the stuffed dumplings are freshly made by the shop owners everyday at home!!! wow

We have also ordered the stuffed dumplings (餃子), fried scallops (帶子), grilled skewers (串燒)!!! Heard from my frd, the stuffed dumplings are freshly made by the shop owners everyday at home!!! wowowwo... so warm!!! You must try it!!!!

Overall speaking, the restaurant gave me a warm and home feeling!! Good!!

(P.S.... it's difficult to write a food critic in English!! But in order to make it readable to my dearest frd's frd!! so.. let me give it a go!!)
2007-08-07 15 浏览
尋晚睇完變形金剛後,又同男朋友仔由habour city行到去尖東嚟呢間小店食飯,貪呢到假期人都唔多,唔駛等位,環境夠清靜,嘢食有水準,價錢合理。坐低侍應姐姐即端來一冰茶一熱茶給我們兩人自行分配,叫了長崎麵,墨魚天婦羅及鐵板豆腐,墨魚天婦羅先來,一碟3大件,內有墨魚條,雜菜絲,墨魚條切得均勻,唔會一d粗一d幼,口感十分好,雜菜絲切得幼細,所有材料十分新鮮,呢個必食。跟住再來鐵板豆腐,圓形鐵板上放四件約2cm厚的豆腐,有一些像XO醬的醬汁,與侍應姐姐一併端來的辣油一併食,熱辣辣,豆腐嫩滑,這個也不錯,不過四十多五十元只有一盒百福豆腐的份量,略貴了少許。最後是長崎麵配骨湯,內有大量墨魚條,日本魚旦絲,椰菜絲等材料,同樣用料新鮮,麵質彈牙,骨湯鮮甜,高水準,前兩個小食食完肚子好像還是空空的,食埋呢個麵,飲埋個湯,剛剛好,非常滿足,埋單一百八十多元,價錢合理。食飽飽又行回habour city搭車回家,當做運動,一套近乎完美特技嘅電影,一餐平凡中又有風味的一餐,乎服何求!
(非会员)
2007-08-06 12 浏览
I've tried this restaurant for a few times and recommended to my friends too. 長崎拉麵is one of the recommended order. The soup, the noodles are very good. About the place: I like it cos it's a quiet place without much noise. It's not a place of luxury but it gives customers a comfort area to eat and to talk to friends.If you like to have Japnese noodles, you have to try this one

2007-08-01 7 浏览
地點的確很難找,不熟路的話,要比D心機才可以去得到。麵很大碗,而且有很多菜。味道比較清淡,麵身則不過不失。麵一來到已感到不似別的地方所吃到的。可能吃的拉麵湯底味道較濃,所以覺得有點不夠味,但絕不是不好吃;反而覺得有些新鮮感呢!如果這是日本地道煮法的話,也算見識過了。(起碼比『函本』的死鹹好吃得多了。)要做日本麵就真的不要遷就本地人的口味。(雖然我心裹也想吃多些少肉。)價錢幾貴,但食客不多,不嘈雜,所以坐得很舒服。侍應招呼也算合格,當然可以做得更好。
地點的確很難找,不熟路的話,要比D心機才可以去得到。

2007-06-24 17 浏览
因為在五味鳥的不快經驗,在幸福中心左兜右兜,無意中看見冷清清的地牢,竟然還有一間麵店。帶幾分懷疑入去,食物質素竟然好好。長崎拉麵(豬肉湯)的麵夠挺身、湯味很濃,味精唔多,之前無食過呢種切絲放湯的煮法,好好。其他燒物整體唔阻,十幾蚊串亦唔貴。佢又唔係好食到飛起,但係有少少家庭式、很地道日本食法,感覺幾舒服。

2007-04-26 4 浏览
最近一直吵着不想吃日本菜的我被朋友拉了去吃這家"一平安麵屋", 其實之前他就說過很多次要帶我去, 因為他覺得那裡的拉麵很好吃, 因為不是壽司類的關係, 所以我沒有反抗, 不過其實心裡想着: 為什麼又是日本料理...是夜ORDER:-長崎拉麵- 友人很喜歡兼極力推薦給我的一個拉麵, 長崎風的我沒吃過, 湯底很鮮甜, 做得很出色, 我喝了兩小碗呢! 拉麵OK, 中規中矩, 不算很特出但也挺不錯!木魚絲飯團- 很喜歡吃飯團的我點的, 因為想吃它所以拉麵只分了一小碗來淺嚐而已. 一口咬下去已經覺得很感動!!! 非常非常好吃!!! 感覺像是日本媽媽親手造的一樣! 有種好幸福的感覺!!! 因食物而產生的這種感動, 這種幸福感, 已經有好幾年沒試過了! 為了這個, 我一定會再來!!!薯仔沙拉- 上桌時我們都覺得賣30多元份量會不會太少了... 只是前菜一樣的份量, 不過入口就覺得賣這個價錢是抵吃的! 因為真的好像在日本的小店吃到的一樣! 很地道日本風呢!朋友跟我推介此麵店時就一直強調很多日本人幫襯! 我們那天也看到一個人幫襯的日本人, 而我亦認同這家店真的可以讓在異鄉生活的日本人有回家吃飯的感覺!

是夜ORDER:-

2007-02-13 9 浏览
第一次,在老字號將兩道菜式打回頭再做,韌得過火的燒牛舌、淡如水的長崎豬骨湯拉麵。前者經理話「再」燒過,聽後與友人笑掉了兩雙筷子,「再」燒過的牛舌,出奇地變回軟熟;後者,怎麼想也想不到淡如水的湯怎麼可以在十分鐘內變得濃郁起來,但有真的做得到,只是清湯變了油湯,兩者皆可列入十萬個為什麼之列。小插曲:叫經理將拉麵一分為二,又砌得整整齊齊,麵是碗了較具彈性的拉麵,較之前的更對口味。第一次,身份變得模糊起來。然後,清理檯上的支豆及蟹餅,薯蓉蟹餅,餡料少了些紅紅、綠綠的配料,口感自然差了些,但口感仍舊軟滑特別,又鎮靜地打了幾個電話。第一次,埋單時竟被截餬,謝謝友人是晚的解圍。幾個難忘的「第一次」同時間發生,這般巧合,也真的是第一次。http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2095637694

第一次,埋單時竟被截餬,謝謝友人是晚的解圍。

幾個難忘的「第一次」同時間發生,這般巧合,也真的是第一次。

2006-11-25 24 浏览
中午游完水, 即刻趕去尖東,到達己經2:50pm, 餓到腳軟, 但阿姐話close, 唔係掛!!!!!!!!! 都唔知點解成日都是臨落場前至冲入去食lunch??壞習慣!!當然不會放棄, 唔該再唔該整一碗麵, 阿姐都算好人話OK。一碗((長崎拉麵))唔該!! 點知阿姐話長崎沒有拉麵, 只有長崎麵, ??? 想了一想, 話之佢\什麼什麽((長崎拉麵))(長崎麵), 有得食就OK,5分鐘後, 一座山型物體送過來, 阿姐話正宗長崎麵同拉麵不同, 日本來的。來的是豬骨湯底, 濃郁但清甜, 料頭一大堆, 有椰菜, 芽才, 魚蛋絲, 鮮尤粒, clams, 豬肉片, 紅蘿白絲, 長崎麵果然同拉麵不同, 但都有咬口, 豬骨湯微微滲進長崎麵的表面, 食到停不到手, 3:10pm, 成碗KO, 埋單63.8, 日本麵算中上價。上到地面先知飽到上心口, 早知就唔飲哂D易, 卒之由尖東行落旺角先落到格。PS: 元祖之外又一選擇
當然不會放棄, 唔該再唔該整一碗麵, 阿姐都算好人話OK。

PS: 元祖之外又一選擇
2006-11-01 5 浏览
聽朋友同大家介紹, 食左2個拉面長崎麵九州拉麵(女友諗唔到叫咩食) 長崎麵真係勁多勁多...麵質真係好好食, 有d公仔面既感覺...下次再食應該叫一個麵加小食算了..但係食完之後好似比人吹住叫我地走的感覺.. 但係佢地都算態度友善既
聽朋友同大家介紹, 食左2個拉面

長崎麵
九州拉麵(女友諗唔到叫咩食)

長崎麵真係勁多勁多...
麵質真係好好食, 有d公仔面既感覺...

下次再食應該叫一個麵加小食算了..

2006-10-06 6 浏览
如果唔係有朋友帶, 絕對唔會知道有間咁0既0野, 地點唔係隔涉, 但隱蔽<br />朋友以前成日幫襯呢度, 叫0左個menu冇0既墨魚mix菜tempura, 不太好tempura 0既我覺得好好味, 粉0既份量調校得非常之好! 又足料, 算係我食過比較好味0既tempura (0係香港)<br />另外叫0左餃子, 普通...<br />到主菜, 朋友要0左佢\食開而又最馳名0既長崎麵, 好大碗, 係豬骨湯底, 好清, 我中意, 應該唔係味精, 起碼我冇口渴<br />我就叫0左日式拉麵面豉湯底, 都係清清0地, 唔濃, 但好味, 中意佢\有放蒜頭粒<br />整體上當然唔會及日本食到0既拉麵啦, d 料普通, 麵就真係麻麻喇, 腍0左d, 個精髓係d 湯, 所以一定要飲! (飲到我好飽...^.^)
另外叫0左餃子, 普通...<br />
2006-09-04 15 浏览
以前係尖東番工,都知道有呢間小店,但基於唔係拉麵fans,所以冇試過. 今次反而因為去睇演唱會,亦有朋友推介呢到o既日本o野,所以... 一試就不得了!!!星期四晚七點半,成個商場都水靜河飛,呢間地庫小店竟然要等位! 可坐四五十人o既小店有三數枱都係日本人. 兩個人叫o左咖哩豬扒飯餐,香蔥炒牛舌,芥辣八爪魚,燒雞軟骨,炸蟹肉薯餅.日式咖哩一向都係十分易入口,豬扒炸得可口又唔會太乾. 配埋日本飯,生菜絲,十分可口. 香蔥炒牛舌份量其實幾細,牛舌大概有八至九塊,炒得香軟,有汁.芥辣八爪魚夠凍,八爪魚係刺身,爽口,開胃.燒雞軟骨都係水準之作,燒得唔太乾,但我諗呢d唔難o既.炸蟹肉薯餅絕對係成餐最令人驚喜.薯餅唔係d死實實o既雪藏貨式,size大過麥樂雞些少,裡而係有一絲絲o既蟹肉,感覺好似即製咁,非常好味.絕對值得ENCORE!
芥辣八爪魚夠凍,八爪魚係刺身,爽口,開胃.
燒雞軟骨都係水準之作,燒得唔太乾,但我諗呢d唔難o既.
絕對值得ENCORE!
2006-05-17 7 浏览
如果冇指示牌真係幾難搵,仲係D karaoke及按摩、桑拿場所隔離,有點怪怪。入到去d侍應講廣東話,但又唔似係香港人,日本人亦唔似,我覺得反且似韓國人。兩個人食了中華冷麵-配料好豐富,麵身夠爽、但唔夠彈牙,我嫌太多汁。真的好懷念中環"札幌"。辣肉麵-我以為係雪菜肉絲加酸辣湯的雙併麵,沒有日式風味,初時食麵身算幾爽口,再添第二碗時,D麵已腍了好多。燻製鯖魚-好濃煙燻味、味道有D帶酸。煎餃子-皮夠薄,了少而且味道較淡。埋單唔算貴,地方又"隔涉" ,味道又好一般,好難吸引我再o黎第二次。
燻製鯖魚-好濃煙燻味、味道有D帶酸。
煎餃子-皮夠薄,了少而且味道較淡。
2006-05-16 445 浏览
近來,如果到尖東而又想不到食甚麽的話,每每總想到一平安。食物的質數非常好。特別是它的定食,份量剛剛好,而味道又好。服務員的態度又親切績極。非一搬港式的日本餐\館可比擬。在尖沙咀,如果選擇價格OK,而又有日本風味的餐\館,除Osaka以外,我會投\"一平安\"一票。
(非会员)
2006-02-16 24 浏览
大大話話都食左幾年, 兩三個星期梗會去下食拉麵覺得好有日本既味道, 好似O係日本食拉麵既感覺間中見到日本人去, 喜歡食拉麵既朋友值得一試記住要試1. 長崎麵2. 紫菜泡菜麵
大大話話都食左幾年, 兩三個星期梗會去下食拉麵
覺得好有日本既味道, 好似O係日本食拉麵既感覺
間中見到日本人去, 喜歡食拉麵既朋友值得一試

記住要試
1. 長崎麵