2008-01-22 5 浏览
一入去, 就覺得是為了配合諾士佛台的Feel, 感覺得是一個三五知己飲Sake不錯的地方。不過我沒有飲酒, 叫了一個醬油拉麫和豬骨拉麪, 還要了一個蔥花吞拿魚。我認為醬油拉麫比較好吃, 因為麫質不錯,而湯底感覺不是很濃, 不會很有味精的感覺, 但豬骨拉麪就略為普通了一點。而蔥花吞拿魚也尚算新鮮。而我發覺大部分店員都是日本人,所以感覺幾地道。服務也不錯, 不停為我加茶。

而蔥花吞拿魚也尚算新鮮。

2008-01-03 3 浏览
實在凍得交關,好想食一碗熱辣辣嘅拉麵...一坐低就叫個拉麵set。有招牌熊本拉麵之餘亦有豬腩肉飯...坐响bar枱,十分地道,身旁盡是單身日本男仕上班一族。見佢哋揸住份日本報紙,呷住啤酒,真係有如置身九州拉麵舖入面...呷一口奶白色嘅豬骨湯底,並不是太濃。感覺跟北海道札幌嘅特濃豬骨湯底可謂各擅勝場...麵條尚算彈牙,有少許鹼味,但這是日本傳統拉麵嘅特有味道。若傳統廣東銀絲幼麵有如此鹼味,棄之絕不可惜...豬腩肥肉部份入口即化,瘦肉亦夠味道...喝一口熱咖啡,寒氣全消,全身暖笠笠^0^
實在凍得交關,好想食一碗熱辣辣嘅拉麵...

豬腩肥肉部份入口即化,瘦肉亦夠味道...

喝一口熱咖啡,寒氣全消,全身暖笠笠^0^

2007-12-28 12 浏览
早幾年前已到舊店食長崎拉麵, 百吃不厭. 湯底甜, 麵爽口, 每次都飲曬d湯. 舊店好有日本拉麵店feel, 因老闆娘正是日本人, 好多日本人放工都到舊店食晚飯, 如果連電視店都轉埋日文, 就真係好有置身日本感覺啦。新店既長崎拉麵與舊店無分別, 只係裝修完全不同, 好時代感, 老闆娘既女就係新店打點。除長崎拉麵外, 豬腩仔肉飯都要一試, 好林, 入味, 與日本米一起食, 感覺好好. 正而兩店既炸物較為一般. 兩店服務好好, 不失日本人服務態度。
2007-12-13 4 浏览
很久沒來過這裏了,記得有一次吃過這裏的野菜拉面,覺得個湯底和配菜的balance很好,還有套餐包的salad, 所以今次順路幫襯了。點了一個熊本拉麵,埋單七十多元,但有吃不飽的感覺,湯底也不像以前的。不過,這裏日本人的確多,但他們不是光顧麵食,是來喝酒的。我鄰座便是一個日本男人, 佢有支酒放在店裏,來了後叫小食邊飲邊吃。同時佢大sell聖誕無限飲套餐, 二百多元一個人無限飲清酒、燒酒、啤酒及佐酒小零食,可坐五小時,有興趣的人可試下。

2007-11-29 10 浏览
20071125一直喜歡這裏的地道風情,也可放心介紹朋友前來。只看身邊一桌一桌的日本食客,以及操日文的侍應,亦足以令他們放心。長崎拉麵:配料很多,不像豬骨湯麵那麼濃味,另有一番清新;串燒:三串起,鵪鶉蛋醃肉卷的味道和質感其實搭配得很出眾,只是不敢多吃;明太子飯團:22元都頗貴,略覺得有點不值,當然了,味道還是好的。有機會一定會再來:)
20071125

長崎拉麵:配料很多,不像豬骨湯麵那麼濃味,另有一番清新;

有機會一定會再來:)
2007-11-24 7 浏览
每次經過麵屋一平安都坐無虛席,11月16日同朋友晚上10點左右經過,見人潮已經散去,唔洗等位一於去試一試。其實麵屋一平安係一間居酒屋,店內裝修亦很有地道日本居酒屋色彩,有多款日清本酒選擇,除咗主打各式拉麵之外,仲有多款佐酒小吃。當晚我地點咗:三文魚刺身日式煎餃子炒雜錦野菜日式炸雞件枝豆串燒雞腎2碗拉麵其中日式炸雞件係我至愛,只可惜味道帶甜,比起八八八拉麵店的略遜一籌。好多時我都強調一間食店嘅成功與否,除咗食物質數本身之外,店員服務態度同氣氛都會影响到我對該店嘅印象。麵屋一平安有不少日本人幫襯,再加上地道居酒屋裝修同店內陳列出排列整齊嘅各款清酒,感覺又好似置身係日本咁。當晚食得好開心好自在。

當晚我地點咗:

三文魚刺身
日式煎餃子
炒雜錦野菜
日式炸雞
枝豆
串燒雞腎
2碗拉麵

當晚食得好開心好自在。
當晚所點嘅食物
當晚所點嘅食物
2007-11-06 3 浏览
第一次去食附近都係日本人,招呼既老闆娘都係!!我既豚肉拉麵好得~!!!!個燒餅估唔到入面全部都係菜黎!!!成間鋪好多日本人係度飲酒食野,入到去真係好似去左日本咁~第二次去係因為太掛住個麵,另叫左餃子同埋牛舌~男朋友既麵鼓湯麵一般~都係豬骨湯叉燒拉麵最好味~
2007-11-02
試試個Lunch Special啦!又平幾飽好好味.我嘅定食一定係豉油湯底拉麵+肥豬肉飯一碗,食完要跑步返公司幫助消化.美中不足,Service一般.very一般.
試試個Lunch Special啦!又平幾飽好好味.
我嘅定食一定係豉油湯底拉麵+肥豬肉飯一碗,
食完要跑步返公司幫助消化.
美中不足,Service一般.very一般.
2007-09-16 6 浏览
其實已去過幾次,而家一次過寫食評。含豬骨湯底的拉面的確不普,夠味但不油膩。試過下午餐時間幫襯,有特價啤酒飲,好飲。有試過晚餐幫襯,叫「貴價」ramen (HK$70或以上),曾經送過沙律,日沙律好新鮮,D生菜好甜,配埋蟹子沙律醬很好吃。不過我個人喜好反而不是HK$70多元的拉麵,因為日式「老」蛋與日式又燒本身不是特別好味。反而HK50多元的九州豬骨湯豬(或以野菜為主肉為輔)的ramen更好吃。此點有不少日本雜誌,也有「平飲」各式酒類的set, 所以吸引不少日本白領男到此地,為此店增加地道之感。
其實已去過幾次,而家一次過寫食評。

含豬骨湯底的拉面的確不普,夠味但不油膩。

試過下午餐時間幫襯,有特價啤酒飲,好飲。

2K
2007-09-09 3 浏览
一個人單拖食lunch, 諗起呢度未試過, 雜誌又介紹過, 走0左入0黎. 招呼我坐低個女店員俾人好遊魂0既感覺, 斟茶俾我+ 幫我take order 個男店員就反應好慢講0野好細聲, 好似未訓醒咁@_@"叫了個豉油拉麵(見圖)... 好清0既湯底, 亦幾多油; 先飲一啖湯, 味道幾清, 不過唔似豉油湯底, 似中式清雞湯多d -_-" 麵質唔錯, 幾彈牙唔會腍bad bad, 但亦令我諗起吉x 島有得買0個d 「九州即食麵」. 成碗0野0既感覺唔知點解好似自己0係屋企淥0個d 麵, 食完都唔記得味道係點... $50 一碗, 真係唔多抵食.環境唔錯, 幾日本feel, 不過音樂幾嘈; service 就係上述咁遊魂. -_-"叫做試過0下咁啦... 相信唔會再0黎, 俾得$55 ($50 + 10% service charge), 不如俾多$20 去函館Domon 好過!

(非会员)
2007-07-30 8 浏览
男朋友仔帶我黎食~等左唔係好耐就有位~d位麻麻地舒服啦~因為d 櫈無椅背~不過野食就ok ar~~一開始叫左個餃子~好熱~好味~之後叫左3串串燒~豬肉真係咸左d~煙肉卷ok~good架~仲有雞亦都好好味~之後仲叫左個迷你拉麵~想試多d野食ma~個豬骨湯都好清ar~有舊好肥既五花腩~我男朋友就超級欣賞~最後因為唔係好夠飽~再叫多一個燒餅~又係超熱~個邊好脆~good~我已諗定下次幾時再黎了~
男朋友仔帶我黎食~等左唔係好耐就有位~
d位麻麻地舒服啦~因為d 櫈無椅背~
不過野食就ok ar~~
一開始叫左個餃子~
好熱~好味~
之後叫左3串串燒~
豬肉真係咸左d~
煙肉卷ok~good架~
仲有雞亦都好好味~
之後仲叫左個迷你拉麵~想試多d野食ma~
個豬骨湯都好清ar~
有舊好肥既五花腩~我男朋友就超級欣賞~
最後因為唔係好夠飽~
再叫多一個燒餅~又係超熱~個邊好脆~good~

我已諗定下次幾時再黎了~
2007-07-30 13 浏览
聽朋友說,這裡的拉麵幾出色,而最近喜歡的另一間拉麵店又已結業,當然希望來這裡試試,希望可以找到另一間喜歡的拉麵店。看到有鹽味拉麵,想也不用想,立刻便決定了,另叫了雞肉、露煙肉卷和日本蕃薯串燒及熊本豬骨湯拉麵。鹽味拉麵- 只得鹽味,完全沒有鮮味,相信都落得唔少,麵還食到很重的水味,雖然麵質幾彈牙及有咬口,但因湯底唔出色,感覺已差了不少;叉燒就好韌,真係有點像咬一樣;雖然沒有想象中出色,但也不算太差,只是自已要求高了點吧。雞肉- 燒得好脆,雖然鹹了少少,但也很出色,幾好食。露煙肉卷- 露新鮮,幾爽又有咬口,可惜煙肉煙得過硬,好在味道都還算幾好。日本蕃薯- 日本蕃薯?不要說笑吧,樣似唔代表係,但十五元就想食真正的日本蕃薯,又好像沒有可能。蕃薯完全沒有香味,燒得又過硬,不說也吧。熊本豬骨湯拉麵- 豬骨味過濃,感覺唔到是真正煲出來的,相信又係作怪吧,麵的質地,明顯和鹽味麵唔同,自已就比較上喜歡,可惜也是湯底問題,令喜歡的感覺降低,實在可惜。

鹽味拉麵- 只得鹽味,完全沒有鮮味,相信[味精]都落得唔少,麵還食到很重的水味,雖然麵質幾彈牙及有咬口,但因湯底唔出色,感覺已差了不少;叉燒就好韌,真係有點像咬[香口膠]一樣;雖然沒有想象中出色,但也不算太差,只是自已要求高了點吧。
雞肉- 燒得好脆,雖然鹹了少少,但也很出色,幾好食。
熊本豬骨湯拉麵- 豬骨味過濃,感覺唔到是真正煲出來的,相信又係[味精]作怪吧,麵的質地,明顯和鹽味麵唔同,自已就比較上喜歡,可惜也是湯底問題,令喜歡的感覺降低,實在可惜。
2007-07-23 8 浏览
自認自己絕對不是那些食遍大江南北的滔滔菜欄,只是當朋友說此店是「少有給了你像在日本吃拉麵」時,我還是無法贊同。真的希望有專家教路,是否所謂正宗的拉麵,是宿命性的「簡」水味隨身?華蘭路的北海道函館如是DOMON如是這裡如是。我想,就算自己如何不懂吃,也至少明白,「簡」水味是一項致命的bad,而不是good 來吧。也點了串燒。始終還是太過乾硬。味覺未能滿足,唯有和友人肆意逗玩,心理飽足填滿吧。

2007-07-19 10 浏览
今晚同兩個朋友0黎到(想試好耐, 今晚一償小妹心願, 嘿), 叫左兩個拉麵, 炸墨魚軟骨, 煙雞胸, 什錦天富羅, 同埋芥辣牛舌~ 基本上樣樣都好食, 拉麵0既質感都好好, 伴牛舌0既蕃茄沙律好新鮮好味, 只係炸墨魚軟骨較為多油, 麻麻地好食~店舖細細, 較嘈, 但佈置有日本小店feel, 同埋都幾多日本人0黎~ Waitress 招呼好好,雖然佢地好忙,但不停為客人加茶,同埋我地食哂野之後,雖然門口有人等位,但無迫我地埋單, 抵讚, 我會再0黎0既~

2007-07-12 5 浏览
想試炸雞拉麵,但結果都係食o左set lunch o既飯滿足~好味~不過杯奶茶唔好飲P.S. 坐低要叫先會俾茶你飲…見到隔離枱叫o左兩次…
想試炸雞拉麵,但結果都係食o左set lunch o既飯
滿足~
好味~
不過杯奶茶唔好飲

P.S. 坐低要叫先會俾茶你飲…見到隔離枱叫o左兩次…