2020-07-24 135 浏览
今日喺觀塘附近做嘢,下午茶時間有少少餓, 同朋友來了Apm一田超市裏面間的麥玉子,食物幾好食😋麥玉子主打各款日式定食同玉子燒,舖前有店舖專屬嘅座位。收銀兼廚房嘅阿姐非常友善,我們點了玉子燒牛肉飯套餐,連一碗麵豉湯。另外再點咗炸雞飯,同埋一份芝士火腿玉子燒。牛肉飯上面有三件原味玉子燒,分量都幾多。飯底比較特別,係薏米加珍珠米,特別健康。芝士火腿玉子燒非常美味,大力推介,芝士香濃而且拉絲,好正。炸雞外脆內嫩,脆卜卜,有水準。

麥玉子主打各款日式定食同玉子燒,舖前有店舖專屬嘅座位。

2020-07-24
  • 芝士火腿玉子燒
2020-07-16 122 浏览
每次經過APM一田超市,都很想試試小food court☺️但次次都食飽黎行街,冇機會試下,終於係早幾天同媽媽黎呢間日式餐廳試試😋——————————🔹 明太子玉子 $59 +$29燒肉汁炒牛肉 呢間餐廳主打玉子燒,當然要叫個食啦~ 我哋揀咗個明太子口味的玉子燒,真是很厚身和扎實,中間見到很多明太子,食起來果然有明太子的鹹鮮味,蛋很香滑,咬開仲保留些湯汁,勁滿足😋😋而燒肉汁炒牛肉,相對冇太大驚喜。起初以為會有燒肉汁的甜味,但越食越覺得黑胡椒味都幾重😅 而且牛肉薄薄一片片,食得唔夠盡興。味噌湯,味道偏淡,啱食完濃味嘢食後飲☺️麥米飯🍚食落有些咬口,感覺好得意😚-🔸咖喱吉列豬扒麥飯 $68媽媽就叫了咖喱吉列豬扒,賣相同樣很吸引,還附送三舊原味玉子燒❤️呢度嘅日式咖喱唔辣,亦是我喜歡的濃稠質感👍🏼吉列豬扒炸到很酥脆,再蘸甜甜的咖喱汁,冇得彈~ 原味玉子燒,真的很好食😋除了很有厚度,還帶點甜和蛋香味,食多幾嚿都得!
——————————

明太子玉子
燒肉汁炒牛肉
咖喱吉列豬扒麥飯
2020-07-09 106 浏览
平時行街經過呢間日式餐廳都見到好多人嚟食飯價錢唔貴,幾吸引口!麦玉子二人餐($148)套餐有吉列豬扒、玉子燒、兩碗壽喜燒牛肉碗、味噌湯及兩罐汽水,兩個人食夠哂飽!吉烈豬排即炸,入口幾鬆脆炸漿唔算太厚嘅!仲伴有車厘茄、粟米粒&西蘭花,賣相唔錯!玉子燒蛋味香濃厚厚的,幾有口感而且生熟度掌握得幾好,唔會煎得太老壽喜燒牛肉飯,醬汁濃稠好惹味!牛肉薄薄的,牛味濃郁!味噌湯有香蔥、海帶做配料,味道唔算太咸!wasabi餃子綠色啲餃子皮幾靚咬落餃子皮香脆,入面餡料滿滿的wasabi味非常濃郁,食到好攻鼻,好過癮呀!
平時行街經過呢間日式餐廳都見到好多人嚟食飯
價錢唔貴,幾吸引口!

麦玉子二人餐($148)

吉烈豬排即炸,入口幾鬆脆
炸漿唔算太厚嘅!仲伴有車厘茄、粟米粒&西蘭花,賣相唔錯!

玉子燒蛋味香濃
厚厚的,幾有口感
而且生熟度掌握得幾好,唔會煎得太老

壽喜燒牛肉飯,醬汁濃稠好惹味!
牛肉薄薄的,牛味濃郁!

味噌湯有香蔥、海帶做配料,味道唔算太咸!

wasabi餃子
綠色啲餃子皮幾靚
咬落餃子皮香脆,入面餡料滿滿的
wasabi味非常濃郁,食到好攻鼻,好過癮呀!
2020-07-07 85 浏览
係一田超市入面原來有間專門食玉子燒的餐廳。仲有好多餡料選擇,然後加錢再配飯餐。好想試吓,均我揀咗:芝士粟米玉子燒($59)- 芝士配上玉子,口感特別豐富,而粟米🌽甜甜的,還可以增加爽脆感。 切開玉子後,見到拉絲既芝士真係份外治😌。微辣豚肉野菜炒(+$28)- 只需要加$28 ,就可以有豚肉野菜炒,日式飯,漬物及麵豉湯,真係好多野食。 辣辣地既豚肉好惹味,配上日式飯及漬物,好開胃。餐廳坐得幾舒服😌,店員好友善,給我詳細解釋點餐方法。

好想試吓,均我揀咗:

餐廳坐得幾舒服😌,店員好友善,給我詳細解釋點餐方法。
今日去觀塘APM超市買嘢,見到肚餓了,超市內有好幾間餐廳選擇,聽朋友說上次來過這間叫(麥玉子) 佢煮的蛋好出色㗎, 所以我們就入去試下,我們叫左: 咖哩吉列豬扒麥飯$68,可加$5追加味噌湯,$5咁 抵食當然要追加啦,味噌湯相當濃郁內有些蔥花很香,仲有一些爽滑海帶。 咖哩汁香滑而且有啲洋蔥絲 ,味道不是太辣只是微辣,吉列豬扒炸得很鬆化而且不油膩很香口,還有3件原味玉子燒,雖然蛋內冇料但蛋很滑 ,白飯內有麥米大大粒軟滑又有咬口,將啲咖哩汁和飯撈埋一起食, 很開胃而且麥米是高纖食物非常有益 又健康。芝士粟米玉子燒$59,這碟真係好好食,蛋內有芝士和粟米粒,芝士食時仲一絲絲淡淡的芝士香,雞蛋很香滑,初初以為有芝士會好膩 ,但是一啲都冇咁嘅感覺,仲越嚟越想食,加$23可叫和風豚肉野菜炒和味噌湯,都有幾多青菜㗎,同埋啲菜都好新鮮,豚肉薄薄一片片味道鹹左些,好彩有碗麥米飯,一齊食就剛剛好,不是太貴就可以食到飽飽,食到好飽好滿足,我一定介紹朋友去食的。+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2020-06-15 63 浏览
同朋友上完堂見肚餓,所以就決定落黎地庫呢層有咩好食本身諗住係supermarket度買野上去朋友家開餐架,但朋友見到有玉子燒就話想食佢話凍左既玉子燒始終無即食既咁正,所以最後我地都決定坐低慢慢食朋友要左一份玉子燒套餐,而我就點左一份“玉子燒 牛肉壽喜燒麥飯”HKd$68,另外加HKd$5要左碗味噌湯收銀處旁邊仲有不同既調味料,方便人客自取添加由於玉子燒係即制,所以要等5-10分鐘左右味噌湯唔會過濃,仲有蔥花同昆布係入面添呢個 玉子燒 牛肉壽喜燒麥飯絕對係份量之作,好大碗!!!除左有汁醬帶甜既牛肉片、洋蔥、京蔥同芋絲之外,仲有三件香軟既原味玉子燒朋友既“蔥蟹柳玉子燒”HKd$59一份有六件,佢請我食左一件,同樣香軟,蛋香外仲多左蔥花既味道佢另外加左HKd$25,要左一份炸雞套餐,包埋麦飯同味噌湯,十分豐富食飽飽之後,我地仲每人要左枝日本製既“柚子汽水”HKd$26店員仲請我地食日本抹茶糖添
同朋友上完堂見肚餓,所以就決定落黎地庫呢層有咩好食

收銀處旁邊仲有不同既調味料,方便人客自取添加

由於玉子燒係即制,所以要等5-10分鐘左右

味噌湯唔會過濃,仲有蔥花同昆布係入面添

呢個 玉子燒 牛肉壽喜燒麥飯絕對係份量之作,好大碗!!!

店員仲請我地食日本抹茶糖添
2020-06-03 104 浏览
去一田諗住shopping☺️☺️點知俾我見到哩間麦玉子燒,心心眼呀❤️有6款口味既玉子燒,全部即叫即製,食材全部來自日本💓💓嗌左二人餐 Mugitamago YATA,有吉烈豬排配玉子燒(原味玉子燒加$10可以揀其他口味,補番差額)味僧湯兩碗,壽喜燒牛肉飯兩碗🥳同埋野飲😋🎈吉烈豬排配玉子燒 😋無諗玉子燒主打嘅舖頭,除左玉子燒好食,吉烈豬排🥩都好出色,好鬆脆,唔會過厚粉🤩🎈玉子燒,係原味既,好有驚喜,熱辣辣,蛋味濃蛋漿配上高湯,所以好入味,好濃郁😝 勁厚身,賣相又好,無得輸😊 見到店員以竹壓成長條型,份份都很足料,配菜仲有車厘茄、粟米粒同西蘭花,粒車厘茄勁甜🤗🎈壽喜燒牛肉飯,壽喜燒醬汁燒得好濃稠,再將牛肉涮半熟撈起、收汁收得好好,伴底有好多洋蔥🧅爽哂啲壽喜燒汁😋😋🎈味僧湯兩碗都較得岩岩好😚😚再嗌左一杯焙茶同咖啡☕️好滿足呀❤️

2020-06-03
下午茶
  • 玉子燒
2020-06-02 63 浏览
今日約咗朋友喺觀塘嗰度做啲野,決定做嘢之前就去衣飽自己個肚先!平時行過APM一田都見到幾多人幫襯呢一間叫做麥玉子嘅餐廳今次我就捉埋我朋友嚟試一試佢主打係食玉子燒嘅喺香港要搵到一間好食嘅真係唔容易睇返餐牌佢嘅玉子燒選擇都幾多嘅除此之外仲可以加配唔同嘅肉類做一個套餐,豬牛雞都有。除此以外仲有其他嘅烏冬拉麵沙律等等我同朋友諗咗一陣決定就試一試佢嘅燒肉汁炒牛肉感覺好似好正咁另外店員仲好好咁樣同我哋介紹左一樣新嘅產品就係櫻花蝦叉燒烏冬既然係咁我哋就決定都試埋佢落好order唔洗10分鐘就想野食呢一個就係櫻花蝦玉子燒配上燒牛肉汁炒牛肉套餐呢一度嘅玉子燒真係整得好滑而且佢好厚身,櫻花蝦嘅份量亦都非常之多食落去好有口感。再配埋呢一個炒牛肉成餐飯感覺非常之豐富有菜有肉有飯又有湯很滿足!另外呢一個就係叉燒烏冬叉燒嘅份量比我預期嘅多!佢嘅湯底非常之濃郁烏冬做過掛汁亦都做得好好而且好彈牙唔會煮到好冧真係一個唔錯嘅新產品另外佢仲有一個雪櫃仔有少少一啲嘅甜品同埋唔同嘅飲品供客人選擇

佢主打係食玉子燒嘅喺香港要搵到一間好食嘅真係唔容易

既然係咁我哋就決定都試埋佢
落好order唔洗10分鐘就想野食

呢一個就係櫻花蝦玉子燒配上燒牛肉汁炒牛肉套餐

再配埋呢一個炒牛肉成餐飯感覺非常之豐富
有菜有肉有飯又有湯很滿足!

另外呢一個就係叉燒烏冬叉燒嘅份量比我預期嘅多!

真係一個唔錯嘅新產品
2020-05-31 52 浏览
最近一田大減價當然要趁下熱鬧睇下,今次就去到觀塘既一田行下,行行下人潮開始多而且擠迫,朋友都開始覺得攰,經過呢間玉子燒即刻食慾起就順便係到食埋lunch後再去血拼.原味玉子燒以外仲有6款選擇,今次就試下蔥蟹柳.玉子燒脹卜卜,夾起黎好軟熟,入口蛋香味濃帶微甜,質感濕潤.蔥味咬落令蛋味更香之餘再加上微鹹既蟹柳增添左陣鹹香味.玉子燒再另加$+23就有份微辣豚肉野菜炒套餐連白飯及麵豉湯.豚肉片帶微微泡菜辣味,帶點酸酸辣辣既味道.白飯內加左少少大麥,咬落帶點煙韌,食落更健康.魷魚鬚滑蛋烏冬,烏冬上加上一層半熟滑蛋令烏冬同湯底都同樣沾上蛋漿,入口更香滑富蛋香.粗身烏冬夠晒爽彈入口麵粉味香.

• 蔥蟹玉子燒
2020-05-29 97 浏览
今天到觀塘apm的一田超市入貨, 路過麦玉子附近, 聞到香噴噴的味道忍不住口坐低吃個午餐才走。 櫻花蝦玉子燒$59+和風豚肉野菜炒$23, 櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬$69、 有機金花普洱茶$16、 有機黑烏龍茶$16櫻花蝦玉子燒~ 厚厚的日式玉子燒, 蛋味香濃, 加上細細粒帶鮮味的櫻花蝦, 食落更加有口感, 記得要趁熱食呀!和風豚肉野菜炒~ 雖然簡簡單單,但食得出和風味。櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬~ 豬骨湯嘅味道很濃郁, 再加上櫻花蝦, 令整碗烏冬更有質感和豐富。有機金花普洱茶~ 一打開樽蓋,芳香如泉涌般撲鼻而來, 滿口茶香。有機黑烏龍茶~口齒留香, 又可以消滯。推介麦玉子的日式玉子燒,真係幾正,但如果上菜速度可以再快些就更加好。

和風豚肉野菜炒~ 雖然簡簡單單,但食得出和風味。

有機黑烏龍茶~口齒留香, 又可以消滯。

櫻花蝦玉子燒$59+和風豚肉野菜炒$23

櫻花蝦玉子燒

櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬

有機金花普洱茶$16、 有機黑烏龍茶$16

2020-05-29
櫻花蝦玉子燒$59+和風豚肉野菜炒$23
櫻花蝦玉子燒
櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬
  • 櫻花蝦玉子燒$59+和風豚肉野菜炒$23,櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬$69
2020-05-18 55 浏览
今日走去觀塘一田買野,行左陣離遠見到有間裝修幾靚既舖頭,原來呢度仲有堂食添個喎,見到「玉子燒」三個字,正呀,平時都好鍾意食日本雞蛋咁衝左入去啦,好彩我哋過咗食飯時間,所以人流都唔算好多,而且佢位置同位置中間都幾寬敞,坐得好舒服。咁我地當然要叫玉子燒啦,個明太子玉子燒好好味,D蛋又唔會太乾,又唔會太濕。另外我哋嗌左個宗田鰹蕎麥麵,個湯味道都好清甜,麵質軟硬度都唔錯,唔會太硬得黎重要幾彈牙。作為超級市場入邊嘅餐廳,佢嘅性價比都算唔錯。
今日走去觀塘一田買野,

行左陣離遠見到有間裝修幾靚既舖頭,

坐得好舒服。

咁我地當然要叫玉子燒啦,
個明太子玉子燒好好味,
D蛋又唔會太乾,又唔會太濕。

另外我哋嗌左個宗田鰹蕎麥麵,

作為超級市場入邊嘅餐廳,佢嘅性價比都算唔錯。
2020-05-15
下午茶
2020-04-29 74 浏览
明太子玉子$59 +和風豚肉野菜炒 連飯+$23本身都唔覺得玉子燒可以咁好食,心諗其實都係炒蛋咋嘛!但係麥玉子啲玉子燒真係好滑,同埋佢煎得好厚,唔會太薄,另外中間仲有明太子,一粒粒咁好有口感!另外再配埋和風豚肉抄野菜,其實成個餐都好飽,有肉有菜又有蛋白質,如果係觀塘嘅返工人士真係可以試吓!玉子燒宗田鰹蕎麥麵 $59另外同事食咗呢個蕎麥麵,我食咗一啖,我覺得佢個湯好正!同埋佢啲烏冬好彈牙,唔會話煮得好淋(我好驚嗰啲又粗又淋啤啤嘅烏冬~)係呢個面入面個玉子燒就冇餡嘅,反而食落去更加厚實!正!本身我唔知咩係宗田鰹,原來係一種魚,都幾好食個啵!我自己都幾推介佢啲嘢食,因為佢個燒肉字真係正!不過如果lunch hour大家真係要俾啲耐性排隊,因為嗰度座位唔多,而且入面嘅員工都唔多,再加上慢工出細貨!想食就預多啲時間嚟啦!
明太子玉子$59 +和風豚肉野菜炒 連飯+$23

玉子燒宗田鰹蕎麥麵 $59

2020-04-06
2020-04-27 66 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 麦玉子 (觀塘)📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)地面低層一田超市🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟喺觀塘返完工之後搵嘢食,看看下就行咗去一點,見到入面一間係食蛋㗎喎專門,我呢一個蛋控忍唔住一定要拉埋男朋友一齊食😛叫咗個二人餐,有一個飯,一個烏冬,一份玉子燒,同埋麵豉湯,包埋兩杯嘢飲🧃想講個滑蛋烏冬真係好好味,好有喺日本食嘅感覺,因為打散左嘅滑蛋撈左入烏冬入邊,食落去更加滑溜😭❤️勁正玉子燒都整得幾好,好滑,蛋味好香甜😛另外有特別嘅柚子味汽水揀,幾好味,一啲都唔伏😼✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 麦玉子 (觀塘)
📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)地面低層一田超市
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

玉子燒都整得幾好,好滑,蛋味好香甜😛

另外有特別嘅柚子味汽水揀,幾好味,一啲都唔伏😼

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 滑蛋烏冬
2020-04-17 771 浏览
今日係觀塘幫朋友整d野,完成之後就落左黎醫肚😆😆😆本身想外賣返去朋友屋企食,但見到咁岩有位就決定即場食,玉子燒要趁熱食先最正架嘛xppp單係玉子燒都經已有成七款口味既選擇!!!我考慮左一輪就決定要份“櫻花蝦玉子燒”HKd$59加配人氣No.3既“套餐G(吉列豬排)”HKd$28~~朋友就單點左一份人氣No.2既“玉子燒.咖哩牛肉燒肉汁麥飯”HKd$68🤤🤤落好order就先俾錢拎票,隔左一陣就可以拎食物坐低開餐😆😆試左少少朋友個咖喱牛肉同原味玉子燒,味道都ok啵!咖喱汁加入左黑胡椒,所以有咖哩香之餘亦都帶有少少微辣,配埋帶有微甜既玉子燒一齊食係意外地合拍~~加配既吉列豬排點上帶酸既醬汁食落開胃!!玉子燒食得多, 但大多數都係食芝士、明太或者鰻魚口味,第一次食櫻花蝦口味~~蛋香中滲出櫻花蝦獨有既鮮味,豐富左整個味道既層次感,幾有驚喜!!而配上既米飯加上燕麥米,提升左五穀麥香之外,更令米飯多一重咬口呢 :)最後配搭一口清香既茉莉花茶,格外舒暢✔✔
今日係觀塘幫朋友整d野,完成之後就落左黎醫肚😆😆😆

單係玉子燒都經已有成七款口味既選擇!!!

試左少少朋友個咖喱牛肉同原味玉子燒,味道都ok啵!

加配既吉列豬排點上帶酸既醬汁食落開胃!!

最後配搭一口清香既茉莉花茶,格外舒暢✔✔
午餐
2020-04-13 121 浏览
今日返工去邊度食lunch好呢同同事去咗APM行一陣發現左入邊有一間叫乜玉子嘅餐廳見到佢嘅玉子十分吸引。我選擇咗芝士粟米玉子另外再加錢叫了炸雞套餐套餐包埋一個飯及麵豉湯。炸雞配麻醬十分吸引😋😋粟米芝士玉子-粟米及芝士嘅份量啱啱好😋仲會拉斯添👍櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬-個烏冬底真係十分讚很煙銀彈牙👍👍日式叉燒再配埋櫻花蝦味到鮮味👍叉燒份量多,肉質好味不會乾😋配埋濃濃嘅豬骨湯👍鹽味汽水及柚子味汽水🥰
炸雞配麻醬十分吸引😋😋
粟米芝士玉子-粟米及芝士嘅份量啱啱好😋仲會拉斯添👍