2019-02-04
好耐無食過馬拉菜喇!今日去開奧海城行街,見附近有間馬拉餐廳,一於去試下!穿過商場,行6-7分鐘路程,大街小巷食肆林立。離遠見到麥金個大招牌,好新式,內裡裝潢新穎,光猛舒適,亦不失傳統風貌。難怪既有一家大細前來幫襯,又能吸引年輕食客。星期六晚上,餐廳客似雲來。餐廳有好多主打菜式:肉骨茶湯底內添任飲、沙嗲串燒香口入味、喇沙麵遠近馳名、咖央多士香脆餡多⋯⋯ 今日叫左咖央多士、馬拉沙嗲串燒、檳城福建蝦麵及娘惹咖哩雞撈麵。多士好滋味!大量咖央醬,由第一啖食到最後個啖都充滿住咖央味!好正!麵包好脆,一定要襯熱食!$20有4大塊!呢個價錢同味道邊度搵!朝早齋買份多士當早餐食都抵!串燒有牛、豬、雞三款味道,第一次食梗係叫晒三款。三款入面,豬較突出,肥瘦適中,比牛、雞還要滑。配上沙嗲醬一齊食好香,甜度好啱我口味。$40/3串,$75/半打,好抵食!下次要食半打豬肉先得!蝦麵都唔錯,淡淡蝦湯味道鮮甜,襯埋粗麵幾夾。有豆卜、魚蛋、蝦、蛋,配埋炸蒜,香味十足。咖哩雞撈麵同蝦麵都用同一款麵,咖哩味帶點辣,撈一撈先食,辣味會均勻啲。雞肉大大件,有4-5件左右,薯仔粒粒厚切,好有口感。叫咗杯白咖啡飲,好香滑!平時比
叫咗杯白咖啡飲,好香滑!平時比較少飲咖啡嘅我,有時會覺得一般嘅咖啡苦澀,但呢杯真係飲過翻尋味!餐牌仲有多款飲品選擇,美祿恐龍、檸檬薏米水、冬瓜龍眼茶等等,款款都想飲!