2019-02-02 55 浏览
大角咀搵食,食馬拉肉骨茶,愛肉骨茶,但怕很重藥材味的那種,偏愛蒜頭胡椒肉骨茶,但都試下。甫進店見到門口寫著明爐大滲,惠顧肉骨茶無限添飲,已經好吸引。在馬拉新加坡就是無限添飲啊!推門進店,是有特色的裝修,不是茶餐廳格局很多特色菜單的相片牆,雖然是光管作燈光,但是特色吊扇,桌椅也沒有密卙卙(質質)背貼背的,人們也沒有大聲叫嚷,店內算寧靜,坐著坐著,那種燈光和氣氛,恍如自己去了似曾相識的新加坡或是馬拉的小店。餐牌有馬拉大愛桔仔水,好耐冇飲了,一定要點。仲有薏米水,馬來亞拉茶等。小食有當地最愛的魷魚蕹菜,沙嗲串燒等熟悉菜式,還有很多以前未知的菜式,始終以前人在馬拉吃大排檔,叫來叫去都係嗰幾味,又冇乜圖,不似現在有圖有名,很多都想試,但一家三口食唔到幾多,叫自己最想吃的滿足下。餐牌的麵全部都好吸引,小食都好多種,飲品都有幾款想飲,肉骨茶都好多種選擇,奈何胃得一個,咪哂野,應該食幾多叫幾多。最多下次再食。點菜紙自己寫,可以改麵底,店員較忙,但出錯單都會幫你盡快改。點了娘惹叻沙,亞蔘叻沙(圖片所限,請參閱其他食評餐牌),豬手肉骨茶,咖央多,桔仔水,馬來亞拉茶。豬手肉骨茶,小碗及骨碗都係新加坡風格,味

豬手肉骨茶,小碗及骨碗都係新加坡風格,味道也似新加波的蒜頭胡椒口味。$33都可以添飲。誤以為香港鋪租貴,只限大滲無限添飲,後來才知所有肉骨茶都可以添飲呢!下次再來要添飲!

桔仔話梅水, 精緻的小匙,味道標準馬拉味,仲好大杯!

娘惹叻沙,最愛的椰奶叻沙,仲好多配料,幾隻蝦及蜆,材料十足,但是覺得點解咁多生洋蔥青瓜,馬拉冇的,但加咗覺得係更有心意更足料,更有營養,欣賞背後不計成本但追求101分的誠意。

亞蔘叻沙,都係當地風味,仲有馬拉蝦糕醬自己調味,想食幾多加幾多。

咖央多,大大份,脆卜卜,隻碟都好靚,只係$20。

仲有熟悉的黑醬油,搞到好想食新加坡海南雞飯。應該荳芽雞是新加坡海南雞。
這裡的裝潢食物風格都是新加坡味道,但無當地咁重味,味道較輕盈,湯底也沒有那麼濃稠,感覺卻是更健康,價錢也很合理,看得到那種追求原味而不計成本的認真誠意,好的店要多加推廣,繼續做好! 很久沒去馬拉新加坡的,真的要來回味!
希望下次仲有無限添飲!
2019-01-26