2019-02-03
位於大角咀大全街的麥金.麥金馬拉特色茶啡室,係一間主打馬來西亞特色菜的咖啡茶室,內裏裝修富有特色,感覺好有地道風味!七點幾黎到,店內已經擠滿客人餐廳主打特色椰漿飯、喇沙麵、肉骨茶等等娘惹風味菜馬來亞拉茶拉茶選用馬來西亞本土的茶葉和黑白奶,同時,加入少許肉桂粉沖調,令茶味香濃中帶點香料的甜香。茶與奶混合後,通過「拉」,將奶、調料、茶融合在一起,調出濃郁風味的拉茶!奶味方面比較突出羅漢果菊花茶甜味除咗來自羅漢果,仲有蜜糖,帶有陣陣菊花香檳城香炸滷肉卷香脆腐皮裏面包着芋頭、豬肉碎、蔥花等等材料,外脆內軟,味道鹹香之餘仲充滿口感,好好味啊!娘惹喇沙麵喇沙湯底充滿椰奶香,味道濃郁且帶有甜味,辣度適中,油麵充分吸收晒湯底嘅精華!有豆卜、雞蛋、鮮蝦、魚片、蜆肉等等豐富材料,全部都好新鮮!娘惹咖喱雞配椰漿飯綠色嘅椰漿飯賣相好搶眼,飯身粒粒分明,食落帶有椰汁香!娘惹咖喱雞辣度唔高,雞肉都幾腍身,味道唔錯!旁邊仲有炆得軟腍的薯仔,大滿足哦,好飽肚!咖央多士最後叫咗個咖央多士當係甜品,小妹都係第一次食呢樣野!多士烘得酥脆,內裡塗了薄薄的一層咖央醬,所以感覺唔會太膩,咖央質感似吉士醬,微甜甜的且帶有斑蘭香,好
餐廳主打特色椰漿飯、喇沙麵、肉骨茶等等娘惹風味菜
馬來亞拉茶
羅漢果菊花茶
甜味除咗來自羅漢果,仲有蜜糖,帶有陣陣菊花香
檳城香炸滷肉卷
娘惹喇沙麵
娘惹咖喱雞配椰漿飯
咖央多士
最後叫咗個咖央多士當係甜品,小妹都係第一次食呢樣野!多士烘得酥脆,內裡塗了薄薄的一層咖央醬,所以感覺唔會太膩,咖央質感似吉士醬,微甜甜的且帶有斑蘭香,好味道