2019-01-28 377 浏览
对上𠮶次去沙巴已经系五年前嘅事, 尤其记得 当地嘅菜式除咗华人开嘅中菜海鲜馆,就数当地嘅菜式颇得我心, 而且价钱吸引。今日同家人出去食饭,就选择咗了呢间马拉菜馆, 贪佢够平同埋出面可以泊车。餐厅入面唔系好大,但几有特色, 部份饭𩠌用的系马来西亚拼音。因为近排枕住翻发感冒,所以就冇叫肉骨茶, 因为比较燥热, 都比较可惜,因为佢的肉骨茶 可以添饮。我叫咗个怡保鸡丝河粉,同阿囡share食,老公叫娘惹喇沙,工人姐姐叫咗塔拉炸鸡椰浆饭。 再叫咗我最钟意食嘅咖央多士,马来西亚沙嗲—牛, 秘酱生菜。个椰浆饭姐姐话同印尼菜式好似, 个饭好丰富, 一碟好似包罗万有,半只熟鸡蛋,香脆花生,咖哩薯仔, 干鱼仔, 炸鸡肉同青瓜片。 有试过炸鸡,外酥内嫩,颇美味。娘惹喇沙有虾,鱼片,蚬,蛋,豆卜, 汤底有香浓嘅椰奶味。鸡丝汤河, 汤底清甜, 分量多,仲有两只玻璃虾。咖央多士, 20蚊都算抵,咖央酱有层次,有椰香味,斑兰味及牛油味,但涂得唔够均匀,有一块唔系好食到酱马来西亚沙嗲牛串,牛肉唔系好大块但肉质嫩滑,配上秘制沙嗲酱,好惹味。整体来说性价比高,而且一个人黎食或一群人来食都好易叫𩠌。

塔拉炸鸡椰浆饭

娘惹喇沙

娘惹喇沙有虾,鱼片,蚬,蛋,豆卜, 汤底有香浓嘅椰奶味。

鸡丝汤河

鸡丝汤河, 汤底清甜, 分量多,仲有两只玻璃虾。

咖央多士

玻璃生菜

沙嗲串烧

整体来说性价比高,而且一个人黎食或一群人来食都好易叫𩠌。
娘惹喇沙
咖央多士