2020-06-17 83 浏览
好耐冇食燒味飯啦~見到間鋪頭新新地,又靚靚既外表,吸引左我入黎食個飯😬估唔到有意外收穫!!!!兩個人,一人叫左一個飯!一個係食神叉燒,一個叫左鹽香雞!兩個都配大大碗飯,應該大男人都食到飽飽!仲要$50幾蚊咋!可以揀野飲或者湯,佢既湯吾似味精湯,勁多湯料!👍👍👍👍食神叉燒飯係意想不到既,因為會怕佢啲肉吾係半肥瘦就會乾!但....一啲都吾會!半肥瘦當然好食啦!但淨瘦肉都好食🤣🤣呢個真係估佢吾到!!!!另一個鹽香雞就第一次食既,都吾知咩叫鹽香雞!吾理知吾知佢係咩啦!啲肉滑溜溜,吾會鞋颯颯!有啲鹹香鹹香既味道,都幾特別!我都聽到幾多人叫佢黎食,我先跟風叫🤣又跟得幾好!真心!我一定會再黎食,個店員好nice!吾會西口西面!我真係會再黎食!😌😌😌
兩個人,一人叫左一個飯!

一個係食神叉燒,一個叫左鹽香雞!

2020-06-17 84 浏览
Lunch time 落左元朗同媽媽食下野,佢見到呢間有滷鴨,而佢又想試,所以就食呢間啦~~~兩個人食左1. 食神叉燒2. 滷家鴨3. 青瓜4. 雲耳1. 佢既飯同叉燒一齊食好好食,粒粒飯都有叉燒個汁🤤🤤🤤🤤好正!佢既叉燒就要算吾係半肥瘦既果啲都吾會好鞋!!一啲都吾會鞋!好入味,好香!😬😬2. 呢個鴨我好少係其他燒味店食到,不得了啊呢個,加上佢既汁,酸甜酸甜!食到我停吾到口🤪明明我係叫叉燒飯😛食哂啲鴨😋不過勝在佢大份,所以我食左好多件,啊媽都仲有得食!小食叫左兩個,青瓜同雲耳,兩個都係酸辣酸辣甘,食食下個青瓜原來都幾辣,但都停吾到口😋個汁整得好‘野’味,食到差啲想飲埋個汁hahaha埋單都係143,物超所值!50幾蚊一個飯,吾可以話好抵,但係加上甘既質素又吾同講法!好味😋寫寫下想聽日又去食😩😭
兩個人食左
1. 食神叉燒
2. 滷家鴨
3. 青瓜
4. 雲耳

埋單都係143,物超所值!
2020-06-16 59 浏览
這晚跟朋友在元朗行街,想食個便飯醫肚,餓底想起鹵家的叉燒好好味,就自信滿滿地帶朋友來。老火湯,老黃瓜煲豬骨,絕無味精,是媽媽的味道,碗碗都有骨有肉,飲得朋友好happy。蜜汁叉燒王朋友跟餓底一樣愛吃叉燒但不愛吃肥叉,瘦叉又容易好鞋(難服侍😂),鹵家的叉燒就不同了,肥瘦適中,肉質鬆化無比,少少燶邊提升甜味,腌尖人士都搞得掂,叉燒王當之無愧!朋友說下次都要帶朋友來威下,哈哈!蒜汁豬頸肉這是店員推介的,他說蒜汁很特別。初初見到豬頸肉以為是燒的,等到上枱時才發現是類似蒜泥白肉的做法,豬頸肉烚熟切片,再淋上特製蒜汁,這蒜汁甜甜地,蒜味跟甜味平分秋色,就如店員所說,好特別!怕食到飯氣攻心,這餐配了米線,湯底清清地非常不錯,推薦比唔嗅米氣的朋友!

蜜汁叉燒王

蒜汁豬頸肉

來到元朗梗係要試一試地道小食啦。 呢間鹵家小店主打燒味小菜,我最鍾意食叉燒, 晚餐時段70零蚊,下午茶仲低食30~40蚊,性價比好高。 地方雖然唔大,大約有20個位左右,坐得都算ok舒服啦。 入到去需要量體溫,同有洗手液提供。服務態度都唔錯,老闆娘同食客都有交洗, 有人情味既小店。蜜汁叉燒王 小菜套餐 $78跟餐一碗飯 & 一碗湯。是日靚湯係冬瓜木棉花赤小豆煲豬骨,果然正真材實料,好足料,食得出係新鮮豬骨。我至愛叉燒,燒得好香,肥瘦適中,仲有少少燶邊,燒到外面脆脆的,裏面保留肉汁,值得一試。梅子脆燒鴨 小菜套餐 $68燒鴨皮有光澤,有少少脆口, 一啲鴨騷味都食,髀肉嫩滑有肉汁。梅子醬酸甜清新,梅味香,同燒鴨好夾。脆皮炸乳鴿 $58即叫即燒,來到係燒到紅卜卜熱辣辣,新鮮冇騷味,肉質嫩滑非常juicy,絕對值得一試。

蜜汁叉燒王 小菜套餐 $78

梅子脆燒鴨 小菜套餐 $68

脆皮炸乳鴿 $58

2020-06-14 311 浏览
食神叉燒飯 ($56)• 極力推薦✨太陽蛋、蜜汁叉燒以及舖在白飯下的醬汁都搭配得恰到好處。• 太陽蛋白底面帶有微微焦香,蛋黃保持水凝狀態,撈飯一流!• 蜜汁叉燒厚薄、肥瘦均勻,没有一層油脂但卻非常香軟同時帶點爽口而且充滿肉汁,表面仍帶點焦香,十分香口滋味。梅子脆燒鵝 ($67)• 鵝肉多汁,鵝皮保留原有的油香,即使不用醮上醬汁都能品嘗到當中美味。• 鵝皮油脂適中,不會感到太過油膩,同樣配飯一流,如果再香脆一點會更加滋味。薑汁松花 ($30)• 一道以薑片和薑汁去搭配皮蛋的組合,薑味不算突出亦未能跟皮蛋協調,有點格格不入。• 皮蛋質感鬆散,一夾便分成碎片,而且有一兩件還帶點石灰味,有失水準。鴛鴦雙併煎餃 ($45)• 韭菜鮮肉煎餃 + 香芹木耳鮮肉煎餃• 整體來說餃子的餡料都十分飽滿豐富,皮的部分煎得均勻香脆,但是略為厚了一點。霸王花南北杏煲豬骨• 有住家老火湯的味道,湯和材料的份量同樣充足!是取代其他餐飲的好選擇。
食神叉燒飯
食神叉燒飯 ($56)

• 太陽蛋白底面帶有微微焦香,蛋黃保持水凝狀態,撈飯一流!

梅子脆燒鵝

梅子脆燒鵝 ($67)

薑汁松花

薑汁松花 ($30)

鴛鴦雙併煎餃

鴛鴦雙併煎餃 ($45)

• 韭菜鮮肉煎餃 + 香芹木耳鮮肉煎餃

霸王花南北杏煲豬骨

霸王花南北杏煲豬骨

梅子脆燒鵝
2020-06-13 54 浏览
元朗真係一個美食天堂 成日見滷家門口排晒長龍 今日終於有機會試吓😋.晚市佢有套餐 老闆不斷推介叫我地試吓自家製蜜汁叉燒王套餐 自家製蜜汁真係名不虛傳 惹味又香甜🥰🥰.朋友就叫咗個蒜汁豬頸肉 其實開頭都有啲怕食蒜汁嘅食完個口會好臭🙊🙊.但佢哋嘅味道又剛剛好 而且豬頸肉仲好爽口彈牙😎.加多咗個小食 酒仙醉雞卷 我不嬲都好鍾意食醉雞 咁見佢前嗰兩道菜嘅醬汁都咁特別 最低都應該唔會令我失望掛🙈.醉雞味香濃入味 😜😜 不過呢 食呢三道菜我諗個次序要先食醉雞再食豬頸肉同叉燒 始終豬頸肉同叉燒嘅味道都比較濃🙈.套餐仲會送無味精例湯 嗰晚嘅例湯係 佛手瓜栗子 南北杏甘筍豬骨湯 👍 老闆話潤燥止咳 增強體質 啱晒依排飲喎😂😂.晚餐來講其實我覺得呢度都好豐富 如果大家都會去元朗覓食 不妨都試吓啦❤️🍚🍚.地址:元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
但佢哋嘅味道又剛剛好 而且豬頸肉仲好爽口彈牙😎.
地址:元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
2020-06-13 56 浏览
今日有幸經過呢間小店,意外地食到令人難忘嘅燒味,不得不分享一下。酒仙醉雞卷,賣相吸引,酒香四溢,入口清涼啖啖肉,齒頰留香,夏天吃最適合不過😍梅子脆燒鴨飯,色澤紅潤,肉質肥而不膩,品質屬於中上但唔算好驚喜。皇牌鴛鴦飯,即係雙拼飯,今次揀左油雞拼叉燒。油雞香氣撲鼻,雞肉細膩嫩滑。叉燒肥瘦適中,外脆里嫩而且有汁,入口充滿燒烤香氣🤤無論是食飯抑或是飲酒,都係上上之選。每個飯餐仲送一杯飲品或者一碗足料靚湯。呢間小店好用心好出色👍🏻有呢個美味程度黎講係好便宜,食到咁滿足都只係160蚊,極度推薦叉燒同醉雞卷。餐廳地點相對上少少隔涉,元朗人就應該唔難搵,如果其他區人士過黎可能就要花多少少時間搵一搵,但絕對值得。

每個飯餐仲送一杯飲品或者一碗足料靚湯。

2020-06-12 49 浏览
今日放假出左元朗陪個朋友去處理D野,佢帶左我去呢間餐廳食,話一定要試下!第一次食當然試D招牌菜式,所以我地叫左個午市menu上強烈推薦既叉燒燒鵝飯,跟菜心同老火湯,另外單點左個酒仙醉雞卷同涼伴雲耳~今日嘅湯係霸王花南北杏煲豬骨,清熱潤肺,真材實料無味精,好有媽媽的味道👍叉燒燒鵝既色澤好靚仔!叉燒側邊燒得好焦香,肥瘦適中,份量仲好多~燒鵝既皮好香脆,肉質實淨~菜心煮得好嫰綠👍 食咁多肉配返啲菜感覺厄下自己好似健康啲😅酒仙醉雞卷賣相好精緻好花心思,酒味幾重但好香,啲雞舊舊都好滑👍👍👍涼拌雲耳好清爽,今日下晝成三十幾度熱到不得了,要嚟做開胃菜非常合適👍食完覺得好驚喜!水準真係非常唔錯👍👍食嘅途中係咁聽到老闆娘同啲熟客仔傾計,咁用心既製作值得支持👏👏

叉燒燒鵝

燒鵝既皮好香脆,肉質實淨~

菜心煮得好嫰綠👍 食咁多肉配返啲菜感覺厄下自己好似健康啲😅

• 蜜汁叉燒皇套餐
  • 蜜汁叉燒王
  • 老火湯
2020-06-12 37 浏览
🐤-呢間鹵家喺元朗都好出名,而且係黃店💛佢嘅醉雞都好入味,不過就好細件,叉燒都好香,但我比較推薦佢嘅梅子脆燒鴨,因為個皮脆,好有梅子香之餘,仲充滿油分!😍不過略嫌偏咸咗少少!但絕對可以再食!😗仲要好感動嘅係:見到隔離枱個呀叔係黃㗎!你知上咗年紀嘅呀叔通常都⋯⋯⋯🤫
🐤

呢間鹵家喺元朗都好出名,而且係黃店💛
佢嘅醉雞都好入味,不過就好細件,
叉燒都好香,但我比較推薦佢嘅梅子脆燒鴨,
因為個皮脆,好有梅子香之餘,仲充滿油分!😍
不過略嫌偏咸咗少少!但絕對可以再食!😗
仲要好感動嘅係:見到隔離枱個呀叔係黃㗎!
你知上咗年紀嘅呀叔通常都⋯⋯⋯🤫
2020-06-11 47 浏览
去探朋友,住在元朗的朋友介紹我去食鹵家,說他們的叉燒在元朗好出名,廚師又曾在五星級酒店工作,好值得探店。紅色招牌,餐廳不大很有私房菜的感覺。難得來到,想試多少少食物,所以叫了雙併:食神叉燒及鹽焗雞。出品好精緻,叉燒小巧斯文,更有利於醬汁吸收均勻。叉燒厚切有光澤,更能體會他有質感的嫩,而且濕潤豐盈好有肉汁,肥瘦均勻,每一口都好有食神,朋友冇介紹錯。我坐近收銀處的位置,聽到好多人專程來叫叉燒外賣,而堂食的顧客大部份都是食叉燒。鹽焗雞好香而且雞肉嫩滑,不會誇張地鹽,煮到恰到好處。又叉燒又雞,叫了一個話梅涼瓜片中和一下,原來這個也是招牌菜。涼瓜即是苦瓜,不過用了話梅浸泡,帶點話梅的酸香,好開胃。而苦瓜片變得爽脆,充滿水份的濕潤,去除了苦味反而是帶點回甘的滋味!凍凍地當前菜食一流,也很適合現在夏天吃。整間餐廳很有家庭式經營的感覺,附送的禮湯是很入味的老火湯,飲完不會口渴相信沒有落味精,材料充足有霸王花排骨等等,飲完又難得的滋補。我食飯食得慢,隔離枱轉了三個人我才食完,剛好全部都是叫叉燒及老火湯呢,睇來我冇叫錯!

鹽焗雞好香而且雞肉嫩滑,不會誇張地鹽,煮到恰到好處。

• 老火湯
2020-06-08 35 浏览
鹵家係一間家庭式經營嘅餐廳,鹵爸即係店主曾經係五星級酒店同名人飯堂做過主廚,食物質素有一定保證😋我最期待當然係必點嘅叉燒啦🤤🤤◾️食神叉燒飯 $56 叉燒飯午餐會一碗咁上,飯面鋪上一排7-8件色澤均勻嘅厚切燶邊叉燒🤤叉燒睇上去雖然瘦肉為主,但食落肉質軟腍完全唔會乾柴結實,外層微甜帶點焦香味,高汁高汁🤩另外仲配埋隻流心荷包蛋!!係元朗就食到黯然銷魂叉燒飯,平民化嘅五星級美味😋◾️梅子脆燒鵝 $72燒鵝冇羶味,外皮脆又有光澤,肉質嫩滑又充滿鵝香味,肥瘦均稱,仲俾左燒鵝髀我🤩淡淡肉,梅子醬甜酸清新有解膩作用,同燒鵝勁夾!◾️薑汁松花 $30松花即係皮蛋,仲要流心架😗配上酸薑,作為開胃小菜非常不錯

◾️食神叉燒飯 $56

◾️梅子脆燒鵝 $72

◾️薑汁松花 $30
松花即係皮蛋,仲要流心架😗配上酸薑,作為開胃小菜非常不錯
  • 食神叉燒飯
難得一見既鹵味小店~ 平日去大排檔食鹵味就多,前幾日經過見到依間專門賣鹵味既餐廳小店就去試下,食到勁好味當然要再食啦! 經典既鹵味一應俱存,而且由係五星級酒店老師傅主理既。 開餐前飲碗是日靚湯,佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯,依然用料十足,無味精,完全好似屋企自家湯咁正。 同朋友得兩個人,就叫咗上次覺得好好味!蜜汁叉燒王、燻蹄併海哲同拍蒜青瓜。叉燒肥瘦適中,今次叫左配米粉,仲將D汁溝埋米粉到,風味一流。新試嘅個燻蹄皮爽肉嫩,而且切到個厚薄啱啱好。個青瓜惹味得黎都唔會話好辣,十分啱食。 咁樣一餐埋單訂落,人均都唔洗100,簡直係超抵。梗係會再有下一次啦!
難得一見既鹵味小店~

經典既鹵味一應俱存,而且由係五星級酒店老師傅主理既。

2020-06-06 51 浏览
食日式台式西式餐廳食得多,想搵下港式味道,黎到呢間鹵家,食到地道既燒味晚市套餐有多款選擇,今次試左有手指公推介既小菜,一份套餐配埋白飯加老火湯或飲品,岩哂鐘意食住家飯但平時屋企又唔得閒煲湯既人✅是日靚湯:老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯呢個靚湯有家的味道,係平時媽咪會煲既湯,除左見到湯渣足料之外,飲到淡湯係冇落任何味精,但已經夠清甜,仲有寫埋功效,夠哂有心✅蜜汁叉燒皇有燶邊既叉燒夠香脆,份量多,叉燒有啲比較瘦有部分係半肥瘦,咬落夠稔身,而配埋甜鼓油撈飯一流✅香蔥煲仔豉油雞一上枱既時候仲聽日滋滋聲,夠哂熱辣辣,雞肉肉質嫩滑,下層鋪滿小小既薯粒同香蔥,雞肉都夠份味,鼓油汁同叉燒應該係同一個汁,份量都好多好岩送飯✅雞絲粉皮個人好鐘意呢個雞絲粉皮,雞絲既肉質唔霉,最值得讀既係佢既粉皮吾會係好稔易斷個種,比較闊身而有薯粉既煙韌感👍🏾💡呢度既店員服務態度有禮貌,送餐快捷,黎開元朗可以一試評分:🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔴(7.5/10)

✅是日靚湯:老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯

✅蜜汁叉燒皇

✅香蔥煲仔豉油雞

✅雞絲粉皮

💡呢度既店員服務態度有禮貌,送餐快捷,黎開元朗可以一試

評分:🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔴(7.5/10)
2020-06-05
  • 蜜汁叉燒皇
2020-06-04 34 浏览
最近常常入元朗,朋友介紹,試了這間鹵家,2:00時段,還座滿了人,應該不錯吧。我點了一個午市套餐,食神叉燒飯,賣相非常吸引,先描述下叉燒,半肥瘦,叉燒的邊邊燶燶地,呈現玫瑰紅色,叉燒蜜汁超多,好香濃,叉燒肉質鬆軟彈牙,再添加一隻太陽蛋,蛋汁撈飯來吃,改為食神叉燒飯,名不虛傳!!再推薦老火湯,+$8,絕無添加味精,湯料十足,牛蒡粟米蘿蔔栗子老火湯,有家的味道再加$18,配飽汁雞腳,雞腳入味爽口,不錯的小食選擇。

再加$18,配飽汁雞腳,雞腳入味爽口,不錯的小食選擇。
午餐
2020-06-03 135 浏览
成日都話食飽先有氣力,香港咁既時勢更加要加油💪🏼同屋企人出街食消費下。元朗鹵家勝在係元朗鬧市,食物又好食~當晚仲同其他食客一齊睇新聞,好有氣氛。同屋企人幫襯佢晚市,大份夾抵食,淨係住家老火湯都料好足!梅子脆燒鴨$68皮脆而有梅子醬唔會油膩,肉亦唔會柴,夠嫩口。香蔥煲仔豉油雞$73成個煲咁出夠曬火喉,豉油雞好入味,又唔會老,食到屋企人唔停口。京蔥金錢肚$40少少辣,同金錢肚好夾,有開胃作用,金錢肚都處理得夠爽口,口感唔錯!
香蔥煲仔豉油雞

同屋企人幫襯佢晚市,大份夾抵食,淨係住家老火湯都料好足!
梅子脆燒鴨

梅子脆燒鴨$68
皮脆而有梅子醬唔會油膩,肉亦唔會柴,夠嫩口。
住家老火湯

香蔥煲仔豉油雞$73