招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面议)
2024-12-19 561 浏览
上次到荔枝角訂了一間特色日式居酒屋🏮: 鵜舞 其中新出了冬日鍋物及蟹料理好吸引北海道濃厚雪人牛乳鍋濃厚湯底以北海道牛乳、牛油、野菜、昆布高湯秘製,搭配鮮美三文魚,加上可愛雪人造型,用上日本大根堆砌而成的雪人帽子點綴著紅蘿蔔蓉,增添趣味大根芝士西京燒創意最新推出的一口「大根芝士西京燒 」,小巧精緻,黃金芝士搭配日本大根、山葵、柚子果醬,清脆的口感與芝士的濃郁形成鮮明對比呢和風新地 這道甜點融合了日本🇯🇵經典風味,濃厚的東瀛魅力。長崎蛋糕搭配甜美的紅豆、柔軟的白玉丸子和清香的綠茶麻糬,為每一口帶來豐富的層次感。
上次到荔枝角訂了一間特色日式居酒屋🏮: 鵜舞
其中新出了冬日鍋物及蟹料理好吸引

和風新地

適逢冬季,最啱食暖笠笠嘅冬日鍋物🥰 鵜舞最近推出一系列冬日菜單,提供多款鍋物及蟹料理等菜式,別具福岡特色✨❀ 三文魚雪人牛乳鍋 🐟超級可愛嘅雪人牛乳鍋❤️ 雪人以蘿蔔蓉堆砌而成,擺咗好耐都無溶😚 湯底以北海道牛乳、牛油、野菜及昆布高湯熬煮而成,味道清香鮮甜,搭配三文魚及蔬菜,鮮味十足❀ 宮城水芹雞肉鍋 🐥依款冬日鍋物選用德島阿波酢橘雞入饌✨ 配以水芹、牛蒡、白葱及豆腐,湯頭暖胃清新,突顯食材嘅自然風味❀ 蟹膏味噌蔬菜條 🥒蟹膏味噌入口濃郁鮮香,配搭爽脆嘅蔬菜條平衡味道☺️❀ 博多明太子玉子燒 🍳玉子燒質感軟滑,入面包住明太子醬,鹹香惹味❀ 松葉蟹肉帶子卷 🦀卷物入面夾滿蟹肉及青瓜絲,加上帶子及三文魚籽作點綴,口感好豐富呢👅❀ 豚肉生菜卷 | 豚肉芫茜卷 🐷限量供應✨ 以軟嫩多汁嘅鹿兒島豚肉,分別包裹著新鮮生菜及芫荽~經過爐端燒嘅烹調方式,逼出豚肉油分,加埋爽脆清新嘅蔬菜,食落更有層次感,亦平衡豚肉嘅油脂感🥰❀ 徳島產阿波尾雞雞翼 🐣以炭火燒香原隻雞翼,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,不愧係餐廳名物😍❀ 鹿兒島炙燒和牛釜飯  🐮釜飯上面鋪滿鹿兒島和牛,入口油脂豐腴,肉香濃厚,結合米飯、鰹魚湯汁及

❀ 三文魚雪人牛乳鍋 🐟

❀ 宮城水芹雞肉鍋 🐥

❀ 蟹膏味噌蔬菜條 🥒
蟹膏味噌入口濃郁鮮香,配搭爽脆嘅蔬菜條平衡味道☺️

❀ 博多明太子玉子燒 🍳
玉子燒質感軟滑,入面包住明太子醬,鹹香惹味

❀ 松葉蟹肉帶子卷 🦀

❀ 豚肉生菜卷 | 豚肉芫茜卷 🐷

❀ 徳島產阿波尾雞雞翼 🐣

❀ 鹿兒島炙燒和牛釜飯  🐮
釜飯上面鋪滿鹿兒島和牛,入口油脂豐腴,肉香濃厚,結合米飯、鰹魚湯汁及生蛋黃食,啖啖滋味😚

❀ 抹茶布甸 🍵
抹茶味濃郁甘香,口感滑溜,整體唔會太甜
聖誕唔想食西餐的話 可以去日式居酒屋(^-^*)ノ呢間似結合串燒店x拉麵店x壽司店嘅多功能居酒屋𝒎𝒆𝒏𝒖多元化 特別適合二人約會/小型聚會~✿ 鍋物|北海道濃厚雪人牛乳鍋蘿蔔蓉化身可愛小雪人(*´∀`*)慢慢溶化好治癒湯底以北海道牛乳 牛油 蔬菜煮成 唔厚重唔油膩非常暖胃 仲有三文魚片 食落更鮮甜.✿ 釜飯|鹿兒島灸燒和牛 配 鵪鶉蛋和牛好軟嫩 表面帶點焦香 肉身帶脂油香 少有地配上鵪鶉蛋黃 撈埋啲飯更豐富更香滑.✿ 串燒|豚肉生菜卷 // 豚肉芫茜卷 // 阿波尾燒雞翼喜歡豚肉卷!卷住滿滿蔬菜 飽滿又充滿肉汁´∀`燒雞全翼都好味 外脆內嫩 調味亦好惹味

聖誕唔想食西餐的話 可以去日式居酒屋(^-^*)ノ
呢間似結合串燒店x拉麵店x壽司店嘅多功能居酒屋
𝒎𝒆𝒏𝒖多元化 特別適合二人約會/小型聚會~

✿ 鍋物|北海道濃厚雪人牛乳鍋

✿ 串燒|豚肉生菜卷 // 豚肉芫茜卷 // 阿波尾燒雞翼
喜歡豚肉卷!卷住滿滿蔬菜 飽滿又充滿肉汁´∀`
燒雞全翼都好味 外脆內嫩 調味亦好惹味

2024-12-15 475 浏览
近來吃了不少秋冬菜大多是中菜!其實日本菜也是一個十分好的選擇,這天便跟好友來品嚐一場充滿冬日滋味的日式午餐。餐廳選了UMAI鵜舞最愛來這兒開餐因為由東涌出來真的非常方便,當然好的食物質素也是喜歡的原因。冬天就是有食慾所以點上了一檯美食來分享!有串燒、天婦羅、鍋物及定食真的豐富到不行。鹿兒島鰻魚天婦羅$128!從來對鰻魚沒有抵抗力的我對這客鰻魚天婦羅非常期待!天婦羅脆漿輕薄如絲內裏的鰻魚軟滑叉鮮香,加點山椒粉和Wasabi一起品嚐味道更具層次。徳島產阿波尾雞雞翼$42/隻!這兒用炭燒的方法來炮製自然是香氣撲鼻,雞皮燒得很香口內裏的雞肉亦充滿彈性,簡單的鹽燒已經能吃盡了阿波尾雞的鮮味。北海道濃厚雪人牛乳鍋$188!是道充滿雪地意境的菜式,這賣相非常好打卡好吸睛。以蘿蔔蓉和明太子製作而成的雪人非常可愛,沉浸於雪白的北海道牛乳湯中,再配上鮮嫩的三文魚片及大量香甜野菜,這個鍋非常健康而且還很暖身最適合冬天享用,不過每日只限量五份記得要提前預訂啊。阿波尾雞天婦羅定食$188!超豐富的定食內包括有白飯、麵豉湯、漬菜、日式蒸蛋及前菜,份量超足胃口少的朋友記得要跟朋友分享。漬物中有我最喜歡的牛蒡,咬口十

漬物中有我最喜歡的牛蒡,咬口十足味道香濃真的百吃不厭,另外前菜還有泡菜大豆芽用來配白飯吃也相當美味。

味噌湯絕對是日本菜不能缺少的一環!這兒的味噌湯不會過鹹喝下去非常舒服,最重要是不會口渴我可以放心飲用。
日式蒸蛋弄得非常光滑吃下亦滑溜勝雪,內裏有香菇、銀杏、蟹柳及日式魚蛋等材料非常豐富。
來到主角阿波尾味雞天婦羅!一客內有四大件可以過足口癮,天婦羅皮炸得香脆而且一點也不油膩,內裏彈性滿滿的鮮嫩雞肉好香甜味道超讚。
另外一份是月見爆蔥牛舌丼定食$178!同樣跟上白飯、麵豉湯、漬菜、日式蒸蛋及前菜,除了爆蔥之外粉嫩牛舌亦多到爆看得出那份香氣,見好友吃得津津有味便知質素相當不俗。

冬天就是要食雪糕所以甜品點上這個和風新地$65!內裏有長崎蛋糕、紅豆、白玉、蕨餅及芝麻雪糕,這個組合絕對能滿足甜牙齒的慾望。

吃了非常飽足的一頓午餐冬日美食令我全身也感溫暖好滿足呀。
2024-12-09
午餐
位於荔枝角 D2 Place ONE 的日式餐廳「鵜舞」最近推出多款冬日限定暖鍋。餐廳外觀以木製招牌為主,店內佈置以紅燈籠點綴,營造濃厚日式氛圍。🍲 推介餐點:1. 北海道濃厚三文魚雪人牛乳鍋 | $188- 每日限量5份- 厚切三文魚配搭濃郁牛乳湯底- 特色蘿蔔蓉雪人造型,清甜可口- 配搭時令蔬菜2. 宮城水芹雞肉鍋 | $168- 冬季限定- 份量十足雞肉- 配搭香菌及蔬菜- 性價比高3. 精選小食:- 蟹膏味噌蔬菜條 | $108- 松葉蟹肉帶子卷 | $168- 豚肉生菜卷/芫茜卷 | $40/串- 徳島阿波尾雞雞翼 | $42/隻4. 主食推介:- 鹿兒島灸燒和牛釜飯 | $268 特色:和牛嫩滑、米飯帶焦香5. 甜品:- 抹茶布甸 | $48

🍲 推介餐點:

1. 北海道濃厚三文魚雪人牛乳鍋 | $188
- 每日限量5份
- 厚切三文魚配搭濃郁牛乳湯底
- 特色蘿蔔蓉雪人造型,清甜可口
- 配搭時令蔬菜

- 豚肉生菜卷/芫茜卷 | $40/串
- 徳島阿波尾雞雞翼 | $42/隻

4. 主食推介:
- 鹿兒島灸燒和牛釜飯 | $268
特色:和牛嫩滑、米飯帶焦香

5. 甜品
- 抹茶布甸 | $48
2024-12-10 514 浏览
係荔枝角D2 Place ONE既日本餐廳,鵜舞,為香港冬日帶黎左最新暖笠笠既新菜式。黎到門口先見到大大個木製招牌,開門就見到好多日式紅燈籠既走廊,呢到真係好有日本feel呀!係濃厚既日式木系又光鮮既餐廳食野,特別有親切感~ 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 北海道濃厚三文魚雪人牛乳鍋 $188每日限量5份既北海道濃厚三文魚雪人牛乳鍋。大大片三文魚皮肉,非常鮮甜 💕牛乳鍋味道濃郁,加上底部既各式蔬菜,的確係暖笠笠既感覺 😎丫,差d唔記得左個雪人添。係咪好期待佢溶化呢?其實唔會架,因為呢個雪人係用蘿蔔蓉做架,哈哈😄不過佢清清甜甜咁,唔會太搶牛乳味,都幾唔錯架。✨ 宮城水芹雞肉鍋 $168冬日限定暖鍋之一,宮城水芹雞肉鍋。份量十足既雞肉再加埋香菌蔬菜,價錢唔貴又唔限量,非常值得推薦係呢個冬天黎試一試佢。✨ 蟹膏味噌蔬菜條 $108蟹膏加味噌真係好邪惡既組合,配上蔬菜條可以平衡一下,無咁邪惡✨ 松葉蟹肉帶子卷 $168上面大大粒帶子真係好吸睛,味道鮮甜,味道比松葉蟹肉黎得重✨ 豚肉生菜卷 / 豚肉芫茜卷 $40串用左鹿兒島黑豚豚肉搭配生菜同埋芫茜製成串燒味道清新而且口感爽脆,仲充滿住炭火香氣,令

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 北海道濃厚三文魚雪人牛乳鍋 $188

每日限量5份既北海道濃厚三文魚雪人牛乳鍋。
大大片三文魚皮肉,非常鮮甜 💕
牛乳鍋味道濃郁,加上底部既各式蔬菜,的確係暖笠笠既感覺 😎

✨ 宮城水芹雞肉鍋 $168

冬日限定暖鍋之一,宮城水芹雞肉鍋。

✨ 蟹膏味噌蔬菜條 $108

✨ 松葉蟹肉帶子卷 $168

上面大大粒帶子真係好吸睛,味道鮮甜,味道比松葉蟹肉黎得重

✨ 豚肉生菜卷 / 豚肉芫茜卷 $40串

用左鹿兒島黑豚豚肉搭配生菜同埋芫茜製成串燒
味道清新而且口感爽脆,仲充滿住炭火香氣,令人流晒口水呀

✨ 徳島產阿波尾雞雞翼 $42隻

好好食既阿波尾雞,炭火原隻燒成,肉質彈牙,肉汁豐富,保留左原汁原味!
外皮烤到金黃色,散發出獨特既炭燒風味。

✨ 鹿兒島灸燒和牛釜飯 $268

鮮嫩和牛配上微焦釜飯,米飯既焦香味非常吸引,和牛嫩滑又有住強烈既炭火香味。

✨ 抹茶布甸 $48

十足甜美既抹茶布甸,完全無一絲苦味 😆
見到【鵜舞】出咗新menu(冬日)⭐️每日限量5份⭐️北海道名物【北海道濃厚雪人牛乳鍋】,啱晒天氣驟降,暖笠笠食~✨自家製松葉蟹甲羅燒 $148每啖都係松葉蟹肉,配上香甜白味噌,又食到少少薑味,好開胃的前菜。✨日式高湯炸松葉蟹肉丸子 $128炸松葉蟹肉丸子配上高湯,好似食緊關東煮咁,幾得意。✨豚肉生菜卷/ 豚肉芫茜卷 $42/串鹿兒島黑豚豚肉搭配生菜或芫茜製成的串燒,口感清脆爽口。✨徳島產阿波尾雞雞翼 $42隻來到最愛的炭燒雞翼,原隻雞翼以炭火燒至外皮香脆,甘香可口;德島的阿波尾雞肉質彈牙,又嫰滑,令人回味無窮。✨北海道濃厚雪人牛乳鍋 $188 (每日限定5份)可愛雪人是由蘿蔔蓉,賣相可愛,打卡一流;湯底以北海道牛乳、野菜、昆布高湯等秘製而成,再配上含豐富OMEGA-3 的三文魚,PERFECT MATCH!✨大根芝士西京燒 $50柚子大根配上芝士,口感爽口,鹹味之間帶點柚子香。✨鹿兒島灸燒和牛釜飯 $268選用軟嫩的肋眼部位,炙燒鹿兒島A5和牛,油膩滿腔,配上生蛋汁,話咁快就食晒一碗。✨抹茶布甸 $48
見到【鵜舞】出咗新menu(冬日)

✨自家製松葉蟹甲羅燒 $148

✨日式高湯炸松葉蟹肉丸子 $128
炸松葉蟹肉丸子配上高湯,好似食緊關東煮咁,幾得意。
豚肉生菜卷/ 豚肉芫茜卷

✨豚肉生菜卷/ 豚肉芫茜卷 $42/串
鹿兒島黑豚豚肉搭配生菜或芫茜製成的串燒,口感清脆爽口。

✨徳島產阿波尾雞雞翼 $42隻
北海道濃厚雪人牛乳鍋

✨北海道濃厚雪人牛乳鍋 $188 (每日限定5份)

✨大根芝士西京燒 $50
柚子大根配上芝士,口感爽口,鹹味之間帶點柚子香。

✨鹿兒島灸燒和牛釜飯 $268

✨抹茶布甸 $48
2024-11-25
$4447.3 (晚餐)
豚肉生菜卷/ 豚肉芫茜卷
  • 德島產阿波尾雞翼
2024-11-29 528 浏览
✨大根芝士西京燒爽脆蘿蔔薄片 夾住經火炙過芝士用左柚子蜜調味 配搭有趣✨日式高湯炸松葉蟹肉丸子高湯清甜 炸松葉蟹肉丸子味道帶甜 口感彈牙✨自家製松葉蟹甲羅燒甲羅燒鮮味 蟹肉份量多 幾足料✨豚肉生菜卷豚肉肥美甘香 包住爽脆生菜 可以平衡返個油膩感 ✨徳島產阿波尾雞雞翼雞翼皮脆肉嫩 調味適中 好香口✨北海道濃厚雪人牛乳鍋以蘿蔔蓉製成雪人 造型可愛 好有冬日氣氛牛乳湯底濃厚 三文魚大大件好厚肉重點係限量供應 每日只有5份 想食要快手✨鹿兒島灸燒和牛釜飯 和牛軟嫩甘香 飯粒黏糯 拌上蛋黃味道更香✨抹茶布甸抹茶味突出 布甸質感軟滑 唔太甜總結:食物可以 賣相吸引環境日式裝潢 好有特色 服務正常 價錢可以
✨大根芝士西京燒

總結:食物可以 賣相吸引
環境日式裝潢 好有特色
服務正常 價錢可以
2024-11-27 516 浏览
喜歡鵜舞的原因是餐廳很大大得能分section吃不同款的日料裝潢是日本傳統居酒屋🏮style店內也有不同的打卡位這一點我超愛💗自家製松葉蟹甲羅燒松葉蟹膏釀蟹蓋,滿滿的蟹膏每一口都有蟹香跟明太子的香氣。日式高湯炸松葉蟹肉丸子炸了外層微脆,高湯帶出了松葉蟹肉丸子的鮮美。豚肉生菜卷/豚肉芫茜卷芫茜控超like 這個組合 新鮮豚肉配上生菜跟芫茜吃到天然原汁原味的香~徳島產阿波尾雞雞翼深受日本人喜愛的阿波尾雞是my favourite 作為日本第一土雞 烤過後肉質鮮美又軟嫩多汁 北海道濃厚雪人牛乳鍋每天限定5份 可可愛愛的雪人 提醒我聖誕來啦三文魚配上豆乳濃湯🍲 冬天吃到真的會元氣滿滿鹿兒島灸燒和牛釜飯 和牛很香 配上日本生雞蛋 又是下飯神器大根芝士西京燒芝士烤過很香 加上日本柚子竹清香 混合了西京漬更添惹味!抹茶布甸很濃郁的抺茶香 濃度是我喜歡的 布甸入口很滑
喜歡鵜舞的原因是餐廳很大
大得能分section吃不同款的日料
裝潢是日本傳統居酒屋🏮style
店內也有不同的打卡位
這一點我超愛💗

自家製松葉蟹甲羅燒
松葉蟹膏釀蟹蓋,滿滿的蟹膏每一口都有蟹香跟明太子的香氣。

日式高湯炸松葉蟹肉丸子
炸了外層微脆,高湯帶出了松葉蟹肉丸子的鮮美。

豚肉生菜卷/豚肉芫茜卷
芫茜控超like 這個組合 新鮮豚肉配上生菜跟芫茜
吃到天然原汁原味的香~

深受日本人喜愛的阿波尾雞是my favourite
作為日本第一土雞 烤過後肉質鮮美又軟嫩多汁

每天限定5份 可可愛愛的雪人 提醒我聖誕來啦
三文魚配上豆乳濃湯🍲 冬天吃到真的會元氣滿滿

和牛很香 配上日本生雞蛋 又是下飯神器

大根芝士西京燒
芝士烤過很香 加上日本柚子竹清香 混合了西京漬更添惹味!

很濃郁的抺茶香 濃度是我喜歡的 布甸入口很滑
2024-11-25
  • 阿波尾雞翼
  • 德島產阿波尾雞翼
  • 黃金芝士西京燒
2024-11-10 867 浏览
食物ok, 服務態度奇怪也不貼心Point 1./ book了18:30 table, 一行五人站在front deck, 眼見三至四個服務人員,等了2-3分鐘也沒有人greeting .. 還未到繁忙時間也已經應接不暇…Point 2./ 同行有老人家只是想要杯熱茶,女經理沒有在客人的角度想便說”我們是日本居酒屋,熱茶會在飲品落單後提供” 只是我叫了飲品也還是沒有熱茶提供直到再三要求…. 請不要再自以為自己在提供日本居酒屋的正常服務…Point 3./ 全店忙於推時令菜但又供不應求.. 客人強烈感受到趕頭趕命的用餐體驗,又要被迫即時落單. 落遲了女經理又會說慢了就沒有了….有種俾錢買難受的感覺…食物再好都沒有用,用餐體驗極差…
食物ok, 服務態度奇怪也不貼心

食物再好都沒有用,用餐體驗極差…
2024-11-10
庆祝纪念
生日
  • 鹽燒特上牛舌
2024-10-14 1532 浏览
-鵜舞 🐣店内裝橫參考傳統居酒屋設計 主打炭火燒同爐端燒料理整個氛圍仿佛親臨日本把酒談心 最近推出和味雞肉祭新菜式都採用日本雞 — 岩手縣南部雞同福岡縣博多地雞由日本師傅常駐烹製 保證呈上最正宗既串燒料理體驗🍢岩手縣南部雞料理🐣 岩手縣南部雞壽喜燒 ($148) 🌟🌟🌟🌟🌟個人幾中意呢個壽喜燒湯底 聽講係將炭燒至七至八成熟既滑嫩雞髀肉浸泡進木魚湯底加熱 配上清爽既牛蒡同九條蔥一齊食 雞肉鮮美 湯底好甘甜🐣 岩手縣南部雞雜菇釜飯 ($168) 🌟🌟🌟🌟雞髀肉同雜菇既鮮味係打開釜飯蓋時噴出肉汁浸潤飯粒 加上仲有少少飯焦 食落每口層次豐富福岡縣博多地雞料理🍢 炭燒博多地雞雞肝 ($42) - 豐盈多汁 口感柔軟滑嫩🍢 炭燒博多地雞雞心 ($42) - 食落新鮮清爽 🍢 炭燒博多地雞雞頸肉 ($42)- 咬落幾有彈性 好香口🍢 炭燒博多地雞雞腎 ($42) - 富有嚼勁 帶帶香濃肉香🍢 炭燒博多地雞雞尾 ($42) 🌟🌟🌟🌟🌟個人最中意呢個 雞尾油香四溢 好邪惡但好好味~🐣 炭燒博多地雞雞髀肉 ($168)大大塊又飽滿厚實既雞髀肉為味蕾帶黎大滿足焦香表皮配上柔嫩肉質 配柚子胡椒味噌同檸檬汁提鮮
鵜舞 🐣

福岡縣博多地雞料理

🍢 炭燒博多地雞雞心 ($42) - 食落新鮮清爽

🍢 炭燒博多地雞雞頸肉 ($42)- 咬落幾有彈性 好香口

🍢 炭燒博多地雞雞尾 ($42) 🌟🌟🌟🌟🌟
個人最中意呢個 雞尾油香四溢 好邪惡但好好味~

🐣 炭燒博多地雞雞髀肉 ($168)
大大塊又飽滿厚實既雞髀肉為味蕾帶黎大滿足
焦香表皮配上柔嫩肉質 配柚子胡椒味噌同檸檬汁提鮮 ✨
2024-09-21
2024-10-13 1644 浏览
💬本身係想食隔離嘅西班牙🇪🇸菜館,可惜由於太夜,被婉拒入座,建議顧客支持隔離嘅日本🇯🇵餐廳,也好,已不是第一次光顧,相隔好幾年再訪,在趕緊嘅時間點了幾款崗位嘅食物,就好豪氣一次吧🥢———————————————————————————.🥢函館丼🍚💬函館位於北海道,大概知道係咩嘅丼飯,鋪滿大量嘅新鮮生拆蟹肉,仲有蟹棒、北海道海膽、三文魚耔,啖啖都係鮮味,真係非常滿足又豐富🦀.🥢辣吞拿魚腩卷🍣💬再點多款壽司師傅嘅手勢,卷物一樣係出色,賣相吸引而且吞拿魚腩蓉新鮮,味道很不錯🍱.🥢薑汁秋刀魚天婦羅🐟💬點咗一份時令新鮮空運秋刀魚,切好起骨製成天婦羅,外脆肉仍超嫩,非常輕盈,天婦羅師傅確係水準之上🐟.🥢厚切燒玉子天婦羅🥚💬玉子燒夠甜滑,再整成天婦羅都係首次食,幾特別,口感新鮮唔油膩🍳.🥢炭燒博多地雞雞尾+ 阿波尾雞翼🐔💬試埋爐端燒師傅有勢,好好味又香口,肉汁鮮嫩,仍留有炭烤感覺,不錯👌🏻
———————————————————————————
2024-10-04
  • 阿波尾雞翼
  • 辣吞拿魚腩卷
2024-10-03 1673 浏览
呢一間位於長沙灣正宗嘅日本居酒屋係我以前經常喺長沙灣工作嘅時候必去食Lunch的好地方就係登登登登 ✨✨✨🏮「 鵜舞UMAI 」🏮今次我超有口福可以品嚐到全新推出的 Omakase廚師發辦 Dinner Set每一次走進居酒屋內都感受到小漁港簡樸的居酒屋風情及氣氛以及舒適自在的感覺喔❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨前菜 : 🧡 【 毛茄蝦配梅醬 】採用本地蝦及日本毛茄即是秋葵上面係自家製梅醬感覺好清新充滿鮮味🖤 【 沖繩水雲配日本海膽 】絲質的水雲質地滑及很清爽配上海膽的鮮甜味道整體酸酸甜甜好開胃刺身 : 🤍 【 宮崎津本式鹿兒島平目魚 】熟成5天的平目魚魚肉肉質軟嫩且魚油味香濃配上自家製南高梅煎酒酸汁能提升鮮味🩶 【 岩手鏗魚配野菜柚子醋 】同樣是採用5天熟成法的鏗魚帶點鹹味的油脂豐富、滋味濃郁🤎 【 岩手黃金網鮑魚配肝醬 】味道清甜口感帶腍的鮑魚配上香濃甘香的鮑魚肝醬增加不少層次感燒物 : 💛 【 燒北海道地蛤湯 】放入大大隻的北海道地蛤及昆布烹調而成的地蛤湯沒有落太多調味料難怪每一啖都鮮味滿滿壽司 : 🍣 愛知縣黑睦壽司 : 口感微韌魚味香濃🍣 長崎
呢一間位於長沙灣正宗嘅日本居酒屋

魚肉肉質軟嫩且魚油味香濃
配上自家製南高梅煎酒酸汁能提升鮮味

🩶 【 岩手鏗魚配野菜柚子醋 】

同樣是採用5天熟成法的鏗魚
帶點鹹味的油脂豐富、滋味濃郁

🤎 【 岩手黃金網鮑魚配肝醬 】

難怪每一啖都鮮味滿滿

壽司 :

🍣 愛知縣黑睦壽司 : 口感微韌魚味香濃
🍣 長崎天然赤身壽司 : 食落去比較滑身
🍣 富山灣白蝦昆布漬配白海膽 : 白蝦口感嫩又脆口,而海膽則很鮮甜

🧡 【 海膽飯 】

甜品 :
💚 【 日本高知縣蜜瓜 】

最後鮮甜多汁的蜜瓜
為呢一餐性價比高的
廚師發辦Omakase畫上了句號。
2024-09-25 1627 浏览
收工後經過D2 place,發現依間居酒屋做緊雞肉祭,雞肉採用岩手縣南部雞同福岡縣博多地雞,所以就試一試佢😘原來佢地逢星期二都會請日本樂手註場表現傳統日本樂器,加埋傳統日式裝修,真係去左日本咁呀😘🔵岩手縣南部雞雜菇釜飯鮮味濃郁,肉汁滲透每粒米飯,微微焦香, 層次分明😍🔵岩手縣南部雞壽喜燒 雞髀肉微微炭燒過,肉質滑嫩,再係木魚湯底中加熱,味道不會太濃,帶出鮮味🫶🏻🔵大葉包岩手縣南部雞天婦羅 非常酥脆,雞髀肉質鮮嫩,配上特製梅醬,口感豐富🤗🔵炭燒博多地雞雞髀肉 用炭火燒到焦香,表皮香脆,肉質厚實飽滿,配上柚子胡椒味增和檸檬角,口感豐富🥰🔵炭燒博多地雞雞肝口感柔軟滑嫩同多汁😘🔵炭燒博多地雞雞心燒到焦香,口感好清爽🥰🔵炭燒博多地雞雞頸肉表皮香脆,雞頸肉好有彈性😍🔵炭燒博多地雞雞腎博多地鷄砂肝最鍾意食既雞腎,好有嚼勁🥰🔵炭燒博多地雞雞尾炭燒後充滿油香,下酒必備🫶🏻

🔵岩手縣南部雞雜菇釜飯
鮮味濃郁,肉汁滲透每粒米飯,微微焦香, 層次分明😍

🔵岩手縣南部雞壽喜燒

🔵大葉包岩手縣南部雞天婦羅
非常酥脆,雞髀肉質鮮嫩,配上特製梅醬,口感豐富🤗

🔵炭燒博多地雞雞髀肉

🔵炭燒博多地雞雞肝
口感柔軟滑嫩同多汁😘

🔵炭燒博多地雞雞心
燒到焦香,口感好清爽🥰

🔵炭燒博多地雞雞頸肉
表皮香脆,雞頸肉好有彈性😍

🔵炭燒博多地雞雞腎博多地鷄砂肝
最鍾意食既雞腎,好有嚼勁🥰

🔵炭燒博多地雞雞尾
炭燒後充滿油香,下酒必備🫶🏻

2024-08-31 1903 浏览
今晚同家人到餐廳慶祝生日,啲嘢食好味不過因為店員態度令到最後大家都唔愉快。餐飯叫咗生蠔、南瓜、粟米、蔬菜餅和番薯天婦羅、魚生拼盤、燒鰻魚、壽司、串燒等等。當中天婦羅和鹿兒島味噌豬肉都很高質素。今次留食評主要係因為門口女店員態度惡劣,將個人情緒發洩落食客身上,由入門口開始已經對我地呼呼喝喝,到上蛋糕同清枱期間都不停無故比說話我地全枱聽。食物質素好但係用餐體驗不愉快,建議女店員改善自己態度,否則只會繼續趕客。

2024-08-31