2008-08-15 52 浏览
之前係openrice見到呢間有舊式糕點買,再加上見佢係公司附近,我又點會錯過呀....放工去到~嘩~間舖頭d裝修好古老呀~小金魚買咗.... 砵仔糕 <== 好失望,糕身淋之之,粉唔香,無豆味(d紅豆仲要超少~唉~乜紅豆好貴咩),1蚊個都無用。 紅豆糕 <== ok,d紅豆夠淋~唔太貴。 千層糕 <== 唔知用乜整啦,不過叫做煙煙unun咁~都係ok啦~ 鬆糕 <== 至好食係呢隻,仲可以"間"邊位~仲要係我最鐘意的黃糖整。 芝麻糕 <== 我無食~比咗魚媽媽食,佢話ok~唔太甜~但係唔夠芝麻香囉其實仲有好多糕想試,我見佢貼住仲有好多野糕款(仲好似有粥食添),但係可能我去時已經係差唔多收舖呱,只係淨返好少野"間",門口個個伯伯十問九唔知~所以我都係求其買幾樣就算啦~

放工去到~嘩~間舖頭d裝修好古老呀~

小金魚買咗....

紅豆糕 <== ok,d紅豆夠淋~唔太貴。

2008-07-15 113 浏览
曾看雜誌介紹鴻發; 得知老板是一個台山老伯伯, 台山人是懂得製作很多糕點的, 我怎知 ? 因我也是台山人,從小就吃下很多祖母所弄的糕點 記得祖母尚在的時候, 一到節日她就會製作糕點, 發糕、雞屎藤 、老鼠艾 (即艾草餅, 不知為何祖母會叫這個用艾草做的餅為老鼠艾 ? 因聽到老鼠這 2 個字, 小時怎也不肯吃 ) . 煎堆 、 咸.甜雞籠 (即咸水角和豆沙角, 又不知為何台山人會叫雞籠?! ), 還有一樣叫蕃蔬 (即沒蝦的蝦餃. 是用蝦米.沙葛. 冬菇. 肉粒做饀), 當然新年芋頭糕和蘿蔔糕一定少不了, 以上這些都是台山老一輩的拿手糕點. 我也真的吃過不少. 路經鴻發, 聽到店內的嬸嬸也是說台山話的, 突然感到很親切 需然已很飽, 也買了咸水角 、豆沙角 $3/件, 芋頭糕和蘿蔔糕各二件回家 $2.5/件, 好吃嗎 ? 普通啦! 咸水角和豆沙角已林, 也很油. 芋頭糕不錯, 有很多芋頭粒, 但蘿蔔糕就沒蘿蔔祇吃到很多粘米粉很懷念祖母的蕃蔬, 到現在還是覺得祖母所弄的蕃疏 (蝦餃) 天下無敵, 每一隻都有 8 摺, 大小均一; 皮薄饀正 不知鴻發的老伯伯會弄蕃疏嗎 ? 早 2 年有機
我怎知 ? 因我也是台山人,從小就吃下很多祖母所弄的糕點

因聽到老鼠這 2 個字, 小時怎也不肯吃 ) .
我也真的吃過不少.

路經鴻發, 聽到店內的嬸嬸也是說台山話的, 突然感到很親切
但蘿蔔糕就沒蘿蔔祇吃到很多粘米粉

每一隻都有 8 摺, 大小均一; 皮薄饀正

不知鴻發的老伯伯會弄蕃疏嗎 ? 早 2 年有機會往家鄉一遊,
問當地同鄉懂得弄蕃蔬嗎 ? 嘩 ! 後生的全不懂, 咩嚟???
上了年紀的是知道, 但就會說 " 而家都無人會花時間整啦 " ..... 唉! 遲早失傳
2008-07-14 10 浏览
路過, 只想作人個平返: 我買開白糖糕, 從未試過食到有酸味, 買左放屋企成日都無事. 係咪時間關係我唔敢講, 通常星期日9黠零10黠買.
2008-07-11 38 浏览
行鴨寮街,給我看到鴻發,即係有點肚餓,之前吃過芝麻糕,覺得深水埗另一間的好些,於是今次吃一款未吃過的糕點,下次再去其他店再作比較(測試究竟是先入為主的原因,還是質素的原因)。選了一件(咸的)雞屎藤,即吃,外面糯米也幾煙韌,又有少少甜,而入面的眉豆又不是太咸,中和到外面的甜皮味。雞屎藤外表真是不敢恭維,但個人覺得味道不錯,下次再到其他店比較一下。

雞屎藤
$3 (其他)
雞屎藤
星期六唔駛返工,又要去買平布布做佈景,於是朝早11點幾就到左基隆街。行經呢間,睇見呢度有人話好好味,而且價錢平,未食早餐之下,行左埋去,心想,可以醫醫肚。賣糕果位哥仔人幾好,我其實有心水買咩,但都係想睇下,企左係度都幾耐,佢就等等等無唔耐煩。最後我買左鬆糕,白糖糕同芝麻榚。埋單都唔駛10蚊,好平。邊行邊食,先食芝麻榚,最細舊係佢,但食落無芝麻香...白糖糕剩係食到酸酸地,咬兩咬放棄。到鬆糕喇,唔通我真係唔好彩我食既鬆糕少少濕濕地既?而且唔太鬆軟,仲有微微酸味....佢既糕點比坤記大舊好多,又平好多,但我真係對味道無好感....唔開心呀。有無人可以話我知啊?我來得不合時間嗎?
星期六唔駛返工,又要去買平布布做佈景,
於是朝早11點幾就到左基隆街。
行經呢間,睇見呢度有人話好好味,而且價錢平,
未食早餐之下,行左埋去,
心想,可以醫醫肚。

賣糕果位哥仔人幾好,
我其實有心水買咩,但都係想睇下,
企左係度都幾耐,佢就等等等無唔耐煩。
最後我買左鬆糕,白糖糕同芝麻榚。
埋單都唔駛10蚊,好平。

邊行邊食,
先食芝麻榚,最細舊係佢,但食落無芝麻香...
白糖糕剩係食到酸酸地,咬兩咬放棄。
到鬆糕喇,唔通我真係唔好彩

我食既鬆糕少少濕濕地既?而且唔太鬆軟,仲有微微酸味
....

佢既糕點比坤記大舊好多,又平好多,
但我真係對味道無好感....

唔開心呀。

有無人可以話我知啊?我來得不合時間嗎?
2008-06-25 17 浏览
往基隆街鴻發買糕點,買了一件雞屎藤,一件艾草餅,一件黃糖糕。價錢便宜,兩三元便有一個。雞屎藤是沒有饀料的,但味道香甜;艾草餅味道較清,中間卻夾有椰絲花生甜饀加以點敍;兩者皆為水準之作,但黃糖榚略酸,質素普通。是次的榚餅質素是略打折扣,因為糕餅應該以早上剛蒸好為上,相信早上去買餅更能享受糕餅的滋味,而且此點以白糖糕及鬆糕為招牌出品,希望下次能一試。但此店衛生及環境情況欠佳,內裏烏燈黑火,糕點都是年屆八十的製餅伯伯徒手直接拎出的,不知他的手是否乾淨,而且老伯眼力不好,不會趕蒼蠅。

$10 (早餐)
2008-06-24 40 浏览
在西九龍逛了一會兒又去了吃聽聞這兒的鬆糕很出名~便試一試吧可以外賣或在店內吃~~反正很空閒,便進去了又是一間老店~格局都很舊了這兒有很多種類的糕點出售呢~~-鬆糕很鬆軟呢~~而且不會太甜...只是..好像吃到有點酸味-砵仔糕市面上用瓦砵的砵仔糕已很罕見了~這些砵仔糕的size是很迷你,但卻是最正宗價錢也很公道~只售$1砵仔糕煙煙韌韌,紅豆也多~甜度適中~~不錯不錯-白糖糕煙煙韌韌~有點點酸~原來還是坤記的白糖糕最好,因為坤記的是清甜的在我們進食的時候有個小妹妹不斷在逗我們~哈哈超級可愛~她應該是老闆的孫女
在西九龍逛了一會兒又去了吃
聽聞這兒的鬆糕很出名~便試一試吧

可以外賣或在店內吃~~反正很空閒,便進去了
又是一間老店~格局都很舊了
這兒有很多種類的糕點出售呢~~

-鬆糕
很鬆軟呢~~而且不會太甜...只是..好像吃到有點酸味

-砵仔糕
市面上用瓦砵的砵仔糕已很罕見了~
這些砵仔糕的size是很迷你,但卻是最正宗
價錢也很公道~只售$1
砵仔糕煙煙韌韌,紅豆也多~甜度適中~~不錯不錯

-白糖糕
煙煙韌韌~有點點酸~
原來還是坤記的白糖糕最好,因為坤記的是清甜的

在我們進食的時候有個小妹妹不斷在逗我們~哈哈
超級可愛~她應該是老闆的孫女
鬆糕
砵仔糕
白糖糕
2008-06-12 30 浏览
早前經過了鴻發,看到正在售賣糭子,價錢不貴之餘還有很多街坊在店前等著要買。雖然試過的糕點不太理想,但是既然有不少人客在買糭子,味道理應不錯了吧﹖最後買了一隻綠豆版咸肉糭和一隻花生版咸肉糭。到了端午節那天的早上,就把兩隻糭子烚熟。綠豆蓉入口當然十分滑溜,因為加入了豬油後口感會變得滑滑的。餡料方面中規中矩,沒有甚麼大驚喜也不是偷工減料、一小塊被五香粉醃過的肥肉不斷散發著香料的氣味,還有一點點的咸蛋黃,無論份量和味道上也控制得宜。十分不錯~花生版的只是將綠豆蓉換作花生,換來的是花生的細緻香味,而口感則變得一點點粉粉的,很趣怪。以餡料來說,這兩隻糭子絕不是上等貨色,但是在份量、調味方面上所下的功夫恰到好處,再加上超級便宜($12兩隻)的價錢和保證自家製的品質下,絕對是超值的糭子。

最後買了一隻綠豆版咸肉糭和一隻花生版咸肉糭。

到了端午節那天的早上,就把兩隻糭子烚熟。

麻雀雖小
但五臟俱全
$6 (早餐)
麻雀雖小
但五臟俱全
  • 咸肉糭
今天女友得上班去,百無聊賴。不久後想起很久沒有深水埗四處走走吃東吃西了,反正自己也在閒著,就換上"街坊裝"背著背包便出發去了。因為主餐決定要到蘇記(茶檔),從家出發經過了北河街街市大樓,選擇了途經鴻發糕點,也順手買了幾種待回家後再品嚐。我分別買了鬆糕、黃糖糕及缽仔糕(黃糖)。回家後先嘗黃糖糕,口感不錯但是已經出現一點點的酸味.....缽仔糕比一般的韌一點,很有o趙頭,甜度也很適中,只可惜沒了原本應有的香味.....最後的是鬆糕,質感一流,看上去好像很"扎實",其實是頗鬆軟的,甜度也控制得很好,也沒有產生酸味,是一件製作得不錯的糕點。如果以味道來說,只能僅僅合格,不過假若論抵食與否則還算可以。

我分別買了鬆糕、黃糖糕及缽仔糕(黃糖)。

鬆糕可以一試
  • 鬆糕
2008-04-02 18 浏览
今日終於俾方向白痴O既我搵到位於基隆街鴻發買左一黃一白砵仔糕,一件芝麻糕,以及鬆榚一件砵仔榚同我平時食開果D唔同好彈牙有D似大菜榚果種質地幾好味個人覺得黃色果個比較好食芝麻榚呢有D惡夢,食落去有第一啖無乜味第二啖就一陣鐵鏽味,令人難以置信猶疑左幾秒決定放棄最後好彩鬆榚無令我失望大大件,唔酸,好乾身,好味到食完一啖又一啖好快食哂下次去一定會買多幾件鬆榚
今日終於俾方向白痴O既我搵到位於基隆街鴻發
買左一黃一白砵仔糕,一件芝麻糕,以及鬆榚一件
砵仔榚同我平時食開果D唔同
好彈牙有D似大菜榚果種質地幾好味
個人覺得黃色果個比較好食
芝麻榚呢有D惡夢,食落去有第一啖無乜味
第二啖就一陣鐵鏽味,令人難以置信
猶疑左幾秒決定放棄
最後好彩鬆榚無令我失望
大大件,唔酸,好乾身,好味到食完一啖又一啖
好快食哂

下次去一定會買多幾件鬆榚
2008-03-29 40 浏览
深水步有幾間專賣糕點的店子,在生隆的附近就有這裡,見有雞屎藤茶果賣,應該都幾似樣,就買幾件糕點試試。雞屎藤茶果要了眉豆餡,外皮煙韌,餡卻沒甚味道,不過做得出此味的也不是多數,而亦賣得便宜,都絕對試得過;芝麻糕看外幾似坤記的,但吃起來是香味全無,連甜味也欠奉的,便宜也不應是這樣難吃;白糖糕就發生幾好,內裡一絲絲的,吃起上來幾夠鬆軟。沒有酸味,但也不夠甜,可以想像,如果新鮮整起時來吃,是很不錯的。15蚊買5件糕點,不貴。但比起其他兩間糕品店,就好像給比下去了。

2008-03-26 24 浏览
食埋路邊牛雜我既朋友其實已經飽到上心口,所以本來我都打算放棄唔去哩間,不過行行下見到已經到左基隆街,加上我成日發中式糕點癮,唔想miss左哩個機會,所以都系拉左佢地入哩。(哈哈)我地個個都系第一次去,環境真系好懷舊,岩哂我哩個懷舊愛好者,因為好累同想感受下氣氛,所以入左去坐,其實有啲污糟,不過我就覺得污糟系其中一個帶出舊式環境既元素。叫左鬆糕,白糖糕,芝麻糕,砵仔糕。我諗我成日周圍亂試糕點,最好食既鬆糕都系哩間,曾經食過屯門一間店既鬆糕,酸到真系迫唔到自己食落去,不過哩間既鬆糕我真系食唔到酸既感覺,口感又好。白糖糕我反而食到少少酸,不過比出面各間出售白糖糕既店舖佢已經算好少酸。芝麻糕口感唔錯,有芝麻香,又不會太甜。砵仔糕我無試,細細個好的骰,一蚊一個好平!!兩個啡既細細個都好多豆,不過白個個可能甘岩俾人個無豆既,朋友話好食。價錢好平,抵食,我中意佢多過坤記,希望快啲有機會試下佢既紅豆糕同其他糕點。
食埋路邊牛雜我既朋友其實已經飽到上心口,
所以本來我都打算放棄唔去哩間,
不過行行下見到已經到左基隆街,
加上我成日發中式糕點癮,
唔想miss左哩個機會,
所以都系拉左佢地入哩。(哈哈)

我地個個都系第一次去,環境真系好懷舊,
岩哂我哩個懷舊愛好者,因為好累同想感受下氣氛,
所以入左去坐,其實有啲污糟,
不過我就覺得污糟系其中一個帶出舊式環境既元素。

叫左鬆糕,白糖糕,芝麻糕,砵仔糕。

酸到真系迫唔到自己食落去,
不過哩間既鬆糕我真系食唔到酸既感覺,
口感又好。
芝麻糕口感唔錯,有芝麻香,又不會太甜。
砵仔糕我無試,細細個好的骰,一蚊一個好平!!

價錢好平,抵食,我中意佢多過坤記,
希望快啲有機會試下佢既紅豆糕同其他糕點。
糕點
2008-03-01 13 浏览
記得以前拜山一定會黎呢間買糕點試過附近好幾間賣糕點, 都係覺得呢間最好味水準依然保持得好好, 老字號當然唔同d黃糖糕入口鬆軟, 好味芝麻糕芝麻味重又唔太甜, prefect紅豆糕紅豆味重又唔太甜, 唔錯千層糕味道就有d奇怪白糖糕味道略酸略嫌千層糕同芝麻糕油太多, 如果唔係會更加好價錢都係$2-3/件, 非常抵食
記得以前拜山一定會黎呢間買糕點
試過附近好幾間賣糕點, 都係覺得呢間最好味
水準依然保持得好好, 老字號當然唔同d

黃糖糕入口鬆軟, 好味
芝麻糕芝麻味重又唔太甜, prefect
紅豆糕紅豆味重又唔太甜, 唔錯
千層糕味道就有d奇怪
白糖糕味道略酸

略嫌千層糕同芝麻糕油太多, 如果唔係會更加好
價錢都係$2-3/件, 非常抵食
2008-02-17 12 浏览
琴日去遲左, 6 點左右先去到, 咩都賣晒咁滯, 得番迷你鬆糕, 雞屎藤同埋唔知咩餅& 蘿蔔糕(聽唔到)鬆糕$3/件, 細件左d, 但入口好煙韌又唔太甜, 正!下次早d 去試下芝蔴糕, 紅荳糕同埋白,黃糖糕先得

鬆糕$3/件, 細件左d, 但入口好煙韌又唔太甜, 正!

下次早d 去試下芝蔴糕, 紅荳糕同埋白,黃糖糕先得
2008-01-10 10 浏览
尋日路過就同朋友仔試左黃糖砵仔糕,千層糕同鬆糕如果全部糕點都是熱就更加好味了黃糖砵仔糕- 口感不錯不過豆豆有點太硬千層糕- 未食過,但朋友仔說不是這個味道,這個千層糕味道是麻油味,口感像過年的年糕,怪怪的鬆糕,一大底糕,即要即切好得意,好大過都係$3,超級飽肚!咦,原來招牌係蘿蔔糕,冇食到添!
尋日路過就同朋友仔試左黃糖砵仔糕,千層糕同鬆糕
如果全部糕點都是熱就更加好味了

黃糖砵仔糕- 口感不錯不過豆豆有點太硬
鬆糕,一大底糕,即要即切好得意,好大過都係$3,超級飽肚!

咦,原來招牌係蘿蔔糕,冇食到添!