2022-06-10 195 浏览
📍旺角 《鳳鳴居》#旺角醉香雞湯麵醉香雞湯米線🐔 $𝟓𝟐麻辣雞湯米線🐔 $𝟓𝟐.由上水以其嫩滑又富酒香既醉雞湯米線闖出名堂,就算分店開到旺角都日日大排長龍🤤 一入舖頭已經聞到勁香醉雞味😗招牌當然係醉香雞湯麵,一黎即刻飲番啖湯先😋花雕酒湯底, 酒味都出,有些少藥膳味,但食到最後湯底偏甜,不過食得出無落味精,配料都好足料 有紅棗 雲耳😗雞件算嫩滑份量多,而且有幾舊雞髀肉,絕對係大件夾抵食,佢仲會比個辣椒🌶️ 甜豉油你點,唔怕齋食雞太清淡。 麻辣雞湯會比較惹味,但只係普通麻辣醬口味,都係醉香雞湯比較特別🤤小食:瑞士雞翼 𝟒隻 $𝟐𝟑卜卜脆炸魚皮 $𝟐𝟏.瑞士雞翼🐥過鹹無乜瑞士汁甜味,炸魚皮就正常發揮,無乜驚喜,建議專心食返醉雞🤣飲品:凍菠蘿青檸蜜 跟餐+$𝟖 ,凍百香果 跟餐+$𝟖.飲品聽個名吸引解渴,一黎見到不鏽鋼杯上枱仲加左少少分,對佢期望幾高,點知兩杯都好淡味,而且唔夠冰冰度都唔夠🧊味道:𝟕/𝟏𝟎性價比: 𝟖/𝟏𝟎
📍旺角 《鳳鳴居》

2022-04-10
瑞士雞翼
卜卜脆炸魚皮
2022-06-09 224 浏览
【旺角】鳳鳴居以前喺上水住嗰時,差唔多個個禮拜都會幫襯。鳳鳴居主打雞湯麵飯,必食佢最高人氣嘅醉香雞湯米線。香濃花雕藥膳湯底,帶少許甜味,建議第一啖飲咗湯先🤩每份雞都會配一碟自家調配辣椒豉油,調味過嘅雞件,吸收過湯嘅精華,沾上辣椒豉油後提升咗雞嘅鮮味 !個人就鍾意配米線多啲,亦有飯、公仔麵、河粉等供選擇。價格由50幾至90都有,由最普通既醉香雞去到花膠雞都有。一試就會食過返尋味,而且份量唔少,我有時會食淨少少米線,男仕可以嗌加底,另外雞件就不設揀部位。👉🏻晚市時段好旺場要排隊,收工後去嘅朋友注意,記得預早攞飛啦。鳳鳴居📍旺角西洋菜南街138號地下2號舖📍上水馬會道154號地下
【旺角】鳳鳴居

醉香雞米線

鳳鳴居
📍旺角西洋菜南街138號地下2號舖
📍上水馬會道154號地下
醉香雞米線
上水好出名嘅鳳鳴居,喺旺角開咗分店,一路無機會試~晚市都仲係要排隊,大約等咗一個鐘先入到去🥺❃ 醉香雞湯麵 $52menu寫醉香雞嘅煮法係生滾雞,煮嘅時間會比較耐~一飲落去湯底嘅酒味好重好搶,之後先會有藥材味同埋甜味出嚟🤔雞件分量多,食落都仲有雞味~米線嘅口感反而好好,好細滑,而且非常吸湯!❃ 蟲草花雞湯麵 $59呢個湯相對就清淡好多,只飲到清雞湯味,蟲草花通常都係外加的,所以唔會飲得出,湯尚算鮮甜,雞件一樣有六至七件,雞胸位置亦唔會乾,呢碗叫咗米粉,同個湯都夾~排一個鐘但無期望中嘅驚喜,而且食完有啲口乾,坐得都幾逼~不過性價比真係幾高!🙆🏻‍♀️

❃ 醉香雞湯麵 $52

❃ 蟲草花雞湯麵 $59

2022-06-05 357 浏览
上完堂去醫肚,聽說附近有一間雞湯麵好好食,名字是凰鳴居店位于旺角旺區,與上水店並無大分別,同樣以雞湯麵做主打,除了招牌的醉香雞湯及花膠雞湯外,還有姬松茸雞湯、芫荽雞湯、喇沙雞湯、麻辣雞湯、番茄雞湯等合共11款,除了可配搭雞肉外,也可自選車仔麵配料,豬大腸、手撕雞、瑞士雞翼、豆卜、響鈴、咖喱豬皮、腐皮、金菇、酸甜根等講得出的都有。店算乾淨裝潢簡單,座位空間不算逼夾,服務還算可以,價錢大眾化口味好好值得推介。醉鄉雞湯麵HK$52濃郁的醉雞湯底好渴到不得了,又清又甜又香好好渴呀!雞肉大大件可惜不夠滑。

醉鄉雞湯麵HK$52
2022-06-04 78 浏览
大家如果有睇開我既post ,應該唔難知道我係一個雞控😝無雞不歡。醉雞湯底更係我既最愛❤️記得以前去食醉雞鍋,我必定買定多一支花雕酒自己加😂久仰大名既「鳳鳴居」,因為喺上水實在太遠了,所以一直無機會一嘗佢既招牌🥹幸好,佢選址左旺角開分店,終於可以試到醉香雞湯麵$52一嘗湯頭,我的世一出現了😍超濃酒香,帶有酒既甜味同雞既香味🫶🏻雖然佢既雞件帶有雞皮,但湯底竟然只有少許雞油,很厲害👍雞件大大件,份量都不少,仲配有調較過既豉油,真係好好食,米線好滑身份量又多,飲埋個湯好飽😂芫荽雞湯麵$52佢既出場形象絕對係芫荽山☘️完全將雞件覆蓋,湯底相對清淡,我比較重口味🤭這個就不是我杯茶了🌝蜂巢春卷$30非常脆口,用黎餸湯麵一流🤗

醉香雞湯麵$52

芫荽雞湯麵$52

蜂巢春卷$30
非常脆口,用黎餸湯麵一流🤗
2022-05-31 122 浏览
📍鳳鳴居鳳鳴居係上水名店🔥由上水開到旺角,超人氣醉雞米線真係必食推介💯小店主打雞湯麵,雞湯濃郁清甜,真材實料!仲有唔少款式選擇,有花膠雞湯、姬松茸雞湯、芫荽雞湯、喇沙雞湯等等。個人覺得配米線或米粉都好好食,醉香雞湯($52)有陣陣酒香味,雞件超級滑嫩🤤仲有紅棗同木耳等等配料。蟲草花雞湯($59)味道較清甜,可以品嘗到雞湯嘅原味,唔鍾意酒味既朋友仔可以試試👍🏻而姬松茸雞湯($59)就比較重姬松茸既菇味,鍾意食菇嘅可以一試!小食都有好多款!黃金魚皮($40)同蜂巢春卷($30)都好好食😋 黃金魚皮即係鹹蛋黃魚皮,食落係微溫,每塊魚皮上面都有鹹蛋黃,超級邪惡同惹味!蜂巢春卷唔係普通春卷皮,而係勁鬆脆嘅網狀,裏面有芋頭、木耳同蘿蔔等配料😍總括而言,高質又好食,仲係良心小店💯💯推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5/5)💡地址:旺角西洋菜南街138號地下2號鋪
📍鳳鳴居

總括而言,高質又好食,仲係良心小店💯💯

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5/5)
💡地址:旺角西洋菜南街138號地下2號鋪
2022-05-28 103 浏览
📍 旺角 💛 鳳鳴居 💛[旺角西洋菜南街138號地下2號舖]旺角好多好西大家都知,但係真係好食嘅可能就…呢間上水開到嚟旺角,應該值得一試🤤🤤今次叫咗醉香雞湯麵($52)+喇沙雞湯麵($52)+蒜蓉辣辣雞翼尖($21)👍🏻:醉香雞湯酒味算重,但係balance得幾好,就連我呢個麻麻地酒味嘅人都覺得唔錯🤤🤤喇沙湯底幾香椰奶味,唔算好辣,喇沙就配雞髀所以雞肉超滑,冇得頂👍🏻👍🏻米線係偏爽口滑身,都值得一試🤤🤤雞翼尖完全係元朗x仔個陣味👎🏻:唯一唔好嘅可能就係醉香雞唔係雞髀位,所以有dd鞋見到都多人叫炸魚皮,大家不妨trytry😉😉平日6:30左右已經要等位,真係高人氣

👎🏻:唯一唔好嘅可能就係醉香雞唔係雞髀位,所以有dd鞋

• 醉香雞湯麵
2022-05-25 121 浏览
一直都只係bookmark左係上水個間都唔知道原來旺角通菜街都有間分店就係旺中同新之城對面 都幾大間今日可能早 5點幾無太多人等位所以好快就入左去裏面位置好多 L型矮吧檯位 2行卡位中間又有打對面既2人檯 坐得都幾舒服最多人講應該係醉香雞湯麵但見到芫荽就情不自禁揀左啦芫荽雞湯麵轉油麵 $56一上檯 嘩 好大碗下 滿滿既芫荽仲要好貼心咁比左隻細碟載骨一撥開芫荽有好多舊雞件 每舊雞件都好滑好嫩再呷啖湯 好香濃雞湯味又唔算太肥瑞士雞翼 $26/4隻每隻都好大隻 醃得好香好入味 啲雞骨好淋
一直都只係bookmark左係上水個間

每隻都好大隻 醃得好香好入味 啲雞骨好淋

2022-05-24
  • 瑞士雞翼
2022-05-24 74 浏览
本身係上水街坊,所以一直都係上水食開。咁啱旺角有嘢做,所以去旺角試吓呢一間分店。大部份湯底嘅米線我都試過,咁但係今次都叫返個招牌醉雞米線,同樣都有甜豉油。之前喺上水食就人手落單,旺角分店的話就自助落單。好鍾意食佢嘅黑木耳,索左甜甜地香香地嘅酒味,一流!雞件嘅話,今次唔會太熟,之前食過好熟嘅雞肉就比較「鞋」。估唔到上水同旺角一樣咁多人等!

之前喺上水食就人手落單,旺角分店的話就自助落單。
好鍾意食佢嘅黑木耳,索左甜甜地香香地嘅酒味,一流!

雞件嘅話,今次唔會太熟,之前食過好熟嘅雞肉就比較「鞋」。

估唔到上水同旺角一樣咁多人等!

2022-05-16 133 浏览
#黃店 💛今次介紹呢間主打雞湯米線,原本店鋪位於上水,對住九龍區既朋友黎講相對比較偏僻😩不過最近佢殺入旺角,一樣都好受歡迎,放飯時間成日都大排長龍,究竟係咪真係咁好食呢?🤣👓蟲草花雞湯米粉 $59小編知道唔少朋友幫襯呢間都會食米線,不過自己本身就比較鍾意米粉,貪佢吸湯能力強🤪果然無令我失望!雞湯本身濃郁而唔會過份油膩,浮上面既雞油都唔係太多。雞件份量好足,有七大舊,無論係脾位定雞胸都非常嫩滑🤩略嫌有少少雪味,點佢配搭既豉油食會比較好~評分:8/10👓喇沙雞湯 原價$52 (轉烏冬及加配肥牛)小編朋友係重口味人士,選擇喇沙做湯底,轉烏冬之餘再加料要肥牛🐮喇沙湯底同一般新加坡果種有些少分別,雖然都有濃郁椰奶味,但係就多做一份酸味,小編就覺得有少少奇怪🤔雞件一樣嫩滑,配搭烏冬食都幾夾,不過鍾意清淡既可能就會覺得油膩左少少🙈評分:7.5/10👓蜂巢春捲 $30 (六條) (前)一上檯即刻有種係酒樓食點心既感覺😂春捲外皮非常脆,係一咬落口就會散果種,餡料都非常足,有些少豬肉碎,同朋友share呢個其實幾抵叫👍🏻評分:8/10👓辣豉油爽脆鵝腸 $50 (後)呢款小食就相對比較遜色,小編都覺得幾失望
#黃店 💛

👓蟲草花雞湯米粉 $59
評分:8/10
👓喇沙雞湯 原價$52 (轉烏冬及加配肥牛)
評分:7.5/10
👓蜂巢春捲 $30 (六條) (前)
評分:8/10
👓辣豉油爽脆鵝腸 $50 (後)
呢款小食就相對比較遜色,小編都覺得幾失望😕先講價錢唔算太抵,鵝腸下面鋪滿芽菜墊底,鵝腸本身唔算太爽脆,辣豉油味道都唔係太出,其他小食可能會cp值高啲
評分:6/10
2022-05-14 6323 浏览
聽講過鳳鳴居既醉香雞湯麵湯底好正,但一直都冇機會黎試😛終於今日有機會了😇平日既點半左右黎到都要等一陣先有得入座😆羅左飛之後等左10分鐘左右🤗鋪面都算多位,坐得都算好密😌但食麵呢啲都預左食完就走唔會坐得耐,所以ok👍🍜醉香雞湯麵($52)第一次黎當然要試左佢出名既醉香雞湯麵先😍麵底可以揀米線、米粉、油麵、河粉、公仔麵或者出前一丁仲可以加錢要烏冬🤭我就揀左我最中意既米線😌一上枱就聞到個湯底超香酒味,另外仲有碟辣椒豉油點雞❣飲一啖湯果然係超濃酒味,酒鬼一定會愛上,仲可以揀多酒添🍻雞既份量都算多,有雞翼同雞槌🐤而且一食落去已經食得出係新鮮雞,肉質彈牙,好正💯本身雞唔係好夠味,點埋辣椒豉油就岩岩好😝配菜有雲耳同已經去左核既紅棗🤤我決定下次要試蟲草花湯麵🤗🫖飲品:百香果(+$8)飲品有得揀百香果都幾特別😍揀左少甜都好夠甜,好香👍仲有啲百香果核咬下,不錯☺/📌鳳鳴居旺角西洋菜南街138號地下2號舖/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:8/10
聽講過鳳鳴居既醉香雞湯麵湯底好正,但一直都冇機會黎試😛
終於今日有機會了😇
平日既點半左右黎到都要等一陣先有得入座😆
羅左飛之後等左10分鐘左右🤗
鋪面都算多位,坐得都算好密😌
但食麵呢啲都預左食完就走唔會坐得耐,所以ok👍
醉香雞湯麵

🍜醉香雞湯麵($52)
第一次黎當然要試左佢出名既醉香雞湯麵先😍
麵底可以揀米線、米粉、油麵、河粉、公仔麵或者出前一丁
仲可以加錢要烏冬🤭
我就揀左我最中意既米線😌
一上枱就聞到個湯底超香酒味,另外仲有碟辣椒豉油點雞❣
飲一啖湯果然係超濃酒味,酒鬼一定會愛上,仲可以揀多酒添🍻
雞既份量都算多,有雞翼同雞槌🐤
而且一食落去已經食得出係新鮮雞,肉質彈牙,好正💯
本身雞唔係好夠味,點埋辣椒豉油就岩岩好😝
配菜有雲耳同已經去左核既紅棗🤤
我決定下次要試蟲草花湯麵🤗
醉香雞湯麵

🫖飲品:百香果(+$8)
飲品有得揀百香果都幾特別😍
揀左少甜都好夠甜,好香👍
仲有啲百香果核咬下,不錯☺
百香果

👣回頭率:8/10
2022-04-25
百香果
2022-05-14 150 浏览
之前食過上水鳳鳴居嘅醉香雞湯麵,湯底正到不得了,估唔到舊年底開到出旺角,終於唔使山長水遠走入上水食,實在係功德無量。第一次幫襯,本來想試新嘢,結果不敵心癮,又係叫返醉香雞湯麵,無他,因為佢個湯底實在太吸引,酒味香濃之餘仲超甜,𡁻埋湯入面嗰兩粒紅棗,甜上加甜,次次都飲到一滴不剩🤤。雞方面都係冇咩可以挑剔,份量夠之餘亦算嫰滑,唔太鍾意食雞嘅我覺得唔錯。第二次幫襯,終於試新嘢,碗芫茜雞湯麵堅係勁爆茜,食完要成日先消化到朕味,茜粉必食,不過比較之下,我都係較喜歡醉香雞湯麵,因為個湯底實在太屈機。而家出親旺角,鳳鳴居已經成為我其中一個飯堂啦。

而家出親旺角,鳳鳴居已經成為我其中一個飯堂啦。
2022-05-12 102 浏览
記得層幾可時.為咗食醉雞米線.山長水遠入到上水食.因交通及時間.兩者都需要配合.未必經常入去食.話說有一日我走過旺角鬧市.見到一間貼有紅紙招牌鋪頭.紅紙底下隱約見到鳯嗚居字樣.但我已經開始試業中.二話不說.立即入咗去試吓.果然是醉雞米缐鳯嗚居.但今天因疫情放寛及母親節關係.便約同家人一起到鳯嗚居食我哋喜歡的醉雞米缐!我哋一行四人。點餐如下:1. 麻辣雞米線 X 1 2. 醉雞米缐 X 3 本來全部都是套餐跟水吧飲品.但可惜今天水吧暫停.所以改為要咗兩罐凍可樂.每罐可樂加8元 X 2醉雞米缐及麻辣雞米線.很快便上枱.醉雞米缐湯底是香甜米酒釀造.雞件浸在米缐湯面.每人再跟辣椒豉油一碟.米缐帶埋甜甜米酒香.別有一番風味.雞件點入辣椒豉油進行食.有點微辣.麻辣雞米線.由家人進食.麻辣雞米線並不太辣。但本人覺得湯底未及之前的熱辣辣.食後會覺得全身暖笠笠.但今次湯底未夠熱.唔會影響我哋日後再次光臨!
1. 麻辣雞米線 X 1
2. 醉雞米缐 X 3
2022-05-08
  • 醉雞米線
2022-05-06 133 浏览
由上水開到出旺角,上水店piggy就未去過,旺角店成日都有人排隊,今日下午經過好好彩唔洗排即入😏 piggy揀咗蟲花雞湯河粉加秘製腩肉,估唔到咁多雞,唔怪得隔離枱位女士叫醉雞麵走麵 都夠飽🤭蟲草亦俾得好大方,湯底偏甜但真係好好飲,piggy成碗飲曬😅 之後有少少口渴但可以接受,好過飲菠蘿青檸蜜🤣🤣🤣
2022-05-06 255 浏览
#豬妹食好西🐷_米線#豬妹食好西_九龍 #豬妹食好西_旺角《鳳鳴居》 @fengminghouse 食物:🐷🐷🐷.8/5服務:🐷🐷🐷/5CP 值: 🐷🐷🐷/5環境:🐷🐷🐷/5醉香雞湯麵 $ 52湯底真係超驚艷😍😍一上枱已經超香 好香花雕酒味🤤飲落去甜甜地 完全唔嗆口👍🏻不過食到最後我覺得太濃味🥴醉醉地🤣米線偏淋身同滑身一啲😆如果彈牙啲就好啲🤣蟲草花雞湯麵 $ 59佢嘅雞湯真係十分出色😍清甜得嚟又好重雞味🤤有啲似屋企煲嘅雞湯🥰雞肉嘅部份係比較實淨 黃金炸魚皮 $40可以唔使叫🙂完全冇鹹蛋黃味 得死鹹 想食魚皮叫普通魚皮就夠 仲要平一截🙃#hongkong #hkfoodie #foodie #吃貨#手機食先#food#hkig #hkrestaurant #hkgirl#hongkong #lover#米線 #鳳鳴居#旺角美食 #旺角黃店 #醉雞#食好西#相機食先#豬妹食好西🐷
#豬妹食好西🐷_米線#豬妹食好西_九龍 #豬妹食好西_旺角

《鳳鳴居》 @fengminghouse