2022-08-27 45 浏览
同朋友喺愉景新城行街,覺得好肚餓就去搵嘢食。愉景新城真係非常之大,一路行一路行自都唔知去咗邊 行行下見到有好多人堆咗喺一間餐廳,咁我就跟住行埋過去。間餐廳就叫做鳥山明,餐廳既佈置好日本feel 唔單止咁,連個名都好日本feel。見到咁多人排隊就知道肯定唔伏啦 ,好,就一於試下! 下面幾幅圖係餐廳入面既環境。1)海鮮七色井顧名思義,海鮮七色當然有七種唔同嘅海鮮啦 !有帶子,三文魚,吞拿魚,兩隻甜蝦,拖羅,海膽。甜蝦香滑彈牙,三文魚同吞拿魚帶有甘香既魚味。出面食既三文魚有雪味,但呢間既三文魚似乎無呢個問題。帶子味道正常。2)巨峰孔酸梳打 好重既提子味,一路食飯一路飲,一個字,正!
行行下見到有好多人堆咗喺一間餐廳,咁我就跟住行埋過去。

間餐廳就叫做鳥山明,餐廳既佈置好日本feel
唔單止咁,連個名都好日本feel。
見到咁多人排隊就知道肯定唔伏啦 ,好,就一於試下!
下面幾幅圖係餐廳入面既環境。

1)海鮮七色井
甜蝦香滑彈牙

2)巨峰孔酸梳打
好重既提子味,一路食飯一路飲,一個字,正!

2022-08-05
  • 海七飯
2022-08-25 68 浏览
今日黎愉景新城行街,俾小朋友自己揀午餐食咩。女女一見到麵包超人兒童餐即刻雙眼發晒。餐廳都相當大,在親子商場開餐,BB椅、餐具齊全,一家大細都坐得舒服。吉列黑豚豬扒定食 $89一客定食內容非常豐富,有沙律,麵豉湯。特別鍾意茶碗蒸,蒸蛋滑滑的,好多材料。炸豬扒都幾脆,炸粉非常薄,中間仲好Juciy,再以一細粒抹茶麻糬作結,非常不錯。壽司定食 $134再來一份更豐富嘅壽司定食。八件不同款式嘅壽司,件件都好鮮甜。一口大小,好想食多幾粒。跟套仲有一碗牛肉湯烏冬。牛肉相當腍滑,烏冬煙煙韌韌,食完飽晒。兒童餐A $85萬眾期待嘅麵包超人餐,同圖片100% Match。食物非常豐富,炸蝦脆卜卜,厚燒玉子甜甜的、三件小蟹柳卷、一大碗粟米,仲有湯烏冬。蝦籽多到滿溢嘅蝦籽飯,加埋橙汁同啫喱糖。各式各樣,應有盡有。小朋友明顯開胃過平時。埋單三百多蚊,好味,又食得飽飽,又開心。

吉列黑豚豬扒定食 $89

兒童餐A $85
埋單三百多蚊,好味,又食得飽飽,又開心。
2022-08-25 1070 浏览
荃灣愉景新城有間甚有人氣既日式料理居酒屋,閒日晚上同周末經常人頭湧湧,大排長龍。提供菜式種類繁多,基本上係講得出既日式料理,例如時令刺身、海膽、生蠔、日本直送和牛,以至清酒同日式料理定食,呢到都可以搵到,一應俱全。所以吸引左好多熱愛唔同類型日本菜既街坊朋友光顧。.同類型店黎計,呢到價格相對親民性價比高。另外,係到可以搵到各類日本季節直送時令食材,甚有誠意。.餐廳有壽司長季節時令推介餐單,定時提供比較少見既海鮮食材:.🔸宮城獨眼龍真蠔 💲88/隻 / 💲250/3隻叫得獨眼龍確實有番多少本事,成隻手掌咁大既真蠔,蠔肉大隻口感清爽,海水味適中,口感Creamy 蠔味突出。食一隻等於食普通幾隻。.🔸北海道紫海膽壽司 💲68北海道紫海膽係6至9月期間最當造,紫海膽味道十分鮮美,甘中帶甜,但甜味比較清。一口食哂大滿足。.🔸石垣貝刺身 💲80石垣貝都係北海道特產之一,8月係盛產季節,最新鮮肥美。連殼上肉質甘甜,口感厚實,質感味道好似象拔蚌刺身。.🔸銀鱈魚西京燒定食 💲187主食點左一客銀鱈魚定食,定食包括有湯、沙津同三款小食,其中一款係甜品抹茶蕨餅。銀鱈魚以西京味噌醃漬,甜而不膩油脂感滿滿,十分好

餐廳有壽司長季節時令推介餐單,定時提供比較少見既海鮮食材:
🔸宮城獨眼龍真蠔 💲88/隻 / 💲250/3隻
宮城獨眼龍真蠔

🔸北海道紫海膽壽司 💲68
北海道紫海膽壽司

🔸石垣貝刺身 💲80

🔸銀鱈魚西京燒定食 💲187
主食點左一客銀鱈魚定食,定食包括有湯、沙津同三款小食,其中一款係甜品抹茶蕨餅。銀鱈魚以西京味噌醃漬,甜而不膩油脂感滿滿,十分好助飯。

🔸吉列黑豚豬扒手打烏冬 💲97
吉列黑豚豬扒質素四平八穩,而手打烏冬口感彈牙有嚼感,係我好喜歡既質感。

🔸牛肉蒜片薄燒 💲95
有驚喜既一客小食,薄脆既蒜片配上調味剛好、不甜不膩既牛肉薄燒,看似平凡但確實岩口味。正評有回頭之作。

不專業食評nei.foodie
宮城獨眼龍真蠔
北海道紫海膽壽司
2022-08-23 41 浏览
鳥山名用餐環境舒適,採用許多新鮮日本直送食材,經過師傅的好手藝,讓菜餚變得漂亮又美味,所以吃飯時間常常一位難求,建議來用餐時預先訂座。正所謂不時不食,鳥山名亦會根據季節當造食材,推出一系列壽司長推介,令食客可以品嚐到最優質之美食。活帆立貝壽司嫩滑閃亮,一看就知新鮮甜美,吃完活帆立貝壽司肯定露出滿意的笑容,一口吃下,甜鮮滋味潰堤而出,真是開胃極品。鮫鰈壽司雪白透亮,吃起來柔軟有彈性,咀嚼在口中有淡淡的甘甜,簡單又清爽的味道,這就是Less is More。金目鯛壽司可謂是日本貴族魚壽司,紅色菱格的魚身紋路多美麗,金目鯛油脂含量適中,肉質細膩,不需要特別沾醬油,單吃送入口已能嚐到金目鯛的甜味。刺身是壽司重要的主角外,飽滿的米粒製成的醋飯咬感,也是壽司美味度提升到頂點的關鍵。好菜當然不少得味淋魚翅,現在不用去日本就能在鳥山名吃得到味淋魚翅。魚翅吸附味淋,兩面烤到微微焦黃,香氣迷人,味淋魚翅帶點酥脆感,又能吃到魚翅中的彈勁跟膠質感,非常推薦必點。我實在超久沒吃火鍋,所以馬上來一個泡菜黑豚五花腩辛辣火鍋一解嘴饞。熱騰騰的泡菜黑豚五花腩辛辣火鍋,火鍋視覺上激澎湃,裡頭有豆腐,泡菜,金菇,冬菇,娃娃

金目鯛壽司可謂是日本貴族魚壽司,紅色菱格的魚身紋路多美麗,金目鯛油脂含量適中,肉質細膩,不需要特別沾醬油,單吃送入口已能嚐到金目鯛的甜味。刺身壽司重要的主角外,飽滿的米粒製成的醋飯咬感,也是壽司美味度提升到頂點的關鍵。

我實在超久沒吃火鍋,所以馬上來一個泡菜黑豚五花腩辛辣火鍋一解嘴饞。熱騰騰的泡菜黑豚五花腩辛辣火鍋火鍋視覺上激澎湃,裡頭有豆腐,泡菜,金菇,冬菇,娃娃菜,粉絲,皇帝菜,大蔥和黑豚五花腩等,雖然這是辛辣火鍋,但其香味層次豐富,辣味比想像中溫潤。

辣泡菜使湯頭多了幾分香辣,濃郁不膩,十分討喜,整鍋湯喝完都沒有問題。豆腐軟嫩綿密,入口即化,粉絲久煮不爛,嚼起來有彈力,有辣湯助攻變得更滑順。黑豚五花腩呈現柔和的粉紅色澤,涮煮後仍舊大片,沒有縮水縮很多的跡象,黑豚五花腩肉質細嫩,同時帶有濕潤的肉汁。

無飯不歡的媽媽點了池魚一夜干定食,沙律,前菜都走清爽路線,讓整個定食吃下來負擔不會重,沙律酸香脆口,一吃就開胃,前菜海蜇和海帶不重鹹,像在家用餐的感覺。甜品抹茶蕨餅本身是抹茶口味,另外灑上滿滿抹茶粉,抹上加抹,甘韻明顯,喜歡極了。

豐碩的珍珠飯愈嚼愈香,令媽媽這個飯控欲罷不能。暖心又暖胃的味噌湯是定食的靈魂,要有味噌湯才像有來到日式餐廳,味噌湯淡雅的豆醬香氣,喝起來氣韻十足又不會鹹口,直接喝還能感受到昆布的樸素滋味。

經過鹽漬的池魚一夜干,魚肉的香味更濃縮在肉裡,池魚一夜干的肉很厚實,每次一夾都是一大塊,塞入口中真的超滿足。舌尖一壓,魚肉綿綿化開,油脂跟鹹香的魚肉互相配搭,媽媽默默地把池魚一夜干整尾嗑掉。

巨峰乳酸梳打淡紫的漸層像晚霞的美麗配色,最適合熱到不行的夏天時喝的酸甜飲品。巨峰乳酸梳打甜甜酸酸,喝著喝著,清涼消暑,好不解膩。
荃灣愉景新城日本菜My friend and I went to a restaurant called "Toriyamana" (鳥山名) located in Shop 1025-1026, 1/F, Discovery Park, 398 Castle Peak Road荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1025-1026號舖 "eel sushi"海鰻壽司HKD$38/ pc 件The eel is moist,succulent and flaky!!"eel rolls"海鰻卷HKD$48personally I prefer eel sushi over rolls."Peach yogurt smoothie"水蜜桃乳酪沙冰HKD$32creamy,velvety smooth with intense peach fragrance!!"Deep fried chicken fillet"一口炸走地雞HKD$48Crispy on the outside,moist,soft and tender on the inside.Yummmmmmrecommende
荃灣愉景新城日本菜

"eel sushi"
海鰻壽司
HKD$38/ pc 件

"eel rolls"
海鰻卷
HKD$48

"Peach yogurt smoothie"
HKD$32

"Deep fried chicken fillet"
HKD$48

recommended!!

"Beef rib pot"
雪花牛肋條地獄火鍋
HKD$165

The beef rib contain luscious sumptuous grease!!tender and soft!!

• "Deepfriedchickenfillet" 一口炸走地雞
2022-08-16 1066 浏览
原來已有兩個月沒來愉景新城,當日和太太在商場逛街,經過這間鳥山名,突然覺得原來開了數年竟然從未光顧過,便提議太太去食晚飯✏️位置: 8/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳用上木條子裝修及有不少日式擺設,樓底高,環境寛敞舒適。餐牌上的價格比較合理,食物夠新鮮,味道亦大致不錯🌟吉列黑豚豬扒手打烏冬 - $97先充一下主食,這款吉列黑豚豬扒烏冬的豬扒外脆內軟,細心配上豬扒醬及沙律醬兩款醬料,帶來兩種不同味道。加上手打烏冬爽滑而湯底鮮甜,配合入味的油揚,整體味道不錯🌟安格斯牛肉火鍋 - $130用瓦斯爐上的熱鍋,除了有嫩滑的安格斯牛肉外,有皇帝菜、豆腐、金菇、冬菇、白菜及洋蔥,用料十足且鮮甜味美,值得一試🌟 一口炸走地雞 - $48鮮嫩多汁的炸雞球,配合沙律醬,味道及口感都可以🌟味淋魚翅 - $48雖然魚翅比較硬身,但夠鮮甜入味,伴加入七味粉的沙律醬食味道不差🌟海鰻壽司 - $38蒲燒鰻魚軟滑可口,米飯口感亦不錯🌟活帆立貝壽司(2件) - $78帆立貝大隻鮮甜,推薦之選🌟芝士吉列蝦反卷(4件) - $36太太很喜歡,在香脆的炸蝦反卷中間夾住芝士及紫菜

✏️位置: 8/10
✏️環境: 9/10
✏️衛生: 9/10
✏️服務: 8/10
✏️食物: 8/10

🌟吉列黑豚豬扒手打烏冬 - $97

🌟安格斯牛肉火鍋 - $130

🌟 一口炸走地雞 - $48
鮮嫩多汁的炸雞球,配合沙律醬,味道及口感都可以

🌟味淋魚翅 - $48

海鰻壽司及活帆立貝壽司

🌟海鰻壽司 - $38
蒲燒鰻魚軟滑可口,米飯口感亦不錯

🌟活帆立貝壽司(2件) - $78
帆立貝大隻鮮甜,推薦之選

芝士吉列蝦反卷

🌟芝士吉列蝦反卷(4件) - $36
太太很喜歡,在香脆的炸蝦反卷中間夾住芝士及紫菜,口感豐富亦美味

青蘋果小子

🌟青蘋果小子 - $19(配牛肉火鍋優惠價)
跟牛肉火鍋加配的特飲之一,用上鮮甜的青蘋果果醬配上梳打水,香甜開胃

🌟水蜜桃乳酪沙冰 - $32
充滿乳酪及水蜜桃香味的要杯沙冰,香濃吸引

🍽鳥山名 (荃灣)
📬地址: 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1025-1026號舖
2022-08-15
海鰻壽司及活帆立貝壽司
芝士吉列蝦反卷
青蘋果小子
2022-08-16 53 浏览
#fafafoodblog荃灣 #fafafoodblog日本菜🍴網燒安格斯西冷牛扒定食 180 蚊🐂成個定食望落豐富 有安格斯牛扒 肉味香濃 配菜絲 蒜片 沙律醬及芥辣 飯粒夠軟身 用左日本米 撈埋醃過既魚仔 醬汁 有隻帶 d酸同加左葱既開胃醬汁, 仲有類似甜豉油既醬汁 都同牛扒同飯好 match 🐂 仲有海哲同麵豉湯 取後甜品有麻薯 都好好食🍴太刀魚壽司兩件 每件25 蚊 口感比較爽彈 魚味正常🍴拖羅鯖魚壽司兩件 每件25 蚊 鯖魚既拖羅好肥味 鯖魚帶 d海水咸味 正🍴金目鯛壽司 30 蚊 金目鯛壽司夠哂彈牙🍴 海鰻壽司38 蚊 鰻魚好夠肥美 點 d甜醬更正🐟🍴鮫鰈壽司28 蚊 鮫鰈壽司魚味濃 肉質有層次感#日本菜 #壽司 #刺身 #定食 #牛扒 Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#鳥山名荃灣青山公路荃灣段398 號愉景新城1
🍴網燒安格斯西冷牛扒定食 180 蚊🐂
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鳥山名
荃灣青山公路荃灣段398 號愉景新城1 樓1025 至1026 號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荃灣
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓

2022-08-16
最近好多朋友將會去外國留學~所以趁大家仲係香港,於香港呢個美食天堂食多d唔同美饌!荃灣Dpark 「鳥山名」,裝潢雅緻,帶江戶時期的和風色彩~除了恆常的菜式,店家更設有「季節推介」,嚴選當造食材,滿足「不時不食」的食客~我同朋友各點了一個定食,再加上幾款時令美食,人均$250,性價比好高。鮫鰈壽司 $28雖是白肉魚,但味道都幾出眾!肉質緊實爽脆!經過師傅巧手稍炙燒過後,豐富的油脂湧現,釋鮮甜味!金目鯛壽司 $30油脂含量適中!肉質細膩,味道鮮美~不錯不錯安鱇魚肝4切 $88安鱇魚肝素有海底鵝肝之稱~比起鵝肝少了油膩感,伴醬油感覺更為濃郁甘香~大大一片,呢個價錢來說都算抵食!鹽燒鯖魚定食$109餐廳都好照顧唔食魚生既朋友仔,都有唔少熟食選擇~今次選擇鹽燒鯖魚定食,份量適中,鯖魚味道唔錯!熱辣辣而且好入味!加上檸檬以及其他伴碟降低油膩感,唔怕熱氣!壽司定食$148呢個定食可說性價比超高,含季節壽司8件,卷物四件,岩曬有選擇困難症既你。加州卷超fresh,加上沙律醬更為creamy美味~而且魚生質素同價錢成正比!大滿足

鮫鰈壽司 $28
雖是白肉魚,但味道都幾出眾!
肉質緊實爽脆!經過師傅巧手稍炙燒過後,
豐富的油脂湧現,釋鮮甜味!

金目鯛壽司 $30
油脂含量適中!肉質細膩,味道鮮美~不錯不錯

安鱇魚肝4切 $88
安鱇魚肝素有海底鵝肝之稱~
比起鵝肝少了油膩感,伴醬油感覺更為濃郁甘香~
大大一片,呢個價錢來說都算抵食!

鹽燒鯖魚定食$109
餐廳都好照顧唔食魚生既朋友仔,
都有唔少熟食選擇~今次選擇鹽燒鯖魚定食,
份量適中,鯖魚味道唔錯!熱辣辣而且好入味!
加上檸檬以及其他伴碟降低油膩感,唔怕熱氣!

壽司定食$148
呢個定食可說性價比超高,
含季節壽司8件,卷物四件,岩曬有選擇困難症既你。
加州卷超fresh,加上沙律醬更為creamy美味~
而且魚生質素同價錢成正比!大滿足
  • 安鱇魚肝
2022-08-08 604 浏览
連續工作了兩個多星期,快要累死了🤣~今天終於來到星期五,為慶祝一下努力工作的自己,便來吃日本菜啦~ 鳥山名走街坊風格路線,菜單的餐錢相當貼地,所以吸引大量額人光顧。晚上時段,人頭湧湧,必須等侯才能入座呀。 「 安格斯牛肉火鍋🍲$130 」 雖然天氣好熱,但火鍋價錢實在太便宜了🫣,就點一份試試。牛肉份量頗多,鍋𥚃還有皇帝菜、冬菇、金菇、粉絲、娃娃菜等,我更追加一份拉麵 +$35,更加滿足。 「 煎餃子🥟$50 」 一份有6隻,隻隻飽滿,味道不錯。「 玉子燒🥰$38 」 我最愛吃雞蛋,甜甜的玉子燒,又多汁又香甜。 「 海鱸卷🍙$48 」 卷物一客6粒,一口一個,大小剛剛好。米飯略酸,餡料份量足夠。

晚上時段,人頭湧湧,必須等侯才能入座呀。

「 安格斯牛肉火鍋🍲$130 」

「 煎餃子🥟$50 」

一份有6隻,隻隻飽滿,味道不錯。

「 玉子燒🥰$38 」

我最愛吃雞蛋,甜甜的玉子燒,又多汁又香甜。

「 海鱸卷🍙$48 」

2022-08-05
2022-08-05 83 浏览
今日去左荃灣周圍搵野食,見到一間個名幾吸我眼球既鳥山名🤭龍珠迷既我就比佢吸左入去😂入面都有播日文卡通歌🥰童年返晒黎🤪裝修都好有日本FEEL樓底高感覺得幾舒服,餐廳都係日式為主食物種類都係幾多,叫左串燒菠蘿如果係焦糖我唸會比較好,依個好多汁但有偏酸,明太子芝士焗薯,如果濃味小小比較好,感覺有D淡,壽司方面比較好叫左明太子芝士吉列蝦反卷,鰻魚玉子反卷,牛油果軟殼蟹手卷,芝士三文魚腩,左口魚背全部壽司都唔錯,雪花牛肋條地獄火鍋,唔食辣既我都接受到份量都多,仲有叫咗3隻岩手縣赤崎真蠔大大隻好新鮮🤤依個最正😋#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #鳥山名 @toriyamana.hk #日本料理 #荃灣 #鳥山名 #性價比 #日式地道 #手工啤 #和食便當 #手打烏冬 #三五知己 #抗

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #鳥山名 @toriyamana.hk #日本料理 #荃灣 #鳥山名 #性價比 #日式地道 #手工啤 #和食便當 #手打烏冬 #三五知己 #抗疫便當 #hkfoodie #愉景新城 #Discoverypark #聚腳點

鳥山名
地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1025-1026號舖
🏯日本食物覓食專員有好野推介!平時我食黎食去都係魚生飯同壽司🤣今次喺荃灣一間居酒屋食到omakase餐廳咁多種類嘅新奇食材😋😋同埋性價比高,要試👍🏻🐟安鱇魚肝 $88⭐️⭐️⭐️⭐️💫平時食omakase先常見嘅食材,竟然喺呢間居酒屋食到!而我都係第一次食🫣係好滑嘅口感配魚鮮味,簡直係海底鵝肝❤️‍🔥4片厚切魚肝配少少柚子醋啫喱入口即化唔酒膩✨有驚喜🦈味淋魚翅 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味淋魚翅我又係第一次食!開發左我味蕾嘅新體驗😳香脆可口嘅魚翅條,吞左之後成個口腔仲會充斥住香烤回甘味🤤係食唔停口嘅佐酒小食🍶簡直想打包帶佢回家煲劇食,可惜已經即場清左碟🫢講明先唔係shark fin🙅🏻‍♀️🦪厚岸真蠔 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個都係季節限定menu先有,厚岸直送當造生蠔✨賣相非常靚同完整,有半隻手掌咁大✋🏻入口鮮甜,滑到跣落喉😋😋想食多隻🍣壽司定食 $148 ⭐️⭐️⭐️💫抵食之選!總共有12件🤪包括季節壽司8件同卷物4件,仲有味噌湯、沙律同前菜🫒壽司除左蟹柳之外真係件件魚生🍣唔係比玉子hea你😾識食一定係兩個人share呢個定食再叫多d小食😋😋細食d嘅女仔淨係叫呢個都會好飽😂🍞木魚絲炸豆腐 $58 ⭐️⭐️⭐️賣相吸引!

🐟安鱇魚肝 $88⭐️⭐️⭐️⭐️💫

🦈味淋魚翅 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🦪厚岸真蠔 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍣壽司定食 $148 ⭐️⭐️⭐️💫

🍞木魚絲炸豆腐 $58 ⭐️⭐️⭐️
賣相吸引!豆腐表面佈滿木魚絲,金黃表面🧡但係亮麗嘅外表同味道對比之下唔相符☹️味道比較淡,亦唔算脆口,不過不失嘅豆腐君

🦑串燒墨魚鬚串$43 ⭐️⭐️⭐️
好多串燒魷魚之類會燒到好乾好鞋,但要想讚下呢個墨魚鬚一d都唔韌!墨魚粒粒分明有肉地,係唔錯嘅小食👍🏻👍🏻
  • 安鱇魚肝
2022-08-02 79 浏览
呢日我到左荃灣D Park【鳥山名】食晚飯~餐廳裝潢簡約,有和風色彩,環境舒適~見到季節推介餐牌有我喜歡的生蠔,當然要試試!仲有壽司、卷物同甜品都好吸引呀!【岩手縣赤崎真蠔】和【厚岸真蠔】入口滑嘟嘟,清甜美味,好幸福的感覺~【太刀魚壽司】和【金目鯛壽司】都好新鮮,肉質結實又嫩滑,而且啲壽司飯仲係暖暖的~【牛油果軟殼蟹反卷】滿滿嘅牛油果入面包住鬆化的軟殼蟹,真係要食多幾件先夠喉呀!【紫菜溫泉蛋手打烏冬】烏冬撈埋溫泉蛋一齊食,特別香滑~而小朋友就食佢大愛嘅【兒童餐】,想不到$82都幾豐富啊~ 有炸蝦、迷你烏冬、壽司、小食、果凍和飲品,仲要用麵包超人碟同碗裝住,好吸睛呀~我都好想食埋一份呀!最後,食埋件【朱古力慕絲】作結就圓滿喇~ 甜品唔止靚,仲好好味呀~呢餐有咁多款美食加埋一都唔洗$500,好抵食~ 而且職員服務勤快,不時幫我地加茶,上菜速度都算快~
呢日我到左荃灣D Park【鳥山名】食晚飯~

餐廳裝潢簡約,有和風色彩,環境舒適~

【紫菜溫泉蛋手打烏冬】烏冬撈埋溫泉蛋一齊食,特別香滑~

2022-07-15
  • 岩手縣赤崎真蠔
  • 厚岸真蠔
  • 太刀魚壽司
  • 金目鯛壽司
  • 牛油果軟殼蟹反卷
  • 朱古力慕絲
2022-07-29 86 浏览
荃灣鳥山名 見到鋪面好日本feel就入去試試 因為早入坐 唔算太多人店員就表示落單可以掃code落單安格斯牛肉火鍋 鰻魚炒飯 味淋魚翅 拖羅鯖魚壽司海鰻壽司最推介味淋魚翅 好好食 好食到叫左2盤🙈安格斯牛肉火鍋 唔好睇佢細細個煲 其實入面極多蔬菜牛肉都有7-8塊 同朋友叫左甘多野食 食到好飽本身想叫佢地嘅甜點 但太飽🙈甘多都只係523晚餐黎講唔算話太貴啦 可以去試試不過見好多人食拉麵 定烏冬其實係咪我叫錯左🙈🙈食唔到佢地名物
荃灣鳥山名

本身想叫佢地嘅甜點 但太飽🙈
甘多都只係523
晚餐黎講唔算話太貴啦 可以去試試

2022-07-29 82 浏览
最近去咗荃灣愉景新城食一間日本餐廳 餐廳都幾闊落 裏面嘅裝潢都幾有藝術感 🐻🐻坐底咗就叫咗以下食物:✨炸雞軟骨 - $48唔算厚粉 此雞軟骨比我平時食嗰啲硬 🐻🐻要大力啲咬先咬到😅🤪 點埋個酸酸嘅沙律醬都幾好食嘅 🌟Rate: 7.5/10✨日式炸雞翼 - $48一咬開仲有啲油係肉上面 肉質唔’霉’ 熱氣但好味😋 🌟Rate: 7.5/10✨和風燒牛肉定食配溫泉蛋 - $120依個定食個飯係用珍珠米 撈埋温泉蛋口感順滑😋 主菜有椰茶 洋蔥 菇 同牛肉 將炸蒜撈埋一齊都幾香 正常發揮 🌟Rate: 7.8/10✨壽司長推介嘅壽司🐻🐻叫咗海鰻 ($38/件),拖羅鯖魚 ($25/件)鮫鰈 ($28/件) and 油甘魚 ($40/ 2件)🐻🐻較喜歡食海鰻同油甘魚 前者鰻魚汁香濃 後者重油脂香 鯖魚和鮫鰈則正常 overall 🌟Rate: 7.8/10
最近去咗荃灣愉景新城食一間日本餐廳

✨和風燒牛肉定食配溫泉蛋 - $120

壽司長推介嘅壽司

🐻🐻較喜歡食海鰻同油甘魚
2022-07-26 75 浏览
出開愉景灣買嘢,順便食埋個飯先返屋企,不過又唔想食連鎖式嘅餐廳,所以就揀咗去鳥山名開餐啦!😋😋😋餐廳都幾大的,空間感十足完全冇逼夾嘅感覺!坐低後我哋先點咗幾樣時令餐牌嘅美食,包括鮟鱇魚肝、拖羅鯖魚、鮫鰈壽司同味淋魚翅!另外點左兩款卷物壽司同一啲小食!😍😍😍🔸 鮟鱇魚肝喜歡佢軟綿綿同入口即溶嘅感覺,而且一啲腥味都冇的!🔹 拖羅鯖魚估唔到鯖魚都有食拖羅嘅感覺,比平時食開嘅普通鯖魚鮮甜同好食好多!👍🏻👍🏻🔸 鮫鰈壽司第一次食呢款壽司,味道相對比較淡的,但肉質好滑,感覺好清新!👍🏻👍🏻🔹 味淋魚翅煙煙韌韌味道惹味,配酒食一流,可惜我朋友係唔飲酒的!🥺🫣🔸牛油果軟殼蟹反卷及蒲燒鰻魚玉子飯卷反卷用料到十足又好食🥰🔹燒帆立貝超大粒嘅帆立貝,而且師傅手勢好冇燒到乾身, 配上秘製醬汁,非常之惹味!🔸燒鵝腸以想不到係完全唔韌的,有驚喜!❤️🔹芥末八爪魚🐙八爪魚比其他餐廳大粒,絕對係抵食之選!👍🏻👍🏻簡簡單單嘅一餐,不過非常之滿足!正呀!🥰🥰🥰

🔸 鮟鱇魚肝
喜歡佢軟綿綿同入口即溶嘅感覺,而且一啲腥味都冇的!

🔹 拖羅鯖魚

🔸 鮫鰈壽司

🔹 味淋魚翅
煙煙韌韌味道惹味,配酒食一流,可惜我朋友係唔飲酒的!🥺🫣

🔸牛油果軟殼蟹反卷及蒲燒鰻魚玉子飯卷
反卷用料到十足又好食🥰

🔹燒帆立貝

🔸燒鵝腸
以想不到係完全唔韌的,有驚喜!❤️

🔹芥末八爪魚🐙
八爪魚比其他餐廳大粒,絕對係抵食之選!👍🏻👍🏻

簡簡單單嘅一餐,不過非常之滿足!正呀!🥰🥰🥰