2020-04-19 124 浏览
最近也不太想外出吃火鍋,所以就選擇外賣火鍋吧。一方面不用外出也可以吃火鍋,另一方面也可以節省買火鍋配料的時間,所以很方便呢😆。💥鱻潮雞煲餐 HKD$398,裡面有雞煲半隻/牛頸脊/手工特長魚皮 /手工丸:黑白墨魚磚+福袋/台式鴨血/台式蝦肉條/田園蔬菜盆/讚岐烏冬 兩個。雞煲味道我們選擇小麻小辣,連麻度也可以選擇感覺不錯😆,味道不太辣剛剛好,醬汁不會太咸,雞肉肉質不會太韌。吃完雞煲之後再加水吃火鍋挻不錯🤤🤤。火鍋食材新鮮,份量不過不失可接受。令靜靜感到驚喜的食物是手工特長魚皮🤤,與吃開的有分別,除了是外型有別,吃起上來也有不同。相比起一般的脆身,配火鍋吃真的不錯耶😍。

2020-04-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
好耐無食過雞煲啦!!口痕想食諗起屋企附近有間鱻潮,之前經過見到有雞煲外賣,即刻whatsapp預約!回覆速度好快又有效率,讚!今次揀左個鱻潮雞煲餐HK$3981)雞煲半隻 (中麻小辣)2)黑毛豬3)手工特長魚皮4)手工丸 (四選二)共8粒黑白墨魚磚/香茜墨丸5)台式鴨血6)台式蝦肉條7)田園蔬菜盆8)讚岐烏冬雞煲餐準時於預定時間送到,熱辣辣可以即食勁方便!各項配料都勁新鮮,賣相好吸引!雞煲半隻,揀左中麻小辣,雞件相當嫩滑且醃得入味,醬汁濃郁,香辣又惹味!黑毛豬肉質腍滑鬆軟。手工特長魚皮脆卜卜,口感鬆化。手工丸好驚喜!粒粒爽口彈牙!黑白墨魚磚Q勁十足,香茜墨丸岩哂香茜控,兩種丸都鮮甜彈牙有嚼勁,好正啊!台式鴨血口感軟嫩有韌性。台式蝦肉條鮮美嫩滑。田園蔬菜盆有齊生菜同黃芽白,勁新鮮爽脆,特別鮮甜!讚岐烏冬彈牙又煙韌,口感滑溜富彈性,咬口十足。勁滿足勁豐富既一餐!推薦!!
好耐無食過雞煲啦!!
口痕想食諗起屋企附近有間鱻潮,
之前經過見到有雞煲外賣,
即刻whatsapp預約!
回覆速度好快又有效率,讚!

今次揀左個鱻潮雞煲餐HK$398
1)雞煲半隻 (中麻小辣)
2)黑毛豬
3)手工特長魚皮
4)手工丸 (四選二)共8粒
黑白墨魚磚/香茜墨丸
5)台式鴨血
6)台式蝦肉條
7)田園蔬菜盆
8)讚岐烏冬

雞煲餐準時於預定時間送到,
熱辣辣可以即食勁方便!
各項配料都勁新鮮,賣相好吸引!

雞煲半隻,揀左中麻小辣,
雞件相當嫩滑且醃得入味,
醬汁濃郁,香辣又惹味!

黑毛豬肉質腍滑鬆軟。

手工特長魚皮脆卜卜,口感鬆化。

手工丸好驚喜!粒粒爽口彈牙!
黑白墨魚磚Q勁十足,
香茜墨丸岩哂香茜控,
兩種丸都鮮甜彈牙有嚼勁,好正啊!

台式鴨血口感軟嫩有韌性。
台式蝦肉條鮮美嫩滑。

田園蔬菜盆有齊生菜同黃芽白,
勁新鮮爽脆,特別鮮甜!

讚岐烏冬彈牙又煙韌,
口感滑溜富彈性,咬口十足。

勁滿足勁豐富既一餐!推薦!!
2020-04-14
2020-04-18 65 浏览
這次想和大家分享的,是我於鱻潮手工私房鍋的外賣經驗,鱻潮手工私房鍋位於沙田博康邨熟食中心,以新鮮食材所為其賣點。值得留意的是,這個外賣是需要再於家中烹調才可以享用的呢。雞煲半隻 (走麻和走辣):雞肉只是烹煮得剛剛好熟,比平常吃到的雞肉算是略為不夠熟,所以記得要加以烹煮呢。黑毛豬:份量頗多,豬肉嫩滑。手工特長魚皮:魚皮很薄,真的很長,炸得香脆,調味合適,不會過咸,好吃。蟹肉蟹籽珍寶珠和香茜墨丸:兩款丸都應該是手工製成的,蟹肉蟹籽珍寶珠有鮮味,香茜墨丸的香茜味道很濃郁,兩款丸都十分爽口彈牙,好吃。牛柏葉:份量頗多呢台式蝦肉條:外層的皮入口有一點像平時吃到魚皮餃的皮,蝦肉亦有一點鮮味,味道不錯。最後仍有田園蔬葉盤和讚岐烏冬呢。這一餐吃得很滿足,$398的價錢算是十分合理。

值得留意的是,這個外賣是需要再於家中烹調才可以享用的呢。

雞煲半隻 (走麻和走辣):

黑毛豬:
份量頗多,豬肉嫩滑。

手工特長魚皮:
魚皮很薄,真的很長,炸得香脆,調味合適,不會過咸,好吃。

蟹肉蟹籽珍寶珠和香茜墨丸:

牛柏葉:
份量頗多呢

台式蝦肉條:

最後仍有田園蔬葉盤和讚岐烏冬呢。

這一餐吃得很滿足,$398的價錢算是十分合理。
2020-04-17
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 避風塘炒蟹
2020-04-18 49 浏览
最近少左出街,但係真係好想食雞煲、打邊爐呀🍲,為左滿足我呢個願望,我決定叫外賣,你冇聽錯,雞煲都有很外賣🥡,講緊嘅係鱻潮手工私房菜,佢哋有個鱻潮雞煲餐,一共8樣食物,1)雞煲半隻 ,麻度辣度有得分開揀,我就叫左中麻小辣,麻度十足,正呀2)牛頸脊,牛嘅質素唔錯3)即炸嚮鈴,真係即炸架,送到嚟嘅時候仲有少少熱架4)蟹肉蟹籽珍寶珠 + 福袋,珍寶珠彈牙,福袋都幾特別,第一次食5)台式鴨血6)台式蝦肉條7)田園蔬菜盆,有生菜🥬,油麥菜同娃娃菜8)讚岐烏冬舒舒服服喺屋企就食到咁正嘅雞煲,爽呀

2)牛頸脊,牛嘅質素唔錯
3)即炸嚮鈴,真係即炸架,送到嚟嘅時候仲有少少熱架
5)台式鴨血
6)台式蝦肉條
7)田園蔬菜盆,有生菜🥬,油麥菜同娃娃菜
8)讚岐烏冬

舒舒服服喺屋企就食到咁正嘅雞煲,爽呀
2020-04-14 658 浏览
其實個心一直都好想打邊爐自從疫情之後都好少可以有機會同朋友食到,唯有叫外賣返嚟滿足下啦!喺沙田圍有間專做私房菜火鍋嘅店舖原來都幾出名,同朋友試咗個398套餐都幾抵食。首先佢會有個雞煲,份量半隻,辣度同埋麻度可以自由選擇,我就揀咗小辣同埋中度麻,心想味道應該會挺滋味的!另外套餐仲可以揀黑毛豬、牛頸脊定係紐西蘭羊圈,我就揀咗牛頸脊,感覺上好似更抵食。炸嘢方面可以揀手工特長魚皮或者即炸嚮鈴,睇佢個名即炸應該好新鮮,所以揀咗響鈴。手工丸有4款,可以揀其中2款,一共8粒,揀左蟹肉蟹籽珍寶珠同香茜墨丸,另外仲有台式鴨血、水魷魚同牛柏葉可以三揀一,我揀咗台式鴨血。還有台式蝦肉條、陳皮魚蛋同午餐肉,又係可以三揀一。食咗咁多肉,亦都可以揀一個田園蔬菜盆balance 返,麵食當然唔要出前一丁,要讚岐烏冬。😍😍外賣返屋企都有段時間,大概1小時回到家中,打開每一樣配料,外賣依然保新鮮,而且啲冰仲未溶!牛頸脊個賣相依然吸引。我率先將半隻雞倒入鍋中翻熱,不消5分鐘雞煲的香氣滲出來,辣椒不算太攻鼻,味道又不會太鹹,很適合送飯!吃過雞件後,加入沸水再把配料逐一弄熟。牛頸脊牛味很出眾呢,厚度適中,大概20秒就可以把它
其實個心一直都好想打邊爐

首先佢會有個雞煲,份量半隻,
另外仲有台式鴨血、
水魷魚同牛柏葉可以三揀一,我揀咗台式鴨血。還有台式蝦肉條、
麵食當然唔要出前一丁,要讚岐烏冬。
😍😍

外賣返屋企都有段時間,大概1小時回到家中,打開每一樣配料,外賣依然保新鮮,而且啲冰仲未溶!牛頸脊個賣相依然吸引。我率先將半隻雞倒入鍋中翻熱,不消5分鐘雞煲的香氣滲出來,辣椒不算太攻鼻,味道又不會太鹹,很適合送飯!吃過雞件後,加入沸水再把配料逐一弄熟。牛頸脊牛味很出眾呢,厚度適中,大概20秒就可以把它放進口中嘆一番。鴨血又做得唔錯,唔會覺得有異味,因為始終內臟比較難處理,但係佢哋都可以handle得到!

令我最欣賞嘅竟然係香茜墨丸,佢啲墨丸真係真材實料,一粒粒肉好彈牙,芫荽加入去簡直係天衣無縫,少少草青味倍感新鮮。烏冬最後配埋個湯,滑溜溜,非常好吃😋。
2020-04-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-04-13 59 浏览
夜晚開始涼,涼就特別想食雞煲,在家都可以隨時食到雞煲架,食完仲可以加湯底打邊爐,滿足一家需要!$398 鱻潮雞煲餐(每人不用$100)好抵食雞煲半隻 麻度、辣度自由選擇,雞件鮮味多肉,麻香四溢,醬汁惹味牛頸脊牛味濃,啖啖油脂香手工特長魚皮 長過塊面好多,新鮮炸好送到還是暖的,非常香脆手工丸 黑白墨魚磚上層白,下層黑色墨魚腸,爽口鮮味;蟹肉蟹籽珍寶珠好彈牙台式鴨血鮮味香滑;台式蝦肉條爽口田園蔬菜盆新鮮讚岐烏冬 (兩個)滑溜滋味沙田區免費送貨添,下次再訂😊

夜晚開始涼,涼就特別想食雞煲
在家都可以隨時食到雞煲架,
食完仲可以加湯底打邊爐,滿足一家需要!

$398 鱻潮雞煲餐(每人不用$100)好抵食

雞煲半隻
麻度、辣度自由選擇,雞件鮮味多肉,麻香四溢,醬汁惹味

牛頸脊
牛味濃,啖啖油脂香

手工特長魚皮 長過塊面好多,新鮮炸好送到還是暖的,非常香脆

手工丸
黑白墨魚磚上層白,下層黑色墨魚腸,爽口鮮味;
蟹肉蟹籽珍寶珠好彈牙

台式鴨血鮮味香滑;

台式蝦肉條爽口

田園蔬菜盆新鮮

讚岐烏冬 (兩個)滑溜滋味

沙田區免費送貨添,下次再訂😊

2020-04-12
  • 安格斯牛頸脊
  • 手工魚皮
2020-04-13 51 浏览
疫情之下,不少餐廳都轉型做外賣,這夜一家人在鱻潮訂了一個 $398 鱻潮雞煲餐外賣速遞到屋企,一雞煲七款火鍋料的四人餐,平均每人唔駛 $100,都幾抵食!外賣鱻潮雞煲餐包括:- 雞煲半隻(四種麻辣/不辣程度)- 牛頸脊/ 黑毛豬/ 紐西蘭羊圈(三選一)- 手工特長魚皮/ 即炸嚮鈴(共四件)- 手工丸:黑白墨魚磚/ 蟹肉蟹籽珍寶珠/ 香茜墨丸/ 福袋(四選二)共八粒- 台式鴨血/ 水魷魚/ 牛栢葉(三選一)- 台式蝦肉條/ 陳皮魚蛋/ 午餐肉(三選一)- 田園蔬菜盆- 出前一丁麵/ 讚岐烏冬兩個(二選一)整體來說,套餐食物新鮮,味道也不過不失。我點的雞煲是少辣,但家人都覺得太辣,如果雞和辣汁可以分開自己撈會更好,只好即時多弄一個清湯鍋。台式黑白墨魚磚頗有趣,爽口彈牙又鹹鹹地,即炸嚮鈴也不錯。外賣套餐需三天前Whatsapp預訂:9613 3368。沙田區免費送貨,其他地區Gogovan運費自付,九龍區約$120。
雞煲

外賣鱻潮雞煲餐包括:
- 雞煲半隻(四種麻辣/不辣程度)
- 牛頸脊/ 黑毛豬/ 紐西蘭羊圈(三選一)
- 手工特長魚皮/ 即炸嚮鈴(共四件)
- 台式鴨血/ 水魷魚/ 牛栢葉(三選一)
- 台式蝦肉條/ 陳皮魚蛋/ 午餐肉(三選一)
- 田園蔬菜盆
- 出前一丁麵/ 讚岐烏冬兩個(二選一)

2020-04-13
外卖送餐
雞煲
2020-04-07 75 浏览
俗語話 : 「燃點香煙喝啖酒,所有不快都溜走」我就唔支持人食煙既, 有害健康丫嘛但閒時飲杯酒係無問題既 (呢餐飯係限酒令之前食既,無事無事)不過當然都唔好飲太多啦~一陣唔小心同我老友阿強有親密接觸就真係醜死怪啦~打邊爐永遠都同飲酒扯上關係, 當然如果你識揀場地就食得更加開心啦屋企樓下個大排檔永遠係我首選, 打個電話俾我個閨蜜阿強, 原來咁啱佢今日收早返緊黎, 就係大排檔叫定枝大啤等佢啦呢度算唔上咩隱世餐廳, 但勝在夠氣氛, 呢啲大排檔都買少見少大家一齊飲酒吹水, 傾多兩句又叫多啲野食, 老闆開心我地又盡興佢地既火鍋料都幾新鮮, 近廚得食丫嘛, 呢度隔離就係街市, 要買新鮮食材容乜易除左火鍋之外呢度仲有得食燒海鮮同小菜仲有胡椒蟹, 真係包羅萬有可以打邊爐之餘又食下小菜, 幾唔錯打邊爐會有一SET拼盤按人頭咁俾你黑豚毛豬同安格斯牛二揀一, 我就叫左安格斯牛, 每次食都唔會失望, 入口豐富牛味, 滿口都係滿足滋味仲有蟹肉蟹籽珍寶珠、八寸蟹柳、響鈴同炸魚皮都非常出色任食配料都唔差架, 我最鐘意食魚皮餃同陳皮魚蛋, 成日俾阿強笑我細路仔口味唔識食計我話鐘意食咩其實無分細唔細路仔既~~啲任食配料加
俗語話 : 「燃點香煙喝啖酒,所有不快都溜走」
我就唔支持人食煙既, 有害健康丫嘛

可以打邊爐之餘又食下小菜, 幾唔錯

打邊爐會有一SET拼盤按人頭咁俾你
仲有蟹肉蟹籽珍寶珠、八寸蟹柳、響鈴同炸魚皮都非常出色
計我話鐘意食咩其實無分細唔細路仔既~~
啲任食配料加埋都差唔多60款, 算係幾抵食既
2020-03-24 114 浏览
本來想到附近大排檔晚飯,先到禾輋再到沙角村,原來一年多沒來,早已改造成新式冬菇亭,風味大減,但也是時代進步的一部分,也在所難免。本來的金沙角大排檔變成沙角冰室,心𥚃沒底,也不敢試,就到了對面的排檔。選了鱻潮,看來主打火鍋,也做點心,但今晚想點小菜。點了涼瓜牛肉,鮮菠蘿生炒骨。本想點蒜蒸龍躉肉,但沒有了改為豉汁蒸白鱔。也想點籠仔蒸飯,但等太久了,改點白飯就算。先上生炒骨,80元。平心而論,其實排骨炸得幾好,肉離骨,醃味夠,也不多粉,可惜敗筆在於甜酸汁,太稀了,上不到料頭,甜酸味也不夠,掛上排骨,就唔夠味了。碟底水旺旺。其中也有幾塊洋蔥變味了。涼瓜牛肉,88元。涼瓜走油,翠綠淋而甘,但豆豉爆唔香,鑊氣不足。牛肉敗筆,下梳打粉太多,肉鬆得沒口感,也一陣梳打粉味。豉汁蒸白鱔,185元。一上碟就知大獲,先清蒸,熟後淋上豉汁的做法。白鱔肉質是淋滑的,但也沒味道,不論魚味或是豆豉味也沒有,也許來貨已久吧。以價錢來說,不值,這碟白鱔大概六兩左右,街市賣也是一百一斤,會不會太暴利一點?豉汁重豉油蠔油味,就算本身有魚味,也蓋過了,多半想隱瞞不新鮮。落單前也不知道有小菜減二十元優惠,因為近排的疫情?但以食物
選了鱻潮,看來主打火鍋,也做點心,但今晚想點小菜。
碟底水旺旺。其中也有幾塊洋蔥變味了。

落單前也不知道有小菜減二十元優惠,因為近排的疫情?但以食物質素而言,優惠過後才算是大排檔價錢,也就是說本來是偏貴的。價錢也不是重點,質素卻沒有好,小炒不香欠鑊氣,蒸魚不鮮沒味道。我想了又想,大概側重了火鍋吧?比喻鱔片,本來出火鍋,也拿來當豉汁蒸。牛肉本來是做火鍋滑牛,也來炒小菜,而不是真正做小菜的料頭。
2020-03-20 78 浏览
之前有去食過佢地嘅蟹宴,質素都唔錯。今次知道佢地小菜做緊優惠,2舊水都唔駛就有兩餸一麵,佢都有幾多款小菜可以揀嘅。我就揀咗兩個餸($128):一品豆腐煲,豆腐好香,啲汁都好惹味,餸飯一流!菜心炒牛肉:呢啲餸睇落好簡單,其實要炒得好食就難,兩樣嘢需要分開炒,唔係嘅話就會炒過火令到牛肉變得又乾又鞋。喱度都炒得幾好味,首先有鑊氣,牛肉又嫩滑,菜心又脆爽。完全遠超合格線。之後加咗碟招牌乾炒牛河($48),乾炒牛河大大碟,兩個人share都食到好飽。

2舊水都唔駛就有兩餸一麵,佢都有幾多款小菜可以揀嘅。

我就揀咗兩個餸($128):

一品豆腐煲,豆腐好香,啲汁都好惹味,餸飯一流!

2020-03-19
2020-03-11 68 浏览
餐廳地方闊落,唔駛坐到好迫,我地2個人都可以坐到4人枱,有額外座位擺袋,枱面又可以放晒食物,安排唔錯。睇menu發現有好多唔同菜式供應,小菜、火鍋、蟹宴、海鮮等好多選擇,初初諗住食火鍋+海鮮,不過最尾決定食蟹宴。潮州凍蟹凍蟹唔算好大隻,不過處理得好好,唔會有腥味,肉質嫩滑,加上醬汁食好開胃。避風塘炒蟹炒得好惹味,蟹幾大隻,都好多肉,D炸蒜唔會好辣,唔會搶咗蟹嘅鮮味,好正。蟹粥味道算鮮甜,粥底吸收到蟹肉同蟹膏嘅精華,食落都好綿。不過我比較鍾意食惹味D嘅菜式,下次會食籠仔蒸蟹飯,有蒜蓉加持,一定好惹味。

潮州凍蟹

避風塘炒蟹

蟹粥
2020-03-10 48 浏览
記得小學個時成日跟阿爸同姑媽佢地去大排檔打邊爐雖然環境係差少少,但真係有氣氛同風味同埋因為每次姑媽都會帶埋我啲表哥表妹一齊出黎食, 我地班細路食到咁上下就會偷走出去公園玩餐飽諗起小時候既時光都真係幾開心咁啱今日表哥係美國工幹完返黎要拎D手信俾我, 於是就約埋表妹一齊係佢屋企附近打邊爐呢間叫鱻潮既餐廳除左打邊爐仲有其他野食例如胡椒蟹、小菜、雞煲同磯燒海鮮不過今日既目標淨係打邊爐, 下次先再試其他野打邊爐D食物都唔錯, 亦都幾多選擇首先每一人份拼盤先有安格斯牛頸脊或黑毛豬俾你揀, 我地三老表都係牛魔王, 當然係揀左安格斯啦, 入口濃郁芬香, 正!另外個拼盤仲有蟹肉蟹籽珍寶珠、八吋長既皇帝蟹肉棒、特長響鈴同埋炸魚皮拼盤既食物全部都好正好好味特別係我最愛既響鈴, 真係超級大條超級長!!炸魚皮仲係脆卜卜, 食得出係新鮮貨, 唔係放左幾十年個D倉底炸魚皮呀至於任食火鍋配料方面表妹最鐘意煙韌野, 韓國年糕都叫左幾轉我同表哥就叫左就專攻丸類同魚皮餃真係由細到大都咁鐘意食丸類, 值得一提呢度仲有陳皮魚蛋俾你揀, 真係未係第二間見過食飽飽同兩位老表係公園hea左陣就返歸lu~
記得小學個時成日跟阿爸同姑媽佢地去大排檔打邊爐
雖然環境係差少少,但真係有氣氛同風味
諗起小時候既時光都真係幾開心

呢間叫鱻潮既餐廳除左打邊爐仲有其他野食
例如胡椒蟹、小菜、雞煲同磯燒海鮮
不過今日既目標淨係打邊爐, 下次先再試其他野

打邊爐D食物都唔錯, 亦都幾多選擇
首先每一人份拼盤先
拼盤既食物全部都好正好好味

至於任食火鍋配料方面
表妹最鐘意煙韌野, 韓國年糕都叫左幾轉
我同表哥就叫左就專攻丸類同魚皮餃
食飽飽同兩位老表係公園hea左陣就返歸lu~
2020-02-27 46 浏览
星期六約班朋友去行獅子山,落山近沙田圍。行完山最啱係大排檔食啲小炒飲杯啤酒。我地search附近最近係呢間,就過去,嚟到發覺唔係傳統嘅大排檔,但都有大排檔嘅feel,有多款小炒。我地簡單點咗幾個餸,椒鹽系列當然不可少,用嚟配啤酒一流!點咗個椒鹽墨魚咀,都幾特別下。荷香籠仔蒸蟹飯:飯粒鬆軟,吸收咗蟹嘅鮮甜,亦都有些少荷香味,一人可以分到一小碗都夠食。辣子雞:呢個係我最愛,香辣惹味,又唔會整到太辣。仲有豉椒炒花甲,腐乳通菜,味道都幾好!果然食小炒當然要去大排檔啦。坐得舒服又無限時,慢慢飲番杯啤酒。自從屯馬線開通之後交通方便咗好多,我地搭去大圍都只係兩個站。
星期六約班朋友去行獅子山,落山近沙田圍。
行完山最啱係大排檔食啲小炒飲杯啤酒。
我地簡單點咗幾個餸,
辣子雞:呢個係我最愛,香辣惹味,又唔會整到太辣。
坐得舒服又無限時,慢慢飲番杯啤酒。

2020-02-22
2020-02-26 80 浏览
朋友非常鍾意食海鮮,各款都鍾意食,尤其係蟹,每年到咗大閘蟹季節都會約我去食,不過呢幾年都無正宗嘅大閘蟹食,今次佢就帶咗我去食手工蟹宴,仲要係全蟹宴。第一次搭車去沙田圍,好彩舖頭都唔難搵啫。全蟹宴有多道菜,全部係海鮮作主打,材料好新鮮,點會唔好食呢。松葉蟹甲羅燒蟹蓋入面佈滿蟹膏,不過我一向唔太喜歡食甲羅燒,所以就覺得普普通通啦鹽焗奄仔蟹奄仔蟹身形小巧,入面爆膏,鮮味足,連D蟹肉都好好食,呢個都好正籠仔荷葉蒸蟹飯蟹膏鮮味,加上大量蒜蓉撈飯,淨係食飯都覺得好好食

松葉蟹甲羅燒

鹽焗奄仔蟹

籠仔荷葉蒸蟹飯
蟹膏鮮味,加上大量蒜蓉撈飯,淨係食飯都覺得好好食
2020-02-25 45 浏览
新年個陣去左親戚屋企拜年拜完就同屋企人去左附近食埋先返屋企見到街市附近有間叫鱻潮既有得打邊爐同雞煲老豆話近廚得食, 近住街市拎貨都新鮮D啦, 一於揀呢度開餐由於我地都有七個人, 於是叫左雞煲同打邊爐雞煲揀左小辣, 剛剛好夠惹味, 再辣D我就食唔到啦雞肉嫩滑, 老豆係咁話正, 送啤酒一流喎打邊爐都唔錯, 叫左個豬骨鍋底個套餐包左個海鮮拼盆, 前菜、兩款肉食、炸魚皮仲有幾十款任食配料估唔到質素都OK啵海鮮拼盆幾新鮮, 可能真係近住街市D料都靚過人啦全程食得最開心就係老豆, 雞煲送酒一流, 海鮮又話送酒一流~真係無佢收
新年個陣去左親戚屋企拜年
拜完就同屋企人去左附近食埋先返屋企
見到街市附近有間叫鱻潮既有得打邊爐同雞煲
老豆話近廚得食, 近住街市拎貨都新鮮D啦, 一於揀呢度開餐

由於我地都有七個人, 於是叫左雞煲同打邊爐
雞煲揀左小辣, 剛剛好夠惹味, 再辣D我就食唔到啦
雞肉嫩滑, 老豆係咁話正, 送啤酒一流喎

打邊爐都唔錯, 叫左個豬骨鍋底
估唔到質素都OK啵
海鮮拼盆幾新鮮, 可能真係近住街市D料都靚過人啦