2019-09-06 71 浏览
熟食市場的風味和人情味,基本上伴隨很多人成長,相信不少人都在熟食市場吃過東西。當然現在的熟食市場環境比從前的乾淨有規劃,坐得相對舒適,所以近年光顧熟食市場的食客有增無減。金黃酥脆的自家製鮮蝦蟹餅,未吃已口水直流,從鮮蝦蟹餅橫切面看,蝦肉與蟹肉用料實在,咬起來外脆內彈牙,鮮甜味美,十分可口。咖哩牛腩煲給得很有誠意,牛腩煮得軟腍入味,紅椒,黃椒跟洋蔥爽甜,同時為咖哩倍添色彩。惹味的咖哩汁包裹牛腩,薯仔,滋味滿滿,咖哩汁拌飯味道一絕。光吃肉的話有點不健康,故我們另點大澳蝦醬通菜炒花枝片,均衡飲食。碧綠爽脆的通菜經鹹香的蝦醬熱炒,好不下飯,花枝片彈牙無比,蝦醬將其鮮度帶出來,我們大快朵頤吃著。荷葉籠仔蒸白鱔飯飯底先用雞蛋炒香,佐以肥美的白鱔包覆在新鮮荷葉內,然後蒸煮,讓荷葉的香氣完全穿透在飯裡。荷葉飯嚐來清幽不膩,白鱔滑彈鮮嫩,口齒留香,超合我們的味兒。

2019-09-05 65 浏览
今晚黎到沙田圍食大排檔,入到去好多人都食緊火鍋,最後我地簡左叫小菜。相比一般的大排檔整潔,有室內冷氣。🥢自家製鲜蝦蟹餅啖啖肉的蝦膠爽口彈牙,蝦蟹味十足,再搭配甜辣醬一起食,唔可以抗拒既小食。🥢水煮魚第一次食水煮魚用上倉魚,整體骨少肉多且鲜,完全吸收辣湯湯汁,感覺鮮嫩,微辣。底層仲有幾款配菜有鴨血、蜂巢豆腐、蟹味菇、薯粉,豐富惹味。🥢鱻潮小炒王小炒王加入蝦乾、魷魚、韭菜花等材料,鹹鹹香香,鑊氣十足,送飯一流。🥢荷香籠仔蒸蝦飯蒜香、海蝦為蛋白炒飯味覺更上一層樓,蒜香味中足,啖啖嫩蝦肉伴着清新荷香飯,令人一口接一口。

🥢自家製鲜蝦蟹餅

🥢水煮魚

🥢鱻潮小炒王

🥢荷香籠仔蒸蝦飯

2019-08-27
2019-09-05 62 浏览
這家大排檔小編已經食過幾次啦,上次同朋友食蟹,今次又同幾個朋友食私房菜~同朋友點了椒鹽粟米、水煮魚、蝦醬通菜炒花枝和荷葉蒸雞飯。椒鹽粟米好好食呀,一來很惹味,二來粟米很貼心分了四份,不怕太大吃不到,不怕失儀態~水煮魚味道來講不算很濃味和入味,而魚肉都不算很嫩,但勝在超大碗而且很足料,湯底還有豬紅、蕃薯粉、豆乾等等,一定吃到飽。蝦醬通菜炒花枝,蝦醬通菜是小編的最愛之一呀,好大碟,而且菜很綠,看得出是新鮮的~荷葉蒸雞飯又是很大碟,雞有點醃料,配飯都不錯的,有點荷葉香。

同朋友點了椒鹽粟米、水煮魚、蝦醬通菜炒花枝和荷葉蒸雞飯。

2019-09-04 45 浏览
而家舊式大排檔都已經有冷氣,所以環境相相對地比以前舒服。呢度夜晚有打邊爐,亦都有小菜兩款選擇。我哋就嚟食小菜,首先叫咗炸軟殼蟹,軟殼蟹新鮮炸起,味道非常香脆;而且仲有少少七味粉,辣辣地,幾惹味。另外,我哋叫咗籠仔蒸白鱔飯,份量都幾多;而且兩個人食都會一定夠飽。白鱔蒸得啱啱好,非常之肉質嫩滑,個飯帶有少少才蔥花香味,不錯!仲叫咗咕嚕肉,都係新鮮炸起,而且咬落香脆入邊肉又夠林。一品海鮮豆腐煲,入邊有蜆,仲有花枝,而且有好多香滑嘅豆腐,仲配有菇類,基本上都好豐富。小炒風味唔錯,而且價錢有平民。

小炒風味唔錯,而且價錢有平民。
2019-08-30 93 浏览
朋友介紹佢樓下有間食小菜嘅唔錯,趁今日上咗去搵佢,就決定夜晚去試吓,雖然係街市入面,佢哋裝晒啲玻璃牆,有埋冷氣,夏天食都唔會熱我哋兩個人叫咗一個小食,再加多三個餸,食到好飽椒鹽軟殼蟹,非常之推薦,炸到好鬆化,完全唔會有油膩嘅感覺,上面灑左少少辣粉,食落辣辣地,好正,而且係食到蟹肉,唔會似出邊外面包太多粉另外一個有驚喜嘅係籠仔蒸蝦飯,勁多蒜蓉,都有四五隻蝦,啲飯係吸晒蒜蓉同埋蝦嘅味道,淨係食飯都已經好好味另外一個係鵝腸,平時食滷味style 就多,呢款佢係醬汁煮,下面再有娃娃菜,鵝腸好夠味道,好彈牙,而且佢嘅份量都幾多,好適合送飯蒜蓉通菜炒花枝片,值得一讚嘅係佢哋唔會炒得太油膩,而且唔會太鹹,花枝片好爽口,通常亦都唔會炒得過火
我哋兩個人叫咗一個小食,再加多三個餸,食到好飽

椒鹽軟殼蟹,非常之推薦,炸到好鬆化,完全唔會有油膩嘅感覺,

另外一個有驚喜嘅係籠仔蒸蝦飯,勁多蒜蓉,都有四五隻蝦,
啲飯係吸晒蒜蓉同埋蝦嘅味道,淨係食飯都已經好好味

2019-07-26 239 浏览
-這天約了一個愛吃蟹的朋友💖當然要試試這個潮極上二人全蟹宴!♥《潮洲凍蟹》凍食好鮮味😋肉質鮮甜,有膏~配上酸甜開胃的醬汁,作為前菜真的一流喔🥰♥《籠仔荷葉蒸蟹飯》看起來已經很吸引了吧🤤每一口飯都有淡淡的蟹膏味~而且這隻蟹似乎更多肉多膏😍荷葉味較淡,記得要先攪勻再吃!♥《避風塘炒蟹》香口惹味首選🙈整隻蟹都佈滿香料,非常豐富不欺場呢😳不過個人略嫌有點過鹹,可按照個人喜好自行加減香料🤓我就把一些香料放進荷葉飯加料~這樣又有另一番風味呢,都不錯🤟♥《蟹油炒菜》原來用蟹油炒也不錯😚惹味耶~令人吃不停口~而且用上玻璃生菜,美味😘♥小提示 Tips:雖然是大排檔,大家可以選擇室內有冷氣的位置😛店員亦會提供手套、鉗子和乾濕紙巾任用,挺貼心的🥳
這天約了一個愛吃蟹的朋友💖
當然要試試這個潮極上二人全蟹宴!

《潮洲凍蟹》
凍食好鮮味😋
肉質鮮甜,有膏~
配上酸甜開胃的醬汁,
作為前菜真的一流喔🥰

《籠仔荷葉蒸蟹飯》
看起來已經很吸引了吧🤤
每一口飯都有淡淡的蟹膏味~
而且這隻蟹似乎更多肉多膏😍
荷葉味較淡,記得要先攪勻再吃!

《避風塘炒蟹》
香口惹味首選🙈
整隻蟹都佈滿香料,
非常豐富不欺場呢😳
不過個人略嫌有點過鹹,
可按照個人喜好自行加減香料🤓
我就把一些香料放進荷葉飯加料~
這樣又有另一番風味呢,都不錯🤟

《蟹油炒菜》
原來用蟹油炒也不錯😚
惹味耶~令人吃不停口~
而且用上玻璃生菜,美味😘

小提示 Tips:
潮洲凍蟹
潮洲凍蟹
沙田圍?老實說黃小姐真的甚少去這個地方。對黃小姐來說真的有點遠,可是聽聞此處有間地道風味十足的2人蟹宴,所以就跟朋友聞風而至。鱻潮手工私房鍋位於沙田圍的博康邨熟食市場,除了蟹宴,放眼張望還有很多食客來到此處吃火鍋。2人蟹宴有咩食?即刻跟我黎睇睇啦!潮極上2人全蟹宴潮州凍蟹2隻———————–1)避風塘炒蟹2)星洲胡椒蟹3) 咖喱炒蟹以上3選1———————–蟹油炒菜———————–1) 鮮甜蟹粥2) 籠仔荷葉蒸蟹飯以上2選1這個潮極上2人全蟹宴一共有四道菜,其中有2道可根據個人喜好自行選擇。最先來的是,有2隻,我跟朋友剛好一人一隻,完隻上台。嘻嘻,比我想像中大隻喔!旁邊有個調味料,沾點吃,有點酸酸辣辣的。凍蟹的蟹肉結實,鮮甜,內有蟹膏。三選一,我們選了。賣相非常的吸引,有很多炸蒜在蟹上,肉質鮮味,蟹膏都被炸得香香脆脆的,十分惹味香口。不過道味道較濃,偏咸了點,吃完就很口乾。但非常合適愛好炸物的朋友。黃小姐個人認為此道菜沒有什麼特別,不過不失。荷葉蒸滿有驚喜,賣相相當吸引,大大隻蟹在荷葉飯上,一看到就已經想吃了喔!飯粒有蟹的香味及荷葉清香,配上鮮甜蟹肉,滿不錯喔!

潮極上2人全蟹宴

蟹油炒菜
1) 鮮甜蟹粥
2) 籠仔荷葉蒸蟹飯
以上2選1

黃小姐個人認為此道菜沒有什麼特別,不過不失。

2019-06-27
2019-07-13 156 浏览
不嬲都好鍾意食蟹💞😆早兩日同朋友咁啱經過沙田圍留意到有間鱻潮手工私房鍋有二人全蟹宴,即刻流晒口水,就入左去試下🤤我地點左個極上二人全蟹宴🦀頭盤一開始已經好正!係潮州凍蟹😍比起食開個d相對大隻😋蟹肉好鮮甜,凍食配埋酸汁,夠晒開胃😳👍🏻👍🏻之後全蟹宴有得三選一咖哩蟹、胡椒蟹或者避風塘炒蟹,咁就㨂左避風塘炒蟹😙👅個賣相真係好吸引❤有激多嘅炸蒜,啱晒重口味嘅我!!隻蟹大大隻,夠晒厚肉,一啖咬落去,好滿足啊☺💕💕蟹油炒菜心,就不過不失,蟹味唔算出,用黎中間清一清腸胃就最啱啦😛最後仲有個主食可以簡蟹粥或姐蟹荷葉飯😍😣雖然已經有d飽,但見到同蟹一齊蒸嘅荷葉飯咁特別🤪點可以忍呢?果然無令我失望,一上枱陣香味已經令人食指大動,飽都要食啊😭清新嘅荷葉味加埋d蟹味已經入晒d飯,真係好正😋我地2個人食到差d行唔郁🤣🤣
不嬲都好鍾意食蟹💞😆

我地點左個極上二人全蟹宴🦀

頭盤一開始已經好正!係潮州凍蟹😍
比起食開個d相對大隻😋

蟹肉好鮮甜,凍食配埋酸汁,夠晒開胃😳👍🏻👍🏻

個賣相真係好吸引❤
有激多嘅炸蒜,啱晒重口味嘅我!!
隻蟹大大隻,夠晒厚肉,一啖咬落去,好滿足啊☺💕💕

最後仲有個主食可以簡蟹粥或姐蟹荷葉飯😍

果然無令我失望,一上枱陣香味已經令人食指大動,飽都要食啊😭
清新嘅荷葉味加埋d蟹味已經入晒d飯,真係好正😋
我地2個人食到差d行唔郁🤣🤣
  • 潮州凍蟹
  • 籠仔荷葉蒸蟹飯
  • 凍蟹
家人一向喜歡品嚐海鮮 尤其是蟹 正好又是蟹既當造時節 於是來到朋友介紹既博康熟食中心搵食 呢間鱻潮手工私房鍋最近推出左潮極上蟹宴 仲有其他以蟹為主題既菜式 除左小菜類私房菜 仲有火鍋可以簡 種類都唔少 見到隔離枱都點潮極上蟹宴 n_cc當然唔會錯過蟹宴包左凍蟹兩隻  凍蟹造型吸睛 蟹不是很大隻但很鮮甜   蟹肉味美而且豐富多汁 雖然不及膏蟹般多膏 不過可觀程度亦不容忽視 雖然味道清淡 不過作為前菜實為不錯 星洲胡椒蟹 上枱時濃烈胡椒香氣撲鼻  蟹螯都頗大隻 蟹肉結實 食落有啖啖胡椒辛辣  味道強烈之中帶點惹味 層次十足雖然胡椒味道強烈 但無礙蟹肉新鮮甜美 令人回味蟹油炒菜 標榜用上蟹油炒成 香氣迫人 鑊氣十足食落有啖啖蟹油香 油而不膩 單用來伴飯也可以籠仔荷葉蒸蟹飯 用上蛋炒飯托底 炒飯味美粒粒分明 軟硬適中 蒸蟹後蟹汁滲入飯內 食落淡中帶濃 入口甘香 滲透淡淡蟹鮮味加上荷葉既微微清香 配合切碎既蔥蒜 味道一絕蜜糖薯仔安格斯牛柳粒 牛柳粒軟腍肉味香濃 薯仔粒切得精緻一口一粒 薯仔粒都炒得好夠鑊氣 先油炸後沾上蜜糖混合牛柳粒一併再炒
家人一向喜歡品嚐海鮮 尤其是蟹 正好又是蟹既當造時節

加上荷葉既微微清香 配合切碎既蔥蒜 味道一絕

蜜糖薯仔安格斯牛柳粒
先油炸後沾上蜜糖混合牛柳粒一併再炒 味道不過不失

鹽油水花甲粉絲煲
油鹽水是漁家菜常見的煮法 簡單調味就已經可以突顯出食材既鮮味
蜆既鮮味完全表露無遺 雖然菜式簡單 加上粉絲 將湯既鮮味盡吸 食落啖啖都是精華

一品豆腐鍋
意想不到滿滿一鍋海鮮 用料不少 啖啖海鮮已經好吸引
湯底加上豆腐吸收了濃濃海鮮香味既湯汁 非常鮮美 用來佐飯實在一流
2019-07-05 263 浏览
珍貴 metime 返黎啦!趁放假過沙田搵朋友,想傾耐啲就話不如打邊爐(烚下烚下最開心嘛🥰)朋友想試 鱻潮手工私房鍋 有驚喜啊!先食雞煲👉🏻再打邊爐👉🏻飽到顛雞煲既雞最重要夠滑同惹味,離遠已經聞到香料味👄邊爐都好精彩,連個鍋都有龍頭設計omg鴛鴦鍋好足料,麻辣個邊真係多辣椒(越食越麻好過癮)感覺係譚仔大辣海鮮拼盤幾新鮮冇沙手工魚皮同響鈴好特別,好似薯片咁仲有安格斯牛頸脊,黑白墨魚𥖁 ,手打墨魚同一堆火鍋配料任encore最重要地方夠大食物有創意(連魚滑都有幾款),下次一定會再黎🤗

先食雞煲👉🏻再打邊爐👉🏻飽到顛
雞煲既雞最重要夠滑同惹味,離遠已經聞到香料味👄

邊爐都好精彩,連個鍋都有龍頭設計omg

海鮮拼盤幾新鮮冇沙
手工魚皮同響鈴好特別,好似薯片咁

2019-06-30 195 浏览
同朋友都係海鮮控🦐🦞🦀就去咗鱻潮食個全蟹宴!🦀🦀🦀🦀.🥳潮極上2人全蟹宴🥳.潮洲凍蟹🦀2隻兩隻凍蟹、一公一母。肉質好滑,凍食好有鮮味醬汁酸辣,開胃又惹味,同凍蟹味道好夾.避風塘炒蟹 🦀蟹已經夠大隻,炸蒜都就嚟蓋着成隻蟹~肉質鮮味,炒蟹白滑厚肉,炸蒜辣椒香口蟹蓋上面有炸過嘅蟹膏,脆脆地,好好食!.蟹油炒菜🥬菜心有點老,蟹油味唔出,一般般.鮮甜蟹粥🦀蟹粥非常鮮甜,完全吸收晒蟹的精華仲有啲蟹膏融入粥底,食啖粥都有口感層次🤣

同朋友都係海鮮控🦐🦞🦀
就去咗鱻潮食個全蟹宴!🦀🦀🦀🦀
🥳潮極上2人全蟹宴🥳

潮洲凍蟹🦀2隻
兩隻凍蟹、一公一母。
肉質好滑,凍食好有鮮味
醬汁酸辣,開胃又惹味,同凍蟹味道好夾

避風塘炒蟹 🦀
蟹已經夠大隻,炸蒜都就嚟蓋着成隻蟹~
肉質鮮味,炒蟹白滑厚肉,炸蒜辣椒香口
蟹蓋上面有炸過嘅蟹膏,脆脆地,好好食!

蟹油炒菜🥬
菜心有點老,蟹油味唔出,一般般

鮮甜蟹粥🦀
蟹粥非常鮮甜,完全吸收晒蟹的精華
仲有啲蟹膏融入粥底,食啖粥都有口感層次🤣
  • 潮州凍蟹
2019-06-29 130 浏览
聽朋友講沙田有間食小炒、火鍋、蟹宴的食店好抵食,位置就喺博康邨,於是今日就同honey黎試吓啦!地點都唔搵,沙田圍站一出行幾分鐘,一出博康邨就見到。嗰個地方有少少似大排檔咁,但係間鋪就唔太大排檔格局,有瓦遮頭亦都冷氣,乾淨企理的。今日就決定嚟食蟹,首先叫咗潮州凍蟹,即係size都唔細啊,大個隻手板,而且都算多肉多膏,潮州凍蟹最好就係食到蟹嘅鮮味,作為頭盤我覺得唔錯。然後就叫咗隻避風塘炒蟹,呢隻蟹超大隻!如果一個人食絕對係食得飽,我哋揀避風塘係因為佢夠辣夠味,而且夠香口,連蟹膏香口㗎!呢度食蟹都比晒用具你,例如鉗、較剪,而且大蟹仲幫你卜碎嗰啲殻等你容易啲食。三兩下手勢,成隻蟹件就比我剝咗出嚟啦,好似食雞髀咁食蟹,真係正呀!蟹油炒菜非常好味,係菜心黎嘅,好新鮮。最後叫左個荷葉蒸蟹飯,又係蟹啊,雖然已經好飽,但係都仲係意猶未盡,好想食埋佢!呢隻鞋嘅size算係小型少少,因為要fit入個蒸籠入面,但都有唔少蟹膏架!荷葉飯軟硬適中,亦都蒸得幾香,無論送蟹定送蟹油炒菜食都一流!

蟹油炒菜非常好味,係菜心黎嘅,好新鮮。

2019-06-28 123 浏览
一大班人柴娃娃決定食私房菜,朋友食過覺得值得回頭再食,所以預早訂左。15人,食左無數款既菜,食到中間,其實已經飽到上心口,於是一大半人已經放低筷子吹水😂😂12款主食,1款湯,3款前菜,其實已經食到好飽,因為每款主食非常足,完全滿足到15個人既胃口。我一見瀨尿蝦,就已經吸引住,然後到左我最愛既鮮魷,真係好食到不能自拔!好適合配飯食🙈因爲真係好野味!帶子好新鮮,同d蒜好夾,再加上粉絲既陪襯,完全食到3者既精髓!蟶子皇,呢款算係比較細既蟶子皇,但肉質鮮嫩,米粉吸晒精華,只可講,完美!西冷牛,牛味都重,肉質多汁,值得一食。麻辣豬腸伴牛肚,非常入味,又係適合配酒同食,或者配飯既。咕嚕肉,波羅非常新鮮,我好愛佢酸咪咪既感覺,肉都好食!朋友到最後打包做聽日午餐😂呢個最後上台,原本飽到食唔落,但係吸引程度可以媲美5星,所以又食左少少,完全不能自拔!因為太多人已經食飽,所以到最後都係打包😂😂金銀蛋小白菜,係甘多款最清淡的其中之一,另一款係冬瓜盅,比西瓜仲要再大既,好似叫灰皮瓜,但我無影底😫

好適合配飯食🙈因爲真係好野味!

西冷牛,牛味都重,肉質多汁,值得一食。

麻辣豬腸伴牛肚,非常入味,又係適合配酒同食,或者配飯既。

2019-06-27
  • 籠仔荷葉蒸蟹飯
2019-06-27 148 浏览
似乎總能引起一股旋風 .... *2人份蟹宴*體積龐大/美味/顏色好鮮色,最難得係一聞落去仲有陣淡淡海水咸鮮味 ! 一於睇下質素如何啦  除了蟹之外另外有放題火鍋,海鮮蒸鍋,選擇多元化適合多位朋友聚會和親友們一起輕鬆享受鮮甜滋味大排檔有冷氣提供用餐十分舒適店員很貼心提供手套及濕紙巾,不會弄髒雙手 ( 凍蟹 )( 避風塘炒蟹 )此煮法能原汁原味地吃到蟹的鮮甜味道,( 凍蟹 )令人食指大動膏份量頗多,口感軟滑味濃,一開始食頭幾啖有點點甘味避風塘風味鑊氣十足( 避風塘炒蟹 )帶點微辣,很惹味聞落食落都好岩重口味人士必點( 蟹粥 )回味無窮,蟹殼和蟹肉中可以使鍋物更具鮮味讓舌尖念念不忘, ( 蟹粥 )蟹膏滲透到粥內為蟹宴畫上完美句號
似乎總能引起一股旋風 .... *2人份蟹宴*

( 凍蟹 )
( 避風塘炒蟹 )

( 蟹粥 )
2019-06-25
  • 蟹粥
  • 避風塘炒蟹
2019-06-26 106 浏览
我真係名乎其實的蟹后:5月底先食完,因為6月頭約左食我的生日飯,朋友只要唔係任食佢就很喜歡了。 我一出whats app, 朋友紛紛應承!因為朋友住沙田,佢話咁益佢,點會唔應承呢!東涌的朋友話屋企有巴士去到食市側邊,所以也很樂意去。朋友都很喜歡打邊爐,我叫左蟹套餐加埋任食打邊爐,真係冇咩舖頭有呢個服務,真係要多多支持用心的小店,不想再食大集團的費食!講真蟹真係要新鮮同埋煮得好食,我真係從未食過咁有質數架蟹宴,性價比真的超超超超高!精打細算的我一定會是將來架常客!$338/位1) 松葉蟹天婦羅,炸得不油膩,很好食。2) 芝士蟹肉焗蟹蓋-很香有蟹肉唔錯。3) 黑松露餃子:一般般4) 潮州凍蟹:肉汁鮮甜結實5) 松葉蟹膏甲羅燒:超正,啖啖膏。6) 星州胡椒蟹:甜左d, 我喜歡避風塘炒蟹多d, 因為蒜炸得剛剛好。7) 日式海鮮蟹鍋:呢個湯底放咩落去打邊爐都咁好味,未袋過咁鮮甜的湯底。十萬個like.....8) 安格斯牛頸脊:賣相不吸引,味道也一般。
我真係名乎其實的蟹后:

$338/位
1) 松葉蟹天婦羅,炸得不油膩,很好食。
2) 芝士蟹肉焗蟹蓋-很香有蟹肉唔錯。
3) 黑松露餃子:一般般
4) 潮州凍蟹:肉汁鮮甜結實
5) 松葉蟹膏甲羅燒:超正,啖啖膏。

8) 安格斯牛頸脊:賣相不吸引,味道也一般。

2019-06-04
庆祝纪念