2019-10-04 211 浏览
📍鱻潮手工私房鍋 (沙田)原來沙田圍B 出口行1分鐘就有一間唔錯嘅大排檔!好多大枱細枱打緊邊爐...但仲有其它菜式~ 一打開菜單就見到"潮極上2人全蟹宴",睇落好吸引就試左,推薦:✅避風塘炒蟹唔少配料一齊炒非常野味,好少辣,炒之前亦整碎左d 蟹殼,令蟹肉更加入味,香脆到連殼都可以食埋,好想再食多隻!✅鮮甜蟹粥食蟹食到停唔到,仲有大大原隻蟹煲粥😍雖然提供埋胡椒粉同鹽,但就咁食都夠曬鮮甜,一邊食濃味嘅炒蟹,最岩再一邊食兩啖粥👍🏻好食指數:🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇7.8/10分地址:鱻潮手工私房鍋 (沙田)沙田博康邨熟食市場8號舖Tel: 96133368人均消費:$279
📍鱻潮手工私房鍋 (沙田)

✅避風塘炒蟹

✅鮮甜蟹粥

好食指數:🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇7.8/10分
地址:鱻潮手工私房鍋 (沙田)
沙田博康邨熟食市場8號舖
Tel: 96133368
人均消費:$279
2019-10-02 153 浏览
沙田雞粥出名,但秋風起,好想食雞煲了,朋友介紹沙田有間$98 任食2小時,今晚就去試下平常這間店出名食蟹菜式,蒸海鮮等,今次未算好餓,所以先食雞煲辣度可自由選擇,大、中、小,我選擇小辣,辣度低,有花椒香,不會太多辣油,雞肉多,肉質嫩滑,吃完可以加湯打邊爐。還可加配菜,寬薯粉,白飯。菜有兩款配上,新鮮爽甜,吸收晒寬薯粉煮1-2分鐘已可,有質感,爽口彈牙餐廳近沙田圍站,交通便利,店內有冷氣,店外露天可以自家燒串燒,聚餐不錯

菜有兩款配上,新鮮爽甜,吸收晒

寬薯粉煮1-2分鐘已可,有質感,爽口彈牙

2019-09-26
2019-10-02 1434 浏览
今個星期去左沙田圍探朋友嘅初生bb,原來鱻潮手工私房鍋正正係佢樓下,即book今晚兩位,探完bb有地方落腳食飯。試下呢到嘅私房鍋有幾霸害先!叫左個鴛鴦湯底,左邊係清湯,右邊係沙嗲。清湯底落左好多雜菇餚製,清飲幾鮮甜。沙嗲底濃烈惹味,俾個good佢。火鍋醬料盆,有六款選擇,一啲都唔馬虎。前菜選了蒜味螺肉,味道和口感一般。時令海鮮拼盆,今日嘅指定海鮮係蝦、魷魚、聖子皇、元貝,用清湯烚,帶出了海鮮的鮮味,唔錯。牛肉則選了安格斯牛頸脊和牛柳粒,份量較小,但牛味十足,想encore!還選了指定配料手工魚皮,淥一淥再食,外層吸滿了湯汁,內層仍然脆口,魚皮炸得好才會有這口感。上面提及的配料是指定的,丸、瓜、菜、麵則是任食。各款丸都叫了一份,再加啲瓜,飽感十足。個人覺得墨魚丸幾好食,可以叫多幾份食下。生菜大大碟,不用叫很多轉,而且非常新鮮,食極都仲有,好好食!青青的小菜,在鍋中飄浮~最後,影了其中一張menu給大家參加,小朋友有半價,好抵食,還有好多火鍋、蒸鍋、蟹宴、小菜等選擇,總有一款岩你心水。

火鍋醬料盆,有六款選擇,一啲都唔馬虎。

前菜選了蒜味螺肉,味道和口感一般。

青青的小菜,在鍋中飄浮~

2019-09-23 178 浏览
今日呢嚟呢個,食蟹嘅節日。六点鐘嚟到,包全場。跳咗個蟹宴,三四種蟹。避風塘炒蟹好味道夠辣,另外嗰個另外嗌多個蒜蓉蝦都唔錯。多椒白鱔。另一個小白菜。加支啤酒。埋單唔知幾多錢。第一次食都唔錯幾好。地點喺沙田博康邨,。服務員嘅態度一般般,到晚上八點幾,誒人還比較多,另外就,下嘅質素相當唔錯,兩個人平均大約五六百文,食咗四五種蟹。另外嗰度有個唔方便嘅地方就係,佢哋只係收現金,唔收信用卡,因為卡機壞咗。所以提前帶多啲現金過去。
  • 安格斯牛頸脊
  • 凍蟹
  • 手工魚皮
  • 潮州凍蟹
  • 籠仔荷葉蒸蟹飯
  • 花甲蟹鍋
2019-09-22 160 浏览
捐窿捐喇搵美食,今次黎到博康邨!感覺格局、形式都同陳根記差不多,不過人流就相差一大截,四周即使係民居,環境都比較寧靜,侍應嘅服務態度唔錯,幾友善招待客人。先睇餐牌,單係餐牌已經有好幾款,除左一般小菜,亦有蟹宴專設嘅餐牌,更有自助火鍋供應,供錢都好抵,不過今次先黎試試小菜先,哈哈。今次叫左一共四碟,都係比較下酒嘅菜式:椒鹽粟米、避風塘豬肘骨、鱻潮小炒王同一品海鮮豆腐煲。 其中以避風塘豬肘骨同小炒王最深得我地歡心,因為味道偏重,送飯或者配酒,同一大班朋友食都好有feel!而且份量好夠,大大份,好夠食。椒鹽粟米都做得好唔錯,果然椒鹽係百搭!要一讚嘅係出餐都好快,唔洗等太耐先有得食。除左陳根記,大家不坊考慮呢間大排檔!

除左陳根記,大家不坊考慮呢間大排檔!
2019-09-20 107 浏览
這晚跟親戚來此吃飯。附近都是屋邨,大排檔/茶餐廳式經營的食肆則較多。晚上約六時來到,雖然只有兩檯客人,但侍應不馬虎,挺友善地招待客人。最後點了椒鹽粟米、鱻潮小炒王、一品海鮮豆腐煲及避風塘豬肘骨。椒鹽粟米終於試到了椒鹽粟米,很惹味!粟米亦十分香甜,是很不錯的一道下酒菜。鱻潮小炒王韭菜花苗吃得出很新鮮、爽口,配料亦不吝嗇,整碟菜夠穫氣,炒得剛好,這碟下酒/送飯更是一流啊!一品海鮮豆腐煲豆腐煲內有金菇、秀珍菇、冬菇、布包豆腐、鮮魷及硯,很豐富,調味剛好,不會過咸,有驚喜。避風塘豬肘骨最期待的菜式亦不負所望,很惹味的一道好,豬肉不鞋口,亦不會太乾,避風塘式做法果然無得輸。待我們吃完大概八時多,餐廳亦開始多人了。但其實這餐廳真的值得更多人來光顧,只是地點有點偏僻。

避風塘豬肘骨

待我們吃完大概八時多,餐廳亦開始多人了。

但其實這餐廳真的值得更多人來光顧,只是地點有點偏僻。
2019-09-16
用餐时段
  • 避風塘豬肘骨
真的有好長時間沒有在博康覓食,有時也會想念讀書時間在那裡吃午餐的日子。這天離開醫院時間已不早,反正沒開車,便和男人閒逛到博康,看看現在變成怎樣,順道來個late dinner 。熟悉的位置現在是這間鱻潮。其實蟹宴和火鍋也很吸引,不過時間已經不早,第二天還要很早起,沒時間心機慢慢吃,還時點些小菜好了。自家製鮮蝦蟹餅炸得夠香口又不會太油,內裡啖啖蝦味,口感紮實彈牙,如果蟹味也一樣出便更好。秘製萵筍炒大腸 我極喜歡吃萵筍,還真是第一次看到萵筍和豬腸一起炒,真的蠻香的,而且那個調味不錯,惹味得來又不會過鹹,萵筍沒有炒過火。保持水煮魚想不到還滿大鍋,看到那個紅面和那堆辣椒已覺興奮,魚肉也算新鮮嫩滑,味道方面麻辣度恰到好處,刺激又不會太嗆。除了有魚,還有大量蔬菜,又有凍豆腐,最重要是有寬粉,蔬菜、豆腐和寬粉都吸收了湯汁,非常惹味,吃完又不會覺得很渴。荷香籠仔蒸蝦飯原來頗大籠,蝦的量也不少,而且上面鋪了蒜蓉,聞起來很香。飯本身帶很淡的荷香,我選擇攪拌均勻再吃,啖啖蒜味真的很滿足,而且開邊蝦方便吃又夠新鮮,蝦肉口感爽彈紮實。這晚又吃到很飽,很滿足,下次時間鬆動一點的話,很想去試試他們的蟹宴呢。

熟悉的位置現在是這間鱻潮。

自家製鮮蝦蟹餅

秘製萵筍炒大腸

水煮魚

荷香籠仔蒸蝦飯
原來頗大籠,蝦的量也不少,而且上面鋪了蒜蓉,聞起來很香。

2019-09-19 100 浏览
早排同朋友嚟開沙田 朋友話想試呢間係屋邨內既小菜火鍋店 見到餐牌好多嘢都想試 最後我地就叫左4樣野食😆_🌟酥炸軟殻蟹炸粉唔會太厚 食落去超酥脆 加上七味粉 熱辣辣好惹味❣️_🌟一品海鮮豆腐煲一品煲材料好豐富❣️有鮮蝦🦐、蜆肉、魷魚🦑、秀珍菇、冬菇、豆腐等等😚豆腐食落去好滑🤔餸飯一流😎_🌟水煮魚上菜嘅時候嚇咗一跳😌份量非常多🌶入面除咗有魚之外仲有秀珍菇、冬菇、薯粉🍜薯粉吸左啲辣汁非常惹味☺️_🌟荷香籠仔蒸白鱔飯重頭戲同朋友期待左好耐🤔面頭有6舊白鱔🥰白鱔上面放了一些豆豉,肉質爽脆✌🏻飯粒軟硬適中🤔充滿着荷葉香 份量足夠2-3個人share❣️
🌟酥炸軟殻蟹
炸粉唔會太厚 食落去超酥脆 加上七味粉 熱辣辣好惹味❣️

🌟一品海鮮豆腐煲

🌟水煮魚

🌟荷香籠仔蒸白鱔飯

其實我都係第二次搭馬鐵,兩次都係去覓食🙈俾小編搵到哩間幾有特色嘅港式大排檔,最出名就係食蟹同火鍋😛夏天咁熱唔係好想打邊爐,所以今編同朋友叫左3個小菜同1個蒸飯🍽〰️👉🏻酥炸軟殻蟹 $98 🦀👉🏻鮮菠蘿生炒骨 $128 🍍👉🏻剁椒娃娃菜 $60 🥬👉🏻荷香籠仔蒸蝦飯 $238 🦐👉🏻竹䉀茅根 $10🎋最推薦嘅係荷香籠仔蒸蝦飯,個飯好香荷葉味仲有大量嘅蒜蓉開邊蝦🤤覺得好有驚喜,無諗過大排檔都有得食炸軟殻蟹🤣而且仲可以揀咸蛋黃金/咖哩味👅鮮菠蘿生炒骨雖然貴普通菠蘿生炒骨成$50,但份量真心好多好夠鑊氣👍🏻可惜嘅係碟娃娃菜煮得唔夠淋太生了🤧
〰️
👉🏻酥炸軟殻蟹 $98 🦀

👉🏻鮮菠蘿生炒骨 $128 🍍

👉🏻剁椒娃娃菜 $60 🥬
👉🏻荷香籠仔蒸蝦飯 $238 🦐

👉🏻竹䉀茅根 $10🎋

2019-09-14 90 浏览
早前去沙田探朋友.佢推介博康邨隱世小炒王🥰😍·🦀酥炸軟殼蟹($98)對蟹敏感既我得個望字😭聽到朋友食到卜卜聲,feel到好香脆🤤🤤🤤佢地係咁話好好食 點埋7味粉更惹味·🦑大澳蝦醬通菜炒花枝片 好喜歡蝦醬咸香味道💓下飯一流~花枝片新鮮彈牙👍🏻👍🏻·🥢秘製萵筍炒大腸($98)大腸清洗乾淨👍🏻👍🏻好怕外出食飯點既豬腸唔乾淨臭臭的😂萵筍爽脆鮮甜👍🏻·🍚蟹柳蟹籽炒飯 本身糾結點荷葉蒸飯定炒飯🤣最後點左蒸飯但廚房做錯了,值得一讚店員態度好好👍🏻👍🏻幫我地轉左炒飯🙌🏼炒飯穫氣十足,不錯啊~
早前去沙田探朋友.佢推介博康邨隱世小炒王🥰😍

2019-09-12 84 浏览
位於沙田博康邨熟食市場8號舖的鱻潮手工私房鍋,主打火鍋及小菜。除了吃火鍋外,還可以叫一兩個小菜,每個小菜約八九十元。鱻潮風沙豬手 來到了,約有七至八件,豬手鹹鹹香香,表面微脆,面頭還有少許炸蒜,頗惹味,適合當伴酒小吃。第二道菜是鮮菠蘿生炒骨,生炒骨新鮮熱辣地來到,醬汁十分濃郁,味道酸酸的,頗為開胃。生炒骨的尺寸約一口一件,不會太大塊。廚師先略炸生炒骨,再和其他配菜同炒,味道香口。其他的配料有燈籠椒片和鮮菠蘿。荷香籠仔蒸白鱔飯 來到了。飯粒軟硬適中,而且充滿荷葉的香氣。白鱔上面放了一些豆豉,味道鹹鹹香香,白鱔肉質爽脆。飯的份量夠兩至三個人吃。一品海鮮豆腐煲 上桌了,一品煲材料豐富,有鮮蝦、蜆肉、魷魚、秀珍菇、冬菇、豆腐等。師傅有預先油泡過鮮蝦,令味道更佳。整體份量充足,朋友喜愛吃味道頗鮮的蜆肉。

2019-09-10
  • 籠仔荷葉蒸蟹飯
2019-09-12 613 浏览
黎到沙角,博康邨一帶,有不少大排擋形式的餐廳。我們選了鑫潮手工火鍋小菜,地點夠方便,而且貪大排擋出名小菜夠鑊氣。入面冷氣夠,而且非常光猛整潔。兩人叫左4樣小菜:自家製鲜蝦蟹餅:外脆金黃,裡面啖啖鮮蟹蝦肉打成的蟹膠,鮮美十足,配甜酸醬來吃錦上添花。一品海鮮豆腐煲:好足料包括海蝦,大蜆,新鮮爽甜,包豆腐要一讚因爲裡面豆腐好滑,即溶係口。 味道配上香濃的芡汁好入味!還有金菇,冬菇本菇等,大滿足,送飯吃一流!大澳蝦醬通莱炒花枝片:重點要提係花枝片好爽脆,十分新鮮彈牙! 配蝦醬更鮮咸香!蝦醬通菜不會太咸,炒得夠鑊氣無得輸!荷香籠仔蒸蝦飯:原籠上,荷葉飯香撲鼻,大大隻鮮蝦放滿飯上, 加左蒜粒再蒸,特別惹味,蝦亦好爽彈!再蘸點豉油吃,更添滋味!有大酒樓的水準!整體食物不錯,唯人手相對有點少。下次會再黎試下蟹宴打邊邊!

入面冷氣夠,而且非常光猛整潔。

兩人叫左4樣小菜:

整體食物不錯,唯人手相對有點少。
下次會再黎試下蟹宴打邊邊!
2019-09-09 102 浏览
最近要介海鮮、牛肉類,只能暫時忍忍口。 如是者,有人提意私房菜也是好主意啊! 《鱻潮手工私房鍋》位於博康邨熟食市場隔座所點蟹挺新鮮~ 除外,仲有美味私房菜~ 送飯一流👍🏻 人流挺多,不久已有80%入座率,其中有13人及一家幾口! 風沙豬手 豬手新食法! 平時吃燒味飯必點之一補補骨膠原😂 而這裡用爆香的香蒜跟豬手炒得乾身。 這個食法不錯👍🏻 一品海鮮豆腐鍋用沙煲煮份外好味,內裡有豆腐、蜆、蝦混合,汁打得剛好,不太稀/杰身。家鄉魚香茄煲經常聽茄子有助通血管! 同樣用沙煲煮得非常入味,連茄子芯都好熱乎乎。荷香乖籠仔蒸雞飯 荷葉香氣滲透入飯中又用籠仔盛載。令捨不同。 雞肉彈牙雖然在熟食市場內但很乾淨,燈光通明,地下乾爽。靠近沙田圍站 B 出口步行2分鐘,回家很方便👍🏻

《鱻潮手工私房鍋》位於博康邨熟食市場

風沙豬手

一品海鮮豆腐鍋

家鄉魚香茄煲

荷香乖籠仔蒸雞飯
荷葉香氣滲透入飯中又用籠仔盛載。
令捨不同。 雞肉彈牙

雖然在熟食市場內但很乾淨,燈光通明,地下乾爽。

靠近沙田圍站 B 出口步行2分鐘,回家很方便👍🏻
2019-09-08 72 浏览
喜歡大牌檔的氣氛,但又討厭熱得渾身是汗的環境, 博康鱻潮就最啱喇, 佢係舊式冬菇亭的隔局,不過餐廳改裝咗,有一部分座位係有冷氣 可以嘆, 唔使就係一路食一路滴汗一路熱辣辣。 大排檔同時供應打邊爐同埋小炒菜式, 一晚我就同朋友嚟 食晚飯 ,飲番杯啤酒。 酥炸軟殼蟹 即叫即炸,外脆內嫩。 仲有少少七味粉可以增加軟殼蟹的味道。 避風堂豬肘骨 呢個係我推介之一,通常避風塘炒法去整蟹就食得多,但豬肘骨就較為少見,豬肘骨整得較為乾身,食落完全唔覺得肥膩, 多多蒜頭炸得金黃色 ,少少辣辣地, 勁惹味 ,送飯食最過癮。 鱻潮小炒皇 二話不說,先來個鱻潮小炒皇,材料豐富,有新鮮既魷魚鬚,炸白飯魚仔,腰果,門鱔乾,蝦乾,仲落足本有出面少見的珊瑚蚌,當然還有九菜花,九菜花好幼嫩,炒得惹味非常。 荷香籠仔蒸白鱔飯 白鱔肉飽滿,肉色亮麗。咬一口,肉質結實有彈性,沒有過度的調味,豉椒味沒有蓋過白鱔的味道,非常好吃。

酥炸軟殼蟹

即叫即炸,外脆內嫩。 仲有少少七味粉可以增加軟殼蟹的味道。

避風堂豬肘骨

鱻潮小炒皇

荷香籠仔蒸白鱔飯

2019-09-07 74 浏览
今次介紹既係之前見到已經好想試既荷葉籠仔蒸飯😚 因為見到d相實在太吸引啦 呢間其實係屋邨內既小菜火鍋店 見到佢地Menu真係好多都好想試😆今次我地就試左4樣野食 分別係酥炸軟殻蟹 鱻潮小炒王 避風塘豬肘骨同荷香籠仔蒸蝦飯🤤 酥炸軟殻蟹有4件 唔算大隻 不過真係炸得超酥脆 加上七味粉 熱辣辣好惹味👍🏻鱻潮小炒王都有驚喜 因為真係有好多材料好足料 有韭菜花 蝦乾 魚乾 魷魚等等 炒得香口 獲氣十足😋避風塘豬肘骨有4大件 面頭鋪滿炸蒜同辣招 豬肘骨肉質仲幾嫩 好入味 食到停唔到口🤤到重頭戲荷香籠仔蒸蝦飯 面頭有6隻開邊蝦 鋪滿蒜頭🦑 飯粒乾身 有蛋白花 好香蒜蓉蝦味 滲透住荷葉香 果然好好味 而且份量都幾多 2個人share就岩哂啦🌟

酥炸軟殻蟹

酥炸軟殻蟹