餐厅: 鮨燐
资讯:

2023-03-14 34 浏览
最近經常去開上環,所以要捐窿捐罅搵食,發現咗呢一間性價比好高嘅omakase ,14貫壽司定食只係$518 ,包前菜、茶碗蒸、14貫壽司、素面同埋甜品😍真係好抵食啊!🎈春子鯛 原來喺細條既赤立魚BB,肉質嫩滑 ,面頭有紫蘇花、辣椒蘿蔔酸汁 ,師傅調晒未,所以就咁一啖食食,好滿足!啖啖肉!🎈北海道帆立貝上邊落咗豉油同埋靜岡柚子皮,質感爽口厚實,好想再encore🥺🎈針魚用左半條既針魚做鬢邊,所以食落口感豐富,加埋日本生薑蓉,更加突出魚既鮮味!🎈鮫鰈魚上面落咗竹炭鹽同青檸汁,本身魚質油脂豐富,肉質緊實,爽脆!好特別🎈赤貝食落去有少少海水味,質感爽口。🎈深海池魚師傅將皮下脂肪輕輕燒過,呢個做法可以將魚油迫返出嚟,魚油香味重,魚的質感較軟腍。🎈靜岡縣金目鯛壽司魚脂與肉比例均衡,肉質細嫩肥美,味道鮮甜,口感爽滑,幾乎入口即溶!🎈鰤魚魚油香重,配了柚子胡椒醬,唔使點豉油已經好入味!🎈池魚來自九州博多,配合芝麻碎,好有鮮味!🎈長崎縣鯖魚師傅話一條新鮮既鯖魚,唔需要特別醃醋,因為食落去味道真好出!肉質超軟!🎈中拖羅魚腩油份同魚味平均,唔似得大拖羅咁油膩。🎈北海道BB銀鱈魚 本身魚既質地偏油,所以師傅用

🎈春子鯛

🎈北海道帆立貝

🎈針魚

🎈鮫鰈魚

🎈赤貝
食落去有少少海水味,質感爽口。

🎈深海池魚

🎈靜岡縣金目鯛壽司

🎈鰤魚
魚油香重,配了柚子胡椒醬,唔使點豉油已經好入味!

🎈池魚
來自九州博多,配合芝麻碎,好有鮮味!

🎈長崎縣鯖魚

🎈中拖羅魚腩
油份同魚味平均,唔似得大拖羅咁油膩。

🎈北海道BB銀鱈魚
本身魚既質地偏油,所以師傅用左紫菜卷住,同埋紫菜一齊食,整體感覺冇咁油,口感一流!

🎈宮城縣白海膽
清甜嘅海膽,食落去好滿足😍

🎈神奈川梭子魚
肉質較軟身,鮮味突出!

🎈素面
湯底係普通嘅醬油味噌湯底,配埋竹崙卷,好暖胃!

🎈雪糕
起初以為係雲呢拿雪糕,點知原來係益力多味雪糕,好驚喜!好似真係飲緊益力多咁😂
2023-03-14 32 浏览
鮨燐放工係上環果邊,見到間好地道嘅小店,仲要係食Omakase ,諗都冇諗住入左去食啦!前菜由令人驚嘆ge螢光魷魚開始,鰻魚同菜之花跟住就到刺身啦!鮫蝶放左芽蔥,食落會爽口啲~水八爪魚放左少少竹炭鹽調味,帶出鮮味鳥貝+北寄貝北寄貝平日就食得多,鳥貝都係第一次食,咬感比北寄貝彈牙少少!鰤魚鰤魚放左柚子胡椒醬,意想唔到咁夾!銀雪魚刺身銀鱈魚用左刺身上,油份感重池魚刺身放左芽蔥京蔥,食落好fresh拖羅刺身用左輕灸過Ge紫菜包大拖羅 中拖羅扇貝用左輕灸過Ge紫菜包住扇貝,咬落好夠脆壽司方面,分別有春子壽司、針魚壽司、鯖魚壽司、鮟康魚肝、白海膽、喉黑魚其中海膽係用左白海膽,甜感重啲個人都幾中意天婦羅 係暫時食過最好食ge天婦羅,炸到岩岩好夠脆又唔油最後仲送左熱湯同宇治抹茶奶凍做完結
鮨燐

前菜

由令人驚嘆ge螢光魷魚開始,鰻魚同菜之花

跟住就到刺身啦!

鮫蝶

放左芽蔥,食落會爽口啲~

水八爪魚

放左少少竹炭鹽調味,帶出鮮味

鳥貝+北寄貝

鰤魚

鰤魚放左柚子胡椒醬,意想唔到咁夾!

銀雪魚刺身

銀鱈魚用左刺身上,油份感重

池魚刺身

放左芽蔥京蔥,食落好fresh

拖羅刺身

用左輕灸過Ge紫菜包大拖羅 中拖羅

扇貝

用左輕灸過Ge紫菜包住扇貝,咬落好夠脆

其中海膽係用左白海膽,甜感重啲個人都幾中意

天婦羅

係暫時食過最好食ge天婦羅,炸到岩岩好夠脆又唔油

最後仲送左熱湯同宇治抹茶奶凍做完結
2023-03-13 25 浏览
呢日來到上環一間高級日本料食omakase,高質價錢又相宜🤩.🌟omakase Sushi 14 pieces Set $518前菜日式沙律開胃,茶琬蒸細滑,一共10款壽司,由淡味食到濃味好講究,十分高質鮮味根本不用點豉油,食得出食材新鮮和師傅的功夫👍🏻.➡️ 愛媛縣真鯛,配上鹽和柚子,非常清甜➡️ 淡路島針魚,配上辣椒蘿蔔蓉,好爽身帶有魚香味➡️ 鹿兒島墨魚,比魷魚厚身,口感黏身喜歡這口感,配上青檸汁豉油好fresh➡️ 北海道帆立貝厚身鮮甜,上面鋪上竹炭鹽滿提鮮➡️ 靜岡縣金目鯛,中間有蔥好香➡️ 赤貝爽口厚身,比平時食的清甜許多,師傅呢種切法貼更服件壽司,食落方便👍🏻➡️ 大分縣梳子魚,油份重,師傅燒過和加上已磨嘅芝麻,味道濃厚!➡️ 生銀雪魚,師傅輕輕燒過,加了wasabi和京蔥帶點辣,爽口帶點油香➡️ 北海道牡丹蝦相當厚身 ,上面加上燒左蝦膏和蝦肉,加上清檸汁好鮮味!➡️ 島根池魚,中間wasabi和薑蓉,面頭紫蘇葉嘅花,魚味重口感嫩滑,正😋➡️ 長崎縣新鮮鯖魚,上面加左醃左醋嘅蘿蔔、薑和蔥蓉,食落好有層次感😌➡️ 北海道鰤魚,冬天才有,配以檸檬麵豉醬,味道酸酸甜甜不錯👍🏻➡️ 中拖羅,半肥瘦,魚味油

➡️ 愛媛縣真鯛,配上鹽和柚子,非常清甜
➡️ 淡路島針魚,配上辣椒蘿蔔蓉,好爽身帶有魚香味
➡️ 北海道帆立貝厚身鮮甜,上面鋪上竹炭鹽滿提鮮
➡️ 靜岡縣金目鯛,中間有蔥好香
➡️ 中拖羅,半肥瘦,魚味油分balance超好食!
➡️ 北海道馬糞海膽,非常鮮甜幸福味道🥰

再來碗素麵,飲啖熱湯好暖胃😌最後芝麻雪糕作結,非常綿滑味道出👍🏻食物高質,師傅人好好又好傾,店員服務細心,滿足的午餐🥰
2023-03-12 42 浏览
今晚也是廚師發辦,而師傅很健談,這個晚餐吃得很開心。前菜一看就很開胃,有上面是木魚碎,菜枝和冬菇片。魷魚仔配柚子皮很清新。鰻魚苗晶瑩剔透,口感很嫩滑。春子鯛魚口感鮮美,再點上黑色的竹炭鹽,更是一個很特別的口感體驗。北海道鰈魚,口感非常嫩滑,而卷蔥苗的香氣也給了它更多的層次感。赤貝爽脆新鮮,配上黑炭鹽更能吊出鮮味。 鳥貝味道有點像生蠔,師傅說可食用的季節很短,真是很珍貴。金目鯛: 紅色的魚皮很鮮艷,魚肉肥美,再沾醋麵鼓汁,很鮮嫩多汁。海鰤魚:一塊只加了少量胡椒,比較原味;另一塊燒烤過,有種獨特的烤製味。銀鱈魚:口感比較油脂,但配上京蔥和紫菜,便可以中和了肥膩的口感。吞拿魚:兩個部位的吞拿魚,上面一片是烤製過的魚腩,中間是芥末和紫蘇,再用紫菜包上一起吃,口感層次很豐富。日本三文魚:先醃製再燒,魚皮很清脆。另外兩片是硬身魚子,有一點鹹度。甜栗子軟綿,一絲絲的清甜。針魚:魚肉有點透帶有銀邊,口感豐富,廚師說每年11月開始,食用期比較短只有三個月。最後的甜品是綠茶奶凍,表白是小清新的綠茶,下麵是白色的奶凍,奶凍很嫩滑,入口即化。
今晚也是廚師發辦,而師傅很健談,這個晚餐吃得很開心。

2023-03-12 28 浏览
每星期都會經過上環鮨燐,今日約左表妹陪我食!揀左壽司14貫定食 $51814款廚師發辦壽司,包前菜沙律、茶碗蒸、竹輪素麵同埋甜品!師傅話所有壽司已調好味,建議一啖食晒最好!👉🏻春子鯛淡粉紅色 ,魚皮用熱水碌過,上面有辣椒蘿蔔同紫蘇花,口感幼嫩!👉🏻北海道帆立貝表面有柚子皮,好fresh又爽口!👉🏻針魚即係光紋魚,用鬢邊做法,配日本生薑蓉,食落口感豐富!👉🏻鮫鰈魚油份重,上面係右口魚魚邊,配竹炭鹽同青檸汁,好淋身軟滑!👉🏻赤貝色澤呈亮麗橙色,肉質爽甜!👉🏻深海池魚皮下脂肪輕輕燒過,魚油逼岀黎,好香!👉🏻金目鯛油分豐腴,好甘香!👉🏻鰤魚即係有80cm長的油甘魚,配柚子胡椒醬,肉質鮮美!👉🏻池魚來自九州博多,細切配蔥同磨香嘅芝麻碎,夠肥美!👉🏻長崎縣鯖魚無用任何醋醃製過,好新鮮,完全唔腥!👉🏻北海道銀鱈魚bb用紫菜包住食,減油膩感!👉🏻宮城縣 白海膽非常creamy,入口即融!👉🏻中拖羅呑拿魚腩,油份同魚味好平均!👉🏻梭子魚軟身,魚味濃郁!👉🏻素麵有竹崙卷,醬油湯好暖胃!👉🏻甜品益力多味雪糕,有特色好滿足的一餐!
每星期都會經過上環鮨燐,今日約左表妹陪我食!

揀左壽司14貫定食 $518
14款廚師發辦壽司,包前菜沙律、茶碗蒸、竹輪素麵同埋甜品

師傅話所有壽司已調好味,建議一啖食晒最好!

👉🏻春子鯛

👉🏻北海道帆立貝
表面有柚子皮,好fresh又爽口!

👉🏻針魚
即係光紋魚,用鬢邊做法,配日本生薑蓉,食落口感豐富!

👉🏻鮫鰈魚
油份重,上面係右口魚魚邊,配竹炭鹽同青檸汁,好淋身軟滑!

👉🏻赤貝
色澤呈亮麗橙色,肉質爽甜!

👉🏻深海池魚
皮下脂肪輕輕燒過,魚油逼岀黎,好香!

👉🏻金目鯛
油分豐腴,好甘香!

👉🏻鰤魚
即係有80cm長的油甘魚,配柚子胡椒醬,肉質鮮美!

👉🏻池魚
來自九州博多,細切配蔥同磨香嘅芝麻碎,夠肥美!

👉🏻長崎縣鯖魚
無用任何醋醃製過,好新鮮,完全唔腥!

👉🏻北海道銀鱈魚bb
用紫菜包住食,減油膩感!

👉🏻宮城縣 白海膽
非常creamy,入口即融!

👉🏻中拖羅
呑拿魚腩,油份同魚味好平均!

👉🏻梭子魚
軟身,魚味濃郁!

👉🏻素麵
有竹崙卷,醬油湯好暖胃!

👉🏻甜品
益力多味雪糕,有特色

好滿足的一餐!
放工後又是覓食之旅開始「鰭燐」就在離上環地鐵站不遠的蘇杭街,地理位置也甚方便。鮨店都是一貫的裝潢,位置不多早一日訂位 14 貫壽司套餐 $1380Download dining city 可享7折, 優惠期直到三月底,我要先食先享受。安頓後,先喝口茶,廚師發板正式開始。漬物麵豉醬蒜粒醃蘿蔔醬油牛蒡先吃漬物打開味蕾,又點會諗到漬物已經令我食到停唔到口,叫師傅不停再加,相信他都比我嚇一跳。前菜春菜:木魚汁鰻魚BB :柚子醋季節螢光魷魚:麵豉醬順着味道由淡至濃開始春菜清新;鰻魚BB 滑嫩;螢光魷魚有咬口但不靭,各款食材和醬油味道平衡得恰到好處。開始14 貫壽司前,先和師傅溝通一下,他們提供的廚師發辦想呈現更真實的刺身味道給客人享用,所以不會太過花巧,走樸實路線。墨魚壽司墨魚面上切了工整的介花。墨魚入口Q 彈有黏性,喜馬拉雅岩鹽帶出其鮮甜味。深海池魚壽司以自家製醬油吊味,深海池魚口感薄而偏向爽口;油香適中。刺身魚和赤醋飯的比較很好,赤醋飯好像蓋上棉被一樣,只是隱約看到它。赤醋飯亦不會太酸而影響到刺身魚的發揮。北寄貝壽司北寄貝肉呈現褐紫色,肉質相當肥厚,口感爽脆,加上柚子皮,帶來更獨特的鮮味。細
放工後又是覓食之旅開始
「鰭燐」就在離上環地鐵站不遠的蘇杭街,地理位置也甚方便。
鮨店都是一貫的裝潢,位置不多
早一日訂位 14 貫壽司套餐 $1380
Download dining city
可享7折, 優惠期直到三月底,我要先食先享受。

安頓後,先喝口茶,廚師發板正式開始。
漬物

鰻魚BB :柚子醋
季節螢光魷魚:麵豉醬
順着味道由淡至濃開始

墨魚壽司
墨魚面上切了工整的介花。
墨魚入口Q 彈有黏性,喜馬拉雅岩鹽帶出其鮮甜味。

深海池魚壽司
以自家製醬油吊味,
深海池魚口感薄而偏向爽口;油香適中。
赤醋飯亦不會太酸而影響到刺身魚的發揮。

北寄貝壽司
北寄貝肉呈現褐紫色,
肉質相當肥厚,口感爽脆,加上柚子皮,帶來更獨特的鮮味。

細𩶘魚仔壽司
紅皮白肉細𩶘魚亦稱為鯛魚,配上閃閃亮亮的日本烏魚子,賣相相當吸引。
薄切𩶘魚肉質爽口、煙韌微帶咬口,散發著淡淡甘甜; 烏魚子的咸香提鮮也應記一功。

淡路島針魚壽司
針魚形狀細長,師傅將它切成柳花狀,加分!一般針魚味道較為淡口,所以加上更多 Toppings
薑蓉辣椒,蘿蔔蓉、萬能蔥和自家製醬油等,多方位配合
同樣係有啲咬口嘅魚類

地金目鯛壽司
蔥芽、辣椒蘿蔔蓉

鳥貝壽司
鳥貝是季節性的貝類,現在正合時宜。
師傅先把它拍打一下,令其肌肉收縮,我看到是他的尾巴立即縮起,感覺很有生氣。
其鮮甜肉厚,爽脆奇鮮,真令我再三回味。

鰤魚壽司
加上三升漬
1公升米1公升麵豉1公升辣椒
北海道麵豉醬

北海道牡丹蝦壽司
蝦頭膏加少許蝦肉再讀成蓉輕輕用火炙過製成壽司topping
牡丹蝦完全是珍寶級數,看著師傅開蝦感覺超冶癒。
我按耐不住將大大件的壽司一口鯨吞,肉質爽脆細滑,簡直鮮甜得過份。

大分縣新鮮鯖魚壽司
紫蘇葉、白昆布放在新鮮鯖魚上,令賣相和味道也顯得更豐富,魚肉輕微彈牙爽口、油份適中。
新鮮銀鱈魚壽司
銀鱈魚出名油份足,經火炙後令魚油香盡情發揮,灑上柚子胡椒提味,有入口即溶的感覺。
馬糞壽司
師傅拎出最高等級禮盒裝的馬糞海膽放在我面前,我都系首次見到原整盒裝。
將一梳梳的呈現赤褐色的馬糞海膽放在壽司飯上,感覺有如一頂皇冠,看得我心花怒放,甘甜淡淡回甘濃厚,口感和香脆的紫菜成強烈對比。

九州赤陸魚壽司
春季當造, 頂級白身魚,經火炙後魚油溢出,油脂甘香帶有餘𩐳,感覺超幸福。

拖羅切五薄片壽司
入口完全冇根,口感順滑油潤,其獨特的香味,永遠令人一試難忘。

同場加插
天婦羅 $120
雪之芽、日光魚、行者大蒜
吃前滴少許檸檬汁 ,減低其油膩感。
炸粉薄透依輔在各種食材上,雪之芽和行者大蒜也是蔬菜,日光魚入口香脆用來佐酒也不錯的。

麵豉湯
濃而不咸,口感較稠,又香又熱,是吃過壽司後不二之選。

自家製宇治抹茶奶凍
奶凍上鋪上薄薄一層抹茶濃液
以3.6牛奶、忌廉和椰絲製成柔滑如絲的奶凍。滲出淡淡椰絲香味,中庸之道的抹茶味,冇苦澀感,整體甜度不高,有相當好吃也有誠意的甜品,令整道壽司套餐畫上一個完美的句號。
2023-02-24
  • 十四貫廚師發板
2023-03-09 77 浏览
星期六返半日老公接放工仲book定枱同我食好西🤟🤟公司附近這間 鮨燐 一向口碑唔錯 👍今日就來壽司🍣14貫lunch 店舖唔算太大 有兩層 座位大概二十張左右,望住師傅逐件壽司 遞上 仲可以睇佢嘅廚藝 雙重享受 😍😍先來沙律菜好新鮮,酸酸地好開胃 茶碗蒸簡簡單單,打開胃口喇 春子鯛~ 比較幼小嘅魚, 魚身呈淡粉紅色,口感味道比較柔軟帶子壽司 鮮甜較為爽身 ,淡淡嘅鮮味好細膩🥰🥰赤鱲魚 配上 辣椒蘿卜蓉,中和一下口感更加提升 口感 較為紮實墨魚 🦑配竹炭鹽 青檸汁 好清新嘅感覺,墨魚jam口,師傅 介花之後口感更加好👍👍金目鯛 -200米以下嘅深海魚,色澤鮮紅 冬天最肥美 扁貝 即係帆立貝口感比較鮮甜綿軟深海池魚 做壽司或刺身都比較常見 鱼味很重長崎縣鯖魚 係長崎縣嘅一大名物 鯖魚很在乎新鮮,因為比較容易喪失魚嘅鮮度 所以必須新鮮材選優質 ,果然鮮味十足😋😋馬鮫魚 營養價值比較高 魚刺少肉多 脂肪含量又高 用嚟做刺身壽司都好適合 口感 鮮美😍😍北海道馬糞海膽 🤩非常甘甜 整個口腔都充斥住 海膽嘅鮮味 ,甘甜甘甜真係唔捨得 吞落去🤩鯖魚 魚味很濃 完全沒有腥味,脂肪含量適中,可口件件壽司都
星期六返半日老公接放工仲book定枱同我食好西🤟🤟

先來沙律菜好新鮮,酸酸地好開胃
茶碗蒸簡簡單單,打開胃口喇

春子鯛~ 比較幼小嘅魚, 魚身呈淡粉紅色,口感味道比較柔軟

帶子壽司 鮮甜較為爽身 ,淡淡嘅鮮味好細膩🥰🥰

金目鯛 -200米以下嘅深海魚,色澤鮮紅 冬天最肥美

扁貝 即係帆立貝口感比較鮮甜綿軟

深海池魚 做壽司刺身都比較常見 鱼味很重

鯖魚 魚味很濃 完全沒有腥味,脂肪含量適中,可口

件件壽司都有驚喜 師父一路製作一路講解知識也增長不少 真係一次唔錯嘅體驗,下次過嚟試夜晚☺️
公司同事生日 請佢食lunch慶祝一下啦💖 日本菜永遠都係首選 Lunch Menu 都有好多選擇 最後 揀咗Omakase壽司14貫😋😋先嚟前菜沙律和茶碗蒸茶碗蒸好有水準 非常嫩滑香濃美味春子鯛是幼魚 淡粉紅色魚身 味道口感柔軟淡泊平貝肉質比較爽脆 非常新鮮好味今次為我們準備菜式的這位師傅 刀工非常細膩 可以咁近距離望住師傅為我們準備每一道菜式 真的賞心悅目 而且上每道菜前 也會為我們講解一下赤鱲魚 肉質鮮美 特別配上辣椒蘿白蓉 更能突顯出這種魚嘅鮮味墨魚 雪白透明 煙煙靭靭 非常有口感 配上竹炭鹽 青檸汁 帶出鮮甜金目鯛我和朋友都很喜歡食金目鯛 油脂含量適中 師傅處理得剛剛好扇貝 即係帆立貝 睇住師傅攞出嚟切開 真係冇諗過係咁大粒 所有食材都非常新鮮深海池魚 這個油脂很厚油香味很重 入口甘香 肉質肥美鮮嫩長崎縣鯖魚魚肉仍然超緊實 可見食材的確十分新鮮馬鮫魚 這種魚全身長得肥滿 因此肉質細嫩 而且營養豐富池魚細切 這種於本身 已經係鮮嫩肥美 師父將魚肉細切 再加上薑蔥調味 層次更為豐富中拖這個做法有心思 食落比較有口感北海道馬糞海膽 用上貴價高質的食材 甜美非常鯖魚套餐最後還有麵食和

先嚟前菜沙律和茶碗蒸

中拖這個做法有心思 食落比較有口感
北海道馬糞海膽 用上貴價高質的食材 甜美非常
鯖魚
套餐最後還有麵食和甜品
這間店出品一直以來都十分高質和穩定 下次公司食飯一於揀返這間💖
午餐
今日嚟到上環鮨燐食Omakase 叫左個十四貫壽司午市套餐 包左前菜沙律/茶碗蒸/熱麵/甜品 同埋主角壽司十四貫壽司包括帆立貝 春子鯛 深海池魚 赤貝 金目鯛 馬交魚 海膽 鰤魚 銀雪魚 池魚細切 吞拿魚腩 竹青魚 鯖魚 三文魚籽 一部分為刺身 一部分則以灸燒處理 呢到每一款壽司嘅食材都非常新鮮 非常鮮甜 同師父嘅言談之間知道 即使係喺同一間餐廳裏面做 但每位師傅所安排嘅廚師發板壽司既配搭都會唔同 所以點解會有啲人係跟師傅而唔係跟餐廳食Omakase 食完14件壽司其實已經好飽 店員會再送上一碗少份量既熱麵比我地暖暖胃 最後以甜品黑芝麻雪糕作結 係非常滿足嘅一餐

2023-03-05 40 浏览
前菜相當吸引,白梅貝用左清酒煮過,食落特別香口。入口彈牙爽脆。鰻魚苗,本身應該無味的,但食落入口好滑好似食麵咁,加左小小酸甜汁,都幾開胃。魴鯡魚,本身味道魚味唔太膿,唔估唔到加人岩鹽可以提鮮口感清新。而且食落肉質食落又幾爽口唔會有根。帶子肉厚爽甜,好新鮮。赤貝入口爽彈好新鮮上面加左小小柚子皮。入口好清新好香口。長崎真蠔,即開即食打開入面好大好肥美,蠔味唔會太膿入面有小小海水味,入口細滑。獅魚兩食,外似油金魚,入口有小小油香。腩位用火槍輕輕燒過後魚油更加突出,入口即溶。銀雪魚,外面比較小食到有身級,魚油成份比較高。食落爽口鮮甜。加在紫菜脆卜卜又可以解油膩。大拖羅配中拖羅夾紫萊大拖羅燒過表面油脂豐富溶,同中拖羅紫蘇葉一齊食好好味。和食就有土目光魚天婦羅,小洋蔥,雪之芽,行者蒜。魚肉好嫩滑,好似無骨咁。北海道馬糞海膽勁鮮甜

大拖羅配中拖羅夾紫萊
大拖羅燒過表面油脂豐富溶,同中拖羅紫蘇葉一齊食好好味。

和食就有土目光魚天婦羅,小洋蔥,雪之芽
,行者蒜。魚肉好嫩滑,好似無骨咁。

北海道馬糞海膽勁鮮甜
📍鮨燐 🔎上環蘇杭街126-128號地下D舖 -----呢間係屋企附近嘅omekase餐廳,覬覦咗好耐,終於忍唔住係生日時候出手試一試。.佢地Dinner有三個唔同Set,價錢分別係$1380、$1680、$1880,第一次黎,揀選咗中間價錢嘅Set。包咗有前菜3款、7種刺身、和食、6種壽司、湯同甜品。.3款前菜,鏗魚高湯菜之花野菜煮味道清甜、熒光魷魚細細條頗有咬口、最後鰻魚苗就有醋汁姜蓉等等調味,再擺上玫瑰食用花作妝點。.打頭陣嘅刺身係愛媛縣春飼鯛,當造嘅刺身其實點都唔會輸,無論以搭配嘅竹炭鹽🧂、紫蘇葉,或是柚子醋汁調味,都非常高質,清甜味係口腔一襲而來。另外,仲有第一次食嘅鳥貝,食落海水味好重,有d似食緊生蠔,加埋青檸一起吃,好爽口。仲有加咗黑椒青檸汁嘅響鑼刺身就,撒上芝麻碎同日本小青蔥嘅池魚,加入少許蔥蓉及輕輕燒過嘅北海道銀鱈魚等等,整體質素都唔錯。和食就係天婦羅,例如有熱辣辣嘅香酥軟綿目光魚、濕潤香濃嘅舞茸菇、香甜爽脆嘅長野小洋蔥等等,表面撒有少許薄鹽🧂,唔夠鹹亦可以自己加岩鹽。 🍣壽司方面,針魚爽彈、深海油甘魚魚脂豐腴、北寄貝鮮甜。而冰凍牡丹蝦下面,就有熱嘅燒蝦膏、口感層次豐
📍鮨燐
🔎上環蘇杭街126-128號地下D舖
-----

🍣壽司方面,針魚爽彈、深海油甘魚魚脂豐腴、北寄貝鮮甜。而冰凍牡丹蝦下面,就有熱嘅燒蝦膏、口感層次豐富。師傅仲有用上日本最高級白身魚品種之一嘅九州深海魚喉黑魚同高級北海道馬糞海膽等等黎整壽司

最後再送上清甜味噌湯同自家製嘅極濃郁京都宇治抹茶奶凍,為生日餐美好收結,整體不錯。
2023-03-05 24 浏览
用料高質嘅隱世日料店~~~終於星期六,即刻叫上朋友一齊食好西。~~~喺上環地鐵站附近嘅呢一間omekase開咗都有幾年,聽過身邊同事話唔錯,就揀咗佢黎一try。~~~餐廳門口望落有少少神秘感。行入去朝頭早要做麻雀雖小五臟俱全嘅感覺,兩位師傅全神貫注服務兩台客人,佢哋嘅背後係一幅以魚鱗為裝飾嘅牆,高貴感滿滿。~~~佢哋嘅前菜擺得好靚,第一下嘅觀感已經令人覺得好好,開咗個靚嘅頭。跟住之後嘅刺身質素都好唔錯。當中我地最中意就係獅魚(姐係80cm的野生油甘魚)師傅分開兩件上,一件刺身,一件半燒過,一次過試晒唔同嘅兩種部位,前者鮮甜,後者肥美。~~~仲有就係好特別嘅生熟拖羅配,上面係燒過嘅大拖羅,大拖羅下面夾咗紫蘇葉同wasabi,下面就係生嘅中拖羅,最後外面就係脆口紫菜,好特別嘅配搭,食落超多魚脂的。~~~食完凍野,跟住就係熱食,天婦羅炸得好香脆,食材新鮮,其實都唔需要特別調味,就好食。~~熱完又到凍,sushi師傅都整得好細心,針魚就以打結方式呈現,令口感更加好。北極貝非常鮮甜,同平時普通壽司店食個d完全唔係同一個水平。食到一半,仲可以食d牛蒡、小黃瓜等轉下口味。~~~之後送上嘅就係味噌湯,
用料高質嘅隱世日料店
~~~
終於星期六,即刻叫上朋友一齊食好西。
~~
~~~
之後送上嘅就係味噌湯,師傅話用咗3款唔同嘅味噌,裡面仲有竹輪同豆腐等等,飲落甜甜地。
之前食過尖沙咀分店,真係食材靚又抵食,所以再約朋友嚟到上環分店😍廚師發辦壽司14貫定食 $518每件壽司製法都各有特色,廚師細心講解沙律🥗 及茶碗蒸 🔸愛媛縣真鯛,加鹽同柚子皮🔹淡路島針魚,上面放咗辣蘿蔔蓉,食落爽口🔸鹿兒島墨魚,比較厚身,口感黏黏的🔹北海道帆立貝🔸靜岡縣金目鯛,火炙魚皮,油份飽滿又香口🔹赤貝,以上特別切法,令赤貝包住壽司飯🔸梳子魚,燒過後再加上芝麻🔹生銀鱈魚,火炙再配上wasabi莖及京蔥,味道好有層次🔸北海道牡丹蝦 ,配合燒左嘅蝦膏一齊食🔹島根池魚,切到好靚,上面有紫蘇葉花🔸長崎縣新鮮鯖魚,放了一片醃蘿蔔及薑蔥蓉,令口感更豐富🔹北海道鰤魚,時令魚類,肉色紅潤,配檸檬麵豉醬,加添酸甜味🔸中拖羅🔹北海道馬糞海膽🍜素麵🍨芝麻雪糕

廚師發辦壽司14貫定食 $518
每件壽司製法都各有特色,廚師細心講解

沙律🥗 及茶碗蒸

🔸愛媛縣真鯛,加鹽同柚子皮
🔹淡路島針魚,上面放咗辣蘿蔔蓉,食落爽口

🔸鹿兒島墨魚,比較厚身,口感黏黏的
🔹北海道帆立貝

🔸靜岡縣金目鯛,火炙魚皮,油份飽滿又香口
🔹赤貝,以上特別切法,令赤貝包住壽司

🔸梳子魚,燒過後再加上芝麻
🔹生銀鱈魚,火炙再配上wasabi莖及京蔥,味道好有層次

🔸北海道牡丹蝦 ,配合燒左嘅蝦膏一齊食
🔹島根池魚,切到好靚,上面有紫蘇葉花

🔸長崎縣新鮮鯖魚,放了一片醃蘿蔔及薑蔥蓉,令口感更豐富
🔹北海道鰤魚,時令魚類,肉色紅潤,配檸檬麵豉醬,加添酸甜味

🔸中拖羅

🔹北海道馬糞海膽

🍜素麵

🍨芝麻雪糕
情人節當晚老公要加班,為咗提早慶祝,老公絞盡腦汁,有緣份俾佢見到上環 《鮨燐》舉辦 清酒配搭 廚師發辦,馬上預約定位,開開心心準時出席晚宴。話說當晚還有其他本來互不相識的食客,難得跟天吹酒造日本的代表,一齊興高采烈地享受清酒配搭晚宴,一輪飲酒狂歡之後,我們都過了一個很圓滿很滿足的晚上。約定師傅 下次再捧場,非常喜歡💕 限定系列的清酒配搭 party 🎊 清酒搭配晚宴有 6款刺身、5款壽司🍣 天麩羅;當中的時令食材 針魚及生𧐢,盡享食材的鮮味,食材與清酒互相輝映,廚師發辦最佳的享受。個人認為喜歡嘗試不同清酒的,萬勿錯過!Sake Dinner Menu $2,080 PER PERSON天吹純米吟釀生(草莓花酵母)配搭 前菜 此純米吟釀是以草莓酵母發酵釀造。創新而獨特的風格。果香豐富鮮美,充滿甜甜的紅莓及草莓味道。前菜 三點鰻魚苗、黑梅貝、糖蕃茄水雲鰻魚苗口感清爽滑溜豐富鮮甜。汁煮黑梅貝口感結實彈牙。靜岡縣糖蕃茄配上沖繩水雲,酸酸甜甜好開胃。配搭冷飲清酒更佳,甜甜的草莓味道更加能夠襯托出食物的風味,非常易入口,女生最愛!天吹超辛口特別純米酒 配搭 刺身天吹酒造最受歡迎的清酒之一 -超辛口

Sake Dinner Menu
$2,080 PER PERSON
天吹純米吟釀生(草莓花酵母)配搭 前菜
前菜 三點
鰻魚苗、黑梅貝、糖蕃茄水雲
天吹超辛口特別純米酒 配搭 刺身
天吹酒造最受歡迎的清酒之一 -超辛口,日本酒度+12。採用山田錦米和海棠花酵母釀造,口感乾爽之餘不失柔和感,旨味豐富,收結清爽。
刺身 六款
鲂鮄魚:鮮味十足,甘甜味道濃郁,肉質富彈性。
左口魚邊:火炙過的左口魚邊,食落油香滿滿,超級有驚喜。
Seasonal 生𧐢
長崎縣 小長井真蠔,蠔肉大件飽滿,入口爆濃蠔味,海水味亦較厚,肉爽甜。
日下無雙純米酒青龍(7號酵母)配刺身
日下無雙系列的最新產品,選用「青龍」作標誌,使用七號酵母釀造,探求不同釀母的魅力。這款純米酒具有特別的麝香香氣,人口濃郁厚實,風味平衡,收結清爽利落。特别適合配餐,是為萬用的 「食中酒」。能很好的增強食物的風味。
針魚刺身
賣相漂亮,卷成花瓣形狀的針魚刺身,配上酸汁,突顯魚味,油脂厚身。
須萬鰹魚
長崎縣產,師傅火炙須萬鰹魚令香氣四溢,口感更爽更香甜。
吞拿魚、赤身
魚腩部位大拖羅,用火把油香逼出來,入口即溶,鮮甜是肯定的,大拖羅油花豐富,好味好正。
赤身配搭清酒好味,魚油豐富,加上「青龍」作提鮮,也剛好能減去一些油膩感。
天吹玩純米大吟釀雄町(杜鵑花酵母)配搭 天麩羅
是用傳統的清酒製造方法 一 生酥 釀造。雄町米 精米度達 40%。以相宜的價錢就能享受不一樣的雄町純米味道與獨特鮮花香氣的純米大吟釀。
天麩羅
吃到中段時間,大家都已經熱身了,廚師天婦羅🍤 一件接一件慢慢上菜,清酒也一口接一口的暢飲下去。
目光魚:魚肉嫩滑,魚油甘香,超好吃!
山形縣雪之芽:入口爽脆清甜。
長野縣小洋蔥:口感爽甜,味道不錯。
行者蒜:酸味的蔥,味道清香,不一樣的天婦羅風味。
日下無雙純米大吟釀 45 配搭 壽司
創造者是擁有 30 年釀酒行業經驗的釀酒師日下信次,因此而得名,世界上獨一無二的一種清酒。用兩種酵母精以及精米步合達 45%的愛山米釀造,人口柔滑且散發優雅香氣,酸味和苦味的平衡,帶有奶油米味道的餘謂。
壽司五款
赤鱲魚:油份適中,魚肉嫩滑。
新鮮北寄貝:味道不錯,調味帶有清新的感覺,貝味爽甜。
深海池魚:魚香滿腔,油份十足,好吃!
天吹裏大吟釀受山 (六道木花酵母)配搭 壽司
(使用六道大龙酷冠品歷器證1的鸡公了我酒米、「愛山酸造。味道豐富,散陣清香。冷飲,常溫飲用皆宜。
赤鯥魚 壽司:油份豐盈,微微焦香,
白海膽 :鋪滿新鮮濃郁的白海膽,醉得我歡心!白海膽濃郁甘香,入口即溶,比一般海膽更清甜,真係一試難忘!
來到最後,還有精心炮製的味噌湯。師傅自家製的抹茶奶凍,奶凍口感香滑,甜度適中,黑豆健康。
總括,今次上環鮨燐的清酒配對晚宴,與「天吹酒造」合作,精心挑選的 6 款清酒,按各款清酒🍶的獨特香氣及韻味,由席前師傅精心安排時令食材,鮮味無窮。我們足足歡聚暢飲了3個多小時,龍🐲師傅 每道菜都細心介紹,又跟我們開心 cheers,服務細心,店長不時添酒,賓至如歸呀 !下次一定再來!
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
情人节
  • 針魚
  • 深海池魚壽司
  • 北海道馬糞海膽
  • 右口魚
  • 大拖羅
2023-02-19 99 浏览
今晚朋友為我準備了一餐超級精彩嘅清酒xOmakase,首先朋友約了我在上環等跟隨朋友帶路就去到這間日本料理餐廳, 起初以為是食吓日式料理,估不到今次係清酒xOmakase外,還有邀到天吹酒造代表來到香港為我們介紹佐賀縣著名清酒,邊欣賞師傅用上不同技巧將 時令嘅食物,由師傅一道一道為食客準備及配上由天吹酒造代表介紹不同清酒口味,這樣絕對係一個難忘之夜,有飲有食!一間擁有320年的歷史嘅酒莊,有別於其他做法,會使用花酵母釀造,所以今次品嘗到嘅清酒🍶都帶有不同味道!先以前菜三點開始有清爽滑溜的口感嘅穴子苗、中間有口感扎實汁煮好嘅黑梅貝味道爽口清甜、還有靜岡縣糖蕃茄配上味道清爽肥厚嘅 沖繩水雲,作為今晚嘅開始,再配上天吹純米吟釀生(草莓花酵母),因純米吟醸是以草莓酵母發酵釀造。所以入口有陣陣果香,口感豐富鮮美,充滿甜甜的紅莓及草莓味道。真係非常之易入口。接住就係刺身鲂鮄魚,肉質富彈性,肉質鮮甜爽口,夾埋香蔥入口味道香濃左口魚,咬落既爽又甜感豐富有嚼勁及左口魚裙邊,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香,入口即溶,亦可配上酸汁入口再來就係天吹超辛口特別純米酒,以秋海棠酵母釀製,雖然名字有超辛,但口
先以前菜三點開始
接住就係刺身
鲂鮄魚,肉質富彈性,肉質鮮甜爽口,夾埋香蔥入口味道香濃
再來就係天吹超辛口特別純米酒,以秋海棠酵母釀製,雖然名字有超辛,但口感溫和,不覺辣感
長崎小長井真蠔, 海水味較濃厚,蠔肉飽滿甘甜,口感偏爽
今次就配以日下無雙純米酒青龍 (7號酵母),酒樽上嘅「青龍」標誌十分搶眼,陣陣嘅麝香香氣撲鼻,入口濃郁厚實,更令刺身味道更鮮
針魚刺身,師傅以多片針魚片疊起再切成,魚味略淡但帶優厚油脂,可配上香蔥豉油入口味道更佳
來自長崎縣須萬鰹魚,師傅火炙將鰹魚肉本身的香氣和滋味帶出,且中心部位仍是半生狀態,吃來入口即化
含脂量少、肉質實、有咬嘅赤身及師傅以火炙後嘅大拖羅,大拖羅上佈滿精緻的魚油花紋,口感入口即溶,油香四溢而又鮮味無比
天麩羅會配上天吹生酛純米大吟釀雄町(杜鵑花酵母),用傳統的生酛釀造法製作的,需要更多的時間和清酒大師的手藝。入口有陣獨特鮮花香氣

目光魚,味道香濃,肉質嫩滑,油脂豐富
雪之芽入口爽甜
長野縣小洋蔥肉質柔嫩
行者蒜味道清香帶點甜味
壽司就配以日下無雙純米大吟釀45,以一個鮮紅色酒樽,入口帶點酸味和苦味
赤鱲魚在日本料理中的真鯛,入口肉質清鮮甜美配埋個壽司飯十分好味😋
新鮮北寄貝肉質呈淺灰色,鮮甜得來帶有海水味,口感腍滑味道相當鮮甜
再配以天吹裹大吟釀愛山(六道木花酵母),入口時味道豐富,擁有大吟釀獨有的清爽口感。以六道木花酵母釀造,像果實酒般散發陣陣清香
經師傅火炙後嘅深海池魚有清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜
來自九洲嘅赤鯥魚屬於深海魚,肉質爽彈且油脂豐富,微炙烤的赤鯥肉更散發著誘人的焦香味
白海膽呈淺黃色,顏色比馬糞海膽淡,因此日本人有時稱其為白海膽,白海膽最大特色就是生殖腺粒大而長,而白海膽入口比紫海膽清淡,甘甜度較低,海水味較重,口感極佳。同埋這裡用上日本海膽五大品牌之一嘅橘水產絕對食得放心
當完成了完美嘅壽司後就跟上 熱燙燙味噌湯,解一解今晚嘅油膩
甜品就係自家製嘅抹茶奶凍,入口抹茶味道濃郁奶凍入口香滑
而今晚大家都十分盡興,真係任你選擇自己喜歡嘅清酒不停再加,如果你是清酒🍶控,遇上這樣嘅清酒搭配,一定要一試,不論氣氛、環境、服務、同食物質素真係超級鍾意❤️,下次再有同類活動一定要參與