鮨本採用木系裝潢,金黃色嘅燈光,格調高尚✨ 午市omakase有$580同$780嘅set選擇,係高性價比之選🥰🔸Lunch set $780🤎賴尿蝦栗子茶碗蒸呢個配搭係幾特別,蛋香味十足,口感嫩滑,賴尿蝦多肉彈牙😆🔻酒肴2品🤎三文魚籽三文魚籽有啲柚子香味,幾開胃✨🤎秋刀魚磯邊卷師傅好有心機切,卷得好靚😍 秋刀魚幾厚肉,食落有好豐富嘅油脂香味🤤🔻壽司10貫1️⃣新魷魚肉身表面滑嫩,咬落去幾軟韌😋2️⃣希靈魚師傳刀工幾好,希靈魚鹹香味十足🤩3️⃣石垣貝味道清甜,口感爽脆👍🏻4️⃣銀聖油脂比例均勻,非常鍾意💖5️⃣鰤魚用咗備長炭燒,增加炭香味,令到味道好獨特,幾impressed✨6️⃣半生熟花竹蝦蝦味濃,味道鮮甜,肉質彈牙😆7️⃣秋刀魚濃郁嘅魚味同油香味🤤8️⃣波士頓產吞拿魚色澤幾靚,食落甘香鮮甜✨9️⃣海膽軍艦用咗北海道產嘅海膽,呈金黃色,份量好多😍 入口軟滑即溶,帶有淡淡嘅海水鮮味🤩🔟中拖羅脂肪比例高,好食🥹🤎卷物青瓜卷清新爽脆✨🤎玉子燒🌟🌟呢個好好食🥹!!江戶前玉子燒採用夢王蛋,加入蝦肉、蛋、山芋製成,外型似古早味蛋糕,食落有濃郁嘅蛋香味,鬆軟香口💖 好獨特嘅玉子燒,絕對係呢度嘅特色👍🏻🤎蜆湯蜆肉新鮮,湯有濃濃嘅菜香

🔸
Lunch set $780

🤎賴尿蝦栗子茶碗蒸
呢個配搭係幾特別,蛋香味十足,口感嫩滑,賴尿蝦多肉彈牙😆

🔻酒肴2品
🤎三文魚籽
三文魚籽有啲柚子香味,幾開胃✨

🤎秋刀魚磯邊卷

🔻壽司10貫
1️⃣新魷魚
肉身表面滑嫩,咬落去幾軟韌😋

2️⃣希靈魚
師傳刀工幾好,希靈魚鹹香味十足🤩

3️⃣石垣貝
味道清甜,口感爽脆👍🏻

4️⃣銀聖
油脂比例均勻,非常鍾意💖

5️⃣鰤魚

6️⃣半生熟花竹蝦
蝦味濃,味道鮮甜,肉質彈牙😆

7️⃣秋刀魚
濃郁嘅魚味同油香味🤤

8️⃣波士頓產吞拿魚
色澤幾靚,食落甘香鮮甜✨

9️⃣海膽軍艦

🔟中拖羅
脂肪比例高,好食🥹

🤎卷物
青瓜卷清新爽脆✨

🤎玉子燒🌟🌟

🤎蜆湯
蜆肉新鮮,湯有濃濃嘅菜香味😆

🤎甜品
可以揀咖啡或者開心果雪糕🥰
2023-09-12
2023-09-08 69 浏览
朋友話呢間餐廳既菜式都很用心,製作和味道都很不錯呢☺️餐廳的裝潢也非常舒適,氣氛如身在日本🇯🇵推薦大家前往一試😋每件刺身壽司🍣口感都係一流👍🏻 非常新鮮😋🩷熟蝦🦐師父將鮮蝦烹調後,然後去蝦殼及挑蝦腸~熟蝦既肉質有口感過生蝦,而且更有蝦味😚😚估唔到呢到既甜品都好特別😛係玉子布甸🍮造型好似古祖味蛋糕咁~食落有好香蛋味而口感就如蛋糕咁既玉子🥚有瀨尿蝦肉🦞係入面淆成靚湯,瀨尿蝦嘅肉質仍然軟嫩,湯水清甜鮮美😋

每件刺身壽司🍣口感都係一流👍🏻 非常新鮮😋🩷

2023-09-07 62 浏览
襯福島排放核廢水前嗱嗱聲食左omakase先,驚遲啲由日本入口到香港既海產會大幅減少🥲碌openrice搵到第二日鮨本仲有位,即刻唔理三七二一訂左位先🙊鮨本主廚係由鮨悟過檔既Hugo師傅。雖然被安排左坐細房,但師傅同待應都無冷落我哋,服務態度良好又細心!🥰🥄瀨尿蝦蒸蛋🥢吉列太刀魚🥢櫻煮八爪魚🍣青魚🍣深海池魚🍣千葉縣 地金目鯛🍣黃金池魚🍣鰤魚🍣半生熟花竹蝦🍣關鯖魚🍣赤身 醬油漬🍣白海膽🍣中拖羅🍙海鰻青瓜卷🥚江户前玉子燒🥄蜆湯🍨綠茶雪糕嗌左貴小小既set,會有埋兩個酒餚,吉列太刀魚炸得岩岩好,保持到魚肉濕潤,配上他他醬非常夾。櫻煮八爪魚慢煮後好嫩滑,煙韌有咬口得黎又咬得開☺️茶碗蒸更附上爆膏既瀨尿蝦,鮮甜既蝦味更滲透入蒸蛋裏面!壽司整體質素中上,特別鍾意花竹蝦,黃金池魚同白海膽。花竹蝦煮至三成熟,入口爽脆鮮美。黃金池魚肉身厚實又帶腍,配上薄荷點綴,一解魚油太豐腴之濟😍至於海膽份量慷慨,配上脆口既紫菜一齊食,令人齒頰留香,想encore多一件添🙈江户前玉子燒🥚表現都好出色,用上夢王蛋,蝦肉,魚肉同山芋蓉,蛋香加上海鮮味,質感蓬鬆軟綿,有小小似雞蛋糕既口感。成餐都好滿意,有機會都想試埋晚餐!📍鮨

🥄瀨尿蝦蒸蛋

🥄蜆湯
🍨綠茶雪糕

📍鮨本
銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
今次去左人氣OMAKASE《鮨本》💮佢哋有兩款套餐可以揀 價錢只相差$400我揀咗平啲嘅一款試下 (15品)包括刺身、酒肴、壽司、玉子燒、湯品和甜品 性價比非常高睇落好豐富 好期待今晚廚師嘅發揮😋廚師講我哋返咗好多日本飛機貨我相信今晚一定可以食到好美味嘅菜式!每個食客食得好飽好滿足 真係一個食物盛宴啊餐廳裝潢好氣派 用咗好多木質同金黃色燈光營造出時尚又簡約嘅氛圍坐住壽司吧台 除咗可以大增食慾 仲可以近距離欣賞師傅嘅烹飪技藝!坐住無耐 服務員會問需要冰茶還是熱茶 都幾貼心-酒肴-《野菜煮物》入口脆嫩 口感超好 好好開胃🥒---------------------------刺身-《象拔蚌刺身》配上岩鹽和青檸鮮甜嘅味道配上微辣的Wasabi真是絕配!試咗兩啖之後 再加多少少青檸汁 多咗啲味道享受😂《北海道鰤魚 魚腩部位l》魚腩鮮嫩多汁 讓人垂涎欲滴《煙燻鰹魚》則散發出濃郁嘅煙燻香氣 口感豐富🤤---------------------------壽司- 🍣《新魷魚》鮮嫩香滑的魷魚 口感絕佳《花竹蝦》蝦肉彈牙爽口 鮮嫩多汁 絕對係蝦愛好者嘅最愛《象拔蚌》新鮮的象拔蚌融合在口中 回味無窮 口感
今次去左人氣OMAKASE《鮨本》💮
佢哋有兩款套餐可以揀 價錢只相差$400
我揀咗平啲嘅一款試下 (15品)
包括刺身、酒肴、壽司、玉子燒、湯品和甜品 性價比非常高
睇落好豐富 好期待今晚廚師嘅發揮😋

廚師講我哋返咗好多日本飛機貨
我相信今晚一定可以食到好美味嘅菜式!
每個食客食得好飽好滿足 真係一個食物盛宴啊
餐廳裝潢好氣派 用咗好多木質同金黃色燈光
營造出時尚又簡約嘅氛圍
坐住無耐 服務員會問需要冰茶還是熱茶 都幾貼心

-酒肴-
《野菜煮物》入口脆嫩 口感超好 好好開胃🥒

-刺身-
《象拔蚌刺身》配上岩鹽和青檸
鮮甜嘅味道配上微辣的Wasabi真是絕配!
試咗兩啖之後 再加多少少青檸汁 多咗啲味道享受😂

-甜品-
《醬油布丁+長野縣梨+香印提子》甜而不膩
完美的結束了omakase晚市體驗😂😂

每個食客都食得滿足咁捧腹而回 真係大飽口福嘅驗
以$1480嚟講,真係超抵食㗎!
食完之後仲想再encore嚟多次 真係好有口福
加上一絲不苟嘅服務🙆🏻‍♂️體驗不錯
2023-09-02 45 浏览
他們以日式木系裝潢,設置一系列吧枱,可一邊享受美食之餘,亦可享受師傅精湛刀工,可謂錦上添花。今日先淺嚐他們的$580 Omakase Lunch,其實都有不少壽司/刺身美食。瀨尿蝦栗子茶碗蒸茶碗蒸確不是初嚐,但當中更加上彈牙鮮味瀨尿蝦及軟糯香甜的栗子,最後還有細嫩滑蛋,真是不錯的前菜。新魷魚壽司配炙燒魷魚鬚新魷魚肉質爽韌,味道清甜,更加上香氣十足的炙燒魷魚鬚,煙煙韌韌,口感一流。黃金池魚壽司池魚用上了高級的黃金池魚,鮮美淡雅,口感滑嫩,帶有微妙的鮮甜。希靈魚壽司希靈魚肉質柔軟、味道濃郁,口感豐潤,在口中散發出濃郁的鮮味。煙燻鰆魚壽司鰆魚經煙燻後,除了帶有鰆魚的濃郁風味外,更多了一份煙燻風味,口感豐富。半生熟花竹蝦壽司半生熟花竹蝦鮮嫩,仍保持了一定的脆度和鮮味,口感柔軟,味道天然。秋刀魚魚肉壽司秋刀魚肉質鮮嫩,帶有一定的嚼勁,鮮美而清新。北寄貝壽司北寄貝肉質鮮嫩,帶有一定的彈性,口感豐潤鮮甜。天然鰤魚壽司天然鰤魚口感細膩,帶有一定的油脂豐富感,輕盈而清爽,散發淡淡的鮮甜味。熟成野生中拖羅拖羅經熟成後脂香更甚,入口油脂香濃而不膩。江戶前玉子燒顛覆一般玉子燒,入口有點像古早味蛋糕,表面香脆,
瀨尿蝦栗子茶碗蒸
新魷魚壽司配炙燒魷魚鬚
黃金池魚壽司
希靈魚壽司
煙燻鰆魚壽司
半生熟花竹蝦壽司
秋刀魚魚肉壽司
秋刀魚肉質鮮嫩,帶有一定的嚼勁,鮮美而清新。
北寄貝壽司
北寄貝肉質鮮嫩,帶有一定的彈性,口感豐潤鮮甜。
天然鰤魚壽司
熟成野生中拖羅
拖羅經熟成後脂香更甚,入口油脂香濃而不膩。
江戶前玉子燒
顛覆一般玉子燒,入口有點像古早味蛋糕,表面香脆,軟綿蓬鬆。
干瓢卷/蜆湯
再有熱燙燙的蜆湯,加上干瓢卷餡料口感爽脆帶甜,調味恰當,味道鹹酸。
抺茶雪糕
最後送上抺茶雪糕,口感滑順,茶香濃郁,為這餐畫上完美的句號。

1K
2023-08-31 33 浏览
銅鑼灣地段,$780這個價錢是不錯的午餐omakase選擇,食材新鮮又美味,服務好,食得滿足。賴尿蝦栗子茶碗蒸賴尿蝦扎實,栗子清甜,茶碗蒸滑嫩細緻。醬油漬根子三文魚籽配海膽海膽鮮甜,三文魚籽粒粒圓潤飽滿,晶瑩可口,入口有陣陣柚子芳香。新魷柔軟滑溜,味道鮮美,加上炙燒魷魚鬚,口感味道極具層次。黃金池魚肉質鮮甜嫩滑,爽口甘香。希靈魚嫩滑,魚味香濃。煙燻鰆魚魚皮焦脆,魚肉鹹香,入口散發煙燻香氣,令人吃得津津有味。櫻煮八爪魚肉質軟腍又不失咬口,味道甜甜的。半生熟花竹蝦肉質爽彈,味道鮮甜。秋都魚魚肉清爽嫩滑帶油香,魚味濃郁,滋味一流!北寄貝肉質肥厚,灑上柚子皮,入口有清新柚子香,鮮味十足。天然鰤魚先經備長炭燒,口感細嫩爽口,入口有陣陣炭香,提升風味,起到畫龍點睛的效果!熟成野生中拖羅入口軟滑,富油香,鹹鮮滋味。干飄卷口感爽脆帶甜,清新多汁。江戶前玉子燒外層香脆內裡蓬鬆,鹹鹹甜甜,風味迷人。抺茶雪糕口感幼滑,茶味輕柔,為是日午餐劃上句號。
賴尿蝦栗子茶碗蒸
賴尿蝦扎實,栗子清甜,茶碗蒸滑嫩細緻。
醬油漬根子三文魚籽配海膽
新魷柔軟滑溜,味道鮮美,加上炙燒魷魚鬚,口感味道極具層次。
黃金池魚肉質鮮甜嫩滑,爽口甘香。
希靈魚嫩滑,魚味香濃。
櫻煮八爪魚肉質軟腍又不失咬口,味道甜甜的。
半生熟花竹蝦肉質爽彈,味道鮮甜。
秋都魚魚肉清爽嫩滑帶油香,魚味濃郁,滋味一流!
北寄貝肉質肥厚,灑上柚子皮,入口有清新柚子香,鮮味十足。
熟成野生中拖羅入口軟滑,富油香,鹹鮮滋味。
干飄卷口感爽脆帶甜,清新多汁。
江戶前玉子燒
外層香脆內裡蓬鬆,鹹鹹甜甜,風味迷人。
抺茶雪糕口感幼滑,茶味輕柔,為是日午餐劃上句號。
一直恨左好耐既 #鮨本 終於可以食到啦😍記得要提早訂位ah 因為好多人黎食 隨時無位🧡靜靜地話你知上次我就係walk in黎 多人到白行一場🤣 記得訂位~ 雖然位置係銅鑼灣 但餐廳裝潢同味道都彷如係去左日本咁💕茶碗蒸🥚非常香滑 除左濃厚嘅蛋香仲帶點鮮甜😋海膽軍艦係最難忘既🥹 海膽係超級超級creamy 份量又多又鮮甜🥰拖羅手卷包含魚既唔同部位 入口感嘅吞拿魚都唔同 配上香蔥省起 令人難忘😚服務 師傅態度極好 每道壽司都講解清晰 刀工一流 笑容超好💕#銅鑼灣 #壽司 #日式#聚會 #多國菜#打卡#新餐廳#朱古力#咖啡#辣野#薄餅#意粉#据扒#日本#高級#cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfoodblogger#igfoodie#igfood#igfoodporn #igfoodshare #美食推薦 #美食日記 #美食攝影 #相機先食
一直恨左好耐既 #鮨本 終於可以食到啦😍
記得要提早訂位ah 因為好多人黎食 隨時無位🧡

雖然位置係銅鑼灣 但餐廳裝潢同味道都彷如係去左日本咁💕
茶碗蒸🥚非常香滑 除左濃厚嘅蛋香仲帶點鮮甜😋

師傅態度極好 每道壽司都講解清晰 刀工一流 笑容超好💕

鮨本在網上的評價很好,而且性價比也很高,所以我們二話不說就訂枱開餐 廚師會精心挑選頂級時令食材,用不同的烹飪技巧呈現出20道菜品Omakase貴精不貴多,考的是廚師嘅創意同刀功!餐廳內有大約十個吧台座位,裝修風格以木材為主,環境給人一種舒適的感覺,我選擇了一份價值1880元的套餐,omakase的食物精彩豐富,每一道菜都展現出獨特的風味和口感,由頭慢慢食到尾都吃得挺飽的!🔸野菜煮物裡面有鮮帶子刺身、露荀、茄子、蕃茄仔帶子冰冰涼涼好清爽,作為前菜感覺都不錯🔸象拔蚌刺身帶青檸皮香,口感爽脆利落,鮮甜味十足,還有陣陣鹹香的海水味跟Wasabi味道也挺夾的🔸煙燻鰹魚刺身爽身結實且油分不算太多,做刺身一流!🔸象拔蚌壽司廚師將赤貝放在砧板上輕拍,肉質迅速緊縮,這顯示赤貝非常新鮮口感爽脆,卻又帶有柔軟象拔蚌🔸北海道鰤魚魚腩壽司鰤魚肉味重而且油份高,食起來口感肥美,很是喜歡(忘了影相) ... 🔸新魷魚壽司嫩滑多汁的BB新魷魚,口感鮮美,帶有清爽的彈牙感覺,口感順滑🔸櫻煮八爪魚鮮嫩細滑,具有柔軟質感,又唔會熟到好韌,大根甘甜入味🔸漬苦瓜 // 酸薑醃製的苦瓜搭配酸薑能夠清爽地清洗味蕾🤤🔸赤身醬油漬壽司
Omakase貴精不貴多,考的是廚師嘅創意同刀功!

🔸野菜煮物
裡面有鮮帶子刺身、露荀、茄子、蕃茄仔
帶子冰冰涼涼好清爽,作為前菜感覺都不錯

🔸象拔蚌刺身
帶青檸皮香,口感爽脆利落,鮮甜味十足,還有陣陣鹹香的海水味
跟Wasabi味道也挺夾的

🔸煙燻鰹魚刺身
爽身結實且油分不算太多,做刺身一流!

🔸象拔蚌壽司
廚師將赤貝放在砧板上輕拍,肉質迅速緊縮,這顯示赤貝非常新鮮
口感爽脆,卻又帶有柔軟象拔蚌

🔸北海道鰤魚魚腩壽司
鰤魚肉味重而且油份高,食起來口感肥美,很是喜歡

(忘了影相) ...

🔸新魷魚壽司

🔸櫻煮八爪魚
鮮嫩細滑,具有柔軟質感,又唔會熟到好韌,大根甘甜入味

🔸漬苦瓜 // 酸薑
醃製的苦瓜搭配酸薑能夠清爽地清洗味蕾🤤

🔸赤身醬油漬壽司
魚肉油份豐富,肉質嫩滑,入口即溶

🔸花竹蝦壽司
鮮甜軟嫩的肉質,口感極為鮮美,味道既甘甜又帶有一絲清爽的風味

🔸北寄貝壽司
入口彈牙清爽,風味鮮甜

🔸熟成中拖壽司
中拖羅經過成熟處理後,肉質變得更有彈性,味道甘甜而不膩

🔸海膽軍艦
賣相好澎湃!採用市手川赤利尻頂級馬糞海膽,濃郁嫩滑,口感極佳

🔸炸枝豆胡麻豆腐
內裡的口感是流質,枝豆的鮮甜與胡麻豆腐的濃郁相互融合,令人回味無窮

🔸香箱蟹
蟹肉配上蟹籽,更加增添鮮甜美味,口感豐富
上面淋有蟹肉芡汁,有提鮮作用,鮮美多汁,回味無窮!

🔸吉列太刀魚(配他他醬)
太刀魚肥美,肉質細嫩。他他醬有些清爽的酸瓜,解膩一流喔!

🔸北海道白海膽
味道清雅,口感極佳,順滑喉嚨,果然新鮮好味

🔸松葉蟹炸蝦飯
清爽和豐盛的口感,炸蝦香脆,讓人吃得滿足

🔸江戶前玉子燒
蛋香味濃,鬆軟香口,蛋香十足!

最後的魚湯和醬油布丁作為完美的結尾,為整頓餐點帶來了滿足的感覺

🔸魚湯
魚湯奶白色好重魚肉味,飲完個人成個身暖笠笠好舒服☺️

🔸醬油布丁
醬油布丁的搭配長野縣梨和香印提子更是令人驚艷,甜而不膩,絕對是一道完美的甜點。

整體表現是不錯的,師傅也很熱情,
精心設計的菜單和出色的味道征服了我的味蕾,
無論是海鮮還是其他菜品,每一道菜都展現出獨特的特色和品味。

無論是品嚐刺身的鮮美、享受酒肴的風味、品味壽司的精緻、品嚐玉子燒的綿密口感
品嚐湯品的溫暖,還是品味甜品的甜蜜,都能帶給我們一次豐富且滿足的用餐體驗
庆祝纪念
纪念日
近日再次蒞臨「鮨本」食lunch omakase。 首先,前菜酒肴2品:松葉蟹上面配上啫喱,吉列剃刀魚配他他醬;茶碗蒸,入面有瀨尿蝦,好鮮味。壽司十貫:青魚,石桓貝配上檸檬汁,獅魚,慢煮半熟帆立貝,稻草煙分堅魚,北寄貝,赤身醬油漬,半生熟花竹蝦,北海道海膽,太刀魚腩。卷物:乾飄卷,紫菜外脆同入面內軟,餡料的搭配巧妙絕倫,每一口都是一種美妙的享受。接著,江戶前玉子燒的出現進一步提升了我的用餐體驗。這款美食既有淡淡的蛋香,口感鬆軟而細膩。 在享受了豐富的餐點後,最後的甜品:綠茶雪糕,為這頓用餐畫上完美的句點。總括「鮨本」的料理真的是令人驚艷。無論是創新的卷物,傳統的江戶前玉子燒,每一道菜品都展現了餐廳的匠心和對食材的尊重。如果你想要品味地道的日本美食,鮨本絕對是一個不容錯過的好選擇。
近日再次蒞臨「鮨本」食lunch omakase。

午餐
  • 壽司十貫
  • 北海道海膽
  • 江戶前玉子燒
朋友推介,話呢度嘅omakase lunch set好高質。有$580或$780揀,分別係個前菜酒肴同卷物。一場黎到,就試吓$780啦。首先黎到係茶碗蒸,內含美味嘅瀨尿蝦,令個蛋更鮮甜。前菜酒肴有兩款,第一係松葉蟹搭配啫喱,營造出口感豐富嘅層次感;第二係吉列剃刀魚配合他他醬嘅搭配,味道發揮到了極致。 壽司十貫的系列更是高潮之一:有青魚;石桓貝搭配檸檬汁,爽口,清新檸檬汁更加帶出海鮮嘅鮮美;獅魚和慢煮半熟扇貝則呈現了獨特嘅口感,讓人陶醉其中;稻草煙燻堅魚,北寄貝,赤身醬油腌制,半生熟花竹蝦,北海道海膽以及太刀魚腩,每一道壽司都是一道藝術品,以創意和技藝詮釋了日式料理嘅精髓,實在讓人回味無窮。特別要一提係要讃個師傅 (頭髮少少捲捲,無帶帽,帶眼鏡個個),每次都用心介紹係乜魚;有幾款壽司配咗少少類似檸檬汁(我無騷擾師傅問佢),令到更加醒胃同帶出鮮味又唔腥,好perfect嘅配搭,好味;魚生同個壽司飯個比例又啱啱好,令你品嘗到個魚生,個飯又唔會太大舊蓋咗個鮮味,可見師傅非常高技術同用心。今次嘅用餐體驗,鮨本確實俾咗我難以磨滅嘅味蕾享受。獨特組合,鮮美食材嘅運用,無不向食客展現了一場豪食盛宴。絕

首先黎到係茶碗蒸,內含美味嘅瀨尿蝦,令個蛋更鮮甜。

今次嘅用餐體驗,鮨本確實俾咗我難以磨滅嘅味蕾享受。獨特組合,鮮美食材嘅運用,無不向食客展現了一場豪食盛宴。絕對係高CP可以再encore!!
松葉蟹搭配啫喱
半生熟花竹蝦
吞拿魚
  • 壽司十貫
2023-08-25 51 浏览
見到好多人介紹,見到午市套餐$580性價比都唔錯,即刻約朋友試吓😍有茶碗蒸、壽司10貫、玉子燒、吸物、甜品🍧🌳茶碗蒸一打開茶碗蒸香味四溢,有香箱蟹、蟹肉、蟹膏、蟹籽,味道鮮甜滑溜😋🌳壽司魴鮄昆布漬、石垣貝、黃金池魚、赤身醬油漬、半生熟赤身海老、北寄貝、牡丹蝦昆布漬、大拖羅、鰤魚壽司質素好高,午市套餐都幾多貝類🐚我同朋友都好中意食貝類同蝦,所以都幾啱心水❤️仲有Seasonal嘅石垣貝,今年第一次食🤭味道爽甜非常滿足😙壽司調味都幾好,味道比較濃郁,舍利口感也不錯👍🏻其中鰤魚的做法都幾特別,用稻草煙燻,食嘅時候層次豐富,都幾特別☺️🌳江戶前玉子燒出爐嘅時候師傅仲攞俾我地影相,外型好似古早味蛋糕,口感鬆軟😍而且充滿蛋香,好綿密🌳清湯食咗咁多壽司,配一碗粒貝清湯,粒貝仲好有咬口🌳開心果雪糕可以選甜品同咖啡,聽到係開心果雪糕即刻選呢款,好好味滿足😌🦥鮨本 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓

🌳茶碗蒸
🌳壽司

🌳江戶前玉子燒

🌳清湯
食咗咁多壽司,配一碗粒貝清湯,粒貝仲好有咬口
🌳開心果雪糕
可以選甜品同咖啡,聽到係開心果雪糕即刻選呢款,好好味滿足😌

🦥鮨本 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓

好友上星期升職加薪,一直話要請我食飯開心分享喜悅!趁今日放假就約咗佢一齊去食lunch omakase~午市有$580同$780 set,我地各叫一個set試試~日式木系裝潢氣派十足,配以金黃色燈光,裝潢設計時尚簡約,今日好好彩BOOK到壽司吧檯,可以近距離欣賞師傅製作菜式!🔖花咲蚧肉茶碗蒸第一次食茶碗蒸係用花咲蚧肉,聽到都流口水!花咲蚧肉有著濃郁味道,絲絲蟹肉香濃鮮美又彈牙,底層既茶碗蒸鮮甜滑嫩,蛋香十足!🔖壽司❇️伊佐木入口帶香滑魚鮮味,鮮嫩細滑,具有柔軟質感❇️手釣池魚爽身結實且油分不多,魚肉味道偏甘甜❇️新魷魚 清脆爽滑,軟韌鮮甜,食起來口感好順滑❇️天然鰤魚鮮滑細膩且入口彈牙清爽,風味鮮甜,做刺身一流❇️時不知野生三文魚肉質鮮甜緊實,魚味非常濃厚❇️半生熟赤竹海老半生熟肉質鮮甜軟腍,鮮甜得黎仲帶點清爽❇️熟成中拖羅中拖羅經熟成後肉質更有彈性,味道甘甜而不膩❇️札幌白海膽色澤呈橙黃,濃郁嫩滑,口感極佳❇️北寄貝鮮甜爽口,厚實又爽脆,滋味一流❇️鯖魚棒油脂感十足,口感細膩且營養豐富🔖江戶前玉子燒以蝦肉、蛋、山芋等原料製成,入口如蜂蜜蛋糕般鬆軟,香甜又綿密🔖 蜆湯簡單用上新鮮蜆肉熬成熱湯,鮮甜又暖胃🔖

🔖花咲蚧肉茶碗蒸

🔖壽司

❇️伊佐木
入口帶香滑魚鮮味,鮮嫩細滑,具有柔軟質感

❇️手釣池魚
爽身結實且油分不多,魚肉味道偏甘甜

❇️新魷魚
清脆爽滑,軟韌鮮甜,食起來口感好順滑

❇️天然鰤魚
鮮滑細膩且入口彈牙清爽,風味鮮甜,做刺身一流

❇️時不知野生三文魚
肉質鮮甜緊實,魚味非常濃厚

❇️半生熟赤竹海老
半生熟肉質鮮甜軟腍,鮮甜得黎仲帶點清爽

❇️熟成中拖羅
中拖羅經熟成後肉質更有彈性,味道甘甜而不膩

❇️札幌白海膽
色澤呈橙黃,濃郁嫩滑,口感極佳

❇️北寄貝
鮮甜爽口,厚實又爽脆,滋味一流

❇️鯖魚棒
油脂感十足,口感細膩且營養豐富

🔖江戶前玉子燒

🔖 蜆湯
簡單用上新鮮蜆肉熬成熱湯,鮮甜又暖胃

🔖 甜品 (雪糕/咖啡)
可選雪糕或咖啡,最後揀咗杯咖啡醒醒神
2023-08-16
🌟餐廳:鮨本Sushi Moto📍地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓💰價位:$801以上⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:00/18:00 - 23:00📱電話:26920233/90830805 (WhatsApp)Happy Friday lunch 要食好啲! 揀咗位於銅鑼灣亨環9樓既鮨本Sushi Moto,午市廚師發辦都幾抵食,特別選用由日本直運新鮮食材,配以日式木系裝潢、金黃色燈光,比人感覺柔和舒適。今日坐壽司吧檯位更可同師傅直接交流~———————————————————🔹 花咲蚧肉茶碗蒸一打開蓋見到絲絲花咲蚧肉超吸引!茶碗蒸蛋香嫩滑,配以蚧肉更能提鮮———————————————————🔹 吉列太刀魚炸得香脆唔油膩,咬開係肉質豐腴鮮滑既太刀魚,沾以他他醬同食更滋食———————————————————🔹 櫻煮八爪魚經慢煮處理特別入味軟熟,口感嫩滑有彈性更帶點點甜味———————————————————🔹 壽司✨伊佐木脂肪豐盈、味道鮮甜,油脂含量適中✨手釣池魚魚肉結實且脂肪較少,食落鮮味十足,完全不帶腥✨新魷魚 bb魷魚柔韌多汁,嫩滑鮮味重,爽口彈牙✨天然鰤魚味道
🌟餐廳:鮨本Sushi Moto
📍地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
💰價位:$801以上

🔹 花咲蚧肉茶碗蒸

🔹 吉列太刀魚

🔹 櫻煮八爪魚
經慢煮處理特別入味軟熟,口感嫩滑有彈性更帶點點甜味

🔹 壽司

✨伊佐木
脂肪豐盈、味道鮮甜,油脂含量適中

✨手釣池魚
魚肉結實且脂肪較少,食落鮮味十足,完全不帶腥

✨新魷魚
bb魷魚柔韌多汁,嫩滑鮮味重,爽口彈牙

✨天然鰤魚
味道濃郁溫厚,口感細嫩鮮美、柔軟肥潤

✨時不知野生三文魚
入口脂香滿溢、肉彈細緻,腴潤度極高

✨半生熟赤竹海老
彈牙爽勁,散發強烈鮮甜味,意想不到既爽甜

✨熟成中拖羅
魚味相當濃郁,鮮味且帶魚油香,經熟成處理後,將魚肉風味及口感再昇華

✨札幌白海膽
味道保留極致鮮甜,呈金黃色,口感濃郁、甘甜度高

✨筋子
橘紅色色澤相當吸晴~食落柔軟黏滑,豐含魚油再滲出點點甜香

✨鯖魚棒
清爽細緻又扎實,鯖魚肉厚肥美,充滿濃郁鮮味

🔹 江戶前玉子燒
混合蝦肉、蛋、山芋而製成之江戶前玉子燒,特別選用夢王蛋,蛋香味濃,鬆軟香口

🔹 蜆湯
熱辣辣奉上,暖胃清甜,飲完成個人暖笠笠好舒服

———————————————————
🔹 甜品 (雪糕/咖啡)
最後以一杯咖啡作結,超滿足既一餐,期待下次再訪晚餐試試

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-08-17
2023-08-16 99 浏览
同朋友慶祝去咗食Omakase🎉午市價錢相對比較抵食,份量適中🍣午市已經滿席,可見餐廳人氣幾高✅Omakase Lunch $780🔸茶碗蒸一開始係一碗暖暖的茶碗蒸,入面有香箱蟹、蟹肉、蟹膏、蟹籽,勁邪惡😈🔸酒肴銀鱈魚西京燒+新銀杏銀鱈魚燒得啱啱好,做小食都幾唔錯,好香口☺️銀杏甜甜地,有微微燒過🔸沙甸魚磯邊卷包得好靚,成朵花咁🌸魚肉香嫩肥美再夾住芽蔥🐟🔸魴鮄昆布漬先來一個淡身魚,魚肉厚實 🔸石垣貝鮮甜到不得了!好滿足☺️🔸黃金池魚魚肉嫩身,調味唔錯,加咗蔥蓉調味🧂🔸赤身醬油漬赤身入口即融,醬油漬夠鹹香🍣🔸半生熟赤身海老海老味道好鮮甜,仲要勁大隻🦐🔸北寄貝味道比起石垣貝更鮮甜,充滿柚子香🔸牡丹蝦昆布漬又有蝦食,唔知係咪師傅知我中意食蝦😏勁鍾意💕蝦膠感強🔸大拖羅勁肥美🤤大拖羅充滿魚香,我同朋友都讚不絕口🔸稻草煙燻鰤魚魚味比較濃郁,加埋煙燻味好夾🌾🔸鮟鱇魚乾拖羅蓉手卷🔸江戶前玉子燒口感好鬆軟,充滿蛋香🥚🔸粒貝清湯粒貝爽口有嚼勁,清湯可以清一清味蕾🔸開心果雪糕開心果味濃郁,食完勁開心💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍鮨本 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓#bearbear銅鑼灣
✅Omakase Lunch $780

🔸茶碗蒸

🔸酒肴
銀鱈魚西京燒+新銀杏
🔸沙甸魚磯邊卷
包得好靚,成朵花咁🌸魚肉香嫩肥美再夾住芽蔥🐟

🔸魴鮄昆布漬
先來一個淡身魚,魚肉厚實
🔸石垣貝
鮮甜到不得了!好滿足☺️
🔸黃金池魚
魚肉嫩身,調味唔錯,加咗蔥蓉調味🧂
🔸赤身醬油漬
赤身入口即融,醬油漬夠鹹香🍣
🔸半生熟赤身海老
海老味道好鮮甜,仲要勁大隻🦐
🔸北寄貝
味道比起石垣貝更鮮甜,充滿柚子香
🔸牡丹蝦昆布漬
又有蝦食,唔知係咪師傅知我中意食蝦😏勁鍾意💕蝦膠感強
🔸大拖羅
勁肥美🤤大拖羅充滿魚香,我同朋友都讚不絕口
🔸稻草煙燻鰤魚
魚味比較濃郁,加埋煙燻味好夾🌾

🔸鮟鱇魚乾拖羅蓉手卷
🔸江戶前玉子燒
口感好鬆軟,充滿蛋香🥚

🔸粒貝清湯
粒貝爽口有嚼勁,清湯可以清一清味蕾
🔸開心果雪糕
開心果味濃郁,食完勁開心
💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍鮨本 (銅鑼灣)

#bearbear銅鑼灣
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hkfood #hkkol #hungry #香港美食
2023-08-14 109 浏览
Omakase Lunch茶碗蒸酒肴2品慢煮魚肝炸魔鬼魚面頰肉壽司10貫壽司有星針魚手釣池魚慢煮半熟凡立貝熟成赤身石垣貝半熟赤竹海老小肌魚梭子魚野生中拖海膽青魚扒江户前玉子燒吸物立貝清湯甜品開心果雪糕茶碗蒸入口順滑,蛋味香濃,面頭舖滿蟹肉,非常吸引。魚生細滑軟嫩,非常好食。魚肝入口即溶。魚生新鮮肥美,入口鮮甜,無得頂!混合蝦同魚肉,蛋味濃郁,選用了夢王蛋,味道特別香甜。立貝清湯味濃郁芳香,質地細滑綿密。
Omakase Lunch

吸物
立貝清湯

甜品
開心果雪糕

茶碗蒸入口順滑,蛋味香濃,面頭舖滿蟹肉,非常吸引。

魚生細滑軟嫩,非常好食。

魚肝入口即溶。

魚生新鮮肥美,入口鮮甜,無得頂!

混合蝦同魚肉,蛋味濃郁,選用了夢王蛋,味道特別香甜。

立貝清湯

味濃郁芳香,質地細滑綿密。