2022-07-22 947 浏览
✨天后靚海景Omakase✨.最近平日12點半去咗天后嘅鮨千月食Lunch,即使係平日但店內Keep住有客人入座,似乎有唔少嘅捧場客😋店內仲可以望到維港海境,當日仲要藍天白雲,美食配靚景真係一流(˶ˊᵕˋ˵)整體唔錯.🔻Omakase 森羅 $580[沙律、茶碗蒸、壽司 12貫、湯、甜品].✧依上菜次序介紹✧.◾️沙律:沙律配上黑醋開胃仲幾好食.◾️茶蒸碗:除咗蒸蛋都仲有幾多菇,而且有粒可抗氧化嘅白果.◾️湯:內有菇、海帶、紅蘿白外,仲有唔少魚肉,幾鮮甜.◾️壽司:.#花魚 先由最淡味開始,因為魚較啖味,所以師傅加咗少少wasabi及辣椒油,面層放上蔥花.#間白魚 配上紫菜醬及高頭蔥,口感厚實.#赤目張 爽口彈牙,配抹茶葉食份外鮮甜.#帶子 師傳灑上竹炭鹽及檸檬汁,帶出帶子鮮味之餘亦幾開胃,我都幾鍾意呢件💕.#三文魚籽 面上有少少青柚子皮,再配上紫蘇花食,正呀.#赤貝 肉質嫰滑爽脆,鮮味十足.#深海池魚 又係我鍾意嘅😋食落滿口都係好香油脂.#金目鯛 甜香濃郁嘅魚上有青柚子皮,更顯得清新美味.#深海赤海蝦 有啲驚喜💓平時我哋見到紅色嘅飛魚籽其實係染咗色,呢件壽司面層金黃色嘅,其實係新鮮飛魚黎,啲
✨天后靚海景Omakase✨
🔻Omakase 森羅 $580
[沙律、茶碗蒸、壽司 12貫、湯、甜品
✧依上菜次序介紹✧
◾️沙律:沙律配上黑醋開胃仲幾好食
◾️茶蒸碗:除咗蒸蛋都仲有幾多菇,而且有粒可抗氧化嘅白果
◾️湯:內有菇、海帶、紅蘿白外,仲有唔少魚肉,幾鮮甜
◾️壽司

#花魚
#間白魚 配上紫菜醬及高頭蔥,口感厚實
#赤目張 爽口彈牙,配抹茶葉食份外鮮甜
#三文魚籽
面上有少少青柚子皮,再配上紫蘇花食,正呀
#赤貝 肉質嫰滑爽脆,鮮味十足
#深海池魚 又係我鍾意嘅😋食落滿口都係好香油脂
#金目鯛
甜香濃郁嘅魚上有青柚子皮,更顯得清新美味
#深海赤海蝦
有啲驚喜💓平時我哋見到紅色嘅飛魚籽其實係染咗色,呢件壽司面層金黃色嘅,其實係新鮮飛魚黎,啲魚籽好新鮮同脆卜卜😻配埋隻蝦食好正!
#吞拿魚赤身 赤身脂肪比例較少,質感較腍,魚味最濃,再配咗魚子醬及大鹽絲確實唔錯
#大拖羅壽司
好鍾意大拖羅🥰滿滿天然魚油脂嘅甘香,入口即溶
#海膽
以夏天當造嘅北海道紫海膽配上淡雪鹽,甘甜可口
◾️咖啡及抹茶雪糕:
最尾以個精緻嘅咖啡及抹茶雪糕作結尾💕確實令人滿足(✿´༥`✿)
❥…整體唔錯,而且值得一提係餐應服務幾好,只要見到你枱或壽司盤上有有污質,都會即刻幫你抹一抹,十分衛生🤍以呢個價錢可以睇到靚靚海景食到個Lunch Omakase,真係賞心悅目💕
#fibee_天后
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我 @fibee3b

2022-07-21 77 浏览
好天氣好心情, 想好好享受呢個時候有咩好得過美食配美景🌁一於今日就去食個午市Omakase chill chill佢😎上到黎鮨千月26樓既風景, 恍惚感受到一片寧靜, 心曠神怡😌, 店員日式既招待, 倍感外國風情🏯午市Omakase會有兩種菜單森羅同萬象, 我就選擇左非常抵食既森羅12貫😋⭐️森羅 Shinra $580沙律+茶碗蒸+壽司12貫+湯+甜品+咖啡- 先黎送上沙律🥗茶碗蒸🪺開開我既胃口, 茶碗蒸蛋熟成度恰到好處壽司12貫🍣- 間白魚壽司- 真鯛- 新鮮帶子配竹堤- 左口魚- 伊佐木魚- 吞拿魚- 金線鯛- 深海赤蝦配飛魚籽- 大拖羅- 魚子壽司袖子味- 海膽壽司整體壽司新鮮精緻, 最欣賞係深海赤蝦, 口感非常豐富入口鮮甜配上彈口既飛魚籽每一啖都食得享受😋鮮魚麵豉湯🥣超足料既麵豉湯, 拉有新鮮魚肉, 蘑菇同埋豆皮, 飲落味道香濃😊綠茶雪糕🍨帶住甘甘甜甜既綠茶香味, 口感有的似Gelato😋咖啡☕️最後再黎一杯Espresso做結尾, 不易樂乎☺️

⭐️森羅 Shinra $580

- 魚子壽司袖子味
- 海膽壽司

鮮魚麵豉湯🥣

綠茶雪糕🍨
帶住甘甘甜甜既綠茶香味, 口感有的似Gelato😋

咖啡☕️
最後再黎一杯Espresso做結尾, 不易樂乎☺️
2022-07-19 506 浏览
令月 Reigetsu $1380 包括前菜兩款、日本生蠔、刺身3種、和食、壽司7貫、湯及甜品鮨千月位處26樓高層,景觀開揚,當日黃昏時分適逢有紫紅色嘅晚霞,舉頭見晚霞映紅半邊天,維港美景盡入眼簾,為依餐Omakase掀起美好嘅序幕。先介紹前菜,第一款係炸紫菜拖羅蓉跟蘆筍,頂層係wasabi泡沫,另外一款係冬瓜蝦肉。紫菜香脆,配上質感細膩嘅拖羅蓉,亦有淡淡嘅wasabi香氣,配上口感鮮嫩清新嘅鮮蘆筍,整道菜式口感味道豐富,清新味道衝擊味蕾;另外一款前菜係冬瓜蝦肉,冬瓜絕對係消暑菜式,中間釀左蝦肉,味道清新,蝦肉爽口怡人。接著必須要介紹北海道厚岸生蠔,師傅加左岩鹽同埋魚子醬,食之前自行加點青檸汁。依款生蠔肉質厚,甘甜香醇。全因為厚岸湖匯集左河川淡水同太平洋海水嘅多種養分,得天獨厚嘅自然環境,孕育出高質嘅厚岸生蠔。刺身方面,必須要介紹鰈魚刺身,味道鮮甜,油分高,師傅建議將鰈魚刺身包住高頭蔥、紫蘇花,口感味道會有更有層次,亦提升左鰈魚刺身嘅鮮味。另外,鰈魚邊魚油豐富,鮮味甘香,經火燒後,入口更見濃郁甘香。和食方面,係蝦膏面豉燒,配炸虎蝦。前者蝦味重味濃,香味獨特,令人食指大動;而炸虎蝦係用腐
令月 Reigetsu $1380
包括前菜兩款、日本生蠔、刺身3種、和食、壽司7貫、湯及甜品

和食方面,係蝦膏面豉燒,配炸虎蝦。前者蝦味重味濃,香味獨特,令人食指大動;而炸虎蝦係用腐皮包著虎蝦一齊炸,口感香脆,蝦肉爽口,同時完全不覺油膩。

壽司方面,印象最深刻係宮畸縣嘅平目魚壽司。平目魚,係白身魚嘅代表魚種之一,喺日本係人氣極高嘅食材,平目魚肉質鮮美細嫩。壽司上面有平目魚嘅魚邊,即是平目魚嘅緣側部位,口感韌中有脆,令人難忘。

第二款壽司係金目鯛壽司,金目鯛肉質柔軟細膩,油分適中味道甘香,營養價值高。壽司上面有青柚子皮,除左令壽司味道更豐富外,更顯清新怡人。

最後仲有白魚湯同椰子雪芭,飲完鮮甜濃郁嘅白魚湯,接住食埋清甜冰凍嘅椰子雪芭,為今餐劃上完美句號。

2022-07-17 90 浏览
成日見人去食Omakase真係好吸引,其實我咁大個女都未食過㗎🫣朋友介紹下去咗呢間「鮨千月」,說價錢不太貴就可在港島區食到優質Omakase午餐,超期待去食~位於天后金輪天地26樓,上到去見到可以飽覧維港海景真係好chill, 環境一流,感覺好舒適🥰🥰第一次食廚師發辦感受坐壽司吧枱可品嚐鮮味的同時,能細心欣賞廚師的手藝,深入了解每道菜的精髓及日本人的飲食及文化☺️今次帶來獨特的用餐體驗及驚喜!而且餐廳面對著維港靚景,雙重享受😎🌟午市廚師發辦有兩個價錢,我揀咗「森羅」$580有沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯、甜品~先來沙律和茶碗蒸,蒸蛋超滑,味道好鮮甜~各款壽司不論係拌蔥花、以唔同嘅醬料以作調味,還是直接的魚壽司,每款都配合得好好,舍利的味道,溫度以及與各款食材的配搭都溫柔而恰到好處。個人最喜歡中拖羅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香🤤帶子肉身豐厚富彈性,味道鮮味甘甜,口感細膩😋最期待的海膽,味道甘甜,質感細膩,入口即溶😋最後有麵豉湯、紅豆雪糕及特濃咖啡☕️🍣當日十二貫壽司菜單真鯛深海池魚帶子間八魚金線鯛深海赤蝦配飛魚籽銀鱈魚赤綠中拖羅三文魚籽吞拿魚赤身海膽

🌟午市廚師發辦有兩個價錢,我揀咗「森羅」$580

有沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯、甜品
先來沙律和茶碗蒸,蒸蛋超滑,味道好鮮甜~

最後有麵豉湯、紅豆雪糕及特濃咖啡☕️

🍣當日十二貫壽司菜單
三文魚籽
吞拿魚赤身
海膽
2022-07-13 71 浏览
今日返半日就專登去食呢一間海景Omakasa ✨ 一邊欣賞師傅嘅手勢,一邊望住海景,真係好寫意😌 而且環境闊落,喺度享受一餐Omakasa 都真係幾舒服‼️森羅Lunch Set前菜-沙律加咗醋嘅沙律,酸酸地特別開胃😆茶碗蒸入面好多材料,有菇、白合、腐竹、白果、雞肉及秋葵,真係好豐富😆高湯好香醇濃郁~好香滑順口,好似將各樣材料嘅精華都濃縮左喺入面😆 令人更加期待接下來嘅壽司💕🍣 壽司 12貫🌟鮮甜爽口的深海池魚壽司,肉質晶瑩剔透,在花刀下醬汁入味又突顯鮮甜💕🌟間白魚壽司:肉質好厚實,搭配紫菜醬及香蔥,格外惹味!🌟金線鯛壽司在灸燒後,油香濃郁,甘腴香鮮💕🌟伊佐木魚壽司,外表通透,味道鮮甜彈牙✨🌟新鮮帶子壽司~加咗竹炭及青檸汁,更突顯帶子的鮮甜可口,有兩件帶子好足料😆🌟吞拿魚壽司:搭配Wasabi漬,質感較腍,魚味香濃👍🏻🌟赤貝壽司,肉質爽厚彈牙,十分鮮美!🌟深海赤蝦壽司,上面加晶瑩剔透飛魚籽,脆卜卜嘅飛魚籽,赤蝦鮮美彈牙,口感豐富✨🌟燒鰈魚邊:灸燒嘅鰈魚邊,香氣十足,油脂慢慢溶入口✨🌟三文魚籽壽司,加咗特調柚子醬汁,一粒粒魚籽從口中爆開,鮮味充斥整個口腔‼️🌟中拖羅壽司:上面有金箔和魚子醬做

森羅Lunch Set
前菜-沙律
加咗醋嘅沙律,酸酸地特別開胃😆

茶碗蒸

🍣 壽司 12貫
🌟間白魚壽司:肉質好厚實,搭配紫菜醬及香蔥,格外惹味!
🌟金線鯛壽司在灸燒後,油香濃郁,甘腴香鮮💕
🌟伊佐木魚壽司,外表通透,味道鮮甜彈牙✨
🌟吞拿魚壽司:搭配Wasabi漬,質感較腍,魚味香濃👍🏻
🌟赤貝壽司,肉質爽厚彈牙,十分鮮美!
🌟燒鰈魚邊:灸燒嘅鰈魚邊,香氣十足,油脂慢慢溶入口✨
🌟中拖羅壽司:上面有金箔和魚子醬做點綴~柔軟鮮嫩,在花刀下醬汁特別入味,突顯鮮甜✨
🌟海膽壽司,上面加咗淡雪魚,好鮮甜,入口即溶的感覺👍🏻
🌟干飄卷,清甜多汁,口感有啲爽脆,感覺好清新✨

麵豉湯
材料豐富,用海帶油豆腐,紅白蘿蔔片、豆腐、菇和魚肉。飲落去同一般麵豉湯好唔同,特別鮮甜,好奇下發現魚肉份量都幾多‼️估唔到麵豉湯都咁用心🤩

最後用甜品結束整個旅程~
紅豆雪糕🍦咖啡☕️ 休閒地欣賞海景及休閒的氣氛😌

無錯我又去食日本嘢喇🤣💕其實之前已經嚟過鮨千月用餐,對上一次俾我嘅感覺都唔錯,環境好光猛,有自然光透入嚟,居高臨下望住個維多利亞海景都令人心情特別好☺️• 刺身盛 $480呢個刺身盛lunch set同omakase一樣都係由廚師去發辦,因此每次都有機會食到唔同嘅食材。長型嘅陶碟上放咗六款刺身,當日我食到嘅有帆立貝、蛇腹、油甘魚、赤貝、間八同真鯛,兩款貝類嘅份量都好足,而魚類亦切得厚身。最鐘意肥美甘香嘅蛇腹,入口即溶而且筋位好少。間八亦即大型油甘魚,同場較量更能品嚐到兩者嘅差異,口感嚟講間八比較爽口,而魚味嚟講則油甘魚略勝一籌✨隨定食附送沙律、茶碗蒸、湯及甜品。蒸蛋滑溜,有啖啖菇菌香,甜品係芝麻雪糕🙆🏻‍♀️

刺身盛 $480

2022-07-06 666 浏览
早排去歐遊,大家睇我啲story都知中歐啲壽司真係死實又難食,完全顛覆咗我對壽司嘅認知,搞到我返嚟香港之後日日掛住食壽司🍣 一於book咗個omakase豪一豪犒賞下自己ヾ(*´∀ ˋ*)ノ 呢間omakase景觀好開揚,一邊望住維港既海景,一邊享受成餐廚師發辦,良辰美景配佳餚就係呢啲~今次嗌嘅係森羅lunch set ($580)🌲前菜先由清新嘅沙律同茶碗蒸打響頭炮,茶碗蒸滑溜冇氣孔,加埋秋葵、蝦、雞肉,暖一暖胃就可以開始品嘗十二貫壽司☺️整體嚟講,師傅手勢都好好,壽司飯仍然保留到個空氣感👍🏻每一道魚都好新鮮,師傅亦都熟諳唔同魚類嘅味道同口感,配以合適嘅配料,將魚嘅鮮味最大化👅譬如係中間嘅帶子同最後一道海膽,師傅加嘅淡雪鹽直頭係神來之筆,鮮甜到好似係海到新鮮撈出嚟食咁🥰另一道大拖加魚子醬都好正🤪入口先品嚐到大拖入口即化,跟住係拖羅本身嘅魚油香,最後再feel到魚子醬係個口腔爆發,魚味香氣餘韻係口腔停留,啊~~真係好幸福ヾ(´︶`*)ノ!亦都好鍾意赤蝦配飛魚籽嘅配搭,赤蝦本身好鮮甜,加埋飛魚籽口感好豐富🤩最後上埋湯品,估唔到呢到都仲有驚喜🥳佢哋湯唔係麵豉湯,而係魚湯,飲落好鮮甜好香,個胃

最後上埋湯品,估唔到呢到都仲有驚喜🥳佢哋湯唔係麵豉湯,而係魚湯,飲落好鮮甜好香,個胃即刻暖晒,想添多碗😚加埋最後個竹炭雪糕同咖啡,係一餐好完滿嘅omakase🍨最後一邊係到嘆咖啡,一邊係到望住維港景,成件事好平和,好愜意☕️

店員服務殷勤,如果對壽司嘅用料有想知更多嘅地方,師傅亦都好肯去講解,每一次食omakase,一邊享受住唔同嘅魚係味蕾嘅變化,一邊聽住師傅將佢畢生功力灌注入呢一間味覺饗宴,令我食下一餐嘅omakase有更深刻嘅體會~

❃當日十二貫壽司菜單參考❃
⟡海膽
  • 深海池魚
  • 海膽壽司
2022-07-02 131 浏览
前日去咗天后鮨千月品嚐Omakase😋環境好有日本風情,真係好似嚟咗日本咁🇯🇵🎀午市餐「森羅」,有沙律、茶碗蒸、壽司12貫、湯、甜品和咖啡☕️ 食之前師傅細心了解客人需求,會問有冇咩特別唔鐘意食?有冇食物敏感😄師傅好用心製作好每件壽司😄👍🏻🍣真鯛配紫蘇葉壽司鯛魚加紫蘇葉醬好入味😋🍣鰈魚壽司 味道好軟綿綿好好食😋🍣油甘魚配紫彩醬+蔥壽司咬落口感好鮮甜,甜甜嘅味道😋🍣金目鯛配青抽子皮壽司鯛魚味帶點青抽味,味道帶點青抽子皮味,口感好特別😋🍣深海池魚王壽司✨池魚味道好新鮮,好鮮甜😋🍣厚身帶子配竹炭葉+青檸檬葉壽司✨咬落帶子+青檸檬葉,口感好清新嘅感覺😋🍣赤貝壽司✨味道鮮甜,口感好爽口😋🍣赤海蝦配新鮮非魚子壽司✨味道入口即溶,新鮮非魚子唔會好腥,粒粒好彈口😋🍣冬瓜漬卷✨冬瓜漬味道,帶點咸味爽口😋🍣吞拿魚赤身壽司✨吞拿魚味道唔會好腥,入口即溶。🍣拖羅壽司✨厚度油脂咬落好感軟棉棉即溶,肉質好鮮甜啊!😋🍣海膽壽司卷✨大大份海膽😍,好新鮮,超級鮮甜呀!😋😋最後品嚐完,有暖笠笠日式湯飲,仲有紅豆雪糕和咖啡☕️😋今日真係食得好滿足😋

🍣真鯛配紫蘇葉壽司
鯛魚加紫蘇葉醬好入味😋
🍣鰈魚壽司
味道好軟綿綿好好食😋
🍣油甘魚配紫彩醬+蔥壽司
咬落口感好鮮甜,甜甜嘅味道😋
🍣金目鯛配青抽子皮壽司
鯛魚味帶點青抽味,味道帶點青抽子皮味,口感好特別😋
🍣深海池魚王壽司
✨池魚味道好新鮮,好鮮甜😋
🍣厚身帶子配竹炭葉+青檸檬葉壽司
✨咬落帶子+青檸檬葉,口感好清新嘅感覺😋
🍣赤貝壽司
✨味道鮮甜,口感好爽口😋
🍣赤海蝦配新鮮非魚子壽司
✨味道入口即溶,新鮮非魚子唔會好腥,粒粒好彈口😋
🍣冬瓜漬卷
✨冬瓜漬味道,帶點咸味爽口😋
🍣吞拿魚赤身壽司
✨吞拿魚味道唔會好腥,入口即溶。
🍣拖羅壽司
✨厚度油脂咬落好感軟棉棉即溶,肉質好鮮甜啊!😋
🍣海膽壽司
✨大大份海膽😍,好新鮮,超級鮮甜呀!😋😋

依間位於天后既日本餐廳設有露台可以飽覽維港既海景,環境好開揚,lunch除左廚師發辦仲可以選擇定食set,望住個景食日本野好舒服🥰刺身盛($480)前菜-有蕃茄沙律同茶碗蒸,沙律加左黑醋味道酸酸地好開胃,茶碗蒸有豆,秋葵同菇,口感好滑溜豐富刺身有燒銀鱈魚,吞拿魚,池魚碎,油甘魚,帶子加竹炭鹽同赤貝,銀鱈魚入口鮮嫩,燒完之後更加迫出佢既魚油香好正🥹池魚好鮮甜,加左紫洋蔥食味道更加突出佢既甘香,油甘魚同帶子都好厚身肥美,食落去好甘甜,赤貝質感爽脆,入口鮮甜!刺身配湯同日本飯,湯入面仲有d魚肉好清甜最後仲有紅豆雪糕同咖啡好滿足🍨☕️

刺身盛($480)

最後仲有紅豆雪糕同咖啡好滿足🍨☕️
2022-06-29
2022-07-02 95 浏览
我嚟咗天后好多餐廳嘅聚腳地「鮨千月」,近地鐵站又方便!上到嚟發覺原來個景係咁正!縱使落住大雨,都望到個海景,相信天朗氣清時,一定令人心曠神宜!就算落雨,其實個雨景都唔錯架😉只要食好嘢,心境靚,見到咩同樣都咁靚!一坐底我就揀咗個《刺身盛》係師傅發板Omakase!頭盤🔛沙律🥗+茶碗蒸沙律可以清清腸胃,增添食慾感而茶碗蒸蛋夠晒滑,仲加咗腐竹向蛋內,唔只滑仲好有口感!刺身師傅prepare前會問定我嘅喜好先,睇吓我有冇咩係唔食嘅,我覺得好細心❣️不過我想有啲surprise 感,所以今次任由師傳話事!上碟時就介紹我知食嘅時候因應魚生嘅濃淡味,有次序咁食,由淡至濃~就唔會品嘗唔到每款刺身應有嘅獨有味道!《薄切間白魚》切到薄薄間白魚上沾咗柚子汁,配埋靚靚嘅食用花夾住蔥段一齊食,再點上酸酸嘅醬汁,好清新😌首先就開咗你個胃先☺️而且可見師傅嘅刀功一流,切到薄而透👏🏼👏🏼好刀法!《赤貝》係我最鍾意嘅美食,貪佢爽口,又夠脆!口感好又爽甜,super love呀😍😍《帆立貝》大大嘅帆立貝都係我喜愛 刺身之一,大粒又厚肉,同樣地鮮甜爽口!No complaint at all🥰🥰《炙燒梭子魚》被炙燒過嘅梭子魚,
只要食好嘢,心境靚,見到咩同樣都咁靚!

一坐底我就揀咗個《刺身盛》係師傅發板Omakase!

頭盤
🔛沙律🥗+茶碗蒸
沙律可以清清腸胃,增添食慾感
而茶碗蒸蛋夠晒滑,仲加咗腐竹向蛋內,唔只滑仲好有口感!

刺身

《薄切間白魚》

《赤貝》

《帆立貝》

《炙燒梭子魚》
被炙燒過嘅梭子魚,有著濃濃嘅烤味,估唔到我會幾鐘意呢種味道!佢只係略略炙燒過,但無減口感,肉質實正,配搭埋蔥粒同蔥頭+醬汁,味道👍🏻👍🏻good good

《油甘魚》
呢片油甘魚非常厚實滑嫩,魚腩色澤紋路分布均勻肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、滑嫩又多膠質,油花均勻!入口即能融化🫠

《吞拿魚腩-拖羅》
吞拿魚有分位3個主要食用部分-赤肉、中拖羅、大拖羅!一睇就知我食緊嘅係大拖羅啦!由於魚腩位運動量少,最容易積聚脂肪顏色係比中拖羅更淺色,顏色偏白,係腹部較前方,係最肥美嘅一部分。呢個部位脂肪相當多,脂肪分佈好似雪花咁,味道甘香,入口即溶😻
因為脂肪精華味道濃郁,仲要切到厚厚一塊,所以師傅叫我留係最後先品嘗味道肥美嘅大拖羅。😋😋

嘩😈😈😈好滿足呀!跟本個飯我係冇咩食到,已經好夠飽!!
最後仲有埋甜品🍨雪糕+咖啡做結尾!好滿足啊!

2022-07-02 75 浏览
趁天氣差之前靚view食好西😋去咗位於天后嘅鮨千月食午餐定食🍴店舖嘅裝修好日式🇯🇵坐底見到開揚嘅維港景色真係好舒心❣️而且呢個午餐都好豐富又特別😍首先有酸甜嘅沙律,好開胃✅之後有含菇、雞、白果、脆片嘅茶碗蒸,好足料🤭再之後就係主菜-天婦羅定食🍱有魚、蝦、蔬菜、素麵、飯嘅天婦羅餐包羅萬有,仲好營養均衡🈵鬆脆嘅天婦羅令食物口感更提升🆙再配合唔同嘅調味粉,味蕾好滿足❤️之後估唔到佢仲有好精緻嘅小咖啡同埋紅豆雪糕配蕨餅☕️食完再行出露台欣賞下風景視覺、身體都好享受!
趁天氣差之前靚view食好西😋

去咗位於天后嘅鮨千月食午餐定食🍴
店舖嘅裝修好日式🇯🇵
坐底見到開揚嘅維港景色真係好舒心❣️
而且呢個午餐都好豐富又特別😍
首先有酸甜嘅沙律,好開胃✅
之後有含菇、雞、白果、脆片嘅茶碗蒸,好足料🤭
再之後就係主菜-天婦羅定食🍱
有魚、蝦、蔬菜、素麵、飯嘅天婦羅餐包羅萬有,仲好營養均衡🈵
鬆脆嘅天婦羅令食物口感更提升🆙
再配合唔同嘅調味粉,味蕾好滿足❤️
之後估唔到佢仲有好精緻嘅小咖啡同埋紅豆雪糕配蕨餅☕️
食完再行出露台欣賞下風景
視覺、身體都好享受!
2022-06-15
2022-06-28 97 浏览
呢度好靚呀!😍 高級感✨仲可以睇到好靚既景色🌃生日、慶祝之選!環境寧靜、服務好,可以好好享受一下👍🏻前菜係梅子漬炸蝦片、雞胸軟骨櫻花蝦,番薯漬、寒天、三文魚子 、日本青椒汁,蝦片好脆呀!幾惹味~壽司12貫-深海池魚,口感爽彈!-刺身帶子,竹炭鹽、青檸汁,好清新😍 鮮甜!-金目鯛,青檸皮、吸引!-赤貝-池魚,薑蔥-中拖羅,魚子醬,紫蘇葉👍🏻-炙燒梳子魚 ,岩鹽, 口感入口即溶 -赤蝦 ,飛魚子,口感好正,飛魚子喺口入面爆發!好正呀🤤-油甘魚 ,柚子胡椒👍🏻-大拖羅😍-銀鱈魚、魚子醬、金箔,炙燒之後好香,提升油份👍🏻-海膽壽司,最緊要有海膽食😆鮮魚湯,好足料!好飲呀🫶🏻抹茶雪糕,賣相吸睛!$1180/位
呢度好靚呀!😍 高級感✨
仲可以睇到好靚既景色🌃
生日、慶祝之選!
環境寧靜、服務好,可以好好享受一下👍🏻

蝦片好脆呀!幾惹味~

壽司12貫
-深海池魚,口感爽彈!
-刺身帶子,竹炭鹽、青檸汁,好清新😍 鮮甜!
-金目鯛,青檸皮、吸引!
-赤貝
-池魚,薑蔥
-中拖羅,魚子醬,紫蘇葉👍🏻
-炙燒梳子魚 ,岩鹽, 口感入口即溶
-赤蝦 ,飛魚子,口感好正,飛魚子喺口入面爆發!好正呀🤤
-油甘魚 ,柚子胡椒👍🏻
-大拖羅😍
-銀鱈魚、魚子醬、金箔,炙燒之後好香,提升油份👍🏻
-海膽壽司,最緊要有海膽食😆

鮮魚湯,好足料!好飲呀🫶🏻
抹茶雪糕,賣相吸睛!

$1180/位
唔一定要去到尖沙咀、中環先至有好嘢食,天后原來都有「廚師👨🏻‍🍳發辦」🍣.位置座落於天后大廈嘅高層位置,有一個無敵啲觀景,地方闊落全無遮擋視野,可以在一個環境舒適嘅情況下,加上殷勤嘅服務,好好享用師傅為客人準備好嘅料理👨🏻‍🍳.———————————————————————————.🍽 午市廚師發辦:森羅$580.🍣深海池魚王🍣真鯛配梅醬🍣鰈魚🍣特大帶子配青檸汁🍣活赤貝🍣油甘魚配柚子醬🍣金目鯛配柚子皮🍣飛魚子牡丹蝦🍣赤身🍣火炙北海道銀雪魚🍣三文魚子醋漬🍣北海道海膽.💬有好幾款午市精選供選擇,揀咗呢一款12貫嘅壽司🍣定食,當中包括餐前沙律🥗、加入腐竹嘅美味茶碗蒸,餐後仲有非常好味嘅芝麻雪糕🍦同香濃即磨咖啡☕️,全程師傅👨🏻‍🍳時刻留意顧客嘅進食進度,非常細心👨🏻‍🍳
———————————————————————————
🍣火炙北海道銀雪魚
🍣三文魚子醋漬
🍣北海道海膽
午餐
落雨落足兩星期,心情係有啲down Lunchtime 好想Cheer up 下自己所以自己一個搵左間靚餐廳食上網睇已經好靚,但一開𨋢門見到個咁開揚既海景,心情即刻靚晒!!佢仲要全店都係落地玻璃,零死角,應該個個位都可以望住個靚景食__________________________🔹刺身盛定食 $480👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️個餐包左沙律,茶碗蒸,刺身盛,湯品同飯後甜品.沙律🥗啲沙律菜好爽脆新鮮,汁醬酸酸地好開胃茶碗蒸入面有好多料,有白果,冬菇,雞肉,腐皮,百合,蛋好滑,表面有一層充滿膠質既湯,味道清清地.黎到主食刺身盛,廚師好似omakese 咁會每一樣食材介紹,話你知想呈現嘅味道同埋食既順序,想食客味道由清新食到豐腴.分別有碟魚,池魚碎,拖羅,油甘魚,赤貝同炙燒梭子魚。最欣賞梭子魚炙燒過後入口既油脂香,又有結實魚肉既口感。.結尾既芝麻雪糕好有現磨芝麻香,可惜凍左少少,要攤一陣先筆到黎食
落雨落足兩星期,心情係有啲down
Lunchtime 好想Cheer up 下自己
所以自己一個搵左間靚餐廳食
上網睇已經好靚,
但一開𨋢門見到個咁開揚既海景,
心情即刻靚晒!!

佢仲要全店都係落地玻璃,零死角,
應該個個位都可以望住個靚景食
__________________________
🔹刺身盛定食 $480
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
個餐包左沙律,茶碗蒸,刺身盛,湯品同飯後甜品
沙律🥗啲沙律菜好爽脆新鮮,汁醬酸酸地好開胃

【天后 ⋄海景日式Omakase】 🍽 鮨千月📍天后電器道68號金輪天地26樓每天辛苦工作當然要吃好一點 偶爾吃Omakase奬勵自己🤤「鮨千月」位於金輪天地 26樓 可以居高臨下欣賞海景✨餐廳充滿日本風情 有日本神社的繪馬 可以寫下願望掛上很欣賞它們的壽司吧枱位置寬敞 用餐二小時坐得十分舒適~這次我們試了晚市的十二貫壽司Omakase「初春SHOSHUN」$1180 包括了前菜、12貫壽司+手卷、魚湯和甜品抹茶雪糕最吸引是赤蝦壽司 加入大量金黃色的飛魚籽 口感有層次🦐炙燒銀鱈魚燒得很香 加入魚子醬和金箔點綴 很有心思🫶🏻兩款手卷的紫菜很新鮮 中拖羅配上魚子醬和紫蘇葉挺特別另外刺身帶子十分鮮甜 上配竹炭鹽和青檸汁 味道清新👍🏻最有驚喜是甜品的抹茶雪糕夾餅 presentation打卡一流🥰⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 「初春SHOSHUN」Omakase $1180 p.p⋄前菜炸蝦片伴櫻花蝦雞胸軟骨、蕃薯漬⋄ 12貫壽司深海池魚鮮帶子金目鯛赤貝池魚中拖羅手卷炙燒梳子魚飛魚籽赤蝦油甘魚大拖羅 炙燒銀鱈魚
【天后 ⋄海景日式Omakase】
🍽 鮨千月
📍天后電器道68號金輪天地26樓

每天辛苦工作當然要吃好一點 偶爾吃Omakase奬勵自己🤤
「鮨千月」位於金輪天地 26樓 可以居高臨下欣賞海景✨
餐廳充滿日本風情 有日本神社的繪馬 可以寫下願望掛上
很欣賞它們的壽司吧枱位置寬敞 用餐二小時坐得十分舒適~
最吸引是赤蝦壽司 加入大量金黃色的飛魚籽 口感有層次🦐
炙燒銀鱈魚燒得很香 加入魚子醬和金箔點綴 很有心思🫶🏻
兩款手卷的紫菜很新鮮 中拖羅配上魚子醬和紫蘇葉挺特別
另外刺身帶子十分鮮甜 上配竹炭鹽和青檸汁 味道清新👍🏻
❝我地食咗咩? ت ❞
⋄前菜

炸蝦片伴櫻花蝦雞胸軟骨、蕃薯漬
⋄ 12貫壽司

炙燒銀鱈魚
海膽手卷

⋄ 蟹肉魚湯

⋄ 抹茶雪糕

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄