2022-07-22
✨天后靚海景Omakase✨.最近平日12點半去咗天后嘅鮨千月食Lunch,即使係平日但店內Keep住有客人入座,似乎有唔少嘅捧場客😋店內仲可以望到維港海境,當日仲要藍天白雲,美食配靚景真係一流(˶ˊᵕˋ˵)整體唔錯.🔻Omakase 森羅 $580[沙律、茶碗蒸、壽司 12貫、湯、甜品].✧依上菜次序介紹✧.◾️沙律:沙律配上黑醋開胃仲幾好食.◾️茶蒸碗:除咗蒸蛋都仲有幾多菇,而且有粒可抗氧化嘅白果.◾️湯:內有菇、海帶、紅蘿白外,仲有唔少魚肉,幾鮮甜.◾️壽司:.#花魚 先由最淡味開始,因為魚較啖味,所以師傅加咗少少wasabi及辣椒油,面層放上蔥花.#間白魚 配上紫菜醬及高頭蔥,口感厚實.#赤目張 爽口彈牙,配抹茶葉食份外鮮甜.#帶子 師傳灑上竹炭鹽及檸檬汁,帶出帶子鮮味之餘亦幾開胃,我都幾鍾意呢件💕.#三文魚籽 面上有少少青柚子皮,再配上紫蘇花食,正呀.#赤貝 肉質嫰滑爽脆,鮮味十足.#深海池魚 又係我鍾意嘅😋食落滿口都係好香油脂.#金目鯛 甜香濃郁嘅魚上有青柚子皮,更顯得清新美味.#深海赤海蝦 有啲驚喜💓平時我哋見到紅色嘅飛魚籽其實係染咗色,呢件壽司面層金黃色嘅,其實係新鮮飛魚黎,啲
🔻Omakase 森羅 $580
[沙律、茶碗蒸、壽司 12貫、湯、甜品]
✧依上菜次序介紹✧
◾️沙律:沙律配上黑醋開胃仲幾好食
◾️茶蒸碗:除咗蒸蛋都仲有幾多菇,而且有粒可抗氧化嘅白果
◾️湯:內有菇、海帶、紅蘿白外,仲有唔少魚肉,幾鮮甜
◾️壽司:
#花魚
#間白魚 配上紫菜醬及高頭蔥,口感厚實
#赤目張 爽口彈牙,配抹茶葉食份外鮮甜
#三文魚籽
#赤貝 肉質嫰滑爽脆,鮮味十足
#深海池魚 又係我鍾意嘅😋食落滿口都係好香油脂
#金目鯛
#深海赤海蝦
#吞拿魚赤身 赤身脂肪比例較少,質感較腍,魚味最濃,再配咗魚子醬及大鹽絲確實唔錯
#大拖羅壽司
#海膽
◾️咖啡及抹茶雪糕:
❥…整體唔錯,而且值得一提係餐應服務幾好,只要見到你枱或壽司盤上有有污質,都會即刻幫你抹一抹,十分衛生🤍以呢個價錢可以睇到靚靚海景食到個Lunch Omakase,真係賞心悅目💕
#fibee_天后
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我 @fibee3b