2007-08-07 9 浏览
上星期三晚剛巧經過,就順道一試。晚上八時多,門口都布成十人在等位,我一個人就比較快有位,不過一定要搭「木台」。同桌是一家五口,有三名小朋友,全是三歲以下。看著那母親餵他們吃飯真是一場災難,他們不願吃飯,又坐不定,不斷爭玩具。因為地方逼,我多次被他們的腳踢到/ 玩具撞到,令我完全無心吃飯,只想離開。為怕吃魚麻煩,最後只點了雜菌魚湯米線。魚湯味道偏清淡,可能水多了點,材料都算新鮮。$30 有此水準都可以,不過實在太逼了,或只可在非繁忙時間光顧。

2007-07-31 6 浏览
魚鮫湯米線既都係30蚊~ + 3蚊番茄另叫左一個牛肉炸魚卜米線27蚊~~再叫左個魚餃米線~~~再加左個炸豬扒~ & 炸餃子~~~~4個人埋單都係130~ 好味!湯都唔錯幾清有魚味~~~~ 其他炸野都好好食
魚鮫湯米線既都係30蚊~ + 3蚊番茄
另叫左一個牛肉炸魚卜米線27蚊~~
再叫左個魚餃米線~~~
再加左個炸豬扒~ & 炸餃子~~~~

4個人埋單都係130~ 好味!

湯都唔錯幾清有魚味~~~~ 其他炸野都好好食

2007-07-16 27 浏览
今天找到機會來這區,做完正經事後,便可來試吓匆忙中做咗小小功課,來到都喺唔知叫咩好。只見到如要加1條條魚的話,真是有好多選擇。但我對佢哋認識唔多,唯有問吓亞叔嘅意見。1開口就問他邊隻魚無咁腥,亞叔就知道我是魚外漢同第1次嚟啦。他建議如怕腥,不如食淡水魚,例如殼荀,.....(唔記得仲有咩)。再問如最鮮味又是邊種? 他就改為介紹鹹水魚,例如XX尾,火點,黃腳魚立等。他順道也略略提吓其他魚比我知,攪笑地問我黃花你知喺咩啦,真的了解我的水平。haha真是難為了他,因講咗咁耐我都喺鎖定唔到目標,但隨意點咗1)黃腳魚立泡飯(因同事說飯好似好味d)-個泡飯好大碗,無欺場,有4"舊"豆卜,蔥花,薑絲。條魚有手掌咁長。先試個湯底,鮮,好夠味,但鹹咗小小,好奇怪,食吓食吓又唔多覺鹹。都喺淡番d,味道會來得更自然。條魚嫩滑,鮮味可以啦,多肉。2)墨魚蝦卷-又知道自己很少來這區,故都叫碟試吓-幸好唔大碟,有4小條,已切開1半,可以1口1啖-用腐皮包住炸,內有小小青豆粒,粟米粒,蝦粒,味道是鮮但質感上唔夠膠,比較微微散d,所以都相信是自家製-最後當然好飽,剩下d泡飯-服務無得頂,咁有耐性,值得比滿分-地方唔大
今天找到機會來這區,做完正經事後,便可來試吓

真是難為了他,因講咗咁耐我都喺鎖定唔到目標,但隨意點咗

1)黃腳魚立泡飯(因同事說飯好似好味d)

2)墨魚蝦卷
-又知道自己很少來這區,故都叫碟試吓
-幸好唔大碟,有4小條,已切開1半,可以1口1啖

-最後當然好飽,剩下d泡飯
-服務無得頂,咁有耐性,值得比滿分
-地方唔大,亦無裝修,但人流不絶
2007-06-20 20 浏览
可能本人喜愛魚..所以成日專登來食真係好好味..好鮮...無味精我好鐘意..但男友認為太淡最好味係魚餅...墨魚蝦卷魚湯既..我最鐘意係魚腩..豬潤...木瓜好鮮甜..又唔鯹...推介!!
可能本人喜愛魚..所以成日專登來食
真係好好味..好鮮...無味精
我好鐘意..但男友認為太淡
最好味係魚餅...墨魚蝦卷
魚湯既..我最鐘意係魚腩..豬潤...木瓜
好鮮甜..又唔鯹...

推介!!
2007-06-10 7 浏览
聞名呢間魚魚魚已久嫁啦~亦上過黎睇食評...星期六放左工就黎一試呢間野啦~因為唔係好識叫野食, 淨係知呢度食魚夠鮮...我就叫左魚扣飯+魚片....朋友p就叫左吉列豬扒米線...魚片仲以為好似食粥果d魚片咁放係湯入面, 點知原來係炸魚片....搞到黎左都唔知原來係自己叫既...早知係炸就唔叫啦....一上木台見到d魚片仲有"滋滋"聲都真係幾新鮮, 諗住等埋個泡飯先一齊食啦....點知d魚片凍晒都唔黎= =朋友既豬扒反而賣相好好, 食落都好香口好好味, 但略嫌好似肥左少少塊豬扒...見到好多人都食魚較飯...睇黎我叫既魚扣飯真係另類d下次都係試魚較好...雖然呢度標明不加味精, 但食完之後個口真係好咸要飲好多水...唔知係湯既問題還是係魚片既問題呢?嗯...總括而言,都係有少少失望。

2007-06-05 30 浏览
見到呢店名有四魚字, 就知全店賣魚啦. 以魚湯, 原條魚出名, 再配以湯飯, 米線. 款式好多, 任意配搭.餃子米線$22 加魚腩加$5, 估唔到, 呢度賣魚, 餃子又幾好食wo, 餡入面菜好鮮甜, 食落幾清. 魚腩都新鮮. 魚湯比想像中差啦, 雖然係奶白色, 唔腥但無魚味wo! 好就好在係無咩味精lor.荀殼魚米線$39所有原條魚都係呢價錢, 魚款又好多揀, 似係菜牌日日唔同日日新鮮, 但賣多數都係比較平魚...講番條荀殼魚, 真係原條上, 無多無少, 足料! 平時多數蒸食, 依家煲過, 無咁滑, 但都好有魚鮮味, 唔錯. 米線都幾好啦, 夠淋, 可能係用魚湯煲過關係, 米線都幾滑.最大問題係舖環境比較差, 衛生麻麻之外, 店舖太細太迫啦. 好彩有好服務補番...

餃子米線$22

荀殼魚米線$39

2007-06-03 9 浏览
平時我成日去,一個星期去一至兩次到啦~貪佢冇味精,我仲會飲哂d湯今次叫左紅魚鮫泡飯,湯底依舊一流~不過紅魚鮫唔係咁抵law~早之叫番普通魚鮫算啦...仲有呢度除左魚同吉列豬扒好味之外,餃子都好好味架...可以試下
平時我成日去,一個星期去一至兩次到啦~
貪佢冇味精,我仲會飲哂d湯

今次叫左紅魚鮫泡飯,湯底依舊一流~
不過紅魚鮫唔係咁抵law~早之叫番普通魚鮫算啦...

仲有呢度除左魚同吉列豬扒好味之外,餃子都好好味架...
可以試下
2007-05-31 22 浏览
係呢間舖頭食過好多次, 講款式都唔少, 不過坐位就的確麻麻, 左迫右迫..... 我最鍾意呢到D湯夠晒熱, 呢樣野我覺得好緊要, 最怕D湯又唔熱又唔凍, 平均我十日左右就去一次!!
2007-05-27 13 浏览
到仁濟洗牙, 順道來試荃灣美食.衛生環境比較惡劣, 吃完未洗的碗筷距離坐位少於1米. 廚房看上去只有3-4 平方米, 3個師傅擠在裏面我看轉個身也非常困難...點了招牌魚滑魚湯泡飯. 首先試湯, 味道一般, 非常清淡, 沒有甚麼魚味和鮮味. 魚滑是普通貨色. 再點了知名的吉列豬扒. 豬扒厚薄剛剛好, 挺香脆, 不過老實說沒有大家講的那麼神奇...就是一塊豬扒而己.綜合來說, 是一間普通的街坊小店, 不值得特地跑來吃.
到仁濟洗牙, 順道來試荃灣美食.

綜合來說, 是一間普通的街坊小店, 不值得特地跑來吃.
2007-05-01 18 浏览
o係海壩街同大河路之間行左一個圈先搵到,原來路得圍唔係一條直路。叫左魚滑魚湯泡飯(男友)+荀殼魚湯米線(我)。食物好大份,我同男友分左條魚都只係食到半碗米線。魚湯好清好好味,同坊間其他魚湯唔同,適合我等吃清淡的人。荀殼魚好滑好鮮,好耐無食過好鮮味既河鮮。鋪面細細,被安排入最入既一張木台,食完碗熱騰騰既麵出番黎幾乎有頭暈既感覺。不過為左淡鮮味既魚湯都係值得的。
叫左魚滑魚湯泡飯(男友)+荀殼魚湯米線(我)。

食物好大份,我同男友分左條魚都只係食到半碗米線。
魚湯好清好好味,同坊間其他魚湯唔同,適合我等吃清淡的人。
荀殼魚好滑好鮮,好耐無食過好鮮味既河鮮。

(非会员)
2007-04-09 14 浏览
難得今日紅日就梗係訓到成兩點先起身,但不幸的我又要返公司做野,不過都要醫左個肚先。之前食過一次"魚鱻",覺得超正,決定返啅﹗去到三點左右,唔駛等位,正﹗店入面都有十幾個食客,我就坐左入去最入果張圓枱,叫左招牌炸魚餅米線+魚腩+蕃茄。係等果陣,聽到隔離枱班師奶同個老闆講「今日個湯唔夠濃,無魚味﹗」個老闆即刻話會同廚房反映再跟進,真係唔好意思咁﹗咁出名的食店都唔會囂,真抵讚﹗等左五分鐘炸魚餅先上,再等多五分鐘米線都到埋﹗比我上次晚飯時間去快好多﹗今日個湯的色水真係比我上次稀好多,上次真係好似鮮奶咁架,希望只係今日一時失手啦﹗不過如果同坊間其他魚湯米線比,仍然係超班﹗魚餅香口,無碎骨,唔腥,鮮味仲要彈牙。魚腩好鮮,無泥味,真係難得,非常感動﹗由我坐低開始,個老闆已經勁好口,「慢慢睇下食咩啦﹗」拎魚餅比我果陣就話「魚餅到,食住先﹗」再拎碗米線過黎就叫我「慢慢食」﹗做你二,三十蚊生意都有咁既服務,加上咁的食物質素,仲可以去邊度搵呀?

2007-03-26 17 浏览
魚湯淨餃子有六隻($22),魚湯鮮美,碗邊還帶點魚油,餃子皮厚度適中,餡料新鮮,到最後加點辣油,一飲而盡,痛快。題外話:無論做人處事,按照自己的長處去發展,已達致成功的一半,總好過不倫不類地弄至高不成低不就。
2007-03-26 19 浏览
見網上全是笑臉,便走去試試,星期五大約8:30pm到達,門口已經是長長的人龍~拿了號碼牌,等左大約半個鐘先有位...入到去,七個人要坐一張細圓木台,環境十分迫狹!!!和男朋友一同點了吉列豬排魚湯米線首先喝了一口魚湯唔....好淡完全唔濃...比起媽媽煲的魚湯實在相差太太太遠!!!倒是那舊吉列豬排幾好味~炸粉不多~不錯一心想喝濃濃的魚湯,可惜失望而回....這家店,未必會再去了
見網上全是笑臉,便走去試試,
星期五大約8:30pm到達,門口已經是長長的人龍~
拿了號碼牌,等左大約半個鐘先有位...

入到去,七個人要坐一張細圓木台,
環境十分迫狹!!!
和男朋友一同點了吉列豬排魚湯米線
首先喝了一口魚湯
唔....好淡
完全唔濃...
比起媽媽煲的魚湯實在相差太太太遠!!!
倒是那舊吉列豬排幾好味~
炸粉不多~不錯

一心想喝濃濃的魚湯,
可惜失望而回....

這家店,未必會再去了
2007-02-17 10 浏览
偶然上網亂按, 發現荃灣路德圍有一間食店,幾乎有讚冇彈, 身為荃灣人, 怎會未幫趁過?終於找到這間其貌不揚的小店,一試,嘩,果然好味,要盡快試多次,再上來跟大家分享.
2007-02-15 9 浏览
腸胃有問題時,寧死也不吃藥,搭程車來吃碗魚湯,自然湯到病除,萬試萬靈。例必叫三寶,偶的定義是魚湯米線配魚膘、魚扣做膽,再隨心的配多款材料,今次試試魚鮫。可惜魚扣售罄,最後變成雙寶,叫灼魚皮又無,大叔話咁刁鑽的材料好快售罄,諗落偶其實都幾煩的,但數手指又刁鑽又做得好的魚湯小店,好似又無幾間喎,來到自然會多少少要求。無加胡椒處理的魚湯依然鮮甜無渣,帶微微奶質的感覺,鮮與甜能清楚分辨出是兩種獨立的味道,交織一起,產生出層次感,如舊的吃剩大半碗米線,但湯是喝個一滴不留。同場加映潮式自家製魚片,入口似吃蝦片,吃真點,中間是通空的魚肉,幾特別,若好以換些新油炸會更好。趣聞:-每次來都有笑料,今次是大叔問點解會有咕嚕肉味,其實只係佢無睇到切豬扒阿姐身邊有碟「過海」的咕嚕肉飯。-靚女見偶左影右影,問是否post上網,又拿出彩色印察的OR食評,時為20個笑面(現在是25個)。-問大叔,吉列豬扒同炸豬扒同一樣的嗎?曰:「價錢一樣,亦同樣好味,只是吉列豬扒多層了麵包糠」,之後再加多句:「吉列好味o的」

趣聞: