2019-08-12 409 浏览
Lunch黎咗食係登龍街呢間日本野,lunch set有85折,而且款式都幾多下。一個set會有湯,之前好似有沙律但而家好似冇咗。個湯係野菜高湯,都幾濃味下,但非常鮮甜。我自己幾鍾意。佢所有野都好吸引,完全唔知揀邊樣好...但一見到銀鱈魚就即刻做到決定😂因為我好鍾意食銀鱈角西京燒😍我果然冇揀錯啊!好好食...sorry幅圖影得唔靚,我仲要咬咗個角一啖先記得影🙈張圖影得衰,睇表面好似好乾身咁...但其實完全唔係!係勁嫩滑,表皮燒汁嘅味道都好好味,同我想像中/出面正常西京燒嘅味一樣。個汁又唔會掩蓋咗銀鱈魚獨特嘅甘甜味。我一定會再黎食多次😭

• 銀鱈魚西京燒丼
2019-07-03 717 浏览
由於係銅鑼灣學泰拳,所以成日都要發掘銅鑼灣平靚正既餐廳,而呢間就係我同朋友想食日本野既第一順位,原因有:1)性價比高2)食物質素唔錯3)唔駛排隊🤣🤣🤣4)環境舒適,可以舒服傾計店內既decoration亦好有vintage feel🥴黑松露火炙油甘魚丼($98)雖然唔多鐘意個黑松露味不過個油甘魚新鮮肥美碗飯又大碗~Rating:壽司定食($128)根據幸福感排列:燒左口魚邊-蔥花拖羅-三文魚-蟹膏-海膽-厚燒鰻魚-大虎蝦-太卷食完只想講”I love 魚生!!!”Rating:餐湯:野菜高湯原本無咩expectation以為係普通有菜既味增湯,飮落清清地又有蜆仔,surprise!!Rating:兩個人銅鑼灣星期六lunch食到咁既質素,一人一百都唔駛,扺到爛👏🏻👏🏻👏🏻
1)性價比高
2)食物質素唔錯
3)唔駛排隊🤣🤣🤣
4)環境舒適,可以舒服傾計

店內既decoration亦好有vintage feel🥴

黑松露火炙油甘魚丼($98)

雖然唔多鐘意個黑松露味不過個油甘魚新鮮肥美碗飯又大碗~

Rating:

壽司定食($128)

根據幸福感排列:

食完只想講”I love 魚生!!!

餐湯:野菜高湯

Rating:

約一年前食過一次,記得佢既三文魚鮫好好味,朋友今日話想食日本野,即刻想起呢間!蟹棒壽司好好味!係好厚肉!依家好少食到咁厚肉又鮮甜既蟹棒,所以encore🙈綠茶冷麵,味道較清淡,加多啲啲wasabi會好味啲!呢度既牛油果蟹肉卷好出色,估唔到蟹肉同牛油果係咁夾!不過如果可以少d啲沙律醬/沙律醬放係旁邊會更好因為實在太好味,之後試埋芒果蟹肉卷物,但都係牛油果蟹肉卷好味啲雞泡魚乾賣相唔靚,唔知點解飛埋一邊😂但味道唔錯雞肉串2人食左好多野,叫得太多🤪叫咁多都係每人$220,睇怕黎緊係銅鑼灣想食日本野,我都會想起佢

蟹棒壽司好好味!係好厚肉!

依家好少食到咁厚肉又鮮甜既蟹棒,所以encore🙈
綠茶冷麵

綠茶冷麵,味道較清淡,加多啲啲wasabi會好味啲!
牛油果蟹肉卷

芒果蟹肉卷

雞泡魚乾

雞泡魚乾賣相唔靚,唔知點解飛埋一邊😂但味道唔錯

雞肉串

枝豆

綠茶冷麵
  • 牛油果蟹肉卷
  • 蟹棒壽司
2019-06-01 479 浏览
跟朋友聚舊,找了很久的時間,終於決定在這裏吃晚飯。由於朋友要吃大量的肉類,而我要戒白飯的關係,我們決定從刺身和熱食埋手(雖然定食超吸引。)點了好幾樣刺身,店員推薦的時令黑鯛和生蠔,相當鮮甜,生蠔亦沒有澀味。三文魚腩和帶子亦相當肥美,而北海道甜蝦比我想像中大條,蝦味相當濃郁。熱食點了枝豆,燒芝士年糕,雞翼,冬菇。芝士年糕外脆內軟,芝味十足,吃兩件也不太膩。枝豆有點水煮過頭,所以有點腍身,有些豆甚至從豆莢流出來。雞翼不錯,冬菇燒完仍保持水份,不會過乾。店員服務非常友善,親切地介紹食物,又不斷為我們添加茶水。環境非常舒適安靜,適合知己相聚。
跟朋友聚舊,找了很久的時間,終於決定在這裏吃晚飯。

2019-05-30 409 浏览
以前下午成日嚟食lunch, 但近來啲食物水準完全吾得, 有圖有真相, 以前啲salmon sashimi rice 係一塊咁上, 而家搞到用下難質素刺身, 仲要切角 !性價比服務方面……都係一般……冇話好吾好, 其實睇邊個伙計serve 你, 個別10問9吾應。今次仲要吾知点解,魚生飯都要等20分鐘,可能就係要切角我 advice 大家吾好有太大期望, it far behind the quality it was. 呢個價位喺附近有好多choice

今次仲要吾知点解,魚生飯都要等20分鐘,可能就係要切角

呢個價位喺附近有好多choice
2019-05-17 380 浏览
魚鮮生刺身專門店(銅鑼灣)/銅鑼灣的登龍街果然是一條美食街,中、日、韓、星各國美食都有🤤這次吃了最愛的刺身💕最意想不到的是店面雖小,但原來有兩層,座位寬敞舒服,適合與三兩知己邊吃邊聊天!/8/10 三文魚海膽丼(配沙律、面鼓湯) $138三文魚和海膽都非常非常鮮甜😍尤其是海膽!要知道不新鮮的海膽只有一股腥臭味🤢但這完全不會😳!而且丼飯還是微暖的,壽司醋的味道更出,非常加分🤤!最特別的是丼飯竟然配有幾片紫菜,而且還非常脆口🤭,把飯放在紫菜上再加上海膽也很好吃🤣/8/10 燒左口魚邊丼(配沙律、面鼓湯)$98左口邊燒得剛剛好,非常惹味,入口即溶🤤再加上面頭的黑松露味道更是豐富💕/8/10 帶子刺身 $68帶子同樣非常鮮甜😋!而且好像有六片左右,感覺吃帶子比燒牛舌更划算🤪。/7.8/10 燒牛舌 $48牛舌非常嫩滑,不會燒得太老,而且沒有太多的醃料,能吃到牛本身的味道👍🏻只是只有三小片,略嫌有點貴🙊/7/10 松葉蟹膏壽司 $20蟹膏味非濃郁,一大口吃下去很是滿足☺️/總結:人均約$200,刺身鮮甜,環境舒適,值得一試!但份量偏細,較適合小鳥胃女生來吃😛/環境分:🌝🌝🌝🌖🌚味道分:🌝🌝🌝🌖🌚服
魚鮮生刺身專門店(銅鑼灣)
8/10 三文魚海膽丼(配沙律、面鼓湯) $138
8/10 燒左口魚邊丼(配沙律、面鼓湯)$98
8/10 帶子刺身 $68
7.8/10 燒牛舌 $48
7/10 松葉蟹膏壽司 $20
蟹膏味非濃郁,一大口吃下去很是滿足☺️
環境分:🌝🌝🌝🌖🌚
味道分:🌝🌝🌝🌖🌚
服務分:🌝🌝🌝🌗🌚
回頭率:🌝🌝🌝🌝🌚
必吃度:🌝🌝🌝🌗🌚
平均分:🌝🌝🌝🌖🌚

2019-05-01 271 浏览
偶然间走进这间店,店面不大但是选择不少:除了刺身还有丼,寿司🍣和串烧。最令我惊喜的是这里的三文鱼刺身比其他吃过的便宜很多,5片手指那么厚的只要39港币!!!!而且端上来的时候用了冰块,可以算我吃过最满意的一家三文鱼刺身!!丼餐的味增汤有点淡了但是我本来也喝不惯外面太咸的口味,所以也还能接受~赶上5点前下单有85折优惠,所以吃了1份丼➕1份刺身也没过百,第1次在香港以这么低的价格体验这么厚的刺身,太满足啦

三文鱼刺身
三文鱼刺身
2019-04-03 322 浏览
今日下午諗唔到食咩記得之前經過個呢間有左口魚飯食入到去裝修同女人街既港式日本料理差唔多Menu 看到兩款鰻魚飯都是前茶及湯問侍應有咩分別?只係左圖係有一款鰻魚,右圖係兩款未問完就急著執拾另一枱當時下午只得兩枱客.係咪有咁既必要?兩張圖既前菜睇圖係唔一樣既~都費是再問佢開始落單叫呢位阿姨Excuse me果陣叫佢禁緊電話加多句唔該就不耐煩咁過黎落單上菜都係求求其其掉低就算第一次不起個麵豉湯連D麵豉都未溶成舊係匙羹度😂😂野食就無咩問題~個汁都幾好味之後有位女客人入黎果位阿姨又對人好好幫人浸埋茶(唔通我入到去已經得罪左佢😱佢一開始落單既感覺已經係好唔耐煩)之後有位店員妹妹都會叫歡迎光臨都叫有禮貌.個阿姨簡直不知所謂,成日掛住睇電話我唔係貪你果85折,無收加一服務費就唔洗服務?得3個客都做到趕唔切咁幫襯你仲要黑口黑面.我去幫襯大集團唔好?呢間野唔會再有下次.
今日下午諗唔到食咩
記得之前經過個呢間有左口魚飯食
入到去裝修同女人街既港式日本料理差唔多
Menu 看到兩款鰻魚飯都是前茶及湯
侍應有咩分別?
只係左圖係有一款鰻魚,右圖係兩款
未問完就急著執拾另一枱
當時下午只得兩枱客.係咪有咁既必要?
兩張圖既前菜睇圖係唔一樣既~
都費是再問佢
野食就無咩問題~個汁都幾好味
之後有位女客人入黎
果位阿姨又對人好好幫人浸埋茶
(唔通我入到去已經得罪左佢😱
佢一開始落單既感覺已經係好唔耐煩)
之後有位店員妹妹都會叫歡迎光臨
都叫有禮貌.

個阿姨簡直不知所謂,
成日掛住睇電話
我唔係貪你果85折,
無收加一服務費就唔洗服務?
得3個客都做到趕唔切咁
幫襯你仲要黑口黑面.
我去幫襯大集團唔好?

呢間野唔會再有下次.
麵豉湯
2019-03-26 233 浏览
這是一間在登龍街來的日本小店,店內有兩層,座位很多,內裏的裝修很有日本氣氛。這裏主打日本的刺身丼飯,我哋分別叫咗個爆膽丼同三文魚魚腩丼飯。三文魚魚腩丼飯内的刺身很大塊,很肥美。爆膽丼内的海膽亦有很多,而且海膽很鮮甜。

三文魚魚腩丼飯内的刺身很大塊,很肥美。

爆膽丼内的海膽亦有很多,而且海膽很鮮甜。
2019-01-08 410 浏览
Everything is so freaking expensive in Causeway Bay. It’s a surprise to find something delicious without breaking the bank that’s not wonton noodles! Have been here a couple of times, this time I ordered the double eel don. (HKD 88) Usually they cost over HKD 100 in an area like this! The Eels are cooked two ways. Both very tasty, and the eels are very tender and soft, and full of flavours! The portion is very big, I have a monster appetite but even I can’t finish the rice. (I did the eels justi

The portion is very big, I have a monster appetite but even I can’t finish the rice. (I did the eels justice and finished them tho)

It also comes with a salad and miso soup, so extra filling!

A good spot for affordable and good eat. You can get the chicken don that’s even cheaper (HKD 68).
2019-01-08
  • 燒雙重鰻魚丼
2019-01-05 372 浏览
晚上11時仍心思思想吃點宵夜想起登龍街一帶很多食肆 應該也有1,2間餐廳有開吧走了一圈原來選擇也不怎多拉麵又太飽 甜品又太少看到日式小店木門面寫著營業到凌晨門內沒有人朋友說午餐經常在此面壁吃飯食物不錯位置實在少一面面壁的座位3-4張4人檯麻雀雖小但提供的食物也頗多飯類 燒物 刺身都有點餐紙還是手寫的很有小店味道其實已吃過晚飯 只想聊聊天點了幾份刺身跟日本生蠔原來也很大隻水母刺身原來是海藻一般朋友覺得很爽口其他刺身也是新鮮的也有朋友點了飯已忘了是甚麼飯但味道也不錯 份量也很足下次會再光顧的質素
晚上11時仍心思思想吃點宵夜

已忘了是甚麼飯
但味道也不錯 份量也很足

下次會再光顧的質素

2018-11-12 524 浏览
今次同老婆黎銅鑼灣行街,特別要求再來這間小店再食一次,黎得第二三四次,就知道這間小店係絶非一般嘅小店,我們叫咗三文魚大蝦丼,燒雞丼,支豆,好味,大件夾抵食之處,已經不需要我們再多講一次,因為已經已有很多其他食家寫過。今次我們推介嘅食物就係-荔枝豚肉串,看相👀,香甜鮮味多汁嘅荔枝配上豚肉兩樣食物🔥燒埋一齊食,有豐富嘅口感而一點也不覺油膩且又帶點荔枝嗰重獨有嘅香甜,放入口再食落肚𠴱種感覺簡直令人瘋狂回味,一試再試
荔枝豚肉串
2018-11-07
荔枝豚肉串
2018-11-07 443 浏览
係銅鑼灣要搵美食唔難!係銅鑼灣要搵平食都唔難!但係,要搵又平又好食既都狠啲難度咖行過登龍街一頭想睇下有咩好食其實成條街都好多選擇,中西日意咩都有今次就入左呢間咖太起眼既日本野佢門外係一道簡單木門 玻璃上貼滿menu都幾難望到店內情況我地把心一橫比次機會佢!入到去左邊係類似bar台咁面向牆右面放左幾張四人枱樓上二樓亦有一些位置 但不清楚有幾多我地總共叫叫左三樣野三文魚大蝦丼 $88唔好睇佢細細碗咁但佢比既刺身係絕對唔馬虎大蝦入口爽甜濃味三文魚厚切魚油充足我地數過都有十片既三文魚,見到相仲會發現佢地比左兩個部位添!另外值得一提既係佢紫菜,無錯呢塊紫菜絕對出色厚身 脆口 香!牛舌丼$68真係不得了 呢個牛舌丼只賣68完全超值丼中配有溫泉蛋、野菜同埋大約6舊牛舌佢個汁唔係好香濃果款但係食落有種好家庭既感覺最重要佢上菜時間飯菜都十分熱有時出街食野都怕野食黎度唔夠熱呢度絕對做得好好另外佢啲野菜煮得好入味 同係日本食既關東煮無咩分別炸軟蟹$38咁既價錢係街外食到炸軟殼蟹已經好平不過我地就覺得味道唔係好好蟹本身味道偏淡炸粉調味都唔太足不過過下口癮尚算合格總括黎講 呢個價錢係cwb食到咁既野食非常好咖啦
係銅鑼灣要搵美食唔難!
係銅鑼灣要搵平食都唔難!
但係,要搵又平又好食既都狠啲難度咖

行過登龍街一頭想睇下有咩好食
其實成條街都好多選擇,中西日意咩都有
今次就入左呢間咖太起眼既日本野
佢門外係一道簡單木門
玻璃上貼滿menu都幾難望到店內情況
我地把心一橫比次機會佢!

入到去左邊係類似bar台咁面向牆

唔好睇佢細細碗咁
但佢比既刺身係絕對唔馬虎
大蝦入口爽甜濃味
三文魚厚切魚油充足
另外值得一提既係佢紫菜,無錯
呢塊紫菜絕對出色
厚身 脆口 香!

牛舌丼$68

不過我地就覺得味道唔係好好
蟹本身味道偏淡
炸粉調味都唔太足
不過過下口癮尚算合格

總括黎講 呢個價錢係cwb食到咁既野食非常好咖啦!
下次一定會再去
2018-10-18 507 浏览
離開香港咁耐 第一樣返到黎最掛住既野一定係日本菜!一落機已經好夜 大部分餐廳平日都唔會開到太夜,但好彩呢間魚鮮生開到零晨12點!入到黎人唔係太多,周圍都係充滿日系裝潢。我地兩個人嗌左兩份魚生飯,一份係三文魚腩飯,另一份係三文魚海膽飯。職員好快就落左單,之後就送左一人一份沙律同麵豉湯。沙律好開胃,沙律醬份量啱啱好,食完唔會太濟,而麵鼓湯都唔會太熱,主菜黎之前飲啱啱好!主菜黎喇!食完沙律同飲完麵豉湯啱啱好!海膽三文魚飯好足料!海膽係整整兩份,食落好新鮮,無雪過既味道。雖然三文魚唔係一塊塊,切左粒,但份量都好多,唔會食到最後得返飯。而且有樣野好貼心既係碗旁邊有四至五塊紫菜,向來唔食鼓油既我可以用紫菜海膽同三文魚粒包飯,咁就唔太寡喇!另外一碗係三文魚腩飯!呢個三文魚腩飯都係有送紫菜,但因為佢唔係切粒,係好似刺身咁上,食到最後飯太多,搞到最後得返白飯有啲寡,但三文魚腩既味道都唔錯,脂肪味都幾重。最後食完之後飲返杯暖既茶,好滿足的一天!總結,今次兩款飯都唔錯,但海膽三文飯更優勝。而價錢方面兩款都合理,三文魚飯唔需要一百蚊,仲送沙律同麵鼓湯,份量夠大,男仔唔洗驚食唔飽!

2018-10-10
2018-10-10 410 浏览
我的午餐時間,已經係下午3點幾喇!!我已經肚餓到唔知想食咩,係近近地登龍街搵間野食,見到呢間個名叫魚鮮生就行入去,又見到唔係淨係食魚生架咼,所以就入去快食個 lunch ,呀!已經唔係lunch 喇!!係下午茶先岩。叫左個燒雞丼,佢會配埋麵豉湯同沙律,以午餐黎講都幾豐富,價錢仲很便宜很化算喔。因為可能這段時間去食係有全單85折的,共減了$9。麵豉湯比較多葱同清淡左dd,沙律就無咩特別的,燒雞丼的配菜真的不錯喔,只是蘿蔔有少許楂,而飯的軟硬度適中,總括來說是幾好味的。
我的午餐時間,已經係下午3點幾喇!!