2023-12-13 31 浏览
餐廳的入口處不大,但地庫層的空間卻非常寬敞;樓梯的牆上還掛著4幅貓咪吃壽司的手繪畫,非常可愛。【刺身六點盛】(三文魚腩、油甘魚、赤身、牡丹蝦、活赤貝、時令魚生)每一件都是肥大肉厚而且非常新鮮,實在是令人食慾滿滿;食具和擺盤都很精緻,吸睛度與鮮味並重。【火炙左口魚壽司】左口魚已經成為我們每次非吃不可的壽司食材,若然能再焦口一些,油香必會更加撲鼻。【珍寶帶子壽司】豐腴飽滿、肥美鮮甜。【三文魚籽軍艦】粒粒明亮結實,咬破後隨即滲出海水味的咸香。【軟殼蟹天婦羅】外層炸得酥脆而不油膩,被炸衣包覆的蟹肉依然柔軟甘甜。【明太子玉子燒】口感蓬鬆多汁,高甜度,中央夾著鹹香微辣的明太子;我與小伙伴還是比較喜歡鹹口味的關西風玉子燒。我們7點鐘便吃飽離開了,那個時候入座率蠻高的,看來人氣真的不少呢。
餐廳的入口處不大,但地庫層的空間卻非常寬敞;
樓梯的牆上還掛著4幅貓咪吃壽司的手繪畫,
非常可愛。

刺身六點盛】
(三文魚腩、油甘魚、赤身、牡丹蝦、活赤貝、時令魚生)

每一件都是肥大肉厚而且非常新鮮,
實在是令人食慾滿滿;
食具和擺盤都很精緻,
吸睛度與鮮味並重。

【火炙左口魚壽司
左口魚已經成為我們每次非吃不可的壽司食材,
若然能再焦口一些,
油香必會更加撲鼻。

【珍寶帶子壽司
豐腴飽滿、肥美鮮甜。

【三文魚籽軍艦】
粒粒明亮結實,咬破後隨即滲出海水味的咸香。

【軟殼蟹天婦羅】
外層炸得酥脆而不油膩,
被炸衣包覆的蟹肉依然柔軟甘甜。

【明太子玉子燒】
口感蓬鬆多汁,高甜度,
中央夾著鹹香微辣的明太子;
我與小伙伴還是比較喜歡鹹口味的關西風玉子燒。

我們7點鐘便吃飽離開了,
那個時候入座率蠻高的,
看來人氣真的不少呢。
2023-12-13 24 浏览
#魚一#chill日本菜 #chill銅鑼灣係日本未食夠 番到香港依然係日本菜魚一係元朗國出名水準價錢唔錯嘅壽司小店 終於衝出新界去到港島區都好耐無食魚一就順路放工book位擦番餐眼闊肚窄 叫左3-4人份量雞皮餃子一份6件 坦白講唔知佢用左雞邊個位嘅皮 似係雞翼位細細隻 但食落口除左第一下有雞皮嘅香脆 之後仲會有雞油同脂肪口感唔使lun骨 咬咬肉芒果蟹籽沙律超級清爽開胃菜 芒果幾甜 青瓜絲入面溝左蟹柳絲 增加左口感層次 仲有巨量蟹籽 真係巨量!!!拖羅壽司四點盛拖羅有京蔥調味 連赤身都無咩筋 大拖入口即化 jeng飯有醋調味 口感比較粘身什錦天婦羅個炸漿都整得幾輕盈放左一陣口感都仲幾好極上三品御膳超級滿足之選 一次過滿足我三個願望 食海膽 蟹籽 拖羅食到飽份量都飯量都幾多 基本上兩個人叫一個呢個都7成飽了
#魚一

放左一陣口感都仲幾好

極上三品御膳

份量都飯量都幾多 基本上兩個人叫一個呢個都7成飽了
2023-12-05 27 浏览
謙謙同我講,我地好耐冇食過日本野,突然壽司心癮發作添, 係銅鑼灣影完聖誕相就係附近搵左間幾多人推薦的魚一壽司。謙謙用qr code 瘋狂落order 🤪🤭⬇️⬇️⬇️🍲味付螺肉🍣加州卷 + 忌廉芝士鰻魚卷卷物包得唔錯忌廉芝士好香滑。🍣辣味三文魚軍艦 + 生芥末八爪魚軍艦 + 蔥吞拿魚腩軍艦上枱即食系列,紫菜香脆最愛蔥吞拿魚腩的香甜。🍣三文魚壽司+腐皮壽司+希靈魚壽司+鰻魚壽司+北寄貝壽司+蟹足棒壽司+火灸三文魚壽司+火灸鰻魚 +三文魚壽司三點盛 每款壽司都好新鮮,值得一讚係三文魚油脂分佈平均肥美,會令我推住食。🍱蟹皇丼 ~ 蟹肉已拆絲與蟹籽拌勻食入口鮮甜口感亦超豐富。🍜辣味冷麵 ~ 呢個辣味超刺激,開胃又惹味。🧆牛肉薯餅 ~ 簡簡單單的已經好好味,薯餅好香滑。🧆唐揚池魚仔 ~ 池魚仔炸過後成條點沙律醬食更滋味。

謙謙用qr code 瘋狂落order 🤪🤭⬇️⬇️⬇️

🍲味付螺肉

🍣加州卷 + 忌廉芝士鰻魚卷
卷物包得唔錯忌廉芝士好香滑。

🍣辣味三文魚軍艦 + 生芥末八爪魚軍艦 + 蔥吞拿魚腩軍艦
上枱即食系列,紫菜香脆最愛蔥吞拿魚腩的香甜。

🍱蟹皇丼 ~ 蟹肉已拆絲與蟹籽拌勻食入口鮮甜口感亦超豐富。

🍜辣味冷麵 ~ 呢個辣味超刺激,開胃又惹味。

🧆牛肉薯餅 ~ 簡簡單單的已經好好味,薯餅好香滑。

🧆唐揚池魚仔 ~ 池魚仔炸過後成條點沙律醬食更滋味。
🌸《魚一壽司 · 日式料理 · 銅鑼灣》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🥗牛油果魚生沙律 $78兩條大熟蝦、三文魚同赤身刺生,牛油果都好新鮮,沙律fresh👍🏻-🍳明太子玉子燒 $62玉子燒唔會燒到好熟好實,明太子分量同調味岩岩好🫰🏻推薦👍🏻❣️-🍜喬麥冷麵 $42麵底差少少,但係配料同味道好足😀-🐷滑蛋吉列豬扒飯 $88大塊豬扒,蛋的確係幾滑,調味🆗-🍣牛油果軟殼蟹卷(4件)$52牛油果配軟殼蟹無得輸,軟殼蟹都幾脆🥳-🐚清酒煮蜆 $88湯底好清甜,停唔到口咁飲😂蜆都好大隻,好味🙆🏻‍♀️-📍 魚一壽司銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🧡-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必

🌸
《魚一壽司 · 日式料理 · 銅鑼灣》

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🥗牛油果魚生沙律 $78
🍳明太子玉子燒 $62
🍜喬麥冷麵 $42
麵底差少少,但係配料同味道好足😀

🐷滑蛋吉列豬扒飯 $88
大塊豬扒,蛋的確係幾滑,調味🆗

🍣牛油果軟殼蟹卷(4件)$52
牛油果配軟殼蟹無得輸,軟殼蟹都幾脆🥳

🐚清酒煮蜆 $88
湯底好清甜,停唔到口咁飲😂蜆都好大隻,好味🙆🏻‍♀️

📍 魚一壽司
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫

環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🧡
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #englishreview #luxurylifestyle #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店

2023-12-01 27 浏览
估唔到喺銅鑼灣都食到高質又性價比高既日料,除咗壽司刺身之外,呢度仲有好多其他熱食熟食嘅選擇,豐富之餘品質仲相當之高質。🤍拖羅壽司四點包含中拖羅、大拖羅、蔥吞拿魚腩軍艦。拖羅鮮甜,拼盤整體高質。當中特別要提既係大拖羅,油脂分怖均勻豐富,入口即溶,超級好吃呀。🤍蟹肉蟹膏軍艦塞滿滿既蟹肉蟹膏,軟滑香濃既蟹膏混合絲絲蟹肉,大滿足🤍劍魚腩刺身特級厚切!魚肉鮮甜有咬口🤍白鱔串白鱔肥美厚肉,燒製過後油脂香口 ,肉質彈牙🤍明太子玉子燒層層鬆軟既甜蛋皮包住微鹹既明太子粒,熱食最正🤍炙燒左口魚丼飯用嚟燒既魚一定要揀夠肥美既魚,左口魚係不二之選 , 加上粒鵪鶉蛋,更顯香氣🤍魚一焦糖鵝肝入口即溶既鵝肝面層係薄薄既焦糖脆片,都幾特別,只係我個人鐘意鹹既鵝肝多啲🤍火炙三文魚 🤍火炙北海道帶子帶子開邊,沒有多餘既調味,簡簡單單卻係一口鮮美

🤍拖羅壽司四點

🤍蟹肉蟹膏軍艦
塞滿滿既蟹肉蟹膏,軟滑香濃既蟹膏混合絲絲蟹肉,大滿足

🤍劍魚腩刺身
特級厚切!魚肉鮮甜有咬口

🤍白鱔串
白鱔肥美厚肉,燒製過後油脂香口 ,肉質彈牙

🤍明太子玉子燒
層層鬆軟既甜蛋皮包住微鹹既明太子粒,熱食最正

🤍炙燒左口魚丼飯

🤍魚一焦糖鵝肝
🤍火炙三文魚
🤍火炙北海道帶子
帶子開邊,沒有多餘既調味,簡簡單單卻係一口鮮美

2023-11-30 28 浏览
今日竟然比我喺銅鑼灣搵到一間食日本嘢好味得嚟,價錢又唔貴嘅餐廳😮 性價比之選👍🏻.➰蝦壽司三點盛➰牛油果軟殼蟹卷➰活赤貝壽司➰大拖羅壽司➰珍寶帶子壽司➰日本飛驒牛火炙壽司➰火炙左口魚邊壽司.牛油果軟殼蟹卷都只係$48,有4件,賣相靚之餘,份量亦絕不欺場,上面蓋着3塊厚厚嘅牛油果,而軟殼蟹卷外層非常酥脆👍🏻 活赤貝鮮甜爽口;大拖羅壽司口感柔軟綿密,鮮味十足;珍寶帶子又厚又大件,真係要用啲力先可以夾得起成件珍寶帶子壽司😆
➰蝦壽司三點盛
➰牛油果軟殼蟹卷
➰活赤貝壽司
➰大拖羅壽司
➰珍寶帶子壽司
➰日本飛驒牛火炙壽司
➰火炙左口魚邊壽司

2023-11-26 80 浏览
星期日晚上不用排隊💨💨一入門口就見到好多明星簽名🖊️不過好多都冇寫名 都唔知係邊個簽🤣🤣坐吧枱傾偈都幾舒服🍵點了蟹籽沙律🦀🥗好大份👍🏻👍🏻點了一堆壽司🍣🍣加州卷味道正常略嫌舊飯有啲大嚿😅軟殼蟹手卷 幾好食 最後點了明太子玉子燒明太子有點鹹 玉子好滑兩個人埋單$420食到好飽🥴🥴之前聽朋友介紹所以去咗食性價比沒有想像中高😅壽司刺身款式多 價錢合理第一次去嘅感覺係餐廳氣氛幾好員工都好親切❤️❤️
星期日晚上不用排隊💨💨

壽司刺身款式多 價錢合理
第一次去嘅感覺係餐廳氣氛幾好
員工都好親切❤️❤️
蟹籽沙律
一流之日本店子,日本質素🍣,貼地價元朗之名物,港島人期待已久,終於等到這分店。之前吃過的朋友難以想像🤑決定再訪這店食物分量非常多,壽司~刺身~沙律~燒物~棒,選擇很多三色刺身井加配麵豉湯及茶碗蒸,一個套餐好抵吃。三文魚,魷魚和海膽,三色鮮味又抵吃,三文魚是非常厚切,加上鮮味海膽,感覺很出色又繽紛也自選井飯希靈魚~魷魚~三文魚籽蔥吞拿魚腩蓉。自由選喜歡的食材,除咗明星效應之外,食材很高質價錢非常相宜,日式餐廳當中最值得支持。 蔥吞腩蓉嫩香,日本魷魚口感好,三文魚以杯上,非常新鮮,選擇困難蟹籽沙律魚籽配上絲絲青瓜,夏日吃很棒。 微甜爽口的魚籽配上爽脆的青瓜,口感豐富有層次,是小吃之選。店子的沙律大份,二人分享也吃不完,感覺很好馬刀貝壽司馬刀貝壽司鮮味滿滿,口感彈牙,爽脆之快樂。黃金魷魚軍艦微甜爽口的魚籽配上厚身彈牙的魷魚條,口感豐富,大份好吃玻璃蝦壽司來一份抵吃玻璃蝦,甜中又有彈牙之快樂,對喔軟殼蟹天婦羅原隻而上喔,脆口金黃,蟹味香濃今次還有很多時令刺身,大快樂之日,店子可以有訂位,不用等。上菜速度快,環境舒適。溫馨提示喔,串燒舖隔離就是了,樓梯慢慢行落看到很多明星簽名,快快到的抵吃店
一流之日本店子,日本質素🍣,貼地價
食物分量非常多,壽司刺身~沙律~燒物~棒,選擇很多
三色刺身
自選井飯
馬刀貝壽司
馬刀貝壽司鮮味滿滿,口感彈牙,爽脆之快樂。
黃金魷魚軍艦
微甜爽口的魚籽配上厚身彈牙的魷魚條,口感豐富,大份好吃
玻璃蝦壽司
來一份抵吃玻璃蝦,甜中又有彈牙之快樂,對喔
軟殼蟹天婦羅
原隻而上喔,脆口金黃,蟹味香濃
2023-11-23 37 浏览
銅鑼灣日式餐廳多不勝數,選擇花多眼亂,而魚一係其中一間食完係會encore既餐廳,除左地點方便之外,食物質素高,性價比超高。刺身六點盛話明係日本餐廳,點少得刺身,6款刺身包括三文魚、油甘魚、鯛魚、赤蝦、赤貝同埋赤身,鮮甜厚切,非常滿足。三色刺身丼海膽三文魚帶子刺身丼,海膽入口即溶,配上壽司飯口感豐富,加少少wasabi同豉油一齊食已經好正。露荀牛肉卷牛肉高質嫩滑,加上蘆筍香蔥,食完都唔會覺得好膩。火炙左口魚邊及北海道生帶子壽司左口魚魚邊油份本身已好勁,輕輕火炙令魚油味更出,入口即溶化。帶子壽司大大粒,鮮甜爽口。綠茶葛餅(6粒)綠茶味濃,口感煙韌,令人愛不釋手。

刺身六點盛

三色刺身

露荀牛肉卷
牛肉高質嫩滑,加上蘆筍香蔥,食完都唔會覺得好膩。

火炙左口魚邊及北海道生帶子壽司

綠茶葛餅(6粒)
綠茶味濃,口感煙韌,令人愛不釋手。
2023-11-20 48 浏览
各點了一個Lunch set,一個壽司定食,夠一個大男人份量。 整體水準之高無可置疑,咖喱豬扒飯男人既浪漫,豬扒飯外脆內軟,咖哩味濃。食物滿分,服務亦滿分,係同男同事傾計好地方下次再見
下次再見
咖喱炸豬扒飯

咖喱炸豬扒飯
2023-11-18 50 浏览
☞ 銅鑼灣 魚一壽司 ☜ ———————————————抵食壽司店🤩———————————————◊ 三色刺身丼 ($98) ◊三文魚切得好厚,帶子大大粒,海膽份量都唔少,重點係全部食落都好鮮甜。而且可以揀多飯,啱晒大胃嘅人😍美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5◊ 露荀牛肉卷 - 4件 ($45) ◊呢個組合整成壽司都幾特別,露荀加牛肉令壽司口感豐富,面頭嘅芥末醬令味道更有層次😙美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 火龍卷 - 8件 ($88) ◊入面包住炸蝦天婦羅,面頭擠上蛋黃醬同加上飛魚籽,雖然好普遍,但基本上食親壽司都會嗌類似嘅嘢😝美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 軟殼蟹天婦羅 ($48) & 牛肉薯餅 ($28) ◊兩類都炸得好酥脆,軟殼蟹比較有驚喜,因為入面竟然有蟹膏🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 牛舌串 ($38) & 免治雞肉棒串 ($38) ◊牛舌彈牙唔會太韌,免治雞肉串點上蛋漿後好香而唔會太咸😋美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5◊ 火炙左口魚邊壽司 ($20) & 火炙玻璃蝦壽司 ($9) & 火炙三文魚壽司 ($10) & 魚一焦糖鵝肝壽司 ($42) & 真鯛壽司 ($18) & 日本深海池魚王
☞ 銅鑼灣 魚一壽司
抵食壽司店🤩
◊ 三色刺身丼 ($98) ◊

◊ 露荀牛肉卷 - 4件 ($45) ◊
美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5

◊ 火龍卷 - 8件 ($88) ◊
美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5

◊ 軟殼蟹天婦羅 ($48) & 牛肉薯餅 ($28) ◊
兩類都炸得好酥脆,軟殼蟹比較有驚喜,因為入面竟然有蟹膏🤩
美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5

◊ 牛舌串 ($38) & 免治雞肉棒串 ($38) ◊
牛舌彈牙唔會太韌,免治雞肉串點上蛋漿後好香而唔會太咸😋

◊ 火炙左口魚邊壽司 ($20) &
火炙玻璃蝦壽司 ($9) &
火炙三文魚壽司 ($10) &
魚一焦糖鵝肝壽司 ($42) &
真鯛壽司 ($18) &
日本深海池魚王壽司 ($25) &
日本直送大拖羅壽司 ($45) ◊
所有壽司都好好食,而比較有驚喜嘅係鵝肝壽司同大拖羅壽司,兩者都有入口即融嘅感覺又充滿油脂香😚
📍:
魚一壽司
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫樓

#為食豬在銅鑼灣 #銅鑼灣美食
#foodblog #日本菜 #壽司 #刺身 #串燒 #軟殼蟹 #香港美食 #香港餐廳
2023-11-14
  • 魚一焦糖鵝肝壽司
2023-11-18 47 浏览
🍽️ My friend and I had the pleasure of dining at Sakarya ichi sushi, a restaurant that has received rave reviews from celebrities and food lovers alike. And let me tell you, it was an experience like no other!💥 As soon as we stepped into the restaurant, we were greeted with warmth and a vibrant ambiance that set the stage for an unforgettable evening. The menu was a treasure trove of mouthwatering delights, offering a wide range of options to suit every palate and budget. Here's a breakdown of th

💥 As soon as we stepped into the restaurant, we were greeted with warmth and a vibrant ambiance that set the stage for an unforgettable evening. The menu was a treasure trove of mouthwatering delights, offering a wide range of options to suit every palate and budget. Here's a breakdown of the incredible dishes we savored:

1. Bafun Sea Urchin (half) $188: A heavenly delight that melted in our mouths, showcasing the finest quality sea urchin.
2. Chicken rings $28: Crispy and flavorful, these bite-sized delights were the perfect appetizer.
3. Seared Salmon sushi $10: A delicate balance of flavors, with the seared salmon adding an exquisite touch.
4. Goose liver roll (2 pieces) $48: A luxurious indulgence, combining the richness of goose liver with the artistry of sushi.
5. Cream cheese and eel roll (4 pieces) $48: A fusion of creamy cheese and succulent eel, resulting in a harmonious explosion of flavors.
6. Grilled Salmon Ventral Fin $42: A grilled masterpiece, featuring tender and juicy salmon ventral fin that left us craving more.
7. Dried cod fish $32: A delightful dish that showcased the flavors of dried cod fish in a unique and satisfying way.
8. Glass shrimp sushi (2 pieces) $15: Fresh and succulent glass shrimp served in a sushi roll, a true delight for seafood lovers.
9. Seared Olive Flounder Muscle sushi $20: A melt-in-your-mouth experience, with the seared olive flounder muscle delivering a burst of flavor.
10. Soft Shell Grab Hand Roll $28: Crispy and flavorful soft shell crab wrapped in a delectable hand roll, a true treat for the senses.
11. Cheese ice cream $38: A decadent and creamy dessert that perfectly balanced savory and sweet flavors.
12. Coconut ice cream with sea salt and seaweed (秋生紫菜卷椰子味雪糕) $48: A unique and refreshing combination that brought together the tropical flavors of coconut with the delicate hint of sea salt and seaweed.

🌟 The best part is that Sakarya ichi sushi offers a diverse menu that caters to various budgets. From luxurious indulgences to affordable and equally delicious options, there is something for everyone to enjoy.

💫 We were blown away by the exceptional quality of the food, the impeccable service, and the inviting ambiance. Sakarya ichi sushi has truly mastered the art of creating an unforgettable dining experience.
1960 浏览
銅鑼灣鬧市竟然有性價比咁高 超高質嘅日本料理‼️ 💛加拿大海膽刺身 (半板) $188海膽是必需吧 加拿大海膽始終係最愛。半板竟然 價錢貼地 兩舊水唔使就過到口癮😋 💛鵝肝卷 (2件) $48有心機有誠意之作!壽司飯三文治夾住紫菜 包住由焦糖煎香咗嘅鵝肝 咬落去食到焦糖焦脆 呢個超有驚喜! 💛火炙左口魚邊※炸軟殼蟹手卷※玻璃蝦壽司※雞翼串 忌廉芝士鰻魚卷(4件) $48※燒三文魚腩 $42 ※鱈魚乾 $32 🍦秋生紫菜卷椰子味雪糕 $48店員呈上時問我哋有冇食過秋生雪糕 心諗:咩抽身話? 恕我哋孤陋寡聞 原來係日本其中一種食法。用紫菜包住一口雪糕 再灑少少鹽一齊食。雖然 前調食到紫菜味 之後可能鹽灑太多 食到好鹹  食到最尾都係食到紫菜味 但都係一種新嘅體驗。 椰子雪糕非常有誠意 啖啖都係烤椰絲🤤 🍦芝士雪糕 $38好食!味道完全似半熟芝士撻嘅cream cheese味 非常好食! 💫人均消費 $300左右 就可以享受到咁高質素嘅日本料理。坐吧檯仲有席前阿媽家姐嘅感覺 回頭率極高💡💡💡💡💡 📍魚一壽司 (京都廣場)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
銅鑼灣鬧市竟然有性價比咁高 超高質嘅日本料理‼️

💛加拿大海膽刺身 (半板) $188

💛鵝肝卷 (2件) $48

🍦秋生紫菜卷椰子味雪糕 $48

🍦芝士雪糕 $38

📍魚一壽司 (京都廣場)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
加拿大海膽
加拿大海膽
食盡銅鑼灣之日式 — 魚一壽司————————————————最近日元跌破新低,唔知大家有冇心思思想去日本呢!🤭#hkfoodu 都唔例外呀!但係冇假期點算好?🥲 唯有喺香港搵間好食嘅壽司舖一解思鄉之愁啦!😆呢間位於#銅鑼灣 #京都廣場 地庫既#魚一壽司 , 地點方便而且 #性價比高 ,相當推薦呀!🔸 油甘魚腩刺身 (四切) $72油甘魚片片都好厚, 唔會有筋,食落亦都好新鮮! 如果想試多啲款建議食 #刺身 多過食 #壽司😁🔸吉烈廣島蠔 (三隻)$48#廣島蠔 超級抵食,炸得好酥脆但炸粉又唔會太多,咬落去非常熱, 係新鮮即炸嘅感覺!🥰🔸 燒三文魚頭 $68不嬲都好鍾意食燒 #三文魚頭 但係有時出面又買到好鬼貴🥲, 呢間真係好抵食,而且個魚頭大過我個手掌呀! 佢又係新鮮即炸,需要等大概十幾分鐘嘅時間,但係真係多肉又肥美😍,推薦鍾意食三文魚頭嘅各位!🔸 軟殼蟹卷 (四件) $42呢個又係性價比一流, 但係一啲都唔馬虎,唔錯!🔸 自選丼飯 ( 油甘魚+珍寶帶子+ 北海道海膽) $150佢嘅自選丼飯最少要叫三款唔同嘅配料, 特別推薦佢嘅珍寶帶子,因為真係好大塊,鮮甜得嚟又新鮮! 而佢嘅北海道海
食盡銅鑼灣之日式 — 魚一壽司
————————————————

🔸 油甘魚腩刺身 (四切) $72

🔸吉烈廣島蠔 (三隻)$48

🔸 燒三文魚頭 $68

🔸 軟殼蟹卷 (四件) $42

呢個又係性價比一流, 但係一啲都唔馬虎,唔錯!

佢嘅自選丼飯最少要叫三款唔同嘅配料, 特別推薦佢嘅珍寶帶子,因為真係好大塊,鮮甜得嚟又新鮮! 而佢嘅北海道海膽亦都冇令人失望呀😆

Overall comment:
性價比高,值得一試!
經過呢邊發現咗間居酒屋🏮一落樓梯見到成排燈籠🏮好吸睛餐廳環境寬敞,食物款式都幾多又抵食我同朋友叫咗成枱嘢都唔使六佰蚊🤭ღ刺身油甘魚刺身$62 |馬刀貝刺身 $38叫咗兩款刺身都好新鮮,油甘魚切得厚身,食落好肥美😍,馬刀貝肉質鮮甜爽口ღ壽司生芥末八爪魚軍艦 $18蔥吞拿魚腩軍艦 $28芒果三文魚卷 $45軍艦紫菜夠脆,最怕食啲紫菜腍啤啤🥲芥末八爪魚煙靭爽口,吞拿魚腩幼細香滑😋ღ芝士燒生蠔 $58 $58有兩隻,芝士多到爆炸🤩仲要勁拉絲,重點生蠔新鮮冇臭味😎ღ日本兵庫縣漣川生蠔 $48隻生蠔肉質飽滿,帶有豐富嘅礦物味另外仲叫咗枝豆 $28鱈魚乾 $32麻醬烏冬$38蟹籽沙律 $48ღ荔枝梳打 $38
經過呢邊發現咗間居酒屋🏮
一落樓梯見到成排燈籠🏮好吸睛

餐廳環境寬敞,食物款式都幾多又抵食
我同朋友叫咗成枱嘢都唔使六佰蚊🤭

刺身
油甘魚刺身$62 |馬刀貝刺身 $38

叫咗兩款刺身都好新鮮,油甘魚切得厚身,食落好肥美😍,
馬刀貝肉質鮮甜爽口

壽司
生芥末八爪魚軍艦 $18
蔥吞拿魚腩軍艦 $28
芒果三文魚卷 $45

軍艦紫菜夠脆,最怕食啲紫菜腍啤啤🥲
芥末八爪魚煙靭爽口,吞拿魚腩幼細香滑😋

ღ芝士燒生蠔 $58

ღ日本兵庫縣漣川生蠔 $48隻
生蠔肉質飽滿,帶有豐富嘅礦物味

另外仲叫咗
枝豆 $28