魚一係元朗都算出名 原來銅鑼灣都有分店🫡 座位有啲窄 不過都坐得尚算舒服~ 用平民價錢食到高質刺身都冇咩要求啦🥳本鮪丼 $158冇三種吞拿魚刺身 包括有大拖羅 中拖羅 同埋赤身~ 中意食吞拿魚既一定唔可以錯過🫡 大拖羅同中拖羅入口即溶 完全無筋 仲好重魚油香添 而丼飯既醋味比例岩岩好 仲幾開胃添🍚魚一極上丼飯 $178樣樣刺身都有啲 岩哂有選擇困難症嘅我🤣 有齊哂十種刺身 包括牡丹蝦 中拖羅 油甘魚 鱆紅魚 日本魷魚 帶子 三文魚籽 海膽 蔥吞拿魚蓉 三文魚~ 樣樣刺身都好新鮮有光澤 特別係油甘魚 食落口陣陣甘香味火龍卷(8件) $88招牌卷物之一😋其實係炸蝦卷嚟 炸蝦酥脆 上面鋪滿左蟹籽同沙律醬 連埋炸蝦一齊食口感勁豐富燒汁墨魚筒 $118大大隻 好有咬口 配上芝麻同燒汁 味道甜甜地又無掩蓋左墨魚既鮮味🦑雜錦天婦羅$78有炸蝦 茄子 青椒🦐 炸既時間岩岩好 非常酥脆 唔厚粉 唔會有漿住既感覺 好滿足魚一壽司📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫

本鮪丼 $158

魚一極上丼飯 $178

火龍卷(8件) $88

燒汁墨魚筒 $118

雜錦天婦羅$78

📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
2023-12-29 58 浏览
講起銅鑼灣性價比高日本菜 第一時間就諗到魚一 。可惜今晚所有海膽售罄 但都大推席前燒A5和牛😋 🔥 席前燒-A5和牛 (2件) $118.00性價比也太高了吧! 仲有專人喺你面前用火槍一卷一燒咁卷塊和牛 再包住月見同飯。牛油每被灼燒一次就infused 入d飯到。一口放入嘴裏是滿滿的幸福感呀呀呀呀~~~~ 什錦夫婦羅 $78.00土佐豆腐 $48.00茶碗蒸 $28.00燒三文魚腩 $42.00味淋魚乾 $48.00鵝肝卷 $48.00炙燒壽司五點盛 $88.00開心果雪糕 $38.00 其他菜式除咗佛心價之外 絕對唔揸流灘!喺銅鑼灣呢個價可以食到咁高質 但又冇被rip-off 嘅餐廳真係唔多,bookmarked !

🔥 席前燒-A5和牛 (2件) $118.00

開心果雪糕 $38.00

席前燒 A5和牛
席前燒 A5和牛
2023-12-29 36 浏览
今日黎到銅鑼灣,想食日本野就入左呢間店日本生蠔 這家日式壽司店的日本生蠔是一道令人驚艷的開胃菜。生蠔新鮮肥美,散發出淡淡的海洋氣息。每一口都能品味到蠔肉的鮮甜,令人回味無窮白子這家日式壽司店所提供的白子是一道口感獨特的美食。白子的質地細嫩,入口即化,帶來豐富的口感體驗。每一口都能品味到白子的濃郁味道,令人陶醉其中。這道菜的食材新鮮,口感豐富三文魚壽司、焦糖鵝肝壽司、鰻魚壽司,油甘魚壽司三文魚壽司魚肉鮮嫩,帶有淡淡的海洋風味,每一口都散發著魚肉的鮮美。焦糖鵝肝壽司結合了鵝肝的豐富滋味和焦糖的甜蜜,口感豐富而和諧。鰻魚壽司的鰻魚肉質鮮嫩,搭配壽司飯的口感完美結合,帶來一種獨特的風味享受。這些壽司的食材新鮮,味道鮮美,絕對能滿足您對壽司的所有期待雞皮餃子這家日式壽司店所提供的雞皮餃子是一道令人驚艷的小吃。雞皮餃子外皮酥脆,內裡包裹著多汁的雞肉和香氣四溢的調味料。每一口都能感受到雞皮的脆爽和餡料的鮮美,令人垂涎三尺。這道菜的食材新鮮,口感豐富,給人一種美味與驚喜並存的感受炸軟殼蟹軟殼蟹經過炸製後,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。每一口都能品味到蟹肉的鮮甜和外皮的香脆,給人一種美味的對比感。這道菜的食材
今日黎到銅鑼灣,想食日本野
就入左呢間店

日本生蠔

白子

三文魚壽司、焦糖鵝肝壽司、鰻魚壽司,油甘魚壽司

雞皮餃子

炸軟殼蟹

軟殼蟹經過炸製後,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。每一口都能品味到蟹肉的鮮甜和外皮的香脆,給人一種美味的對比感。這道菜的食材新鮮,炸製得恰到好處,給人一種令人滿意的口感體驗

2023-12-27 264 浏览
晚上嚟咗銅鑼灣嘅魚一壽司餐廳Menu有好多款選擇先叫左魚一極上丼飯、牛油果軟殼蟹卷物北海道生帶子壽司同火炙帶子壽司特別推介魚一極上丼飯刺身好肥美,三文魚籽幾鮮咸海膽味道鮮甜,唔會有臭味熱食叫左和風牛肉鍋仲有土佐豆腐同紫芋栗子薯餅牛肉鍋份量都幾大份湯底係壽喜燒汁,甜度適中牛肉份量幾多,仲有京蔥金菇等等既配料土佐豆腐外邊嘅脆皮炸得薄身,幾有心思甜品叫左燒菠蘿、開心果雪糕脆脆既焦糖同酸甜菠蘿好夾開心果雪糕都幾濃開心果味整體食物CP值幾高,值得一試
晚上嚟咗銅鑼灣嘅魚一壽司
餐廳Menu有好多款選擇
先叫左魚一極上丼飯、牛油果軟殼蟹卷物
北海道生帶子壽司同火炙帶子壽司
特別推介魚一極上丼飯
刺身好肥美,三文魚籽幾鮮咸
海膽味道鮮甜,唔會有臭味
熱食叫左和風牛肉鍋
仲有土佐豆腐同紫芋栗子薯餅
牛肉鍋份量都幾大份
湯底係壽喜燒汁,甜度適中
牛肉份量幾多,仲有京蔥金菇等等既配料
土佐豆腐外邊嘅脆皮炸得薄身,幾有心思
甜品叫左燒菠蘿、開心果雪糕
脆脆既焦糖同酸甜菠蘿好夾
開心果雪糕都幾濃開心果味
整體食物CP值幾高,值得一試
魚一極上丼飯
2023-12-20
魚一極上丼飯
2023-12-26 35 浏览
其實食過魚一已幾次了,因為成日出Cwb嘛!今次食飯比較趕時間,所以食咗七八個字左右⋯⋯ 大約六點左右到,大把座位零等侯,但提大家通常七點或七點半後都次次爆場吖.餐廳坐位是寬躺唔迫,門口好多名人簽名(好似係),鐘意餐廳牆身d 手繪,好有日本feel. 坐低後用QR 落單⋯⋯趕快叫左想食嘅食物,其實佢樣樣也好食的. 老實講其實食物選擇種類同一般日本壽司店差唔多,但其食物質素非常高加有heart, 價錢也較大眾化,所以值得推介俾大家….

2023-12-26
2023-12-24 34 浏览
呢間餐廳朋友食過覺得唔錯,咁啱今晚喺銅鑼灣唔知食咩好,就揀佢啦!落去餐廳條樓梯有勁多燈籠🏮好搶眼,入面環境都幾大,坐得亦舒服,食物種類多而且價錢親民,叫咗勁多嘢食🤭枝豆 $28日式炒麵 $78蟹籽沙律 $48,份量十足!青瓜絲乾身爽口炸雞軟骨粒 $58,即叫即炸,熱辣辣,咬落脆身,外酥內脆-刺身-油甘魚 $62北海道生帶子 $68呢兩款刺身都有4件,新鮮冇雪味,油甘魚味道甘甜鮮美,入口清爽。帶子厚身,純淨甘甜🤤除咗刺身,仲叫咗勁多款壽司🍣😋皇帝蟹肉棒壽司、左口魚裙邊壽司、玻璃蝦壽司、馬刀貝壽司、吉列炸蝦卷、螺肉軍艦、生芥末八爪魚軍艦、辣味三文魚軍艦同火炙原條穴子,最愛馬刀貝壽司🍣爽口彈牙

枝豆 $28
日式炒麵 $78
蟹籽沙律 $48,份量十足!青瓜絲乾身爽口
炸雞軟骨粒 $58,即叫即炸,熱辣辣,咬落脆身,外酥內脆

-刺身-
油甘魚 $62
北海道生帶子 $68

2023-12-22 127 浏览
魚一壽司,位於銅鑼灣心臟地帶,行落去時個裝修超靚😍和風木系,舒服自然,雖然叫壽司店,但都有大量其他和食,好似串燒、燒物、炸物、鍋物等,馬上開餐😇壽司淺嚐,珍寶帶子壽司,超大粒,一啖食唔晒🥹帶子好鮮甜,refreshing,好味👍🏻蔥吞拿魚腩軍艦(2件),性價比幾高,魚腩蓉足料,質素高🍣明太子玉子燒🍳好豐富,好鍾意日式玉子燒,個味道和風得黎口感又好,加埋明太子醬,好正👏🏻配返枝清酒🍶清酒選擇好多,夜遊,純米大吟釀,清新果香,口感醇厚,配熟食幾啱😋試試串燒🍡青椒仔串,超惹味,飲酒同鍾意日本串燒既,強推青椒仔,唔辣但好香好味😙牛舌串,超厚身,充滿肉汁,好濃味好正😎整體食物質素幾高,依個地段黎講性價比超高🥳去銅鑼灣想食多種類既日本野,魚一抵食!🫶🏻

珍寶帶子壽司

蔥吞拿魚腩軍艦
夜遊 純米大吟釀
燒青椒仔
燒牛舌
由元朗紅到銅鑼灣,人氣爆燈下平日Dinner時間Walk-In也可能會撲空,建議要訂位!室內環境裝修簡單雅緻,日本風燈飾和可愛的壁畫讓氣氛更愉悅。店員工作爽快有禮,即使客人及Order眾多,等候時間也不長,最重要是食物高質,價錢在銅鑼灣旺區而言算是貼地,回頭率高!灸燒左口魚邊丼 $92魚油控Top Pick!本身左口魚邊已經是油物,灸燒後油香閃閃發光,加上比預期中大片和厚切,魚油更加豐富,鋪滿整個碗面。不用其他調味,只靠本身的魚油香和醬油漬的味道已足夠清碗,這個不到$100的丼飯CP值超高,大愛!挪威三文魚腩刺身4切 $62差不多1cm的厚度,太有誠意,三文魚腩爽脆鮮美,油香爆發。炙燒壽司五點盛 $88 | 火灸原條穴子 $325件火炙壽司,最愛原條穴子,暖烘烘的大大片鰻魚加上惹味的鰻魚汁,令人難以抗拒,忍不住要單點Encore。炙燒牛舌和帆立貝同樣大大片,帆立貝鮮甜,牛舌有肉感。牛油果軟殼蟹卷4件 $52色彩繽紛的卷物很得歡心。牛油果軟殼蟹卷集合兩大喜好,牛油果軟滑,軟殼蟹卜卜脆,加上蟹籽的鹹香和沙律醬,一人吃4件都沒有問題!芒果三文魚卷4件 $45甜美的芒果包住大大粒三文魚和青瓜,

灸燒左口魚邊丼 $92

挪威三文魚腩刺身4切 $62
差不多1cm的厚度,太有誠意,三文魚腩爽脆鮮美,油香爆發。

火灸原條穴子

炙燒壽司五點盛 $88 | 火灸原條穴子 $32
牛油果軟殼蟹卷

牛油果軟殼蟹卷4件 $52
芒果三文魚卷

芒果三文魚卷4件 $45
甜美的芒果包住大大粒三文魚和青瓜,味道清新。

壽司三點盛 $88
甜蝦及連頭牡丹蝦,友人表示吃完2件已有飽膩的感覺。蝦肉飽滿大隻又爽甜,蝦頭更有蝦膏,沒什麼好挑剔。

貝類三點盛 $88
看見鮮艷橙紅色的赤貝就立刻心心眼,嚼勁十足,口感脆嫩。日本蠔的蠔肉也是飽滿Creamy,帆立貝也是厚切不取巧。
火灸原條穴子
牛油果軟殼蟹卷
芒果三文魚卷
貝類三點盛
元朗最鍾意嘅日本餐廳終於係銅鑼灣開分店!每次入元朗都必食🥹終於唔洗搭成個幾鐘先食到,好感動!🥹🥹見到當做嘅秋刀魚刺身即刻忍唔住叫😍不愧係當季魚,魚味好濃好嫩滑!胺康魚肝口感就好綿密滑順,油脂味好香~😍😍三色丼有三文魚、海膽同帶子~海膽好鮮甜唔苦~帶子同三文魚好厚切,好抵食好新鮮!本鮪丼就有吞拿魚,赤身、中拖羅同拖羅蓉,全部都一樣好厚切,大拖羅仲要冇根油脂勁豐富!真心推薦!❤️❤️🫶🏻

2023-12-17 73 浏览
之前食lunch想去,點知勁多人,今次醒目打電話book左位先~都好快有人聽電話,一去到就馬上入座唔洗等!總括黎講,我會再一次去食,因為性價比高,一行8個人都好飽,大份同埋食物質素唔差,午市定食選擇多,餐廳闊落燈光柔和坐得舒服,同埋侍應有禮貌👍🏻和風牛肉鍋定食一黎到勁大鍋(大過我塊面),入面好多料,牛肉有多塊,粉絲好好食索哂汁 ,蔬菜既種類都有3種,有娃娃菜、小唐菜、椰菜 ,仲有本菇同金菇豆腐,配埋麵豉湯同飯,飽到上心口🙌🏻滑蛋吉列豬扒飯定食分左5塊小豬扒,個滑蛋岩岩好,仲有少少蛋汁,軟嫩滑口壽司竹(火炙)食唔慣生魚質感低又想食壽司既朋友仔可以食依個火灸壽司拼盤,有三文魚、原條穴子、珍寶壽司蝦、皇帝蟹肉棒、左口魚邊、帶子、牛肉他他、玉子、加洲卷,總共九件壽司+沙律+茶碗蒸+麵豉湯個湯有蘿蔔豆腐,都係經常見到既料,最令我驚喜係仲有一少塊既三文魚~增加鮮味茶碗蒸蛋味濃郁,同湯一樣咁足料,有粉絲、菇、蟹柳蕃茄牛肉烏冬定食蕃茄湯底濃郁,好多烏冬食唔哂⭐️跟餐配搭野飲+8蚊⭐️加一
滑蛋吉列豬扒飯定食
分左5塊小豬扒,個滑蛋岩岩好,仲有少少蛋汁,軟嫩滑口
滑蛋吉列豬扒飯定食
壽司竹(火炙)
茶碗蒸蛋味濃郁,同湯一樣咁足料,有粉絲、菇、蟹柳
蕃茄牛肉烏冬定食
蕃茄湯底濃郁,好多烏冬食唔哂
蕃茄牛肉烏冬定食
⭐️跟餐配搭野飲+8蚊
⭐️加一
2023-11-09
2023-12-16 38 浏览
銅鑼灣 📌 魚🎏一可以喺元朗殺出嚟港島就知道有料💪🏻 聽聞 魚🎏一 以性價比見稱, 而且位置仲非常方便, Exactly 正正喺銅鑼灣C出口對面🎏 臨近聖誕店內都有聖誕嘅佈置🎄我同閨蜜兩個大概食咗6百幾蚊, 超級滿足, 好飽好飽,名副其實真係好• 抵• 食😊炸日本白蝦 $68炸白蝦唔係間間居酒屋可以食到,一向都好鍾意食炸白蝦嘅我, 一坐低即刻下單~ 完全冇懸念。呢度酥炸嘅白蝦,比起平時食開嗰啲白蝦會大隻啲,完全啱曬鍾意香口嘢嘅我😋免治雞肉棒$38充滿口感雞肉棒,棒內滿滿軟骨,熱辣辣上枱完全係一個加分位 配生雞蛋,Perfect match 🥢牛油果軟殼蟹卷 $48 飯卷包住紫菜同香脆嘅炸軟殼蟹,On top 有脆卜卜蟹籽同蛋黃醬點綴,軟殼蟹炸得香酥,再配上牛油果,好好味😋火炙左口魚邊 壽司 $20火炙左口魚一向都係我最愛,火炙後油香滿滿, 入口即溶, 哈哈 ~ 我 Encore 咗3次🤤赤海蝦刺身 ( 3隻) $58呢個真係好抵食 🥳大大隻高質赤海蝦,肉質實净黏囗,啖啖肉,爽嫩彈牙😚魚🎏 壽司嘅款式都有好多,我哋兩個就重點嗌咗幾款:由於🦐太高質喇 所以
銅鑼灣 📌 魚🎏一

臨近聖誕店內都有聖誕嘅佈置🎄

炸日本白蝦 $68
免治雞肉棒$38
牛油果軟殼蟹卷 $48
火炙左口魚邊 壽司 $20
赤海蝦刺身 ( 3隻) $58
魚🎏 壽司嘅款式都有好多,我哋兩個就重點嗌咗幾款:

由於🦐太高質喇 所以就再order咗:
壽司🦐 三點盛 $88
牡丹蝦 • 赤海蝦 • 甜蝦 三種唔同蝦肉質感 完全係三重享受😎

珍寶帶子壽司 $38
真係望咗好耐,件隻帶子 壽司點解可以咁大隻, 仲要係又鮮又甜 ~ 大滿足😋

活赤貝壽司( 兩食 ) $52
活赤貝好新鮮又爽, 而且仲係兩食,更加有新鮮感。

日本兵庫縣漣川生蠔 ( 買五送一) $240
我本人就麻麻地生蠔,我淨係食咗一隻,略嫌較為淡味😶。

總括嚟講,我哋都好滿意,真係樣樣都想食😭,但最後連原本想order 🧀雪糕,都飽到食唔到,下次我要再訪魚🎏 一

2023-12-16 34 浏览
魚一壽司位於京都廣場地庫,屬性價比超高既日本餐廳,主打平價壽司、炸物、串燒等日本料理,以親民價錢殺入銅鑼灣!餐廳四周滿佈可愛壁畫,滿載日本風,店員服務親切友善。火炙左口魚邊以炙燒迫岀魚油,造岀入口即融既口感,魚脂四溢細膩,令人齒頰留香魚一焦糖鵝肝壽司 鵝肝size大件,焦糖外層燒至香脆,鵝肝既油脂香濃,與壽司飯一同吃,中和了油膩感芒果蟹籽沙律 開胃前菜精選,芒果清甜,整體味道清新爽甜北海道海膽丼海膽甘甜美味,入口即溶,清甜鮮味,餘韻令人回味無窮魚一壽司📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫

火炙左口魚邊

魚一焦糖鵝肝壽司

芒果蟹籽沙律
開胃前菜精選,芒果清甜,整體味道清新爽甜

北海道海膽丼
海膽甘甜美味,入口即溶,清甜鮮味,餘韻令人回味無窮

📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
2023-12-16 26 浏览
發現到一間係銅鑼灣高CP嘅日式料理餐廳,居然仲係正地鐵站出面。 餐廳係地牢,經過好多燈籠同埋名人簽名牆就落到餐廳。QR code落單,食物有壽司、刺身、串燒、鍋物、丼飯等。價錢都算合理,最貴嘅魚一極上丼飯都係$178。入面有牡丹蝦、中拖羅、油甘魚、鱆紅魚、日本魷魚、帶子、三文魚籽、海膽、蔥吞腩蓉、三文魚非常豐富。另外佢哋個魚一彩虹卷都好鬼靚,幾款魚做成嘅反卷上面再加海膽調味,五顏六色,最啱影相打卡。平均每人都係二百零蚊,真心抵食。

QR code落單,食物有壽司刺身、串燒、鍋物、丼飯等。價錢都算合理,最貴嘅魚一極上丼飯都係$178。入面有牡丹蝦、中拖羅、油甘魚、鱆紅魚、日本魷魚、帶子、三文魚籽、海膽、蔥吞腩蓉、三文魚非常豐富。

平均每人都係二百零蚊,真心抵食。
2023-12-14
2023-12-14 37 浏览
📍 魚一壽司 (京都廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫-這家位於銅鑼灣的日式料理性價比很高 而且東西都很新鮮很好吃 我們點了一些壽司 自選魚生飯 和一些熟食 其中我很喜歡 珍寶帶子壽司 和日本直送大拖羅壽 都很大片很新鮮 鵝肝卷也很特別自選丼飯 最少選擇3個菜我選了日本魷魚 三文魚 帶子和赤海蝦 價錢很實惠又很好吃!熟食的部分和風牛肉鍋和免治雞肉棒串都很不錯 和風牛肉有不少的牛肉片和很多白菜和豆腐 壽喜燒的鍋底也很正宗-環境 ⭐️ 5/5食物 ⭐️ 5/5推薦指數⭐️ 5/5 #food #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #香港美食#銅鑼灣美食#火鍋
📍 魚一壽司 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫

鵝肝卷也很特別

自選丼飯 最少選擇3個菜
我選了日本魷魚 三文魚 帶子和赤海蝦 價錢很實惠又很好吃!

環境 ⭐️ 5/5
食物 ⭐️ 5/5
推薦指數⭐️ 5/5

#fatchubelly銅鑼灣📍魚一壽司 (京都廣場) (銅鑼灣)💥自選丼飯(三文魚,帶子,油甘魚,赤海蝦,蔥呑拿魚腩蓉,真鯛)💥自選丼飯(三文魚,帶子,油甘魚,赤海蝦,深海池魚王)自選丼飯可以揀自己鍾意嘅刺身叫咗兩個自選丼整體魚生好新鮮💯最有驚喜嘅係深海池魚王同真鯛雖然佢地係白身魚魚味唔係最突出但係口感爽彈絕對係必叫嘅魚生赤蝦好有膠質三文魚同油甘魚亦都好肥美👍呑拿魚蓉份量好多入口既化帶子亦都係原粒唔係一開二食落好滿足💥芝士玉子燒玉子熟度啱啱好入面仲係半生熟入邊夾雜着香濃嘅芝士芝士味道唔會太搶仲保留到彈香兩者配搭得宜🥰💥挪威三文魚刺身 三文魚刺身好抵食💕件件都好厚同鮮甜雖然唔係三文魚腩但係依然十分肥美💥忌廉芝士鰻魚卷 鰻魚卷比一般嘅卷大1.5倍鰻魚都幾大塊燒汁同忌廉芝士好爽😍同時有青瓜中和番💥蟹籽沙律沙律份量好多主要有青瓜,蟹柳同蟹籽加上沙律醬味道清新💥花之戀三文魚同樣好厚切沙律醬蟹籽亦都份量十足CP值幾高味道正常魚一壽司 (京都廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlove
#fatchubelly銅鑼灣

📍魚一壽司 (京都廣場) (銅鑼灣)

💥自選丼飯(三文魚,帶子,油甘魚,赤海蝦,深海池魚王)

自選丼飯可以揀自己鍾意嘅刺身

燒汁同忌廉芝士好爽😍
同時有青瓜中和番

💥蟹籽沙律

沙律份量好多
主要有青瓜,蟹柳同蟹籽
加上沙律醬
味道清新

💥花之戀

三文魚同樣好厚切
沙律醬蟹籽亦都份量十足
CP值幾高
味道正常

魚一壽司 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#銅鑼灣#銅鑼灣美食#丼#日本#刺身#壽司