2022-12-07 59 浏览
鬼金棒在很久前食過一次,當時已覺得不錯,一直很懷念佢既湯底同埋厚切肉天氣開始冷,食碗拉麵暖胃自然就係想起呢間鬼金棒啦鋪內燈光昏暗配以面具裝飾很有氣勢,再加上打太鼓的聲音,很有氣氛的店鋪以QR code自行下單非常方便我地二人不肆辣,味噌湯底都已好夠味,而其中一碗更選了增量🤪胃口很大,但其實係仲有點埋小食都係叉燒,其實有點眼大肚窄我地兩女生食不哂的。碗內有很多芽菜韭菜楊蔥,好豐盛的,拉麵亦不是幼身,所以整體都是易飽肚的味道方面本身湯底亦很濃烈,但是其實食到辣的更好,會更加惹味而另外一碗都是有叉燒加玉子,亦係溏心蛋價錢相宜值得一食
鬼金棒在很久前食過一次,當時已覺得不錯,
一直很懷念佢既湯底同埋厚切肉

天氣開始冷,食碗拉麵暖胃自然就係想起呢間鬼金棒啦

店鋪以QR code自行下單非常方便

味道方面本身湯底亦很濃烈,但是其實食到辣的更好,會更加惹味

而另外一碗都是有叉燒加玉子,亦係溏心蛋

價錢相宜值得一食
2022-12-05 46 浏览
鬼金棒📍尖沙咀金馬倫道20號地舖朋友話我無辣不歡 要嚟試試鬼金棒拉麵以辣及麻見稱而辣度 任君選擇拉麵碗有分三個色 代表不同辣度白色代表-唔辣小辣及中辣 紅色代表-高級辣黑色代表-鬼增級我點咗大辣…特製麻辣味噌拉麵$120(高辣, 小麻, 走豆芽菜)大辣 個人覺得都唔係好夠辣拉麵湯頭濃郁 麵底用上粗麵條 掛湯力更強 口感爽彈煙韌厚身叉燒 成舊磚咁大舊 好難咬個人比較鍾意薄身嘅叉燒紅色嘅流心蛋黃 香濃蛋味🌟總結🌟環境特別 好多鬼怪佈置食物味道同服務都一般 價錢偏貴我諗我唔會再encore
鬼金棒

白色代表-唔辣小辣及中辣
紅色代表-高級辣
黑色代表-鬼增級
我點咗大辣…
特製麻辣味噌拉麵$120(高辣, 小麻, 走豆芽菜)
大辣 個人覺得都唔係好夠辣

食物味道同服務都一般 價錢偏貴
我諗我唔會再encore

2022-12-05
2022-12-03 52 浏览
📍鬼金棒🍜味玉辣麻味噌拉麵 $100✨平時好少食拉麵,大部份既湯底對我黎講都過咸,見到可分開揀麻度辣度既拉麵店居然激起左我既興趣🤪✨揀左小辣同中麻,食落冇乜感覺,唔食得辣既都ok喎,嗜辣既就,可以去返平時自己去愛店😂✨麵既軟硬冇得揀(好似),選擇困難症既可以少樣煩。✨叉燒切件厚身,唔係一片片,我鍾意😍因為片叉好肥膩,而呢款就又稔又入味😚✨溏心蛋係令人好想加單既item,看圖說故事✨會想再次幫襯😛
📍鬼金棒

🍜味玉辣麻味噌拉麵 $100

✨麵既軟硬冇得揀(好似),選擇困難症既可以少樣煩。

✨溏心蛋係令人好想加單既item,看圖說故事

✨會想再次幫襯😛
2022-12-01 82 浏览
味道:⭐⭐⭐⭐⭐第三次encore呢間拉麵店🍜個人覺得呢到最出色既係佢香濃嘅味噌湯湯底🙆🏻‍♀️❶特製麻辣味噌拉麵 $120(小辣,小麻,走蔥,走豆芽菜,走玉米筍,走韭菜)味噌湯底超濃郁 而且飲落會有陣豆香嘅味道👍🏻濃稠同鹹度岩岩好 聞名落香噴噴🫶🏻而我今次就揀左 小辣小麻 💚令湯底更惹味 簡直係味覺嘅享受🫧另外呢到嘅麵條比較粗身同直身 掛湯嚟講好不錯😆仲有大大舊嘅叉燒同半熟糖心蛋 滋味滿溢👅❷炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 $100(小辣,小麻)呢碗同❶嗰碗最大既分別就在於芽菜😋呢碗有大量嘅芽菜🤟🏻芽菜經過大火炒熱後 完全無任何嘅豆腥🥳食落清脆爽口 加上拉麵一齊食 令層次更豐富🦦❸+增量叉燒 $35叉燒睇落有啲似東坡肉🐷脂肪同瘦肉比例簡直係1:1🐽肉質柔嫩 而且仲好入味🐖❹+味玉 $15個人覺得味玉(即係雞蛋)係一碗拉麵既精粹🍳咬開既時候 蛋黃呈橙黃色 溏心狀態🧡真係好出色 好好味🌟🌟❺可樂 $15❻雪碧 $15食辣辣嘅拉麵又點可以唔飲返罐氣水降降溫呢🔥所以我哋都啦左可樂同雪碧🥤

味道:⭐⭐⭐⭐⭐

第三次encore呢間拉麵店🍜
個人覺得呢到最出色既係佢香濃嘅味噌湯湯底🙆🏻‍♀️

❶特製麻辣味噌拉麵 $120
(小辣,小麻,走蔥,走豆芽菜,走玉米筍,走韭菜)
味噌湯底超濃郁 而且飲落會有陣豆香嘅味道👍🏻

❻雪碧 $15
食辣辣嘅拉麵又點可以唔飲返罐氣水降降溫呢🔥
所以我哋都啦左可樂同雪碧🥤

2022-12-01 43 浏览
黎自東京過江龍辣麻拉麵店,店有25種配搭麻辣拉麵選擇,自己鍾意點配搭都得,任君選擇🥰就連辣度麻度都有5個級別我揀左增量叉燒辣麻味噌拉麵加$15玉米筍小麻小辣,以前食嘢好鍾意食到好辣,但開始老啦,就覺得辣味係調味唔需要真係辣到咁刺激🤣有舊好大舊既五花肉,脂肪同肉嘅層次都好分明,咬落估吾到都炆得夠腍😳唔好意思有啲先入為主覺得會乾乾地鞋鞋地🥺錯哂~肉同脂肪層一齊食充滿住油香,我真係成舊肉食晒㗎🤤另外有幾舊冇乜脂肪既肉,都好似咬開。加左玉米筍食肉之餘亦都可以食多D蔬菜朋友揀左辣麻味噌沾麵加增量叉燒~當影完相忍唔住飲咗一啖湯底,我食到湯頭偏杰,好重嘅蒜香味👍重口味之選,湯頭濃烈,所以麵亦都好掛湯呢度座位都算多,我一開門就嚟到,落完單已經坐咗半場既枱,睇嚟依間拉麵店都好受歡迎

今日行過尖沙咀就再嚟鬼金棒,食番一碗足料拉麵。食開拉麵嘅朋友就知道,一碗拉麵嘅靈魂幾時都係個湯底。由於我唔食辣,味噌濃湯就成為成碗拉麵嘅主調。湯底濃郁,唔咸,加埋啲芽菜,成件事勁有質感。我今次嗌嘅係増量叉燒辣麻味噌拉麵$115,叉燒厚料,有咬感。女朋友碗玉米筍辣麻味噌拉麵$115都唔錯,唔食辣嘅我都覺得好食。其實就咁食碗麵都已經好飽,但睇見過肉碎飯都係賣$35咁抵,忍唔住嗌咗,就算飽都食埋佢,因為真係好吸引。成餐飯落樓都係$265,喺尖沙咀嚟講都真係算抵~

女朋友碗玉米筍辣麻味噌拉麵
成餐飯落樓都係$265,喺尖沙咀嚟講都真係算抵~
芫荽控既我,一直最鍾意滿滿的芫荽🤤有朋友同我一樣都好鍾意食芫荽💚所以呢一日同朋友一齊去左尖沙咀的鬼金棒📍一定要食滿滿的芫荽拉麵呀!🍜-這家以QR CODE落單,好方便📱我點了芫荽辣麻味噌拉麵,今次決定試中辣🌶中麻🌶滿滿既芫荽真係滿足視覺效果 好正呀!🤭真係每一啖都會食到芫荽 岩晒芫荽控!😆麵質彈牙,好好哎,我本身都鍾意呢種偏彈的麵質呢!✅都會配上一份肉🥩我自己覺得一個女仔食一定會好飽,中辣既我都接受到,唔會太辣,但感覺少少刺激開胃‼️絕對增加食慾呢! 食得辣既值得試下呀!😁-朋友點了炒豆芽菜辣麻味噌拉麵加味玉🥚如果想加芫荽、芽菜,都可以再加配,好多個人化選擇!🥢豆芽炒過後再加上拉麵,感覺更香口同埋小清新既感覺,會減低油膩感♨️而耕麵中的肉份量都十足,唔會太硬🧡我個人認成男士食都好夠!朋友點了小麻、小辣,適合一D唔太食得辣既朋友呢!🔍-飲品方面則點了汽水🥤地點都算方面,位置則唔算太多📝但店家有細心準備圍裙,即使著淺色衫都唔怕呀!🧷不妨去試下呢!💚
芫荽控既我,一直最鍾意滿滿的芫荽🤤
有朋友同我一樣都好鍾意食芫荽💚
所以呢一日同朋友一齊去左尖沙咀的鬼金棒📍
一定要食滿滿的芫荽拉麵呀!🍜
這家以QR CODE落單,好方便📱
我點了芫荽辣麻味噌拉麵,今次決定試中辣🌶中麻🌶
滿滿既芫荽真係滿足視覺效果 好正呀!🤭
真係每一啖都會食到芫荽 岩晒芫荽控!😆
麵質彈牙,好好哎,我本身都鍾意呢種偏彈的麵質呢!✅
都會配上一份肉🥩
我自己覺得一個女仔食一定會好飽,
中辣既我都接受到,唔會太辣,但感覺少少刺激開胃‼️
絕對增加食慾呢! 食得辣既值得試下呀!😁
朋友點了炒豆芽菜辣麻味噌拉麵加味玉🥚
如果想加芫荽、芽菜,都可以再加配,好多個人化選擇!🥢
豆芽炒過後再加上拉麵,感覺更香口
同埋小清新既感覺,會減低油膩感♨️
而耕麵中的肉份量都十足,唔會太硬🧡
我個人認成男士食都好夠!
朋友點了小麻、小辣,適合一D唔太食得辣既朋友呢!🔍
飲品方面則點了汽水🥤
地點都算方面,位置則唔算太多📝
但店家有細心準備圍裙,即使著淺色衫都唔怕呀!🧷
不妨去試下呢!💚
加味玉
汽水
2022-11-13
加味玉
汽水
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2022-11-19 31 浏览
之前想試都搵唔到機會,難得星期日自己一個又咁啱係尖沙咀,6點幾行過見到唔使排隊就入去試吓。叫左中麻中辣,食得舒服嘅,其實都唔算好辣,應該大辣都食到,湯係油左少少,可接受範圍內。麵係我鍾意嘅粗麵,order咗要硬身啲,都有做到。肉都幾稔身。百幾蚊咁嘅質素都ok啦,依家食個拉麵都係咁上下價錢。
2022-11-18 45 浏览
ෆ⃛ 鬼金棒 ෆ⃛呢間位於尖沙咀嘅拉麵舖,成日經過,嗰日同朋友覺得係拉麵mood就去咗試吓!原來係主打辣味噌拉麵,同埋近排好Hit嘅芫荽拉麵(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 特制辣麻味噌拉麵 $120 ♪ + $15玉米筍 +$ 15豆芽菜 一嚟到完全嚇親晒成座山咁高🤣🤣🤣特製嘅麻辣味,比普通嘅更加之出色🌶️🌶️ 因為仲加咗好多配料,所以都要額外攞咗個碗仔先裝得到🤣🤣面頭有一層油,中辣嘅程度一入口都唔會話好辣,而係慢慢湧現的,可以接受嘅日式辣度。而叉燒都唔會話好肥,係肥瘦相間 入口軟腍入味🐖 仲有一隻糖心蛋,蛋黃好濃郁,唔知拉麵有冇得request硬度,個人偏好硬啲嘅口感🍜 ps 如果大家鍾意食燒粟米仔嘅記得追加🫶🏻 ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5 辣麻味噌拉麵 $90 ♪ 朋友叫咗個普通嘅辣味噌拉麵,走晒所有蔥芽菜等🤣🤣 平時食10小辣嘅佢食呢度嘅小辣都表示接受到~呢個入口就更加之溫和,而且冇咁油膩,係入們級嘅選擇🧚🏾‍♂️ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5✎ 總括:呢度滿足到
ෆ⃛ 鬼金棒 ෆ⃛

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 辣麻味噌拉麵 $90 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

✎ 總括:呢度滿足到鍾意食辣拉麵嘅朋友,但唔食得辣嘅都有好多選擇!下次會想試吓好出名嘅芫荽拉麵🤣🤣

✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ 鬼金棒 (尖沙咀)
✇ 地址:尖沙咀金馬倫道20號地舖

Follow ig for more reviews: eatwithnnat✨
2022-11-17 196 浏览
呢間東京人氣過江龍辣麻拉麵店 真係無限次回訪♾️高質又抵食 食極唔嫌呀🥰.📌辣麻味噌沾麵 $100一直以為呢度淨係得拉麵 原來仲有沾麵🤩因為唔食得辣 所以嗌咗無辣無麻🙈個湯底勁濃厚 齋食入面啲配菜會好重口味偏鹹 但沾埋個麵就啱啱好 超惹味🤤用咗三種粗幼不一嘅麵 沾麵比湯麵嘅口感更煙韌彈牙 仲好掛湯❣️最正一定係特製厚切叉燒 見到都流晒口水😍一層肥一層瘦 用咗香料慢火燜煮過夜 入口即溶 口感嫩滑 肉味濃郁 甜甜鹹鹹 肥美又甘香🍖一啖咬晒 係戀愛嘅感覺💘配菜有豆芽菜, 玉米旬, 洋蔥, 蔥花 成碗麵份量十足 食完超飽飽🥰味玉(+$15)個橙紅色蛋黃好流心 溏心感覺帶少少漿口 醬油味唔算太濃 更加突出蛋香味🥚.📌莞荽辣麻味噌拉麵 $110呢碗嗌左小辣中麻🌶拉麵口感同樣煙韌 仲好掛湯 每啖都辣麻香十足🍜莞荽山真係好壯觀 同個湯底出奇地夾💚除左莞荽 都一樣有叉燒, 豆芽菜同玉米旬😆另外叫左份增量叉燒(+$35) 厚度比一般叉燒大一倍 超滿足 細細舊真係唔夠喉 一定要加一份呀 食過番尋味🐷.📌增量豆芽菜 $30 一上枱嚇親 佢係用拉麵碗嚟裝 超大份勁抵食🤑呢到嘅配菜全部即叫即炒 真係見到有火 鑊氣十足

📌辣麻味噌沾麵 $100
一直以為呢度淨係得拉麵 原來仲有沾麵🤩
味玉

📌莞荽辣麻味噌拉麵 $110
呢碗嗌左小辣中麻🌶
增量叉燒

📌增量豆芽菜 $30
一上枱嚇親 佢係用拉麵碗嚟裝 超大份勁抵食🤑呢到嘅配菜全部即叫即炒 真係見到有火 鑊氣十足🔥豆芽菜味道比較淡 得少少薑蒜嘅味🧄但浸落個沾麵湯到食一流 咁就唔洗浪費個湯🙌🏻
增量豆芽菜

📌增量玉米旬 $30
玉米旬勁推介💯平時食可能會比較硬實 但呢到爽口得嚟又嫩 仲好juicy🌽 味道好清甜 加上炒香過 就咁食已經好正🥹
增量玉米旬
味玉
增量叉燒
增量豆芽菜
增量玉米旬
👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹鬼金棒係一間裝修非常特別嘅餐廳,見到舖頭門口嘅裝修已經非常吸引我入去🤡見到依啲魔鬼頭就令我諗起北海道地獄谷🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵日本餐廳永遠都比較細心, 付上圍裙,以免湯汁彈到☺️首先,非常欣賞可以挑選麻及辣不同大中小的程度,例如大辣小麻,可以近合不同朋友嘅喜好😝莞荽辣麻味噌拉麵(小辣, 無麻), 味玉 $110+$15對於芫荽控,非常推介,因為除咗基本嘅芫荽更可以另外加量多一份,作為芫荽控嘅媽媽表示相當滿意🤭芫荽海鋪滿麵,極香,叉燒炆得好琳,入口即化😳,由於我勁鐘意食蛋,所以都幫追加左隻蛋😜特製麻辣味噌拉麵(小辣, 小麻)$120.0水準出色,十分惹味好食,份量十足,麵條完全掛實啲湯汁,味道濃郁,大大條厚切叉,溏心蛋用咗日本蛋,蛋黃係橘黃色.可樂 Zero$15嘢飲方面選擇相當多,有雪碧,芬達,烏龍茶,依雲礦泉水,三得利啤酒,波子汽水,信州蘋果梳打,信州白葡萄梳打,完熟桃子梳打,白桃汽酒,和梨子汽酒,哈蜜瓜梳打,總有一款啱你心水🥰味道 Taste:5/5環境 Ambience:5/5服務 Service: 5/5消費 Spending:$120 /人 P
👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹

日本餐廳永遠都比較細心, 付上圍裙,以免湯汁彈到☺️

莞荽辣麻味噌拉麵(小辣, 無麻), 味玉 $110+$15

服務 Service: 5/5
消費 Spending:$120 /人 Person
推介度 Recommendation:5/5
2022-11-10 43 浏览
最近peak season請唔到假返家鄉 唯有食返碗拉麵過下口癮🥰🥢增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115食肉獸既我一見到增量叉燒就決定左嗌佢湯底濃郁 麵條筋道 個叉燒嘅厚度真係嚇一跳唔食得辣又好鍾意香麻既我就嗌左小辣多麻❤️完全可以tailor made你鍾意嘅程度🥢芫荽玉米筍辣麻味噌拉麵 $125朋友係芫荽控 揀左大麻大辣芫荽加埋玉米筍中和返湯底更加清爽🥢肉碎飯 $35隱藏食法‼️將肉碎飯撈勻 食晒拉麵留低個湯底再倒肉碎飯入去拉麵湯泡飯超級好食👍🏻

🥢增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115

隱藏食法‼️將肉碎飯撈勻
食晒拉麵留低個湯底再倒肉碎飯入去
拉麵湯泡飯超級好食👍🏻

2022-11-10 77 浏览
今日約咗有人喺尖沙咀食午餐,諗起尖沙咀好多拉麵店,以前出名果啲已經無咩人食,今次試下新拉麵,叫鬼金棒,個名都幾特別。店裡位置都幾多,早去唔怕會無位,而裝修同佢店名好襯,有好多鬼面譜既裝飾,仲有背景音樂係有少少鬼屋既旋律,非常符合主題。用QR code落單夠晒方便,仲有圍裙提供夠晒貼心。朋友叫左芫荽拉麵,鍾意芫茜既人點可以錯過。我就叫左特製拉麵,個叉燒好淋,接近入口即溶,而個湯底我好鍾意,濃得黎係唔會口乾。

2022-11-10 40 浏览
今日係尖沙咀搵食!見到有間鬼金棒,主打日式拉麵,反正有排都冇得去日本,就試下啦!來自東京的鬼金棒,主打拉麵丼飯等,估唔到仲有日本生啤提供,啱晒放工嚟啤一啤!增量叉燒麻辣味增拉麵香濃芝麻味嘅味增湯底,配上炙燒過嘅叉燒,好惹味!用上較粗身的拉麵,好有口感,湯底可以自選麻辣程度,啱晒腌尖嘅香港人👍!增量叉燒燉入口即化,豆芽菜先炒過,非常有鑊氣。芫荽辣麻味噌拉麵大大嚿嘅叉燒,配上海量芫荽,好香口!加埋韭菜,中和了油膩!中辣辣得非常過癮!餐廳用上開放式廚房,坐上吧枱望住師傅整感覺會更佳!

增量叉燒麻辣味增拉麵

增量叉燒燉入口即化,豆芽菜先炒過,非常有鑊氣。

芫荽辣麻味噌拉麵

餐廳用上開放式廚房,坐上吧枱望住師傅整感覺會更佳!
2022-11-09 27 浏览
👺鬼金棒 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道20號地舖天氣越嚟越凍 喺尖沙咀想搵碗拉麵食當然要嚟到呢間屹立咗好耐嘅鬼金棒餐廳以日式地獄作為主題👹 仲有音樂配襯呢度主打係麻辣拉麵🍜辣麻味增拉麵$90麻辣嘅程度可以 自選就返個人口味 麻味十足特別喜歡呢度嘅拉麵 煮得好彈牙 又掛湯湯底加入洋蔥 令味道更加濃郁叉燒煮得好入味同腍滑🐷增量叉燒x2 辣麻味增拉麵$150大食嘅朋友可以試吓叫呢一款有增量叉燒兩份每件叉燒比之前嗰碗既叉燒起碼大一倍😌🥚味玉+$15好有驚喜 生熟都煮得啱啱好一咬開嘅時候橙色嘅蛋黃即刻流心真係必點😍另外加咗雪碧 可樂 配拉麵真係一流🥤
👺鬼金棒 (尖沙咀)

📍尖沙咀金馬倫道20號地舖

天氣越嚟越凍 喺尖沙咀想搵碗拉麵食