2019-04-25 61 浏览
難得約舊朋友食飯,佢就推薦左呢間,話野食好味環境正,就黎呢度試試。入面環境唔錯,好多影相位,無論係一大班frd、三五知己或一家人吹水食飯,都非常合適。由於我同朋友都勁中意食辣,所以係menu一見到呢個麻辣肉醬意大利粉,就毫不猶豫叫左xd 超有驚喜啊!佢個辣唔算好辣,我諗係一般人都食到個種。而佢個辣勁似譚仔米線個種辣,相當惹味,估唔到呢隻辣配意粉竟然毫無違和感,夾得黎又好好味,必定encore!我同朋友都超中意,一定要試!我地叫左柚子大蝦沙律,佢好大碟,我諗當一份晚餐都得,超抵食!我原本以為佢會係酸酸地,點知佢係甜甜地,仲有椰子味,非常特別!個人幾喜歡,而且蝦都爽嫩,不錯!另外我地叫左葉香烤焗比目魚,佢個賣相好有趣,十足十糯米雞咁,我本身好中意比目魚,不過咁樣整就有d似蒸,個魚的質感就有d唔同。個人超中意呢個串燒香烤牛柳粒,佢肉質鮮嫩,成個配搭非常吸引,而且好味,絕對高質!我個朋友就超中意呢個墨西哥脆片配牛油果醬,佢個醬汁好味,脆片脆,非常好!呢個蝶豆花茉莉鐵觀音幾好飲,食到飽飽時解膩一流!最後好想推介呢個高興鮮果窩夫,佢賣相吸引,一上就聞到好香蜜糖味,水果新鮮,窩夫脆度剛好,配合水果的

呢個蝶豆花茉莉鐵觀音幾好飲,食到飽飽時解膩一流!

最後好想推介呢個高興鮮果窩夫,佢賣相吸引,一上就聞到好香蜜糖味,水果新鮮,窩夫脆度剛好,配合水果的清香鮮甜,令人回味無窮!

2019-04-24 46 浏览
這間Cafe選擇在比較寧靜的北角, Cafe裝修充滿玩味,用霓虹光管等裝飾,令人置身於電影環境中。洋蔥煙肉流心蛋焗啡菇這個啡菇賣相非常精緻,大啡菇上有很多芝士,啡菇的清甜平衡了洋蔥煙肉和芝士的肥膩,是一個很夾的配合。北京烤鴨漢堡這個fusion菜式十分有創意,中間的漢堡扒換成了一大塊鴨肉,鴨肉非常鬆軟入味,配上了塗上牛油後在烘烤的芝麻包,非常好吃。薯條也令我非常驚喜,香脆不油膩,而且熱辣辣的。法式橙醬三文魚扒這個三文魚賣相非常漂亮,而且份量給他大方,三文魚煎得皮脆肉嫩,非常juicy,店家很有創意用了糖漬橙去平衡三文魚的油膩,有點酸酸甜甜的,這個配搭十分新奇。鹹蛋黃卡邦尼煙肉意粉這個意粉一上場非常可愛,上面有一個迷你小甜筒,驟眼看已經有很多很多蛋黃醬。意粉煮得非常煙韌,配上咸香的蛋黃醬, 十分香口,是一個非常邪惡的菜色窩夫最後一定要選一個甜品來吃,這個窩夫是店家新出的菜色,賣相非常精緻漂亮,窩夫屬於厚實的類型,外皮微脆,只簡單配上了酸忌廉和蜜糖,去突出窩夫的蛋香味,配上鮮果,是一款簡單樸實又不失好味的甜品。碟豆花茉莉鐵觀音,店家有多款不同種類的飲品和茶提供,我選了這款是據說有消脂的成份

洋蔥煙肉流心蛋焗啡菇

北京烤鴨漢堡

法式橙醬三文魚扒

鹹蛋黃卡邦尼煙肉意粉

窩夫

碟豆花茉莉鐵觀音,
店家有多款不同種類的飲品和茶提供,我選了這款是據說有消脂的成份呢。

2019-04-16
2019-04-22 70 浏览
放工多數都係喺銅鑼灣一帶,晚餐嘅選擇亦變得越來越少,多數都係一啲日本野拉麵燒肉有時亦都食到厭唔想變化大少少,今日就決定去一個好少去嘅地方傾朋友介紹就去咗北角嘅呢間餐廳,餐廳嘅名就叫做高興,幫我地入餐廳時候就見到餐廳嘅裝修係比較復古而餐廳亦都分開有吧枱同埋餐枱,就算客人入到你未必係食佢嘅晚餐亦都可以飲杯酒輕鬆一下經店員詳細嘅介紹我哋最後叫5樣嘢食,頭本來你就叫咗摩洛哥雞肉沙律,剛剛沙律嘅配料裏面分別有牛油果沙律菜果仁仲有鮮嫩嘅雞扒,如果係一啲普通嘅餐廳食到嘅雞扒多數都會好柴口,但呢間嘅雞扒就juicy 再配合埋新鮮嘅沙律菜同埋蕃茄仔口琴一個陳家到另外一個層次,最後仲有果仁口感好脆口,之後叫咗兩個小食雞翼配牛油果忌廉醬,雞翼好香口亦都好juice 配合買牛油果忌廉醬食落可以減少油膩感同埋令到個口感再滑啲,串燒香烤牛柳粒,牛柳粒食落好多肉汁配合埋大涌令到成個口感好豐富最後兩個主菜一定要介紹,第一個慢煮美國西冷扒,我就叫咗五成外皮香脆但係食落非常多汁,另外一個鹹蛋黃卡邦尼煙肉意粉我非常欣賞佢個鹹蛋黃醬非常非常之好食亦都唔會過鹹配合埋意粉同埋啲煙肉碎口感亦都係好豐富餐飲我就叫左一個熱情果菠蘿特飲

餐飲我就叫左一個熱情果菠蘿特飲令到呢餐晚餐可以有一個完美嘅結局
2019-04-21 67 浏览
兩個月前與男友到觀塘逛Nike outlet,偶然之下找到一間名為高興的cafe。光聽名字或許有點奇怪,但那次在觀塘的用餐體驗如同店名一樣令人愉快。卻沒想到朋友剛巧向我提議想試北角新開的一家餐廳,就是這間高興cafe的分店。餐廳裝潢貫徹高興一貫懷舊風格,同樣以老香港為主題。若要比較只好說北角分店的整體設計較為簡潔,儘管應有的舊電影海報,擺設,儲物櫃等等,依然看出餐廳老闆對於從前香港的戀舊情懷,但桌椅擺放之間,明顯比起觀塘總店更有空間感,更加寧靜寬敞。今次與閏蜜二人同行,共點了兩款飲品,四款菜式,和一款甜品。先來說說我的抹茶沙冰,沙冰的英文叫smoothie,足見沙冰的靈魂在於幼滑。這一杯的細滑程度沒有叫我失望,味道也十分符合我的個人喜好,我不喜歡太甜,這沙次糖的份量輕輕的,帶有一點點茶味,很好。閨蜜是一個茶痴,每到任何餐廳,只要有花茶,她總不會放過。這次她點的是蝶豆花茉莉鐵觀音。上桌的茶具很是雅致,打開茶壺隱隱聞到淡淡的茉莉花香。這道柚子大蝦沙律是我的主意,原先並沒期待,以為反正沙律就是那個味道,沒想到這是一個甜的沙律。我們二人反覆研究,除了柚子本身的水果甜味,店家別出心裁下了甜的沙律

今次與閏蜜二人同行,共點了兩款飲品,四款菜式,和一款甜品

這道柚子大蝦沙律是我的主意,原先並沒期待,以為反正沙律就是那個味道,沒想到這是一個甜的沙律。我們二人反覆研究,除了柚子本身的水果甜味,店家別出心裁下了甜的沙律醬,儘管個人並不愛甜,也不期然感到驚喜。

洋蔥煙肉流心蛋焗啡菇則是閨蜜的另一個最愛,一刀切下去,蛋黃緩緩流出,與拉絲的芝士融為一體。大啡菇烤焗的火候剛好,上桌時仍然juicy,連同蛋黃,芝士和煙肉的咸香,進口之後,覺得滿足是一個恰當的形容詞。

晚餐總要吃點飯吧!松露雜菌意大利飯是我們的all time favourite,高興的出品口感貼近正宗,咬下去有一點微硬,沒有為了遷就大眾口味而故意煮軟。廚師做的時候加多了白酒,所以入口有微微的辛辣及濃濃酒香。

近年到過不少西餐廳,打開菜單也能見到慢煮這個字眼。廚師煮得有多慢我不知道,身為一個吃貨只要美味就好。這道慢煮美國頂級肉眼扒(medium)配蒜蓉汁,切開就是深粉紅,但沒有血水。肉眼扒本身的質素也很好,咬下去軟韌適中,肉汁大爆發。

最後是高興鮮果窩夫,與柚子大蝦沙律有異曲同工之妙:窩夫上面的忌廉居然是酸的,像甜沙律醬一樣意想不到。酸的忌廉淋上楓糖糖漿,配上新鮮水果,口感清新。正好平衡了剛剛飽餐一頓,仍然揮之不去的濃味感,對於今天的晚飯來說,是一個恰到好處的完美句號。

都說美食使人忘了時間,忽然看到店外正在排隊候位的人們,才發現不知不覺間吃了兩小時。店員和經理並沒有前來打擾,藉故驅趕,這份服務我很欣賞。希望下次再來時也像今天幸運,享受高興的一餐。
2019-04-17 94 浏览
今日下班去左北角買野 同朋友去睇下有咩好食~見到呢間HAPPINESSSSS 店內用左不同懷舊的主題~ 睇下有咩食啦~叫咗個::-慢煮美國頂級肉眼扒配黑椒汁肉眼扒超多肉汁而且一點都不"忍" 而且份量很大塊 薯條脆脆的真係好好食~  -高興得食北京烤鴨漢堡 真係好似食緊烤鴨咁 配埋京蔥同埋烤鴨醬 正~ 真係較有特色 值得推介-高興雞中翼配牛油果醬忌廉 -皮脆脆的有少少蜜糖的香味 感覺很不錯 而晚餐主食可以用半價加飲品 ::菠蘿香蕉牛奶沙冰 香蕉味比較重 而且配搭很夾~ 柚子檸檬益力多沙冰 柚子比檸檬重 飲落去 很開胃 ~最後叫咗一個新出的水果格仔餅配酸忌廉 呢個大家都可以試下~ 因為個酸忌廉配埋個夾餅 感覺好特別第一次食完全係愛上~(酸忌廉好好味)整體 ~  服務員態度很好 而且地方很乾淨 位置寬敞 所以下次可以再食~
今日下班去左北角買野 同朋友去睇下有咩好食~
見到呢間HAPPINESSSSS 店內用左不同懷舊的主題~

睇下有咩食啦~叫咗個::
-慢煮美國頂級肉眼扒配黑椒汁
肉眼扒超多肉汁而且一點都不"忍" 而且份量很大塊
薯條脆脆的真係好好食~

-高興得食北京烤鴨漢堡
真係好似食緊烤鴨咁 配埋京蔥同埋烤鴨醬 正~
真係較有特色 值得推介

-高興雞中翼配牛油果醬忌廉
-皮脆脆的有少少蜜糖的香味 感覺很不錯

而晚餐主食可以用半價加飲品 ::
菠蘿香蕉牛奶沙冰 香蕉味比較重 而且配搭很夾~
柚子檸檬益力多沙冰 柚子比檸檬重 飲落去 很開胃 ~

最後叫咗一個新出的水果格仔餅配酸忌廉 呢個大家都可以試下~
因為個酸忌廉配埋個夾餅 感覺好特別
第一次食完全係愛上~(酸忌廉好好味)

2019-04-16
2019-04-16 590 浏览
今日收工約咗朋友去北角食飯皆因朋友極力推介呢間happinesssss+喺觀塘都有一間分店 入邊既裝潢好靚睇得出好有心思 啲櫈係梳化 坐得好舒服個menu都係精心設計一打開就有個高興點餐五部曲 好盞鬼我哋兩個人叫咗個高興雞中翼配牛油果醬忌廉個雞翼係辣嘅 搽埋牛油果醬忌廉好新鮮既配搭主菜叫咗個高興得食北京烤鴨漢堡個包烤得好脆 入邊有啲甜甜地嘅醬 好開胃個烤鴨都好入味 慢煮美國頂級肉眼扒 個汁有蒜蓉汁同黑椒汁我地要左五成熟 塊扒好大塊 好嫰口好好食 絕對比得上扒房既扒店員好好Service 因為兩個主菜都有個伴菜可以配薯條或者炒雜菌 佢建議我哋每樣揀一個 我哋叫嘢飲嘅時候 有啲啲選擇困難症佢都好耐心咁樣介紹邊一隻好飲啲 邊一隻冇咁甜最後我哋揀咗熱情果菠蘿特飲同埋雜莓乳酪沙冰 沙冰上面仲有我最愛既cream 正埋單2個人都係$379我一定會再介紹多啲朋友黎食
今日收工約咗朋友去北角食飯

埋單2個人都係$379
我一定會再介紹多啲朋友黎食
高興得食北京烤鴨漢堡
2019-04-16 91 浏览
之前係觀塘食過,我都覺得唔錯,個次仲有埋live band,所以食得好高興,行過見到就入黎試下,裝修方面仍然令人感覺舒服。慢煮美國頂級肉眼扒職員熱情推介,仲推薦5成熟就最好,當然聽佢講,黎到都比想像中大塊,而且其實都唔係好生,放落口一咬肉汁就湧出黎,而且係慢煮的關係,肉都幾嫩,唔錯。傳統檸檬燒法國黃皮春雞好明顯見到檸檬皮係面,放落口檸檬的香味同雞皮好配合,雞肉都無失望,嫩滑多汁,我個人比較鍾意配埋cream cheese,係估唔到少少的芝士味都幾夾。高興鮮果窩夫其實想食其他甜品,但咁岩轉餐牌中,所以得番依款,不過都好,好耐都無食過窩夫,食落蛋香好足,仲幾軟棉棉,配埋少少糖漿同cream cheese,幾令人滿足。青檸益力多特飲雖然兩隻味都係酸,但又好彩成杯,唔算好酸,反而青檸同益力多的味,都可以獨立分出黎。

傳統檸檬燒法國黃皮春雞

高興鮮果窩夫

青檸益力多特飲

2019-04-09 80 浏览
Cafe 都算幾大,座位好多好闊落,無太特別的裝潢但係簡簡單單幾舒服。傳統檸檬燒法國黃皮春雞🐔賣相都唔錯,雞的表面燒到金黃色好香脆可口,平時食燒春雞最怕食到乾爭爭的雞肉,不過呢度既燒春雞咬落去雞肉肉質比我想像中嫩滑,而且帶淡淡檸檬香味。覺得唔夠味的人可以另外再加配搭係旁邊的醬同鹽。美國厚切有骨豬排🐷好大塊同真係好厚切!切入去見到裡面的肉粉嫩既顏色即刻好想食。咬落去肉質都算嫩算juicy,越近骨位肉質就越嫩滑。配埋黑椒汁更加惹味。配菜可以選擇薯條/炒雜菌。食完飯又點可以唔食甜品呢~因為已經好飽下,所以就同朋友share食一個宇治綠茶奶凍。綠茶味極濃,綠茶控應該會好鍾意。不過我唔係抹茶控所以覺得苦澀味太濃,不過好彩可以夾埋紅豆一齊食,咁就中和返個味啦。
傳統檸檬燒法國黃皮春雞🐔
美國厚切有骨豬排🐷
2019-04-07 76 浏览
1. 在門口冇人安排入座,等待了十分鐘2.老公叫意粉,效率好快3. 我自己選擇西冷,沒有套餐4. 唔吹唔知漏單,要再等20 mins 吃燒春雞,結果選擇意粉快D。待應唔細心。5. 要自助拿取開水。首先,它沒有做一個餐廳的positioning. 究竟是快餐店/ 西餐廳?
1. 在門口冇人安排入座,等待了十分鐘
2.老公叫意粉,效率好快
3. 我自己選擇西冷,沒有套餐
5. 要自助拿取開水。
2019-04-05
2019-04-04 209 浏览
唔係住港島區嘅我,真係好少踏足北角呢個地方,不過轉咗係中、上環番工之後,就近咗啲啲,偶然都會去遠少少食飯,今次朋友就帶我黎呢間Cafe,好似係觀塘都有分店Cafe嘅樓底幾高,同用咗落地玻璃,所以空間感幾好,裝修有啲復古嘅傢私同擺設,整體環境都幾舒服,好適合一大班人,一邊食飯,一邊傾計一打開餐牌,見到點餐五步曲,寫住要高興啲叫店員落單,所以我就笑笑叫店員幫我寫野,佢地又真係幾親和,好笑容之餘,仲有介紹啲菜色俾我地添先黎係其中一款小食,燒魷魚,同行嘅朋友,差唔多講咗10次要食魷魚,所以就嗌咗碟黎塞住佢把口,哈哈~ 咁佢賣相又真係幾吸引嘅,魷魚上面灑滿調味料,不過食落其實唔太濃味,可以食到魷魚原有嘅味道,而且質感都幾嫩又彈牙,另外可以點下旁邊嘅蕃茄醬,別有一番風味因為朋友鍾意食雞翼,我又鍾意食辣,所以另外叫咗高興雞中翼配牛油果醬忌廉醬,啲雞翼出奇地大隻,啖啖肉,出面沾滿水牛城辣醬,味道酸酸,唔算係超辣,點埋牛油果醬同酸忌廉先食,味道更加好,幾有墨西哥風味野飲方面,我就叫咗杯熱蜂蜜牛奶,味道幾好飲,但係賣相就無咩特別,就無影到相,但係朋友嗌嗰杯巧克力Oreo沙冰就幾適合影相喇,朋友飲完話唔覺有
野飲方面,我就叫咗杯熱蜂蜜牛奶,味道幾好飲,但係賣相就無咩特別,就無影到相,但係朋友嗌嗰杯巧克力Oreo沙冰就幾適合影相喇,朋友飲完話唔覺有好多冰,但係整體味道幾好,朱古力味比較重
主食方面,我地叫咗美國厚切有骨豬扒配黑椒汁,一上枱就見到厚厚又大件嘅豬扒,份量都真係幾多,一切會見到入面係粉嫩嘅,但係絕對唔洗擔心,因為餐廳用咗高質嘅豬肉,所以唔洗煮到全熟,大概9成熟就啱啱好,唔會晒咗塊豬扒,咬落微微嫩口,肉汁都幾多,落埋黑椒汁會惹味啲,不過我個人就鍾意就咁食多啲,原汁原味。豬扒隔離啲薯條都好好食,炸到熱辣辣,微微脆身,連埋酸嘅茄汁一齊食,食到停唔到口同手
除咗肉食嘅主菜之外,我地仲揀咗個鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉,呢個意粉嘅造型幾特別,中間有個迷你雪糕筒,店員建議我地趁熱食,如果唔係味道就會變差,同埋要整碎個雪糕筒,再撈勻一齊食,望落有好多鹹蛋黃碎同煙肉,食落其實又唔覺好重鹹蛋味,如果係卡邦尼加鹹蛋黃嘅意粉醬,相信味應該更加好姐

最後仲想嗌甜品,因為好似都幾吸引,可惜咁啱嗰日暫停供應,所以唯有帶住遺憾離開,下次有機會再番黎食過!
2019-03-17 261 浏览
今日瞓到好晏,趕唔切食早餐, 就同屋企人去搵一間餐廳食午餐。去到高興, 入邊嘅裝修好靚,有復古嘅感覺,感覺好舒適。食物質素唔係話好好,係有茶餐廳嘅風味,都唔錯嘅。意粉夠硬身,好食!
2019-03-13 282 浏览
下午茶肚子餓了,望一望這裡的餐牌,最貴個個下午茶餐都只係42蚊,於是就走入黎試下。首先叫了個迷你炸雞薯條 ($38)。炸皮厚度剛剛好,唔會太厚。另外試了個蒜香煙肉炒意粉($42)。炒得幾香。高興公司三文治($38)個人就覺得只係普普通通,唔多推介。呢到下午茶最正嘅地方就係會包埋嘢飲。我就揀咗個 Matcha Latte。平時就咁叫杯嘢飲都差唔多要呢到正餐嘅價,好抵食。不過杯Matcha Latte 略厭甜咗少少。

另外試了個蒜香煙肉炒意粉($42)。炒得幾香。

高興公司三文治($38)個人就覺得只係普普通通,唔多推介。

杯Matcha Latte 略厭甜咗少少。

2019-03-02 492 浏览
牛魔王繼續出巡🐮今次遠征北角😎店名叫高興plus🥳當然係過黎尋開心😁慢煮美國頂級肉眼扒🥩$198身為牛魔王,就當然即刻叫左個頂級肉眼扒先🐂order左五成熟,配上黑椒汁,生熟度啱啱好,味道亦相當唔錯😎鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉🍝鹹蛋味夠濃,配上卡邦尼意粉,口感更為突出😏不過係唔多明白個淋左既雪糕筒,有咩用意😂雜莓乳酪沙冰🍓味道啱啱好,唔甜👍乳酪味道夠濃,加理雜莓,真係幾好飲😋柚子檸檬特飲🍋酸酸甜甜,相當開胃🌝
牛魔王繼續出巡🐮
今次遠征北角😎
店名叫高興plus🥳
當然係過黎尋開心😁

慢煮美國頂級肉眼扒🥩$198
身為牛魔王,就當然即刻叫左個頂級肉眼扒先🐂

鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉🍝
鹹蛋味夠濃,配上卡邦尼意粉,口感更為突出😏
不過係唔多明白個淋左既雪糕筒,有咩用意😂

雜莓乳酪沙冰🍓
味道啱啱好,唔甜👍
乳酪味道夠濃,加理雜莓,真係幾好飲😋

柚子檸檬特飲🍋
酸酸甜甜,相當開胃🌝

2019-02-28 376 浏览
呢日去開北角搵個朋友放工,見到附近有間餐廳好似唔錯,價錢都唔算貴🍴•🍕牛油果醬大蝦Pizza($98)個薄餅好薄身好香脆,有少少濃邊,餅底係蕃茄醬,同🥑牛油果醬幾夾,上菜時已切開8件,每件上邊都有一隻蝦🦐整體味道唔錯~•🍔高興得食北京烤鴨漢堡($98)朋友點左呢個,個面包烤過好香脆,入面有大大舊烤鴨肉🦆聞落幾香,加上烤鴨醬,青瓜,配搭幾新穎,創意無限🤣•🍓士多啤梨乳酪沙冰($36)杯野飲粉紅色好靚,乳酪味幾重,好好飲💦上面仲有大大舊cream,好邪惡😈•🍊血橙有機梳打($28)就係有氣既橙汁,都幾解渴👌🏻

🍕牛油果醬大蝦Pizza($98)

🍔高興得食北京烤鴨漢堡($98)

🍓士多啤梨乳酪沙冰($36)

🍊血橙有機梳打($28)
就係有氣既橙汁,都幾解渴👌🏻

• 士多啤梨乳酪沙冰
其實小編不時都會過去北角行下,因為家中小狗🐶每兩個禮拜就要過去嗰邊沖涼一次,不過因為啱啱做完手術未有得沖涼住😢所以都有成兩個月冇過過去嗰邊😄點知早兩日帶小狗去沖涼嗰陣發現原來開咗間新餐廳😯Happinesssss Plus同觀塘嘅高興Café有少少分別,新店主要走西餐廳路線,提供意大利麵🍝、沙律🥗、烤雞🍗…定價同樣合理。但裝修就同觀塘店一樣都係走懷舊路線☺️不過打卡位相對就冇咁多。-🍴柚子大蝦沙律沙律🥗以泰式方法製作,將柚子、大蝦🦐、沙律菜🥬材料混合椰子油沙律醬🥥,製作出呢一款非常特別嘅泰式大蝦沙律。沙律估唔到原來都幾大碟😯份量非常充足。沙律入口有好重嘅椰子香味,同大蝦、柚子嘅味道都算幾夾😋而柚子入口味道酸甜,所以成碟沙律嘅味道層次都非常豐富😄另外,沙律整體嘅口感同樣係非常豐富,脆口嘅沙律菜配上肉質爽口嘅大蝦,仲要配上口感硬實嘅果仁,令成碟沙律嘅口感都變得更加豐富☺️整體來講沙律嘅味道都非常特別😜因為平時都好少食到帶有椰子香味嘅沙律,絕對係非常有泰式風味🤗-🍴慢煮美國頂級肉眼扒肉眼扒首先會攞去慢煮再略為煎香肉眼扒既表面,旁邊放上沙律菜🥬同薯條🍟,製作出呢一碟非常誘人嘅肉眼扒。肉眼扒煮到七成

柚子大蝦沙律

🍴柚子大蝦沙律

🍴慢煮美國頂級肉眼扒
肉眼扒煮到七成熟😎切開可以見到肉質帶有少少粉紅色😍而肉眼扒入口嘅肉質亦非常嫩滑,而且入口亦帶有好香嘅牛肉味☺️沾上蒜香味濃嘅蒜蓉汁一齊食,更會令肉眼扒嘅味道變得豐富添😉旁邊嘅薯條同樣係非常美味,除咗入口香脆之外,亦都帶有淡淡的薯仔香味😝另外,肉眼扒嘅旁邊仲配上沙律菜有助減低肉眼扒嘅油膩感😎整體來講肉眼扒嘅份量都算充足,而且肉質唔會過韌🤓所以小編覺得佢哋嘅肉眼扒都算係幾高質😘
鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉

🍴鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉
呢一款意粉🍝同一般嘅卡邦尼意粉🥓做法大致一樣,不過就額外加入左鹹蛋黃去製作😁而且係意粉嘅表面亦都會放上一小球鹹蛋黃同雪糕筒作裝飾,非常別緻🥰
呢一碟意粉店員提醒要將個雪糕筒整碎同記得要趁熱食,因為個味道會爭好遠㗎😚意粉入口嘅鹹蛋黃味其實唔算好重,相反卡邦尼嘅味道反而會比較突出👉👈不過唔知點解意粉入口會食到一種似曾相識嘅香料味道,所以入口同樣係非常惹味😆雖然意粉入口就唔多食得出有鹹蛋黃嘅味道,不過入口就有啲沙沙地嘅質感😳配上香脆嘅雪糕筒一齊食,意粉口感絕對係非常豐富🤤整體來講意粉嘅味道雖然就唔算好特別,不過就勝在口感較一般意粉嘅口感豐富😋所以意粉食落亦有佢嘅獨特之處😏
熱情果白茶益力多

🍴熱情果白茶益力多
呢一杯益力多特飲加入左熱情果醬、白茶同益力多去製作😎飲品表面再放上薄荷葉做裝飾,製作出呢杯顏色非常吸引嘅益力多特飲😍
飲品入口確實有好重嘅益力多味😚而且配上味道酸甜嘅熱情果醬,所以亦都會越飲越開胃😎而且飲品嘅甜度適中,熱情果同益力多果然係最佳配搭😜不過飲品入口茶味就略為比較淡,但因為益力多嘅味道真係好重,所以亦都有挽回到唔少嘅分數😘
🍴蘋果紅菜頭西柚檸檬汁
呢一支果汁顧名思義就係加入左蘋果🍎、紅菜頭、西柚同檸檬汁🍋打成,製成呢一支顏色紅彤彤嘅健康果汁。
果汁入口嘅味道非常清新,首先係飲都有淡淡清香嘅西柚味😏其後味道帶有少少微酸嘅檸檬味😉所以都算係幾易入口☺️而且果汁入口唔係太飲到有紅菜頭嘅味道,只係有好鮮艷嘅紫紅色,因此成支果汁入口嘅感覺亦都唔會太怪😆

Menu:

鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉