好耐之前食過激安燒肉工房嗰陣時已經俾佢嘅質素驚艷到不過始終對我嚟講遠咗少少今次呢間係佢嘅姊妹店,仲要為處於尖沙咀鬧市__________________________🔹 驚安九宮格盛合 $588👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️一次可以食足9個和牛既推薦部位岩晒每樣想試下又唔想咁大份既朋友仔包括有特上牛舌心,牛頸脊,和牛五花,和牛三角腩,沙巴當磚,和牛友三角,極黑和牛,壺漬牛肋條,一口和牛.重點推薦返邊啲有特式牛舌厚度岩岩好,既有爽口口感又有一定厚度牛肋條用類似韓式醬汁醃製,好入味,甜甜地令牛肉更鮮味,肉質亦相當嫩和牛沙巴係和牛腰既部分,油脂豐富,好重牛油香,岩晒啲油花愛好者,我自己就覺得heavy 左少少手切牛頸脊重牛味,推薦!極黑和牛小排肉味同油脂好平均.一個價錢可以食到9款有質素既和牛部位餐廳必點之選.🔹 紫菜月見飯 $28👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌同牛角飯好似,海量紫菜,撈埋味素,芝麻同蛋黃蛋汁夾埋燒出啖啖牛油脂既和牛一齊食,超下飯.🔹 雞皮餃子 $48👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗Keto friendl
好耐之前食過激安燒肉工房
嗰陣時已經俾佢嘅質素驚艷到
不過始終對我嚟講遠咗少少
今次呢間係佢嘅姊妹店,仲要為處於尖沙咀鬧市
__________________________
🔹 驚安九宮格盛合 $588

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
一次可以食足9個和牛既推薦部位
岩晒每樣想試下又唔想咁大份既朋友仔
重點推薦返邊啲有特式
牛舌厚度岩岩好,既有爽口口感又有一定厚度
和牛沙巴係和牛腰既部分,油脂豐富,好重牛油
香,岩晒啲油花愛好者,我自己就覺得heavy 左少少
手切牛頸脊重牛味,推薦!
極黑和牛小排肉味同油脂好平均

一個價錢可以食到9款有質素既和牛部位
餐廳必點之選
🔹 紫菜月見飯 $28

Keto friendly: ❌
同牛角飯好似,海量紫菜,
撈埋味素,芝麻同蛋黃蛋汁
夾埋燒出啖啖牛油脂既和牛一齊食,超下飯
🔹 雞皮餃子 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
成日居酒屋食到既雞皮一係就唔夠脆
一係就只係脆炸雞皮,無餡,食落有啲單調
今次呢個送上一食就好有驚喜!
外面既雞皮炸到薯片咁脆卜卜
咬開裡面既雞肉餡好juicy , 有少少爆汁既感覺
🔹 豚肉博多蔥卷 $58

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
豚肉雖然係薄薄一片
但肉味油脂兼具
滲入葱入面,一口咬落去葱香豚肉get😍

🔹 柚子漬雞肉山 $48

🤵🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
Keto friendly: ⭕️
份量相當多,叫做雞肉山真係當之無愧
雞肉燒完都仲係好嫩
食之前記得撈勻啲柚子汁
開頭頂果幾舊覺得無乜味
愈食愈有柚子味,估唔到微微酸甜,
幾開胃refreshing
🔹 炸芝士年糕 $32

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
即叫即炸,薄薄既脆外皮
裡面係軟糯既年糕包住爆漿芝士
係現成貨,不過又真係整得幾好食
日本青椒仔 $26
味淋魚干 $38
粟子豬五花 $48

2023-08-11 287 浏览
呢間燒肉一直book mark 要食,一行4人book 左6點 一坐低勁凍😖 一開始叫左個九宮格 食左4-5款完全冇牛味😅 正常好食既係唔需要係咁加汁或者粉去調味 但係係呢間野食 啲嘢望落去好靚 但唔知點解全部冇味😂大家一致認同最好食係番薯條,外脆內軟再加左一片牛油 一條一條接住食😋 我哋仲叫左2款五目九宮格 一款特定款式 另外是自選的,整體牛舌同封門牛 最出名 其他都係一般般,我哋1行4人食左$2000 ,試過一次未必有下次
番薯條
九宮格
五花腩蔥卷
自選九宮格
番薯條
  • 牛油蜜糖日本蕃薯條
2023-08-10 76 浏览
位於尖沙嘴的驚安燒肉商店,與筲箕灣激安燒肉工房是姊妹店💃🏻平日晚上來到都九成滿,人氣十足🈹現時午市有7折優惠🍻啤酒仲買一送一添❥ 自選九宮格燒肉盛盒 $588九格牛肉可按個人喜好自由選擇搭配,小編試了以下九款:厚切牛舌芯🐮富有咬口及嚼勁十足,肉質彈牙爽口 和牛博多葱卷🐮鮮嫩多汁的和牛卷裹著香氣四溢的博多葱,食落感覺更清新和牛三角腩🐮油脂豐富,淡粉的牛肉中佈滿清晰網狀油花,入口軟嫩多汁和牛五花🐮亦即胸腹肉,細膩的肉紋和均勻的油花,豐富的脂肪賦予了牛肉濃郁的味道極黑牛小排🐮肉質滑嫩,油花分佈均勻,帶有濃郁的牛肉香氣,入口後散發出濃郁的肉汁韓式護心肉🐷阻隔豬肚子的橫膈膜和肝之間的肌肉肌腱部分,部位珍貴,肉質豐腴,口感軟嫩骰子和牛粒🐮切成Bite-size的粒,口感富彈性,肉質鮮嫩多汁,口感細膩日式醬燒和牛扇子肉🐮取自牛的腹部,其油花分布像極了扇子,加上日式醬汁,味道更濃和牛三筋🐮為牛板腱肉,因經常活動通常脂肪較少,口感富有彈性❥ 紫菜月見飯 $28簡簡單單把紫菜加入米飯🍚再配上濃郁的蛋黃和醬汁🍳食落經已十分滋味,分量足夠兩個女仔食,價錢亦十分划算,❥ 蟹肉吉列和牛棒 $48蟹肉鮮嫩多汁,份量

❥ 自選九宮格燒肉盛盒 $588
九格牛肉可按個人喜好自由選擇搭配,小編試了以下九款:

厚切牛舌芯🐮富有咬口及嚼勁十足,肉質彈牙爽口

和牛三筋🐮為牛板腱肉,因經常活動通常脂肪較少,口感富有彈性

❥ 紫菜月見飯 $28
❥ 蟹肉吉列和牛棒 $48
蟹肉鮮嫩多汁,份量澎湃。
🦀蟹肉帶來鮮甜的海鮮風味,和牛則散發出濃郁的牛肉香氣🐄相互融合,帶給味蕾一份奢華的享受
❥ 焦糖菠蘿乳酸 $28
菠蘿的酸甜🍍與焦糖的香甜相互呼應,乳酸帶來微酸的口感,口感豐富多層次。

❥ 冷泡白桃烏龍茶 $28
茶香與白桃的香甜交織🍑帶來清新的口感,能一解燒肉的膩。
  • 和牛九宮格盛合
  • 厚切牛舌芯
  • 極黑牛小排
2023-08-10 82 浏览
🔎 驚安燒肉商店 (尖沙咀)尖沙咀食燒肉一定諗起驚安 午市7折係幾抵食😋🔹驚安九宮格盛合$588特上牛舌芯、牛頸脊、和牛五花、和牛三角腩、沙巴當磚、和牛友三角、極黑和牛、一口和牛、壺漬牛肋條分咗次序食 最後先食入面果格 我最鍾意和牛友三角 入口好有驚喜 所有都好有質素 九宮格款式好似會轉 因為睇返同我上次食唔同 另外都有個自選九宮格🔹柚子漬雞肉山(全份)$48上次試完覺得好好食又encore 全份份量好多好抵食 想試多啲款嘅話可以嗌半份試吓先 柚子味都幾出 唔洗再點醬都好好食 雞肉又夠滑🔹紫菜月見飯 $28又係必食系列😋好食過牛角飯😹😹🔸Sapporo生啤(1杯)$ 48 (買一送一)買一送一必飲番杯🍻易入口系列啤酒📍尖沙咀金馬倫道中國保險大廈3樓C號舖🍴搵返相關地區👉🏻#90sfoodieshare_尖沙咀#食在尖沙咀
🔎 驚安燒肉商店 (尖沙咀)
尖沙咀食燒肉一定諗起驚安 午市7折係幾抵食😋

🔹驚安九宮格盛合$588

🔹柚子漬雞肉山(全份)$48

🔹紫菜月見飯 $28
又係必食系列😋好食過牛角飯😹😹

🔸Sapporo生啤(1杯)$ 48 (買一送一)
買一送一必飲番杯🍻易入口系列啤酒

📍尖沙咀金馬倫道中國保險大廈3樓C號舖
1922 浏览
2023-08-03 118 浏览
呢間位於尖沙咀嘅日式燒肉店,佔地4000呎,係激安燒肉工房嘅姊妹店。最受歡迎嘅就係佢哋嘅九宫格燒牛盛合,性價比超高!🥩🔥 自選九宫格燒肉盛合 💰5️⃣8️⃣8️⃣九宫格燒肉盛合嘅形式相當吸睛,可以試晒唔同款式嘅牛肉,每款牛肉旁都有標示,好方便知道自己食緊咩🤤十幾款中我哋選擇咗極黑牛小排、封門柳、壺漬牛肋肉、韓式護心内、和牛腹協、和牛友三角、和牛沙巴當、日式醬燒和牛扇子肉同和牛赤身和牛壽喜燒 💰9️⃣8️⃣壽喜燒會由店員喺你即場用火槍燒,我哋就選咗一份五成熟😆飯會加入生蛋黃同燒汁,入口好香,和牛加入蛋液特別嫩滑👍泡菜 💰2️⃣8️⃣酸辣度適中可以中和燒肉嘅油膩感🥬紫菜牛肉汁飯 💰2️⃣4️⃣簡單嘅配料,配埋燻好嘅牛肉一齊食,好夾!🍚🥩焦糖菠蘿乳酸 💰3️⃣8️⃣上面有燒過嘅焦糖菠蘿,外層脆卜卜,但飲落🤏少少偏甜🍍🥤 宇治抹茶最中餅 💰3️⃣2️⃣🎈驚安燒肉商店🎈尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖

自選九宫格燒肉盛合 💰5️⃣8️⃣8️⃣

和牛壽喜燒 💰9️⃣8️⃣
壽喜燒會由店員喺你即場用火槍燒,我哋就選咗一份五成熟😆
飯會加入生蛋黃同燒汁,入口好香,和牛加入蛋液特別嫩滑👍

泡菜 💰2️⃣8️⃣
酸辣度適中可以中和燒肉嘅油膩感🥬

紫菜牛肉汁飯 💰2️⃣4️⃣
簡單嘅配料,配埋燻好嘅牛肉一齊食,好夾!🍚🥩

焦糖菠蘿乳酸 💰3️⃣8️⃣
上面有燒過嘅焦糖菠蘿,外層脆卜卜,但飲落🤏少少偏甜🍍🥤

宇治抹茶最中餅 💰3️⃣2️⃣

🎈驚安燒肉商店🎈
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖
2023-07-29 96 浏览
安燒肉同事介紹食過話晏晝有折,放假特登定下午食呢個食晚餐好多全部黃牛都好有質素有啲入口即溶,有個格嗰款可以試晒咁多種味都值得,仲有一個牛肉棒幾好食🤤陪嘅醬汁都唔錯,有折之後價錢都經濟去試吓!#dinner #燒肉 #food #yummyfood #yummy #香港#尖沙咀

2023-07-27 78 浏览
今日天氣明媚,心情特別愉快,坐喺燒肉店裡,透過窗台仲望到咁靚嘅景色,真係倍感舒暢。評價:紫菜月見飯:嚟燒肉店點可以唔食啱啱出爐嘅紫菜月見飯?入口即溶嘅蛋黃令我大呼過癮,加上滋味十足嘅燒肉片,真係令人忍唔住一口接一口!柚子漬雞肉山:新鮮嘅雞肉山肉質鮮嫩,配上柚子漬嘅酸甜滋味,帶嚟一種特別嘅風味。啱啱燒過嘅肉同柚子漬嘅香氣混合喺一齊,就係絕配!和牛九宮格盛合:聽聞嚟到驚安燒肉唔可以唔試吓佢哋嘅和牛啦!佢哋嘅和牛盛合帶有豐富嘅油花,燒到剛剛好,每一口都令我感受到肉嘅柔軟滋味,鮮甜留口,真係好驚艷!

評價:

2023-07-02
午餐
小編想食日式燒肉🇯🇵 心心念念咗好耐Openrice就彈左呢間比我~座位闊落 坐2人BAR 位都好大張~ 地下唔會好立 又唔會好大油煙🤘🏻小編好中意餐廳slogan: No Beef No Life🤣📍驚安九格盛盒 ($588)呢個九官格set好igable 📸仲可以食足9個牛部位餐廳有張卡仔寫哂每格係咩肉 都幾細心~另外有款係可以自組 但小編懶直接order✋🏻🍴沙巴當磚好重油脂 食油香🔥燒個陣最惹火🍴和牛三角腩未去到入口即溶 但勁薄切、充滿油脂😎🍴黃牛友三角內質厚 有咬口😝🍴手切牛頸脊唔推薦😭好多根 但大塊🍴特上牛舌心彈牙、略嫌唔夠厚切😆灑鹽食最好味👍🏻🍴手切和牛五花重口味 勁推✨睇落好鞋但食落好嫩🍴一口和牛最難燒🤣 好易overcook 但口感唔錯偏淋🍴極黑和牛世一‼️好重牛味 完全唔韌🍴壼漬牛肋條好淋🥰勁入味 > 肥膏同肉balance啱啱好📍和牛多士 ($248)4件多士打卡靚📸 和牛都好食好juicy多士搽左黑松露蛋黃醬 😍再夾埋厚切和牛🐄外脆內軟 牛油脂香好重😚最後仲有黑松露做點綴 成件事好滿足4件2個人share 真係唔夠🥺✋🏻小編去嗰陣仲撞正生啤買一送一🍻燒肉配
小編想食日式燒肉🇯🇵 心心念念咗好耐
Openrice就彈左呢間比我~
座位闊落 坐2人BAR 位都好大張~
地下唔會好立 又唔會好大油煙🤘🏻
📍驚安九格盛盒 ($588)
呢個九官格set好igable 📸仲可以食足9個牛部位
餐廳有張卡仔寫哂每格係咩肉 都幾細心~
另外有款係可以自組 但小編懶直接order✋🏻

🍴沙巴當磚
好重油脂 食油香🔥燒個陣最惹火

🍴和牛三角腩
未去到入口即溶 但勁薄切、充滿油脂😎

🍴黃牛友三角
內質厚 有咬口😝

🍴手切牛頸脊
唔推薦😭好多根 但大塊

🍴特上牛舌心
彈牙、略嫌唔夠厚切😆灑鹽食最好味👍🏻

🍴手切和牛五花
重口味 勁推✨睇落好鞋但食落好嫩

🍴一口和牛
最難燒🤣 好易overcook 但口感唔錯偏淋

🍴極黑和牛
世一‼️好重牛味 完全唔韌

🍴壼漬牛肋條
好淋🥰勁入味 > 肥膏同肉balance啱啱好

📍和牛多士 ($248)
4件多士打卡靚📸 和牛都好食好juicy
多士搽左黑松露蛋黃醬 😍再夾埋厚切和牛🐄
外脆內軟 牛油脂香好重😚
最後仲有黑松露做點綴 成件事好滿足
4件2個人share 真係唔夠🥺

✋🏻小編去嗰陣仲撞正生啤買一送一🍻
燒肉配啤酒真係一流🥰
大家襯promotion未完記得要去啦~
————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:6/10
環境🥂:7/10
  • 九宮格燒牛盛合
2023-07-16 4282 浏览
第二期2,000元消費券即日起可領取,不少地鐵站、便利店更驚見長長人龍在等待拍卡領取。商店、餐廳食肆亦乘勝追擊,趁機推出不同優惠,有市民表示,今天外出用膳時明顯比以往點更多菜,出手更闊綽,非常開懷。位於尖沙咀的「驚安燒肉商店」是一家日式燒肉店,當中的「自選九宮格燒肉盛合」賣相特別,更可吃到稀少豐腴的和牛三角、油脂充沛的牛五花等,請客也不失大器。若然不吃牛肉,店家亦有供應豚肉、雞肉、海鮮及酒類飲品,能讓你大吃一頓。環境:✨餐廳地方寬敞,佔4,000呎,裝潢設計以紅、灰、黑、白色為主調,氣氛較輕鬆活潑。服務:✨當天晚市人流多,職員態度友善,上菜速度和用餐時間令人滿意。食物:🍱 自選九宮格燒肉盛合 ($588)✨以一個大竹木盒盛載9款自選肉品,筆者點了稀罕珍貴、脂香柔潤的和牛三角腩;油花均勻、滑嫩的極黑牛小排;脂肪少、味道相對濃郁的封門柳;味道帶甘甜多汁的壼瀆牛肋肉;質感富彈性及嚼勁的骰子和牛粒;油脂大爆發的和牛五花;軟嫩滑喉的關東風天使和牛肋肉;清新的和牛博多蔥卷;非常適合想大吃一頓的牛魔王。🐮 和牛棒 ($48)✨外層燒至微焦,軟硬度適中又帶點嚼感,蘸上蛋黃同吃,更見滑順。🍄 松露炒野菇

環境:

服務:

食物:
🍱 自選九宮格燒肉盛合 ($588)

🐮 和牛棒 ($48)

🍄 松露炒野菇 ($58)

✨ 香氣撲鼻,爽滑健康。

🍙 紫菜月見飯 ($28)

✨筆者吃燒肉時一定要配飯,有減膩之用。

🍻 Sapporo生啤 ($48/ 買一送一)
✨如此划算,筆者怎會錯過呢?
係尖沙咀搵日式燒肉🥩,最多人推薦既一定係驚安燒肉商店!今次已經三訪驚安,水準一樣咁好,都無令我失望🫶🏻✦ 自選驚安九格盛盒 $624上兩次都係就咁叫原配搭,今次我地揀左自選,包括厚切牛舌芯、封門柳、和牛沙巴當、和牛五花、和牛博多蔥卷、韓式護心肉、和牛三角腩、壺漬牛肋肉同蝴蝶切和牛頸脊🥩其中最正既都係沙巴當同三角腩,牛肉味濃郁,脂肪比例均勻,簡直係牛味既極致🤤✦ 紫菜月見飯 $28簡單嘅白飯、生雞蛋同紫菜再加啲飯素已經好好味🍚🥢夾埋燒肉食一流,每次嚟都要encore!✦ 自信漬雞腎(五片) $32另外點左一份雞腎,味道唔錯,夠爽口✨而家仲有Sapporo啤酒買一送一優惠,性價比極高!如果大家想嚟食記得提前預約啦🍻環境4/5味道4.5/5性價比 4/5回頭率 4/5

✦ 自選驚安九格盛盒 $624

✦ 紫菜月見飯 $28

✦ 自信漬雞腎(五片) $32
另外點左一份雞腎,味道唔錯,夠爽口✨

環境4/5
味道4.5/5
性價比 4/5
回頭率 4/5
这家烤肉算是我在香港吃过好吃的且价格适中的!环境也很不错!氛围感很足!尤其是连周末午市都有七折!我们三个女生点了超多东西,最后人均💰276 具体点了如下五目九宫格盛合|有300/500的品类300的🈶️猪肉鸡肉 500的全部都是🐮我们选了300的,什么都可以吃到 推荐必点!就是五花腩口感超甜有点不习惯牛肉多士|多士很酥脆的!里面的肉烤的很嫩,趁热吃!超赞!柚子鸡肉|腌制的柚子味吃的出来,很嫩又带一点清甜!打完折可能💰33一份 份量超足 ,推荐必点!薄切牛舌|很大一份 很快烤一下就熟辣!但我吃完九宫格的厚切!发现这家店厚切牛舌比较好吃耶!手切极黑和牛|肉质很好!牛味很浓!烤菠萝🍍 |必点必点!吃完肉到最后会很腻!吃几块烤菠萝简直是解腻神器 !咬一口超多汁!🍚紫菜月见饭|饭感觉一般般😐没有传说中的惊艳!可点可不点🥤饮品| 点了🍇巨峰可尔必思梳打 和🍍青柠菠萝梳打!没喝出可尔必思的味道😑不甜有点苦味 俺们不是很喜欢感觉肉类整体随意点都是好吃!但饮品味道有点神秘?有点踩雷!这次去鳗鱼售罄!下次去要试试!
具体点了如下

五目九宫格盛合|有300/500的品类
300的🈶️猪肉鸡肉 500的全部都是🐮

牛肉多士|多士很酥脆的!里面的肉烤的很嫩,趁热吃!超赞!

手切极黑和牛|肉质很好!牛味很浓!

🍚紫菜月见饭|饭感觉一般般😐没有传说中的惊艳!可点可不点

【午市全單7折日式燒肉⚡️生啤買一送一🍻 】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙嘴 - 驚安燒肉商店 一路都好想試 筲箕灣 個間人氣「激安燒肉工房」🔥 結果發現原來 尖沙嘴 有姊妹店「驚安燒肉商店」🐮 午餐仲要做7折,比平時抵食啲啲啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 第三次盛合 $458 |8/10 🌟🐮 和牛壽喜燒🐮 和牛棒(附月見)🐮 和牛三點盛(和牛三角腩、和牛五花、三筋)三款食法,每款都好有特色 👐🏻 壽喜燒可以選擇 熟度,侍應會即場係你面前燒🔥 好有觀賞性 👀 燒好嘅和牛 撈勻 壽喜燒蛋汁,配上米飯🍚 一啖過好過癮!另外,和牛棒煎至外層微脆,配上生蛋液,味道唔錯啦👍🏻 燒肉就每款肉 2 塊,肉質唔錯 但份量就真係limited嘅LOL🥢呢個「第三次盛合」啱2個人食✌🏻 ◐ 紫菜月見飯 $28|6/10 燒肉店常見嘅 紫菜生蛋飯,正正常常,但隻蛋係上台之前已經 穿 鬼 咗 !哭了ಠ_ಠ◐ 柚子漬雞肉山(全份)$48 |7/10有好淡嘅柚子香,淨食都要點一點醬油調味。
午市全單7折日式燒肉⚡️生啤買一送一🍻 】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍HK #尖沙嘴 - 驚安燒肉商店
-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 第三次盛合 $458 |8/10 🌟
🐮 和牛壽喜燒
🐮 和牛棒(附月見)
🐮 和牛三點盛(和牛三角腩、和牛五花、三筋)

◐ 紫菜月見飯 $28|6/10

◐ 柚子漬雞肉山(全份)$48 |7/10
有好淡嘅柚子香,淨食都要點一點醬油調味。雞肉份量唔少,唔會出現肥膏過多的問題🐔 再嚟會再嗌!

◐ (買一送一‼️) Sapporo生啤 $48 |7/10
Weee 好抵飲!飲杯 飲杯 🍻

◐ 宇治抹茶最中餅 $32 |7/10 🌟
超大球綠茶雪糕🍵 用兩塊脆脆嘅威化餅夾住,入面有大量糖漬紅豆🫘 性價比高嘅甜品

📍 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖
🚶 尖沙嘴站B2出口,步行約4分鐘
🥢 @gekiyasu_yakiniku
🏷️
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_日式 #laymao_燒肉
2023-07-13 74 浏览
已經數唔到幫襯過幾多次😍水準一直保持得咁好,從未令我失望🫶🏻之前一直都係到訪筲箕灣分店,今次嚟到呢間,店員話有啲唔同嘅係種類更多✔️驚安九宮格盛合 $588呢度有得揀自選組合,但樣樣都想試吓太頭痛原配搭都幫到選擇困難嘅大家😂九宮格賣相幾啱打卡 🤳🏼 仲可以一次過食晒特上牛舌芯、牛頸脊、和牛五花、和牛三角腩、沙巴當磚、和牛友三角、極黑和牛、一口和牛、壺漬牛肋條多😋😋紫菜月見飯 $28呢個同樣必點,燒肉有白飯一齊食已經夠哂正,淨係食呢個飯我都大滿足🙌🏼呢個飯生雞蛋同大量紫菜及飯素,所以每次嚟都要 encore !Sapporo生啤(Buy 1 get 1 free❗️)$48而家仲有 Sapporo啤酒買一送一優惠,性價比極 🆙🆙🆙

驚安九宮格盛合 $588

紫菜月見飯 $28

而家仲有 Sapporo啤酒買一送一優惠,性價比極 🆙🆙🆙

2023-06-19
有日同朋友係尖沙咀食飯,想搵個地方開心傾計,所以就簡左呢間驚安燒肉商店。壼漬牛肋肉 $128:上菜既方式係塞哂啲牛肉入壼度,雖然個壼睇落好細,但原來都塞到5舊算厚切既牛肋肉。食落juicy有肉汁,肉質ok(少部分有筋),調味好似用左蘋果/雪梨,甜甜地幾出色。日式味增黑豚五花肉 $68:呢份五花肉上黎既時候嚇親,油花同肉既比例係多過一半,驚油膩既人慎點‼️不過甜味增既調味好好,如果肉瘦翻啲就好啦!個人怕油膩唔推薦。柚子漬雞肉山(全份) $48:比起豬五花,呢份就真係健康之選!雞肉偏瘦(唔肯定咩部位),但燒完又唔會Un,有淡淡柚子香,比較清爽✨而且CP值好高,全份有至少10片,飽肚之選。和牛棒(附月見) $48:牛肉燒得比較乾身香口,唔算特別肥美,不過蘸埋月見醬汁就令佢變翻順滑,醬汁甜甜地幾好味,整體不過不失啦。紫菜月見飯 $28:生蛋+紫菜+燒肉汁。好難難食。餐廳仲會跟埋三種燒肉醬汁分別係檸檬酸辣醬、燒肉醬同蒜蓉醬,三款都唔錯,尤其係檸檬酸辣醬,好解膩。整體黎講無論係肉類既調味定醬汁餐廳都做得幾出色,不過肉類今次既體驗就一般般。性價比:CP值黎講雞肉、主食同飲品算高(啤酒仲有買一送一🍻),

紫菜月見飯 $28:生蛋+紫菜+燒肉汁。好難難食。

性價比:CP值黎講雞肉、主食同飲品算高(啤酒仲有買一送一🍻),但牛肉/豬肉就一般,份量都唔算多。人均$250。
2023-07-10 70 浏览
這已經是我第三次來「驚安燒肉商店」吃烤肉,這裡主打吃日式燒肉,座位與座位間的空間感足,讓每桌客人都有自己的用餐空間,晚上生意相當好,建議事先預約訂位。驚安九宮格盛合 (HKD588) 是這裡的必點品項,一次可以試到九款不同的牛部位,非常適合我這種有選擇困難的人,九宮格盛器精緻,質感很好,大部分肉品都有三片,很剛好。當中牛三角腩的油花遍均,肉質嫩而多汁,能感受到口中爆汁的爽快滋味,好吃到不得了,而壺漬牛肋肉經醃製過後,味道帶點甜味,肉質緊實一樣軟嫩好吃,一口和牛肉紮實又富有彈性,吃一口就上癮!柚子瀆雞肉山真的堆得像小山一樣,這盤只是$28 真的很值。不得不提Sapporo生啤現在買一送一,平均一大杯才$48!喝酒當然少不了下酒菜,點一份炸池魚仔 (HKD32) 和味淋魚干 (HKD38) 就最這適合不過了。不想喝含酒精的話,個人十分推薦焦糖菠蘿乳酸 (HKD38) 這一杯,甜甜酸酸的十分清新,上層放了焦糖菠蘿串,有得喝又有得吃呢。- 葱香月見飯 (HKD28)

- 葱香月見飯 (HKD28)