2017-06-16 363 浏览
二人晚餐,点了杂菜天妇罗,鳗鱼炒饭,铁板牛油帆立贝。个人觉得天妇罗不错,尤其是其中的南瓜、番薯天妇罗。鳗鱼炒饭也不错,但是价格在同类屋邨日料店中算是偏贵。帆立贝比较鲜嫩,但是味道偏淡。
二人晚餐,点了杂菜天妇罗,鳗鱼炒饭,铁板牛油帆立贝。
2017-05-28 420 浏览
寫食評呢家野.....食對我黎講, 只是生理需要, 冇野令我食完要讚嘅, 投訴亦都不是我的興趣, 寫食評冇唸過喎一間餐廳除左好唔好食外, 服務都會令人有反應的第一次來這店, 奉上的茶是玄米茶,  都幾香口, 點好野食後, 食物都上得較慢, 但唔緊要, 咪同另一半傾下計, 飲下茶先囉, 初頭感覺伙計加茶都幾密手喎, 飲左2,3杯茶後, 先有野食, 咪又食下野又飲下茶囉, 食左一半時, 有個伙計想幫加茶, 另一個同佢講, 巳加左4,5輪, 講完後二人走左, 心想佢會唔會講緊我地呢, 至此之後, 伙計只是收拾吃完的碟, 而冇再加茶, 唔加咪算,  又唔係一定要飲, 咁埋單走後, 我問另一半, 佢話都聽到, 佢講得咁大聲, 咁......係咪即係......加茶都要計住呀!其實....你地知唔知......啲野加左味精, 我越食越口渴呀!我都唔想麻煩你地加咁多杯水嫁
寫食評呢家野.....

一間餐廳除左好唔好食外, 服務都會令人有反應的

我都唔想麻煩你地加咁多杯水嫁
2017-05-28
2017-04-24 575 浏览
每隔幾年, 當重遊某些地方時, 往往都要發現有很多改變, 尤其食店, 轉手的轉手, 倒閉的倒閉, 勇闖開業之路的亦有這時代, 能經歷幾個年頭的食店真不容易, 估不到, 再路過石硤尾, '駿' 仍然屹立不倒, 真是有點偑服其韌力!熱騰騰的石窩, 真的要小心燙手, 不像坊門一些只是隨便把飯弄好, 然後才放入石窩的造法, 這是非常好的, 一方面食物一邊熱著很香, 另一方面更能繼續以餘溫再煮多回, 更有飯焦效果, 不錯串燒牛一般, 牛因不是標榜什麼高質, 所有只是正正常常, 牛肉不重牛味, 咬下有點煙韌, 燒後再大量塗上汁液, 有點兒反效一板海膽, 十片三文魚, 兩件牡丹蝦, 以這價錢來說, 都算十分不俗, 沒什麼可投訴, 小粒海膽都未見苦澀, 都很甜, 三文魚肥美厚切, 是街坊造法吧, 最後的牡丹蝦很大隻, 清甜得很極邪惡的造法, 以大量醬汁伴著帶子燒, 十分豐富的口感及味道, 當然, 主角帶子已被濃厚醬汁掩蓋, 而帶子本身由於是不般質數, 故用這方法襯一下未免是壞事服務還可以, 沒讚沒彈小店經營, 繼續努力吧! 以這區來說, 一家日本餐可擁有那麼都食物項目的餐牌算不容易, 加油

服務還可以, 沒讚沒彈

石窩牛肉飯
石窩牛肉飯
刺身拼盤
燒帶子
2016-11-28 808 浏览
昨晚到這日本菜館試試其㕑藝,因為見這餐廳在此已有數年應該會不錯的。叫了两客刺身,一份油甘魚切得很厚,多血边。不太新鲜。另一份劍魚刺身可以。但魚湯手打烏冬就不太好。因沒有魚湯底轉了豬骨湯底。這湯底太淡而手打烏冬則像上海麵。希望下一次試另外食品會好一点。
2016-10-23 755 浏览
玉米大蝦石煱飯,賣相都幾豐富,飯面舖滿晒餸,有蝦、玉米、洋蔥、蔥花。但其實成碗飯只得4隻蝦,無汁,味道清淡。石煱飯配有昆布豆腐麵豉湯,前菜青瓜海帶。前菜加左醋,酸酸D幾好味。叉燒拉麵,拉麵有彈性,湯底够味(味精湯),叉燒無味,又乾,好難食。燒三文魚頭,大大個,伴碟靚。
玉米大蝦石煱飯

叉燒拉麵
燒三文魚頭,大大個,伴碟靚。
燒三文魚頭
2016-09-23
2016-07-19 1142 浏览
K朋友話石硤尾多左野食呀 ! 例如:石硤尾街市平台, 南山村等等…..今日約左K朋友食LUNCH就揀左呢間駿.原來駿有兩間舖相連, 入面裝修也具日本風.午餐選擇甚多, 我們也一同點選 一個餐除左個窩外, 仲有麵鼓湯, 前菜小食, 白飯一大碗(可以要求少飯), 三文魚骨有6大件, 雖然係骨, 但都有肉可以咬呀 ! 湯底係白色, 飲落唔重味精, 但當然唔會飲太多. 材料亦豐富, 有粉絲, 菜, 日式魚片.呢一餐太滿足, 最後都係食唔晒 ! 但就食晒所有三文魚骨. 價錢都係四十幾蚊, 真係好抵 ~

今日約左K朋友食LUNCH就揀左呢間駿.
原來駿有兩間舖相連, 入面裝修也具日本風.
午餐選擇甚多, 我們也一同點選 [三文魚骨窩]
2016-07-06
  • 三文魚骨窩
2015-10-23 1605 浏览
因為朋友住石硤尾,所以試一試呢間日本餐廳,裡面裝修都幾特式,天花掛滿日式旗幟,牆上貼滿明星到訪既合照,感覺還不錯!例牌3文魚刺身,$128有18片厚切,都幾抵食,鮮味一般。赤貝刺身x2并海胆一板,海胆沒有鮮味但幸好亦沒有聲味,另上壽司飯同片片紫菜用黎包海胆,但紫菜似放左好耐,極"un"! 赤貝刺身還可以,不過刀功真一般,只是隨意切開幾舊。叫左大量壽司/軍艦,價錢$28-$48,但真的很一般,份量幾大件但舊飯都好大件,軍艦應該係即場包,但塊紫菜都係un既。最好味應該係個韓國泡菜湯,有蜆有菜有烏冬,個湯味道唔錯,飲晒!總括黎講:食日本野唔應該係住宅區食!
例牌3文魚刺身,$128有18片厚切,都幾抵食,鮮味一般。
總括黎講:食日本野唔應該係住宅區食!
2015-10-20
2015-06-10 1498 浏览
朋友帶我去尋幽探秘,來到不常到訪的石硤尾,說是要給我一個驚喜。自地鐵站岀口步行約5分鐘後,看到了這間駿日本料理,它佔了兩個大鋪位,有兩個店門,還有上層雅閣,規模非常大。內裏裝潢充滿東瀛味道,有很多特色擺設,像是以前高檔次的日本老店。我和男友點了個蠔、甜蝦拼盤($438),外加$138一坂海膽。蠔很新鮮鮮甜,多汁,正!只有4隻,太可惜!甜蝦是大紅蝦,新鮮,不錯。最欣賞的是海膽,非常新鮮,無異味,鮮美非常!後點了個牛柳飯,只是一般水準,牛肉很韌。雖然是很貴的一餐,但食物水準不錯!會再來光顧。
後點了個牛柳飯,只是一般水準,牛肉很韌。
雖然是很貴的一餐,但食物水準不錯!會再來光顧。
2015-05-19
2015-03-09 1328 浏览
上個禮拜即興同朋友去駿 食日本野,一向中意食日本野既我突然又想食日本料理!但今次唔係食壽司、刺身🍣🍙🍱🍤鋪頭內部環境唔錯,設計感十足,充滿日風~🎌🎎入到去,d waiters 都好有禮貌,即刻serve 我地,然後我地落完order都唔係等左好耐,d 野食就上台啦!肉鬆蛋炒飯色澤豐富,五顏六色,睇到心情都好曬!😊味道價錢都適宜!而肥牛石鍋拌飯既材料充足,👍肥牛肥而不膩,有d 蔬菜如節瓜,配合起來都幾健康!👍👍總括而言,這間日本野環境味道價錢服務,總體黎講都幾好!👍

上個禮拜即興同朋友去駿 食日本野,一向中意食日本野既我突然又想食日本料理!但今次唔係食壽司刺身🍣🍙🍱🍤

鋪頭內部環境唔錯,設計感十足,充滿日風~🎌🎎

總括而言,這間日本野環境味道價錢服務,總體黎講都幾好!👍

雪糕糯米糍
2015-03-06
雪糕糯米糍
2014-10-14 963 浏览
這店已經來深水埗閒逛時食店之一, 今日要到JCCAC睇展覽, 自然地選擇呢間食店, 而日式午餐來說這店算是平宜之選, 質素也不會將價就貨, 以每個午餐$40起算平宜, 我選擇了壽司A, 有: 烏冬(冷/熱), 小食, 八件壽司, 餐飲(熱檸茶).  另外,我散點了火灸帶子壽司冷烏冬爽口彈牙, 小食不過不失,  壽司新鮮,餐飲(熱檸茶)是唯一美中不足: 茶味淡而無味, 檸檬有三片), 另外單點的火灸帶子壽司比起以往來說略乾.
冷烏冬
火灸帶子

2014-10-11
冷烏冬
2014-09-04 860 浏览
今日去住喺石硤尾屋邨既朋友, 突然好想食日本野, 但又未到晚餐時間, 就俾朋友帶左我去一間駿日本料理估吾到屋邨都有好野食坐位係比較逼但可接受二人叫左一個刺身併盤,有赤貝,三文魚, 同吞拿丸卷, 全部都好新鮮, 切得刀工亦好好令到食得好有口感另外仲有個牛油果壽司, 味道幾特別.! 個壽司入面有青瓜, 玉子等等, 青青地幾開胃待應  亦都有禮, 亦可以一早致電留食物,(佢話食材新鮮所以貨量少!)而且價錢算平, 值得一試!

估吾到屋邨都有好野食

坐位係比較逼但可接受

而且價錢算平, 值得一試!
2014-02-04
  • 魚生
2014-07-05 911 浏览
第一篇的食評有幸為駿料理而寫。這是在太子和長沙灣交界其貌不揚的食店一進去可有驚喜。。。映入眼簾的是非常亮麗的三米高吊燈播著的是日文老歌,顯然是老日本格調有bar座有皮座上次來還是孕婦總會選bar座 我喜歡觀賞師傅握壽司鑑於小花已出生了,轉戰卡位十分寬敞,從容地容納六人是無問題第二驚喜。。。價錢十分十分相宜對,拉麵大約40幾一碗價錢跟格局不對稱 賺到了便宜沒好?錯,但絕對沒媽夫豬軟骨拉面。湯頭濃而不咸面條韌度適中豬軟骨煮得入味,軟稔不黏牙,軟骨爽口吉列豬扒拉面。自動分湯上,抵讚豬扒穌脆但肉稍韌,口感嚐出無加鬆肉粉第三驚喜。。。壽司有半價?原來每天9點半打後是壽司半價時段先叫基本的三文魚吧刀功可以,魚肉肥瘦適中口感細滑無筋,帶魚油的甘香飯握得夠緊實,夾起沾完醬油完全沒散讚!基本上已經飽了,只好多叫兩客最愛的帶子跟魷魚帶子兩個字,鮮,軟所以把平凡的魷魚比下去了 哈哈這餐非常滿意,平民價卻享受高格調不得不讚侍應的態度多次揮手亦不厭其煩地服務真希望這餐廳不會成名啊恐怕成名後要排大隊嚕!
第一篇的食評有幸為駿料理而寫。

這是在太子和長沙灣交界
其貌不揚的食店
一進去可有驚喜

。。。
映入眼簾的是非常亮麗的三米高吊燈

播著的是日文老歌,顯然是老日本格調
有bar座有皮座

上次來還是孕婦
總會選bar座 我喜歡觀賞師傅握壽司
鑑於小花已出生了,轉戰卡位
十分寬敞,從容地容納六人是無問題

第二驚喜。。。
價錢十分十分相宜
對,拉麵大約40幾一碗
價錢跟格局不對稱 賺到了
便宜沒好?錯,但絕對沒媽夫
豬軟骨拉面。
湯頭濃而不咸
面條韌度適中
豬軟骨煮得入味,軟稔不黏牙,軟骨爽口
吉列豬扒拉面。
自動分湯上,抵讚
豬扒穌脆但肉稍韌,口感嚐出無加鬆肉粉

第三驚喜。。。
壽司有半價?
原來每天9點半打後是壽司半價時段
先叫基本的三文魚吧
刀功可以,魚肉肥瘦適中
口感細滑無筋,帶魚油的甘香
飯握得夠緊實,夾起沾完醬油完全沒散
讚!
基本上已經飽了,只好多叫兩客最愛的帶子跟魷魚
帶子兩個字,鮮,軟
所以把平凡的魷魚比下去了 哈哈

這餐非常滿意,平民價卻享受高格調
不得不讚侍應的態度
多次揮手亦不厭其煩地服務

真希望這餐廳不會成名啊
恐怕成名後要排大隊嚕!

2014-05-23 1054 浏览
這晚約了好友晚飯,等了他一個小時,大家還沒想到要去那裡吃飯....想了又想之後, 他建議到深水埗的"駿"...這家日本料理店是幾年前他經朋友介紹再帶我們來吃的,除了每晚9:30後會有壽司半價外,他們的特色生蠔拼盆是最令我們難以忘懷的,好友是愛蠔人士,反正都已經很久沒去過,就決定過去。在車上我還擔心他們會不會已經關門,因為現在香港的餐飲業,面對人手短缺及租金上升等問題,很多老店都捱不住要關門,好友則樂觀地說,深水埗這區的租金應該還未升到太貴吧...店應該還在的....幸好...“駿”還在...晚上接近10時, 店裡仍然有一半的座位有客人,証明他們實力不差,看看餐牌,他們提供的魚生+生蠔拼盆的選擇很多,餐牌裡的相片令我即時有花多眼亂的感覺,我的選擇困難症馬上發作,最後由好友揀選了1個拼盆,再加一份6隻的生蠔。再看看壽司的餐牌,他們提供的種類真的多,要花點時間看看,老友負責把我們要點的壽司號碼寫在點菜單上,叫罷壽司,他說還要叫個蟹籽沙律及一個日式炒麵,這2款食物都是我們以往每次來都會叫的食物,只可以說,好友是個又念舊又專一的人 先來的是壽司,蟹柳壽司的蟹棒肉質鮮甜,亦有質感。凡立貝壽司亦肥

先來的是壽司,蟹柳壽司的蟹棒肉質鮮甜,亦有質感。凡立貝壽司亦肥美新鮮,是上好的食材,响螺壽司不是每間壽司店都有提供,响螺的肉質爽口,用作壽司部份的白飯很香軟,醋味調得剛好。再來的海胆壽司味道清甜豐郁,絕不馬虎,天婦羅蝦牛油果壽司的蝦炸得外脆內軟,配搭上柔滑的幾片牛油果是創新的製作。
蟹柳、凡立貝及响螺壽司
海胆壽司
天婦羅蝦牛油果壽司
肉鬆蟹籽沙律看上去材料豐盛,主要是新鮮的青瓜絲,椰菜絲,再混入了粟米粒、蟹柳及豬肉鬆,再在沙律上洒上蟹籽,加入了千島沙律醬後,爽甜的清瓜及椰菜絲和了味道帶點鹹的肉鬆,是個味道較特出的日式卅律。
肉鬆蟹籽沙律
日式螺肉
師傅把我們單點的一份6隻生蠔一起拼在刺身拼,令它變身成為一份巨型拼盆,生蠔份量頗大,新鮮肥美,口感豐富實在,三文魚刺身是厚切的,魚的脂肪入口有溶化的感覺,幾片赤貝肉亦鮮甜無比,即時看到好友面上流露滿足的表情。
刺身及生蠔拼
待我們吃罷生蠔拼,店員才送來最後一道菜,看到的日式炒麵跟上一次吃的在賣相上已經有點失色,以往材料會有很多不同種類的海鮮,但今晚的只看到的材料只有少許蟹柳及青菜,麵的味道依舊,麵條的軟硬度炒得剛好,只是配料少了....
日式炒麵
2014-05-19
蟹柳、凡立貝及响螺壽司
海胆壽司
天婦羅蝦牛油果壽司
肉鬆蟹籽沙律
刺身及生蠔拼
2014-03-01 1081 浏览
呢間駿日本料理其實已經去過好多次不過宜家先寫食評哈哈哈去的原因1.便宜抵食2.味道中上3.態度好好重點係18厚切三文魚刺身個盤上碟已經好靚外表之外個質量都十分好好大塊又厚基本上對上幾次去個師傅已經記得我地一家人哈哈每次都有野送我地食今次仲大碟左 成間野做返街坊生意多所以都比較有人情味另外我自己去到必叫的就一定係 鰻魚炒飯好好食 夠味夠汁特別係鰻魚粒好好咬口$68 完全係值同抵回票價每次食完都有糯米滋同埋coupon送返所以真的希望大家多多支持呢個平民又特別的日本餐廳
呢間駿日本料理其實已經去過好多次

2014-02-28
  • 18厚切三文魚
  • 鰻魚炒飯
2014-01-25 742 浏览
放假成日搵朋友食lunch, 今次黎到石硤尾,朋友話lunch set 唔貴又好食,所以試下!環境:佈置幾黑,但有日式感覺睇下食乜先,餐牌有好多餐(忘記影相㖭)我地一齊點了「三文魚頭窩」$38估唔到份量咁多:三文魚頭骨腩窩,前菜,湯,白飯,飲品。味道:個湯係白色己好吸引,所有三文魚都炸過,而且有5-6件咁多。但食落唔會覺得唔新鮮!配菜有菜,粉絲等等,包你一定飽!我平時忍口唔食好多飯都忍唔住食左大半碗!!估唔到比到我有個驚喜,價錢中等但豐富,食物好味,係湯比較咸。
環境:
佈置幾黑,但有日式感覺
睇下食乜先,餐牌有好多餐(忘記影相㖭)
我地一齊點了「三文魚頭窩」$38

估唔到份量咁多:
三文魚頭骨腩窩,前菜,湯,白飯,飲品。
我平時忍口唔食好多飯都忍唔住食左大半碗!!