2018-01-07 61 浏览
今日同老婆去咗深水埗黃金買打印機買完之後,就順便食埋晚飯,喺黃金一出我哋就見到呢間馬德里餐廳,門口姐姐介紹扒餐俾我哋叫我地試吓,咁我哋又咁啱想据下扒,所以就入咗去食了。呢度地方都幾大卡位都多,樓底高,感覺是非常舒適。咁望一望餐牌,我就揀咗9安士西冷牛扒拼香煎墨魚仔,老婆就揀咗香煎豬扒。忌廉湯+餐包:忌廉湯濃濃嘅南瓜味再加上熱辣辣嘅餐包9安士西冷牛扒拼香煎墨魚仔:牛扒要左7成熟,肉質食落軟軟的,牛味十足,再配上田螺汁,出奇地夾墨魚仔好爽口薯菜份量多香剪豬扒:豬扒肉質鬆軟,配上嘢味黑椒汁,再上加上鐵板上熱辣辣,老婆食到冇停口個餐仲可以拼一樣小食,老婆要左日式炸帶子意大利粉: 意大利粉配上黑椒汁好好味,但我同老婆都食唔晒,因為份量實在太多了。餐飲凍檸茶,凍奶茶,正常冇問題總結,呢度嘅扒餐份量足,用嘅肉唔差,地方舒適,回頭率極高。

呢度地方都幾大卡位都多,樓底高,感覺是非常舒適。

忌廉湯+餐包:

墨魚仔好爽口

薯菜份量多

香剪豬扒:
香煎豬扒

個餐仲可以拼一樣小食,老婆要左日式炸帶子

意大利粉:

餐飲凍檸茶,凍奶茶,正常冇問題

總結,呢度嘅扒餐份量足,用嘅肉唔差,地方舒適,回頭率極高。
2018-01-06
9安士西冷牛扒拼香煎墨魚仔
香煎豬扒
2017-12-24 1187 浏览
今日老公係深水埗外勤完畢好肚餓,所以我們就決定係附近解決晚餐。見到依間《馬德里餐廳》門面都幾好,入面亦好多食客應該不錯吧!入到去是普通餐廳的風格,但臨近聖誕所以有點額外的裝飾,有心思喔!!我們點了2個套餐,所以有餐湯和牛角包。無論紅湯還是白湯都好足料,唔會水溜溜稀稀的,確實有點嚇親我牛角包亦十分驚喜,非常鬆化而且牛油味香濃我們另外加配了兩個小食,蜜椒雞翼雖然就咁用鐵兜盛著就算,但味道幾好!!外表煎得脆脆的雞翼淋上甜甜的蜜糖後再撒上黑椒,帶點小剌激又很惹味另一個小食:芝士西蘭花。爽口的西蘭花連同香濃的芝士汁一起焗,很香很好吃主菜方面老公點了黑椒汁西冷牛扒餐。惹味的黑椒汁倒落熱辣辣的鐵板上,《Sa》一聲香味立即隨著煙霧四溢西冷扒大大件而且質素也很好,肉味濃而且無根啖啖肉,絕對性價比高!!而我則選了自選意粉餐,最令我印象深的是牛肝菌汗的味道,好香的菇菌香味而且味道濃郁。均勻地緊緊扣著每條軟硬適中的意粉,味道很好想不到在深水埗都找到如此性價比高既餐廳,很驚喜喔!!

紅湯/白湯

我們點了2個套餐,所以有餐湯和牛角包。
無論紅湯還是白湯都好足料,唔會水溜溜稀稀的,確實有點嚇親我

牛角包

牛角包亦十分驚喜,非常鬆化而且牛油味香濃

蜜椒雞中翼

芝士西蘭花

另一個小食:芝士西蘭花。
爽口的西蘭花連同香濃的芝士汁一起焗,很香很好吃

西冷牛扒鐵板餐

主菜方面老公點了黑椒汁西冷牛扒餐。

自選意粉

想不到在深水埗都找到如此性價比高既餐廳,很驚喜喔!!
2017-12-10
紅湯/白湯
牛角包
蜜椒雞中翼
西冷牛扒鐵板餐
自選意粉
今日同朋友到深水埗行街,便去左呢間餐廳食野。環境唔錯,配合埋聖誕裝飾,感覺幾浪漫。食物既種類好多,扒類、意粉、沙律、小食等等都有,而且價錢合理。中意食豬手既我當然揀左豬手,而朋友就揀左黑松露意粉,仲可以以優惠價加份雞翼😋上菜後,最估唔到係豬手好大份😍呢個價錢有豬手配意粉、湯、餐包、餐飲真係抵食👍🏿平時食開德國餐廳既豬手,今次第一次食呢種做法,豬手配蜜糖、芥末,意想不到味道好正,下次想食豬手都會黎呢間。

上菜後,最估唔到係豬手好大份😍

2017-12-23 121 浏览
今日美食神探又同大家點評菜式今次想介紹深水埗一間平民扒房-馬德里環境方便:馬德里位於深水埗,離地鐵站行7分鐵左右就到地點都算幾便利!餐廳個格局好似一間靚仔版既茶餐廳咁裝潢都唔錯架!食物方面:1. 前菜餐包餐湯個紅湯幾足料,飲完已經有少少飽肚2. 沙律🥗個沙律幾好食!唔係出面果d一味加沙律醬既沙律超開胃呀3. 澳洲牛扒個人怕生既關係,點左8成熟塊扒煎到金黃色!正呀4.紐西蘭牛扒又係煎到金黃色!翻睇相都流哂口水呀!
今日美食神探又同大家點評菜式
今次想介紹深水埗一間平民扒房-馬德里
環境方便:
馬德里位於深水埗,離地鐵站行7分鐵左右就到
地點都算幾便利!
餐廳個格局好似一間靚仔版既茶餐廳咁
裝潢都唔錯架!

食物方面:
1. 前菜餐包餐湯

個紅湯幾足料,飲完已經有少少飽肚

2. 沙律🥗

個沙律幾好食!
唔係出面果d一味加沙律醬既沙律
超開胃呀

3. 澳洲牛扒

個人怕生既關係,點左8成熟
塊扒煎到金黃色!
正呀

4.紐西蘭牛扒

又係煎到金黃色!
翻睇相都流哂口水呀!
2017-12-22 65 浏览
好耐冇入深水埗,今日因為要陪男朋友買電子產品,所以嚟咗黃金買完嘢,出面個天已經黑曬,都係時候搵間餐廳醫肚係附近行下行下,見到馬德里餐廳,睇睇menu,見性價比都唔錯,又咁啱想鋸扒,就入去試下啦餐廳佈置都幾有聖誕氣氛晚市套餐仲包餐飲、餐湯同餐包估唔到有熱辣辣既牛角包呀,仲好鬆軟添扒餐選擇都幾多,除咗可以自選主菜,意粉定飯,仲可以揀多樣配料 我就幫男朋友拍板揀左香煎雞扒配日式炸蟹鉗再配黑椒汁 雞扒有兩大塊,而且皮很脆,肉很嫩滑,更一啲雪藏味都無,男朋友同我都激讚炸蟹鉗係平時超市買既味道,揀蟹鉗最主要原因係少見同懷舊,細個蟹鉗成日見,去到宜家搵都搵唔到香煎盲曹魚柳配巴黎牛油汁黑松露意大利飯盲曹魚柳超級大塊,有半隻大碟咁大就咁望落去,魚皮好似好乾,但反轉條魚,會見到魚肉仲有光澤,同無因為過火面縮左水食落係仲有肉汁架,很驚喜的而意大利飯份量都係好驚人,飯粒分明,黑松露香味好出,醬汁夠滑夠creamy,比起某啲更高級既西餐廳更好食,性價比超高
好耐冇入深水埗,今日因為要陪男朋友買電子產品,所以嚟咗黃金
買完嘢,出面個天已經黑曬,都係時候搵間餐廳醫肚

餐廳佈置都幾有聖誕氣氛

晚市套餐仲包餐飲、餐湯同餐包

估唔到有熱辣辣既牛角包呀,仲好鬆軟添

我就幫男朋友拍板揀左香煎雞扒配日式炸蟹鉗再配黑椒汁

香煎盲曹魚柳配巴黎牛油汁黑松露意大利飯

盲曹魚柳超級大塊,有半隻大碟咁大
食落係仲有肉汁架,很驚喜的
2017-12-21 860 浏览
抵食夾大件@馬德里餐廳 放假前夕趕埋數先來壞電腦,生氣至極,趕頭趕命把電腦拿過來黃金維修,在等取回電腦之時就在附近搵食,深水埗福榮街一帶都是小食店多,想坐得舒服一點,馬德里餐廳就是不錯的選擇 快到聖誕,店內氣氛不錯,人不萛好多,坐得好舒服 食物款式頗多,可點餐或是散點 價錢不貴,都是街坊價,比快餐店貴少少但好食快餐好多吧!!! 一個鐵板餐大約一百蚊左右 晚餐其實幾抵食,有湯有飯有扒又有凍飲,但天氣好冷,比較想食熱呼呼的鐵板餐 牛角飽和餐湯~ 肉眼扒拼蟹鉗$128 包餐包,湯和飲料,非常抵食 由於是鐵板上,食物會持續加熱,一方面食的時候肉眼口感是熱辣辣,但要留意牛扒在鐵板上會過熱, 因此我下單時只是要了4成熟,到食的時候大約就會變成7成,這是我食了多年鐵板餐的心得呢~你看,4成熟會慢慢變成7成,這時食是最美味的,不是太熟可以保持肉質嫩滑,又沒有血水,要讚的是這裡的肉質並沒有加入好多調味,沒有加黑椒更能食出本身的美味!我沒有加入任何醬汁,已經覺得好美味(雖然本身是跟了一份蒜蓉汁,但不妨不加吧,因為肉的本身已經很好食) 鐵板餐可以跟飯,意粉或沙律,我就點了沙律, 嘩,好大
抵食夾大件@馬德里餐廳

快到聖誕,店內氣氛不錯,人不萛好多,坐得好舒服

食物款式頗多,可點餐或是散點

價錢不貴,都是街坊價,比快餐店貴少少但好食快餐好多吧!!!
一個鐵板餐大約一百蚊左右

牛角飽和餐湯~

肉眼扒拼蟹鉗$128
包餐包,湯和飲料,非常抵食

鐵板餐可以跟飯,意粉或沙律,我就點了沙律,

嘩,好大份而且很足料!

德國豬手餐$138,好有份量

而且很有質素,外脆內軟,外皮燒至脆卜卜,好似食燒肉皮的質感,而豬手肉味道不會很咸,而且很嫩滑

薯條略嫌不夠熱~

配搭大量沙律菜,食起來有助減低油膩感
千萬別配飯來食,因為真的好大份,一個人跟本食不完

餐飲~
2017-12-19 49 浏览
今日跟男朋友去了深水埗買遊戲,而他又想吃扒,便於openrice 找到了這間餐廳。去到一開餐牌,意想不到會有我一向喜歡吃的豬手,便二話不說選了豬手主菜都會配有餐包和湯為了健康我還叫了沙律,但原來豬手還會配有不少沙律🙈絕對驚喜的豬手👍🏿很大一隻,我差點吃不完,絕對抵食。來身以為會沒有平日在德國餐廳吃的豬手好味道,但這種造法也很好😋蜜糖和芥末跟豬手很配,旁邊的蕃茄醬配薯條會更好,但可惜我選了意粉🙈男朋友還要多了份雞翼

主菜都會配有餐包和湯

為了健康我還叫了沙律,但原來豬手還會配有不少沙律🙈

男朋友還要多了份雞翼

2017-12-19 49 浏览
呢間食焗飯好好食架 咁今日我就帶埋我呀媽黎到食 呢到都佈置得幾靚架因為都就黎聖誕節 佢都整得好 叫左個焗西蘭花 咁就有芝士係面頭架都幾好食 芝士味都好濃郁 仲有叫左焗龍利柳 都唔錯幾好食 多汁
2017-12-18 71 浏览
今日去黃金,買電腦完行去福榮街欽州街交界 ,之後3個人就去馬德里餐廳食西餐,因門口價錢又不貴,裏邊的聖誕裝飾得很美麗叫你一個A餐一個C餐先來羅宋湯及餐包牛角包雜菜湯飲入口幾滑,牛角包食入口香軟雞扒配薯菜跟紅蘿蔔伴碟$98最鍾意食蔬菜紅蘿蔔好甜喎,薯菜炸得很香口,雞扒入口幾滑這個薯菜點特製醬汁,食左冇咁熱氣這個煙三文魚大蝦沙律雜菜沙律很新鮮,蝦入時彈牙,啖啖肉肉,質幾實淨,大量的雜菜配沙律醬食最啱,三文魚份量都好多有成5-6件餐飲叫杯凍檸水最鐘意這裏裝飾得好有聖誕節日誕氣氛,美美的!

叫你一個A餐一個C餐

羅宋湯配牛角餐包

先來羅宋湯及餐包牛角包
雜菜湯飲入口幾滑,牛角包食入口香軟

雞扒配薯菜跟紅蘿蔔伴碟$98
最鍾意食蔬菜紅蘿蔔好甜喎,薯菜炸得很香口,雞扒入口幾滑

薯菜

這個薯菜點特製醬汁,食左冇咁熱氣

這個煙三文魚大蝦沙律
凍檸水

餐飲叫杯凍檸水

最鐘意這裏裝飾得好有聖誕節日誕氣氛,美美的!
2017-12-02
羅宋湯配牛角餐包
凍檸水
  • 加拿大黑毛豬柳配芥辣籽燒汁薯菜
2017-12-17 37 浏览
餐廳比較大間, 情調風格比較高, 坐得十分舒服, 因為空間感很大,基本上我入去多數都係點鐵版餐嫁啦, 因為佢D牛扒我食開都係軟得黎幾好味~佢一個套餐其實都係100$左右,首先會有牛角包, 我覺得牛角包係餐包之中我係最中意食既一款,因為主要係個口感好鬆脆,加小小牛油Perfect!白湯黎講有多左玉米, 玉米加左落去我覺得係好味左,但整體味道有小小咸, 唔知係咪加得多左小小鹽.牛扒黎講我試齊晒佢既西冷同肉眼嫁啦,基本上肉眼未試過唔好食, 口感比出面既牛扒軟, 落左咩/制作方法就唔知加唔會估.味道主要靠汁, 鐵版一般牌係加汁食嫁啦, 咁汁既份量都係夠, 唔會搞到唔夠汁倒.食過幾次, 只係得一次出事, 就係個西冷過硬, 硬到咬唔到, 可能個次煮得過左鍾, 但好少出現呢個事件,但餐廳最好都注意下~

幾好味~
佢一個套餐其實都係100$左右,
因為主要係個口感好鬆脆,加小小牛油Perfect!
白湯黎講有多左玉米, 玉米加左落去我覺得係好味左,
但整體味道有小小咸, 唔知係咪加得多左小小鹽.
牛扒黎講我試齊晒佢既西冷同肉眼嫁啦,
但餐廳最好都注意下~
2017-12-17
2017-12-15 70 浏览
非常足料既西餐廳~城市人既肉慾,大啖大啖食!朋友帶左我去左呢間西餐廳,係人都知深水埗多野食,既然一場黎到梗要食d野既~ 入到去,留意左下食客用緊既餐,份量好似幾足~~我點左個羊架套餐,朋友叫左個豬手餐、意粉同沙津,三個人食。套餐有餐包、湯同一杯飲品。 個餐包(牛角包)上到枱溫粒粒好香脆,吾錯~最鍾意食又熱又香脆既牛角包~由咁細微既前菜睇出餐廳對食物製作既用心😁😁 哈哈 當然佢既主菜整得好先會寫呢篇讚文啦!到主菜黎了,嘩!真係好大份!平時呢個價錢或者更貴都未必有佢呢個份量,深水埗真係讚!食個羊架,未食已經聞到香噴噴既羊香,食落熱辣辣,真係有入口即溶感覺😆戀愛的感覺來了😂😂😂好似好誇張~ 除左羊,配菜都用心製作~薯角新鮮炸,香脆美味,再食埋菜冇咁油~非常滿足!試左朋友既餐,都係非常美味呢!值得喜愛食肉既你黎一次,環境又舒服同朋友坐係到兩個人些牙都得,而且呢到有韓國綜藝睇(Running M*a)😂,吾怕悶

非常足料既西餐廳~城市人既肉慾,大啖大啖食!
入到去,留意左下食客用緊既餐,份量好似幾足~~
試左朋友既餐,都係非常美味呢!
2017-12-13 64 浏览
深水埗基本上係臥虎藏龍、民間高手雲集嘅地方,而呢間餐廳亦都響深水埗立足咗好多年, 開始嘅時候我都覺得ok ,但今次去到食,差唔多100蚊一個餐,但真心地覺得質素比以前差好多, 尤其係地方嘅衛生,真係需要改善 ,不過而家深水埗間間餐廳都大排長龍, 唯獨佢係有位,咁就。。。算吧啦。。。
2017-12-07 692 浏览
週末陪男友在深水埗逛,晚餐也順利成章在這裡吃。深水埗食肆眾多讓我們選擇困難,最後選了在某知名車仔麵店附近一家好大的西餐廳,馬德里。這裡鋪位好大,座位寬闊,聖誕主題裝飾美美的~晚餐set都不用一百元。這裡主打鐵板扒類,但最近有點熱氣所以沒有點,就點了旁邊的廚房推介~餐湯羅宋湯質地是杰身的,味道偏酸帶甜又濃。餐包是酥脆的牛角包,中間有多層鬆軟的,牛油味重,正呀芝士西蘭花的芝士量好多,混有忌廉汁又香又滑,完全包裹著西蘭花,又好大球,超爽脆新鮮汁都直接吃了~香煎盲曹魚扒好大件,把全部意大利飯都覆蓋了,看起來又厚,好抵食啊!魚扒很容易切下去,雪白的肉入口滑溜,肉質鮮嫩,有點入口即溶的感覺。配鰻魚汁好fusion的感覺,甜甜的也不錯。意大利飯有黑松露,野菌,洋蔥等食材,跟飯和忌廉汁混合得宜,味道香濃又creamy,好吃羊架看起來已經好好吃的樣子,用了芝士和芥末醬焗,有濃郁的香氣,羊肉的肉質軟又滑,沒甚麼筋,咬下去既香又juicy,味道濃而不膻,坊間不多餐廳做到這種程度啊意粉爽口彈牙,煮得剛剛好,配莎莎醬內有黑椒蒜蓉蕃茄等,既酸又辣好惹味,跟意粉同食非常醒胃。珍寶辣肉腸用了好多香料,味道刺激,比想像

這裡鋪位好大,座位寬闊,聖誕主題裝飾美美的~

晚餐set都不用一百元。

汁都直接吃了~

香煎盲曹魚柳配巴黎鰻魚汁黑松露意大利飯

澳洲羊架拌辣肉腸蕃茄莎莎醬

意粉爽口彈牙,煮得剛剛好,配莎莎醬內有黑椒蒜蓉蕃茄等,既酸又辣好惹味,跟意粉同食非常醒胃。珍寶辣肉腸用了好多香料,味道刺激,比想像中還要辣,看不出來!

想說這裡的份量不少,兩個主菜和一個前菜而已,自問我倆很能吃都剩了點意粉。味蕾和肚子都大滿足
2017-12-02
香煎盲曹魚柳配巴黎鰻魚汁黑松露意大利飯
澳洲羊架拌辣肉腸蕃茄莎莎醬
美食哥倫布今次去咗深水埗搵野食!有乜好野食?一齊睇下啦!去深水埗當然要去啲平靚正嘅餐廳食晚餐!去到啲舊舊地嘅地區,梗會諗起啲大大件嘅鐵板大牛排!近近地行完個電腦商場去附近舒舒服服鋸塊排!都幾多款式下,有set dinner餐牌,又有成大本嘅餐牌,鐵板可以任你配啲野!分成4個steps!餐湯我要咗白湯,最開心係餐包係牛角包!都真係幾估佢唔到!而個味道又ok wor!真係鬆身嘅酥皮,唔係得個樣!鐵板我揀咗肉眼配香炸墨魚餅再配薯菜!汁就揀咗燒汁!連野飲128,塊排大大份都幾抵食!唔洗等太耐個鐵板肉眼就送到!好夠熱!乍乍聲!之後就等佢淋汁!最中意就聽到衣啲餐!而且仲超香!肉眼夠大件,薯角又夠多,薯角放喺排底,件排唔會熱到過老!肉眼夠淋,好惹味!件炸墨魚餅都係即炸!好脆又夠熱,比預計中好!叫多咗份芝士西蘭花,一樣好大份!芝士都多!個汁好食!結論係超飽!!
美食哥倫布今次去咗深水埗搵野食!有乜好野食?一齊睇下啦!

鐵板我揀咗肉眼配香炸墨魚餅再配薯菜!汁就揀咗燒汁!
連野飲128,塊排大大份都幾抵食!

唔洗等太耐個鐵板肉眼就送到!
好夠熱!乍乍聲!之後就等佢淋汁!
最中意就聽到衣啲餐!而且仲超香!

2017-12-03 68 浏览
經開深水埗見餐廳入面坐滿人係好奇心驅使下就走入去試下啦 估唔到又幾驚喜喎環境方面:臨近聖誕🎄 入面掛滿燈飾 好靚呀座位有卡位選擇 坐得好舒服😌食物方面:野食相當有驚喜!呢個豬手大碟到嚇親我同男朋友外脆內軟,表皮烘得剛好,唔會過燶係唔點醬既情況下,食得出有調味過,咸咸香香反而蜜糖芥末味唔太重個人認為已經好好食!係必食呀兩個人食有d多,比較岩3個人食!呢個都好好食!亦係私心推介!蕃茄醬食得出同一般既西餐廳唔同,呢度好足料,好多蕃茄蓉,而且味道唔會好人工真心好食!大大杯咸檸七,兩個人飲都得!牛角麵包🥐係剛烘起,好脆!個湯比較傑身,如果可以稀d會更好飲一句講哂:絕對對得住個價錢
經開深水埗見餐廳入面坐滿人
係好奇心驅使下就走入去試下啦
估唔到又幾驚喜喎

環境方面:
臨近聖誕🎄 入面掛滿燈飾 好靚呀
座位有卡位選擇 坐得好舒服😌
食物方面:
野食相當有驚喜!
蜜糖芥茉德國咸豬手
呢個豬手大碟到嚇親我同男朋友
外脆內軟,表皮烘得剛好,唔會過燶
係唔點醬既情況下,食得出有調味過,咸咸香香
反而蜜糖芥末味唔太重
個人認為已經好好食!係必食呀

兩個人食有d多,比較岩3個人食!
蕃茄牛粒炸蝦🍤天使麵

呢個都好好食!亦係私心推介!
真心好食!
咸檸七

大大杯咸檸七,兩個人飲都得!
前菜

牛角麵包🥐係剛烘起,好脆!
個湯比較傑身,如果可以稀d會更好飲

一句講哂:絕對對得住個價錢
蜜糖芥茉德國咸豬手