2017-12-01 57 浏览
以前曾在這裡食過,當時有半自助式沙律bar及湯形式的。係唔錯及抵食。今次又想食,及見食評講有龍蝦拼牛扒餐,好似好美味咁,龍蝦也是我至愛😋。便山長水又遠地從新界出去深水埗食,怎知去到才知,已沒有半自助沙律bar了。看完成個餐牌都無龍蝦餐,當時好失望!😞唯有叫其他餐啦。好在其他餐可佩飯,意粉,薯菜及我至愛😜沙律。另外+$28有個芝士焗西蘭花,這個唔錯,好味,好多芝士!西冷牛扒可佩,日式炸蝦,炸帶子....,這個炸物,要不要也吧了。我要黑椒汁,西冷牛扒也好味! 個沙律都唔錯,有蘋果,提子乾,煙肉碎,麪包粒...。這裡已無半自助沙律bar,再無龍蝦牛扒餐的話,同平常的西餐廳無分別,那便不用山長水又遠出來食了😣
2017-11-29 168 浏览
今日同屋企人係附近行街,累累地,見門面吾錯,就入咗依間西餐廳見到牛扒又流口水啦,鐵板餐吾錯,凍凍地的天氣,暖暖的鐵板,佢有4個step,第2個step吾錯,選擇多,同埋好抵食,百零蚊,有4樣野。估吾到,有我鐘意的牛角包,仲要好大*隻*,同埋又可以懶D,牛油都吾洗搽。餐茶:檸檬茶,柚子茶都吾會太甜。肉眼扒餐真係好大份,幾乎同個鐵板一樣大,今日叫咗5成熟,同平時一樣廚師簡料幾好,吾會話有根,咬極都咬吾到,仲要百零蚊,再加多碟沙律俾你。香煎盲曹魚柳配黑松露意大利飯,魚柳肉身煎完好滑,口感滑得黎一野俾我好快吞咗入肚外皮又煎得好可口。平時係出邊都係普通煎魚柳,依間餐廳又帶俾我另一種新鮮感。羊架餐好好味,肉質幾稚嫩,重點係食落唔騷,另外發現佢係配埋芝士煎都吾錯,第一次係依種食法,搭埋薄荷醬,個番茄醬係用新鮮番茄整嫁,味道調配吾會太酸,又有番茄肉,甘樣食落就吾會太單調。餐廳仲整好哂裝飾迎接聖誕,感覺到個一刻就係過緊聖誕,食緊好抵的大餐

餐茶:檸檬茶,柚子茶都吾會太甜。

肉眼扒

香煎盲曹魚柳配黑松露意大利飯

外皮又煎得好可口。

平時係出邊都係普通煎魚柳,依間餐廳又帶俾我另一種新鮮感。

羊架

香煎盲曹魚柳配黑松露意大利飯
2017-11-24 216 浏览
平時行深水步經過就多,一次都未試過,今次就入去試吓入到去個環境似舊式扒房,即刻另我有返以前細路仔同爸爸媽媽去鋸扒既感覺但今晚唔想食鐵板燒,所以選左食鹹豬手,小食和沙律。煙三文魚蘋果雜菜凱撒沙律,賣相同色彩好吸引,而且好大碟沙律菜好新鮮,蘋果好爽,煙三文魚鹹度適中唔肥膩,蕃茄仔好juicy,菠蘿好甜,加埋提子乾、炸麵包碎、炸煙肉粒增加囗感,mix埋沙律醬和醋一齊食個感覺好正蜜汁德國鹹豬手薯菜,有牛角包和粟米忌廉湯,豬手好大隻金黃色外皮,配埋一大份伴碟沙律,真係底食夾大件皮脆肉嫩,外皮食落有陣陣蜜糖和芥辣味啖啖肉既感覺好正,而沾埋個蕃茄混醬來食,又另一種味道跟餐加錢既小食,就算左蜜椒雞中翼,外脆肉嫩,而且好香蜜糖味和少少黑椒味今次真係冇入錯來尋食,環境又舒服,底食夾大件,待應服務好應該係一間價廉物美既餐廳,因為進食期間不停有食客進來,下次有時間可以來鋸扒
平時行深水步經過就多,一次都未試過,今次就入去試吓

但今晚唔想食鐵板燒,所以選左食鹹豬手,小食和沙律。

煙三文魚蘋果雜菜凱撒沙律,賣相同色彩好吸引,而且好大碟

煙三文魚蘋果雜菜凱撒沙律

蜜汁德國鹹豬手薯菜,有牛角包和粟米忌廉湯,豬手好大隻
金黃色外皮,配埋一大份伴碟沙律,真係底食夾大件
皮脆肉嫩,外皮食落有陣陣蜜糖和芥辣味
啖啖肉既感覺好正,而沾埋個蕃茄混醬來食,又另一種味道

熱柚子蜜

蜜椒雞中翼

今次真係冇入錯來尋食,環境又舒服,底食夾大件,待應服務好

2017-11-18
蜜椒雞中翼
馬德里餐廳今日去深水埗買電腦用品,行到好攰,見到呢間餐廳個餐牌幾吸引,喺深水埗嚟講算係貴架,因為附近有太多平價嘅食物,不過又想坐得舒舒服服,所以都係入去試吓先。同埋餐牌嘅選擇都幾多,啱晒三心兩意嘅我。餐廳嘅裝修好別緻,完全唔似深水埗區,藍色燈主調令人覺得喺海洋之中,餐廳嘅入邊都幾大,一邊係皮製嘅卡位配木椅,坐得幾舒服。個餐湯就普普通通,冇太大驚喜,不過主菜就唔錯,同埋個沙律都幾新鮮。叫咗一個牛扒鐵板餐,先揀主菜,再配一個配菜,仲可以揀飯或者麵。最後再選埋個自選醬汁。件牛扒份量都唔少,唔韌夠鬆軟,配埋個蒜蓉汁真係好好味,尤其係呢個咁凍嘅天氣,食個鐵板,即刻感到好暖和。
馬德里餐廳

2017-11-22 373 浏览
<🍴超抵食既大件咸豬手🐷馬德里餐廳>#fafafoodblog深水埗喺深水埗既馬德里餐廳 好似花園餐廳既陳設甘 環境半餐記半西餐 , 有卡位有長台 加上聖誔就到掛住聖誔裝飾 感覺都幾舒服既 😀 食物menu有好多野揀 鐵板 扒 意粉 都有🔥🤣 而我點左我其中一樣摯愛 德國咸豬手🐷😍晚餐有餐湯同麵包 而且d野大大碟! 🍴蜜燒德國咸豬手配薯菜 138 蚊🐷🥔超大隻系列😍 豬手係勁多 沙律又勁多 🥙薯角又勁多 🥔望到都好開心😍薯角厚身香脆熱辣辣 點茄汁最正 沙律既車厘茄同生菜好新鮮🍅🥗 再加埋菠蘿肉 好fresh酸甜開胃🍍 主角即咸豬手先邪惡😈 超大隻 外皮焗得夠哂香脆 帶點蜜糖汁調味🍯 入面充滿彈牙骨膠原同肥膏 點埋自製既蕃茄醬 d醬汁有d似西西厘汁 夠哂fresh同埋帶點蒜香 🍅 以138 蚊黎講真係勁抵食!🍴蜜椒雞中翼 🐤 28 蚊跟餐加28 蚊有4 隻雞中翼 有4 隻 都算大隻 外皮夠香脆😄 入面雞肉都算嫩滑 帶有蜜糖香 都唔錯😌🍯🍴芝士焗西蘭花 🌿 28 蚊🧀跟餐加28 蚊有大大碟既焗西蘭花 勁多舊西蘭花 甩超多芝士墊底 芝士半溶同西蘭花合埋一齊 芝士控好鍾意🧀😍
<🍴超抵食既大件咸豬手🐷馬德里餐廳>
#fafafoodblog深水埗

🍴蜜燒德國咸豬手配薯菜 138 蚊🐷🥔

🍴蜜椒雞中翼 🐤 28 蚊

🍴芝士焗西蘭花 🌿 28 蚊🧀

另外仲有跟餐加10 蚊既凍鴛 同 單點26 蚊既咸檸可樂 都算溝得味道唔錯 😌 重點係d野食大大碟 性價比好高 正!😍

Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#馬德里餐廳
深水埗福榮街120 至122 號地下
~~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog深水埗
=====================
2017-11-22
2017-11-21 33 浏览
去開深水埗買野,聽朋友講有間抵食西餐,所以同男朋友黎試下。前菜,先黎個忌廉湯、羅宋湯~牛角包大讚一般餐廳嘅牛角包偏淋,好似漏氣咁。而呢間餐廳既牛角包🥐,有牛油香不再講,包身漲、微溫、脆口,絕對係一餐既好開始~豬手配薯菜份量大到男仔都食得哂~薯角香脆、食得出係即炸上碟。豬手好入味,脆卜卜!豬手配汁有驚喜呀~蕃茄洋蔥蒜頭混香草,點個薯角非常惹味!肉眼扒、墨魚餅併凱薩沙律🥗沙律菜十分新鮮!凱薩沙律要有既野一樣不缺,仲加埋蘋果沙律正呀!肉眼扒的熟度剛剛好,口感幾好最後,飲番杯野飲~🍋咸檸七原隻冰杯上一整罐七喜。絕對無欺
去開深水埗買野,聽朋友講有間抵食西餐,所以同男朋友黎試下。

前菜,先黎個忌廉湯、羅宋湯~

牛角包大讚

豬手配薯菜

豬手配汁有驚喜呀~蕃茄洋蔥蒜頭混香草,點個薯角非常惹味!

肉眼扒、墨魚餅併凱薩沙律🥗
沙律菜十分新鮮!凱薩沙律要有既野一樣不缺,仲加埋蘋果沙律
正呀!

肉眼扒的熟度剛剛好,口感幾好

最後,飲番杯野飲~🍋咸檸七原隻冰杯上一整罐七喜。絕對無欺

2017-11-19
2017-11-20 51 浏览
今天與媽媽逛罷玩具街,突然下雨,唯有近近地選了間看上去大而乾淨的茶餐廳dinner。未到聖誕,已掛滿燈飾及裝飾。下雨天關係,店內未爆滿,可揀卡位坐~ 最後揀了抵食的 Dinner Set + 推介小食~牛角包,微温,外酥脆,內軟綿,富微微牛油香,不太油膩,點上忌廉湯更可口~忌廉湯,質感幼滑,富濃香忌廉味,鹹中帶粟米的香甜,不錯的餐湯~ 吉列珍寶蝦 黑松露意大利飯,珍寶蝦果然份量十足,外層炸金黃酥脆,內層蝦肉彈牙鮮味,香口滋味! 意大飯粒軟硬適中,吸收牛油/忌廉/芝士混合的醬汁,滋味濃香,再加入黑松露/雜菌/洋蔥豐富口感,令飯粒更添黑松露菇菌香~ 其中切粒洋蔥爽口多汁,中和整體的油膩感。蜜椒雞中翼,雞皮薄而香脆,雞肉嫩滑多汁,甜香的蜜糖十分入味,鹹中帶香甜,香口惹味!凍好立克,無添加糖漿,微甜不膩,跟餐 +$3 可飲到原價$24的飲品,抵飲!整體份量十足,質素令人滿意,尤其吉列珍寶蝦黑松露意大利飯, 味道意外地拍得住中高檔西餐廳,又奉送餐包/餐湯,跟餐凍飲+$3,確是豐富抵食的味美晚餐!

最後揀了抵食的 Dinner Set + 推介小食~

牛角包

忌廉湯

蜜椒雞翼

凍好立克

2017-11-18
忌廉湯
蜜椒雞翼
2017-11-08 41 浏览
返工之前食早餐對我來講好重要,所以一定要好食同埋抵食!所以今日如常就揸車到附近嘅馬德里餐食早餐,一來位置好好方便我泊車,出邊就有錶位!二來環境夠大舒適,坐得我好舒服relax!這個餐廳裝修時尚感重,是西式茶餐廳,港式價錢, 港式味道,西式環境,西式種類可能已經開咗好多年,部份餐椅已經破爛,如果修正返可能會更好早餐雖然只有一張紙,但係差唔多有成幾十個選擇,睇見其實樣樣都想食,今日就揀咗熱香餅大家睇吓我嘅熱香餅早餐幾咁豐富,兩塊熱香餅: 鬆軟蛋味香濃香草炒滑蛋: 真係夠滑,蛋味不錯沙律:沙律係極度推介,雖然只是普通沙律,但係只係多咗提子乾,口感豐富左,帶點甜又帶點鹹,增加左食沙律的層次,這個心思值得加分飽晒,$30有交易!就知道我點解成日來啦!

可能已經開咗好多年,部份餐椅已經破爛,如果修正返可能會更好

大家睇吓我嘅熱香餅早餐幾咁豐富,
兩塊熱香餅: 鬆軟蛋味香濃
香草炒滑蛋: 真係夠滑,蛋味不錯

飽晒,$30有交易!就知道我點解成日來啦!
2017-09-18 122 浏览
上周日去深水埗買野, 想找一個比較寬敞的地方食午飯, 逛了一會, 發現四周的餐廳空間比較峽窄, 最後到了馬德里餐廳。記得這是我第二次光顧這間餐廳, 餐廳內裝潢不算豪華, 但地方較附近所有餐廳濶落, 而且亦比較寧靜, 所以適合想靜靜地坐低食個飯的朋友。餐牌上有很多選擇, 最後點了焗飯系列。芝士白汁焗龍利柳配蛋炒飯, 味道清淡, 不適合追求濃厚芝士味的朋友。龍利柳頗大, 飯有蛋香, 岩我口味。羅宋湯帶點辣味, 幾醒胃!凍鴛鴦, 普普通通, 沒有驚喜。

餐牌上有很多選擇, 最後點了焗飯系列。

芝士白汁焗龍利柳配蛋炒飯

羅宋湯

羅宋湯帶點辣味, 幾醒胃!

凍鴛鴦

凍鴛鴦, 普普通通, 沒有驚喜。

芝士白汁焗龍利柳配蛋炒飯
2017-09-15 71 浏览
今日2017年9月15日。。。我同男友剛剛睇餐牌。。有個四眼男待應己經吹住晒。。又無禮貌。。講野又呼喝...其實我地都係消費者。。只係簡單開心...食過早餐.....有必要當客人係仇人嗎?定睇唔起客人..既然係咁....就咪打工la!返屋企坐la!
2017-09-03 83 浏览
話說我果日去呢間野 咁呢巳經要係出面要我等位 等3張2人枱 跟住見到入面其實好多位 唔知點解要我等跟住有個阿姐落單 我同佢講 跟住佢叫我講慢d 仲要佢係唔識寫字真係寫到好慢好慢 跟住落單又聽錯 咁我叫一杯熱檸水一杯凍檸茶 佢黎左杯熱鴛鴦比我 咁我叫佢換 跟住黎左杯凍奶茶 之後另一個同事拎住豬扒意粉 同我講:“應該唔係你地?” 我叫左常餐-五香肉丁公仔面
2017-08-04 112 浏览
咁岩去到深水埗就打算搵間平平地又有肉食既餐廳食個癲那。咁岩又見到呢間野賣肉唔貴又有位。就入左去叫左兩份鐵板扒餐食。六點零鐘去到,其實果時又真係冇乜人。兩個set,一個叫紅湯,一個叫忌廉湯,其實味道都OK,就係香港人食開既扒房味。先講個餐Bell,牛角bell,幾好食,酥軟既。但係個忌廉湯就有D咸,麻麻地。講到主角既肉呢,我地就分別叫左7成既西冷同5成既肉眼。但係好得易既係個餐到既時候,塊肉眼扒係熟晒既。其實都預左架喇,因為味道都幾好就原諒佢啦。性價比係高既,店內環境都唔錯,用百零蚊食到既扒餐黎講真係幾抵玩。
咁岩去到深水埗就打算搵間平平地又有肉食既餐廳食個癲那。
咁岩又見到呢間野賣肉唔貴又有位。
就入左去叫左兩份鐵板扒餐食。

2017-08-03 91 浏览
今晚同老公去黃金商場睇手提電腦,行完自然周圍搵野食,竟然見到一間裝修唔錯嘅西餐廳,當然要入去試下。。。。首先叫左份“蟹棒肉蘋果雜菜凱撒沙律”賣相真係100分,雖然蟹棒算係普普通通,但沙律菜非常爽脆, 蘋果菠蘿又新鮮,加埋啲煙肉碎同多士粒。。多重口感,份量好大,以$78一份沙律,超值!我地每人叫左一個餐,跟餐包+餐湯+餐飲餐包竟然係牛角包,都算鬆脆!餐湯我地都係揀左羅宋湯,湯裏面都有好多雜菜我就叫左份“芝士焗波士頓龍蝦伴肉眼牛扒配薯菜”個龍蝦真係不得了,好多膏!反而個牛扒就普通啲,無咩肉味,而個薯角就炸得好脆!而老公就叫左份“蜜燒德國咸豬手配意粉”咸豬手個皮好脆,可惜喺咸豬手嘅邊邊位有啲乾,變相咬落去好硬,不過都係小部分嘅位置!凍飲亦都夠大杯總結:雖然食物味道算中等,但份量夠哂大(我地都食唔哂),價錢都好大眾化!服務態度無得彈!
首先叫左份“蟹棒肉蘋果雜菜凱撒沙律”

我地每人叫左一個餐,跟餐包+餐湯+餐飲
餐包竟然係牛角包,都算鬆脆!

餐湯我地都係揀左羅宋湯,湯裏面都有好多雜菜

我就叫左份“芝士焗波士頓龍蝦伴肉眼牛扒配薯菜”

個龍蝦真係不得了,好多膏
!反而個牛扒就普通啲,無咩肉味,而個薯角就炸得好脆!

而老公就叫左份“蜜燒德國咸豬手配意粉”

凍飲亦都夠大杯

2017-07-25 87 浏览
餐廳部置還好, 普通西式.入面最爽口同值得食我覺得係牛扒,牛扒肉質好軟同爽口, 價錢先一百蚊左右,實在平. 牛扒份量都大件. 我同FD有D想叫多一件,但廢事食唔晒.食扒會送湯同包, 湯幾特別,好似會日日有D唔同.意大利飯很香, 主要係黑松露,和飯夠濕所以好食.份量正常, 三文魚算新鮮,所以都無問題.賣單都係200蚊左右, 性價比認真高.野飲反而普通d,我覺得, 如果有更多特飲飲會更好!~整體服務算ok, 主要係性價比高~!
餐廳部置還好, 普通西式.
入面最爽口同值得食我覺得係牛扒,
牛扒肉質好軟同爽口, 價錢先一百蚊左右,
實在平. 牛扒份量都大件. 我同FD有D想叫多一件,
但廢事食唔晒.

食扒會送湯同包, 湯幾特別,
好似會日日有D唔同.
意大利飯很香, 主要係黑松露,和飯夠濕所以好食.
份量正常, 三文魚算新鮮,所以都無問題.
賣單都係200蚊左右, 性價比認真高.

野飲反而普通d,我覺得,
如果有更多特飲飲會更好!~

整體服務算ok, 主要係性價比高~!
2017-07-25
2017-07-21 105 浏览
位於深水埗的馬德里餐廳,是一間多國菜餐廳。今日相約好友姐姐去酒店吃雪糕前,獨自來到深水埗吃午飯。很久沒有在茶餐廳吃過牛扒,心血來潮便點選一份吧扒類套餐,包括: 湯,主菜,配菜,主食,飲品。先呈上的羅宋湯,濃稠適中,微酸醒胃,味道不錯,只是略油。肉眼牛扒$88肉眼牛扒可自選生熟程度,七成熟的牛扒煎至剛剛好,牛扒肉質腍嫩,脂肪豐盈,油香充足。配以自選配菜日式炸蟹鉗,一客共兩隻,香脆可囗。時日較肚餓,幸好米飯大碗飽肚,香米幼身乾爽,自行淋上大量黑椒汁更為美味。
位於深水埗的馬德里餐廳,是一間多國菜餐廳。

今日相約好友姐姐去酒店吃雪糕前,獨自來到深水埗吃午飯。

很久沒有在茶餐廳吃過牛扒,心血來潮便點選一份吧

扒類套餐,包括: 湯,主菜,配菜,主食,飲品。

先呈上的羅宋湯,濃稠適中,微酸醒胃,味道不錯,只是略油。

肉眼牛扒$88

2017-07-20