2022-11-01 157 浏览
/近排天氣轉涼,秋冬就當然最適合打邊爐暖身♨️銅鑼灣利舞臺呢間新分店裝修亮麗😍復古風格打卡都打唔停‼️大廳中間仲有一架好豪華嘅電單車🏍.秘製花雕豬肚鍋餐廳提供嘅湯底各有特色,我最後揀咗保暖驅寒嘅秘製花雕豬肚鍋🙈湯底味道濃郁🤩有胡椒嘅香味又有柔和嘅花雕酒香‼️湯配料有酸菜、枝竹紅棗、杞子,當然唔少得最重要嘅豬肚啦🐷.🗼華人塔朋友唔太食牛肉既關係,所以叫左華人塔🤣唔使諗食咩,呢個塔咩都有🗼海鮮方面真係好新鮮👍🏽鮑魚超彈牙,花蟹🦀啲肉好多同鮮甜🥰牛肉既雪花紋好靚,牛味都好重下🤩.七色丸名符其實嘅七彩繽紛,七隻丸粒粒唔同材料,有蟹籽、咖喱、蛋黃、南乳、黑松露等等,特別組合帶黎嘅係意想不到嘅驚喜‼️
秘製花雕豬肚鍋
🗼華人塔
七色丸
2022-11-01 1395 浏览
Victorian Era is one of the latest popular instagrammable hotpot restaurants with branches in Causeway Bay, Tsuen Wan and Jordan.Black garlic pork bone soup had 4 huge pieces of pork femur bones. The bone marrow was super yum!! Black garlic, solo garlic, celery, raddish were some other ingredients. I didn't dip any soy sauce but only the broth because it was already so rich and flavorful. The beef round has everything a beef lover wants - from lean to fatty beef cuts, omasum, tongue, brisket, fa

黑蒜豬骨鍋

The beef round has everything a beef lover wants - from lean to fatty beef cuts, omasum, tongue, brisket, fat... For me, the best way to enjoy beef in hotpot is wrapping it with lots of chopped garlic and spring onions!

Rainbow dumplings - another instagrammable dish. 7 colors, 7 flavors. The wrap had a slightly springy and bouncy texture similar to konjac.

Tried pineapple-based Mars Diva and peach-based Peach Fare. Alcohol and non-alcoholic versions were both available. Sweet girly cocktails that tasted kind of like classic fruit punch. Beer would be a better option to pair with hotpot personally!

Friendly and attentive staff. Highly appreciate the courteous service. Food tasted as good as the presentation!
黑蒜豬骨鍋
  • 黑蒜豬骨煲
📍「香江花月」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌香港宜家愈來愈多火鍋店,但係呢間咁華麗嘅火鍋店真係好少見😍上網見到餐廳嘅裝修、食物嘅擺碟咁靚,又點可以唔試吓呢🤩🌹📷餐廳位於利舞臺21樓,一入到門口已經見到餐廳店面超大,仲分咗唔同區域,每個區域嘅裝修風格都有啲唔同,有復古嘅,仲放咗啲70/80年代嘅相機📷電單車🛵,打卡一流💯📸有華麗嘅,岩哂同閨蜜👭影靚相🥰呢度空間感超大,好多張枱,而且座位闊落,坐得好舒服,亦都好岩一班人食飯🤗Staff服務態度幾好,而且上菜速度都算快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰🍴日本牛乳玫瑰鍋💰HK$168✨推薦指數:7.5/10呢款係用咗日本北海道全脂牛奶🥛同上湯製成,一上嚟個陣有大大個木瓜靚托住玫瑰牛乳花冰🌹,湯身呈奶白色,仲有少量花瓣係湯度作點綴✨超級靚🤩岩哂打卡📸💯飲落湯底充滿濃濃嘅牛乳香,味道清淡,木瓜就好香甜,呢款係👧🏻專登嗌,夠哂養顏🥰🍴香江拼💰HK$788✨推薦指數:8.5/10第一次見打邊爐會用呢款圓圈⭕️形嘅盤,岩岩好圍住個爐,仲可以轉添,IG-able之餘仲好方便,想食咩就夾咩,食完可以轉去另一邊🤣🤣🤣呢款係全牛🐮宴,有齊以下八款,應有盡有🤩🤎安格斯肥牛:
📍「香江花月」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌

🍴日本牛乳玫瑰鍋
💰HK$168
✨推薦指數:7.5/10

🍴香江拼
💰HK$788
✨推薦指數:8.5/10
呢款係全牛🐮宴,有齊以下八款,應有盡有🤩
🤎安格斯肥牛:牛味超香濃,脂肪比例岩岩好😋🥰
🤎牛心頂:鮮嫩爽脆好咬口😆
🤎牛柳粒:咬落軟腍,脂肪比例較重,好香口😙
🤎手切肥牛:手切好薄身,嫩滑唔鞋口😛😍
🤎牛白肉:油分超重,不過👧🏻就覺得油膩感太重🫣
🤎牛小腿:牛味香濃,唔會太油😙
🤎牛脷:薄切牛脷,好嫩好軟身😗
🤎黑柏葉:食落爽口彈牙,不過一熟咗就縮水好難搵🤣
👧🏻最中意嘅係安格斯肥牛同手切肥牛,牛味超香濃,肉質嫩滑好好食🤤Menu 仲會教涮幾耐先係最佳時間,牛控一定唔可以錯過呀‼️🤗

🍴七彩餃子
💰HK$108
✨推薦指數:7.5/10
呢款賣相超靚,有七款唔同顏色嘅餃子,勁IG-able 📸❤️
💛午餐肉粟米餃
🧡金華火腿菜肉餃
💚冬菇薺菜餃
💙蟲草花餃
💜和牛香茜餃
🤍姬松茸野菌餃
🖤蟹肉黑松露餃
每款餃子都各有特色,👧🏻最中意係蟹肉黑松露餃,蟹肉好足料,黑松露味又好香濃🤤

🍴桃花緣
💰HK$88
✨推薦指數:8/10
呢杯一嚟到就吸引住👧🏻👀同📸,有個勁大嘅泡泡🫧係粉紅色嘅飲品上面,超靚😍😍😍記住要把握時間影相,隔一陣🫧就會消散架啦🫣
呢杯其實係用新鮮桃肉、桃肉啫喱、梳打水調製而成,飲落桃味香甜,仲有啖啖桃肉同啫喱,口感豐富😋

🍴異世界
💰HK$88
✨推薦指數:8/10
呢杯其實係奇異果🥝、蘆薈汁、梳打水、青瓜片調製而成,味道非常清爽,甜度比上一杯低,好fresh 😆

🍴火鍋醬料
💰HK$40/1
✨推薦指數:8/10
選擇都幾多,任君選擇🤗
香江花月新開了銅鑼灣店,店內裝潢堂皇,外面有類似teamlab 打卡小房,值得潮聖一下🥰🥰😆黑蒜豬骨鍋$328用了極巨的豬骨,店員還貼心幫忙撈上送上吸管讓我們可以吃到骨髓,十分鮮味😍香江拼$788賣相Igable,十分精美,全部都是牛肉個人很喜歡牛柳粒,完全不會乾,咬下去即有淡淡油脂香在口中散開,十分高質牛舌爽口,牛白肉和牛柏葉則正正常常,本身以為份量不多,但如果吃量不大完全夠2人吃飽😗七彩餃子$108十分有gimmick又健康,有爽口的,有鮮甜的,如果想打卡可以點😘香芳幻$88這杯有cream,比泡泡實際,可以吃,有很美的顏色層次,要攪拌勻才喝丫🥰桃花緣$88為了他的泡泡點的,可能坐在冷氣位,很快就破了,但飲品味道都很好,可以吃到啫喱,加了乳酸十分開胃💰人均: $401-800🌟推薦: 香江拼桃花緣🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~

😆黑蒜豬骨鍋$328

😍香江拼$788
賣相Igable,十分精美,全部都是牛肉

😗七彩餃子$108

😘香芳幻$88

🥰桃花緣$88
桃花緣

💰人均: $401-800

🌟推薦: 香江拼
桃花緣

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
2022-10-30 262 浏览
香江花月日本牛乳玫瑰鍋($168)牛乳味好重好濃,望住個牛乳玫瑰慢慢溶有少少心痛🌹 但整體黎講係好味嘅,牛乳濃到用黎飲都覺得正👍🏻🥛華人塔($688)有牛、豬、同埋海鮮,海鮮有鮑魚、蝦、元貝、蜆、沙貝、蟹🦀 包羅萬有而且都幾新鮮,牛嘅質素好高好滑嫩🐄七彩餃子($108)七彩餃子真係咩味都有,金華火腿、薺菜、蟹肉、和牛香茜、姬松茸、蟲草花、午餐肉粟米🌽啲餃唔會好易散,食完好飽肚🤰🏻另外叫咗鳯琉香($78)同埋香芳幻($88),兩杯都幾特別,前者個波波好香菠蘿味🍍而且仲keep到幾耐,飲落都幾香甜🍹
香江花月
日本牛乳玫瑰鍋

日本牛乳玫瑰鍋($168)
華人塔

華人塔($688)
七彩餃子

七彩餃子($108)
鳯琉香

華人塔
鳯琉香
1K
香江花月係一間我哋好鍾意嘅火鍋店,除咗選料新鮮高質之外,重點係三間分店各有主題,甚至有火鍋店TeamLab之稱!嚟到銅鑼灣嘅香江花月,餐廳以港產電影為主題,除咗擺設之外,餐廳仲設計咗一間充滿話題性嘅房間,食飽飽之後,記住去影張倒流時光嘅靚相呀!打卡主題房間大部份餐廳都會用盡每一寸空間,擺最多嘅餐枱,但每間香江花月都有一間主題佈景嘅打卡房,而銅鑼灣香江花月分店,就以港產電影為主題,主題房間以舞台射燈同升降球燈,絕對可以擺唔同甫士瘋狂打卡。另外,門口嘅舞台售票處、復古相機、中古電單車等擺設,真係除咗食物本身之外,仲可以食埋個環境呀!秘製花雕豬肚鍋餐廳提供多款湯底選擇,我哋就揀咗秘製花雕豬肚鍋,打邊爐之前,當然要飲啖湯先啦!打邊爐最怕湯底一開始就好鹹,因為只會越食越鹹。好彩香江花月嘅湯底夠晒火候,帶有淡淡嘅酒香味,非常清香又有層次。鍋底入面已經有枝竹、酸菜同豬肚,枝竹索晒湯底精華,至於豬肚軟腍好入味!香江拼鍾意食牛嘅我哋,就揀咗香江拼,呢個拼盤有齊安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、黑柏葉和牛舌,而香江拼更以特製嘅圓形木碟,圍住鍋底,擺盤精美,食之前絕對要影相打卡!安格斯肥牛

打卡主題房間

秘製花雕豬肚鍋

香江拼
鍾意食牛嘅我哋,就揀咗香江拼,呢個拼盤有齊安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、黑柏葉和牛舌,而香江拼更以特製嘅圓形木碟,圍住鍋底,擺盤精美,食之前絕對要影相打卡!安格斯肥牛肉油花均勻,口感嫩滑牛味濃郁;牛柏葉新鮮爽口,索晒湯嘅精華就最正;牛舌嘅肉味就最濃,肉質軟腍;至於牛白肉嘅油香十足,接近入口即熔。

七色丸
七色丸包括手工芝士三寶丸、青咖喱墨魚丸、南乳墨魚丸等七款新鮮手打丸類,每款都好有心思,而且味道獨特。我就最鍾意鹹蛋黃墨魚丸同青咖喱墨魚丸,鹹蛋同青咖喱嘅味道唔會太重手而蓋過墨魚嘅鮮味,比例控制得啱啱好,粒粒都爽口彈牙,食嘅時候仲會爆汁添。

桃花緣、香芳幻
餐廳嘅飲品由專業調酒師自行設計,提供雞尾酒同無酒精嘅特飲。鍾意甜啲,中和一下打邊爐味道,就推介桃花緣,桃花緣上面有個大泡泡,真係啱晒影相打卡,而味道方面除咗蜜桃味之外,飲品中加上啫喱,增添口感,另外仲加入梳打,非常解渴。香芳幻以紅桑莓醬做底,加入乳酪,味道酸酸甜甜,夠晒creamy,非常醒胃。
2022-10-26 194 浏览
一直有留意人氣火鍋店「香江花月」!上網做過資料,知道唔只火鍋出色,點心都好吸引!今日同埋🐽🐽去嘆個茶!魚湯金魚餃🐟金魚餃做得似模似樣,好似金魚遊緊水咁🤩!黑白天鵝🦢第一次見雙色天鵝🦢!黑天鵝內餡係豆沙,白天鵝內餡係杏仁!食落又唔會太甜,非常有驚喜🥰!碧綠蟹肉蛋白炸雀巢麵餅金黃鬆脆,堆砌成一個雀巢模樣!菜亦相當有心思,堆砌成一朵花形!店員幫忙剪開方便夾黎食😬!鮮茄鮮竹卷酸酸地幾開胃,正常發揮!

魚湯金魚餃🐟
金魚餃做得似模似樣,好似金魚遊緊水咁🤩!

黑白天鵝🦢

鮮茄鮮竹卷
酸酸地幾開胃,正常發揮!
2022-10-26 136 浏览
香江花月銅鑼灣分店,穿越時空,打卡五十年代的香港懷舊劇院。之前去香江花月都係打邊爐,估唔到佢地最近新開係銅鑼灣嘅分店午市主打精緻店心,加上超靚裝修,一定要去試下先!餐廳位於21 樓,一出lift 已經係打卡位,一系列嘅懷舊電影海報,超靚啊!!落地大玻璃,空間感十足,餐廳中間仲擺放左一架懷舊電單車,超吸睛!三色混醬腸粉腸粉煙韌有咬口,其中綠色同南色係加入左芫茜同南瓜整成,好有新意😍黑白天鵝係天鵝造型嘅杏仁味酥餅同豆沙味酥餅,酥皮乾身鬆脆之餘入面嘅餡都唔會太甜👍🏻奶黃豬仔包我特別鍾意呢個豬仔造型嘅奶黃包,好食之餘仲好可愛🐽魚湯金魚餃首先貌相驚艷,魚兒在湯裡暢泳,預備比我食落肚✌🏻。外皮係金魚造型,實質係蝦餃黎!!配埋魚湯,鮮味十足。碧綠蟹肉蛋白炸雀巢又係另一樣打卡必點,雀巢係用麵餅新鮮炸成,夠晒香脆,蔬菜配上蟹肉絲同蛋白,好味😋話明飲茶,杯茶都好重要!特別一提係當日叫左鐵觀音茶,飲得出茶葉質素都唔錯,茶香唔澀口,唔會加幾次水就無晒茶味,值得一讚👍🏻
香江花月銅鑼灣分店,穿越時空,打卡五十年代的香港懷舊劇院。

三色混醬腸粉

黑白天鵝

奶黃豬仔包
我特別鍾意呢個豬仔造型嘅奶黃包,好食之餘仲好可愛🐽

魚湯金魚餃

2022-10-24
大家有冇聽過一句 「秋風到,邊爐起」?話咁快最近天氣就開始轉涼啦,又係時候去打邊爐烚下烚下🥢  最近都冒起左好多間高質既邊爐,今次食既呢間都唔例外😋餐廳走五十年代既復古風格,帶給人一種奢華既感覺😇望住呢個名字加上環境既襯托,彷彿就好似走進左一個唔同既世界入面咁,而且仲主打左多款養生火鍋湯底,火爐配料方面都絕對不馬虎,除左擺盤精緻仲樣樣都好打卡-able,仲等咩?打個卡先講啦!📸🍽️ 香江花月 🍲 日本牛乳鍋($168)今次揀左呢款養顏牛乳鍋🐄聽講入面係用左日本北海道全脂牛乳配上湯製成,而鍋中用左原個木瓜托住一朵牛奶玫瑰花冰🌺旁邊仲配有花瓣為雪白既牛奶湯作點綴🥀湯底奶味濃郁,口感順滑,而且能夠望住呢朵玫瑰花慢慢溶化,個感覺真係好治療阿!😍一定要記得係溶化之前影左相打卡先阿📸🥩 香江拼($788)拼盤呈UFO外形岩岩好圍住個火鍋湯底🛸就咁影相都已經夠哂打卡-able啦📸 望到邊款想食就可以即刻夾落去真係夠哂方便!而牛既種類分為8款,分別有手切肥牛、安格斯肥牛、牛心頂、牛白肉、牛柳粒、牛小腿、牛舌、黑柏葉。基本上牛既大部份既部位都能夠品嘗到,當然要提提手切肥牛及安格斯肥牛既油花紋尤如大理石一樣

🍽️ 香江花月

🍲 日本牛乳鍋($168)
🥩 香江拼($788)
拼盤呈UFO外形岩岩好圍住個火鍋湯底🛸就咁影相都已經夠哂打卡-able啦📸 望到邊款想食就可以即刻夾落去真係夠哂方便!而牛既種類分為8款,分別有手切肥牛、安格斯肥牛、牛心頂、牛白肉、牛柳粒、牛小腿、牛舌、黑柏葉。基本上牛既大部份既部位都能夠品嘗到,當然要提提手切肥牛及安格斯肥牛既油花紋尤如大理石一樣分佈均勻,食落肉質柔軟而且牛味濃郁;牛柳粒就半肥瘦,咬落軟淋淋夠juicy;牛心頂和牛白肉就各有千秋,前者只需剥幾秒盲食得而口感較爽口,後者由於全為脂肪所以油脂相對上比較香。另外牛舌夠軟嫩而黑柏葉食落爽脆。真係作為牛魔皇既朋友仔又點可以唔order呢個拼盤呢,真係絕對係小編既必點推介阿!👍🏻👍🏻
🥟 七彩餃子($108)
望著唔同顏色既餃子,就知道餡料都各不有! 分別有金華火腿菜肉餃、冬菇薺菜餃、蟹肉黑松露餃、午餐肉粟米餃、蟲草花餃、姬松茸野菌餃及和牛香茜餃。隻隻餃子都皮薄餡靚,餃子皮又夠煙韌,味道配搭上幾有新意,當中小編就最鐘意姬松茸野菌餃,松茸野菌既清新香氣配上豬肉既餡料真係會令人愛上!😋

🍸桃花綠($88)
顏色上鮮艷分明夠哂colorful🌈係用左新鮮桃肉、桃肉啫喱、梳打水調配成,啫喱Q彈‌~~而整體味道比較清爽仲帶有濃濃既桃香味!重點係店員係送上飲品既時候係會在飲品表面唧上一個煙燻既氣泡🫧 打卡既時候又到啦,記住拎定手機將呢個美麗既moment捉住,因為氣泡穿左就會化成煙慢慢散走啦🫧 🫧 🫧

🍹香芳幻($88)
幻彩既顏色真係好吸晴👀 感覺上係菠蘿、椰子及酸奶混合而成,味道上有椰香味之餘仲有D酸酸甜甜咁,開胃得黎配埋火鍋就岩哂啦!🍹
2022-10-19
銅鑼灣利舞臺樓上好多食肆 今日就試下呢間香江花月🌸利舞臺前身為戲院 所以餐廳都以戲院作為裝修主題 🎞裝潢別緻 更有一間雷射燈房間俾大家打卡 好有gimmick 😆職員好熱情介紹餐牌食物 每款火鍋同配料都別具一格👍🏻精緻食物配上花俏擺盤 簡直就係味蕾同視覺一同享受🥹相信無論係男女老幼去 都會覺得好新奇好鍾意🥰湯底🌹日本牛乳玫瑰鍋 一朵玫瑰花奶冰擺喺湯底上 睇住佢慢慢溶 好特別🥰牛奶冰下面有塊木瓜托住 靚之餘煮熟左仲好甜好順口牛乳鍋聞落去已經好香奶味 飲落更加係香醇又濃厚🍼涮上牛肉食 估唔到同牛乳鍋咁夾 令牛味更加出👍🏻🐄香江併 (全牛)($788)一個大木盤圍住火鍋 擺住多達8款唔同牛嘅部位🐮擺盤非常精美 將肥牛砌成玫瑰色形 各款牛肉display得好好🌹旁邊擺上鮮花蔬菜裝飾 真係令人賞心悅目🥰我同朋友影相影咗好耐 打卡真心一流 📸牛肉包括安格斯肥牛 牛柳粒 牛心頂 黑柏葉 牛脷 牛小腿 牛白肉 手切肥牛每款口感都唔同 各有特色 同時牛味好重 又唔會韌👍🏻最推薦係手切肥牛同安格斯肥牛 油香滿滿又軟腍牛心頂同牛白肉就好特別 口感鮮嫩爽脆😆🌈七色丸 ($98)由7種顏色同材料製成嘅七色丸 口
銅鑼灣利舞臺樓上好多食肆 今日就試下呢間香江花月🌸

一朵玫瑰花奶冰擺喺湯底上 睇住佢慢慢溶 好特別🥰
牛奶冰下面有塊木瓜托住 靚之餘煮熟左仲好甜好順口
牛乳鍋聞落去已經好香奶味 飲落更加係香醇又濃厚🍼
涮上牛肉食 估唔到同牛乳鍋咁夾 令牛味更加出👍🏻

🐄香江併 (全牛)($788)
一個大木盤圍住火鍋 擺住多達8款唔同牛嘅部位🐮
旁邊擺上鮮花蔬菜裝飾 真係令人賞心悅目🥰
我同朋友影相影咗好耐 打卡真心一流 📸
每款口感都唔同 各有特色 同時牛味好重 又唔會韌👍🏻
最推薦係手切肥牛同安格斯肥牛 油香滿滿又軟腍
牛心頂同牛白肉就好特別 口感鮮嫩爽脆😆

🌈七色丸 ($98)
由7種顏色同材料製成嘅七色丸 口味新奇賣相又好睇🤩
用木架擺放住每一粒丸 配上香江併一齊影相好有味道
七色丸味道包括紅咖喱 青咖喱 椰芋 蟹籽 南乳 黑松露 鹹蛋黃
款款口味都非常特別 食落都好有驚喜 魚丸都彈牙爽口 👍🏻

令一杯飲品同樣賣相出色 紅藍漸變色好特別🌈
飲品又紅莓菠蘿汁 乳酪 雪碧 藍橙糖漿製成
飲落都係酸酸甜甜 但就多咗一種乳酪嘅酸奶香味😆
On top嘅一層忌廉令到成杯飲品更加香濃順口🥰

呢間餐廳嘅裝修同擺盤真係前所未有嘅驚艷啊啊啊!!!
下次長輩生日帶佢哋嚟食飯絕對唔失禮😆😆

打卡火鍋店香江花月,在IG上什有人氣。走懷舊路線,銅鑼灣店位置方便,空間闊落。餐廳門口有個體驗館,有好多發光燈效,又有好多鏡子,十分夢幻。餐廳中庭位置也擺放了部老爺電單車,玩味十足。餐廳有好多特色湯底,點了個養生的白湯人參鍋,內有十分矜貴的人參,再配上當歸、杞子、八角等等相當滋補,而且味道濃郁。火鍋配料也十分適合打卡,既有視覺效果又美味。點了香江拼,有不同的牛肉部位,有手切肥牛、牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛小腿、牛心椗、牛柏葉及牛脷等。其中的肥牛更砌成立體花的外貌,相當美觀。牛肉十分靚,不會有黑色瘀血,粉紅鮮嫩。再點了七色丸子,全部都是手工貨,粒粒彈牙好味,用上了墨魚及蝦打成,色彩繽紛。再點上了珊瑚蚌,新鮮爽口快熟。皇帝菜也十分鮮嫩爽口,是打邊爐必點之一。鳳琉香同芳香幻是餐廳的特色飲品,色彩斑斕又夢幻。有清幽的菠蘿味和椰子乳酪。餐廳不單止可以打卡,餐具又靚,食材擺盤精緻美麗,值得一再光顧。

2022-10-20 186 浏览
香江花月 📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓呢排秋涼岩哂來打邊爐🔥見好多人介紹~香江花月~今次約埋朋友來打下卡先🤤餐廳以戲院作為裝修主題佢真係有間鏡房配上漸變嘅燈光比人打卡感覺好科幻🤭仲有部Moto Guzzi電單車🛵裝修設計~好用心~好有特色❤️🫰🏻💯秘製花雕豬肚鍋 $168湯底好多選擇🤣花多眼亂🤔款款都好想試我簡左😋秘製花雕豬肚湯~飲落有胡椒香~好暖胃,原來用上20年陳釀紹興花雕酒配以中式藥膳~見到好多湯底用上多款藥材~仲配埋豬肚~湯底清香又暖胃~非常正~來到必叫~香江拼$788 全牛宴💯🐃拼盤有八款牛肉~岩哂我呢D食肉獸不論賣相定肉類質素都好高💯❤️。安格斯肥牛。手切肥牛。牛柳粒。牛心頂。牛小腿。牛白肉。黑柏葉。牛脷特別推介牛心頂~鮮嫩爽脆安格斯肥牛~油脂分布平均~牛味濃香七色丸 $987款唔同口味既墨魚丸&魚丸口味好創新~又特別~丸類爽口彈牙。黑松露。鹹蛋黃。紅咖喱 。青咖喱 。椰芋 。蟹籽 。南乳 異世界$88奇異果配蘆薈汁+梳打~味道清新桃花緣 $88桃肉啫喱配乳酸+梳打汽水店員會即場整煙燻氣泡係飲品上面打卡一流💯🫰🏻#香江花月 #victorianera #舊香江#50年
香江花月
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓
呢排秋涼岩哂來打邊爐🔥
見好多人介紹~香江花月~
今次約埋朋友來打下卡先🤤
餐廳以戲院作為裝修主題
佢真係有間鏡房配上漸變嘅燈光比人打卡
感覺好科幻🤭仲有部Moto Guzzi電單車🛵
裝修設計~好用心~好有特色❤️🫰🏻💯

秘製花雕豬肚鍋 $168
湯底好多選擇🤣花多眼亂🤔款款都好想試
我簡左😋秘製花雕豬肚湯~飲落有胡椒香~
仲配埋豬肚~湯底清香又暖胃~非常正~

來到必叫~香江拼$788 全牛宴💯🐃

店員會即場整煙燻氣泡係飲品上面
打卡一流💯🫰🏻

#香江花月 #victorianera #舊香江
#50年代香港 #銅鑼灣美食#新鮮食
材#打卡#相機先食#養生美顏#火鍋湯底 #舊物#火鍋 #hotpot #火鍋套餐
2022-10-19 201 浏览
近排同朋友去咗銅鑼灣利舞臺一間新開餐廳,下午茶食精緻點心裝修以前身利舞臺戲院為主題餐廳中間仲擺放左一架懷舊豪華電單車一入門口就好似穿梭返回50年代嘅老香港最特別係會有一間特色房有很多七彩燈球俾客人打卡📷餐廳落地大玻璃,每一個卡位都非常闊落可以舒舒服服同朋友隨飲茶隨傾偈每款點心都十分特色精緻有蒸,煎炸,特式點心,粉麵飯麵選擇✨黑白天鵝甜沙角外型好吸睛👀亦都好好味外層鬆脆,內軟帶甜,白天鵝入面係豆沙黑天鵝入面係杏仁旁邊仲會有鵪鶉蛋✨魚湯金魚餃造型相當精緻恍如有四條魚喺個魚塘暢泳皮薄煙靭,入面用新鮮蝦肉✨三色混醬腸粉🧡💚🤍有三種顏色不同味道嘅腸粉橙色係用南瓜整🎃綠色係用芫荽整煙煙韌韌,不會太油不會好粉
近排同朋友去咗銅鑼灣利舞臺
一間新開餐廳,下午茶食精緻點心
裝修以前身利舞臺戲院為主題
餐廳中間仲擺放左一架懷舊豪華電單車
一入門口就好似穿梭返回50年代嘅老香港
最特別係會有一間特色房有很多七彩燈球俾客人打卡📷

餐廳落地大玻璃,每一個卡位都非常闊落
可以舒舒服服同朋友隨飲茶隨傾偈
每款點心都十分特色精緻
有蒸,煎炸,特式點心,粉麵飯麵選擇

✨黑白天鵝甜沙角
外型好吸睛👀亦都好好味
外層鬆脆,內軟帶甜,
白天鵝入面係豆沙
黑天鵝入面係杏仁
旁邊仲會有鵪鶉蛋

✨魚湯金魚餃
造型相當精緻
恍如有四條魚喺個魚塘暢泳
皮薄煙靭,入面用新鮮蝦肉

✨三色混醬腸粉🧡💚🤍
有三種顏色不同味道嘅腸粉
橙色係用南瓜整🎃綠色係用芫荽整
煙煙韌韌,不會太油不會好粉
天氣開始涼就系打邊爐的季節🍲😍利舞臺廣場系依間人氣火鍋店既新分店❤️‍🔥裝修華麗好有懷舊華洋風情 主打多款養生美顏火鍋湯底🌸更以鮮花為主題 今次終於有幾會黎試試啦~🥳🥳✨日本牛乳玫瑰鍋🐮$𝟙𝟞𝟠用北海道全脂牛乳做既玫瑰花冰🪷🤍下面有木瓜墊住 仲加左食用玫瑰花點綴🌺乳白色既湯底好吸睛啊😍😍牛奶味好濃郁🥛木瓜越滾越清甜✨香江拼🐂$𝟟𝟠𝟠集結8款牛肉:安格斯肥牛· 手切肥牛· 牛柳粒·牛白肉·牛心頂·黑栢葉·牛脷·牛小腿分量十足岩曬食肉獸😍擺盤超有氣派將肉片砌到玫瑰花咁好精緻🌹牛肉一望就知道新鮮🥩其實每款都好食 而我最愛系安格斯肥牛 食落牛味好濃 肉質嫩滑吾會韌🤤👍🏻✨七彩餃子🥟$𝟙𝟘𝟠7️⃣款不同顏色既餃子都有不同味道:金華火腿菜肉餃·冬菇薺菜餃·蟹肉黑松露餃·午餐肉粟米餃🌽·蟲草花餃🌱· 姬松茸野菌餃🍄·和牛香茜餃每隻餃子都皮薄餡大 餃子皮煙韌彈牙 而且味道配搭特別有心思🥟🥟🥟我最中意🖤蟹肉黑松露(黑)同🤍姬松茸野菌(白)要了兩杯特飲:✨鳳琉香(左)$𝟟𝟠青檸加菠蘿汁味道清新解渴🍍加入薑汁汽水幾夾 味道有點似fruit punch🍹✨香芳幻(我右)$𝟠𝟠顏色好夢幻⚗️上面系菠蘿汁🍍底下有覆盆子果
天氣開始涼就系打邊爐的季節🍲😍

牛肉一望就知道新鮮🥩其實每款都好食
而我最愛系安格斯肥牛 食落牛味好濃 肉質嫩滑吾會韌🤤👍🏻

✨七彩餃子🥟$𝟙𝟘𝟠
7️⃣款不同顏色既餃子都有不同味道:
我最中意🖤蟹肉黑松露(黑)同🤍姬松茸野菌(白)

要了兩杯特飲:
鳳琉香& 香芳幻

✨鳳琉香(左)$𝟟𝟠

✨香芳幻(我右)$𝟠𝟠
顏色好夢幻⚗️上面系菠蘿汁🍍底下有覆盆子果汁 帶少少椰香🥥好中意mix左乳酪🥛味道酸酸甜甜

火鍋醬料放晒系中間長檯 以自助形式拎
除左常見既生蒜炸蒜🧄辣椒🌶蔥粒之外
仲有比較特別既黑醋 腐乳醬 沙茶醬......
我私心推介麻醬🥜超香濃 點牛肉一流🤤👍🏻

餐廳環境氣氛瑰麗典雅 空間感十足 座位好闊落坐得舒服之餘🥢食物賣相同質素都令我好有驚喜👍🏻真系色香味俱💯💯全成餐飯不停打卡令我手機都無晒電📴📸📸

店員服務殷勤有禮🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️㊙️仲特意同我介紹有間好似team lab既主題房比客人打卡嫁🪩

原來早午市時段仲有手工特色點心食🥢下次要再來食啊🥰

味道:🌕🌕🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕🌕🌕
服務:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

📍香江花月 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓
2022-10-17
庆祝纪念
纪念日
鳳琉香& 香芳幻
  • 鳳琉香
  • 香芳幻
2022-10-13 1758 浏览
好耐冇飲過茶😆 發現咗利舞台呢間新開無耐嘅餐廳🥰 見好多人介紹佢地晚上嘅火鍋😎 真係超勁靚❤️ 所以心郁郁去咗試佢晏晝飲茶d 點心會係點😆😆😆 果然冇失望🥰 點心好精緻👍🏻 味道亦都好好食😋魚湯金魚餃🐠金魚造型超可愛😍 好似真係喺水度游緊咁樣🥰 嗰個醬汁係魚湯嚟嘅 🐟 味道都幾清甜☺️ 金魚餃入裏面有蝦肉同埋豬肉,口感彈牙😋 個皮好煙韌👍🏻黑白天鵝🦢黑白天鵝賣相超精緻🥰 栩栩如生😍 忍唔住瘋狂影相😆 白天鵝裏邊係紅豆餡🦢 而黑天鵝裏邊係杏霜蓉, 好特別第一次食👍🏻 外皮超鬆脆,入邊嘅餡又唔會太甜❤️ 好好食😋 黑天鵝個底仲有個用芋頭絲炸成嘅鳥巢, 上面仲有兩粒鵪鶉蛋,成個造型真係超正❤️鮮茄鮮竹卷鮮竹卷皮薄👍🏻 入邊嘅餡料超多,口感豐富😋 最特別係用左蕃茄汁🍅 感覺更加健康🌿碧綠蟹肉蛋白炸雀巢賣相超靚成朵花花咁🌺 原來個雀巢係用麵餅炸成😍 餐廳仲勁窩心❤️ 已經分晒一舊舊細細舊,唔會食到勁論盡😆 入邊仲有蟹肉絲同蛋白,麵餅夠脆👍🏻 仲吸晒啲蟹肉味😋佢哋仲好有心思🥰 特登整咗一間打卡房😍 下次真係一定要試埋佢晚上個火鍋先得❤️

魚湯金魚餃🐠

黑白天鵝🦢