香冮花月從文字都能感受當中的詩情話意,利舞臺店的裝潢風格以劇院台前幕後作為藍本。香江花月位於銅鑼灣利舞臺21樓,環境優雅高貴,室內裝潢華麗典雅,巧妙地運用了50年代的香港風情,又不失現代感,是一個極佳的用餐環境。.繼上次打邊爐之後,一直都好想二訪香江花月,今次試一試佢嘅午市飲茶食點心🧆.🥢今次揀咗鮮竹卷用茶樹菇熬成嘅湯,浸軟既腐竹包住竹筍等嘅餡料,超好味又夠健康.🥨柚子蜜麻花可能放耐左先食,有少少淋左,但個柚子蜜好好味,又香又甜,柚子皮又帶少少苦味,正好平衡返唔會過甜。.🥟魚湯金魚餃 打卡效果一流,好似有4條金魚仔係盤湯入面游水~類似蝦餃,可能因為魚造形,所以個皮會比較厚少少🤏🏻魚湯汁濃郁有鮮味,十分滿足.🥢飛魚子鰻魚燒賣鰻魚同燒賣crossover,但鰻魚蒸後過濕,口感較糊.🍚鴛鴦炒飯 炒飯上面淋上一半綠色嘅蔬菜汁同埋一半紅色嘅火龍果汁,其實紅龍果入菜一點都無違和感,仲增添左炒飯繽紛視覺。事實上,味道同福建炒飯差唔多,醬汁帶甜而配料豐富,唔錯。.總結:環境高貴典雅,食物新潮有驚喜,服務周到,十分推薦,價錢輕奢,但物超所值
🥢今次揀咗鮮竹卷
🥨柚子蜜麻花
🥟魚湯金魚餃
🥢飛魚子鰻魚燒賣
鰻魚同燒賣crossover,但鰻魚蒸後過濕,口感較糊
🍚鴛鴦炒飯
柚子蜜麻花
鮮竹卷
飛魚子鰻魚燒賣
鴛鴦炒飯
成日都見人推介香江花月呢間火鍋店,今日出糧就決定豪一次試下佢!🤭今次試既係銅鑼灣分店,裝修好靚,行50年代風,好有古色古香嘅氣氛,好舒服好放鬆。😍身處入面就好似自己50年代既富豪咁😂餐廳嘅服務非常好,有充足嘅人手,同埋熱情嘅服務態度,好似返屋企咁舒服。食物方面,呢間餐廳嘅菜式好豐富多樣,最受歡迎嘅係華人塔!賣相勁靚,仲要勁好食!呢個有好多款牛,安格斯牛,牛枊粒,牛頂心,黑栢葉都係超級超級正!🤤🤤食到唔停口!另外仲左七色餃子,每一款餃都好正好有特色,超鮮美,好令人回味。😋湯底方面,我地就叫左秘製花雕豬肚鍋,用咗豬肚做主要食材,味道非常鮮美,豬肚都爽口,十分推介👍🏻飲品方面,餐廳有推薦鳳琉香同香芳幻,兩款飲品口味獨特,食火鍋飲好舒服,賣相都好吸引人。😍價錢方面,睇價錢係唔算平,但食完係覺得呢筆錢好抵俾!🤩服務一流,環境舒服,食物正到爆!非常值得推介。

2023-04-19 126 浏览
利舞臺分店的香江花月佈置十分瑰麗堂皇,古色古香,好像回到50年代的舊香港。店員十分熱情地介紹他們的裝潢用心設計,希望讓客人(特別是老一輩)體會到昔日香港的感覺。餐廳有不少打卡位,餐廳中庭更放有一台型格的老爺摩托車和舊相機,十分奪目。餐廳每個區域都有不同風格裝飾,枱與枱之間十分寬敞,坐得舒服。而且店員服務殷勤,用餐感覺愉快。☁️黑白天鵝賣相一流的千層酥!!好看又好食,兩隻天鵝是不同的味道。白天鵝是豆沙餡,黑天鵝是杏仁芝麻餡,兩隻天鵝酥皮都很鬆脆,食落很香!!旁邊還有兩隻鵪鶉蛋和芋頭絲~☁️魚湯金魚餃造型很精緻,像四條在游水的金魚~蝦餃皮十分煙煙韌韌,包住蝦膠和豬肉。底下是濃郁的魚湯,魚湯很清甜鮮味!!!☁️碧綠蟹肉蛋白炸雀巢一上枱時嚇親,擺盤很漂亮!!炸麵餅超級脆小,下面放了個蟹肉蛋白做芡汁,麵餅撈上芡汗食稍微浸軟更好食!!娃娃菜都十分新鮮,一大棵完整上很震撼。打卡後,店員會幫手把娃娃菜剪碎,方便食用。☁️鮮茄鮮竹卷蕃茄味濃郁,香味撲鼻!!蕃茄湯不會偏酸,帶點清甜。鮮竹卷包住蝦肉和荀,第一次試這個組合,感覺較輕盈健康。📍#vome銅鑼灣 #vome港島📝#vome港式

☁️黑白天鵝

☁️魚湯金魚餃

☁️碧綠蟹肉蛋白炸雀巢

☁️鮮茄鮮竹卷
蕃茄味濃郁,香味撲鼻!!
蕃茄湯不會偏酸,帶點清甜。
鮮竹卷包住蝦肉和荀,
第一次試這個組合,感覺較輕盈健康。

📍#vome銅鑼灣 #vome港島
📝#vome港式
超美打咭店 香江花月💕之前喺佐敦分店食過火鍋 今次同朋友去銅鑼灣分店 試吓啲點心先呢邊嘅裝修都係咁靚 充滿舊香港特式 而且空間十分寬敞 淨係見到個環境都心情大好☺️點心賣相同樣精美✨仲加入咗健康元素▪️三色混醬腸除咗原色白色 點心師傅用咗天然食材為腸粉皮調色 綠色係芫茜🌿橙黃色係南瓜 好有心思 配上芝麻/甜醬/麻醬同食用花 滋味又地道▫️木魚絲XO醬炒蘿蔔糕XO醬加埋木魚絲令整體香味提升 蘿蔔糕煎到表面微脆 切成四方粒狀 一啖一粒容易食🥢▪️飛魚子鰻魚燒賣加咗飛魚子同鰻魚成件事又高級咗⤴️入面嘅豬肉同蝦唔鬆散 有咬口 表薄饀滿 ▫️迷你鴛鴦飯細個同屋企人食飯最鐘意食鴛鴦炒飯 尤其是橙色嗰邊😆而家好少地方有得食 呢度嘅鴛鴦飯格外有心思 綠色嗰邊係混和菠菜汁 有菜粒同肉粒🥬另一邊好明顯見到紅肉火龍果 配合香港人追求健康嘅要求 開頭都諗會唔會好古怪㗎🥹不過食落去 竟然食到兒時嘅味道 好好味 炒飯底都好乾身 讚!最後staff嘅service都借100分💯好nice又主動

點心賣相同樣精美✨仲加入咗健康元素
▪️三色混醬腸
▫️木魚絲XO醬炒蘿蔔糕
▪️飛魚子鰻魚燒賣
▫️迷你鴛鴦飯

2023-04-18 171 浏览
🥚🥚🐷豪華版打卡點心✨性價比:7/10🍳食物:8/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:7/10 #蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣🍰食物分類: #蛋蛋豬吃火鍋 #蛋蛋豬吃中菜————————一間中式餐廳,集點心、火鍋和打卡於一身,實在少見。今次來到銅鑼灣利舞臺的香江花月,店名符合期望,內部環境裝修精緻,更有一間打卡房,裝飾了很多燈泡和鏡子,只要職員打開機關,燈泡還會上下移動呢。 午市點心試食蒸選點心 - 三色混醬腸粉腸粉蒸得十分滑溜,醬汁方面都好慷慨,我比較好奇三種顏色的腸粉,在味道上有何分別。綠色的,帶點芫茜味 煎炸點心 - 金絲黑松露炸鮮奶似是芋角的豪華版,淺淺的黑松露味,順滑的內餡,還帶點椰香味。 特式蒸點 - 魚湯金魚餃打卡作品第一推薦!金魚造型精緻可觀,有點捨不得吃呢。金魚餃其實是彈牙蝦餃,底下就以忌廉汁來養魚。 粉麵飯 - 一鼎牛肉烏冬豪華一大鼎烏冬,打卡之選!牛肉靚,南瓜甜。 香江花月 Victorian Era🚦銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓(銅鑼灣站 B3 出口, 步行約1分鐘)分店:佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號
🥚🥚🐷

三色混醬腸粉
一鼎牛肉烏冬

午市點心試食
蒸選點心 - 三色混醬腸粉
腸粉蒸得十分滑溜,醬汁方面都好慷慨,
我比較好奇三種顏色的腸粉,在味道上有何分別。
綠色的,帶點芫茜味

金絲黑松露炸鮮奶
煎炸點心 - 金絲黑松露炸鮮奶

特式蒸點 - 魚湯金魚餃
打卡作品第一推薦!金魚造型精緻可觀,有點捨不得吃呢。
金魚餃其實是彈牙蝦餃,底下就以忌廉汁來養魚。

粉麵飯 - 一鼎牛肉烏冬
豪華一大鼎烏冬,打卡之選!
牛肉靚,南瓜甜。

香江花月 Victorian Era
🚦銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓
(銅鑼灣站 B3 出口, 步行約1分鐘)
分店:佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖
🕰營業時間:11:00 – 16:00/ 17:30 – 23:00
2023-02-01
午餐
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝潢非常華麗復古🌹柔和燈光配優雅風格~✨享受豪華擺盤的點心 高級有氣派, 一邊享受可愛點心 *⸜( •ᴗ• )⸝*餐廳出名華麗火鍋, 想不到點心都非常精緻!是一間集點心、火鍋和打卡於一身💗˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ 會介紹那種食法最適合😋˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳如其名, 裝修精緻華麗🥀滲入的自然光線感覺非常舒適有一個大舞台放置一架復古電單車值得一提餐廳有射燈體驗房美輪美奐的場內設計, 適合打卡📸👒˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▪️ 三色混醬腸粉▫️ 黑白天鵝 🦢▪️ 魚湯金魚餃▫️ 一鼎牛肉烏冬˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 蒸選點心客人可以三選一有原籠懷舊馬拉糕/鮮茄鮮竹卷/三色混醬腸粉我選擇了三色混醬腸粉.ᐟ.ᐟ 🟢🟡⚪️淡淡南瓜🎃跟芫茜🌿的味道沾了醬汁好惹味🫶🏻❥ 煎炸點心客人可以選擇金絲黑松露炸鲜奶/雪山叉燒包/黑白天鵝 ◔.̮◔✧個人推薦黑白天鵝🦢造型非常漂亮, 餡料是杏仁跟紅豆蓉, 味道香甜 ~🥰層次酥脆 ◕‿◕。❥ 特式蒸點可以選擇奶黃豬仔包/魚湯金魚餃/飛魚子百花燒賣!我叫了賣相精緻的魚湯金魚餃🐟粉紅色的外表超可愛, 不過記得趁熱食🥰❥ 粉
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳裝潢非常華麗復古🌹
柔和燈光配優雅風格~✨
享受豪華擺盤的點心
高級有氣派, 一邊享受可愛點心 *⸜( •ᴗ• )⸝*
餐廳出名華麗火鍋, 想不到點心都非常精緻!
是一間集點心、火鍋和打卡於一身💗

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
這裡服務💯,
服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ
會介紹那種食法最適合😋

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳如其名, 裝修精緻華麗🥀
滲入的自然光線感覺非常舒適
有一個大舞台放置一架復古電單車
值得一提餐廳有射燈體驗房
美輪美奐的場內設計, 適合打卡📸👒

˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗

沾了醬汁好惹味🫶🏻

❥ 煎炸點心
個人推薦黑白天鵝🦢
造型非常漂亮,
餡料是杏仁跟紅豆蓉, 味道香甜 ~🥰
層次酥脆 ◕‿◕。

❥ 特式蒸點
可以選擇奶黃豬仔包/魚湯金魚餃/飛魚子百花燒賣!
我叫了賣相精緻的魚湯金魚餃🐟
粉紅色的外表超可愛,
不過記得趁熱食🥰

❥ 粉.麵.飯
客人可以選擇一鼎牛肉烏冬/
碧綠蟹肉蛋白炸雀巢/如意火龍紫米炒飯
強烈推薦一!鼎!牛!肉!烏!冬!🥰
擺盤超級精美絕倫✨✨
裡面有南瓜, 菇類, 牛肉, 烏冬等等😙
烏冬彈牙🫶🏻 牛肉軟嫩😙

🔍 味道:9.5/10
🔍 賣相:100/10
🔍 環境:9.7/10
🔍 價錢:8/10
🔍 服務:10000/10
🔍 Overall: 9.6/10 💍
2023-04-15 276 浏览
《精緻香江火鍋🇭🇰》———————————————-#香江花月 🫧-閨密生日梗要帶佢去食好野,同佢去咗呢間華麗典雅嘅人氣火鍋店,打卡一流📸 餐廳以50年代華洋風尚文化糅合喺食材配搭來,好似穿越時空咁,設計裝潢都別具獨特嘅香港情懷,夠哂氣派🥰-一坐低店員會送上一杯 welcome drink,個杯入面有條鯉魚,so cute,飲返杯洋甘菊雪梨茶潤潤喉就準備開餐啦😊-🖤 黑蒜豬骨鍋用咗好多舊豬筒骨熬製,裡面仲有好多配料,例如馬蹄、紅棗去提味☺️ 黑蒜配上豬骨湯,層次豐富,蒜味唔會太重死鹹,聽店員講仲有行氣活血、清心安神嘅功效~-🐂 香江併以環狀擺盤圍住火鍋湯底,啲牛肉擺到成朵花咁,賣相勁靚😍 放滿唔同部位既牛肉包括黑柏葉、牛心頂、牛白肉、牛柳粒、安格斯肥牛、手切肥牛、牛小腿同牛舌🐮各款口感都唔同,牛柏葉同牛心頂嘅就好爽脆,牛舌、牛小腿肉、牛柳粒粒同安格斯牛肉牛味香濃,非常軟淋😌-🥟 七色餃層架上面擺有七個顏色既餃子🌈 每個顏色分別係唔同嘅味道,有金華火腿菜肉餃、和牛香茜餃、姬松茸野菌餃、蟹肉黑松露餃、午餐肉粟米餃、冬菇薈菜餃、蟲草花餃,各有特色🥰-🌸 桃花緣賣相極佳,少女心爆發,店員會喺你面
《精緻香江火鍋🇭🇰》
———————————————-
#香江花月 🫧
🖤 黑蒜豬骨鍋
🐂 香江併
🥟 七色餃
🌸 桃花緣
賣相極佳,少女心爆發,店員會喺你面前用起泡槍打泡🫧 望住氣泡慢慢漲大,超級療癒😝 用咗自家製桃味啫喱、乳酸溝梳打,十分清甜😙
🦋 香芳幻
顏色好夢幻,上面有滿滿嘅椰香奶泡,配搭yogurt同菠蘿汁,酸酸甜甜,幾開胃🤩
呢度嘅野食都真係幾特別,睇menu見仲好特別可以將點心放落火鍋😉近門口位仲有間幻彩燈光屋,成間team lab咁嘅房,必去打卡!
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
黑蒜豬骨鍋:$328
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$700
2023-04-12
2023-04-14 68 浏览
復活節長假真係好開心🥳無論係出外旅遊定係留港都一樣多姿多彩假期我同朋友想去打卡📸又想食好西🤤就揀左呢間香江花月打邊爐!.一出搭𨋢門就見到呢幾張香港經典電影嘅畫作原來銅鑼灣分店係以電影為主題🎬裝修好有心思 有50年代舊香港嘅味道係餐廳中央仲有部靚車展示 非常招積🏎️.首先可以品嚐金菊雪梨茶呢杯welcome drink杯底嘅小魚好可愛🐠 真係有少少以假亂真.🌟辣汁花蛤鍋湯底揀左辣汁花蛤鍋以蕃茄🍅同各式菇類作湯底 所以都唔會好辣花蛤大大隻 而且數量都幾多 🤭蔬菜海鮮湯底亦都夠清新 店員仲會不時幫我地隔起火鍋面上嘅泡同油 非常細心.🌟香江拼餐廳以一個環狀盆盛載住精緻嘅牛肉拼盆🐮有齊唔同嘅部位例如安格斯牛、牛柏葉、牛舌、牛小腿、牛心椗、牛白肉等等以牛肉拼成一朵花 少女味十足🌺而且伴碟嘅蔬菜嘅造型同顏色都精心設計牛肉油脂均勻軟腍嫩滑😋牛心椗同牛柏葉唔使淥好耐就食得 口感爽脆.🌟七彩餃子餃子好似擺設咁陳列喺中式木架上🥟每款都係唔同口味 創意十足當中推薦蟹肉黑松露餃同埋姬松茸野菌餃👍🏻.🌟桃花緣店員會過黎整呢個超igable 嘅泡泡🫧呢杯咁靚嘅粉紅色飲品仲加入左桃味啫喱同乳酸飲品🍑 打邊爐飲好開胃.🌟
復活節長假真係好開心🥳
無論係出外旅遊定係留港都一樣多姿多彩
假期我同朋友想去打卡📸又想食好西🤤
就揀左呢間香江花月打邊爐!

一出搭𨋢門就見到呢幾張香港經典電影嘅畫作

當中推薦蟹肉黑松露餃同埋姬松茸野菌餃👍🏻

🌟桃花緣
店員會過黎整呢個超igable 嘅泡泡🫧
🌟香芳幻
呢杯七彩繽紛嘅特飲加入左各種生果同乳酪🌈最特別嘅係有椰子味嘅蛋泡
味道有啲似Pussyfoot
店員好友善健談 又會經常過黎幫我地換碟同加水
餐廳仲有一個神秘嘅打卡房 🤩

設有特別燈光效果嘅小鏡房就好似迷你Team Lab
除左黎打邊爐之外仲可以俾大家過下打卡癮😝
2023-04-14 222 浏览
必試高質打卡火鍋🐮「香江花月」係佐敦荃灣同銅鑼灣都有分店,今次黎到銅鑼灣分店打邊爐,午市通常主打精緻點心,睇落賣相都唔錯👍🏻呢次我地梗係要黎試佢既Signature火鍋啦🙈店舖環境都幾寬敞,二人位都有張大枱,坐得好舒服!《魚湯金魚餃 $48》見唔少人都有叫呢款點心,其實食落同蝦餃冇分別,不過賣相真係一流👍🏻個魚湯俾我地擺耐左小小好似傑左咁,唔知係咪本身個質地都係咁😂但都唔錯,清清地,配個餃好夾🙈《日本玫瑰牛乳鍋 $168》火鍋湯底全部都係另加錢既,呢到其中一款人氣湯底就係呢個玫瑰牛乳鍋,一上枱有個好靚既冰玫瑰🌹玫瑰花瓣都見到有啲既,玫瑰味就唔多覺,不過都有淡淡既牛奶味🫢仲有個木瓜托住,影完相之後店員會幫你切開啲木瓜再繼續滾,最尾食個陣就吸收晒啲湯汁,好好味😂《香江拼 $798》打卡必叫香江拼,有好多唔同部位既牛🐮有啲特別小小既牛白肉,牛心頂,黑栢葉,另外仲有牛舌,牛柳粒,牛小腿等…份量好充足,兩個人食既話都食得晒,真係幾好食,牛既質素幾高,好有水準,非常之推介👍🏻《脆滑桂花蚌 $118》桂花蚌好新鮮,唔洗淥太耐,食落好爽口,幾爽脆👍🏻《桃花緣 $88》打卡一流既飲品之一,一上枱店員會幫

《魚湯金魚餃 $48》

《日本玫瑰牛乳鍋 $168》

《香江拼 $798》

《脆滑桂花蚌 $118》
桂花蚌好新鮮,唔洗淥太耐,食落好爽口,幾爽脆👍🏻
脆滑桂花蚌

《桃花緣 $88》
打卡一流既飲品之一,一上枱店員會幫你加泡泡,基本上要影相好快啲影啦,個泡好易爆,一唔小心就會冇左😂味道就係白桃乳酸梳打既味,個人覺得有小小偏甜,不過食住火鍋飲呢啲係幾正既🤣
桃花緣

《瑰洛月 $88》
呢杯相對冇咁甜,係用洛神花調味再整成玫瑰冰咁樣,好靚🌹
瑰洛月

火鍋醬料 $25pp》
火鍋醬料按位收費,都係平時個啲基本醬料,豉油麻醬蔥花辣椒🌶️

整體對呢間餐廳感覺良好,服務都唔錯,下次有機會一定要試下佢啲點心先🤤

香江花月

推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-26
脆滑桂花蚌
  • 日本牛乳玫瑰鍋
走進銅鑼灣的這間火鍋店,就像走進50年代的舊香港,餐廳以港產電影為主題,裝潢別有用心,充滿華麗的懷舊風;各款食材新鮮高質,擺盤精緻,十分適合打卡~🦀華人塔 China Building ($698)賣相色彩繽紛,十分吸睛!除了優質牛肉及豬肉外,更集齊:蟹、大蝦、鮑魚、元貝、帶子及青口等,款款鮮香味濃,極滿足!🍲黑蒜豬骨鍋 Black Garlic and Pork Bone Soup ($328)建議落火鍋配料前品嚐一下湯底,美味又足料!湯底加入炸蒜、蒜粒、黑蒜粒、淮山及紅棗等,味道香甜,配上由大大件豬骨熬成的濃郁湯底,十分配搭!🍢七色丸 Rainbow Meatballs Combo ($98)有驚喜的手打丸子拼盤!7款新穎口味:蟹子、紅咖哩、青咖哩、椰芋、南乳、黑松露及鹹蛋黃,味道新奇特別,粒粒爽口彈牙,值得一試!🦆台灣鴨血 ($78)口感滑嫩細緻,咬下去多汁入味~🍜手唧紫薯麵 ($78)用新鮮墨魚及紫薯製成,紫薯味突出,後勁更帶出墨魚鮮味~🐟即炸魚皮 ($58)香脆可口,火鍋必點!🍹桃花緣 Peach Tate ($88)以桃子為基調,Cocktail加入Vodka,令果香更突出

🦀華人塔 China Building ($698)

華人塔

七色丸

🦆台灣鴨血 ($78)
口感滑嫩細緻,咬下去多汁入味~

台灣鴨血

🍜手唧紫薯麵 ($78)
用新鮮墨魚及紫薯製成,紫薯味突出,後勁更帶出墨魚鮮味~

手唧紫薯麵

🐟即炸魚皮 ($58)
香脆可口,火鍋必點!

🍹桃花緣 Peach Tate ($88)
以桃子為基調,Cocktail加入Vodka,令果香更突出~

🌹瑰洛月 Roselle Luna ($88)
用洛神花、玫瑰及蘋果等調成,上桌時更有煙霧效果,適合打卡!

華人塔
台灣鴨血
手唧紫薯麵
2023-04-11 68 浏览
銅鑼灣特色火鍋店一入門口就見到煙霧瀰漫,餐廳正中間擺放左一架懷舊子母電單車,旁邊就有一個酒吧,充滿儀式感。日本牛乳玫瑰鍋:$168呢個湯底係用北海道全脂牛乳製成,加上新鮮的日本食用玫瑰花,充滿花香,仲有半個木瓜,湯底輕薄不油膩,未食都感覺到好滋潤,食完覺得皮膚都滑左。香江拼:$798有牛心椗、牛白肉、牛𦟌、牛舌、牛柳粒、黑栢葉、手切牛及安格斯牛小排。砌成花形鋪得滿滿,食之前一定要狂影相。牛心椗同牛白肉湪幾秒就得,又爽又脆,牛柳粒同安格斯牛好有肉香,肉質冧滑,正!七彩餃子:$108唔同顏色嘅餃子係唔同口味,有黑松露蟹肉餃、蟲草花餃、粟米餐肉餃、松茸野菌餃、金華火腿餃等。特飲:桃花緣:$88粉紅色的石榴乳酸飲品,加左青檸梳打,仲有啲自家製蜜桃啫喱,再係你面前用槍打個氣泡,啱晒打卡呀!香芳幻:$88有紅莓同菠蘿汁,加埋乳酪同雪碧,上面有層椰子味嘅cream,藍色來自一種BlueCuracao嘅糖漿,好睇又好飲。
[打卡必到]銅鑼灣特色火鍋

日本牛乳玫瑰鍋:$168

香江拼:$798

七彩餃子:$108

特飲:
桃花緣:$88

香芳幻:$88
10.4.2023 一2個女仔 即興去左 香江花月 Victorian Era #香江花月之前一路都好想黎😝睇人地既post 打卡好靚 同好好味既感覺😆入去系好華麗既感覺~野食真系名不虛傳🤤 又靚好食!仲要好好服務😆途中食食吓 我哋玩緊電話 有服務員問我哋仲食唔食🤭我朋友食野一向都挑剔 我哋兩個人食晒所有嘢🤣唔知有冇嚇親人😂💗花膠雞煲 靚花膠😍 個湯左飲左2碗先食😆💗叫左個拼盤 #香江拼 幾款牛肉🤤 魚都好味!就系為左呢個圈而黎!😂😂😂💗#花花綠綠 蔬菜拼盤 排得好靚!好多款同好甜😚💗#七色丸 好特別既味呀!好食既 有真系估佢吾到既味🤣仲見隔離枱d盤都好靚😍要試埋其他野食 真系下次要拉大隊先得😂
10.4.2023 一

之前一路都好想黎😝
睇人地既post 打卡好靚 同好好味既感覺😆
入去系好華麗既感覺~
野食真系名不虛傳🤤 又靚好食!仲要好好服務😆

途中食食吓 我哋玩緊電話 有服務員問我哋仲食唔食🤭
我朋友食野一向都挑剔 我哋兩個人食晒所有嘢🤣
唔知有冇嚇親人😂

💗花膠雞煲 靚花膠😍 個湯左飲左2碗先食😆
💗叫左個拼盤 #香江拼 幾款牛肉🤤 魚都好味!
就系為左呢個圈而黎!😂😂😂
💗#花花綠綠 蔬菜拼盤 排得好靚!好多款同好甜😚
💗#七色丸 好特別既味呀!好食既 有真系估佢吾到既味🤣

仲見隔離枱d盤都好靚😍
要試埋其他野食 真系下次要拉大隊先得😂
花花綠綠
花花綠綠
2023-04-09 69 浏览
👈🏻香江花月#japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_火鍋一去到就有杯welcome drink潤一潤喉💕舒服嘅打邊爐環境記住入打卡房打卡呀五光十色🌈閃令令日本牛乳玫瑰鍋 $168真係視過同味覺嘅享受打卡同味道都100分🌺一上枱就聞到好香嘅牛乳味會有一層層嘅牛乳泡食落有啲似豆腐😆好滋潤養顏 飲完皮膚都滑啲呀👶🏻木瓜超好食超甜香江拼 $798食肉獸必叫呀好吸睛 打卡勁靚😍店員好耐心咁介紹淥牛肉嘅次序同所需嘅時間第一輪可以食牛白肉黑栢葉同牛心頂佢哋淥3至5秒就食得㗎啦牛白肉油脂感滿滿 口感有啲似食緊魚生黑栢葉爽口彈牙而牛心頂就爽脆啲第二輪可以淥牛脷同牛小腿牛脷非常彈牙牛小腿脂肪比例較少 但係肉質都幾結實有彈性手切肥牛味道濃厚 油花分布平均安格斯肥牛砌到花花咁 又靚又好食安格斯牛柳粒一啲都唔靭軟腍仲好juicy添 大推薦🤩七色丸 $98好新穎嘅七色丸🥰坊間好少見有咁多味道嘅手工墨魚丸有椰芋 紅咖喱 青咖喱 蟹子 鹹蛋黃 南乳同埋黑松露味🤤粒粒都好彈牙小編就最鍾意椰芋味椰香十足😍鳳琉香 $78記住要相機食先🤭有個煙燻嘅泡泡真係美麗的泡沫 一剎花火🎇鳳梨汁加薑味汽水開胃又解膩香芳幻 $8
👈🏻香江花月

地點:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓
⏰:Mon-Sun 11:00-16:00
17:30-23:00

2023-04-09 158 浏览
今日難得放假,緊係揀間又靚,又舒服嘅餐廳同朋友一齊食tea啦!所以我揀咗位於銅鑼灣嘅香江花月,餐廳係行復古華麗嘅裝修,處處都係打卡位,位置又舒服,同行嘅朋友都超滿意!✨鮮茄鮮竹卷鮮竹卷浸住喺用新鮮蕃茄咬成嘅湯入面,索晒啲酸酸甜甜既湯汁,味道好鮮美。而鮮竹卷入邊包住木耳、蘿蔔、豬肉等材料,口感豐富,相當唔錯。✨ 黑白天鵝一上枱真係嘩咗一聲,好靚呀!用芋頭造成嘅鳥巢上面仲有兩隻鵪鶉蛋。天鵝嘅出面係鬆脆既酥皮嚟嘅,而入面嘅內餡就因應顏色有所不同,黑天鵝係杏仁黎,香味濃郁,白天鵝就係豆沙餡,味道唔算太甜。✨ 飛魚子百花燒賣燒賣上面有少少鹹鹹香香嘅飛魚子作為點綴,而燒賣外面就用咗蔬菜汁製成嘅綠色外皮,入面仲有大大隻既蝦,新鮮彈牙,非常好味~✨ 碧綠蟹肉蛋白炸雀巢又係一個非常適合打卡嘅菜,用麵餅炸成嘅鳥巢非常脆,上面嘅黃芽白就好似花咁盛開,入面仲有好多一絲絲嘅蟹肉同蛋白㗎,味道幾清新!

✨鮮茄鮮竹卷

飛魚子百花燒賣
黑白天鵝
碧綠蟹肉蛋白炸雀巢
2023-04-08 2339 浏览
好似潛左水好耐🙈因為最近又要考試同埋好忙!!但覺得要嚫有記憶嘅時候寫埋呢間餐廳先😆 已經第二次食呢間bookmark左好耐嘅火鍋店,總算圓左個心願xd 雖然有啲貴但好值得食🥰同埋真係好鍾意佢呢個超igable嘅binloooo!🍼牛奶玫瑰鍋 $168其實我struggle 左好耐揀唔揀呢個鍋,一黎驚佢好睇唔好食~二黎就驚會好滯好漏!點知完全冇呢種感覺😳牛乳湯口感好順滑,完全冇一種好fake嘅牛奶感覺~然後,味道自然清甜,而且都有保留少少豬骨湯味嘅感覺,完全冇好似芝士火鍋嘅黏稠感,所以真係唔會有好重飽腹感同滯嘅感覺😋🌸🐮香江拼 $798係連續兩次我都嗌咗嘅超級IGable全牛拼盆🥰 佢哋將啲牛肉擺到好似花花咁,真係好靚好吸引😍然後店員又同我哋介紹食呢個拼盤嘅先後次序同埋淥熟時間~建議真心要stick to instruction~因為有啲肉唔小心淥耐咗,個口感真係冇咁好🙈首先係牛柏葉、牛心頂同埋牛白肉~牛柏葉同牛心頂嘅口感真係超級爽脆,然後牛白肉就食落有啲似充滿牛白牛脂味嘅豬白肉咁~都好食~接落黎嘅係牛脷、牛小腿肉、牛肉花花、牛柳粒粒同安格斯牛肉~ 特別想講下後面三款牛肉😍 每款都各有特

🍼牛奶玫瑰鍋 $168
牛奶玫瑰鍋

🌸🐮香江拼 $798
香江拼

首先係牛柏葉、牛心頂同埋牛白肉~牛柏葉同牛心頂嘅口感真係超級爽脆,然後牛白肉就食落有啲似充滿牛白牛脂味嘅豬白肉咁~都好食~接落黎嘅係牛脷、牛小腿肉、牛肉花花、牛柳粒粒同安格斯牛肉~ 特別想講下後面三款牛肉😍 每款都各有特色~牛肉花花嘅油脂分布得好平均~牛柳粒都好有嚼勁但都唔會太過煙韌,而安格斯牛肉就係牛味最重最香嘅一款肉,真係啱哂壓軸最後食🤤

🌈七色餃 $108
七色餃

第一次食咁多唔同顏色嘅餃子😆然後全部餃子嘅味道同配搭都好特別~有別於一般傳統嘅韭菜餃同白菜餃~ 有粟米餐肉餃、姬松茸野菌餃、蟹肉黑松露餃、金華火腿菜肉餃、蟲草花餃、牛香茜餃、冬菇薺菜餃~ 其中味道比較突出嘅就有金華火腿菜肉餃同埋蟹肉黑松露餃~會明顯食到有鹹鹹嘅金華火腿味同埋重味少少嘅黑松露味~其餘嘅水準都平均~真係啱晒鍾意試新奇野同試啲特別口味餃子嘅人~

🍑桃花緣 $88
🍍鳳琉香 $78

兩杯嘢飲果味都好重,但係又唔會過分甜🥰桃花源就桃味好重,特別嘅係下邊有啲啫喱粒粒~而鳳琉香就係菠蘿味重重嘅fruit Punch咁😆然後最好睇嘅係,店員會喺上邊吹個氣泡,令到成杯嘢飲好igable~啱哂我地啲港女打卡🤣

!同場加映!
第一次去嘅時候係去佐敦店,嗰時已經覺得個場幾靚~但係今次銅鑼灣店個場仲grand!成個teamlab咁!((不過我影嘅時候係熄咗燈嘅Teamlab🙈🤣
2023-03-06
牛奶玫瑰鍋