2019-01-24 387 浏览
窮遊香港-高cp值韓國餐廳.旺角女人街 咁多間餐廳今日講下一間抵食韓國餐廳啦呢間比較特別既😋一定要講下石鍋飯 同鐵板飯.一個飯跟2個配菜 隨機2款都係泡菜 芽菜果d 但我最鐘意都係青瓜😍👍🏻厚切 爽口 酸酸甜甜小辣 唔錯👍🏻仲有機會係小小韓國炒粉絲 過下口癮.今日叫左⭐️傳統石鍋飯 配牛肉粒$72(可睇片)😋睇到出哂煙都流口水(ig有小小影片睇)🤦🏻‍♀️我地掛住影相....底下多左層飯焦(睇個人喜好)‼️建議快d炒好佢 趁熱食(唔好學我地).⭐️泡菜鐵板燒飯 配牛肋骨$88(可睇片)(‼️如果配烤肉 雞肉$68炸 抵食)😋呢個韓國醬汁好好味個汁比個超熱既鐵板收左水(偏咸)👍🏻但加埋飯一齊岩岩好👍🏻牛肋骨都大塊 調味十足 夠入味👍🏻唔鐘意淡口既人 呢個鐵板飯一定岩你⭐️推介.野飲方面 跟餐平d加$3-5(可睇菜單)飲左⭐️凍蘆薈茶+10底下有唔小蘆薈 清清甜甜 唔錯⭐️凍柚子蜜 +10呢杯 好甜(通常餐廳都係放到勁淡 呢到我比like👍🏻)但我自己加水(1杯變左1.5杯 抵飲😂)(店主見到唔好話d員工呀).#首爾石鍋燒地址:旺角通菜街21號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5 鐵板飯真係好野味環境:4/5
窮遊香港-高cp值韓國餐廳

都係泡菜 芽菜果d 但我最鐘意都係青瓜😍
👍🏻厚切 爽口 酸酸甜甜小辣 唔錯
👍🏻仲有機會係小小韓國炒粉絲 過下口癮
今日叫左
⭐️傳統石鍋飯 配牛肉粒$72(可睇片)
😋睇到出哂煙都流口水(ig有小小影片睇)
🤦🏻‍♀️我地掛住影相....底下多左層飯焦(睇個人喜好)
‼️建議快d炒好佢 趁熱食(唔好學我地)
⭐️泡菜鐵板燒飯 配牛肋骨$88(可睇片)
(‼️如果配烤肉 雞肉$68炸 抵食)
😋呢個韓國醬汁好好味
個汁比個超熱既鐵板收左水(偏咸)
👍🏻但加埋飯一齊岩岩好
👍🏻牛肋骨都大塊 調味十足 夠入味
👍🏻唔鐘意淡口既人 呢個鐵板飯一定岩你
⭐️推介
野飲方面 跟餐平d加$3-5(可睇菜單)
飲左⭐️凍蘆薈茶+10
底下有唔小蘆薈 清清甜甜 唔錯
⭐️凍柚子蜜 +10
呢杯 好甜(通常餐廳都係放到勁淡 呢到我比like👍🏻)
但我自己加水(1杯變左1.5杯 抵飲😂)
(店主見到唔好話d員工呀)
#首爾石鍋燒
地址:旺角通菜街21號地舖
⭐️評分:
味道:4.5/5 鐵板飯真係好野味
環境:4/5 仲有d日式feel 晚市個場幾full(可睇圖)
服務:4/5
衛生:4/5
抵食:4.5/5
2019-01-19 39 浏览
有時放lunch諗唔到食咩就會行果條街睇下有啲咩食皆因嗰條街太多嘢食啦一定有啱嘅嘢食入去之前見到間鋪頭環境好昏暗仲經常播韓國嘅歌氣氛唔錯坐低嗌嘢食之前佢哋會俾個粟米羹我哋飲作為前菜之後我同分別叫左唔同嘅石鍋湯飯同石鍋飯朋友叫左年糕烤肉豆腐鍋 跟飯成個鍋份量好多年糕同烤肉嘅份量各佔一半成個鍋唔係好辣得就叫泡菜餃子烤肉豆腐鍋 跟飯泡菜餃子得幾隻 數量唔多味道唔錯烤肉同豆腐嘅數量各佔一半兩個豆腐鍋入面都有啲粉絲啲粉絲勁索味入哂味咁 好正食完勁飽另外朋友都叫左兩個石鍋飯泡菜烤肉石鍋飯 傳統石鍋飯雞肉啲辣醬可以因應自己想食幾辣去調整嘅幾貼心個飯唔會好油膩食到尾尾都好多飯焦
有時放lunch諗唔到食咩

幾貼心
個飯唔會好油膩
食到尾尾都好多飯焦

2019-01-18 62 浏览
今日係旺角想食韓國🇰🇷嘢,但係又唔想食炸雞🍗,就嚟試咗呢間OpenRice都幾多好評嘅首爾石鍋燒🍲自己本身都幾鍾意韓國嘅豆腐湯,所以就叫咗兩個嚟試喇,叫咗個海鮮🦐烤肉豆腐湯,同埋蕃茄🍅泡菜烤肉豆腐湯,兩個個湯底都幾好味,有泡菜味不過又唔會太辣,啲烤肉🐖都好好味,好淋身,好入味😋,豆腐鍋可以揀跟飯🍚或者跟手打烏冬,我就每樣揀咗一個,變咗泡菜湯烏冬🍜另外小食就叫咗韓風一口雞🐔同自家製泡菜炒雞肉🐔,個炒泡菜比起就咁淨泡菜好食d,味道豐富啲,啲雞肉都好嫩😋
2019-01-16
  • 海鮮烤肉豆腐鍋
  • 韓風一口雞
2019-01-02 64 浏览
小店在女人街近登打士街的一段。今天下午在這裡點了叉燒烏冬。烏冬好吃,但叉燒有點像是煎過的?所以連帶湯也有點油的味道,味道是Ok的。看到別人的蛋包飯好像好大好好吃,下次來要試一下。如菜單上加上素食的選擇會更好。熱檸茶有點洗潔精味...這是在茶記常會遇到的。通常用膠杯裝熱飲就好易有這情況,要留意一下!這裡的服務不錯,服務員都很有禮貌的。
這裡的服務不錯,服務員都很有禮貌的。
2018-12-28 87 浏览
哩間首爾石鍋燒可以話係我嘅飯堂。平時如果係旺角唸唔到食乜就會黎哩度食。佢d食物質素都幾穩定而且一年四季都啱食。今次我同朋友就叫左就叫左烤肉石鍋飯,部隊鍋,韓式粉絲煎餃,凍柚子蜜,凍柑桔蜜。 先上係兩碟前菜共四款。其中泡菜我至like因為真係又酸又辣,很爽口好味。青瓜也很不錯。烤肉石鍋飯賣相很不錯。上檯時吱吱聲感覺很爽同埋有好味飯蕉係底。配料同埋烤肉份量都很多。我地急不及待將飯/配料/烤肉/生蛋黃撈一齊,一路撈一路感受到香味濃郁。哩度嘅部隊鍋我個人覺得比食開的材料豐富, 因為除左有腸仔/雞蛋/午餐肉/辛辣麵/芝士,仲有泡菜餃子同埋泡菜,口感很豐富,味道更濃更刺激!韓式粉絲煎餃係唔辣的煎餃。裡面有豬肉同菜同粉絲。餃子皮唔厚我最like。煎得很香很脆。點埋個汁黎食味道剛好。凍柚子蜜同埋凍柑橘蜜係半價。味道剛好唔太甜。食熱野飲哩個最適合既冰凍又解喝。

前菜

凍柚子蜜,凍柑桔蜜
  • 烤肉石頭鍋飯
  • 韓國粉絲煎餃
2018-12-23 77 浏览
唔會係首爾搵到李d食物The best thing about the meal was the plain rice The kimchi pancake had no kimchiThe kimchi pork stew had some weird meat in it
唔會係首爾搵到李d食物

2018-12-23
45 分钟 (外卖送餐)
  • White rice
前嗰幾日天氣突然間轉凍,令我好想食啲熱辣辣,暖粒粒嘅食物!食韓國嘅食囉笑就啱晒啦!家住太子嘅我即刻搜尋下附近邊度有抵食又好食嘅韓國石鍋燒,見到呢一間嘅評價都唔錯,即刻狗衝過去食😋😋😋😝 佢其實就響通菜街兩旁嘅餐廳,唔算難搵,連閒曰都爆棚,都幾多人幫襯。我哋見到每人都點咗石頭鍋飯或豆腐鍋,搞到我又想點,咁啱見到有個$179二人套餐可以揀一個石頭鍋飯同埋一個豆腐鍋,包一款小食,我哋揀咗呢個二人套餐另加d小食。佢哋先上前菜四小碟,都係泡菜辣芽菜青瓜嗰啲,令我們胃口大開!我哋首先揀咗個牛柳粒石鍋飯,佢嘅牛柳粒超嫩,而且牛柳份量唔少,啖啖肉啱晒牛魔王!加上其他嘅配料如溫泉蛋泡菜等攪拌一起食,口感好正呀!最正係因為個石頭鍋keep着好熱,過咗十幾分鐘之後開始有飯焦,仲好脆!😋 另外我哋揀咗海鮮豆腐鍋,加$6配烏冬,海鮮都係青口,蝦果啲,最正我覺得係佢嘅豆腐同埋辣湯底!豆腐索晒啲湯好入味!👍佢嘅辣湯底唔算好辣但係好惹味,烏冬又係勁挂湯,果然冇選擇錯,食完個豆腐鍋全身都暖晒😋👍 小食方面我哋揀咗一口雞,呢個又係必食,雖然係炸但係一啲都唔油膩同好乾身,食完都唔覺得熱氣😝小食方面我哋揀咗一口雞炸得香脆多汁

石鍋牛柳飯

海鮮豆腐鍋

小食方面我哋揀咗一口雞炸得香脆多汁,一啲都唔油膩,一個字:好味!
一口雞

除咗二人餐我哋仲點咗三個小食,啲人以為我哋非洲難民好耐冇食過野,叫咁多嘢食😂我哋放工覺得好肚餓同埋好抵食㗎嘛,唔覺唔覺咪叫多咗囉😂
雞翼沙律

第一樣係燒雞翼沙律雖然話係燒雞翼,其實係四隻超大隻又肥美嘅炸雞翼,真係好大隻仲炸得好juicy,每人食兩隻有啲邪惡!下面嘅沙律就正正常常,清新一下口腔再食下一道😊
煎泡菜餃子

煎泡菜餃子($45),一共有五粒,中間嘅餡係泡菜感覺紮實,而且幾特別唔算好辣!
炒韓式粉絲

跟住我哋仲點咗個韓式炒粉絲($52), 有啲似中式炒粉入面加咗蛋絲肉絲洋蔥同埋冬菇絲,又幾好味喎。

整體來講,呢間韓國石鍋燒性價都幾高,份量又夠,真係比到我驚喜喎,食完全身暖晒☺️會有下次。
——————————————————

雞翼沙律
煎泡菜餃子
炒韓式粉絲
2018-12-21 86 浏览
近日天氣轉凍,出街食飯都想食点熱氣騰騰嘅食物。但 打邊爐又好熱氣, 食蒸氣鍋,一個人食飯又太貴喇。突然想到上次糸旺角通菜街食過的首爾石鍋燒的石頭湯鍋!!好!今晚就食呢個!!去到首爾時間尚早,店裡不算多人。待應安排了坐位後,就睇餐牌。記得佢哋有個一人套餐只糸九十幾蚊,今晚自己一個人食飯就試吓吧!呢個一人餐有前菜配餐湯再搭主食跟餐飲。OK喎。前菜A,B,C三選一,(A玉子沙律,B螺肉沙律,C首爾自家泡菜)主食有10款可選其一。最後我選了B螺肉沙律,主食選泡菜烤肉豆腐湯鍋配白飯,加5蚊要杯特飲熱柚子蜜。点完餐後,很快已上了餐湯同前菜,個螺肉沙律,甜甜地都幾開胃,餐湯糸粟米豆腐湯,清清地都吾錯。食完前菜不久個主食就上啦,嘩...個湯鍋熱氣騰騰,啲湯仲滾滾下,睇見都暖笠笠。初初以為泡菜湯會好辣,原來都吾係啫。估吾到個味道仲好清新添,少少辣配埋D湯粉絲, 真係食到雪雪聲呀。食到一半額頭同個鼻仲開始有汗,成身暖笠笠。 最後忍唔住啲湯底都飲埋, 感覺真係好滿足。慢慢抖一陣,飲埋杯熱柚子蜜成個人舒服哂。 埋單都係百零蚊。 最重要係食到嗰份滿足感,正呀。 下次等我捉埋老婆同個寶貝女一齊嚟再食過。

• 秘製烤肉豆腐鍋
2018-12-09 140 浏览
同男朋友兩個打算食韓國野,就黎到女人街依間首爾石鍋燒唸著試下點知去到一打開門唸著入去之制,就有個肥佬帶眼鏡既侍應好大聲咁呼喝我“”幾位呀你???””,,當堂比佢嚇一嚇,之後我話兩位啦,就帶到我去廁所門口坐??但成個場仲有成6-8張台係吉左係到,我心唸無野呀話,我黎比錢食野仲要比你鬧咁入左黎就算啦,唯有照食,我地叫左個二人餐,埋單最後都係200蚊有找,算係平既~食物都算正常但係真係無下次~因為D 服務態度真心差到一個點,個位帶眼鏡阿叔黑口黑面咁同我地落單,仲要黎到個下已經好似比佢鬧咁款問候我幾多位,我係黎消費架囉,唔係黎受氣!!!!!

“”幾位呀你???””,,當堂比佢嚇一嚇
,之後我話兩位啦,就帶到我去廁所門口坐??

入左黎就算啦,唯有照食,

2018-12-07
2018-12-05 85 浏览
好耐未食過韓國野啦!🇰🇷睇韓劇成日睇到好想食😂😂尤其係韓國餃子😆大大粒 好滿足🤤·介紹大家好抵食既韓國菜!2人餐($179)包豆腐鍋,石頭鍋飯,1小食同埋野飲😳😳我地比較大食再點小食😆但其實份量唔細架😂食得哂先好叫😏🥟香煎泡菜餃子($45)係煎到脆身架😍滿足!🐔韓風一口雞($39)淡淡肉,最緊要係炸粉唔厚!🥘秘製烤肉豆腐鍋(加海鮮+5)建議加埋年糕同泡菜😭唔加好似差咁d野咁😭🍚石鍋飯(加牛肉+4)熱辣辣,正常味道!店員仲好貼心俾左支辣醬我地自己加辣🌶🥕蘿蔔煎餅 - 一致認為好味!煎到脆脆地,加埋酸辣醬汁,惹味🤤🤤·女仔記住點熱紅棗蜜!!好好飲💓💓唔知係邊度有得買,想自己沖🧐🧐
🥟香煎泡菜餃子($45)係煎到脆身架😍滿足!

🐔韓風一口雞($39)淡淡肉,最緊要係炸粉唔厚!

2018-11-21 112 浏览
係旺角街頭隨意行,見到有間韓國野就決定試下。一入去發覺成間餐廳燈光都幾昏暗下,不過呢度播kpop都勁大聲。 伴餐都係韓式餐廳一般會提供嘅伴餐: 泡菜、青瓜、芽菜同埋粉絲。推介呢味醃青瓜,混雜左酸、甜同辣味,幾開胃。另外芽菜都會推介,幾爽口幾清甜,食完d辣野可以食啖芽菜中和番。 傳統石頭鍋飯 (烤肉) 65上碟時充滿鍋氣,標哂煙,熱辣辣,呢個石頭鍋飯仲有生雞蛋同埋其他蔬菜配料可以拌飯,配上韓式辣醬就更加惹味。石鍋底仲有一層薄薄地嘅飯焦,卜卜脆好有口感,鍾意食飯焦嘅人一定會好開心haha。 鐵板燒黑椒栗米肥牛 66上枱時有沙沙聲,肥牛香氣四溢,仲有隻半流心嘅荷包蛋添! 蘿蔔蔥餅45薄餅外層微脆,夾雜住蘿蔔絲同埋蔥絲,但個人覺得蘿蔔味唔算突出 ,同埋覺得食落有少少油膩。 韓國柚子蜜柚子蜜清甜潤喉,唔係死甜,唔錯。食完辣野叫杯甜甜地暖暖地嘅飲品都係個好選擇。 題外話,我地食完大概8點幾,呢個時候出面有人係度等位,侍應已經迫不及待掟張單比我地,變相趕我地走,希望可以改善下。

傳統石頭鍋飯 (烤肉) 65
傳統石頭鍋飯 (烤肉)

鐵板燒黑椒栗米肥牛 66
鐵板燒黑椒栗米肥牛

上枱時有沙沙聲,肥牛香氣四溢,仲有隻半流心嘅荷包蛋添!

蘿蔔蔥餅45
蘿蔔蔥餅

伴餐
傳統石頭鍋飯 (烤肉)
鐵板燒黑椒栗米肥牛
2018-10-31 140 浏览
星期六同男朋友黎食午餐,叫左個秘製烤肉豆腐煱配簡飯,男朋友叫左個韓式燒雞肉鐵板燒,兩個set份量都夠大,我地兩個都食唔晒,而且味道都夠濃,岩晒重口味嘅我地,埋單每人四、五十蚊,非常抵食。
2018-10-30 140 浏览
香港嘅天氣開始凍年年呢個時候都會同朋友去食煲仔飯, 煲仔飯食得多似乎冇乜新意。咁啱經過旺角通菜街見到有間韓國餐廳,首爾石鍋燒 心血來潮同朋友入去試下! 安排座位之後睇餐牌發覺佢哋有 一人套餐同二人套餐仲有一款三人套餐, 待應生解釋可以散叫,但跟嘢飲要半價 而套餐就會跟埋飲品轉 特飲只加5蚊。 而且不論套餐定係散叫主食類都會跟番一份小菜。我哋叫咗一份二人套餐c餐 豆腐鍋我哋選咗泡菜做配料 石頭鍋飯就選擇咗烤肉, 小食我哋就揀咗韓國一口炸雞。( 佢哋所有嘅二人套餐都係有兩款主食跟一款小食再跟兩杯飲品, 而3人套餐就會有三款主食跟2款小食同3杯飲品。 而且價錢都唔會超過200蚊係抵食 ) 當食物送上枱之後賣相唔錯, 泡菜豆腐湯鍋 同埋韓國一口炸雞最有驚喜 ,泡菜豆腐湯鍋辣得好滋味! 韓國一口炸雞雞肉非常嫩, 石頭鍋飯都唔錯 如果好似我咁鍾意食飯焦嘅人就記得要爬埋啲飯焦食啦! 進食期間,餐廳越嚟越多人入嚟,開始發現門口有人排隊,餐廳經理講佢哋午餐同埋兩點半鐘開始下午茶餐都唔錯 ,睇嚟有時間可以晏晝再嚟試下。 食到飽飽埋單都只不過係二百零蚊 經濟實惠呀 食物又唔錯 值得再嚟。

2018-10-29
  • 秘製烤肉豆腐鍋
  • 海鮮蔥餅
  • 石頭鍋飯
2018-10-23 975 浏览
旺角的通菜街, 即是大家都熟悉的「女人街」的確是一條很特別的街道。街道的中央是行人專用區,露天的街舖有很多香港特色的紀念品或小玩意等,吸引到不少外地或內地遊客光顧。然而街道兩旁就有著很多不同的食肆,卻吸引到不少本地客人,而且選擇也很多。我們經過這間韓式餐廳,主攻石鍋燒,價錢又合理,所以決定一試。三人套餐($269)三人套餐包括:-秘製烤肉豆腐鍋-傳統石頭鍋飯-韓式鉄板燒飯-韓風一口鷄-蘿蔔葱餅-是日泡菜三碟-加$5 升級至特飲是日泡菜三碟👍👍👍👍秘製烤肉豆腐鍋👍👍👍👍最先上枱的是秘製烤肉豆腐鍋, 滾熱的石鍋內有豆腐、韓式粉絲、大蔥、牛肉等,可以選擇免費加泡菜或年糕。我們選擇了泡菜,一口口的熱湯先暖暖肚,酸辣的味道亦令胃口大開,另外還可以加$6,加韓國手打烏冬。傳統石頭鍋飯👍👍👍👍石頭鍋飯可選擇烤肉、雞肉或牛肉粒,牛肉粒要加$4,我們選擇了牛肉粒。牛肉粒與一般的牛肉片較有口感,可以拌入韓式辣醬、配菜和生雞蛋一起吃,石鍋底還有一層薄薄的飯焦。韓式鉄板燒飯👍👍👍👍這個韓式鉄板燒飯亦有烤肉、雞肉或牛肉粒的選擇,我們選了烤肉。鉄板上有一碗白飯,白飯上有一隻煎蛋,跟烤肉和配菜拌勻同吃,味道豐富。如

三人套餐($269)
三人套餐包括:
-蘿蔔葱餅
-是日泡菜三碟
-加$5 升級至特飲

韓式鉄板燒飯

這個韓式鉄板燒飯亦有烤肉、雞肉或牛肉粒的選擇,我們選了烤肉。鉄板上有一碗白飯,白飯上有一隻煎蛋,跟烤肉和配菜拌勻同吃,味道豐富。如果喜歡吃辣,亦可加入韓式辣醬。

韓風一口鷄

啖啖肉的一口雞,薄薄的炸漿包著嫩滑的雞肉,點一些茄汁更可提升味道。

蘿蔔葱餅

薄餅煎至外面微脆,內面有一些葱絲和蘿蔔絲,味道較清新但又很飽肚。

韓國柑桔蜜/韓國紅棗蜜
👍👍👍
韓國柑桔蜜/韓國紅棗蜜

加$5 升級至特飲,蜜味的特飲既潤喉又解辣。

門面

內在環境

餐牌
2018-10-22
2018-10-16 168 浏览
今日去陪屋企人去旺角整野,然後順便旺角搵食。記得以前幫襯哩間首爾石鍋燒味道挺不錯,就拍板去幫襯下。好彩我地早食飯,去到馬上有檯。我地叫左韓式雞翼配沙律 $45雞翼有4件炸得很香口,沙律個醬係胡麻汁我都幾喜愛。沙律個菜亦幾新鮮有生菜蕃茄粟米等🥗☘️🌽🍅泡菜鐵板牛肋骨飯 $82牛肋骨有4件size都幾大,同埋泡菜一齊炒很香,好正🐂🌶🤗!泡菜烤肉豆腐鍋配飯 $65因為中意食泡菜,所以一定要試下佢個泡菜豆腐鍋。好好味。個泡菜湯好香辣,鍋裡面的豆腐很滑。材料還有韓式豬肉,韓國魚片,粉絲好正索滿湯個精華好好食👍🏻👍🏻!海鮮蔥餅 (標準size) $55煎得唔錯很香口!有很多䓤,正!個䓤餅汁很惹味😋😋韓風一口雞 $39見網上評價唔錯,所以叫左來試下。真係幾好味。雞肉頗嫩,炸粉一d都唔厚,又香又脆,一啖一口,作為小食很不錯!😍😍凍檸茶 (半價$7)有茶味,唔苦,good!凍柑桔 (半價$9)酸酸地甜甜地清清地,唔錯唔錯!原來主食配飲品半價,我地叫左兩個主食所以兩杯都係半價。真心抵!

好彩我地早食飯,去到馬上有檯。我地叫左

韓式雞翼配沙律 $45

韓式雞翼沙律

泡菜鐵板牛肋骨飯 $82

泡菜炒牛肋骨鐵板飯

泡菜烤肉豆腐鍋配飯 $65

👍🏻!

泡菜烤肉豆腐鍋配飯

海鮮蔥餅 (標準size) $55

煎得唔錯很香口!有很多䓤,正!個䓤餅汁很惹味😋
😋

海鮮䓤餅

韓風一口雞 $39

😍

韓風一口雞

凍檸茶 (半價$7)
有茶味,唔苦,good!

凍檸茶

凍柑桔 (半價$9)
酸酸地甜甜地清清地,唔錯唔錯!

凍柑桔

韓式雞翼沙律