2019-03-15
旺角的首爾石鍋燒其實已經幫襯左幾年。久唔久就會想起佢個「泡菜烤肉豆腐鍋」。先上前菜兩碟四款。我覺得青瓜和泡菜尤其好味夠刺激開胃。今日同朋友來食。我點左「泡菜烤肉豆腐鍋,配白飯」。這個湯鍋已經食過好多次,但係每次都叫,因為佢個泡菜湯實在太好味。材料豐富, 有豆腐,烤肉,雞蛋,泡菜,韓國魚片,和粉絲。我尤其喜歡湯鍋裏面粉絲索滿泡菜湯的味道和口感。我還會將泡菜湯放入白飯裡當湯飯吃,每次都會成碗白飯飯食晒😋😋!朋友唔食辣所以叫左「蔥蒜牛肉粒石鍋飯」。上台時仲糸Si si 聲。賣相好唔錯,色香味俱全。牛肉粒大大粒有牛味很嚼口。連埋蔥花和炸蒜勁香勁惹味。檯面有一支韓國辣椒醬可以加一些提升味道。小食叫左「泡菜薯條」,泡菜辛辣惹味,薯條係我最鍾意嘅粗薯條即叫即炸熱辣辣好香脆🤗🤗。兩個主食可以加兩杯野飲半價。我地叫左凍蘆薈茶同埋凍紅棗蜜。食熱野飲返杯冰涼飲品好正!
先上前菜兩碟四款。我覺得青瓜和泡菜尤其好味夠刺激開胃。
泡菜烤肉豆腐鍋配飯
蔥蒜牛肉粒石鍋飯