旺角太多餐廳 但並不是每間的質素跟價錢成正比今日吃了這間平民式韓國餐廳 卻給我驚喜🥳 嘻嘻6點半入座已經坐無虛席未點菜已經來了兩大碟開胃小食介紹返:韓式燒牛勒骨🥩 燒至外皮焦香 肉質幼嫩 配上生蒜更可口首爾沙律🥗有大蕃茄 又有蕃茄仔 還有大量蟹柳 有夠足料韓風一口雞🍗香脆表皮啖啖肉 滿足我想食炸雞個慾望水冷蕎麥面🍜大熱天時吃這個 真的太爽了 有我喜歡的dipping sauce傳統石頭鍋飯🍳🍚選了牛肉 沒有令我失望 肉質鮮嫩juicy總括而言 吃了滿桌子這麼多 只不過~$300平民飯堂來說 真心可以一戰再戰👍🏿————————————————————————————#旺角 #通菜街 #韓國菜 #koreanfood #mk #mongkok #foodiehk #hkfoodie #yumyum #soba #sobanoodles #coldsoba #coldsobanoodles #salad #koreanbowl #friedchicken #泡菜 #kimchi #性價比高 #首爾石鍋燒 #石頭鍋飯
旺角太多餐廳 但並不是每間的質素跟價錢成正比

平民飯堂來說 真心可以一戰再戰👍🏿
————————————————————————————
1K
2019-05-02 269 浏览
旺角通菜街咁多食店, 一日食一間都夠我食足半個月呀, 不過入面大多係小店, 有時都驚會中伏。但係哩間首爾, 係幾年前已經食過, 而且之後一直有幫襯, 因為佢價錢貼地得泥又好食, 如果個日係旺角lunch/tea而又想食韓國野, 佢幾乎係我既首選一打開趟門就有侍應會招呼你, 入面坐位雖然有d迫, 同隔離枱幾乎無隔開咁濟, 但食咁多次都唔會覺得坐得唔舒服亦唔會好嘈, 因為係哩度食lunch/tea既大多數係附近番工既人, 而且唔會有個d既講野好大聲既內地人出現係度店內燈光走昏暗帶點情調個種feel, 個人黎講幾喜歡哩個下午茶真係好抵! 大部分都係40蚊有找連埋飲品, 我最中意佢有石鍋上既手打烏冬, 絕不馬虎。而且重點係哩個下午茶連星期六日同紅日都有架蕃茄泡菜烤肉手打烏冬 $38每次都好想試下其他野, 但每次都忍唔住叫哩個蕃茄泡菜烤肉手打烏冬, 上枱時滾熱辣, 由於用石鍋上, 溫度keep得好好全程都可以食到熱既烏冬! 湯底加埋泡菜同蕃茄酸酸地辣辣地, 烤肉放左係底, 食落都好夠味亦唔會鞋烚烚, 另外仲加左d粟米同滑豆腐落去, 令到成個鍋更加豐富泡菜炒飯配煎蛋 $44朋友叫左依個炒飯, 煎蛋

店內燈光走昏暗帶點情調個種feel, 個人黎講幾喜歡

蕃茄泡菜烤肉手打烏冬 $38

泡菜炒飯配煎蛋 $44
朋友叫左依個炒飯, 煎蛋係完美太陽蛋,炒飯好香口夠乾身,讚

餐廳提供埋哩個韓式辣醬, 不過我覺得唔落已經好夠味啦

埋單$84蚊, 哩度lunch/tea係唔洗加一既, 真係抵上加抵, 咁既價錢食到咁既質素韓國餐, CP值高呀

價錢相宜而又keep得到食物水準, 哩間小店能夠係通菜街經營左咁耐唔係無原因既
2019-05-01
2019-05-01 70 浏览
叫咗一份二人套餐C,$189就有一個石頭鍋飯、一個豆腐鍋一份韓風一口雞同埋泡菜兩碟,幾抵食!前菜泡菜酸味同辣味都適中,口感清新。年糕豆腐鍋可以轉配手打烏冬(+$6),質地較冧;鍋內有幾塊豬肉,搭埋豆腐鍋嘅湯幾搭。石頭鍋飯不過不失。一口雞嘅炸皮鬆脆,口感唔油膩,推薦👍🏻另外叫咗三個小食,蘿蔔蔥餅$48同埋煎韓國粉絲餃子$48都煎得幾香脆。炒田園蔬菜$42食落口感清新。整體食物味道比較唔太濃,推薦口味比較清淡嘅朋友。

前菜泡菜酸味同辣味都適中,口感清新。

石頭鍋飯不過不失。一口雞嘅炸皮鬆脆,口感唔油膩,推薦👍🏻

炒田園蔬菜$42食落口感清新。

整體食物味道比較唔太濃,推薦口味比較清淡嘅朋友。
2019-04-30
2019-04-26 1179 浏览
在旺角要搵好野食其實不難,就在女人街裡面已經好多餐廳,當中首爾石鍋燒是我的至愛,讀書時經常成班同學仔過黎。泡菜烤肉豆腐鍋,招牌菜,每次來都必點,湯底清澈而鮮味,配上首爾自家特有的烤肉(韓式秘製豬肉),那烤肉有種特殊的香料味,起到畫龍點睛的作用,鍋裡還有雞蛋,粟米,韓國幼粉絲等配合鮮甜的泡菜,成件事好和諧,我久唔久就要黎食,是我最愛的食物之一。泡菜鮮蝦烤肉炒飯,本身這是個辣的炒飯,但可以走辣,我還是建議要正常辣,因為這裡的辣度不是特別高,比較適合香港人口味。炒飯最緊要夠乾身,這個炒飯炒得夠乾身之餘飯質保持軟滑,少D功架都搞距唔掂,D蝦好彈牙好鮮甜,泡菜好醒胃,必食。韓風一口雞顧名思義,一口一塊,表面炸得夠乾身且不油膩,外面鬆化內部肉汁豐富,配合秘製酸辣醬汁,實在無得頂,每次都會食。韓國粉絲餃子這裡有兩款餃子:一款是韓國泡菜餃子,裡面餡料有泡菜,辣辣的。另一款是這款韓國粉絲餃子,適合我朋友不太能吃辣的人。這款餃子扁身,形狀特別,裡面有韓國粉絲和豬肉碎,食落表面松脆,內裡鬆軟,雙重口感味道非常可口,喜歡餃子的朋友一定不可以錯過。食完辣野,飲返杯透心涼的蘆薈茶,好滿足。
在旺角要搵好野食其實不難,
就在女人街裡面已經好多餐廳,
當中首爾石鍋燒是我的至愛,
讀書時經常成班同學仔過黎。
泡菜烤肉豆腐鍋,
招牌菜,每次來都必點,
湯底清澈而鮮味,
配上首爾自家特有的烤肉(韓式秘製豬肉),
那烤肉有種特殊的香料味,
起到畫龍點睛的作用,
鍋裡還有雞蛋,粟米,韓國幼粉絲等
配合鮮甜的泡菜,成件事好和諧,
我久唔久就要黎食,是我最愛的食物之一。
泡菜鮮蝦烤肉炒飯
泡菜鮮蝦烤肉炒飯,
本身這是個辣的炒飯,但可以走辣,
我還是建議要正常辣,
因為這裡的辣度不是特別高,
比較適合香港人口味。
炒飯最緊要夠乾身,
這個炒飯炒得夠乾身之餘飯質保持軟滑,
少D功架都搞距唔掂,
D蝦好彈牙好鮮甜,
泡菜好醒胃,必食。
顧名思義,
一口一塊,
表面炸得夠乾身且不油膩,
外面鬆化內部肉汁豐富,
配合秘製酸辣醬汁,
實在無得頂,
每次都會食。
這裡有兩款餃子:
一款是韓國泡菜餃子,
裡面餡料有泡菜,辣辣的。
另一款是這款韓國粉絲餃子,
適合我朋友不太能吃辣的人。
這款餃子扁身,形狀特別,
裡面有韓國粉絲和豬肉碎,
食落表面松脆,內裡鬆軟,雙重口感
味道非常可口,
喜歡餃子的朋友一定不可以錯過。

食完辣野,
飲返杯透心涼的蘆薈茶,
好滿足。
题外话/补充资料: 這裡有西式酒吧feel, 雖然這裡很旺场,但適應服務專業, 多年來食物品質保持一致, 由於我的朋友第一次来, 她表明不能太辣, 一個帶領呔的店員向她解釋哪個食品有辣,哪個沒有辣,超耐心, 還主動幫我們把泡菜烤肉豆腐鍋的泡菜另外上,到時自己加到鍋中。 一位胖胖的店員將食物放落台時也不斷叮囑我們小心, 注意不要用手觸碰石鍋,超細心。 每次黎都食得好開心,誠意推薦。
2019-04-23
泡菜鮮蝦烤肉炒飯
韓國粉絲餃子
  • 泡菜烤肉豆腐鍋,泡菜鮮蝦烤肉炒飯,韓風一口雞,韓國粉絲餃子
2019-04-25 255 浏览
今日成2點先係旺角食lunch 見到呢間韓國野幾多人食 門口仲要等位添 所以我地都入左去試下🤭呢到出名石頭鍋飯同埋豆腐鍋 不過實在太熱唔想食石頭鍋飯 所以我地叫左一個年糕烤肉豆腐鍋同埋一個泡菜豬頸肉芝士湯麵😚 上菜速度真係要讚下 好快就有得食 豆腐鍋入面既豆腐真係幾滑 湯底都好好飲 有泡菜味之餘又唔會好辣 加埋粉絲就最正😋 而芝士湯麵食得出係韓國某牌子既麵 麵質彈牙 芝士湯加埋泡菜既味道都好唔錯👍🏻小食方面都好出色 我地揀左韓風一口雞同煎韓國泡菜餃子🥟 一口雞有好多粒 炸漿好薄 外脆內juicy 而泡菜餃子我地覺得係最好食既 形狀好似元寶咁 煎到非常香脆 入面包住泡菜同粉絲 點少少甜辣醬真係好正 呢個必食丫🤩午市已經包埋湯同飲品 我地加錢飲既柚子蜜同蘆薈茶都唔錯 價錢平又好味 難怪咁多人泥食啦🌟

泡菜豬頸肉芝士湯麵

煎韓國泡菜餃子

餐湯
煎韓國泡菜餃子
2019-04-23 43 浏览
前幾日同朋友一齊收工就去咗旺角搵嘢食,因為唔想食咁貴所以就入咗女人街睇吓有冇咩平民餐廳,我哋見好耐冇食過韓國嘢於是就決定入呢間韓國餐廳度試吓啦,我哋一人叫咗一個飯再share食。我地total就叫左一個石頭鍋飯同海鮮豆腐湯飯🤤🤤石頭鍋飯做得好正宗,石鍋上枱嗰陣仲係超級熱,所以我哋都等左好耐先食得,熱飯嘅溫度亦都keep住好熱,飯再帶少少飯焦,脆卜卜咁,口感好特別。👍🏻👍🏻👍🏻而海鮮豆腐湯飯都好足料,而且有別於其他韓國餐廳,湯飯嘅味道唔會過辣,啱晒啲食唔到辣嘅朋友仔,而且豆腐亦都入晒味好好食🤤🤤🤤🤤

旺角通菜街好多野食揀,今日突然想食韓國菜,經過呢間 係門口睇咗餐牌,見到好抵食😳😳😳係40幾蚊一個lunch,梗係入去試下試左韓風雞翼, 海鮮蔥餅, 石頭鍋飯平均每樣$50 日頭仲唔收加一@@韓風雞翼剛炸起 卜卜脆,雞肉嫩滑正👍🏻👍🏻👍🏻海鮮蔥餅連我唔食蔥都覺得好好味好香口,就咁食會有點油膩加埋佢既醬汁酸酸地就剛剛好!石頭鍋飯嗌咗雞肉建議先將雞肉夾開,避免雞肉太老鍾意食韓國野一定要去試下🤩性價比非常高👍🏻
試左韓風雞翼, 海鮮蔥餅, 石頭鍋飯
平均每樣$50 日頭仲唔收加一@@

韓風雞翼剛炸起 卜卜脆,雞肉嫩滑
正👍🏻👍🏻👍🏻

海鮮蔥餅連我唔食蔥都覺得好好味
好香口,就咁食會有點油膩
加埋佢既醬汁酸酸地就剛剛好!

石頭鍋飯嗌咗雞肉
建議先將雞肉夾開,避免雞肉太老

鍾意食韓國野一定要去試下🤩
性價比非常高👍🏻
午餐
  • 海鮮蔥餅
旺角太多餐廳 但並不是每間的質素跟價錢成正比今日吃了這間平民式韓國餐廳 卻給我驚喜🥳 嘻嘻6點半入座已經坐無虛席未點菜已經來了兩大碟開胃小食😃介紹返:韓式燒牛勒骨🥩 燒至外皮焦香 肉質幼嫩 配上生蒜更可口 首爾沙律🥗有大蕃茄 又有蕃茄仔 蔬菜都算新鮮還有大量蟹柳蟹籽 幾足料👍🏻韓風一口雞🍗香脆表皮啖啖肉 滿足我想食炸雞既慾望🤤水冷蕎麥面🍜這幾天天氣蠻熱,吃這個冰涼冷麵真的太爽了 還有我喜歡的dipping sauce 酸甜開胃!傳統石頭鍋飯🍳🍚選了牛肉 沒有令我失望 肉質鮮嫩juicy還有窩蛋、辣汁撈飯 一點也不會覺得太乾總括而言 吃了滿桌子這麼多 只不過~$300而已!平民飯堂來說 真心可以一戰再戰👍🏿#旺角 #通菜街 #韓國菜 #koreanfood #mk #mongkok #foodiehk #hkfoodie #yumyum #soba #sobanoodles #coldsoba #coldsobanoodles #salad #koreanbowl #friedchicken #泡菜 #kimchi #性價比高

旺角太多餐廳 但並不是每間的質素跟價錢成正比

還有大量蟹柳蟹籽 幾足料👍🏻

韓風一口雞🍗
香脆表皮啖啖肉 滿足我想食炸雞既慾望🤤

水冷蕎麥面🍜
這幾天天氣蠻熱,吃這個冰涼冷麵真的太爽了
還有我喜歡的dipping sauce 酸甜開胃!

傳統石頭鍋飯🍳🍚
選了牛肉 沒有令我失望 肉質鮮嫩juicy
還有窩蛋、辣汁撈飯 一點也不會覺得太乾

總括而言 吃了滿桌子這麼多 只不過~$300而已!
平民飯堂來說 真心可以一戰再戰👍🏿

2019-04-07 83 浏览
行通菜街揾食,見唯獨呢間係全院滿座,一定唔會伏呱,所以抱住戰戰兢兢既心情試下舖仔細細,位置預左會迫迫地,不過仲有位放到背狼,算係咁啦先黎前菜四款,麻油拌粉絲我比較少見,味道唔錯,個人覺得辣白菜未算太入味,可以再醃耐啲叫左個二人餐,包兩款主食及一個小食,$189 CP 值頗高👉🏼泡菜烤肉豆腐鍋烏冬🥘滿滿的泡菜令成個湯頭都辣辣地,惹味!豆腐同烤肉份量都不少哦!👉🏼烤肉石頭鍋飯上枱"滋滋滋"響,撈埋韓辣醬,傳統拌飯既味道👍👉🏼蘿蔔蔥餅🌮餅除左有蔥香,亦因為加左蘿蔔而有咬口,蘿蔔也令整體味道更fresh, 記得要落酸辣醬提味😝朋友同我比較大食,追加多款小食👉🏼泡菜餃子🥟肥嘟嘟又脆皮既餃子因為有泡菜餡,已經好夠鹹辣,唔駛蘸任何野都好好味👍👉🏼女仔必叫紅棗蜜微甜,有淡淡紅棗既香味整體CP 值挺高,味道都不錯,係正宗韓國菜既味道

舖仔細細,位置預左會迫迫地,不過仲有位放到背狼,算係咁啦

叫左個二人餐,包兩款主食及一個小食,$189 CP 值頗高

👉🏼泡菜烤肉豆腐鍋烏冬🥘

👉🏼烤肉石頭鍋飯
上枱"滋滋滋"響,撈埋韓辣醬,傳統拌飯既味道👍

👉🏼蘿蔔蔥餅🌮

朋友同我比較大食,追加多款小食

👉🏼泡菜餃子🥟

👉🏼女仔必叫紅棗蜜
微甜,有淡淡紅棗既香味

整體CP 值挺高,味道都不錯,係正宗韓國菜既味道

2019-04-05 79 浏览
午市套餐送粟米豆腐湯+熱飲蔥蒜牛柳粒石鍋飯$56熱呼呼的石鍋飯配上流心雞蛋、粟米粒、甘筍絲,飯面上灑上香蔥粒,牛肉入口軟腍,石鍋底下有少許飯焦,焦香誘人,好滋味。年糕豆腐鍋配烏冬$53豆腐鍋湯底清甜、微辣,烏冬和年糕煙韌彈牙,豆腐吸收了湯底的精華,特別鮮甜嫩滑,不錯。韓風雞翼$42雞翼炸到金黃香脆,粉漿薄薄的, 口感外脆內軟,充滿肉汁,做得出色。煎粉絲餃子$48煎餃子做到皮薄,表面香脆,餃子裏面有滿滿的粉絲及豬肉碎,入口清新,不覺得肥膩。熱柚子蜜[+$5]熱柚子蜜不太甜,飲後感覺清甜潤喉,可減肥膩。
午市套餐送粟米豆腐湯+熱飲
蔥蒜牛柳粒石鍋飯$56

年糕豆腐鍋配烏冬$53

韓風雞翼$42

煎粉絲餃子$48

熱柚子蜜[+$5]
熱柚子蜜不太甜,飲後感覺清甜潤喉,可減肥膩。
午餐
2019-04-04 56 浏览
好耐無去過旺角😂呢日出到去同朋友想食韓國野,諗黎諗去都唔知去邊間好,就揀左花園街呢間童年回憶食!點解係童年回憶?因為我同朋友以前讀書時成日黎食,貪佢夠平(旺角區黎講),野食又唔差,再加上我地都係石鍋控,所以5年後再戰!今日我地一人叫左一個豆腐燒肉鍋配飯,計起上黎一人$7x到,份量好夠一個女仔食!不過我就略嫌d餸少左d,豬肉我食左幾舊就無啦,不過味道亦叫合格,呢個價錢黎講就算啦,平平地一餐!

2019-03-25
通菜街其實真係好多隱世小鋪😳有時誤打誤撞求其入一間都會好有驚喜👍🏻.🍲水冷麵 $68水冷麵嘅冰感做到了👍🏻一啖索入口係會透心涼☺麵質較粗身有咬口似蕎麥麵🧐食炸嘢加呢個麵就冇咁膩👌🏻.🍤海鮮煎餅 $58餡料算多亦都唔算太油膩🥙食落似茶樓煎薄撐個種口感😂不過係海鮮版🙊.🍗韓風一口雞 $42似半煎炸偏穌唔熱氣嘅炸雞🐣配韓式辣醬有大加分👍🏻大小啱啱好幾啖食哂成碟👅.總括嚟講係經濟之選嘅韓國菜🇰🇷好啱糧尾三四個朋友坐埋叫多幾個小食聚餐👭👬
通菜街其實真係好多隱世小鋪😳
大小啱啱好幾啖食哂成碟👅
總括嚟講係經濟之選嘅韓國菜🇰🇷
好啱糧尾三四個朋友坐埋叫多幾個小食聚餐👭👬
2019-03-21 1145 浏览
今晚由哈韓族的好友帶路,來到這家位於旺角通菜街的「首爾石鍋燒」。好友表示當年的讀書時光,經常在此街上覓食。定價相當優質,難怪坐了不少學生食客。主食類均會附有前菜,都是韓國菜式中常見的泡菜漬物,好用來開一開胃。熱烘烘的石頭鍋飯,拌勻時要當心。除了烤豬肉,拌料還有煎雞蛋、粟米粒、甘旬絲,菜肉五殼類統統包含了其中。珍珠飯粒沾了蛋汁,入口頗香。但薄切豬肉有一點乾身,似乎有點烤過頭了。本身帶點辣度的水冷麵,因為同行好友未能吃辣的關係,店員特意把辣醬分開端上,非常窩心的行為。水冷麵用的材料樸素清淡,如圖中所見,都是烚雞蛋、青瓜絲、蘿蔔片等。這碗麵的精華就是在冷麵汁中。酸酸的麵汁用雪梨等熬製,凍食異常開胃。配上辣式辣醬,酸中帶辣更加美味。麵質較平常吃的粗,但同樣煙韌彈牙。煎餃子香口,餡料是粉絲和豬肉,有點像平日在超巿買到的急凍餃子包。味道正常但不太特別,一道四平八穩的小食。韓風所指的,大概是用了炸的方式去處理雞翼,畢竟韓國炸雞曾大熱一時。炸雞翼的味道基本上很難失準。外皮沒有很厚,咬下去沒有吃炸粉的感覺。蘸上碟旁的辣醬,添加一點辣的惹味。六吋的韓式煎餅分有4塊,點的是海鮮蔥口味,略嫌蔥餅煎得有一點厚。
。好友表示當年的讀書時光,經常在此街上覓食。

定價相當優質
,難怪坐了不少學生食客。
兩式前菜

傳統烤肉石頭鍋飯

熱烘烘的石頭鍋飯,拌勻時要當心

珍珠飯粒沾了蛋汁,入口頗香
。但薄切豬肉有一點乾身,似乎有點烤過頭了。
水冷麵

水冷麵用的材料樸素清淡
,如圖中所見,都是烚雞蛋、青瓜絲、蘿蔔片等。

這碗麵的精華就是在冷麵汁中

麵質較平常吃的粗,但同樣煙韌彈牙。
煎韓國粉絲餃子

韓風雞翼

韓風所指的,大概是用了炸的方式去處理雞翼
,畢竟韓國炸雞曾大熱一時。

海鮮蔥餅

尤幸煎餅十分足料
,每一口都吃到蝦肉、蔥絲等材料;時而是蝦肉的彈牙,時而是蔥絲的爽身青香,口感多重

筆者以半價配了一杯韓式特飲。

美食之後,喝杯暖暖的韓國紅棗蜜。甜甜的味道令人更加滿足

2019-03-21
水冷麵
海鮮蔥餅
  • 煎韓國粉絲餃子
2019-03-20 40 浏览
呢間韓國嘢我已經幫襯左接近四年幾。無論係服務環境定係價錢都非常推介。尤其係價錢。咁嘅味道來講已經係超值。久唔久想食韓國嘢嘅時候就會嚟呢間。次次去到都一定會食蕃茄豆腐鍋!係我最鍾意食嘅嘢
最近天氣,忽冷忽熱,仲落埋雨。🤧 最啱就係食熱辣辣嘅石鍋飯。😜⁣焗芝士免治牛石鍋飯餐 ($56) [好味度:9/10]⁣嘩,呢個餐係包埋嘢飲同埋湯,真係好抵。😇 開頭以為只係啲行貨,點知食得落發現石鍋飯整得好有心機。🥰 食得出個飯煮個時間掌握得啱啱好。👍 飯焦唔會太多唔會太少,超滿足。😌 而且啖啖都有芝士味,好濃沃。😋 加埋免治牛肉同埋啲配菜,真係正宗 又好食⁣。😚⁣韓風雞翼 ($42) [好味道:7/10]⁣雞翼炸得非常之酥脆,外層一啲都唔淋。😮 而且入面一啲都唔乾,雞翼仲好嫩滑,做到外脆內軟。😙 而且食嗰陣時仲係熱辣辣,好新鮮。😀 唯一嘅缺憾係雞肉味就淡啲啲⁣。😅⁣韓式燒牛仔骨 ($90) [好味道:7/10]⁣建議如果有食肉獸,鍾意食多啲肉嘅話可以嗌埋呢一個。😏 因為佢有好多塊牛肋骨,啖啖肉。😍 仲有個生菜同埋蒜片夾埋一齊食,唔錯⁣。😉⁣呢間餐廳除咗CP值取勝外,仲維持好高嘅水準。😎 去旺角嘅話可以考慮下呢間。😂

焗芝士免治牛石鍋飯餐 ($56) [好味度:9/10]⁣
焗芝士免治牛石鍋飯餐