2021-09-19 877 浏览
荃灣新開餃子店 必試黑松露什菌餃 香煎潮汕韭菜粿香煎潮汕韮菜粿($10/個)韭菜粿係潮汕特色小食,香氣濃郁嘅韭菜餡配上煙韌嘅皮呢度嘅水晶皮同樣做得煙韌有厚度而且於韭菜餡內加入蝦米增加鮮味令味道豐富不少自家製餃子($30/6隻)一共供應十款口味嘅餃子,款款都皮薄餡靚,而且口味都好特別坊間比較少見,配埋自家製辣醬、辣菜脯及陳醋食仲正好似韓式泡菜牛肉餃,帶有泡菜嘅辣同酸,惹味得嚟好開胃食多幾隻都無問題黑松露什菌餃加入蘿蔔及木耳等食材,最重要係黑松露味好突出西洋菜鮮蝦豬肉餃嘅蝦肉爽口彈牙鮮甜,再帶有淡淡嘅西洋菜香氣比例恰到好處;東北京蔥羊肉餃羊味都幾濃,啱晒鍾意食羊嘅朋友~荃灣川龍街118號百悅坊地鋪消費$100
荃灣新開餃子店 必試黑松露什菌餃 香煎潮汕韭菜粿
香煎潮汕韮菜粿($10/個)
韭菜粿係潮汕特色小食,香氣濃郁嘅韭菜餡配上煙韌嘅皮
呢度嘅水晶皮同樣做得煙韌有厚度
而且於韭菜餡內加入蝦米增加鮮味令味道豐富不少
自家製餃子($30/6隻)
一共供應十款口味嘅餃子,款款都皮薄餡靚,而且口味都好特別
坊間比較少見,配埋自家製辣醬、辣菜脯及陳醋食仲正
好似韓式泡菜牛肉餃,帶有泡菜嘅辣同酸,惹味得嚟好開胃
食多幾隻都無問題
黑松露什菌餃加入蘿蔔及木耳等食材,最重要係黑松露味好突出
西洋菜鮮蝦豬肉餃嘅蝦肉爽口彈牙鮮甜,再帶有淡淡嘅西洋菜香氣

荃灣川龍街118號百悅坊地鋪
消費$100
2021-07-05 1567 浏览
淨係個門口都好有中式餐廳風味入左去之後, 沿住富有7, 80 年代既樓梯一路走就會去到餐廳成個店舖既風格都好有上個年代既酒家風味最啱一大班人一齊食野吹水跟住呢個Menu 叫餃子, 樣樣都好似好好食咁...叫到成枱都係餸餃子方面我地叫左3種- 鎮店韭菜餃: 口感比較清, 肉質軟熟, 健康得黎又唔會太淡口- 螞蟻上樹餃: 將螞蟻上樹既配料放哂入隻餃度, 少少辣得黎又好開胃, 哥都幾鐘意- 香煎鵝肝和牛烤菇餃: 因為限量, 所以專登叫左2隻試試佢, 真係有食緊西餐既感覺。不過真係比較Heavy 既關係, 真係一件起兩件止。比番個Close-up 大家睇下, 真係落足料架除左餃子, 仲有好多小菜點心咁, 十足酒樓咁款食左咁多野, 都係叫番兩杯自家製涼茶清清腸胃先同場加映 上湯蒜子浸時蔬手工水晶包兒時酒樓成日食, 冇諗過仲有得食韭菜粿 同 蘿蔔千絲餅兩樣都係潮汕野,個粉漿做得好好,完全冇黏糊糊嘅口感千絲餅好鬆脆,真係好想食完再食兩間撚手小店食日頭既餃撚店都咁出色,夜晚既楚撚記更加令人期待
淨係個門口都好有中式餐廳風味

成個店舖既風格都好有上個年代既酒家風味
最啱一大班人一齊食野吹水

跟住呢個Menu 叫餃子, 樣樣都好似好好食咁...

叫到成枱都係餸

餃子方面我地叫左3種

比番個Close-up 大家睇下, 真係落足料架

除左餃子, 仲有好多小菜點心咁, 十足酒樓咁款

食左咁多野, 都係叫番兩杯自家製涼茶清清腸胃先
同場加映 上湯蒜子浸時蔬

手工水晶包
兒時酒樓成日食, 冇諗過仲有得食

韭菜粿 同 蘿蔔千絲餅
兩樣都係潮汕野,個粉漿做得好好,完全冇黏糊糊嘅口感

千絲餅好鬆脆,真係好想食完再食

兩間撚手小店

食日頭既餃撚店都咁出色,夜晚既楚撚記更加令人期待
  • 螞蟻上樹餃
2021-06-29 236 浏览
餃子一直都是香港人很愛吃的食物之一, 而且不同餐廳也推出了越來越多不同口味的餃子。這次我們就嚟到試試這一間餃撚掂,當中有很多平時很少見的口味,我們也點了不同的口味來試試。湯餃方面我們點了,螞蟻上樹餃,黑松露雜菌餃,xo醬露筍帶子蝦仁餃。 這三款都配著原味湯,原味湯就是香蔥芫茜湯,非常之適合我這種愛芫茜的人,如果不喜歡芫茜湯,也可以加錢配搭其他不同口味的湯頭。首先是螞蟻上樹餃,螞蟻上樹是台灣的特色小吃,餃子包著這種小食,是辣豬肉粉條,創新好味道~值得推介!另外就是黑松露雜菌餃,這個餡有非常之濃郁的黑松露味,而且也有其他菌類菇類的香味,再加上少少紅蘿蔔粒,提升了整個餃子的口感,而且這個餃子也是素餃子適合素食人士。最後就是xo醬露筍帶子蝦仁餃,微微的xo醬味不會掩蓋帶子和蝦仁的鮮甜味, 配上口感爽脆的露筍,除了味道可口之外口感也非常之好,而且xo醬和海鮮的搭配也非常之出色~這一個餃子非常之推介!煎餃我們點了雙重芝士粟米鮮蝦餃和鵝肝和牛烤菇餃,這兩種都建議用煎餃的方法~首先先雙重芝士粟米鮮蝦餃,流心的芝士配上粟米和新鮮蝦仁,香口味道濃沃,而且餃皮煎得十分之香脆,非常好吃~另外就是限時邊鵝肝和牛

另外就是限時邊鵝肝和牛烤菇餃,這一個餃子雖然價錢相對比較貴,但是用了卻非常之好,吃下去除了香氣十足的鵝肝味之外,還能夠吃到濃烈的和牛果, 兩種名貴食材在餃子中不會有任何衝突,很好吃值得一試!

我們也點了其他小食,例如流沙奶皇壽桃,外貌非常之漂亮而且包中的流沙奶黃味香口,包子軟熟,而且是新鮮蒸起的,不錯~

還點了蘿蔔千絲餅,新鮮煎起的餅中有很多蘿蔔絲,而且不會很油膩,令人吃了一個之後很想接著吃多一個~!

最後點了一個上湯小白菜,價錢非常便宜就有一大碗的上湯小白菜,上湯味道好,白菜也很新鮮~
2021-06-26 210 浏览
平時間唔中買餸都會經過呢間餐廳, 原來下晝係食餃子, 夜晚就食小菜餐廳既裝修擺設好懷舊,仲有打卡位添!我地今次試左幾款唔同既餃子,有湯餃同煎餃如果鍾意食芫荽既可以試下芫荽豬肉餃呢度既餃子粒粒好飽滿,皮薄餡靚湯底仲有得選擇,我地其中一個就加錢轉左酸辣湯好似食緊雲南米線既酸辣湯,同餃子好夾羊肉餃都唔錯,仲有一陣孜然香我地仲叫左一款煎餃,係螞蟻上樹辣辣地,裡面仲有粉絲同香菇,幾惹味少飲湯水既人可以試下呢度既老火湯真係好有火候最後仲叫左個黑金流沙包,一摵開真係好流沙架有機會要試下佢地既小菜
餐廳既裝修擺設好懷舊,仲有打卡位添!

我地今次試左幾款唔同既餃子,有湯餃同煎餃
如果鍾意食芫荽既可以試下芫荽豬肉餃

呢度既餃子粒粒好飽滿,皮薄餡靚
湯底仲有得選擇,我地其中一個就加錢轉左酸辣湯
好似食緊雲南米線既酸辣湯,同餃子好夾

羊肉餃都唔錯,仲有一陣孜然香

我地仲叫左一款煎餃,係螞蟻上樹
辣辣地,裡面仲有粉絲同香菇,幾惹味

少飲湯水既人可以試下呢度既老火湯
真係好有火候
最後仲叫左個黑金流沙包,一摵開真係好流沙架
有機會要試下佢地既小菜
2021-06-24 170 浏览
#楚撚記 係一間新式懷舊大排檔👧🏻👦🏻一見到咁經典嘅裝潢即使話要話入去打咭📸+幫襯帶小朋友嚟認識香港特色最啱舖內裡有 #餃撚店 一入問口就見到師傅包緊幾款餃子🥟專包製特別味道餃子今次order卡邦尼芝士煙肉餃 + 上海麵 估唔到以往食開一碟碟嘅卡邦尼意粉會變成一隻隻餃子咁食 + 竹蓆茅根紅蘿蔔馬蹄水足料煲涼茶 好清甜 好潤喉 XO醬蘆筍帶子蝦仁餃 + 銀針粉帶子蝦仁鮮味十足 蝦仁大大粒 蘆筍又夠爽 再加XO醬調味 辣辣地 好好味😋+ 杞子龍眼菊花茶差唔多1/3杯都係菊花、杞子、龍眼材料 好有驚喜👍🏻 真材實料自家製每枱都有樽 麻辣菜脯 無論配埋 上海麵/銀針粉/餃子一齊食都好夾 麻辣超爽 👍🏻 今次👩🏻👧🏻👦🏻3人食左$125楚撚記大排檔 (荃灣)📍荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓

#楚撚記 係一間新式懷舊大排檔

+ 杞子龍眼菊花茶

每枱都有樽 麻辣菜脯
無論配埋 上海麵/銀針粉/餃子一齊食都好夾 麻辣超爽 👍🏻
今次👩🏻👧🏻👦🏻3人食左$125

楚撚記大排檔 (荃灣)
📍荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
2021-05-19
2021-06-20 761 浏览
每晚經過這店,例必大排長龍,望望餐牌,主打懷舊小炒,心想揾日必定要試一試。今日買完餸又路過,見店面凍櫃展示了多款餃子,好吸睛,一於要試它一試!店面裝修走懷舊風,進店像走入了時光隧道般,回到舊式大排檔既然主打餃子,當然要試多幾款。。。原味上湯超級芫荽豬肉餃,湯頭本就鮮,加上大量芫荽蔥提味,更添香氣。餃子皮薄兼通透,餡料顏色一目了然餡料比例合適,內裡鎖著鮮甜湯汁,好味!黑松露雜菌餃子,配肉骨茶湯底這款餃子餡料豐富,清鮮什菌配合濃味黑松露,清新得嚟帶點高貴,一絕!十全肉骨茶湯底十足濃香,十分足料,讓我喝個碗底朝天 西式餃子代表~卡邦尼芝士粟米煙肉餃好有趣的新發明,流心芝士香濃美味,吃得新奇!香煎鎮店韭菜餃,豬肉加上韭菜濃郁的香味,簡單配搭去煎,一試難忘!奶黃手工水晶包,煙靱外皮包著香滑奶黃,口感味道俱佳,有水準👍香煎爆汁蘿蔔千絲餅,厨師煎得細心,整個外皮煎得非常香脆,配上清甜的蘿蔔千絲餡,對比強烈,色、香、味、口感俱全!值得一提的是店家秘製的香辣菜脯,濃香脆辣而不鹹,好啱要嚟加入湯麵度同吃,味道真是一流。

店面裝修走懷舊風,進店像走入了時光隧道般,回到舊式大排檔

既然主打餃子,當然要試多幾款。。。

餃子皮薄兼通透,餡料顏色一目了然

餡料比例合適,內裡鎖著鮮甜湯汁,好味!

黑松露雜菌餃子,配肉骨茶湯底

十全肉骨茶湯底十足濃香,十分足料,讓我喝個碗底朝天

西式餃子代表~卡邦尼芝士粟米煙肉餃
好有趣的新發明,流心芝士香濃美味,吃得新奇!

2021-06-19
2021-06-20 110 浏览
本人是撚集團的常客,佢開餃子點點可以唔G支呢!佢既餃子味道同佢個名一樣咁新潮,搞到我都忍唔住叫左D異常口味試下🤪 順帶一提佢係有得外賣生餃餐牌如下:選擇多到呢好可惜既係期間限定西洋菜豬肉鮮蝦餃太受歡迎,令人相當難過。但結果好貪心既我都食左好多款餃,唔同整返(湯、煎、灼)都試過哂:香菇木耳豬肉配蕃茄薯仔蘿蔔排骨湯💛餃子皮厚度適中,香菇木耳好有口感,木耳原條爽口,口味相當清新健身。至於個湯係極濃,相信係餐廳考慮到唔少人會食餃子配麵。蕃茄味係相當夠,足料,味道偏甜,家母相當喜歡。灼螞蟻上樹餃💛好特別,香辣既肉碎加粉絲,帶黎味覺上既沖擊。煎椰香荔芋臘腸香菇餃 💛如此邪惡既組合我都不怕以煎既方法為佢加持,原因係呢d本身帶油香既餃配煎食會更加香口,將佢發揮到極致。煎雙重芝士粟米鮮蝦餃 💛 肥豬表示芝餃唔叫煎對唔住自己,一咬就爆汁了,咸香味好正。香煎鵝肝和牛烤菇餃 💛叫左一隻試,極之邪惡,4個字「齒頰留香」。差d唔記得提佢個菜甫,麻香重,夠脆夠辣,食左勁多。每啖餃都要餸😂總結係推薦,選擇多,味道好,服務好,環境都好。唯一意見係:我本人比較貪心,如果餃子4隻可以雙拼更好,可以試多d唔同口味🤪

順帶一提佢係有得外賣生餃

餐牌如下:選擇多到呢

好可惜既係期間限定西洋菜豬肉鮮蝦餃太受歡迎,令人相當難過。

香菇木耳豬肉配蕃茄薯仔蘿蔔排骨湯💛

灼螞蟻上樹餃💛
好特別,香辣既肉碎加粉絲,帶黎味覺上既沖擊。

煎椰香荔芋臘腸香菇餃 💛

煎雙重芝士粟米鮮蝦餃 💛
肥豬表示芝餃唔叫煎對唔住自己,一咬就爆汁了,咸香味好正。

香煎鵝肝和牛烤菇餃 💛
叫左一隻試,極之邪惡,4個字「齒頰留香」。

2021-06-16 71 浏览
超讃!料足味道正. 餃皮薄又带有少少煙-un . 隻隻飽满又Juicy!真心名不虛傳零負店. 又一店人左 my encore list. 超级芫荽豬肉餃,湯的! 芫荽怪至愛, 因為叫左燉湯, 所以餃子湯底要原味. 味道不太複雜的湯底反而令芫荽味更出. (其實我本來好想試麻辣湯底, 忍住了)XO蘆荀带子蝦仁餃,煎的! 大大粒爽口带子及蝦肉 . 見到嗎? 鵝肝和牛烤菇餃,限定! 呢個好食啊. 真係好少地方食到.   鵝肝味濃,夾住和牛既油香. 得呀! 再来燉湯 --- 猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯. 因為太熱, 我放到最後先飲. 為完美 late lunch 劃上句號!店服務好好. 上菜都溫柔地提醒"小心熱呀, 慢慢食" .  P.S. 其實可以加粉麵底, 但我貪心想食多款餃子, 就無要粉麵啦. 唔係, 今晚又要跑多十個圈 超级芫荽豬肉餃XO蘆荀带子蝦仁餃鵝肝和牛烤菇餃猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯P.S. 呢個菜莆好好食. 唔會過咸, 少少辣, 又有麻辣香!

店服務好好. 上菜都溫柔地提醒"小心熱呀, 慢慢食" .

超级芫荽豬肉餃

XO蘆荀带子蝦仁餃

鵝肝和牛烤菇餃

猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯

2021-06-16
2021-06-12 72 浏览
今天來到荃灣的餃撚店吃餃子。其實就是和楚撚記同一地方呢!來到這裏一看餐牌就能看見很多不同種類的餃子。可以湯或蒸。如果煎餃就要加$0.5一隻。湯餃可以配上粉面,還可以升級自家製湯底呢!除此之外,這裏還有老火靚湯、手工包、手工煎餅等。今天叫了三款煎餃,分別有鎮店韭菜餃、XO醬露筍帶子蝦仁餃以及$25一隻的香煎鵝肝和牛烤菇餃。另外還有腐乳通菜、香煎潮汕韭菜粿、香煎蘿蔔絲千層餅、水晶奶皇包和兩杯竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水。首先來到的是腐乳通菜,份量大,通菜嫩綠,因為覺得腐乳醬不夠,店員還給我們多加一碟醬!竹蔗貓滾紅蘿蔔馬蹄水用料充足,而且不太甜呢,證明不是用糖水煲成的!水晶奶皇包小小的,入口滿是甜奶皇醬,而且包子皮煙韌,很好味!香煎潮汕韭菜粿和蘿蔔絲千層餅都是大大個!餡料非常多,蘿蔔絲很甜,多汁!最後要說一下餃子了,香煎鵝肝和牛烤菇餃,雖然價錢略貴,但足料,入口就已經很重鵝肝味,也能吃了和牛肉,很棒!韭菜餃就是我最愛的餃子,這裏的韭菜餃不會只得韭菜,肉也挺多的,香煎真的令人吃不停口。最後是XO醬露筍帶子蝦仁餃,這個是強烈推介!入口有辣味,露筍帶子蝦仁混盒一起又爽口,又彈牙,沒想過做成餃子會這樣好味!
今天來到荃灣的餃撚店吃餃子。其實就是和楚撚記同一地方呢!

這裏還有生餃外賣,如果想買回家自己煮也可以呢!
2021-06-12 68 浏览
平時我都好鍾意食餃子,知道荃灣西個邊開左間特色手作餃子,心思思要外賣試下每次去試新野對我最大既挑戰就係搵路🤭,我係楊屋道街市外圍轉了3圈都搵唔到「餃撚店」間舖,諗住入「楚撚記」問下啦,因為知道都係佢開的,原來佢就係「楚撚記」入面😅,個刻真係覺得自己好白痴椰香荔芋臘腸香菇餃聽到呢個配搭好吸引,亦都令我諗起新年食既芋頭糕,芋蓉好綿加埋臘腸既油香,好鍾意呀,食完6隻都唔夠喉蝦米香菇翠肉瓜豬肉餃翠肉瓜好爽脆,蝦米亦都有咬口,成個餃味道清新西洋菜豬肉鮮蝦餃西洋菜既味道最出的,豬肉再加蝦肉,兩者既份量比例都差不多,3款食材都非常夾,好食本來諗住煎餃攞到返去會好油,但出奇地唔算油,仲食到少少香脆,另外佢個辣菜脯真係好好食,送餃子一流,荃灣既朋友真係有福了。

椰香荔芋臘腸香菇餃

蝦米香菇翠肉瓜豬肉餃
翠肉瓜好爽脆,蝦米亦都有咬口,成個餃味道清新

西洋菜豬肉鮮蝦餃

外卖自取
2021-06-09 716 浏览
荃灣一向是美食天堂,繼早排楚撚記在荃灣插旗後,他們在樓下開了一間餃子店叫餃撚店專做外賣,今日路過發現餃撚店用了楚撚記的鋪頭開放午市堂食。餃撚店位於荃灣楊屋道街市後方,仿照大排檔的樣子進行裝修。餐廳光是餃子便有14種不同口味,配上煮/灼/煎 3種烹調方法。自行在單張上畫上自己想選的餐點,店員便會幫忙下單。鮮磨豆漿(⭐⭐⭐⭐⭐)首先上桌的是鮮磨豆漿,豆漿豆味香濃,甜度只是微甜,適合追求健康的都市人。雙重芝士粟米鮮蝦餃(⭐⭐⭐⭐⭐)在眾多創新口味的餃子裡,我們選了這款雙重芝士粟米鮮蝦餃,芝士可以做到少量拉絲,蝦肉新鮮,但整體味道不是很和諧。鎮店韭菜餃(⭐⭐⭐⭐⭐)鎮店韭菜餃選了湯餃,韭菜餡配上上湯十分出色,不愧為鎮店之寶。東北風味羊肉京蔥餃(⭐⭐⭐⭐💢)坊間少見的羊肉餃同樣令人驚艷,羊肉騷味恰到好處,配上京蔥十分香口。潮汕韭菜粿 / 蘿蔔千絲餅(⭐⭐⭐⭐💢)加點了兩個小吃,其中潮汕韭菜粿的內餡和韭菜餃是一樣的,而蘿蔔千絲餅的內餡則是蘿蔔絲加上臘腸,味道比較像蘿蔔糕。香煎鵝肝和牛香菇餃(⭐⭐⭐⭐💢)我們期待以久的香煎鵝肝和牛香菇餃卻有一點點令人失望,雖然餐廳貼心加上小心爆汁字眼,但煎餃內並沒有

餃撚店位於荃灣楊屋道街市後方,仿照大排檔的樣子進行裝修。

自行在單張上畫上自己想選的餐點,店員便會幫忙下單。

鮮磨豆漿(⭐⭐⭐⭐⭐)
鮮磨豆漿

雙重芝士粟米鮮蝦餃(⭐⭐⭐⭐⭐)
雙重芝士粟米鮮蝦餃

鎮店韭菜餃(⭐⭐⭐⭐⭐)
鎮店韭菜餃

東北風味羊肉京蔥餃(⭐⭐⭐⭐💢)
東北風味羊肉京蔥餃

潮汕韭菜粿 / 蘿蔔千絲餅(⭐⭐⭐⭐💢)

潮汕韭菜粿  蘿蔔千絲餅

香煎鵝肝和牛香菇餃(⭐⭐⭐⭐💢)
我們期待以久的香煎鵝肝和牛香菇餃卻有一點點令人失望,雖然餐廳貼心加上小心爆汁字眼,但煎餃內並沒有太多肉汁,鵝肝的味道也不突出。
香煎鵝肝和牛香菇餃

總括而言,這間餐廳的鎮店韭菜餃非常出色,其他餃子的味道也新奇有趣,值得一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
餃撚店  荃灣川龍街118號百悅坊地鋪
推介菜式: 鎮店韭菜餃、蘿蔔千絲餅

👍🏻餃子口味眾多
東北風味羊肉京蔥餃
潮汕韭菜粿  蘿蔔千絲餅
香煎鵝肝和牛香菇餃
2021-06-07 62 浏览
日與夜分身術夜晚係楚撚記大排檔,日頭搖身一變就是專做餃子的餃撚店。今日陪家人到楊屋道買餸前經過呢間餃子店,見到有好多款特別 餡料 餃子, 以為只得外賣原來可以樓上堂食 .咁就食左先去買餸。XO醬露筍帶子蝦肉湯餃肉骨茶湯底配上海麵帶子蝦肉都非常新鮮 ,用了小小XO 醬來提鮮, 就算不喜辣的都可以試試。肉骨茶湯底真係好特別, 雖然湯麵沒有附上肉骨但是湯底 絕不馬虎 ,味香 藥材味重.椰香荔芋臘腸香菇煎餃配稻庭烏冬芫茜皮蛋湯底一口咬落超香濃的椰香味 ,而椰香配芋頭真是絕頂夾。 食食下好似感覺食緊煲仔飯咁,因為臘腸和香菇的味道開始滲出嚟! 稻庭烏冬質料非常高質而 芫茜皮蛋湯底散發出陣陣芫茜嘅香味.蘿蔔千絲餅小見的圓形蘿蔔千絲餅, 蘿蔔絲幼細,清新爽口,酥皮非常香酥,內外一體絕佳搭檔。菜乾煲豬肺湯足料冇味精,濃郁又有真材實料有豬肺, 大大碗 ,絕不馬虎。

日與夜分身術
夜晚係楚撚記大排檔,日頭搖身一變就是專做餃子的餃撚店。

咁就食左先去買餸。

XO醬露筍帶子蝦肉湯餃肉骨茶湯底配上海麵

椰香荔芋臘腸香菇煎餃配稻庭烏冬芫茜皮蛋湯底
稻庭烏冬質料非常高質而 芫茜皮蛋湯底散發出陣陣芫茜嘅香味.

蘿蔔千絲餅

菜乾煲豬肺湯
足料冇味精,濃郁又有真材實料有豬肺, 大大碗 ,絕不馬虎。

2021-06-05 63 浏览
餃撚店 (荃灣)荃灣川龍街118號百悅坊地鋪水晶奶皇包$8/隻水晶賴黃包皮薄餡靚,外層的粉皮晶凝通透非常有咬口,內裏的奶喎鹹香味十足,口感幼滑。蘿蔔乾絲餅$11蘿蔔乾絲餅,第一次吃,感覺新鮮有趣。鹹香的內層,充滿蘿蔔絲,餡料有肉粒,外皮煎得香脆可口。流沙奶黃壽桃$10/隻外型非常逗趣,是一個壽桃形狀,但顏色是黑色的,有着金色的裝飾,搣開裏面,發現是蓉蓉的奶黃餡。我的女兒還嚷着要吃pat pat😂韭菜餃子銀針粉$39果然是專做餃子的店,餃子粒粒圓潤內涵十足。韭菜餃子餡了非常足,韭菜味濃!不是周圍都能找到銀針粉吃,這是懷舊小食,配上餃子,一絕!XO醬蘆筍帶子蝦仁餃烏冬$52帶子蝦仁搞,聽名字也知道餡料10分吸引, XO醬鹹香十足!粒粒圓滾滾的餃子,配烏冬吃,足料好吃!豆漿$15加多寶$13

餃撚店 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊地鋪

XO醬蘆筍帶子蝦仁餃烏冬$52

豆漿$15加多寶$13

2021-06-01
2021-06-02 72 浏览
在附近購物,經過見到很有特色,這段日子很懷念傳統香港味道,便內進一嘗。店內的裝修非常有舊香港特色,經典格仔紙皮石地磚,灰色及綠色鐵椅子,加上綠色窗花,還播着七、八、九十年代的金曲,實在聽出耳油! 室內空間寬敞,非常乾淨舒適。我點了雙重芝士粟米鮮蝦餃,想不到芝士和蝦製作而成的餃子非常配合,餃子有少許芝士的咸,低調得來很有特色。大大件蝦肉彈牙,而且很能配合芝士的味道。 外皮薄,不覺焦得太硬,易咬。不是周圍可以吃銀針粉, 所以我一定會吃。銀針粉非常軟身,而且彈牙, 差不多入口即融。份量很足,絕對物有所值!我點了東北風味京蔥羊肉餃,餃子很足料,每天隻都特別大隻。羊肉味重,因為已打碎,故此很易咬。 配上濃味的事全肉骨茶湯底,實在引人入勝!我還點了一杯豆漿,想不到原來那一杯是超大的一杯,比平時喝的大一倍!這豆漿味道清甜,與餃子真是絕配!

2021-06-02 43 浏览
晚上吃小菜的店子,搖身一變,下午是吃餃子的鋪頭。這裏的餃子十分有創意,種類很多, 就連如何向的方法也有三款可以灼、放湯或煎。太喜歡吃餃子,於是三款吃法也有試過,首推是煎餃! 發覺他們的餃子皮應該是成功因素, 灼的時候會吃到外皮的煙韌, 放湯的話會吃得到餃子皮的滑, 煎的話,餃子外皮是非常香脆。試了四款不同的餃子發覺每一粒都包得非常飽滿,其中黑松露雜菌餃子是素餃, 配以他們自家秘製香辣菜脯及辣椒醬,好味道喔!四款當中我最喜歡的是超級芫茜豬肉餃, 煎餃沒有過多油份 也能夠保持外脆內軟。另外比較驚喜的是他們也有老火湯提供, 豬肺首先煎過才放湯味道濃,菜乾及豬肺都是平價貨,做起來,這個湯實在是花心機。另外,他們還有灼菜及水晶包壽包等提供, 菜單菜色比一般的餃子店為多及豐富, 每一項都是上品, 值得一試。請注意食店開放時間是 11am - 4pm (堂食)。 外賣時間是 11am - 7pm。鎮店韭菜餃四隻(湯) $24超級芫茜豬肉餃四隻(煎) $26上湯蒜子浸時蔬 (芥菜) $16老火菜乾豬肺湯 $35韓式泡菜牛肉餃四隻 (湯) $28黑松露雜菌餃子四隻 (灼) $28紫薯蒸手工水晶包 (2粒
晚上吃小菜的店子,搖身一變,下午是吃餃子的鋪頭。

太喜歡吃餃子,於是三款吃法也有試過,首推是煎餃!

鎮店韭菜餃四隻(湯) $24
超級芫茜豬肉餃四隻(煎) $26