2021-05-29 30 浏览
之前都幫襯過幾次楚撚記對佢地品牌都有信心就同同事lunch黎試下佢地啲餃子😋———————餃子因應口味而有少少價錢差異但整體唔算好貴可以揀4/6隻 又可以4+4/4+6咁拼貪心想試多啲味都無問題仲有特式湯底可以揀(+8)我自己叫左蕃茄薯仔湯底黑松露雜菇餃4隻+芫茜豬肉餃4隻黑松露啲餡料好鬆散一咬落去就散哂出黎 松露味算出 4/10同事好中意 我個人一般🥲芫茜餃我就好中意 夠多茜口感札實 好味!8/10另外試左同事個啲京蔥羊肉餃 - 京蔥味唔突出,比較多係五香+孜然味,羊羶味唔重 5/10香菇木耳豬肉餃 - 冬菇香口、木耳爽口,最簡單既組合都好高分 8/10韭菜餃 - 食完個口會勁臭但好好食 8/10蕃茄湯底好有家常味,成碗飲哂都唔會好咸 9/10同事叫既酸辣湯底好香濃惹味,酸味係黎自酸菜,但都幾辣,接近譚仔小辣,唔食得辣要小心,但我好中意食辣,好得我歡心 9.5/10另外再叫左蘿蔔絲餅 - 油炸,脆口但中間有啲爛,我唔中意但同事中意食 2.5/10韭菜餅 - 好似韭菜餡既粉果再拎去煎,皮略厚,偏油,我中意餃子多啲 3.5/10最後仲買左生餃番屋企XO醬帶子蝦仁蘆筍- 真係有原粒帶子仔
之前都幫襯過幾次楚撚記
對佢地品牌都有信心
就同同事lunch黎試下佢地啲餃子😋
———————
餃子因應口味而有少少價錢差異
但整體唔算好貴
可以揀4/6隻 又可以4+4/4+6咁拼
貪心想試多啲味都無問題
仲有特式湯底可以揀(+8)

我自己叫左蕃茄薯仔湯底

韭菜餃 - 食完個口會勁臭但好好食 8/10

蕃茄湯底好有家常味,成碗飲哂都唔會好咸 9/10

另外再叫左

最後仲買左生餃番屋企
XO醬帶子蝦仁蘆筍- 真係有原粒帶子仔,略咸但感覺好似將酒樓小菜包左入去咁,幾夾幾好食 7/10
芝士粟米煙肉餃 - 勁似啲pizza餡料,芝士流心,整煎餃完美! 9/10
—————————
整體價錢正常,大部分都好食
但餐牌同店員都無講送野飲
埋單先話叫左個兩杯唔使錢,有啲怪怪地
另外啲餃子有一兩粒皮未熟透
呢樣要注意番
但會再幫襯😍😍😍😍
2021-05-26 663 浏览
星期六放工已經差不多2點肚子超餓,本身諗住去商場逛逛再找吃,但真的太肚餓,路經楊屋道街市對面見到楚撚記竟然開了餃子店叫「餃撚店」,門口見到師傅即包餃子,而且都仲幾多款式,一於上去試試先。估唔到餃子都有好多不同款式,而且餡料跟出面好唔同,最後決定叫多幾款試吓邊款最好吃先。蘿蔔千絲餅餅皮太過厚身,而且比較硬,但蘿蔔餡料清甜爽口,臘味蝦米又夠咸香,都算不錯。XO醬蘆筍帶子蝦仁餃蘆筍清脆爽嫩,帶子蝦仁鮮味十足,各種食材配搭得恰到好處,超喜愛。雙重芝士粟米鮮蝦餃食落芝士呈半溶狀態,粟米香甜,鮮蝦彈牙,底層煎到香脆可口,不錯不錯。香菇木耳豬肉餃最適合放湯吃,餃子饀料肉汁豐富,入口鮮美。螞蟻上樹餃螞蟻上樹即係粉絲炒肉碎,第一次見竟然可以做餃子餡料,估唔到又幾特別,而且味道香濃,沾少少醋更加帶出鮮味。泡菜牛肉餃泡菜令到肉餡變成紅紅的,入口泡菜酸辣味突出,但咸味比較重手一點,重口味人仕之選。肉骨茶配上海麵肉骨茶湯底呈深渴色,飲落藥材味香濃,排骨肉已經炆到半溶狀態,肉嫩軟淋,配上上海粗麵,又真係好夾。流沙奶黃壽桃黑金壽桃包外型討好型格,全部即叫即蒸,保證新鮮熱辣,而且流沙奶黃餡非常澎湃,奶香味濃,好吃。

蘿蔔千絲餅

XO醬蘆筍帶子蝦仁餃

雙重芝士粟米鮮蝦餃

香菇木耳豬肉餃
最適合放湯吃,餃子饀料肉汁豐富,入口鮮美。

螞蟻上樹餃

肉骨茶配上海麵

流沙奶黃壽桃

午餐
2021-05-24 420 浏览
荃灣人有福了!有間好潮嘅餃子店🥟款式多樣化,味道仲好出色呢度嘅餃子係即場包製的辣菜脯應該係自家製,味道好好味食落好脆口!餃子每粒大小都好一致餃子皮厚薄適中,唔會太厚「螞蟻上樹餃」螞蟻上樹屬川菜菜式,融入到餃子入面,味道出奇地好食ʜɪɢʜʟʏ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ「黑松露什菌煎餃」本身對黑松露不什喜好,打算純粹食一隻就算,點知又有驚喜喎🤩呢度嘅黑松露無咩石油味😆對於抗拒黑松露嘅人,也可一試!八寶素菜餃我好鍾意食素菜餃,因為唔係咁鍾意食咁多豬肉所以呢個好岩我口味芫茜豬肉餃「流沙奶黃壽桃」呢度除咗可以食餃子外,仲有包點&潮州粿子流心奶黃包一直都係我嘅最愛最欣賞係蛋黃味夠濃加上個包唔會太粘口!「香煎蘿蔔千絲餅」都係非點不可!新鮮熱辣煎得好脆食既時候真係要特別小心,爆多汁,蘿蔔亦好豐富仲有臘味&蝦米,特別香杞子龍眼菊花蜜+五花茶連飲品都有驚喜,飲得出係自家製的味道濃郁又唔會太甜
荃灣人有福了!
有間好潮嘅餃子店🥟

款式多樣化,味道仲好出色
呢度嘅餃子係即場包製的

辣菜脯應該係自家製,
味道好好味
食落好脆口!
餃子每粒大小都好一致

餃子皮厚薄適中,唔會太厚

「螞蟻上樹餃」
螞蟻上樹屬川菜菜式,
融入到餃子入面,
味道出奇地好食

ʜɪɢʜʟʏ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ

「黑松露什菌煎餃」
本身對黑松露不什喜好,
打算純粹食一隻就算,
點知又有驚喜喎🤩
呢度嘅黑松露無咩石油味😆
對於抗拒黑松露嘅人,也可一試!

八寶素菜餃
我好鍾意食素菜餃,
因為唔係咁鍾意食咁多豬肉

所以呢個好岩我口味

芫茜豬肉餃

「流沙奶黃壽桃」
呢度除咗可以食餃子外,仲有包點&潮州粿子

流心奶黃包一直都係我嘅最愛

最欣賞係蛋黃味夠濃

加上個包唔會太粘口!

「香煎蘿蔔千絲餅」都係非點不可!
新鮮熱辣煎得好脆

食既時候真係要特別小心,
爆多汁,蘿蔔亦好豐富

仲有臘味&蝦米,特別香

杞子龍眼菊花蜜+五花茶

• 流沙奶黃壽桃
  • 香煎爆汁蘿蔔千絲餅
  • 黑松露什菌煎餃
2021-05-20 259 浏览
陪太到楊屋道街市買餸,見對面有間有手工餃子,包點同麵食外賣,想即食的可上二樓,原來樓上店名係叫見店名改得幾盞鬼,上去幫襯下! 二樓裝修充滿懷舊風格,綠色鐵閘,鐵櫈,階磚地好有時光倒流感! 點菜單上好多唔同餡料嘅餃子選擇,其中比較特別嘅有卡邦尼芝士餃,黑松什菌餃,韓式泡菜牛肉餃易有水晶包,特式手工煎餅同包點……等等。真係令人 目不暇給呀! 餃子可選擇:灼,湯,煎。粉,麵,烏冬都有唔少湯底選擇! 太太鍾意食餃子,點左幾款試下,我再點多一碗 : 香菇木耳豬肉餃烏冬湯底: 蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯非常香濃,鮮甜嘅湯底令稻庭烏冬更好味,加埋枱上嘅自家製香辣菜脯真係錦上添花!餃子好有驚喜!咬開菇香樸鼻!餃皮厚薄適中又夠煙韌!鵝肝和牛烤菇餃滿口好甘香肥美!外皮煎得好香脆!泡菜牛肉餃每隻都脹卜卜好飽滿!鹹鹹 辣辣微酸嘅泡菜獨持風味好特出!黑松露什菌餃松露嘅香味既香又爽滑!真係好食!自家煲製鮮飲~杞子龍眼菊花蜜五茶花好濃都,好潤喉!真係好有驚喜!太太話會再來試埋其他口味嘅手工製餃子,包點!
陪太到楊屋道街市買餸,見對面有間[楚撚店]有手工餃子,包點同麵食外賣,想即食的可上二樓,原來樓上店名係叫[餃撚店]見店名改得幾盞鬼,上去幫襯下!

餃子可選擇:灼,湯,煎。
粉,麵,烏冬都有唔少湯底選擇!
太太鍾意食餃子,點左幾款試下,我再點多一碗 :
香菇木耳豬肉餃烏冬
湯底: 蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯

餃子好有驚喜!
咬開菇香樸鼻!餃皮厚薄適中又夠煙韌!

鵝肝和牛烤菇餃
滿口好甘香肥美!外皮煎得好香脆!

泡菜牛肉餃
每隻都脹卜卜好飽滿!
鹹鹹 辣辣微酸嘅泡菜獨持風味好特出!

黑松露什菌餃
松露嘅香味既香又爽滑!真係好食!

自家煲製鮮飲~
杞子龍眼菊花蜜
五茶花
好濃都,好潤喉!

真係好有驚喜!太太話會再來試埋其他口味嘅手工製餃子,包點!
2021-05-15
  • 黑松露什菌餃子
  • 香菇木耳豬肉餃
  • 泡菜餃子
2021-05-09 93 浏览
🥟韓式泡菜牛肉煎餃🥟🥟香菇豬肉煎餃🥟🥟黑松露什菌煎餃🥟久仰大名 嘅餃子🥟 平日下午七點前都賣完,依日有幸中午去買到,機會難得而口味選擇多,撰咗三種口味餃子除咗每日新鮮包,煎餃仲係即叫即煎,真係好期待餃子大小啱啱好一啖放入口,皮薄,表面煎得好香好脆,但裡面唔會乾 🥟韓式泡菜牛肉餃: 無得輸,有泡菜香辣提味,餃子一粒接一粒 🥟香菇豬肉餃:豬肉香甜同香菇係絕配 😋 🥟黑松露什菌餃: 黑松露味唔太濃,因為無肉餡料,如當日想食清淡啲 ,不錯選擇
🥟韓式泡菜牛肉煎餃🥟

🥟香菇豬肉煎餃🥟

🥟黑松露什菌煎餃🥟

久仰大名 嘅餃子🥟

餃子除咗每日新鮮包,煎餃仲係即叫即煎,真係好期待

🥟韓式泡菜牛肉餃: 無得輸,有泡菜香辣提味,餃子一粒接一粒

🥟香菇豬肉餃:豬肉香甜同香菇係絕配 😋
外卖自取
2021-04-26 190 浏览
近水樓台先得月,一見倒餃撚店有午市水餃堂食,就拿拿臨去試下😍同大胃王老公食就好似叫到放題咁,試左好多款式:🥟限量香煎鵝肝和牛烤菇餃 $25/隻餃皮金黃香脆無比,怕爆汁的緣故輕輕咬下,鵝肝和牛的油脂香非常濃郁🤤餡料足,食完口腔充滿香氣!如果唔係怕脂肪高,真係好想食多粒🥺🥟鎮店韮菜餃 $24/4隻餡料新鮮豐富,韮菜都多,有少少肥豬肉咁。餃子皮略厚了點點,但可以接受,而且有少少咬口👍🏻老公加左稻庭烏冬食話滑嘟嘟好正,同埋本身個原味湯底加左啲莞茜香蔥都好夠香甜😋🥟黑松露什菌餃子 $28/4隻之前外賣生餃都食過一次,係唔錯既!黑松露的香氣都算突出,菇菇多汁;無限refill的辣菜莆很爽脆,但個人覺得甜左啲🥟韓式泡菜牛肉餃 $40/6隻呢個口味都幾新鮮幾特別,真係好似食緊泡菜牛肉咁😌/另外,老公叫左杯$19既五花茶,但對我黎講超高糖了❌整體用餐體驗都幾好既,啲餃子都好新鮮,味道好,我地都好鍾意❤️會有下次!
香煎鵝肝和牛烤菇餃

🥟限量香煎鵝肝和牛烤菇餃 $25/隻

🥟鎮店韮菜餃 $24/4隻

🥟黑松露什菌餃子 $28/4隻

🥟韓式泡菜牛肉餃 $40/6隻
呢個口味都幾新鮮幾特別,真係好似食緊泡菜牛肉咁😌
  • 香煎鵝肝和牛烤菇餃
2021-04-14 818 浏览
很早以前,就吃過一次楚撚記,味道很好價錢也很恰當,所以我常常推薦這家給不同的朋友。這一次在網上看到,他們家開了一家新的餃子專門店:「餃撚店」,我便相約好友去嚐看看。(到店後才發現只有外賣,沒有堂食的地方)很貼心的店家,提供了建議食法和建議煮法。香煎韭菜粿 10$ 皮薄料足,而且表皮吃下去會有點脆脆的口感但又很煙韌。外賣會附上麻辣菜脯和辣椒油,麻辣菜脯很好食,夠辣又入味,再配上餃子一起吃,增加了多一層的口感。香菇木耳豬肉餃-我個人最喜歡的口味,木耳增加了一種鬆脆的口感,所以在口感上很有層次,而且再加上辣菜脯,很推薦!椰香荔芋臘腸香菇餃-很厚實的口感,很像芋頭糕一樣。而且,還帶有臘味粒和臘味的香氣,很特別的口感和風味。東北風味京蔥羊肉餃-這個就比較平凡一點,因為羊肉味略為有點淡,而且這款口味的餃子,比較適合湯煮。西洋菜豬肉鮮蝦餃-這個也很不錯,因為我個人很喜歡西洋菜的味道,再加上滿滿的豬肉和鮮蝦,很不錯。*這一次買了四款餃子,每一款一盒會有六顆餃子。總括來說,這家的餃子很不錯,性價比又很高。

(到店後才發現只有外賣,沒有堂食的地方)

很貼心的店家,提供了建議食法和建議煮法。

香煎韭菜粿 10$
皮薄料足,而且表皮吃下去會有點脆脆的口感但又很煙韌。

香菇木耳豬肉餃

椰香荔芋臘腸香菇餃

東北風味京蔥羊肉餃

西洋菜豬肉鮮蝦餃

*這一次買了四款餃子,每一款一盒會有六顆餃子。

總括來說,這家的餃子很不錯,性價比又很高。
  • 香煎韭菜粿
2021-04-07 285 浏览
莫道離別愁幾許,一餃此中攬。每每總想起一口溫熱的餃子,心頭一暖。重口味的黑松露什菌餃,煎起已經很香口,再加上濃濃菇菌和松露香,很難不吃一口。即食當然不忘外帶一些與家人分享。手工鮮蝦雲吞,大大粒鮮蝦,加上半肥瘦豬肉,在熱湯中夾着長長的尾巴游泳。至尊水餃皇,比雲吞大隻些,夾雜木耳,爽脆有咬口,與豬肉同食,更添滋味。每餐總要一點甜來結尾,一黑一白的壽桃,白是傳統蛋黃蓮蓉,黑的是流沙奶黃壽桃,盡顯型格!蓮蓉幼滑,配上蛋黃,這配搭歷久不衰。流沙奶黃潮流之選,蛋黃與奶皇混而為一,記住小心爆漿!來年早歸喜幾多,吃餃話團圓。

即食當然不忘外帶一些與家人分享。

來年早歸喜幾多,吃餃話團圓。
2021-04-01 251 浏览
香港人識飲識食,閒來食吓餃子蒸飽,都係一個唔錯嘅選擇,呢間店子位於荃灣楊屋道街市附近,主打外賣飽餃,也提供少量熟食餃子。餃子一口很實在,方便得嚟可以慢慢细嚼。京蔥羊肉餃 很濃厚京葱味,羊肉膻香而有肉汁。泡菜牛肉餃味道很特別,牛肉夾著泡菜很配合,唔覺油膩。香煎韮菜粿這個很好味,皮軟而香,韮菜夾著蝦米很香口。生料回家稍作處理,便可進食。水餃皇和雲吞皮薄饀料充實,蝦肉爽滑。手工水晶包蔴蓉水晶包,奶黃水晶包和紫薯水晶包,水晶皮薄而滑,饀料流心軟滑,好味。蓮蓉壽桃和流沙奶黃壽桃賣相精緻,蒸熟後軟滑可口。
餃子一口很實在,方便得嚟可以慢慢细嚼。
京蔥羊肉餃
很濃厚京葱味,羊肉膻香而有肉汁。
泡菜牛肉餃
味道很特別,牛肉夾著泡菜很配合,唔覺油膩。
香煎韮菜粿
這個很好味,皮軟而香,
韮菜夾著蝦米很香口。

生料回家稍作處理,便可進食。
水餃皇和雲吞皮薄饀料充實,蝦肉爽滑。
手工水晶包
蔴蓉水晶包,奶黃水晶包
和紫薯水晶包,水晶皮薄而滑,饀料流心軟滑,好味。
蓮蓉壽桃和流沙奶黃壽桃賣相精緻,蒸熟後軟滑可口。

2021-03-31 179 浏览
今日週末去荃新天地逛街,諗住去對面楊屋道街市買餸煮晚飯,煮咗幾日飯餸,蒸吓飽餃食吓,唔洗去街市買餸咁麻煩,街市附近有呢間飽餃專門店,暫時只設外賣,遲些可能提供堂食。西洋菜蝦餃 饀料充足,西洋菜和蝦很鲜味。木耳豬肉餃豬肉膻香夾著爽脆木耳,很有口感。香煎韮菜粿大大粒充滿質感,皮滑糯香,韮菜香而不濁,美味可口。水餃皇拼蝦肉雲吞大大粒用料十足,蝦肉彈牙,皮薄軟滑,很有質感。水晶包外皮晶瑩而饀料香滑,有蔴蓉水晶包,抹茶水晶包,紫薯水晶包和奶黃水晶包,以蔴蓉和紫薯饀料最好味。蓮蓉壽桃和流沙奶黃壽桃賣相一流,蒸熟後小心燙口,尤其流沙奶黃爆醬流出,香滑可口。

西洋菜蝦餃
饀料充足,西洋菜和蝦很鲜味。
木耳豬肉餃
豬肉膻香夾著爽脆木耳,很有口感。
香煎韮菜粿
大大粒充滿質感,皮滑糯香,韮菜香而不濁,美味可口。
水餃皇拼蝦肉雲吞
大大粒用料十足,蝦肉彈牙,皮薄軟滑,很有質感。
水晶包

2021-03-29 121 浏览
行過街市見到呢間餃子店,見到賣既餃子唔單止款式幾多,仲好特別。🔸椰香荔芋臘腸香菇餃非常特別既一款,亦都係今次買既三款餃中一試難忘既一款。一咬開入面係包滿晒芋頭,芋頭係打溶左,口感非常順滑,味道帶椰香少少甜,但臘腸香菇又令到個餃少少鹹味,兩者中和後係非常懷舊既味道,完全無諗過呢三樣食材可以夾埋並做成餃子,味道特別之餘亦好好食。🔸西洋菜豬肉鮮蝦餃西洋菜豬肉餃食得多,但再加埋蝦肉既好少見。三樣材料比例大約1比1,加左蝦肉整體上更有彈性同咬口,調味適中,三者口味都無搶過家。🔸雙重芝士粟米鮮蝦餃芝士控必推!!因為真係超級多芝士,多到可以拉絲果隻,粟米令到餃子帶甜味,蝦肉爽口彈牙。🔸香煎潮汕韭菜餅第一次食呢款韭菜餅,皮偏向水晶皮,煙韌軟糯,咬開非常多餡,有少少湯汁。🔸黑金流沙奶黃壽桃包我地係買外賣,就算凍左亦非常流沙,超級驚喜。奶黃唔會好甜。🔸傳統蛋黃蓮蓉壽桃包大大隻既蛋黃,蓮蓉香滑幼綿。舖頭只得外賣,但見到告示寫將會有得堂食,令人期待。

🔸椰香荔芋臘腸香菇餃

🔸西洋菜豬肉鮮蝦餃

🔸雙重芝士粟米鮮蝦餃

🔸香煎潮汕韭菜餅

🔸黑金流沙奶黃壽桃包
我地係買外賣,就算凍左亦非常流沙,超級驚喜。奶黃唔會好甜。

🔸傳統蛋黃蓮蓉壽桃包
大大隻既蛋黃,蓮蓉香滑幼綿。

舖頭只得外賣,但見到告示寫將會有得堂食,令人期待。
外卖自取
2021-03-28 563 浏览
經過荃灣街市,發現一間小店,可以外賣餃子🥟及水晶包等,可選擇生或熟。因趕著去打邊爐,買了生餃晚上回家再煎。每盒餃子都附送麻辣菜脯,麻辣味超正。椰香荔芋臘腸香菇餃 | $30/6隻見到餐單內有這款餃子,覺得很特別,很好奇荔芋臘腸餃子是什麼味道。第一口的感覺是臘腸味很香很突出,伴隨着香菇的味道。餃子饀內的荔芋是軟綿綿的芋蓉。雙重芝士粟米鮮蝦餃 | $30/6隻芝士味香,粟米甜甜的,加蝦肉少少彈牙,粟米及蝦肉吃起來有口感。韓式泡菜牛肉餃 | $30/6隻另一款味道特別的餃子,泡菜餃子微微辣,肉饀有泡菜的酸辣味。這間店的餃子都是人手包,皮薄餡料有特色。手工水晶包 | $8粒小時候的情意結,個人很喜歡看到水晶包,現時水晶包不算普及,見到有得賣一定要試。水晶包有四款口味,奶黃、紫薯、抹茶、麻蓉。各款口味都不會過甜,抹茶及紫薯味道濃郁,麻蓉味香。可惜我蒸的時間過久,影不到張靚相。黑金流沙奶黃壽桃 | $10個包蒸熱後流出金黃色的奶黃,甜味適中,有些蛋黃微粒的口感。

每盒餃子都附送麻辣菜脯,麻辣味超正。

椰香荔芋臘腸香菇餃 | $30/6隻

雙重芝士粟米鮮蝦餃 | $30/6隻

韓式泡菜牛肉餃 | $30/6隻
另一款味道特別的餃子,泡菜餃子微微辣,肉饀有泡菜的酸辣味。
這間店的餃子都是人手包,皮薄餡料有特色。

手工水晶包 | $8粒
可惜我蒸的時間過久,影不到張靚相。

黑金流沙奶黃壽桃 | $10個
包蒸熱後流出金黃色的奶黃,甜味適中,有些蛋黃微粒的口感。
2021-03-21
5 分钟 (外卖自取)
  • 椰香荔芋臘腸香菇餃
  • 手工水晶包
  • 雙重芝士粟米鮮蝦餃
  • 麻辣菜脯
2021-03-28 104 浏览
好消息!荃灣終於多一間外賣餃子店,仲要係黃店。大家唔洗咁慘去排長龍幫襯荃豐藍店了!餃撚店就在荃灣楊屋道街市對面馬路,沒有堂食,只有外賣的。即叫即煎的新鮮餃子,買了一份試吃先。煎得唔錯,熱辣辣香噴噴。吃過後,便決定買一些生餃回來自己煮。佢嘅餃款式非常之多,有傳統味道,又有創新款式。難得佢可以任選不同味道,今次就買多幾款餃子,又買雲吞返去試吓。返到屋企,梗係唔會開鑊煎,雲吞直接放湯煮麵食。餃子就咁蒸熟已經美味。雲吞大大粒,餡料好多,味道唔錯。阿囝鍾意食芝士餡料嗰隻餃,我就比較鍾意食傳統菜肉味道。仲買咗一款水晶甜品,啊仔食到舔舔脷

雲吞大大粒,餡料好多,味道唔錯。
阿囝鍾意食芝士餡料嗰隻餃,我就比較鍾意食傳統菜肉味道。
仲買咗一款水晶甜品,啊仔食到舔舔脷

2021-03-14
2021-03-27 88 浏览
經過楊屋道街市 成日聽到餃撚店既廣播今日經過 就買黎試吓門口港式 10分容易認因為蒸餃只能買生餃 唔想咁麻煩 就所有餃子都要煎餃我哋總共買咗四款煎餃第一款係雙重芝士粟米新蝦餃芝士味好香濃 而且蝦肉好足料我覺得呢款係四款之中最好食嘅❤️第二款係黑松露雜菌餃黑松露味好出 因為有雜菌係裡面咬開嘅時候好Juicy素食人士都可以食第三款係泡菜牛肉餃加咗泡菜 煎餃辣辣地 幾惹味最後一本就係香菇木耳豬肉餃好紮實嘅豬肉 係最傳統嘅一款煎餃 最後見到有黑色嘅奶皇包就叫咗一個嚟先外皮同傳統白色嘅外皮冇乜特別分別但內涵嘅奶皇好香濃唔錯!最後叫咗咁多只係$130好抵食😍
經過楊屋道街市 成日聽到餃撚店既廣播

唔錯!

最後叫咗咁多只係$130
好抵食😍

2021-03-21 202 浏览
之前經過餃撚店買煎餃,試過挺好吃,前日再經過決定買生餃和水晶包回家食!今次試了芝士蝦餃、黑松露什菌餃和京蔥羊肉餃。買了三種口味,黑松露雜菌餃很好吃,黑松露很香,味道很突出,而且有很多菌菇,感覺很健康!另外買了京蔥羊肉餃來煎,孜然味香濃的羊肉餃果然充滿東北風味,很惹味,而且啖啖肉,煎香後再配上辣椒醬食更配搭!另一款是雙重芝士粟米鮮蝦餃,很足料,芝士濃厚,而且蝦仁彈牙!煎香後更香脆!今次買了幾款水晶包自己回家蒸,包括抹茶、奶黃、紫薯和麻蓉。水晶包蒸到半透明,賣相很美!而且滑嘟嘟又煙韌的口感很好!最喜歡奶黃和紫薯味,香甜濃郁!麻蓉味也嘗到粒粒芝麻,挺好吃!