2017-06-25 128 浏览
今日知自己要出朗豪坊所以先喺 OpenRice 見到呢間舖就同舊同學黎試下。睇完各路英雄嘅食評就點左幾樣黎試。首先點返個小食拼盤好抵食,出名嘅包點可以唔試下?1)睇住流奶 - 甜甜嘅流沙奶皇包,新鮮滾熱辣。真係要小心佢嘔奶,哈哈!2)蟹籽燒賣 - 鮮蝦豬肉比例平均3)呷醋木耳 - 小女子唔食得辣,但佢嘅芥辣味道好開胃,唔覺得好辣。十分清新!4)太子麻菜 - 對蟹籽完全零抵抗力嘅我當然要食。可惜布拉蝦腸要5點前先有,晚市冇得試。睇黎下次再試應該係非佢莫屬!咕嚕肉必須即食,岩岩落枱時我覺得好脆亦好鬆軟;但當我地食完小食先再食凍左就差 d 喇。因為佢完全冇肥肉,如果唔食肥嘅客人可以試下。只係菠蘿部分我見到佢今晚出嘅全部都係好生嘅菠蘿,又硬又酸。菜,好清新。櫻花蝦飯同甜品部分我會比較失望,真係唔太特別。佢地有兩位穿便服嘅男士似經理更似老闆,服務態度一流。因為我得兩個人但叫到張枱仔根本放唔落,侍應妹妹當然唔敢喺繁忙時段拉多張枱俾我啦。但男士人好,見到妹妹冇位擺野食即刻黎我身邊拉多張枱仔俾我地用,抵讚!另一位見到我張枱啲棉花糖溶晒攪到一撻撻即刻搵毛巾幫我清潔好,呢啲先係做野咖麻。雖然耐左會好難清理
睇完各路英雄嘅食評就點左幾樣黎試。
首先點返個小食拼盤好抵食,出名嘅包點可以唔試下?
2)蟹籽燒賣 - 鮮蝦豬肉比例平均
4)太子麻菜 - 對蟹籽完全零抵抗力嘅我當然要食。
菜,好清新。
櫻花蝦飯同甜品部分我會比較失望,真係唔太特別。
佢地有兩位穿便服嘅男士似經理更似老闆,服務態度一流。因為我得兩個人但叫到張枱仔根本放唔落,侍應妹妹當然唔敢喺繁忙時段拉多張枱俾我啦。但男士人好,見到妹妹冇位擺野食即刻黎我身邊拉多張枱仔俾我地用,抵讚!另一位見到我張枱啲棉花糖溶晒攪到一撻撻即刻搵毛巾幫我清潔好,呢啲先係做野咖麻。雖然耐左會好難清理,但有啲都係會扮睇唔到就算嘅。
最後一點大家請留意!依家新張期優惠每滿$250即減$50,想試就要快手喇
睇住流奶、蟹籽燒賣、呷醋木耳、太子麻菜
2017-06-23
睇住流奶、蟹籽燒賣、呷醋木耳、太子麻菜
  • 睇住流奶
  • 呷醋木耳
  • 太子麻菜
2017-06-24 1746 浏览
以造型點心為賣點的Yum Cha最近在朗豪坊開了分店,位置在4樓food court (舊址是南小館)。店舖特意邀請藝術家於牆上繪畫塗鴉,更畫上餐廳招牌菜式,造型十分趣致。除了一貫的點心、小菜、涼菜等等,還加入不少新店獨家菜式。新店推出不少辣菜,這款點心叫作「紅都面埋」,原來是麻辣包。餡料有豬肉、馬蹄、小棠菜、海蝦,再配上秘製四川麻辣醬汁,入口只帶微辣。來到當然要點招牌點心,奶黃包熱辣辣,在眼底位置刺下,按一按包身,流心奶黃餡便傾瀉而出,最適合呃like!奶黃餡濃稠香甜,只是我較喜歡蛋黃味重一點。豬仔造型的叉燒包真的可愛極了!包身略乾,叉燒餡味道不濃,份量亦較少。水煮牛肉是川菜的經典菜式之一,鮮嫩牛肉浸在辣湯中,集麻、辣、燙於一身。底下還有大豆芽及涼粉,有愈吃愈辣的感覺。春雞以黑松露醃製,再釀入炒香過的菇菌,並以荷葉包裹,最後以鹽密封外層拿去烤。送菜時會用木槌破開外殼,再淋上醬汁。雞肉肉質嫩滑,帶有濃郁的松露香。櫻花蝦炒飯以鐵鍋盛載,保證熱度十足!飯面舖滿香脆櫻花蝦,加上鮮蝦仁、帶子和蟹籽,口感豐富。米飯炒得乾身,而且粒粒分明,絕對不是易事。新派中菜館融入西方元素,配搭頗有新鮮感。整體

睇住流奶
奶黃餡濃稠香甜,只是我較喜歡蛋黃味重一點。
一籠八戒

櫻花蝦飯

米飯炒得乾身,而且粒粒分明,絕對不是易事。

新派中菜館融入西方元素,配搭頗有新鮮感。整體食物水準中上,點心充滿玩味之餘味道也不錯呢。
2017-06-23 156 浏览
晚上喺朗豪坊睇完戲, 都8點幾9點, 想食D野又唔想食太飽, 就去左朗豪坊既露天美食廣場逛逛.本來見到間甜品店, 不過被這間有特別裝潢既點心店吸引了.  (見店舖座位舒適而且牆身繪上得意公仔.)一坐下, 見到可愛餐碟, 一條可愛小金魚狂水中遊走似的, 心情都特別開朗. 之後接待員送上點心紙, 旁邊有圖看, 更加令吸引人點菜一開始睇, 就被賣相得意又可愛既包點吸引了, 點了一籠八戒, 其實係叉燒包黎唔只得意仲好好食再點了舉手雞花, 係燒雞串+燒菠蘿, 酸酸甜甜, 好開胃呢度仲有甜點, 所以同時間填飽肚外, 仲可以滿足埋女生既另一個胃唔駛食完正餐再搵甜品鋪食甜品LEE個甜品併盤, 女生一定要食, 男生亦可以叫被女朋友逗佢開心我選棉花雲配楊枝甘露, 再併脆爆甜心及可可麻球.接待員從遠處拎黎, 途中已經吸引曬全部食客的目光全個併盤造型靚靚, 不消一會我就將佢FINISH左全個都好好味, 不會好甜我快好應該會黎再ENCORE
本來見到間甜品店, 不過被這間有特別裝潢既點心店吸引了.
 (見店舖座位舒適而且牆身繪上得意公仔.)

唔只得意仲好好食

再點了舉手雞花, 係燒雞串+燒菠蘿, 酸酸甜甜, 好開胃

唔駛食完正餐再搵甜品鋪食甜品

我選棉花雲配楊枝甘露, 再併脆爆甜心及可可麻球.
接待員從遠處拎黎, 途中已經吸引曬全部食客的目光

全個併盤造型靚靚, 不消一會我就將佢FINISH左

全個都好好味, 不會好甜
我快好應該會黎再ENCORE
2017-05-19
由於本人有一個用咗唔係好耐嘅手袋喺最近大風大雨嘅天氣之下出現咗「甩色」同「發霉」嘅情況,最重要係Oppa半年前送嘅聖誕禮物嚟,而Oppa見到知道有咁嘅情況出現之後,Oppa即刻應承話會買過新嘅畀我,所以我們就去咗旺角朗豪坊買新手袋,之後我們去咗最近新開嘅「飲茶」食晚飯!店內嘅環境裝修放滿晒他們嘅招牌包公仔,而且櫃入面亦放咗多支樽裝可樂,餐碗入面有條栩栩如生嘅金魚仔!首先店員問我們飲咩茶?而我們就揀咗「紅茶」紅棗紅袍,味道好清甜芳香,唔會過濃或過淡!阿毛燉湯嘅湯料都幾豐富,但味道比較清淡,唔算好濃郁!小食拼盤:皮蛋豆腐「雪花糖心」嘅豆腐超滑溜,而且切到好薄好薄圍成一圈,中間放咗啲切成碎嘅皮蛋,再加埋啲芝麻醬一齊食,感覺好冰涼清新!鷄絲粉皮嘅粉皮都幾夠冰凍質感都幾煙煙韌韌,鷄絲嘅肉質都幾嫩滑,再淋上濃郁嘅花生醬,感覺都唔錯!青瓜皮蝦係爽脆嘅青瓜包著爽甜彈牙嘅蝦肉,再淋上啲蒜蓉喺面,真係好惹味清新!紅都面埋嘅賣相好精靈可愛,整個包都染成粉紅色,再加埋一個蝴蝶結同一對眼睛,入面嘅餡料有麻辣嘅豬肉、海蝦同菜,麻辣度比較高,如果唔係好食得辣嘅朋友就要留意一下!花膠蒸飯「鮑汁」嘅花膠燜得好軟滑腍身,
花膠蒸飯「鮑汁」嘅花膠燜得好軟滑腍身,
味道相當入味,而且份量超多,
多到舖滿晒整個飯面,真係幾抵食呀!
安格牛河炒得唔係好夠鑊氣,河粉嘅麵質比較濕同軟腍,而牛肉嘅肉質就相當鬆軟嫩滑!
鴿吞鳳梨係用一個迷你雀籠載著上碟,
入面有三隻超趣緻可愛嘅黃色鴿子,外層係相當酥脆鬆化嘅酥皮,內層係香甜嘅鳳梨蓉,真係又好睇又好食呀!
胭脂玫瑰係朵玫瑰花造型嘅包,
而且有三隻顏色,再有啲玫瑰花瓣碎舖面,賣相極之精緻吸引!
炒蝦腸粉嘅味道雖然都幾惹味,但腸粉質感就比較腍身,唔係好煙韌彈牙,而蝦肉就好爽甜彈牙!
「紅茶」紅棗紅袍
阿毛燉湯
皮蛋豆腐「雪花糖心」/鷄絲粉皮/青瓜皮蝦
紅都面埋
花膠蒸飯「鮑汁」
安格牛河
胭脂玫瑰
炒蝦腸粉
2017-06-16
「紅茶」紅棗紅袍
阿毛燉湯
皮蛋豆腐「雪花糖心」/鷄絲粉皮/青瓜皮蝦
紅都面埋
花膠蒸飯「鮑汁」
安格牛河
胭脂玫瑰
炒蝦腸粉
2017-06-22 77 浏览
飲茶其實都已經食過好多次次次都係比佢啲包吸引原來朗豪坊而家都已經開左分店!又方便左大家搵食每次去都係必叫既包包睇住流奶 其實即係流心奶皇包值得一讚係奶皇餡唔會太甜記住要趁熱食 如果影相影耐左就冇流奶既效果一籠八戒其實即係叉燒包同普通叉燒包其實係一樣 係個樣得意啲紅都面埋依個包係新出品 第一次食食落真係辣辣地 因為入面係麻辣豬肉餡味道濃郁 食落都幾刺激 同可愛既外表相反干媽蘿蔔最愛食蘿蔔糕 應該係用左老干媽黎炒唔算太辣 食落好香 而且蘿蔔糕煎到好脆雞雞春卷入面係雞肉黎 比較少見通常都係豬肉或者蝦但用左雞肉食落感覺冇咁膩 有驚喜見椒拆雞依個都係飲茶既新出品黎食一粒兩粒都唔覺辣 但食多幾粒就開始辣了!味道好惹味 但雞肉亦較乾鴿吞鳳梨其實依個係鳳梨酥黎~鴿子外層酥化 加上清甜既菠蘿餡再放埋入精緻既雀籠又食得又睇得!櫻花蝦飯個櫻花蝦飯我係幾欣賞炒飯炒得好乾身 啲飯粒粒分明而且櫻花蝦份量好慷慨 食落好香口整體黎講食物質素都唔錯而且睇得出餐廳由命名 到擺盤都好有思作為一間新潮茶樓 絕對吸引到年輕人黎光顧有興趣既朋友可以試試
飲茶其實都已經食過好多次
次次都係比佢啲包吸引
原來朗豪坊而家都已經開左分店!
又方便左大家搵食

通常都係豬肉或者蝦
但用左雞肉食落感覺冇咁膩 有驚喜

見椒拆雞
依個都係飲茶既新出品黎
食一粒兩粒都唔覺辣 但食多幾粒就開始辣了!
味道好惹味 但雞肉亦較乾

鴿吞鳳梨
其實依個係鳳梨酥黎~
鴿子外層酥化 加上清甜既菠蘿餡

作為一間新潮茶樓 絕對吸引到年輕人黎光顧
有興趣既朋友可以試試
2017-05-25
2017-06-22 84 浏览
有陣子沒來朗豪坊了,原來開了不少新餐廳,今晚兩口子來了其中一家新店Yum Cha平日的晚上店子門口也擠滿了等位的客人,真受歡迎先品嚐了多款點心紅都面埋,睇住流奶以及一籠八戒,三款點心賣相可愛精緻三款中最喜歡是睇住流奶,流心效果澎湃非常,奶皇味道香濃,不要錯過另一款點心雞雞春卷做得也有水準,炸得香脆且不會太油膩,用料豐富鴿吞鳳梨無論賣相和味道都相當出眾,雀籠內有三隻以雀仔造型的鳳梨酥,外層鬆化可口裡面的菠蘿餡甜度恰到好處點心後來到主菜環節,一槌定雞是亮點之一,雞肉鮮嫰且帶有陣陣黑松露香,推介!最後還有非常足料的櫻花蝦飯,有大量櫻花蝦和蝦仁炒,炒得乾身飯粒分明,美味喔!
平日的晚上店子門口也擠滿了等位的客人,真受歡迎

先品嚐了多款點心紅都面埋睇住流奶以及一籠八戒,三款點心賣相可愛精緻

2017-06-20 117 浏览
在旺角朗豪坊新開業的“飲茶”(Yum Cha),由於它的美食款式吸引,新潮,得意。。因此,外出吃晚飯到此品嚐,但只求吃得飽,揀選了三款菜式:蝦球伊麵,豬手豬腳,鳳梨咕嚕。鳳梨咕嚕豬手豬腳餐具碗筷

鳳梨咕嚕

豬手豬腳

餐具碗筷
對個人而言,向來要在旺角區找一間有水準的食肆也是一件很不容易的事,最近得知Yum Cha在朗豪坊剛開幕沒多久,特地來吃吃看~聽說還會有新店限定的選擇呢~ 店內的裝潢相當活潑可愛,連菜式名稱也是很好玩的~ 睇住流奶,一籠八戒,紅都面埋: 三款皆是造型可愛的包點,'睇住流奶'可真是Yum Cha開店時的代表作— 就是那個會有流沙的黃色小包呢~一籠八戒,說穿了便是叉燒包來的,呵~特別一提的是'紅都面埋'是旺角店的期間限定喔~是有四川風味帶微辣的包來的呢~ 三款相比較,最喜歡的也是'睇住流奶',包包既有飽滿的流心效果,外層也不過厚呢。 鴿吞鳳梨: 猶記得上次在尖沙咀分店是已經是想點這個(奈何就是忘記了!)尖沙咀那邊有一個半開放式廚房,可以看到這個的製作過程~ 這次終於帶機會可以吃到了! 以精緻的鴿作造型的鳳梨酥,入口是挺易於令人接受的,甜度也剛好。 成砵辣牛 雖說是辣牛,可是辣度也不至於是很難以接受的,倒是有一點點辣勁,會有一點越吃越想吃的情懷在。 一槌定雞 這個是有叫化雞的形象在的,用小槌輕輕的把外殻敲破,內面是黑松露雞來的,玩味十足的,味道上是不過不失的。 椰汁紅豆+

店內的裝潢相當活潑可愛,連菜式名稱也是很好玩的~

睇住流奶,一籠八戒,紅都面埋:

鴿吞鳳梨:

椰汁紅豆+棉花雲
甜品方面,這個以棉花糖作雲概念的甜點定會令不少少女心湧現,生點的質感和味道方面,相信是可以做得更好的。

這個地方也不失為三五知己相聚的好地方,特別是晚上也可以吃到點心呢。

飲茶
網址: https://s.openrice.com/QrbS0Cn4800
地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖
電話: 2818 1099
2017-06-17 155 浏览
係朗豪坊搵食真係好多選擇~~但係夜晚食飯又想食下點心咁點算??? 大家可以去朗豪坊 4樓既【飲茶 YUM CHA】無論幾點都可以食到點心嘆到茶啦~~~入面裝潢時尚, 各個位置都有很多可愛又特別既公仔圖畫!!!加上旺角區既關係, 人流很多, 到來的客人也好多"* 食點心梗係要飲茶, 茶方面都有幾款可以選擇;今次我地就揀左玄米茶"* 先黎個小食先:干媽蘿蔔切成一粒粒既蘿蔔糕, 十分足料;再以香辣既干媽醬炒成, 惹味又過隠!!! 呢三款就係佢地既招牌點心, 賣相得意又可愛:❤ 睇住流奶 ❤ 一籠八戒 ❤ 紅都面埋 整成豬樣既【一籠八戒】其實係叉燒包黎, 的確幾貼切!!!而【睇住流奶】明正言順係流沙奶皇包, 一篤佢就已經流哂出黎;味道唔會過甜, 入面仲係熱辣辣的, 有得玩又有得食~~~新製作既【紅都面埋】就係麻辣豬肉包;用左麻辣調味而成, 味道都辣辣地架!!外型有兩隻精靈既眼仔同埋蝴蝶結, 賣相十分可愛"* 這個鳥籠裝著的叫做【鴿吞鳳梨】其實佢係鳳梨酥, 鬆化既外皮, 咬開後有甜酸度適中既鳳梨蓉;味道不錯, 加上可販既賣相, 食落特別開心!!! 呢盤【成砵辣牛】一望只係見到辣椒;感覺好似水煮牛
係朗豪坊搵食真係好多選擇~~
但係夜晚食飯又想食下點心咁點算???

大家可以去朗豪坊 4樓既【飲茶 YUM CHA】
無論幾點都可以食到點心嘆到茶啦~~~

入面裝潢時尚, 各個位置都有很多可愛又特別既公仔圖畫!!!
加上旺角區既關係, 人流很多, 到來的客人也好多"*

食點心梗係要飲茶, 茶方面都有幾款可以選擇;
今次我地就揀左玄米茶"*

先黎個小食先:干媽蘿蔔

切成一粒粒既蘿蔔糕, 十分足料;
再以香辣既干媽醬炒成, 惹味又過隠!!!

呢三款就係佢地既招牌點心, 賣相得意又可愛:
❤ 睇住流奶 ❤ 一籠八戒 ❤ 紅都面埋

整成豬樣既【一籠八戒】其實係叉燒包黎, 的確幾貼切!!!
味道唔會過甜, 入面仲係熱辣辣的, 有得玩又有得食~~~

新製作既【紅都面埋】就係麻辣豬肉包;
用左麻辣調味而成, 味道都辣辣地架!!
外型有兩隻精靈既眼仔同埋蝴蝶結, 賣相十分可愛"*

這個鳥籠裝著的叫做【鴿吞鳳梨】
味道不錯, 加上可販既賣相, 食落特別開心!!!

呢盤【成砵辣牛】一望只係見到辣椒;
感覺好似水煮牛肉咁~~~

其實味道挺辣的, 除左牛肉片外, 入面仲有薯粉~~
薯粉已經入哂味啦, 麻麻辣辣咁挺惹味!!!

另一款新菜式:一槌定雞
用鹽巴包住隻雞黎焗, 侍應會用槌扑開外層;
就會見到用荷葉包住既全隻雞~~

打開後香噴噴既荷葉味, 再淋上醬汁就可食啦~~~
入面仲有雜菇, 雞肉挺鮮又嫩滑!!!
呢度菜式都幾特別"*

椰汁紅豆+棉花雲

最後呢度仲有甜點, 呢杯係【椰汁紅豆+棉花雲】
天藍色既棉花糖, 好似雲一般好靚;
下層係椰汁紅豆杯, 味道唔會太甜, 很中式既感覺, 挺不錯!!!

總括黎講, 食物既味道都唔錯;
就連濕紙巾既包裝都係以玩野既風格!!
另外食物賣相夠可愛又特別, 同小朋友黎的確唔錯~~
2017-06-13 146 浏览
飲茶這間店我一直都很喜歡,因為點心好可愛,而且設計特別,大部份菜式都花了心思,之前中環一開店我就立即去了。 近來旺角朗豪坊亦開了新的分店,還有旺角獨家的點心,所以今天跟一眾好友來到試一試。 飲茶設在朗豪坊露天廣場,感覺較為開陽,場上有不少可愛獨特的塗鴉,而且四圍充滿包子的公仔。 座位亦是沙發,坐上去感覺舒適,至於碗碟仍是沿用舊有的金魚碗。 朗豪坊新店趁着暑假推出4款夏日特飲,有赤道冰泉、沙漠冰泉、熔岩飛雪及草原飛雪。我選了赤道冰泉,充滿藍妹及檸檬香味,入口不酸而且甜甜的,好清涼解渴。 紅都面埋這個菜式亦是旺角新推出的,粉紅色的包子再加蝴蝶結,造型非常可愛,包子內是麻辣豬肉餡,怕辣的人未必吃到,不過餡料味道濃郁,吃落好刺激。 睇住流沙這個亦是來到必點的點心,流沙甜而不膩,還可以用來拍照。 干媽蘿蔔味道香濃,感覺像在吃蘿蔔糕,超級惹味,而且蘿蔔腍身易入口。 一槌定雞比較特別的一款菜式,店員會用槌子打碎麵包糠外層,入面是荷葉包着的雞,雞肉內包着雜菌,因為烹調過程被包裹着,所以雞肉好鮮嫩。 成砵辣牛麻辣水煮,牛肉嫩身,越吃越麻,是吃得到的辣,忍不住不停吃。 櫻花蝦飯充滿櫻花蝦的炒飯,炒飯

睇住流沙
這個亦是來到必點的點心,流沙甜而不膩,還可以用來拍照。

干媽蘿蔔
味道香濃,感覺像在吃蘿蔔糕,超級惹味,而且蘿蔔腍身易入口。

成砵辣牛
麻辣水煮,牛肉嫩身,越吃越麻,是吃得到的辣,忍不住不停吃。

櫻花蝦飯
充滿櫻花蝦的炒飯,炒飯炒得乾身易入口,而且櫻花蝦味道香濃,脆卜卜的而且不油。

當晚精緻得意的點心,令大家的飯局增添了不少歡笑聲。
  • 成砵辣牛
  • 紅都面埋
  • 睇住流沙
2017-06-11 147 浏览
Weekend日常是做港女買衫逛完街再覓食,來到朗豪坊,本打算頹食food court,見到原本的南小館開了間新餐廳。朋友立刻被吸引,那就試下新店啦!話明飲茶當然有點心紙。不同傳統點心紙,旁邊有圖看,方便很多呢。餐牌也很chill,果然飲茶這種比較「老套」的活動要打入年輕人市場是要改變一下風格呢。很喜歡這碗,十分調皮看到這些可愛點心不得不點呢~ 眼仔碌碌~吃下第一口已很驚喜。吃下去是奶黃月餅的味道,蛋黃味很濃,加上熱呼呼有少許流心,十分出色我們正打算分第三件包時發覺有條頭髮黏在包上面,便跟侍應說了。之後便有位像是經理的人跟我們道歉,並會刪了這道菜,不用我們付款。雖然有少許錯愕,但店方反應快捷,而且很誠懇,值得一讚一上台已黑松露香氣四溢,伊面炒得不會一patpat,每條分明,甚有嚼勁。份量略嫌有點少,蒜容也不太入味,清清地。在已取消一碟點心的情況之下都要每人百多元,在朗豪坊foodcourt算頗貴價錢,不過質素不差,服務態度也不錯。

很喜歡這碗,十分調皮

睇住流奶

看到這些可愛點心不得不點呢~ 眼仔碌碌~

雖然有少許錯愕,但店方反應快捷,而且很誠懇,值得一讚

松露炆伊

時令菜苗(蒜茸)

份量略嫌有點少,蒜容也不太入味,清清地。

松露炆伊
2017-06-11 119 浏览
我地三個人去食~我就前一日已經book左位!甘我朋友到先~佢話book左位都按飛排隊等! 然後有人又係book左位!就可以入去坐!甘我朋友想開聲問之際!就叫左佢地按飛個No. 我朋友入去都同佢講返book左位叫左刪返record 甘我地叫左玄米綠茶!但係無味~好似清水甘!差不多每枱必叫既🐥🐥🐥!影相係好吸引人既~鳳梨酥~個人覺得比較甜相機食先, 當然要叫埋流沙包、豬仔包、彩色蝦餃講個蝦餃!同我係中環食真係差好遠!有相為證~旺角既係縮曬水~皮又爛~係中環既勁大粒!脹卜卜~雞絲粉皮「普普通通」XO醬蘿蔔糕又係差好遠囉~痴埋一堆!皮又吾脆!大家又睇下同中環既比較下中環果間一粒粒、皮仲係脆既~超野味囉燒賣黎到全部斜埋左一邊!我拾返中間先影相!味道普通!係中環果間無食到!比較吾到~涼拌雲耳~好好食腸粉都好味!辣辣地~好野味市場新店開店食滿$250送50~

甘我地叫左玄米綠茶!但係無味~好似清水甘!

差不多每枱必叫既🐥🐥🐥!影相係好吸引人既~

鳳梨酥~個人覺得比較甜

相機食先, 當然要叫埋流沙包、豬仔包、彩色蝦餃

係中環既勁大粒!脹卜卜~

雞絲粉皮「普普通通」

XO醬蘿蔔糕又係差好遠囉~痴埋一堆!皮又吾脆!

大家又睇下同中環既比較下

中環果間一粒粒、皮仲係脆既~超野味囉

燒賣黎到全部斜埋左一邊!我拾返中間先影相!

味道普通!係中環果間無食到!比較吾到~

涼拌雲耳~好好食

腸粉都好味!辣辣地~好野味市場

新店開店食滿$250送50~

2017-06-11
$165 (早餐)
2017-06-10 103 浏览
來到朗豪坊,朋友說想看看以前南小館的位置換了什麼。原來換了YUM CHA,店員看到我們行近已急不及待要拉我們進去,不過還是要看看價錢先啦。也不算太貴,就決定入內了。得兩個人食, 唔係點左好多野。點了那個造型可愛到爆的一籠八戒(叉燒包),恐龍排骨(椒鹽排骨),櫻花蝦飯同炒左碟菜。叉燒包上台時熱騰騰的,幾好!味道就同平時係酒櫻的差唔多,中規中距。跟住上炒菜,其實冇咩問題,只係有少少炒燶左。櫻花蝦飯既賣相比平時的特別,味道唔錯,料都足,幾多蝦乾。但係個一恐龍排骨就等左半小時先有。。。。 催左兩次。。椒鹽幾香口,不過個排骨既質地怪怪地,個色又唔似豬肉,唔識形容,總之係一般。唔記得講,客人入席後可以從三款茶中選一種飲,對於喜歡飲茶的我來說實在太好了!今次我選了白菊,店裡還有綠茶。我覺得,食物水準同種類跟南小館及翡翠小龍包個類差不多,唯一特別是他較著重食物上台的賣相。。。
跟住上炒菜,其實冇咩問題,只係有少少炒燶左。
櫻花蝦飯既賣相比平時的特別,味道唔錯,料都足,幾多蝦乾。
但係個一恐龍排骨就等左半小時先有。。。。 催左兩次。。
2017-06-10 68 浏览
年紀愈來愈大,有時朋友間可能因為各有自己的生活而很小見面。久唔久係街撞到都只會問候幾句,頂多講句得閒飲茶。但講得多可能就冇咗件事,所以今次就約哂朋友時間一齊得閒飲茶。估唔到呢間飲茶裝潢都幾舒適而且牆身應該搵咗人手繪上鬼馬得意公仔,真係增添店內氣氛。飲茶當然唔小得就係食包啦。呢到嘅包亦非常攪鬼,睇住流奶、一籠八戒、紅都面埋,個個外形都好得意。特別睇住流奶(上),入口軟熟,內裡有滿滿金黃色的流心奶黃,一試難忘。鴿吞鳳梨除咗包包非常有特色之外,佢哋亦有一個鴿吞鳳梨,一客三隻,每隻都用咗鬆化酥皮來包著甜酸適中嘅鳳梨餡。真係台灣嘅味道有得揮。雞雞春卷上枱時熱辣辣,真係引唔住第一時間食返件春卷火喉剛剛好,因為雞肉餡唔會乾身且有好多肉汁,味道香口,重點唔會太油。干媽蘿蔔蘿蔔糕大多只會新年食到,而呢個干媽蘿蔔就類似用XO醬炒蘿蔔糕,香香辣辣,非常惹味。
年紀愈來愈大
,有時朋友間可能因為各有自己的生活而很小見面。
久唔久係街撞到都只會問候幾句,頂多講句得閒飲茶。

估唔到呢間飲茶裝潢都幾舒適

而且牆身應該搵咗人手繪上鬼馬得意公仔,真係增添店內氣氛。

飲茶當然唔小得就係食包啦。

雞雞春卷
上枱時熱辣辣,真係引唔住第一時間食返件

春卷火喉剛剛好,因為雞肉餡唔會乾身且有好多肉汁,
味道香口,重點唔會太油。

干媽蘿蔔
香香辣辣,非常惹味。
2017-06-08 271 浏览
以新派中菜、至潮點心形象示人的YUM CHA飲茶,最近於旺角朗豪坊正式開幕。YUM CHA飲茶特意從泰國邀請年輕藝術家,於店內牆上繪上造型鬼馬浮誇,玩味潮味爆燈的塗鴉,為餐廳添加色彩和活力。 朋友,真的要常常「見面」和「飲茶﹗否則,情難再…… 餐牌圖文並茂,客人點讚了喜歡的食物,要在點心紙上點菜。 炎夏即至,餐廳推出一系列四款特飲 -「夏飲」,賞心悅目的。未飲,已感到陣陣清涼﹗ 店內提供三款茶,包括紅棗紅袍、玄米綠茶和杭州白菊。女人,最緊要夠血氣,我們選了紅棗紅袍。茶色金黃,濃淡恰宜,紅棗甜香突出,女士宜多喝。 小妹,要以紅粉菲菲的熔岩飛雪$39,飲品以新鮮士多啤梨、椰子和冰粒攪碎而成,入口清鮮甜無比,果香十足,再配以一大塊甜美多汁菠蘿和薄荷葉,爽YY之選﹗ 友人A點的赤道冰泉 $39 ,色澤如驕陽般艷紅。一看,原來是用上藍莓、蜜糖、檸檬和青瓜等蔬果炮製,味道甜酸有致,清新醒胃之作。 友人H的草原飛雪$39,以青瓜、菠蘿和椰子炮製,綽約如處子,與H的清純形象挺匹配的﹗ 友人V沙漠冰泉$39,材料有榛子、青檸和薄荷,是四者中,最為清爽怡人的。 「飲茶」,當然要吃點心﹗先上的鴿吞鳳梨$59
朋友,真的要常常「見面」和「飲茶﹗否則,情難再……
餐牌圖文並茂,客人點讚了喜歡的食物,要在點心紙上點菜。
「飲茶」,當然要吃點心﹗先上的鴿吞鳳梨$59,以迷你鐵雀籠奉客。只見三隻小鳥,被困籠內,看似頗為可憐的﹗只是,當牠飛出籠外,則會落入他人之手和口,性命堪虞﹗
鴿子外皮仍鬆化的酥皮,內裏則包裏甜酸適中的鳳梨餡。味道和口感,稱不上嘆為觀止,純粹是貪其夠可愛,且玩味趣味十足而矣﹗
俗云有云:「食包包食飽。」飲茶,豈能無包呢?我們,貪得無厭,一次過,要整了三款吸睛能力極強的包,分別有「睇住流奶$49」、「一籠八戒$49」 和新店獨家推介的「紅都面埋$49」。
店中招牌熱賣點心「睇住流奶」,橙彤彤,圓碌碌,眼突突的樣子,既笨拙又可愛。包入口軟熟,內裏盡是金黃色的流心奶黃餡,果然「包如其名」,絲毫沒有欺場﹗
粉紅色豬耳的「一籠八戒」,是肥豬造形的叉燒包也。
新作「紅都面埋」,大廚先以紅菜頭汁染紅白色的包,讓其變成粉紅色,再襯以一對精靈的小眼睛和鮮紅色蝴蝶結,好不美麗的﹗不要小覰這包子,它是以梅頭肉、馬蹄粒、海蝦和菜等食材,再加上麻辣醬和花椒油調味的麻辣豬肉包,入口惹味辛辣香口無比,小妹受不了﹗
蟹籽燒賣$59,鮮爽蝦肉與豬肉比例恰到好處,再加上粒粒脆鹹鮮的蟹籽,美味之作﹗
干媽蘿蔔 $59,把自家製作的足料蘿蔔糕,切粒後與香辣惹味的干媽醬同炒,濃味之選。
好辣友人,辣過翻尋味,再點來一客以乾炒紅辣椒和花椒,與雞丁同炒的「見椒拆雞$99」。小妹極其難難地,在碟子中,挾了一塊被椒沾染最少的雞丁來吃。雞丁炸至極其香脆可口,那份香辣,教人既受不了,卻,又眷戀不已﹗
一槌定雞$169, 造型有點像「乞丐雞」。大廚先以黑松露醃香春雞,再釀入經炒香的菌類,並以荷葉包裹,外層再包上粗鹽。
侍應以木鎚、剪刀、鋏子,在我面前外層的鹽巴扑開。接著,他小心翼翼地剝掉鹽殼、牛油紙和鮮荷葉,傳來好香的松露氣味。
春雞內釀了炒香了的雜菇,雞皮上又抹了松露油,菌香四散,食時加點特別熬製的松露汁,更加滋味。
棉花,是今期甜品界的寵兒。坊間,有不少食店以此作招徠。「飲茶」的椰汁紅豆+棉花雲$49,又一販賣夢幻少女系列的甜品。紅豆味道頗為香濃且突出,配以清香椰汁,入口香滑且不甜不膩。
2017-06-02